Kyllä, Suomessa ihmisellä on oikeus juoda itsensä

hengiltä-

Kirjoittajan mukaan Suomessa pitäisi keskustella ennakoivasta päihdetyöstä.

Julkaistu: 10.1. 2:00

Kyllä, Suomessa ihmisellä on oikeus juoda itsensä hengiltä – isäni teki 15 vuotta hiljaista itsemurhaa juomalla ja onnistui lopulta
Miten ihminen tavoitettaisiin ennen kuin hänestä tulee alkoholisti ja ennen kuin terveys on jo menetetty?

Julkaistu: 10.1. 2:00 , Päivitetty: 10.1. 8:33
KANSANEDUSTAJA Jaana Pelkoselta (kok) kysyttiin (HS Sunnuntai 8.1.), onko ihmisellä oikeus juoda itsensä hengiltä. Voin kertoa, että on.

Aluksi isäni joi, koska se oli hauskaa. Sitten hän joi, koska oli stressiä. Lopulta hän joi, koska ei enää ollut mitään muuta tapaa toimia.

Viimeiset 15 vuotta isäni teki hiljaista itsemurhaa juomalla ja lopulta onnistui tavoitteessaan.

Perheen hädällä tai pahoinvoinnilla ei ollut merkitystä. Koska isäni ei kokenut tarvit­sevansa apua, sitä ei hänelle myöskään annettu. Kukaan muu ei voi hankkia alkoholis­tille apua kuin alkoholisti itse. Isäni mielestä hänellä ei koskaan ollut ongelmaa alkoholin kanssa. Kävihän hän töissä ja hoiti yhteiskunnalliset velvollisuutensa.

Loppuaikanaan isäni vain joi yksin kotonaan.

Jälleen kerran, kun en enää saanut häneen ­puhelimitse yhteyttä, soitin ­ambulanssin paikalle.
Lopulta minulle soitettiin ja kerrottiin: ”Isäsi makasi eteisen lattialla. Verenpaine ja sokeri ok.
­Puhallutettiin, oli 4,3 promillea. Kieltäytyi lähtemästä hoitoon. Jäi nukkumaan eteisen lattialle.”

Kuinka moni tekee järkeviä päätöksiä 4,3 promillen humalatilassa? Tästä noin kuukauden kuluttua isäni kuoli.

Alkoholikeskustelussa ei puhuta oikeista asioista. Toisaalla puhutaan terveyshaitoista ja niiden vaikutuksesta yhteiskunnalle ja toisaalla siitä, saako viiniä lähikaupasta kello 21 jälkeen.

Nämä kaksi asiaa eivät liity toisiinsa mitenkään. Pitäisi keskustella ennakoivasta päihdetyöstä – siitä, miten ihminen ­tavoitetaan ennen kuin hänestä tulee alkoholisti ja ennen kuin terveys on jo menetetty.

Pelkonen odottaisi suoma­laisten juomatapojen muutosta. Monet perheet eivät enää jaksa odottaa.

Olisiko monipuolisempi päihdetyö voinut tavoittaa isäni? ­Olisiko ambulanssin henkilöstöllä pitänyt olla oikeus viedä isäni hoitoon? Olisiko pakko­hoito kymmenen vuotta sitten voinut pelastaa isäni ja perheemme? En tiedä.

En osaa sanoa, mikä on ­oikeaa alkoholipolitiikkaa, mutta nykyinen päihdetyö sellai­senaan ei toimi. Liian usein omaiset jäävät yksin ongelman kanssa, koska alkoholistilla on Suomessa oikeus juoda. Viinan saanti ei ole koskaan ollut ­ongelma alkoholistille. Päihdetyön huono saatavuus sen ­sijaan on – sen parantamiseen kaipaisin keskustelua ja valtiolta konkreettista panostusta.

Alkoholistin tytär

121

1080

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Edellinen-HS-10.01

      Julkaistu:10.01. 2:00 , Päivitetty: 10.1. 8:33

    • Tavuviiva

      Hyvä aloitus. Läheisille koettelemus. Ei omakohtaista kokemusta.
      Uskaltaisin väittää, että suvuista löytyy aina joku, jolle viina on tärkeä kumppani.
      Mutta siihen olen törmännyt työpaikalla, että kauan saa ongelmansa kanssa touhuta, kunnes joku puuttuu ja silloin on myöhäistä ja ovi aukeaa ulos. Ihminen on sitten yksinäisempi ongelmansa kanssa.
      Maton alle siivoaminen on kait sitten yhteisössä kovin tavallista.
      Torjutaan asia, kun kiva fiksu ihminen repsahtaa.
      En myöskään usko, että myynnin vapauttaminen mitään muuttaa.
      Ehkä se toimisi "rokotteena". Sitä on, mutta tarvitsenko?
      Toisaalta meillä on niin kummallinen alkoholopolitiikka. Parempi olisi, jos Alko myytäisiin yksityisille ja valtio vain valvoisi. Siis täydellinen vapaus. Mitenkä Ruotsissa toimii Systembolaget? Onko yhtä skitso työnjako? Virossa kaupoissa nurkkaus, eikä siellä näy kaupassa häiriöitä. Alkojolisoituneita sielläkin on.
      Nämä on nyt sellaisia haja-ajatuksia kenties mitään ymmärtämättömältä. Saa olla erimieltä.

    • Tapakulttuurin muutos on tapahduttava ensin ennenkuin alkoholismin hoitaminen ja ennakkoehkäisy tulee toimimaan. Viinanjuonnin ihannointi ja sillä kerskuminen miten monta päivää putkeen on mennyt, miten kova viinapää ihmisellä on, miten hommat hoidetaan vaikka promilleja on aina veressä ja alkoholin väärinkäyttöä ihannoivaa kulttuuria meillä on jatkunut nyt jo pitkään: omituinen tapa "seurustella" josta meidät tunnetaan suuressa maailmassakin. TV ja muu media tyrkyttää tätä samaa juopottelukulttuuria: on Pluraa ja Per Mobergia jnekändiskokkeja, ruuanlaitto-ohjelmia, reality tv-tä jne .jne. missä osaanottajat ja kutsuvieraat suorastaan kilpailevat kuka tulee nopeammin humalaan, isäntä vai vieraat.
      ***
      Kohtuullinen alkoholinkäyttö ei tule normiksi ennenkuin viinan ihannointi, humalassa tehtyjen mokien sormien välistä katsominen ja etenkin nuorison alkoholitavat ovat muuttuneet. Käsittääkseni jonkinlaista muutosta on jo tapahtunut. Me vanhat känneillämme kerskujat olemme todennäköisesti kaiken parannuksen ulkopuolella ja juomme itsemme hautaan ja olemme taakka ja rasitus yhteiskunnalle, kunnes kuolemme, mutta jälkipolvessa on hieman toivoa. (Henkilökohtaisesti en käytä alkoholia juuri lainkaan ja Lutusellekin tarjoan vain pari-kolme pientä whiskyä yömyssyksi viikossa. Viiniä juon kun olemme koolla jonkun merkkipäivän yhteydessä, juhlimme tai vietämme jotain ja muutkin ottavat samalla.
      ***
      Viitaten vielä toiseen alkoholijuomista keskusteluun: kannatan viinin tuomista ruokákaupan hyllylle, mutta vahvojen viinaksien myynnin pitämistä valtion monopolina. Sekin voi tilapäisesti lisätä alkoholinkäyttöä, mutta trendi todennäköisesti tasaantuisi ajan mittaan. Ja sitäpaitsi, viinaan retkahtaneet hankkivat ahuumeettaan kuitenkin jostain, oli kauppa lähellä tai kaukana.


      • MustaaJäätä

        @paloma

        "väärinkäyttöä ihannoivaa kulttuuria meillä on jatkunut nyt jo pitkään"
        Puhutko nyt Suomesta vai Ruotsista vai teiltä?


      • MustaaJäätä kirjoitti:

        @paloma

        "väärinkäyttöä ihannoivaa kulttuuria meillä on jatkunut nyt jo pitkään"
        Puhutko nyt Suomesta vai Ruotsista vai teiltä?

        Ensisijaisesti Pohjoismaista, Suomesta ja Ruotsista. "Meillä" siis omassa huushollissani ei ihannoida alkoholia.


      • Joillakin ihmisillä on geeneissä taipumus alkoholismiin. Heistä ei ole kohtuukäyttäjiksi.
        Ei kai tuo yksistään suomalaisten ongelma ole, on heitä joka puolella maapalloa.
        En ihannoi Etelä-Eurooppalaistakaan alkoholin käyttöä. Maksakirroosi on siellä yleisempi kuin meillä, johtuu päivittäisestä sivistyneestä viinin naukkailusta.
        Itse tykkään juoda joskus valkkaria, enemmän tai vähemmän. Varsinkin kesäiltoina saunan jälkeen on mukava istua ulkona lasi viiniä kädessä.
        Nyt on jäänyt lähes kokonaan, ei vain tee mieli, saa nähdä josko taas kesällä.


    • suvenelli1

      Muistelen ETY-kokouksen aikoihin vuosikymmeniä sitten, kun pähkäiltiin mihin pultsarit saadaan piiloon "liekkihotellin" ja hagiksen siltojen alta joka puolelta Helsinkiä. Ehdotuksissa oli myös, että joku ulkosaari mihin raijattaisiin viinaa, että pysyisivät tyytyväisinä. Yhteismajoitus konteissa ja ruokakassit. Sitten joku keksi ettei viinaa kuin muutama pullo. Jätettäisiin ruokakassissa morapuukkoja... nistisivät toisiaan viinanhimossa.

      No joo, tuo oli noita kahvipöytäkeskusteluja joskus. Puhuttiin "niistä", silloin koettiin yhteiskunnallisena ongelmana jos näkyi katukuvassa.

      Jos olen oikein ymmärtänyt, niin alkoholin käyttö on vähentynyt nuorten keskuudessa. Eli olisikos hyötyä tehdä calluppia heiltä, että miksi eivät käytä? Onko valistus?

    • ö-Öö

      Pikkasen väärin

      Ihminen voidaan määrätä pakkohoitoon, jos hänestä vaaraa. Tulkitaan, että vaaraa ulkopuolisille. Kun kännipäissään losauttaa jonkun haulikolla hengiltä, varmasti on hoidossa. Suuri osa ei kuitenkaan tee noin.

      Hoidosta voi aina kieltäytyä muissa tapauksissa. Mainitaan nyt jehovat, set kieltäytyy leikauksista. Usein tavallaan itsemurha. Ei jehovia viedä pakkohoitoon, niistä ei vaaraa muille.

      Aina kun on tällaisia kirjoituksia, muut märisevät, kukaan sen kummemmin potilaasta kiinnostunut. Tai ehkä sen verran, että pelkäävät potilaan juovan heidän perintönsä ja siksi ovat huolestuneita.

      Vähän outoa, itsemurha sallitaan, eutanasia kielletään. Siis vajavasti sairas alkoholisti ei saa hoitoa, sen sijaan kipuja kärsivää ja kuolemaa tekevää ihmistä kyllä pidetään väkisellä hengissä.

      Edelleen sitä mieltä, aloituksessa pitäisi olla omaa sisältöä, ei pelkkää copypastea. Miks tota aloittajaa ei määrätä hoitoon?

      =DW=

    • Lopettakaa.
      Tämä asiahan on käännelty ja väännelty jo moniin solmuihin.
      Miksi aloittaa sama vääntely uudelleen.
      Ja Ruotsista varmaan.
      Kun mitään uutta ei kuitenkaan löydy.
      Aikuiset ihmiset!

      H.

      • Tavuviiva

        Minusta taas aihe sopii hyvin tammikuulle. Toisethan sillä tipattomuudella tekevät 11 kk:n luvan vedellä sitten vaikka kaksin käsin.
        Onko teillä tuttavapiirissä mielestänne liikakäyttöä. Pelkäättekö, että kun molemmat ovat eläkkeellä eikä tarvitse skarpata töiden takia, niin käyttö lisääntyy.
        Mutta puuttuminen on vaikeaa.
        Luokittelen itseni tylsäksi, kosken käytä kuin sen 7 litraa mietoja vuodessa.
        Vesi on hyvälaatuista meillä.


      • Tavuviiva kirjoitti:

        Minusta taas aihe sopii hyvin tammikuulle. Toisethan sillä tipattomuudella tekevät 11 kk:n luvan vedellä sitten vaikka kaksin käsin.
        Onko teillä tuttavapiirissä mielestänne liikakäyttöä. Pelkäättekö, että kun molemmat ovat eläkkeellä eikä tarvitse skarpata töiden takia, niin käyttö lisääntyy.
        Mutta puuttuminen on vaikeaa.
        Luokittelen itseni tylsäksi, kosken käytä kuin sen 7 litraa mietoja vuodessa.
        Vesi on hyvälaatuista meillä.

        "tavuviiva"

        Miksi ei sitten jankutettu tässä vanhassa aloituksessa?
        Miksi tehdä uusi jankutus.
        Kuten sanoin, mitään uutta ei kielto-lain jälkeen ole löydettävissä.
        -
        Jankuti.
        Löpöti.
        Paskaaki.

        http://keskustelu.suomi24.fi/t/14665885/alkoholin-vapauttaminen-lisaa-karsimysta-ja-kuolem

        H.


      • HÖH_

        Onko noin tyhmä tuo! Puhuu aina erittäin ikävästi !

        Voisi pitää suunsa kiinni, tuntuu, että aivot on nahistunut, itserakas hän on aina ollut, mutta nuo typeryydet voisi sentään jättää.


      • sairaus-

        Ei se paljon noilla vuosilla haittaa jos alapäästä on sairas, mutta jos yläpää takkuilee se on jo huolestuttavaa.


      • Lörpöti. Raksuti. Läksyti.
        ***
        (Edellinen ketju venähtänyt niin pitkäksi etten jaksa enää lukea kaikkia kommentteja ja asia on sen verran tärkeä ja ajankohtainen että siitä voisi avata vaikka kokonaisen sivullisen uusia ketjuja tarkastelmaan alkoholiongelman eri aspekteja.)


      • Paloma.se.co kirjoitti:

        Lörpöti. Raksuti. Läksyti.
        ***
        (Edellinen ketju venähtänyt niin pitkäksi etten jaksa enää lukea kaikkia kommentteja ja asia on sen verran tärkeä ja ajankohtainen että siitä voisi avata vaikka kokonaisen sivullisen uusia ketjuja tarkastelmaan alkoholiongelman eri aspekteja.)

        "Paloma.se.co"

        Eiköhän se ole lähinnä uuden aloittaneen minä, minä-ajatus.
        Pitkä ketju aiheuttaa usein kateutta ja toivoa että jospa minäkin teen tuosta samasta oman aloituksen, ehkäpä minutkin sitten...
        -
        Huomasitko?
        Minä olen aika-moinen peukku-magneetti :)

        H.


      • sairaus- kirjoitti:

        Ei se paljon noilla vuosilla haittaa jos alapäästä on sairas, mutta jos yläpää takkuilee se on jo huolestuttavaa.

        "sairaus-"

        Hyvin olet ajatellut.
        Ikä velvoittaa.
        Onneksi voin vielä päättää itse, mihin.
        -
        Kuinka mukavalta sinusta tuntuu ivata vanhenevia ihmisiä?
        Tuntuuko kuin olisi saanut housuihin murkkuja?
        Ninku teinisti?

        H.


      • Tavuviiva
        hunksz kirjoitti:

        "tavuviiva"

        Miksi ei sitten jankutettu tässä vanhassa aloituksessa?
        Miksi tehdä uusi jankutus.
        Kuten sanoin, mitään uutta ei kielto-lain jälkeen ole löydettävissä.
        -
        Jankuti.
        Löpöti.
        Paskaaki.

        http://keskustelu.suomi24.fi/t/14665885/alkoholin-vapauttaminen-lisaa-karsimysta-ja-kuolem

        H.

        Noo tämä tai tuo ketju, eihän se asiaa muuksi muuta mielestäni.
        Kirjoitusten kappalemäärä ei takaa ketjun laatua.
        Tämä on ihan hyvä näin.
        Tokko kävin edes siinä toisessa.




    • Älykkö taas jankuttaa kuin pieni kakara.

      • Tjaa....pitääköhän se sittenkin paikkansa että alkoholin pitkäaikaiskäyttö rapistuttaa aivot?


      • Paloma.se.co kirjoitti:

        Tjaa....pitääköhän se sittenkin paikkansa että alkoholin pitkäaikaiskäyttö rapistuttaa aivot?

        Niin, vai tekeekö se erittäin nuorekkaaksi...


      • Hunkszia-

        alkoholikeskustelu 'vääntelyttää' syystä taikka toisesta. :)


      • ent.siivoojaparka
        Paloma.se.co kirjoitti:

        Tjaa....pitääköhän se sittenkin paikkansa että alkoholin pitkäaikaiskäyttö rapistuttaa aivot?

        Tiedä sitä.
        Mites se on, Paloma, kun lääkärihän oli määrännyt sinulle juotavaksi viiniä joka ilta. Eikös siinäkin ole alkoholia?


    • Faktat

      Alkoholisairauksiin liittyvät lyhyet sairaalakäynnit lisääntyivät 55 prosentilla – THL: Vuodeosastolla alkoholisteja on kallista hoitaa
      Moni alkoholisairauksista kärsivä on lähetetty viime vuosina sairaalasta kotiin aiempaa nopeammin. Hoito on kallista ja alkoholihaittojen välittömät kulut nousevat vuosittain 1,3 miljardiin euroon. Alan lääkäri maksattaisi aiempaa suuremman osan kuluista potilailla.

      Alkoholin aiheuttamat sairaudet :................................ 10.1.2017 klo 10:00

      Alkoholin aiheuttamissa lyhyissä sairaalakäynneissä kasvua:

      -Erikoissairaanhoidon polikliiniset käynnit lisääntyivät vuosina 2010 - 2015:

      -Alkoholisairauksiin liittyen 55 %

      -Alkoholiriippuvuuteen liittyen 26 %

      -Alkoholipäihtymystilaan liittyen 80 %.


      On paljon halvempaa hoitaa alkoholiongelmaisia polikliinisesti kuin hoitamalla heitä vuodeosastolla.
      THOMAS KARLSSON, THL

      • Faktat

        Karlssonin mukaan alkoholin aiheuttamat välittömät haittakustannukset nousevat Suomessa vuositasolla 1,3 miljardiin euroon.
        Varovaisen arvion mukaan välillisiä haittakustannuksia on lähes yhtä paljon.

        http://yle.fi/uutiset/3-9393241


    • suvenelli1

      Näihin uusiin aloituksiin on mukava vastata. Ei mene aikaa pitkän ketjun lukemiseen ja pläräämiseen.
      60 ihmisen reviiri vääjäämättä pienenee ja pienenee. Aiheetkin on haettava lehtien otsikoista. Ei paha, hyvä, että vielä puhutaan.

      "Kertaus on opintojen äiti", se iskostettiin koulussa. Pätenee myös näissä keskusteluissa, kun tuo lähimuistikin alkaa pätkiä :)

      • "suvenelli1"

        Eiköhän se ole lähinnä uuden aloittaneen minä, minä-ajatus.
        Pitkä ketju aiheuttaa usein kateutta ja toivoa että jospa minäkin teen tuosta samasta oman aloituksen, ehkäpä minutkin sitten...
        -
        Huomasitko?
        Minä olen aika-moinen peukku-magneetti :)

        H.


      • korkki-auki
        hunksz kirjoitti:

        "suvenelli1"

        Eiköhän se ole lähinnä uuden aloittaneen minä, minä-ajatus.
        Pitkä ketju aiheuttaa usein kateutta ja toivoa että jospa minäkin teen tuosta samasta oman aloituksen, ehkäpä minutkin sitten...
        -
        Huomasitko?
        Minä olen aika-moinen peukku-magneetti :)

        H.

        Vedä sitä kaljaa nyt vaan lisää naamariisi ja anna muiden hoitaa tää keskustelupuoli. Siten kaikki tekee mitä parhaiten osaa. Siis sinä ryyppäät ja muut keskustelee.


      • seontiina
        korkki-auki kirjoitti:

        Vedä sitä kaljaa nyt vaan lisää naamariisi ja anna muiden hoitaa tää keskustelupuoli. Siten kaikki tekee mitä parhaiten osaa. Siis sinä ryyppäät ja muut keskustelee.

        ymmärrän hyvin hatsansaan ärtymyksen
        justhan tästä samasta asiasta yhdessä ketjussa jauhettiin
        ja tuotiin esille noi samat alkoholin haitat
        ja miljardit joita niiden hoitamiseen menee vuodessa
        ketä kiinnostaa kahteen kertaan samat jutut.


      • hunksz kirjoitti:

        "suvenelli1"

        Eiköhän se ole lähinnä uuden aloittaneen minä, minä-ajatus.
        Pitkä ketju aiheuttaa usein kateutta ja toivoa että jospa minäkin teen tuosta samasta oman aloituksen, ehkäpä minutkin sitten...
        -
        Huomasitko?
        Minä olen aika-moinen peukku-magneetti :)

        H.

        Niin, sinähän sen tiedät. Palstan ensimmäinen minä-minä-minä.


      • lapsettaa
        seontiina kirjoitti:

        ymmärrän hyvin hatsansaan ärtymyksen
        justhan tästä samasta asiasta yhdessä ketjussa jauhettiin
        ja tuotiin esille noi samat alkoholin haitat
        ja miljardit joita niiden hoitamiseen menee vuodessa
        ketä kiinnostaa kahteen kertaan samat jutut.

        Voi kuule seontiina. Ei se kahteen kertaan jää mitä täälläkin on alkoholista aloituksia ollut. Turha kenenkään on rääpiä mistä täällä saa keskustella ja kuinka monta kertaa.

        Niin kauan kun kommenttia aloitukseen tulee niin siitä vaan näppäimet soimaan. Sitten kun kirjoitukset loppuu niin se on sen merkki että aihe on puitu loppuun.

        Ei täällä kaikki pidä musiikki-riimiketjuakaan ollenkaan tarpeellisena mutta eipä ole kukaan niin lapselliseksi ruvennut että jankuttaisi sitä koskien JANKUTI LÖRPÖTI PASKAAKI.


    • Niin, kuinka paljon yhteiskunnan pitää korjata jos joku päättää tuhota itsensä? Halutaanko sitä holhousta vai ei? Samaa keskustelua on käyty myös lihavuudesta. Missä vaiheessa pitää auttaa, mitä apua pitää antaa? Henkilökohtaisesti olen sitä mieltä, että ihan liian vähän panostetaan henkiseen hyvinvointiin ja sen korjaamisen. Mikä kuitenkin on lisääntyvä ongelma. Monet sairaudet, kuten alkoholismi ja lihavuudesta johtuvat, voitais estää tai ainakin loiventaa henkisellä valmennuksella tai terapialla. Yhteiskunta sakkaa perässä tällä saralla.

      Olen törmännyt samaan välinpitämättömyyteen mielenterveyspuolella. Joka taas yleensä ei ole itse-aiheutettu sairaus.

      Sinänsä kirjoittaja-tytär oli minusta oikeassa, että kyseessä on heitteillejättö, mikäli promillet on noin vaarallisen korkeat.

      • ö-Öö

        Muna/kana

        Aina intetään, mikä johtaa mihinkin. Jos menee päin persettä ja on masis, siitä juu seuraa jotain. Jos dokaa, siitäkin seuraa jotain. Ei kaikille, joillekin.

        Net on usein just monisairuksia, mutta niitä ei hoideta kokonaisuuksina. Just, jos johonkin masikseen, tahi alkoholismiin olisi jo alkuvaiheessa apua, kummatkin tilastot pienenisivät, toisiaan voimistaen. Siis dokailija ei alkoholistuisi, eikä toisnkaan päin läheskään niin helposti. Lisäks nämät normieloon liittyvät jutut, siis elämänhallinta yleensä, käytännön asiat.

        Juujuu, voishan niin tehdä. Kuka maksais viulut? Kaikki hoitotyö maksaa rahaa.

        Jenkeissä ja muutenkin erityisen varakkailla aina paljon paremmin asiat, kuin yhteiskunnan pummeina elävillä. Jos fyrkendaalia, saapi juu hoitoa.

        Mainitaan pari suomalaista, joilla ollut ongelmia, mutta myös rahaa hoitaa ne. Mika Häkkinen ja Juha Kankkunen. Kummalakin kävi, kuten urheilijoilla usein käy, uran loputtua tyhjyys, aikaa pilettää. Kundit oli juu vähän deekiksellä, muta niillä sen verran rajusti fyrkkaa, että pystyivät ostelemaan apuja ja ovat kuivilla. Ulkomailtahan näitä esimerkkejä on vaikka kuinka paljon.

        Lihavuudesta eriävää mielipidettä. Se ei aina ole itsehankittua. Sairauksia, joitten seurauksena se nyt vaan menee niin, tai lääkkeitä sairauksiin.

        JA kaikissa näissä tietenkin mukana geeniperimää. Sille hankala nopeesti tehdä yhtään mitään.

        Mikä hiton geeni se muuten on, joka tekee ihmisistä uskovaisia. Oletan, jokin samanlainen addiktiogeeni. mikä saa dokaan ja narkkaan ja aiheuttaa masista. Aika paljon addiktoituneet ihmiset vaihtaa vaikkapa alkoholismina uskontoon. Ei se tosiaan ole mitään "paranemista", se vain tarkoittaa kovempiin huumeisiin siirtymistä. Uskontoja kovempaa ja yleisempää huumetta ei ole olemassakaan.

        No kaluttu aihe juu, mutta aina ajankohtainen. Melkein kaikilla jokin addiktio, koskee melkein kaikkia. Sehän voi0 olla noitten edellä mainittujen sairauksien lisäksi. vaikkapa just urheilu. että kumpi ralliautoilijoihimme tuli ensin urheiluaddiktio, vaiko alkoholismi. Ari Vatanen muuten ralliaddiktionsa takia ajoi melkein kuolinkolarin, kun selvisikin hengiss. pätkähti just uskoon, ei juopottelemaan.

        Niin, nettiaddiktiokin on addiktio. Monellako muulla, kuin hunkilla, on sen lisäksi ongelmia uskonnon, tahi alkoholin kanssa?

        =DW=


      • ö-Öö kirjoitti:

        Muna/kana

        Aina intetään, mikä johtaa mihinkin. Jos menee päin persettä ja on masis, siitä juu seuraa jotain. Jos dokaa, siitäkin seuraa jotain. Ei kaikille, joillekin.

        Net on usein just monisairuksia, mutta niitä ei hoideta kokonaisuuksina. Just, jos johonkin masikseen, tahi alkoholismiin olisi jo alkuvaiheessa apua, kummatkin tilastot pienenisivät, toisiaan voimistaen. Siis dokailija ei alkoholistuisi, eikä toisnkaan päin läheskään niin helposti. Lisäks nämät normieloon liittyvät jutut, siis elämänhallinta yleensä, käytännön asiat.

        Juujuu, voishan niin tehdä. Kuka maksais viulut? Kaikki hoitotyö maksaa rahaa.

        Jenkeissä ja muutenkin erityisen varakkailla aina paljon paremmin asiat, kuin yhteiskunnan pummeina elävillä. Jos fyrkendaalia, saapi juu hoitoa.

        Mainitaan pari suomalaista, joilla ollut ongelmia, mutta myös rahaa hoitaa ne. Mika Häkkinen ja Juha Kankkunen. Kummalakin kävi, kuten urheilijoilla usein käy, uran loputtua tyhjyys, aikaa pilettää. Kundit oli juu vähän deekiksellä, muta niillä sen verran rajusti fyrkkaa, että pystyivät ostelemaan apuja ja ovat kuivilla. Ulkomailtahan näitä esimerkkejä on vaikka kuinka paljon.

        Lihavuudesta eriävää mielipidettä. Se ei aina ole itsehankittua. Sairauksia, joitten seurauksena se nyt vaan menee niin, tai lääkkeitä sairauksiin.

        JA kaikissa näissä tietenkin mukana geeniperimää. Sille hankala nopeesti tehdä yhtään mitään.

        Mikä hiton geeni se muuten on, joka tekee ihmisistä uskovaisia. Oletan, jokin samanlainen addiktiogeeni. mikä saa dokaan ja narkkaan ja aiheuttaa masista. Aika paljon addiktoituneet ihmiset vaihtaa vaikkapa alkoholismina uskontoon. Ei se tosiaan ole mitään "paranemista", se vain tarkoittaa kovempiin huumeisiin siirtymistä. Uskontoja kovempaa ja yleisempää huumetta ei ole olemassakaan.

        No kaluttu aihe juu, mutta aina ajankohtainen. Melkein kaikilla jokin addiktio, koskee melkein kaikkia. Sehän voi0 olla noitten edellä mainittujen sairauksien lisäksi. vaikkapa just urheilu. että kumpi ralliautoilijoihimme tuli ensin urheiluaddiktio, vaiko alkoholismi. Ari Vatanen muuten ralliaddiktionsa takia ajoi melkein kuolinkolarin, kun selvisikin hengiss. pätkähti just uskoon, ei juopottelemaan.

        Niin, nettiaddiktiokin on addiktio. Monellako muulla, kuin hunkilla, on sen lisäksi ongelmia uskonnon, tahi alkoholin kanssa?

        =DW=

        "teevee"

        Minä en ole netti-addikti.
        Olen uutis-addikti.
        -
        Kuten hyvin muistat, avaan koneeni 0400-0500
        Suljen sen 1900-2100.
        -
        Tämänkin muistat.
        Ruudullani on kaikki.
        Telkkarit, elo-kuvat, netit, tieto-liikenteet.
        Ja kaikki ovat samaan aikaan päällä aamusta iltaan.
        Palstakin on pikku-ikkunassa.
        Vilkaisen sitäkin silloin-tällöin.
        Kommentoin kiinnostaviin, tai täys-idioottisiin.
        Minullahan on se hassu huumorin-taju ja huippu-älykkyys.
        Perunaa syön siksi vain kahdesti.
        Keväisin.

        H.


      • seontiina

        tytär voi tehdä siitä sit potilasvahinko ilmoituksen
        niin kyllä ne siellä asian käsittelee onko heitteillejättö vai ei.


      • seontiina kirjoitti:

        tytär voi tehdä siitä sit potilasvahinko ilmoituksen
        niin kyllä ne siellä asian käsittelee onko heitteillejättö vai ei.

        Se ei varmasti paljon tytärtä enää lohduta, jos isällensä olisi sattunut jotain.

        Uskon että aika moni ilmoitus jää tekemättä sen takia, että kun on joku omainen tuossa tilassa, joka jää heitteille, ei oikein enää riitä energiaa täytellä papereita. Ite en jaksanut, vaikka syytä olisi ollutkin. Eikä omalla kohdallani oikein riittänyt kostonhenkikään, ajattelin että ehkä ihminen itekin voi miettiä että tulipa töpättyä.

        Tää yhteiskunta on meidän kaikkien, jokaisella on oikeus kritisoida mitä ympärillä tapahtuu, ei pelkästään jollain lautakunnalla.


      • seontiina
        hmp.f kirjoitti:

        Se ei varmasti paljon tytärtä enää lohduta, jos isällensä olisi sattunut jotain.

        Uskon että aika moni ilmoitus jää tekemättä sen takia, että kun on joku omainen tuossa tilassa, joka jää heitteille, ei oikein enää riitä energiaa täytellä papereita. Ite en jaksanut, vaikka syytä olisi ollutkin. Eikä omalla kohdallani oikein riittänyt kostonhenkikään, ajattelin että ehkä ihminen itekin voi miettiä että tulipa töpättyä.

        Tää yhteiskunta on meidän kaikkien, jokaisella on oikeus kritisoida mitä ympärillä tapahtuu, ei pelkästään jollain lautakunnalla.

        itse tein potilasvahinko ilmoituksen
        kun tyttäreni jätettiin heitteille eikä ambulanssi ottanut kyytiin
        viikon päästä siitä toinen ambulanssi otti ja
        diagnoosi oli virusperäinen aivokudoksen tulehdus
        ja olen sitä mieltä että jokaisen joka tuntee että kohdellaan väärin
        kannattaa tehdä potilasvahinko ilmoitus
        asiat ei parane koskaan jos kaikki ajattelee ettei jaksa
        sama pätee vanhusten hoidossa jossa on aina jotain sanomista

        ja eikös tässä tapauksessa käynyt sillei että
        ensimmäisestä kerrasta isä vielä selvisi
        en tiedä muistanko väärin kun luin ton tekstin

        no joka tapauksessa isä valitsi oman tiensä
        kyllä jokainen alkoholisti tietää että apua saa jos osaa pyytää
        kaikki ei vaan halua sitä
        jos se elämänhalu katoaa eikä löydä mitään ulospääsyä
        niin tää tapaus on vähän semmoinen
        hitaammalla sortilla tehty itsemurha
        ja senhän me jokainen tiedämme
        jos ihminen on sen päätöksen tehnyt
        niin sitä ei voi kukaan pysäyttää
        varsinkin kun on kyse aikuisista kauan eläneistä ihmisistä.


    • Minusta tuntuu.
      Kun minä kuolen tullaan ihmettelemään.
      - Ihan kateeksi käy tuo hunksi.
      - Noin pitkän ja ihanan elämän sai alkoholistakin nauttien.
      - 92 vuotias juoppo.
      - Muistaks Peran? Sen raittius-yhdistys-kaverin.
      - Se kuoli neljä-vitosena lenkki-polulle.
      - Joo, muistan. Kauhean kiukkuinen mies oli Pera.

      H.

      • hunksz

        Peukku-magneetti ei nyt kiukuttele, vaan antaa ihmisten keskustella alkoholista, se kun on monia kiinnostava aihe.

        Olisikohan kiva elää 92-vuotiaaksi....miksei, ellei jano pääsisi yllättämään.


      • Ancelina kirjoitti:

        hunksz

        Peukku-magneetti ei nyt kiukuttele, vaan antaa ihmisten keskustella alkoholista, se kun on monia kiinnostava aihe.

        Olisikohan kiva elää 92-vuotiaaksi....miksei, ellei jano pääsisi yllättämään.

        "Ancelina"

        Pah!
        Nämä typerät jankuttajat saavat vihannekseni kiehumaan yli reseptin!
        Kaksi aloitusta, samaa jankutusta samoin sanoin ja lausein!
        Ei se ole keskustelua, se on tupla-kakkaa samaan huussin reikään!
        :)

        Hali

        H.


      • Tavuviiva
        hunksz kirjoitti:

        "Ancelina"

        Pah!
        Nämä typerät jankuttajat saavat vihannekseni kiehumaan yli reseptin!
        Kaksi aloitusta, samaa jankutusta samoin sanoin ja lausein!
        Ei se ole keskustelua, se on tupla-kakkaa samaan huussin reikään!
        :)

        Hali

        H.

        Ei pidä paikkaansa. En ollut siellä, nyt olen täällä.
        MOT.
        Anna ihmisten kirjoittaa älä yritä säännellä, koska ei se kuitenkaan onnistu.
        Et voi olla noin kiereellä toisen aloituksesta vaikkas samaa olisikin.


      • Vaikea kuvitella niin kieroutunutta ihmistä, joka sinun poismenoasi jäisi ihmettelemään.


      • hunksz kirjoitti:

        "Ancelina"

        Pah!
        Nämä typerät jankuttajat saavat vihannekseni kiehumaan yli reseptin!
        Kaksi aloitusta, samaa jankutusta samoin sanoin ja lausein!
        Ei se ole keskustelua, se on tupla-kakkaa samaan huussin reikään!
        :)

        Hali

        H.

        Siitä tuplakakastahan sinulla on kokemusta riittämiin ihan omasta takaa.


      • seontiina
        entinenmiäs kirjoitti:

        Vaikea kuvitella niin kieroutunutta ihmistä, joka sinun poismenoasi jäisi ihmettelemään.

        onkohan tää nyt sitä someraivoo
        jonka hatsansaa täällä saa aikaiseksi
        niinkun eilen iltalehti kirjoitti mitä someraivo teki teri niitille

        varo vähän sanojas täällä yleisellä palstalla
        mää ainakin jäisin kaipaamaan ja ihmettelemään hatsansaan poismenoa
        ehkä mää oon sit se kieroutunu ihminen jota sun on vaikea kuvitella

        jokainen meistä saa täällä mielipiteensä ilmaista
        ja itsekkin jo ilmaisin sen tässä ketjussa
        joten turha sitä on ruveta toistelemaan.


      • seontiina kirjoitti:

        onkohan tää nyt sitä someraivoo
        jonka hatsansaa täällä saa aikaiseksi
        niinkun eilen iltalehti kirjoitti mitä someraivo teki teri niitille

        varo vähän sanojas täällä yleisellä palstalla
        mää ainakin jäisin kaipaamaan ja ihmettelemään hatsansaan poismenoa
        ehkä mää oon sit se kieroutunu ihminen jota sun on vaikea kuvitella

        jokainen meistä saa täällä mielipiteensä ilmaista
        ja itsekkin jo ilmaisin sen tässä ketjussa
        joten turha sitä on ruveta toistelemaan.

        Josko se sitten on sitä;) Myönnettäköön, että menin pykälän liian pitkälle. Mutta kun tuo jatkuva toisten kirjoitusten mitätöiminen ei tunnu kivalta ja tässä ketjussa kirjoittajien typeräksi haukkuminen oli jo liikaa. Käykö yhtään lieventävästä asianhaarasta?


    • seontiina

      en jaksa lukee tota samaa lätinää päivästä toiseen
      mutta oon edelleenkin sitä mieltä että jokainen tehköön elämällään mitä haluaa
      ja varsinkin tässä tapauksessa
      jos ensin on huvikäyttöö
      sit käyttää stressin purkamiskeinona
      siinä vaiheessa on tehny jo virheen
      olis pitäny lähtee ja etsiä se stressitön elämä jostain
      toiset vaan on niin kilttejä etteivät uskalla repästä itseensä irti
      ja sit kun rupee kokopäiväiseksi juopoksi
      siitä ei ole kovin monella paluuta
      oma valinta.

    • Päihdeongelmat ovat lisääntyneet nimenomaan ikäihmisten keskuudessa.
      Toisaalta vaaditaan "vapauden nimissä" lisää mahdollisuuksia kasvattaa kulutusta tuomalla tarjonta kaikkiin mahdollisiin paikkoihin ja ympärivuorokautiseksi.
      Toisaalta halutaan yhteiskunnalta lisää rahaa haittojen korjaamiseen.

      Haittojen määrä on suorassa suhteessa kulutukseen.
      Ainoastaan päihteiden kulutusta ja tarjontaa pienentämällä voidaan saada haitat kuriin.
      Ennaltaehkäisynä toimisi tehokkaimmin sekä saatavuuden rajoittaminen, hintapolitiikka sekä yleisiin asenteisiin vaikuttaminen .

      Alalla toimivat sijoittajat tietysti haluavat nostaa kulutusta, ja saada yhä enemmän tuottoa sijoittamilleen rahoille, se on selvää. Tilannetta kärjistää nyt se, että meillä on hallitus joka ajattelee asioita nimenomaan pääomien tuottavuuden kaiken muun edelle asettaen.

      Tuntuu siis aika toivottomalta, olemme menossa siihen että ns. kansanterveys on pelkkä vitsi, ei sitä kukaan vakavissaan ota. Kukin vastatkoon itsestään, mutta verovaroilla ylläpidetty terveydenhuolto kuormittuu sittenkin. Kun ei voida maksansa ja haimansa poksauttaneita, työkyvyttömiksi itsensä juoneita heitteillekään jättää.

      • Lässyn, läpätiti, mässyn.
        Vanhaa huttua on kommenttisi.
        Jo kielto-lain aikoihin jankutettua.

        H.


      • ö-Öö

        Lyhyesti.

        Aina kun alkoholista puhutaan, puhutaan sen haitoista ja kalleudesta. Pääsääntöisesti näin.

        Erittäin harvoin puhutaan hyvistä puolista. Just nutintoaineena, elon virkistäjänä, sosiaalisena tekijänä. Aina kaivetaan esiin se osa jengistä, joilla homma ei vanttuussa.

        JA raha. Aina on tuulest temmattuja lukuja haittojen hinnoista. Hyötyjen hinnast ei puhuta. Siis just ihmisten elämälle, duunin tekemiselle jne. Mutta ei laskennallisistakaan asioista. Maajussit viljelee viljaa, siinä pyörii raha. Viljasta tehdään kaljaa ja viinaa, siinä pyörii raha. Kaljaa jne roudataan ympäri maan, siinäkin pyörii rahaa. KAupat saa rahaa myymällä kaljaa jne, siinäkin liikkuu raha. Ravintolat työllistävät myös paljon ihmisiä, aina liikkuu raha.

        Sekin muistettava, alkkiksen roudailu putkaan, oikeudenkäynit, hoitotoimenpiteet, kaikenlaiset muut jutut työllistävät paljon ihmisiä, siinäkin liikkuu rahaa.

        Että kyllä alkoholi tuottaa yhteiskunnalle erittäin paljon enemmän rahaa, kuin pienen joukon ongelmakäyttäjien hoitaminen.

        Sama asia muuten tupakissakin. Siitä muistakseni Tampereen yliopisto tehnyt tutkimuksenkin.

        Noin tiivistetysti. Jos tekee työuran, ottaa saunakaljaa ja perjantaipullon. Lisäksi tupakoi paljon. Silloin hyvä veronmaksaja. Maksaa eläissään hitosti veroja, sairastaa lyhyesti ennen kuolemaansa. Jääpi plussalle.

        Jos raivoraitis sporttityyppi, aina sairiksella. Ei maksa veroja kuin minimin. Rasittaa terveydenhuoltoa pitkään ja kalliisti. Elääkin liian pitkään, jotta sairastelu tulisi vielä kalliimmaksi. Menee joko nollille, tai jääpi miinukselle-

        Kandeis joskus miettiä asioita, eikä vaan toitottaa. mitä joku/jotkut on käskeneet toitottaa. Taidankin avata keppanan ja käväistä tupakilla. Meitsi hyvä veronmaksaja.

        =DW=


      • Tavuviiva

        Mielenkiintoista matikkaa.
        Mahdetaanko Keski-Euroopassa kieputella asiaa näin monimuotoisesti.
        Hyvin kirjoittelet. Naurattaa välillä, vaikka asia vakava...
        Mutta kukaan ei vastannut siihen kysymykseen, että oletteko huolissanne ystävistänne? Eikö Espanjaan muttaneilla suomalaisilla siis osalla oli ongelmaa, kun ovat tissutelleet "sydämelle niin terveellistä punaviiniä".
        Tilkka silloin toinen tällöin ja määrät muuttuvat vaivihkaa.
        Oma kontrolli lipeää.
        Olen huono verotettava, kun saan fiilikset luonnosta ja harrastuksistani. Jahka kevätaurinko julkeaa tulla esiin niin dopamiinit, melatoniinit ym. järähtää olemukseen.


    • Paratiisi-SuomiHistoriaa

      Olen arvostetulta taholta sellaisenkin alkoholitutkimuksen lukenut, jossa loppupäätelmä oli, että haitta- ja hyötykustannukset ovat päittäin eli yhtä paljon, kun otetaan huomioon palkka-, arvonlisä-, kiinteistöverot ja mitä kaikkia niitä tulopuolella nyt onkaan.
      Tarkoitushakuisessa uutisoinnissa puhutaan aina vain alkoholiveron tuotosta ja kokonaishaitoista.

      Tupakkarajoituksissa ja Savuton Suomi 2030 mennään karkealla tavalla metsään.
      Miljardien lisäystä vuosikuluihin ei Suomi Oy kestä sen lisäksi, että 50% keskitulosten työpaikoista häviää 25 vuodessa.
      Tämän pitäisi järkyttää riittävästi, joten en jatka kurjuuslistaa enempää.

    • holistina

      Tutkimusten mukaan nykynuorisolla ei ole enään sellaista hinkua viinan perään ja kännittelyyn kuin meidän sukupolvella on ja oli. Siis parempaan päin ollaan menossa.
      Ei tua katukuvassa näykkään enään kännisiä nuorukaisia niinkään paljon kuin ennevanhaa. Mulla on sellainen käsitys et tää nykynuoriso enempi halveksuu ja karttaa sellaista kaveria joka vetää kännit ja örveltää joka kerta.
      Se mitä pitäs viä tehdä näille vanhan liiton kännääjille tulikin tuo ylempänä jo mainittua että työpaikoilla ei suojeltaisi näitä holisteja vaan puututtas heti tilanteeseen eli siellähän on jo työnantajalla mahkut ohjata hoitoon tai sit loparit.
      Tilanteen katsominen ja hyysääminen ei holistia auta vaan hän saa siitä uutta intoa kierteelle.

      • Alistamisten-aikojen

        ja sotien vaikutukset alkavat lieventyä geeniperimässämme.


      • ö-Öö

        Nykyisin vedetään kemikaaleja.

        Alkoholi juu menettänyt ilmeisimmin suosiotaan nuorison keskuudessa. Känniääliö on aina känniääliö. Mutta just kemikaalit, ekstasy jne, niitten suosio kasvanut jatkuvasti. Pötsyn kotiviljely lisääntynyt räjähdysmäisesti. Poliiseillakin nykyisin huumeseulat autoissa. Ratti on ratti, oli se sitten alkoholista, tai muista aineista.

        Lisäksi mainittava lääkkeet. KAikenlaiset lääkkeet on periaatteessa vain liallisia huumeita. Just luin jostakin, epilepsialääkkeet nykyisin suosituin trendi, katukauppaa jne. Muistettava loispummieläkeläiset. Kaikki ei ehkä vedä viinaa, mutta l'hes kaikilla iso lääkedosetti. Ovat kemikaaleissaan aina, myös ratissa.

        Alkoholin suosio päihteenä laskee kun mielestä siksi, siinä liian suuret haittavaikutukset. Just käytön aikana, lisäksi vierarit, elikkäs krapula. Pitkän päälle se ja sama, vetääkö kokkelia, lääkkeitä, alkoholia, aina siitä ongelmia tulee.

        Sellainenkin. Rehellinen umpojuovuksissa oleva heebo on aika vaaraton, ei se kykene oikein mihinkään ja sen näkee kauas. Jos joku nykinyt piriä, tai lääkkeitä. Se ei näy kauas. Mutta se on paljon toimintakykyisempi, kuin pelkållä viinalla päänsä sekoittanut. Ja useinhan on kyse sekakäytöstä, kaikkea mahdollista sekaisin. Sellainen se vasta arvaamaton onkin.

        Ei päihteiden käyttäminen miksikään muutu, aina niitä jotkut käyttävät. Vähän nuunkuin muoti-ilmiö, mitä milloinkin käytetään. Pitää muistaa, suomi oli huumeiden käyttämisessä maailman johtavia ennen sotia ja niiden jälkeenkin. Meni valittamaan melkein mitä tahansa lekurille, aina tuli resepti hepoa. Ja sodthan käytiin pervitiinin voimalla, hota-pulveria syötiin jne. Mun mielestä osa sodissa pärjäämisestä kuuluu just pervitiinille. Itänaapuri veti votkaa, ei niistä ollut sotimaan, suomipoika amfetamiimeissaan oli erinomaisen hyvä taistelija.

        Asiat ei ole yksioikoisia. Ihan hyvä, näistäkin asioista polemiikkia, saattaa tieto ja aito kiinnostuskin saada jonkin verran ihmisiä kiinnostumaan asioista. Ja ajanoloon järkeäkin suomen alkoholi/päihdepolitiikkaan.

        Jahas, seuraavaksi kai keskustellaan kärpässienistäkö?

        =DW=


      • Epigeneettinen
        Alistamisten-aikojen kirjoitti:

        ja sotien vaikutukset alkavat lieventyä geeniperimässämme.

        ongelma alistamisesta ja nöyryyttämisestä sekä riistosta ja hyväksikäytöstä on pannut pään kumaraan suomalaisilta.

        Aina vain kyselevät, mitä muut ajattelevat meistä.


        Se aiheuttaa alkoholin liikakäyttöä.


    • Tupakan suhteen on mielestäni menty oikeaan suuntaan, miten tuo mainittu miljardien vuosikulujen lisäys tupakanpolton vähenemisen seurauksena on perusteltu?

      Tupakkaan ja alkoholiin käytetyt rahat ovat tottakai mukana kierrossa, ja ne nostavat kansantulon euromääräistä lukemaa.
      Samoin kaikki muu missä raha liikkuu.
      Jos tuottoa arvioidaan tuolla perusteella, niin kaikki mihin rahaa ja työvoimaa ja materiaaleja saadaan käytettyä on hyväksi.

      Sillä perusteella vaikkapa ikkunoiden rikki kivittäminen on erittäin hienoa toimintaa, sehän saa taas rahaa liikkeelle, tarvitaan ikkunaruutuja, lasittajia, kuljetuskalustoa, poliisia tutkimaan juttua, vakuutusyhtiön konttoristeilla on hommaa kaavakkeiden siirtelyssä, aina joku saa sirpaleista hyvää työtä tehdessään vammojakin, ja sairaalat, lääkärit, sairaanhoitajat, ambulanssikuskit saavat töitä. Ja kaikesta siitä maksetaan taas veroa... noinhan se tuottavuus nousee. Paperilla.

      • ö-Öö

        Tupakasta.

        Tupakka ei kasva suomessa. Tuontikamaa. Mutta hyväkatteista suomelle. Viljaa, juureksia, kaikkea, mistä voi tehdä alkoholia, ne kasvaa suomessa. Kuten myös pötsy. Hamppu ihan perinteinen suomalainen viljelykasvi, tosin ei huumekäyttöön, erilaisia lajikkeita. Lisäks kärpässienet jne, on suomessakin kasvavia päihtymiseen kelpaavia kasveja.

        Vaan ei ensimmäistäkään tupakkiplantaasia.

        Sama muuten kahvin kanssa. Onhan kahvikin kofeiinipitoinen ja kaiketi yleisin huume suomessa nykyisinkin. Ja laillinen. Kuten alkoholikin, joka myös laillinen.Suomesta viedään alkoholia ulkomaille aika määrä, kahvia ei. ei kyllä pötsyäkään, sekin on tuonnin ja rikolisuuden vallassa.

        Muista kieltolaki, ikinä suomessa niin vireää ja aktiivista alkoholikauppaa ikinä ollut.

        Kandee juu miettiä asioita, ihan itekkin, tietoja kyllä saa netistä, seuroista vaan propagandaa.

        =DW=


      • Kessu-kasvaa

        Suomessakin.


      • Sota-aikana...kessua

        ...kasvatettiin ja poltettiin....


    • talou

      Muualla euroopassa on väärinkäyttäjiä paljon enemmin kuin Suomessa ja tähän päälle pajon huumeissa olevia näitä määriä ei ole Suomessa.

      Mitä itse olen nähnyt Suomi on raitistunut hyvin paljon kun verrataan 70-90 lukuun.

    • Väitteellä jonka mukaan kieltolain aikana olisi juotu "enemmän kuin koskaan muulloin" ei tutkijoiden mukaan ole todellisuuspohjaa.
      Kyllä silloin juotiin, juopot joivat usein, suurin osa kansaa kovin harvoin.

      Kieltolakia en pidä ratkaisuna, sen täytäntöönpano olisi melko mahdotonta.

      En silti pidä järkevänä nykyistäkään suntausta jolla päihteidenkäyttöä pyritään kaikin mahdollisin tavoin lisäämään.

      Päihteisiin käytetyt rahat laitettuna kiertoon muilla tavoin hyödyttäisivät yhteiskuntaa enemmän.

    • 660070

      Minä juon pari lasillista viiniä 2 kertaa viikossa ja JOSKUS pienen muun lisäksi. Omalla työeläkkeelläni juon ja ei haittaa jos kuolen varhain. Nykyhallitus pistää hoidon vanhuksille surkeaksi ellei ole vara maksaa kalliista hoidosta.

    • kioskinpitäjä

      Valtio haaskaa rahaa ns ennalta ehkäisevään päihdetyötön. Se tarkoitta juuri sitä että yritetään saada ihmiset olemaan ostamatta viinaa ja kaljaa. Nekin rahat olisi käytettävä myynninedistämiseen. Vielä on perkeleellisiä rajoituksia. Kuten ikärajat ja autoilijoiden pakkoraittius. Ne kun edes poistetaan niin yhteiskunta voi hyvin. Ja raittiussaarnaajille yhteiskuntapalvelua että pitävät suunsa kiinni ja lakkaavat jarruttamasta taloutta.

    • tööttt

      Toisaaltahan kahviakinpidetään viattomana piristeenä - jopa terveyshyötyineenkin. onko sekään sitä - oon miettiny kun kylvömultaan joskus sekoittanut kahvinporoja - pukkaa mullan pintaan kasvamaan ihan oudon näköisiä sienikasvustoja`` ei sentäänmiitään tatteja mutta tunnistamattomia mitä ei ikänäs suomalaisista sienioppaista ole löytänyt. Ihmiselimistö ny joka pvä tartee kyllä jkv vettä toimiakseen oikein.

      • Tavuiiva

        Jos ne on tryffeleitä?


    • vodkaa

      Aika laimeaksi on keskustelu menny kun jo verrataan alkoholia kahviinkin. Mites nää energia juomat eikö ne kelpaa vertailuun ? Sitä mää oon ihmetelly kun radiossa ja teeveessä saa puheohjelmissa mainostaa ihan vapaasti viiniä tyyliin; ... sit otettiin lasi viiniä.. , mä oon miettiny tulisko piip ääni jos ne puhuisivatkin oikeesti asiasta et sit otettiin lasi kossua tai vahvaa vodkaa ? Heikompikin saa noista vinkeistä kimmokkeen lähteä taas ottaan vaikka pari kaljaa kun ei toi viini maista. Eiks oo ihmeellistä kaks naamasuutta.

      • mainostaa_vapaasti

        Sitä se on, ja tulee aina ollen.

        Samahan se oli YLE-mainosradiossa, kun saivat MV-lehden suomalaisten tietoisuuteen, ilman niitä ilmaisia mainoksia, MV-lehteä ei monikaan lukisi tänään.

        Kyllä suomalainen on tyhmä kun maksaa YLE-veroina tuollaista mainontaa!


    • talou

      Tupakka on kumminkin kaikkeinpahin, tietenkin valtion mielestä huumeet ovat hyviä tulon lähteitä.

      • talou

        Tämän näki myös poliisipäällikkö Helsingissä! Huumeilla rikkaaksi. Hänellä täytyy olla hyvin pienet aivot.


      • tööttt

        - on kai myös oikeus sanoa ei kiitoa kaiken mailman asioille
        mitä ei elämäänsä halua -
        - jos pystyy edes jotenkin ilmaisemaan omaa tahtoaan? Ihmiset ovat kuitenkin eri asia kuin valtiot, maat, kunnat ja niiden eri elimet hallintorakenteineen - himmelihärpäikkeiksikin nimettyinäkin. Moniko nuori tai lapsi edes tajuaa, että vuosituhantenajan ihmisiä on koukutettu eri juttuihin tai aineisiin ollakseen vain joku valtioita hyödyttävä osa jossain tuotantokoneistuksessa - ei mulla muuta näiltä osin.
        Kaiketi kavala maailma on aina ollut kaikessa rauhattomuudessaan ja hyökkäävyydessäänkin.


    • Niin. Hyvinvointivaltiossa yksilön oikeudet ovat erityissuojelun kohteena. Ketään ei saa syyllistää , keneltäkään ei saa vaatia mitään.
      Päihteiden käyttökin on yksilön oikeus, haitat kuittaantuvat sillä, että on "hyvä veronmaksaja" - työllistää muita.
      Aikaisemmin vielä kysyttiin, miksi jeppe juo. Enää ei kysytä, nyt jepellä on siihen "oikeus" ja juominen täytyy tehdä hänelle helpoksi. Ongelmaa ei siis ole ?
      Ehkä jepellä ei olekaan, lähipiirillä sen sijaan voi olla, kuten aloituskirjoituskin osoittaa, vaikka se ei läheisten kärsimystä painotakaan.

    • Miksi te alkoholinrajoittajat ette vaadi myös herkkujen ja epäterveellisten ruokien saatavuuden hankaloittamista?

      Nehän aiheuttavat valtavasti kustannuksia yhteiskunnalle sydäntautien, diabeteksen, verenpainetaudin, hampaiden reikiytymisen jne. myötä.

      Ihmisille hoetaan että on oma valintasi syötkö herkkuja ja tungetko sipsiä naamaasi. Itse on kuulemma vastuussa ulkomuodostaan ja terveydestään. Miksi tämä omavastuu ei ulotukaan enää alkoholiin?

      • En ole koskaan kuullut perheenisästä joka ajaa vaimon ja lapset paljain jaloin lumihankeen peejantai-iltana kun ei ole mansikkakakkua pöydässä. Onhan sellaista tietenkin voinut tapahtua, mutta niin pienessä mittakaavassa että statistisesti sitä ei ole olemassakaan.
        ***

        Periaatteessa ihminen saa tuhota oman terveytensä, ulkomuotonsa, taloutensa ja yleensäkin elämänsä ihan millä huumeella tai myrkyllä huvittaa. Kunhan vain kustantaa itse paheensa ja hoitonsa ja toisekseen, minusta vieläkin tärkeämpää, ei aiheuta tuskaa ja kärsimystä lähimmäisilleen.
        Kaikki me jotka olemme kasvaneet viinaa rakastavan miehen perheessä olemme maksaneet hinnan siitä. Tavalla tai toisella.


      • Paloma.se.co kirjoitti:

        En ole koskaan kuullut perheenisästä joka ajaa vaimon ja lapset paljain jaloin lumihankeen peejantai-iltana kun ei ole mansikkakakkua pöydässä. Onhan sellaista tietenkin voinut tapahtua, mutta niin pienessä mittakaavassa että statistisesti sitä ei ole olemassakaan.
        ***

        Periaatteessa ihminen saa tuhota oman terveytensä, ulkomuotonsa, taloutensa ja yleensäkin elämänsä ihan millä huumeella tai myrkyllä huvittaa. Kunhan vain kustantaa itse paheensa ja hoitonsa ja toisekseen, minusta vieläkin tärkeämpää, ei aiheuta tuskaa ja kärsimystä lähimmäisilleen.
        Kaikki me jotka olemme kasvaneet viinaa rakastavan miehen perheessä olemme maksaneet hinnan siitä. Tavalla tai toisella.

        Ohitit sujuvasti kaikki yleisimmät alkoholin rajoittamista puolustavat selitykset.

        Ei silti, alkoholin aiheuttama väkivalta on minustakin se pahin lieveilmiö, eikä sitä pidä väheksyä, mutta miten se kansan valtaosan kiusaaminen muka vähentää väkivaltaa?

        Onko alkoholisti vähemmän väkivaltainen kun Prisman ja Alkon välissä on seinä?
        Vähentääkö se pahoinpitelyjä jos kaatokännin vetää tiukan viinan sijaan oluesta?
        Alkoholista riippuvainen saa sitä nyt jo joka päivä yöhön asti.

        Lisäksi sanot "kunhan kustantaa itse paheensa ja hoitonsa".
        Kustantaako itsensä sairaaksi syönyt oman hoitonsa?
        Alkoholisti vie petipaikan ja resursseja, se on totta, mutta niin vie sekin joka on nesteen sijaa sairastuttanut itsensä kiinteällä moskalla.

        En syytä enkä puolusta ketään, mutta haluaisin nähdä enemmän loogista pohdintaa mutu:n sijaan.

        Sitäpaitti toi mansikkakakkuvertaus ontuu, jotta sitä kakkuholistia vois verrata alkoholistiin, pitäisi se riehuminen alkaa siksi että maha on täynnä kakkua. Ei siksi että sitä ei saa. : )


      • expimot kirjoitti:

        Ohitit sujuvasti kaikki yleisimmät alkoholin rajoittamista puolustavat selitykset.

        Ei silti, alkoholin aiheuttama väkivalta on minustakin se pahin lieveilmiö, eikä sitä pidä väheksyä, mutta miten se kansan valtaosan kiusaaminen muka vähentää väkivaltaa?

        Onko alkoholisti vähemmän väkivaltainen kun Prisman ja Alkon välissä on seinä?
        Vähentääkö se pahoinpitelyjä jos kaatokännin vetää tiukan viinan sijaan oluesta?
        Alkoholista riippuvainen saa sitä nyt jo joka päivä yöhön asti.

        Lisäksi sanot "kunhan kustantaa itse paheensa ja hoitonsa".
        Kustantaako itsensä sairaaksi syönyt oman hoitonsa?
        Alkoholisti vie petipaikan ja resursseja, se on totta, mutta niin vie sekin joka on nesteen sijaa sairastuttanut itsensä kiinteällä moskalla.

        En syytä enkä puolusta ketään, mutta haluaisin nähdä enemmän loogista pohdintaa mutu:n sijaan.

        Sitäpaitti toi mansikkakakkuvertaus ontuu, jotta sitä kakkuholistia vois verrata alkoholistiin, pitäisi se riehuminen alkaa siksi että maha on täynnä kakkua. Ei siksi että sitä ei saa. : )

        "expimot"

        Tästä huomiosta saat minulta aavistuksen myötä-mielisyyttä.

        "miten se kansan valtaosan kiusaaminen muka vähentää väkivaltaa?"
        -
        Epäilen viinan-kieltäjien olevan vero-virkailijoita.
        Palomakin varmaan kyttää vain Dalaälvin lupa-kalastajia.
        Ovathan ne rentut niinihania.

        H.


      • expimot kirjoitti:

        Ohitit sujuvasti kaikki yleisimmät alkoholin rajoittamista puolustavat selitykset.

        Ei silti, alkoholin aiheuttama väkivalta on minustakin se pahin lieveilmiö, eikä sitä pidä väheksyä, mutta miten se kansan valtaosan kiusaaminen muka vähentää väkivaltaa?

        Onko alkoholisti vähemmän väkivaltainen kun Prisman ja Alkon välissä on seinä?
        Vähentääkö se pahoinpitelyjä jos kaatokännin vetää tiukan viinan sijaan oluesta?
        Alkoholista riippuvainen saa sitä nyt jo joka päivä yöhön asti.

        Lisäksi sanot "kunhan kustantaa itse paheensa ja hoitonsa".
        Kustantaako itsensä sairaaksi syönyt oman hoitonsa?
        Alkoholisti vie petipaikan ja resursseja, se on totta, mutta niin vie sekin joka on nesteen sijaa sairastuttanut itsensä kiinteällä moskalla.

        En syytä enkä puolusta ketään, mutta haluaisin nähdä enemmän loogista pohdintaa mutu:n sijaan.

        Sitäpaitti toi mansikkakakkuvertaus ontuu, jotta sitä kakkuholistia vois verrata alkoholistiin, pitäisi se riehuminen alkaa siksi että maha on täynnä kakkua. Ei siksi että sitä ei saa. : )

        Niin ja mielestäni kaikki tulee hoitaa ketkä hoitoa tarvitsevat, ihan sama mikä sen sairauden tai vamman on aiheuttanut. Varsinkin jos ongelmat ovat seurausta laillisista tuotteista ja käyttäytymisestä.


      • "Ei silti, alkoholin aiheuttama väkivalta on minustakin se pahin lieveilmiö, eikä sitä pidä väheksyä, mutta miten se kansan valtaosan kiusaaminen muka vähentää väkivaltaa?", kysyy expimot.

        Kansan valtaosan kiusaaminen ? Ai kun eivät saa kaljaa kaupasta ? Eikös sitä saa ostaa ihan koreittain ?

        Sorry vain expimot, mutta syöppö ja juoppo painivat minusta vähän eri sarjassa.
        Kalliiksi käyvät loppupeileissä molemmat, jos siltä kantilta katsoo, mutta syöpöt eivät taida näkyä väkivaltatilastoissa samoissa lukemissa kuin juopot.

        Vaikka ei puhuttaisi alkoholin ongelmakäyttäjistä, juopoista, on silti vaikea käsittää, että edes alkoholin kohtuukäyttöä tuetaan helpottamalla saatavuutta, luomalla ilmapiiriä, jossa arkinen lipitys on vain valiontaloutta tukevaa, iloa ja inspiraatiota lisäävää ja joihin jokamiehellä on oltava "oikeus" riippumatta hänen perhesuhteistaan, taloudellisesta asemastaan, terveydestään.

        Onko alkoholia käyttävän elämä sitten niin tylsää ja tyhjää, että sitä ei selvin päin kestä ?


      • demeter1 kirjoitti:

        "Ei silti, alkoholin aiheuttama väkivalta on minustakin se pahin lieveilmiö, eikä sitä pidä väheksyä, mutta miten se kansan valtaosan kiusaaminen muka vähentää väkivaltaa?", kysyy expimot.

        Kansan valtaosan kiusaaminen ? Ai kun eivät saa kaljaa kaupasta ? Eikös sitä saa ostaa ihan koreittain ?

        Sorry vain expimot, mutta syöppö ja juoppo painivat minusta vähän eri sarjassa.
        Kalliiksi käyvät loppupeileissä molemmat, jos siltä kantilta katsoo, mutta syöpöt eivät taida näkyä väkivaltatilastoissa samoissa lukemissa kuin juopot.

        Vaikka ei puhuttaisi alkoholin ongelmakäyttäjistä, juopoista, on silti vaikea käsittää, että edes alkoholin kohtuukäyttöä tuetaan helpottamalla saatavuutta, luomalla ilmapiiriä, jossa arkinen lipitys on vain valiontaloutta tukevaa, iloa ja inspiraatiota lisäävää ja joihin jokamiehellä on oltava "oikeus" riippumatta hänen perhesuhteistaan, taloudellisesta asemastaan, terveydestään.

        Onko alkoholia käyttävän elämä sitten niin tylsää ja tyhjää, että sitä ei selvin päin kestä ?

        heh. vihreitä taas, ja paljon: "loppupeleissä", ei loppupeileissä..))
        "valtiontalous" eli valiontalous...


      • demeter1 kirjoitti:

        "Ei silti, alkoholin aiheuttama väkivalta on minustakin se pahin lieveilmiö, eikä sitä pidä väheksyä, mutta miten se kansan valtaosan kiusaaminen muka vähentää väkivaltaa?", kysyy expimot.

        Kansan valtaosan kiusaaminen ? Ai kun eivät saa kaljaa kaupasta ? Eikös sitä saa ostaa ihan koreittain ?

        Sorry vain expimot, mutta syöppö ja juoppo painivat minusta vähän eri sarjassa.
        Kalliiksi käyvät loppupeileissä molemmat, jos siltä kantilta katsoo, mutta syöpöt eivät taida näkyä väkivaltatilastoissa samoissa lukemissa kuin juopot.

        Vaikka ei puhuttaisi alkoholin ongelmakäyttäjistä, juopoista, on silti vaikea käsittää, että edes alkoholin kohtuukäyttöä tuetaan helpottamalla saatavuutta, luomalla ilmapiiriä, jossa arkinen lipitys on vain valiontaloutta tukevaa, iloa ja inspiraatiota lisäävää ja joihin jokamiehellä on oltava "oikeus" riippumatta hänen perhesuhteistaan, taloudellisesta asemastaan, terveydestään.

        Onko alkoholia käyttävän elämä sitten niin tylsää ja tyhjää, että sitä ei selvin päin kestä ?

        "demeter1"

        Pienen vähemmistön vuoksi ei pidä suurta enemmistöä kiusata.
        Eli siis: Suuren enemmistön pitää saada helposti ja halvalla ja juuri niin kuin siitä parhaalta tuntuu.
        Älä ala lipsua demokratian diktatuuriin.
        Kukat kuuluvat vaaseihin.
        Eivät hattuihin.

        H.


      • hunksz kirjoitti:

        "demeter1"

        Pienen vähemmistön vuoksi ei pidä suurta enemmistöä kiusata.
        Eli siis: Suuren enemmistön pitää saada helposti ja halvalla ja juuri niin kuin siitä parhaalta tuntuu.
        Älä ala lipsua demokratian diktatuuriin.
        Kukat kuuluvat vaaseihin.
        Eivät hattuihin.

        H.

        Kukat eivät kuulu vaaseihin vaan kedolle. Kukkaiskansan edustajat ovat aina passauttaneet itseään...


      • demeter1 kirjoitti:

        "Ei silti, alkoholin aiheuttama väkivalta on minustakin se pahin lieveilmiö, eikä sitä pidä väheksyä, mutta miten se kansan valtaosan kiusaaminen muka vähentää väkivaltaa?", kysyy expimot.

        Kansan valtaosan kiusaaminen ? Ai kun eivät saa kaljaa kaupasta ? Eikös sitä saa ostaa ihan koreittain ?

        Sorry vain expimot, mutta syöppö ja juoppo painivat minusta vähän eri sarjassa.
        Kalliiksi käyvät loppupeileissä molemmat, jos siltä kantilta katsoo, mutta syöpöt eivät taida näkyä väkivaltatilastoissa samoissa lukemissa kuin juopot.

        Vaikka ei puhuttaisi alkoholin ongelmakäyttäjistä, juopoista, on silti vaikea käsittää, että edes alkoholin kohtuukäyttöä tuetaan helpottamalla saatavuutta, luomalla ilmapiiriä, jossa arkinen lipitys on vain valiontaloutta tukevaa, iloa ja inspiraatiota lisäävää ja joihin jokamiehellä on oltava "oikeus" riippumatta hänen perhesuhteistaan, taloudellisesta asemastaan, terveydestään.

        Onko alkoholia käyttävän elämä sitten niin tylsää ja tyhjää, että sitä ei selvin päin kestä ?

        "syöppö ja juoppo painivat minusta vähän eri sarjassa"

        Minä kyllä tiedän kumpi on väkivaltaisempi syöppö vai juoppo, se ei ole pointti.

        Kysyinkin että miksi väärinsyöjien sairaudet ja terveydenhuollon kuormittavuus olisi hyväksyttävämpää kuin väärinjuojien. Kummassakin on kyse henkilön omista valinnoista ja niiden vaikutuksesta kansantalouteen.

        Siinä mielessä painivat täysin samassa sarjassa.


      • expimot kirjoitti:

        "syöppö ja juoppo painivat minusta vähän eri sarjassa"

        Minä kyllä tiedän kumpi on väkivaltaisempi syöppö vai juoppo, se ei ole pointti.

        Kysyinkin että miksi väärinsyöjien sairaudet ja terveydenhuollon kuormittavuus olisi hyväksyttävämpää kuin väärinjuojien. Kummassakin on kyse henkilön omista valinnoista ja niiden vaikutuksesta kansantalouteen.

        Siinä mielessä painivat täysin samassa sarjassa.

        No jaa. Ehkäpä kyse on saman tyhjyyden täyttämisestä, mielihyvää haetaan ja saadaan tiettyyn pisteeseen saakka. Sitten tulee laskun aika. Syöppö maksattaa sen yhteiskunnalla, juoppo sen lisäksi myös läheisillään, kuten Paloma kirjoitti.


      • demeter1 kirjoitti:

        Kukat eivät kuulu vaaseihin vaan kedolle. Kukkaiskansan edustajat ovat aina passauttaneet itseään...

        "demeter1"

        Niin.
        Joissakin tilanteissa kaikki on sallittua.
        Ja minähän olen rauhan ja rakkauden mies.
        Etenkin rakkauden. :)
        Kuti, kuti

        H.


      • hunksz kirjoitti:

        "demeter1"

        Niin.
        Joissakin tilanteissa kaikki on sallittua.
        Ja minähän olen rauhan ja rakkauden mies.
        Etenkin rakkauden. :)
        Kuti, kuti

        H.

        Niin, hunksi. "Kaikki on sallittua, mutta kaikki ei rakenna" (Paavali).


      • expimot kirjoitti:

        Ohitit sujuvasti kaikki yleisimmät alkoholin rajoittamista puolustavat selitykset.

        Ei silti, alkoholin aiheuttama väkivalta on minustakin se pahin lieveilmiö, eikä sitä pidä väheksyä, mutta miten se kansan valtaosan kiusaaminen muka vähentää väkivaltaa?

        Onko alkoholisti vähemmän väkivaltainen kun Prisman ja Alkon välissä on seinä?
        Vähentääkö se pahoinpitelyjä jos kaatokännin vetää tiukan viinan sijaan oluesta?
        Alkoholista riippuvainen saa sitä nyt jo joka päivä yöhön asti.

        Lisäksi sanot "kunhan kustantaa itse paheensa ja hoitonsa".
        Kustantaako itsensä sairaaksi syönyt oman hoitonsa?
        Alkoholisti vie petipaikan ja resursseja, se on totta, mutta niin vie sekin joka on nesteen sijaa sairastuttanut itsensä kiinteällä moskalla.

        En syytä enkä puolusta ketään, mutta haluaisin nähdä enemmän loogista pohdintaa mutu:n sijaan.

        Sitäpaitti toi mansikkakakkuvertaus ontuu, jotta sitä kakkuholistia vois verrata alkoholistiin, pitäisi se riehuminen alkaa siksi että maha on täynnä kakkua. Ei siksi että sitä ei saa. : )

        Ei se mansikkakakun syöminen aiheuta useinkaan kitkaa tai pahaa mieltä. Harvoin olen kuullut lapsista jotka ovat repineet iskän kakun pois lautaselta ja heittäneet roskiin ja isä on pahastunut siitä ja ajanut perheensä ulos kuutamolle. Viinapullon särkeminen tai kraanasta alas kaataminen on huhupuheiden mukaan aiheuttanut monta tällaista tiulannetta.
        Aijaa, mitä selityksiä ohitin?
        En minä nyt niin kauheesti edes vetoa siihen että alkoholistit ja juopot tulevat yhteiskunnalle kalliksi, koska näitä asioita on vaikea eritellä ja perustella kuka on itse ja kuinka paljon syyllinen omaan rappiotilaansa, mutta juuri tuo väkivaltaisuus ja ekonomiset haitat perheelle mitä iskän/äidin juopottelu perheelle aiheuttaa, traumat, psyykiset ongelmat, sosiaalinen syrjäytyminen/syrjäyttäminen, koulukiusaus jne. ovat suuri ongelma.
        Veljeni joi itsensä hautaan, Lutusen veljistä ainakikaksi on kuolleet alkoholismiin, molemmissa suvuissa on juoppoja ja ystävistä ja tutuistakin moni on menehtynyt alkoholin aiheuttamiin vaurioihin.


      • just_joo
        Paloma.se.co kirjoitti:

        Ei se mansikkakakun syöminen aiheuta useinkaan kitkaa tai pahaa mieltä. Harvoin olen kuullut lapsista jotka ovat repineet iskän kakun pois lautaselta ja heittäneet roskiin ja isä on pahastunut siitä ja ajanut perheensä ulos kuutamolle. Viinapullon särkeminen tai kraanasta alas kaataminen on huhupuheiden mukaan aiheuttanut monta tällaista tiulannetta.
        Aijaa, mitä selityksiä ohitin?
        En minä nyt niin kauheesti edes vetoa siihen että alkoholistit ja juopot tulevat yhteiskunnalle kalliksi, koska näitä asioita on vaikea eritellä ja perustella kuka on itse ja kuinka paljon syyllinen omaan rappiotilaansa, mutta juuri tuo väkivaltaisuus ja ekonomiset haitat perheelle mitä iskän/äidin juopottelu perheelle aiheuttaa, traumat, psyykiset ongelmat, sosiaalinen syrjäytyminen/syrjäyttäminen, koulukiusaus jne. ovat suuri ongelma.
        Veljeni joi itsensä hautaan, Lutusen veljistä ainakikaksi on kuolleet alkoholismiin, molemmissa suvuissa on juoppoja ja ystävistä ja tutuistakin moni on menehtynyt alkoholin aiheuttamiin vaurioihin.

        "Veljeni joi itsensä hautaan, Lutusen veljistä ainakikaksi on kuolleet alkoholismiin, molemmissa suvuissa on juoppoja ja ystävistä ja tutuistakin moni on menehtynyt alkoholin aiheuttamiin vaurioihin."

        Pari tuntia lyhkäsemmät aukiolot alkossa niin näiltäkin ois vältytty.


      • just_joo kirjoitti:

        "Veljeni joi itsensä hautaan, Lutusen veljistä ainakikaksi on kuolleet alkoholismiin, molemmissa suvuissa on juoppoja ja ystävistä ja tutuistakin moni on menehtynyt alkoholin aiheuttamiin vaurioihin."

        Pari tuntia lyhkäsemmät aukiolot alkossa niin näiltäkin ois vältytty.

        Ei tietenkään. Asioilla ei ole mitään yhteyttä toisiinsa. Sinä puhut alkon aukioloajoista. Minä puhun suomalaisesta (ja ruotsalaisesta) juopottelukulttuurista. Alkoholin juomisesta humalahakuisesti, viinan ihannoimisesta, juovuksissa olemisen lievittävänä asianhaarana käyttämisestä kun on tehty jotain pahaa.
        Velipoika ei töppäillyt sen takia että hän oli kännissä. Velipoika joi itsensä känniin että voi sitten myöhemmin sanoa että...."mutta minä olin juovuksissa...."


      • Sekin-etoo-

        -että juopon toilailut nähdään hauskoina.

        Ajatelkaa hänen omaisiaan ja kotiolojaan!


      • Sekin-etoo- kirjoitti:

        -että juopon toilailut nähdään hauskoina.

        Ajatelkaa hänen omaisiaan ja kotiolojaan!

        Niin. Juoppo ei tunne häpeää. Hän siirtää senkin läheisten kannettavaksi.


      • demeter1 kirjoitti:

        Niin. Juoppo ei tunne häpeää. Hän siirtää senkin läheisten kannettavaksi.

        "demeter1"

        Määritelkää juopponne.
        Muuten kaikki haukku kaatuu minun pääälleni.
        Haukku, josta mikään/mitään ei ole minua.
        Paitsi hauskuus.

        H.


      • hunksz kirjoitti:

        "demeter1"

        Määritelkää juopponne.
        Muuten kaikki haukku kaatuu minun pääälleni.
        Haukku, josta mikään/mitään ei ole minua.
        Paitsi hauskuus.

        H.

        Juoppo=alkoholisti, alkoholista riippuvainen.

        "Joka voi itseensä sovittaa, sovittakoon"...
        Yleensä alkkis ei sovita. Eihän kukaan, paitsi raitistunut alkoholisti, ole omasta mielestään juoppo. Ja mitä hän muista piittaisi: tosikoita ja pikkusieluja ovat,
        eivätkä ymmärrä hauskan päälle...


      • "demeter1"

        Minä olen määrittelyittesi juoppo.
        Mutta en luonteeltani.
        En ole ilkeä, en rähjää, en aja kakaroita, akkoja vain...
        Meitä juoppoja ei saisi laittaa samaan karsinaan.
        Lopettaisit tämän väkinäisen venytyksen, kehoita korppistakin lopettamaan nimmareittensa keskinäinen.
        Tehkää aloitus hauskoista, huomaavaisista ja ihanista juopoista.

        H.


      • hunksz kirjoitti:

        "demeter1"

        Minä olen määrittelyittesi juoppo.
        Mutta en luonteeltani.
        En ole ilkeä, en rähjää, en aja kakaroita, akkoja vain...
        Meitä juoppoja ei saisi laittaa samaan karsinaan.
        Lopettaisit tämän väkinäisen venytyksen, kehoita korppistakin lopettamaan nimmareittensa keskinäinen.
        Tehkää aloitus hauskoista, huomaavaisista ja ihanista juopoista.

        H.

        Niin arvelinkin, että kyllä sinä haaviin jäät, hunksi...
        Hauskoja, huomaavaisia ja ihania juoppoja on paljon. Sehän on tämä päivänä heidän tyypillisin roolihahmonsa. Juoppo ei ole enää mikään surkimus, etenkään jos hänellä on asema ja rahaa. Rehellisyyttä häneltä vain puuttuu, itseään kohtaan.


      • hunksz kirjoitti:

        "demeter1"

        Minä olen määrittelyittesi juoppo.
        Mutta en luonteeltani.
        En ole ilkeä, en rähjää, en aja kakaroita, akkoja vain...
        Meitä juoppoja ei saisi laittaa samaan karsinaan.
        Lopettaisit tämän väkinäisen venytyksen, kehoita korppistakin lopettamaan nimmareittensa keskinäinen.
        Tehkää aloitus hauskoista, huomaavaisista ja ihanista juopoista.

        H.

        Niinpä, ei samaan karsinaan. Useasti puhutaan alkoholisteista, niin kuin alkoholisti olisi aina väkivaltainen mies, jota vaimo ja lapset joutuvat pelkäämään. Ihmisiä on monenlaisia, niin myös alkoholismista kärsiviä ihmisiä. Joillain humala korostaa pahoja luonteen ominaisuuksia, jostain toisesta tulee entistäkin kiltimpi. Sitä paitsi taitaa kolmasosa päihdehoidossa olevista olla naisia.

        En mitenkään halua vähätellä liiallisen alkoholin käytön tuomia ongelmia, väliin vaan ärsyttää niin yleinen mustavalkoinen suhtautuminen asiaan, ja alkoholistien syyllistäminen. Ymmärrystä ei useinkaan tunnu löytyvän alkoholistille. Monella raivoraittiila, tai vain silloin tällöin hieman ottavalla, ei ole harmainta aavistusta, millaista helvettiä jonkun alkoholistin elämä voi pahimmillaan olla. Väitetään, ettei juoppo välitä muista. Tosiasiassa voi olla päinvastoin, juoppo sisimmässään välittää ja rakastaa enemmän kuin itse saa osakseen.

        Alkoholistiksi ei ryhdytä, siksi ajaudutaan. Satut omaanaan "alkoholismigeenin" ja elämässä sattuu pahempaa vastoinkäymistä, itsestäsi riippumatonta, se voi olla siinä, olet lopun elämääsi alkoholisti. Monelle tekisi hyvää lukea alkoholistien itsensä kirjoittamia juttuja. Tuossa yksi hieman erilainen tarina, tosin ei omaa ikäryhmäämme koskettava.

        http://www.voice.fi/suhteet/haluatko-ymmartaa-alkoholistia-paremmin-raitistuneen-naisen-rankka-tarina-pysayttaa-64079

        Kyllä, olen sitä mieltä, että ennakoivasta päihdetyöstä pitäisi keskustella. Alkoholipolitiikan toteuttamisesta pitäisi keskustella eri alojen ammattilaisia kuunnellen. Tuollaiset esim. nykyiset alkoholin myyntiaikarajoitukset ovat vain kiusa kohtuukäyttäjille, turhaa näpertelyä, että oltaisiin muka saatu aikaiseksi jotain hyvää. Toisaalta alkoholia lienee ihan riittävästi saatavilla, että tarvinneeko tuota enää enempää vapauttaa. Tai rajoittaakkaan, ne, jotka sitä ongelmaksi asti juovat, saavat juomansa joka tapauksessa.

        Tässä tuli vähän muutakin, kuin vastausta hunksz:lle. Tuo hunszin kommentti osui, niin laitoin samaan pötköön muitakin, sekavia, ajatuksia, joita aiheesta päässä pyöri.
        Hunkszia luetaan, niin täste ne löytyy, jos jotain sattuu kiinnostamaan.


      • entinenmiäs kirjoitti:

        Niinpä, ei samaan karsinaan. Useasti puhutaan alkoholisteista, niin kuin alkoholisti olisi aina väkivaltainen mies, jota vaimo ja lapset joutuvat pelkäämään. Ihmisiä on monenlaisia, niin myös alkoholismista kärsiviä ihmisiä. Joillain humala korostaa pahoja luonteen ominaisuuksia, jostain toisesta tulee entistäkin kiltimpi. Sitä paitsi taitaa kolmasosa päihdehoidossa olevista olla naisia.

        En mitenkään halua vähätellä liiallisen alkoholin käytön tuomia ongelmia, väliin vaan ärsyttää niin yleinen mustavalkoinen suhtautuminen asiaan, ja alkoholistien syyllistäminen. Ymmärrystä ei useinkaan tunnu löytyvän alkoholistille. Monella raivoraittiila, tai vain silloin tällöin hieman ottavalla, ei ole harmainta aavistusta, millaista helvettiä jonkun alkoholistin elämä voi pahimmillaan olla. Väitetään, ettei juoppo välitä muista. Tosiasiassa voi olla päinvastoin, juoppo sisimmässään välittää ja rakastaa enemmän kuin itse saa osakseen.

        Alkoholistiksi ei ryhdytä, siksi ajaudutaan. Satut omaanaan "alkoholismigeenin" ja elämässä sattuu pahempaa vastoinkäymistä, itsestäsi riippumatonta, se voi olla siinä, olet lopun elämääsi alkoholisti. Monelle tekisi hyvää lukea alkoholistien itsensä kirjoittamia juttuja. Tuossa yksi hieman erilainen tarina, tosin ei omaa ikäryhmäämme koskettava.

        http://www.voice.fi/suhteet/haluatko-ymmartaa-alkoholistia-paremmin-raitistuneen-naisen-rankka-tarina-pysayttaa-64079

        Kyllä, olen sitä mieltä, että ennakoivasta päihdetyöstä pitäisi keskustella. Alkoholipolitiikan toteuttamisesta pitäisi keskustella eri alojen ammattilaisia kuunnellen. Tuollaiset esim. nykyiset alkoholin myyntiaikarajoitukset ovat vain kiusa kohtuukäyttäjille, turhaa näpertelyä, että oltaisiin muka saatu aikaiseksi jotain hyvää. Toisaalta alkoholia lienee ihan riittävästi saatavilla, että tarvinneeko tuota enää enempää vapauttaa. Tai rajoittaakkaan, ne, jotka sitä ongelmaksi asti juovat, saavat juomansa joka tapauksessa.

        Tässä tuli vähän muutakin, kuin vastausta hunksz:lle. Tuo hunszin kommentti osui, niin laitoin samaan pötköön muitakin, sekavia, ajatuksia, joita aiheesta päässä pyöri.
        Hunkszia luetaan, niin täste ne löytyy, jos jotain sattuu kiinnostamaan.

        Hieno kirjoitus, entinenmiäs. Myönnän, että kirjoitin aika provosoivasti "juopoista".
        Kuten Palomalla myös minulla on heistä kokemusta lähipiiristä, jonkin verran työkuvioistakin. Se ei voi olla vaikuttamatta omiin asenteisiin.

        Itse koen kyllä, että vuosien varrella asenneilmapiiri alkoholisteja kohtaan on muuttunut syyllistävästä lähes hyväksyväksi. Samaan aikaan kun opetellaan "uutta juomiskulttuuria" ? Ja kuten sanoin, alkoholistit eivät välttämättä ole mitään surkimuksia, eihän sitä ollut tuon linkitetyn tarinan päähenkilökään.


    • SalainenPoisto

      Ketjussa ei näy poistetut viestit.

      "Viesti poistettu sääntöjen..."

      Tietääkö joku selityksen millä keinolla ei näy?

      • Jeppe-Loppasuu

        Sillo ko raha on loppu nii miull on alkoholionkelma.


    • Kovin vähän alkoholin hankinnassa on enää rajoituksia ollutkaan.
      Sitä on saanut jokaisesta kirkonkylästä, kaupungeista puhumattakaan, lähes ympäri vuorokauden, jos kapakat ovat olleet tähänkin asti auki kaksikymmentä tuntia vuorokaudessa niin eikö se olisi riittänyt? Jaksaako joku oikeasti yhteen pötköön enempää istua ja juoda?

      Pullottain myytävässä viinassa ei ole aikoihin ollut mitään rajoituksia. Niin paljon kuin kantaa jaksaa.

      Ja ihan varmasti jokainen jaksaa kantaa sen verran vaikka selkärepussa että seuraavaan aamuun tai viikonlopun yli riittää. Ja jos ei ihan kokoaikainen juoppo ole, niin kesken loppumista pelkäävä voi laittaa kaappiinsa varastoon sen verran että vaikka sammumiseen asti riittää.

      Kysymys on nyt pelkästään siitä, että tarpeeksi ei ole ostettu. Jotenkin olisi saatava tyrkylle enemmän. Ja onnistuuhan se. Kun mainontaa ja tarjontaa lisätään ja hyvin yllytetään niin miksei, hyvinkin saattavat ihmiset juoda enemmän.

      • Hohhoijjaaa

        Pelottava tulevaisuus, sillä näitähän riittää.


    • Eipakkohoidoille

      Valitettavasti toisen ihmisen elämää ei voi alkaa liikaa määräilemään olkoonkin kuinka lähiomainen.

      • Aivan. "Rakasta, kärsi ja unhoita". Näin on aina ollut ja näin on aina oleva" (Sinuhe).

        Yhdelle asialle tekisin kyllä jotakin: ohjaisin päihdevanhemmat pakkohoidon piiriin.
        Ja narkkarit steriloitaviksi. Ei heillä ole kykyä/voimaa päättää omasta elämästään. Päihteet päättävät siitä.


    • ParastaOlisi

      Viinan hinta tulisi laskea niin alas että vain tuotantokustannukset peittyisivät.
      Tämä johtaisi siihen että ne jotka viinalla itsensä tappavat, tekisivät sen nopeasti ja mahdollisimman vähän yhteiskuntaa ja läheisiään rasittaen.
      Ja taas niille jotka eivät liikaa viinaa juo, asia ei ole merkittävä.

    • Paratiisi-SuomiHistoriaa

      @torpanäijä

      """miten tuo mainittu miljardien vuosikulujen lisäys tupakanpolton vähenemisen seurauksena on perusteltu?"""

      Savuton Suomi 2030:
      - Tupakkavero menetetään

      - Eläkemaksut nousee rajusti

      - Terveydenhoitokulut nousee

      Alkoholituotoissa näit tuottona vain rikolliset toiminnat. Alkoholin tuottoina on lailliset tuotannon, kuljetuksen, kaupan, ravintoloiden palkkavero; arvonlisävero; kiinteistövero ja mitä kaikkia niitä onkaan...

    • Juomisen tuottopuoli saadaan toki näyttämään mahtavalta.
      Raha liikkuu, kyllä.
      Niin kapakassa kuin terveydenhuollossa, poliisin työllistymisessä, siivous- ja korjauskuluissa kun samoja tiloja korjataan kerran viikossa riehujien jäljiltä.


      Laskutapa vain on pelkkää sumutusta.

      Jos tavallinen ihminen ei käytäkään niitä rajonaan juopotteluun, niin siitä ei ole seurauksena se, että säästynyt raha häipyisi avaruuteen ja olis poissa pyörittämästä rattaita .

      Todellisuudessa se raha käytetään, ja useimmiten se käytetään kaikkien kannalta hyödyllisemmin. Aivan yhtä työllistäviin ja taloutta eteenpäinkehittäviin asioihin.
      Ja niin arvonlisävero kuin muutkin välilliset verot ja veroluontoiset maksut koskevat kaikkea muutakin, joten yhteiskunta saa edelleen oman osuutensa.

      • "Todellisuudessa se raha käytetään, ja useimmiten se käytetään kaikkien kannalta hyödyllisemmin. Aivan yhtä työllistäviin ja taloutta eteenpäinkehittäviin asioihin",
        kirjoittaa torpanäijä.

        Juuri näin. Tuota vain ei haluta nähdä, koska ollaan puolustuskannalla, luomassa ja tukemassa sitä kulttuuria, jossa yksilöllä on vain lisääntyviä oikeuksia.


      • Pulp-fictio

        Komppaan. Jääkö vähätuloisissa pahasti alkoholisoituneissa perheissä ostamatta lapsille vaatteet, lelut, kirjat, harrastukset...
        ja toisinpäin voidaanko hyvätuloisissa perheissä ongelma piilottaa kaiken ylipuuhastelun ja roinan taakse. En tiedä. En tunne asiaa.


      • Pulp-fictio kirjoitti:

        Komppaan. Jääkö vähätuloisissa pahasti alkoholisoituneissa perheissä ostamatta lapsille vaatteet, lelut, kirjat, harrastukset...
        ja toisinpäin voidaanko hyvätuloisissa perheissä ongelma piilottaa kaiken ylipuuhastelun ja roinan taakse. En tiedä. En tunne asiaa.

        Onhan alkoholistin perheessä yhteisiä harrastuksia. Kuten esim. pullojen keräily ja panttaaminen. Niiden harrastusten puitteissa ei kuitenkaan luoda yhtä hyödyllisiä sosiaalisia verkostoja kuin esimerkiksi tenniskentillä, hevostalleilla, slamommäessä....


      • Pulp-fictio
        Paloma.se.co kirjoitti:

        Onhan alkoholistin perheessä yhteisiä harrastuksia. Kuten esim. pullojen keräily ja panttaaminen. Niiden harrastusten puitteissa ei kuitenkaan luoda yhtä hyödyllisiä sosiaalisia verkostoja kuin esimerkiksi tenniskentillä, hevostalleilla, slamommäessä....

        Tuossahan se....


      • nukkuvatitkee
        Paloma.se.co kirjoitti:

        Onhan alkoholistin perheessä yhteisiä harrastuksia. Kuten esim. pullojen keräily ja panttaaminen. Niiden harrastusten puitteissa ei kuitenkaan luoda yhtä hyödyllisiä sosiaalisia verkostoja kuin esimerkiksi tenniskentillä, hevostalleilla, slamommäessä....

        Vertauksesi eliittiharrastuksista pullojenkeräilyyn oikein huokuu halveksunta. Mielestäni jos nälkänsä helpottamiseksi kerää pulloja ei kyse ole todellakaan harrastuksesta.


    • Hyvin-sanoit

      "Tuota vain ei haluta nähdä, koska ollaan puolustuskannalla, luomassa ja tukemassa sitä kulttuuria, jossa yksilöllä on vain lisääntyviä oikeuksia."

    • Alkosta-ongelmia-riittää

      "Kouluikäiset lapseni pohtivat, miksei heillä voi olla tavallista mummia ja miksi mummi juo, kun siitä tulee kaikkea pahaa. Vuosien varrella erilaista tukea ja apua on äidille tarjottu – kuunnellen ja ymmärtäen, toki myös rajoja vetäen. Mihinkään hän ei ole tarttunut", kirjoittaa nimimerkki Tytär.

      Kouluikäiset lapseni kyselevät, miksi mummi juo
      Äitini alkoholismista kärsii koko perhe.
      HS.FI

      • Pulp-fictio

        Voisitko mennä mummin kanssa yhdessä lääkäriin. Luulisi juomiseen olevan estolääkkeitä kuten tupakointiin.
        Jostain luin aikoinaan medicalisoinnista alkoholismin hoidossa ja ko. lääkäri arvosteli kriittisesti tätä. Minusta hän oli väärässä vai tukiko Alko mielipidettä? Varmaan voi olla syviä syitä juomiseen, mutta jos haluaa katkaista seinään, niin lääkityksen luulisi auttavan.
        Luin tuolta antabuksesta, halpa hoitomuoto. Tiedän, että työpaikallani oli henkilöitä, joilla oli kapselit: työ tai ovi aukeaa ulos.


    • muusukujohylkää

      mummi joka juo on riesa koko suvulle jos hänen kanssa kaveeraa, hirveitä syyllistäjiä ja kielekäyttö on törkeää kun on juonu liikaa..

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Ammuskelu Härmän häjyissä

      Onko jollain enempää tietoa?
      Seinäjoki
      317
      10696
    2. Siis oikeasti S... En ymmärrä...

      Oletko se sinä joka täällä kaipailee? Kaikki täsmää.
      Ikävä
      73
      2361
    3. Onneksi olkoon sait mut vittuuntumaan

      Sapettanu koko helvetin päivän.
      Ikävä
      43
      2189
    4. Onko jotain sanottavaa vielä, nyt voi kertoa

      Poistun kohta täältä ja unohdan ajatuksen naimisiin menosta. Mieheltä
      Ikävä
      35
      1944
    5. Keksin sinulle tänään uuden lempinimen

      Olet kisu-muija. Mitäs tykkäät älynväläyxestäni?
      Ikävä
      79
      1868
    6. Oho! Varmistusta odotellaan.

      Pitäneekö paikkansa? "🇺🇦Ukrainian drones hit a 🇷🇺Russian Tu-22M3 bomber at the Olenya airfield,"
      NATO
      162
      1838
    7. Mitä sitten ikinä teetkin

      Mun on aika mennä J mies. Olen ollut niin tyhmä. Kaikkea mukavaa elämääsi edelleen toivotan ja ihanaa elämän jatkoa. Mei
      Ikävä
      40
      1398
    8. Mies mistä oikein suutuit?

      Yhtäkkiä vaan häippäsit täältä... 😢
      Ikävä
      18
      1335
    9. Saanko selityksen?

      Mikä minus oli vialla? Ulkonäkö, teinkö jotain väärin, sanoinko jotain..? Haluisin vaa tietää :(
      Ikävä
      58
      1334
    10. Kun istuit

      vierelläni penkillä, olin hetken onnellinen. Se hetki kimaltelee mieleni sopukoissa ja valvottaa öisin. Salainen kaipau
      Ikävä
      58
      1329
    Aihe