kestävä retkipuukko

sopivatyökalu

Jos lähden retkelle, maastoon, onko parempi ottaa pieni vai isompi 21-23 cm mittainen puukko. Siellä luonnossa ei metsästetä, vaan vaelletaan ja haetaan osa ruoasta luonnosta. Mitä minun tulisi huomioida retkipuukkoa etsiessä. Niitä tarjotaan niin erilaisia. Minä haen vuolemiseen, tulen tekoon ja ruoan hankintaan sopivaa työkalua.

13

2464

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • etrytuyiuoipo

      No 21-23cm teräinen on ihan lelu metsässä (ainoana puukkona). Mulla oli joskus sellainen ja menipä vaihtoon harvinaisen nopeasti.

    • abcabcpuukko

      Onko isompi sitten parempi vai pieni puukko. Minä ajattelin kainuulaispuukkoa, pitkätdräistä tai muuta pitkäteräistä, mutta minusta parempi on pieni ja kätevä esimerkiksi pikku carbinox tai retkipuukko. Lienenkö oikeassa.

    • lefanmora

      Noihin käy mora ihan hyvin. Retkikirves sit oksien silppomiseen tulipuiksi.

    • woods76

      Terve,

      Itse kannan pääasiassa mukana kahta puukkoa, syistä että
      jos toinen hajoaa, on toinen vielä millä saa tehtyä jotain. Lähinnä siis extreme olosuhteissa hyvä olla varalla.

      Toinen syy on, että haluan pitää mukana isompaa, millä teen puuhommia tms. eli esim halkaisen (batoning) oksia, tai isompia halkoja pienemmiksi, käytännössä siis sytykkeet ja polttopuut tällä. Helppo katkoa muutaman sentin runkoja. Pienemmällä onnistuu tarkkuutta vaativat vuolemiset ja ruuanlaitto sitten.

      Joku pitää mukana kirvestä, mutta itse pidän järkevämpänä isoa veitseä. Säästän painossa saan lisää ominaisuuksia ja kaikki hommat ison rungon kaatamista lukuunottamatta onnistuvat ihan samalla lailla.

      Jos ihan halvinta käyttökelpoista pienempää niin
      http://www.huuto.net/kohteet/mora-clipper-860mg-puukko/428915944

      Itsellä on tuosta clipperistä kokemusta ja kestää jopa puiden halkomisen. Hinnaltaan ominaisuuksiinsa nähden paras. Halvempaa marketti moraa en suosittele tai mitään marttiineja tms.

      Isommaksi sitten mukaan joku hiiliteräs veitsi. Itsellä on isommista OKC RTAK-II ja RBS-9 mitä käyttelen.

      Jos yhdellä veitsellä menen, niin joku keskimittainen (tai em. iso) on mukana Keskikokoisia esim Ka-bar/ESEE-6, molemmat on itsellä, kestävät todella paljon.
      ESEE veitsiä suosittelen, hintaa näillä on mutta ovat myös hyviä.
      Pikkuveitsenä löytyy vielä ESEE-3, tätä tullut ehkä eniten käytettyä lähes kaikkeen-

      Pienellä puukolla tyyliin 10-12cm on helppoa vuolla, tehdä ruokajuttuja, ja pikku hommia. Tästä isommalla veitsellä saa paremmin halkaistua puita jne, yleensä isommissa paksumpi terä, joten kestää paremmin.

      Kokemuksen mukaan se oma maku näihin löytyy.

    • kodalla

      Minä vuolen tulentekoon tikut ja oksat ison ilveksen tyylisellä kainuulaisveitsellä, silloin kun pitää lähteä retkelle. Löysin uutena ja en ole vielä käyttänyt, mutta kovasti hakua keväällä ja kesällä kotaan saareen itä-suomeen. Lyhin matka, mutta tarvitsee puukon ja ruokailuvälineet sekä vuolemiseen puukon. Kahvit ja ruoan laitan kodalla ja otan koiran mukaan. Lähellä uimaranta ja harjuja retkeilyyn. Pikkupuukon tarvitsen sieneen ja koiran takia, käärmeitä paljon. Katsotaan ensi kesänä ja nyt keväällä.

    • patikkamatkaaja

      Yleispuukon terän ja kahvan suhde on 1:1. Mittaa puukolle tulee tuo noin 20cm. Tällä pärjää kaikissa hommissa kohtalaisesti. Puita sillä ei kaadeta eikä kaloja fileroida, mutta oksat saa poikki, kalan perattua, ruuan laitettua, sytykkeet vuoltua ym.
      Kirves ja saha olisi puukon lisäksi hyvä olla sekä filerointiveitsi, mutta kaikkea ei aina viitsi kantaa mukana. Itse pärjään lankasaralla ja hiiliteräksisellä yleispuukolla varsinkin pitemmillä patikkareissuilla kun yrittää selvitä mahdollisimman vähillä kantamuksilla. Hyvällä lankasahalla saa puut ja oksat poikki. Puukolla sitten tehdään kaikki loput.

    • puoluvuukko

      Minulla on puukot pienentyneet vuosien saatossa ja nykyään kaulassa killuu Fällknivenin WM 1 noin seitsemän sentin terällä.

      Ruostumaton terä, synteettinen pitävä kahva ja hygieeninen Zytel kaulatuppi.

      Tekee ne hommat, mihin puukkoa tarvitsen. En tosin rakentele majoitteita, vaan yövyn teltassa. En pidä tunnelmatulia, vaan keitän risukeittimellä ja avonuotiotarpeet kalan kypsennykseen keräilen maasta. Talvet pysyn kotona.

      Monissa puukkokeskusteluissa mainitaan yhdeksi tärkeäksi käyttötarpeeksi vuoleminen ja jonkun mielestä joku puukko on hyvä, tai huono vuolupuukko. Mitä te siellä metsässä niin kovasti vuolette?

    • ruoanlaitossa

      Vuolemiseen tarvitaan puukko, jolla saa vuoltua esimerkiksi lastuja tulen tekoa varten, yleispuukko menee ja ilves esimerkiksi tai joku tavallinen puukkokin menee, minä pärjäilen ison ilveksen tyylisellä ja pienellä puukolla, jolla saa avun ruoan laitossa.

      • peruspuukko

        Itse sytytän tulet kuusen alaoksien risuilla tai koivun tuohella, jos sitä löytyy. Turha niitä lastuja on vuoleskella. Korkeintaan naputtelen haloista säleitä ja siinä ei paljon tarvitse vuoleskella.

        Vuolupuukon ja yleispuukon teräkulmakin ihan erillainen.


    • hjbbhj

      Hiukan tavallista jämerämpi niin säästyt kirveen kantamiselta. Sitten pieni taittosaha kaveriksi niin avot.. marttiinin vyövesurin saa aika hyvään terään varmasti

      • turhansuuri

        Se on tuollasella vyövesurilla aika ilkeä leikata leipää ja levittää voita leivälle kun terä on voirasian levyinen. Kalan perkaaminenkin on hankalaa.


    • itä-suomeentailappiin

      Kyllä puukoista kuuden sentin terällä varustettu pikku carbinox tai mummon hammas menee minulla kodassa makkaraa ja kalaa paistaessa koiran kanssa, mutta lapin erämaihin otan isomman käteen sopivan toiseksi puukoksi. Pitää kestää käyttöä, sen vaadin, kauneus ei ratkaise.

    • käyttötarkoitusko

      Minulla on pieni terävä teräinen 5-5,5 cm terällä varustettu lapinpuukko. Se on kätevä käytössä ja kun huomasin, että sukulainen varastelee ja käyttää sekä vahingoittaa puukkoja; nytkin terä poikki laittoi takaisin laatikkoon, eikä uskaltanut kertoa, että oli ottanut luvattani käyttöönsä parhaimpiin puukkoihin kuuluvan puukkoni; niin minä säilytän laatikossa puukkojani. Ostelen harvoin uusia. Nyt on meiningissä hankkia sissipuukko, olen alustavasti ajatellut, en vielä ole katsellut. Sanonkin nuorille: Ostakaa omia puukkoja. Älkää ottako oppia varastelevista vanhoista miehistä. Erilainen puukko eri käyttötarkoituksiin on parempi, kuin käyttää aina samaa, joka ei sovellu kaikkialle.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      50
      5015
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      23
      3287
    3. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      28
      1422
    4. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      181
      1275
    5. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      75
      967
    6. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      24
      888
    7. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      49
      857
    8. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      219
      750
    9. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      35
      738
    10. Uskoontulo julistetun evankeliumin kautta

      Ja kun oli paljon väitelty, nousi Pietari ja sanoi heille: "Miehet, veljet, te tiedätte, että Jumala jo kauan aikaa sitt
      Raamattu
      482
      707
    Aihe