Sairastanko psoriasista?

mietteliäs23

Olen 23-vuotias nainen ja päänahkaan puhkesi hilsekohtia ohimoiden hiusrajaan ehkä noin 5 vuotta sitten. Kävin ihan ihotautilääkärillä asti, joka vastasi että ei tiedä mitä se on kun hilsekohdat menee oudosti laineillen? Sieltä en saanut mitään diagnoosia.
Miten muilla menee hilsekohdat? Pelkkinä läntteinä? Itselläni siis ohimoilla ja nykyisin myös otsan hiusrajassa, korvien takana ja niskassa. En tiedä muuta kuin, että päänahka hilseilee ja kampaajat aina kyselevät onko päänahkani vain kuiva.

Kaksi vuotta sitten sairastin angiinan jonka jälkeen ihoni näytti ihan pisarapsoriasiksen peittämältä. Pisteet alkoivat rinnan alapuolelta, levisivät kylkiin, selkään, rintaan, mahaan, käsivarsiin ja kyynerpäihin muistaakseni. Kävin angiinan jälkeen kuumeen takia lääkärissä ja näytin samalla ihoani. Hän sanoi sen pisarapsoriasikseksi, mutta pyysi kysymään vielä toisenkin lääkärin mielipiteen.
Toinen lääkäri sanoi, että ei ole psoriasis ja määräsi muistaakseni 2-3kk vahvan kortisonikuurin. Kasvojani turvotti varmaankin vuoden päivät kuurin jälkeen, mutta ihoni parani eikä täplät ole sen jälkeen tulleet todellakaan yhtä pahana takaisin. Viime talvena kyynerpäissä oli muutama pieni piste, mutta keväällä lomallani Kreikassa ne hävisivät. Joskus on satunnaisesti pisteitä mm. kyynerpäissä ja lantiolla.

Eilen kävin lääkärissä astman takia. Hän kysyi onko atooppista ihottumaa ja kerroin päänahastani. Hän vilkaisi sitä ja totesi, että "Joo psoriasista... Ja sulla on kuules tätä aika paljon täällä." Kotona hoksasin, että hän ilmeisesti ymmärsi, että se on todettu psoriasikseksi, vaikka ei mielestäni ole.

Miten saisin varmuuden mitä päänahassani olevat hilsekohdat ovat? Kuinka monelta lääkäriltä te olette kysyneet vai onko heti ensimmäinen lääkäri osannut sanoa, että se on psoriasis?

Mulla on kielikin ollut pienestä asti saman näköinen kuin karttakieli. Läikät vaihtelee paikkoja ja välillä on poissa kokonaan. Joku hoitaja on mielestäni tästä aikoinaan sanonut, että kieleni ei ole karttakieli. Sormen kynsissäni on aina pieniä valkoisia läikkiä, jotka kesäisin lähtevät tai ainakin vähenevät. Olen syönyt vaikka mitä vitamiineja, mutta ei ole ollut vaikutusta.
Onko teillä mitään tämmöisiä oireita?

Ja vielä, jos päänahassani on psoriasista auttaako siihen kesällä ulkona oleminen? Pitääkö olla kokonaan ilman lakkia vai riittääkö, että saa muuten auringonvaloa ja D-vitamiinia? Entä käytättekö aurinkorasvaa?

Olen kiitollinen kaikista vastauksista :)

6

217

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • siisiisii

      minulta lääkäri otti TK:ssa heti koepalan ihosta joka lähetettiin patologian laitokseen tutkittavaksi ja psoriasishan se oli.
      täytyy vaan vaatia lääkäriltä joskus että asiaan saadaan varmuus :( minulla kävi tuuria kun lääkäri oli oma-aloitteinen, tämä siis Helsingin Kallion terveyskeskuksessa

    • t546kj

      Olen nyt kuukauden käyttänyt argalia hoitoshampoota hiuspohjan psoriin sekä myös koko vartalon pesuun. Vartalon pesuun en ole oikeastaan muita tuotteita käyttänytkään. Iho tuntuu huomattavasti pehmentyneen ja hilseily vähentynyt merkittävästi. Tällä hetkellä ihoni on Argalian ja  Kartalin voiteen käyttämisen seurauksena lähestulkoon oireeton.
      Heidi, Kotka

      • Mistä tuota argaliaa saa ostettua? Haluaisin itsekin kokeilla sitä.


    • Mariannelle

      Itse sain päänahan psorin kuriin System4Shampoo2 shampoolla, jota monet psoriaatikot käyttävät. Kyseistä shampoota saa joistakin kampaamoista tai apteekeista.

      http://www.yliopistonverkkoapteekki.fi/WebRoot/KYA/Shops/KYA/48CF/B4BC/CFB2/9E17/BDF2/59FA/3D38/3F5F/medium_System4_2-100_ml_yliopistonverkkoapteekki.jpg

      Todella miellyttävä shampoo ja auttoi minua. Suosittelen kokeilemaan.

      Hienoa, että Kartaliini auttaa. Hoitavat ainesosat suoraan luonnosta. Ainakin tuoteselosteen perusteella, jonka etzimiseen meni aikaa. Kannattaa tutkia tuoteseloste ja mitä voide sisältää ja mitä vierasperäiset sanat tarkoittaa. Tuote sisältää esimerkiksi salisyylihappoa. Wikipedia kertoo salisyylihaposta seuraavaa:
      " Lyhytaikainen altistus aineelle ärsyttää silmiä, ihoa ja hengitysteitä. ". Tuote sisältää myös yrttejä, jotka voivat aiheuttaa allergisen reaktion.

      Tuote "Dermatologisesti testattu . En löytänyt testituloksia netistä. Jos joku löytäis ja linkittäisi tänne? "Pzoriasiksen hoitoon".

      Psoriaatikot on helvetin hyvä rahastuksen kohde. Kuka ei haluaisi psoriasiksesta eroon?

      Vaikka sain oman psoriasikseni hallintaan joitakin aikoja sitten, käyn lueskelemassa täällä juttuja. Nyt pärjään perusvoiteilla. :)

    • marsu--

      Kartalin dermatologisesti testattu. Mitä se tarkoittaa? Löysin netistä tällaisen jutun:

      "Dermatologinen testaus on toiselta nimeltään ihonärsytystesti. Koe-eläiminä käytetään yleensä kaneja tai marsuja. Jonkin verran dermatologisia testejä tehdään myös vapaaehtoisilla ihmisillä. Koetta varten eläimeltä ajellaan karvat pois osasta ihoa, ja testattava aine levitetään iholle. Joissakin tapauksissa iho hierotaan sitä ennen rikki hiekkapaperilla. Seuranta-aika vaihtelee, pisimmillään se on useita viikkoja. Oireina esiintyy muun muassa kivuliaita tulehduksia ja turvotusta. Myös muun muassa termi "allergiatestattu" tarkoittaa hyvin usein eläinkokeita - käytettäviä testausmenetelmiä on monia.''

      Ei kiitos Kartalinille. Never! Löytyy lempempiäkin luonnonlääkkeitä, jotka toimii.

    • VVHkannattaja

      Yksinkertaiset vastaus. Lopeta viljatuotteet ruokavaliosta. Viljatuotteet aiheuta monille erilaisia iho ongelmia.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      114
      8464
    2. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      40
      2575
    3. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      122
      2297
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      23
      1946
    5. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      15
      1684
    6. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      11
      1509
    7. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      16
      1462
    8. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      14
      1409
    9. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      15
      1282
    10. Kristityt "pyhät"

      Painukaa helvettiin, mä tulen sinne kans. Luetaan sitten raamattua niin Saatanallisesti. Ehkä Piru osaa opetta?!.
      Kristinusko
      13
      1193
    Aihe