Kateus on kuolemansynti

Bach

http://www.hs.fi/ura/art-2000002880118.html

"Kateus johtaa työelämässä itsensä ja muiden aliarvioimiseen – mutta kateuden voi kääntää myös voimavaraksi"

"Kateus vahingoittaa aina kadehtijaa, sen kohdetta ja työyhteisöä. Koskisen mukaan kateus voi aiheuttaa pahimmillaan kiusaamista, tiedonpanttaamista, mustamaalaamista, pahansuopaista juoruilua ja sosiaalista eristämistä."

”Harva uskaltaa puhua kateudesta, vaikka se on normaali tunne. Jos kateutta ei tunnisteta ja hyväksytä itsessä, se estää aitojen ratkaisujen löytymisen työyhteisössä”, Koskinen toteaa."

"Arikoski antaa esimerkkejä, joista oman kateuden voi tunnistaa. Silloin todennäköisesti kadehtii ihmistä, jos ihailee häntä ylettömästi tai jos kokee itsensä syylliseksi ja mitättömäksi hänen rinnallaan.

"Kateutensa voi tunnistaa myös siitä, että on vaikea aidosti iloita toisen menestymisestä. Vahingonilon kokeminen toisen tehdessä virheen on jo lähellä hallitsematonta kateutta."


"Kadehtiminen on normaali inhimillinen tunne, jota on kaikkialla, missä ihmiset ovat kanssakäymisissä keskenään. Lundell lähtee siitä, että kateutta ei voi kokonaan poistaa. Sitä voi kuitenkin hallita ja sen voi kääntää kehitysvoimaksi, jos ymmärtää sen perimmäisen luonteen ja syntymekanismit.

Kateudessa on Lundellin mukaan pohjimmiltaan kyse nähdyksi tulemisen kaipuusta ja tarpeesta saada muilta tunnustusta. Kateus nousee keskinäisestä vertailusta. Kateutta synnyttävät asiat, joita pidämme tärkeinä itsearvostuksemme kannalta ja joiden uskomme tuovan elämäämme onnellisuutta.

Kateuteen on usein kietoutunut erilaisia kielteisiä tunteita, kuten vihaa, syyllisyyttä ja häpeää. Kun kateus ryöstäytyy hallitsemattomaksi, siihen liittyy halu mitätöidä tai tuhota kateuden kohde, toisen hyvä. Siksi kateutta pidetään moraalisesti tuomittavana tunteena, joka pyritään salaamaan – myös itseltä.

Tuhoava kateus on elämänvastainen, katkera mielentila, joka uhkaa myrkyttää mielen ja ihmissuhteet. Sairaalloinen kateus ei soisi toiselle hyvää, vaikka se ei olisi itseltä pois. Kateus ei välttämättä riipu siitä, miten asiat todellisuudessa ovat, vaan siitä, miten ihminen kokee niiden olevan."

"Kateutta kasvattava työyhteisö

Työpaikoilla kadehditaan erityisesti asioita, jotka ovat merkityksellisiä yksilön ammatilliselle itsetunnolle ja itsearvostukselle. Työelämässä vallitseva voimakas kilpailuhenki on erityisen altis tuottamaan kateutta silloin, kun resursseista on pulaa. Toisen voitto kääntyy toisen tappioksi.

Byrokraattinen ja hierarkkinen, eriarvoisuutta korostava organisaatio on otollinen kateuden kasvualusta, kuten jatkuvien organisaatiomuutosten ja fuusioiden tuoma turvattomuuskin.

Myös ahne organisaatio lietsoo kateutta. Hyvää ei jaeta toisille, vaan kaikki haalivat sitä itselleen toisista piittaamatta. Organisaation tarkoitus ja yhteiset tavoitteet hämärtyvät. Kaikki voivat lopulta pahoin.

Työpaikan tasapäistävän kulttuurinkin takana on usein pelko ja kateus. Tasapäistämisellä yritetään estää kateutta, mutta se ei onnistu, koska kateus asuu ihmisen mielessä, ei todellisuudessa. Tasapäistävä työyhteisö estää luovuutta ja lahjakkuuden kehittymistä. Ihmisissä oleva potentiaali jää käyttämättä."

http://insinoori-lehti.fi/yhteiskunta/kateus-tyoyhteisossa-taakasta-eteenpain-vievaksi-voimaksi


Narsisti liittää muihin omat motiivinsa ja psykologisen dynamiikkansa. Ja koska narsistit ovat useimmiten aggression eri muotojen (raivo, viha, kateus, pelko) vallassa - he liittävät ne usein myös muihin. Siksi narsisti pyrkii tulkitsemaan muiden käyttäytymisen vihan, pelon, katkeruuden tai kateuden aikaansaamaksi, häntä kohtaan suunnatuksi ja häneen keskittyneeksi. Narsisti luulee (usein virheellisesti), että ihmiset puhuvat hänestä, juoruavat hänestä, vihaavat häntä, mustamaalaavat häntä, pilkkaavat häntä, sättivät häntä, aliarvioivat häntä, kadehtivat häntä tai pelkäävät häntä. Hän on vakuuttunut (usein aivan oikein), että hän on muille loukkausten, nöyryytysten, sopimattomuuksien ja kiukun lähde. Narsisti "tietää" olevansa ihana, voimakas, kyvykäs ja mukava ihminen - mutta tämä vain selittää sen, miksi muut ovat kateellisia ja miksi he pyrkivät heikentämään ja tuhoamaan häntä.

Niinpä, koska narsisti ei kykene varmistamaan itselleen Lähteidensä pitkäaikaista positiivista rakkautta, ihailua, eikä edes huomiota - hän valitsee päinvastaisen strategian. Toisin sanoen hänestä tulee vainoharhainen. Parempi saada (usein kuviteltua ja aina itse aiheutettua) pilkkaa, halveksuntaa ja kiukkua - kuin olla saamatta huomiota. Se että häntä kadehditaan, on parempi kuin se, ettei hänestä piitata. Jos häntä ei voida rakastaa - narsisti on mieluummin pelätty tai vihattu kuin unohdettu.

http://www.healingeagle.net/Fin/Vaknin/journal41.html

Narsistille jatkuva voimakas kateus on aina läsnä, kuten myös puolustautuminen kyseistä kateutta vastaan. Kateus on tunnetusti sosiopaatin voimavara.

-Kaikesta psykologisesta vaahtoamisesta huolimatta;
Kateus on yksi kuolemansynneistä ja ylpeys käy aina ennen lankeemusta.

4

537

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Bach

      Kateuden synti

      Ylpeyden synnin seuralaisena kulkee hyvin usein kateuden synti. Omassa erinomaisuuden tunteessa ihminen kokee, että hän ei ole saanut itselleen kaikkea sitä hyvää, mikä hänen oman arvonsa mukaisesti kuuluisi. Niinpä hän alkaa tavoitella itselleen sellaisia oikeuksia ja etuuksia, joita muilla ihmisillä jo on, nimenomaan sellaisilla ihmisillä, jotka hänen mielestään eivät niitä syystä tai toisesta lainkaan ansaitse. Ihmisen ajatellessa itsestään liikoja, johtaa se ylpeyteen ja ylpeys johtaa kateuteen. Kateus taas johtaa katkeruuteen, katkeruus johtaa vihaan ja viha puolestaan johtaa pilkkaamiseen ja valheen puhumiseen. Lopulta ihminen saattaa turvautua kierouteen ja vilppiin, jotta hän voisi tuhota ympäriltään kaiken sen, minkä hän kokee uhkana, ja mitä vihaa.

      Paholainen pyrkii johdattamaan ihmisiä ensisijaisesti ajattelemaan itsestään enemmän kuin on sopivaa ajatella, koska ylpeyden syntiin lankeamisesta alkaa kehitys, joka johtaa ihmisen lopulta tiedostamattomaan itsensä tuhoamiseen, ja toisaalta joskus jopa tietoiseen toimintaan toisten ihmisten tuhoamiseksi. Tämän tapahtuessa paholainen on jo saanut ihmisen valtaansa ja päässyt päämääräänsä hänen elämässään. Paholainen haluaa tuhota kaiken, mitä hän vihaa. jumalan ihmiset ja kaiken sen hyvän, mitä jumala on saanut heidän elämässään aikaan.

      • haluanollatavis

        Myönnän kantavani kateuden syntiä vaikken kadehdikaan kenenkään menestymistä elämässään tai kenenkään vaurastumista mutta kadehdin niitä joilla on lapsia ja etenkin niitä joilla on lapsenlapsia, koska niitä en itse voinut saada sairauden takia, en edes ottolapsina koska olen rikosrekisterissä mitättömästä rikkeestä nuoruudessani.

        Miten voin päästä näistä tunteistani vai pääseekö niistä koskaan?


    • Tätä kuolemansyntiä en ole tehnyt. Enkä koskaan ole ollut mustasukkainen. Olen usein miettinyt että johtuukohan se siitä etten ole kilpailuhenkinen.

      • normaalireaktio

        Todennäköisesti voisi johtua. Kateelliset ovat ehkä usein omalla tavallaan älykkäitä ja siksi heidän sorto- ja *ttuilukulttuuriaan ei aina edes heti huomaa. Saattavat esittää/lyöttäytyä kaveriksi tai muuten tunkea itsensä kadehdittavan elämään jotta saavat imettyä tietoa paljon.

        Se mikä tekee myös kateellisista vaarallisia on se että he haluavat muuttaa neutraalit ihmiset vihaisiksi ja kateellisiksi koska itse eivät pääse näistä ominaisuuksistaan eroon.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      168
      2891
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      22
      2051
    3. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      23
      2024
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      89
      1835
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      69
      1567
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      19
      1323
    7. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      37
      1222
    8. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      10
      1211
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      35
      1193
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      9
      1181
    Aihe