Väärin Liolla parannettu masennus

Työkyvytön

Kirjoitin tänne aiemminkin.

Aloitin Lion viikko sitten annoksella 0,5 tbl x 2/pv. Thyroxin laskettiin annoksesta 0,1 mg 25 ug x 2,5 olemaan 0,1 mg 25 ug x 1.

Edeltävästi T4V oli 18 (10 - 21 ) ja T3V 4,5 (3,5 - 6,5).

Taustalla kilpirauhastulehdus vuonna 2000, jolloin TPO oli 209.

Vuosien kuluessa selittämättömiä oireita alkoi tulla. Palelin, kuljin kesät talvet villasukissa kotona. Hiukset ohenivat ja kulmakarvat irtosivat. Silmäluomet olivat aina turvoksissa. Nivelet kipuilivat. Kuukautiset jäivät pois. Syyksi ilmoitettiin joko normaali painoindeksi tai alle kolmikymppisenä alkaneet vaihdevuodet. Vatsa lakkasi toimimasta. Ainoa apu oli Laxoberon-tippaöverit kerran viikossa ja yhden päivän viettäminen kotona. Kolonoskopiassa suolisto todettiin laiskan ptoottiseksi. Gastroenterologi naureskeli, että Laxoberon-pikkupulloja taitaa kulua... En jaksanut mitään, toimintakykyni katosi, määrättiin masennuslääkkeitä.

Neljän vuoden yrittämisen jälkeen sain Thyroxinin kokeiluun annoksella 25 ug ja nosto 50 ug. TSH oli 2,2. T4V oli 7,4 (10 - 21) ja endon mukaan häikkää oli aivolisäkkeessä. Julkisella puolella ei tietenkään pään MRI:tä suostuttu ottamaan, yksityisellä siihen pääsi maksamalla. Aivolisäkkeestä löytyi muutaman sentin kasvain.

Yksityisen endon myöhemmin määräämän Thyroxin-annoksen reilun noston myötä palelu loppui, vatsa alkoi toimia, kuukautiset palasivat, mutta ajauduin toimintakyvyttömyyttä valittavaksi masennuspotilaaksi. Alkoi vuosien kiertäminen psykiatreilla. Masennuslääkkeitä oli kokeilussa ainakin 16 eri valmistetta niiden erilaisia komboja. Kaikki Suomessa markkinoilla olevat kävin läpi. Yksi toisena jälkeen osoittautui vasteettomaksi. Yksityisen terapian lopetin 8 vuoden jälkeen tehottomana, magneettistimulaatiota tykitettiin päähän 25 kertaa vasteetta.

Sain pyydettyä vuonna 2010 Thyroxin-annoksen noston olemaan 0,2 mg/pv. Aloin voimaan paljon paremmin ja olin ilman masennuslääkkeitä yli vuoden. T4V nousi olemaan 25 ja T3V 8,2. Yksityinen endo painosti laskemaan Thyroxin-annoksen ja aivopesi uskomaan, ettei parantunut vointi ollut mitenkään tekemisissä Thyroxin-annoksen noston kanssa. Uhkaili, että liikatoiminta ajaa syvistä syvimpään masennukseen.

Siirryin takaisin toimintakyvyttömyyttä valittavaksi psykiatriseksi. Psykiatri kirjoitti papereihin; kroonistunut mihinkään masennuslääkkeeseen tai mihinkään muuhunkaan hoitoon täysin reagoimaton masennus. Järjestin elämäni niin, etten tehnyt muuta kuin kävin töissä ja harrastin minimimäärän liikuntaa. Liikunnan kun piti auttaa masennukseen. Työssä piti käydä, jotta pystyin maksamaan lääkärikulut, lääkkeet ja 400 kuussa maksavan terapian. Muu elämä jäi, koti jäi siivoamatta, sosiaalinen verkosto katosi. Töistä kotiin päästyäni mietin, miten pääsen seuraavana päivänä töihin. Helpointa olisi ollut jäädä eteisen lattialle makaamaan.

Psykiatrit tarjosivat eläkettä.

2016 kärsin rytmihäiriöistä ja T4V oli noussut olemaan 24. Työterveyslääkäri ohjeisti laskemaan Thyroxin-annosta ja innostui ajatuksesta, että TSH pitäisi saada mitattavaksi (on vuosia ollut mittaamattomissa) ja piti puheenvuoron, että Thyroxin-annos saisi olla maksimissaan 50 ug... No joo;)

Thyroxinin laskun 0,1 mg 25 ug x 1 myötä toimintakyky heikkeni entuudestaan, masennus muuttui vaikea-asteiseksi, jäin pois työstä, en tehnyt enää mitään.

Olin käynyt vuosikausia kerran vuodessa yksityisellä endolla pyytämässä Lioa kokeiluun. Sain lopulta lähetteen DIO2-geenitutkimukseen. Vastauksessa sanottiin, että tutkittavan genotyyppi on heterotsygootti, TC. DIO2-geeni koodaa dejodinaasientsyymiä (D2), joka muuntaa tyroksiinin (T4) trijodityroniiniksi (T3). DIO2-geenin variaatio assosioituu hypotyreoosipotilailla huonompaan tyroksiinihoidon vaateeseen ja hoidon aikaiseen heikentyneeseen psyykkiseen hyvinvointiin. (Mitä?)

Löysin kovalla työllä kokeneen sisätautilääkärin ja dosentin, joka oli hyvinkin suostuvainen Lio-kokeiluun ja... muutaman päivän Lio-annoksen jälkeen vaste on ollut jotakuinkin _dramaattinen_. Päivän kuluttua jaksoin soittaa ystävälleni. Kolmen päivän jälkeen 1,5 tunnin kävelylenkki meni tuosta vaan. Neljän päivän jälkeen jo imuroin, jota en ollut tehnyt vuosikausiin...

Psykiatri kehotti jättämään masennuslääkkeen pois ja uskaltauduin tähän.

Asia, jota on edelleenkin vaikea ymmärtää, on se, että oma endo, joka määräsi DIO2-geenitutkimukseen, ei tuloksenkaan perusteella suostunut sanallakaan keskustelemaan Liosta. Sen sijaan määräsi 2 kk:n rautakuurille. Rauta-arvot olivat edeltävästi alla olevat ja joita Lion määrännyt lääkäri piti riittävinä. Ymmärrän kyllä, että oma endo haluaa arvot ylärajoille ja aloitin rautakuurin.

S-Ferrit 123 (10 - 125)
Transferriini rautakyl 21.55 (15 - 50)
Fs-Rauta 12.0 (9.0 - 34.0)
Transferriini 2.32 (2 - 3.6)
S-Transferriinireseptori 1.27 (0,76 - 1,76)

Jatkuu...

29

4214

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Työkyvytön

      Jatkuu...

      Oma endo on näitä Valviran kantelijalääkäreitä ja myös työterveyslääkärini sattuu valitettavasti kuuluvan samaan porukkaan.

      Näyttää vahvasti siltä nyt ainakin ensialkuun, että olen parantumassa lähes 17 vuoden hoitoresistentiksi julistetusta masennuksesta tällä kielletyllä lääkkeellä. Jos olisin jatkanut oman endon potilaana, makaisin todennäköisesti edelleen sängyssä sähköhoitoon pääsyä odotellen.

      Sen verran ytyä kamaa Lio tuntuu olevan, että ymmärrän lääkärien varovaisuuden, mutta kun tuo geenivirhe. Ensimmäisinä päivinä kävi mielessä, olisiko "liian suuri Thyroxin-annos" parempi. Jatko tulee varmaankin olemaan Thyroxinin ja Lion annosten suuruuden arpomista. Mutta tänään on tilanne se, että tällä erää en suostu Liosta enää luopumaan. Samaan tilanteeseen, kuin terveellä kilpirauhasella, on teollisesti valmistetuilla hormoneilla mahdoton päästä ja oma kilpirauhanen kun on Thyroxin-lääkityksen myötä surkastunut pois.

      Lion sivuoireina tuli ekoina päivinä lievää pääkipua ja käsivarsien lihasten kramppaamista. Vilkastutti lisäksi vatsan toimimista ensi alkuun. Rytmihäiriöistä ei tietoakaan. Lääkkeen ottamisen jälkeen pääkipua ehkä vieläkin.

      Se nyt vaatii tällä hetkellä laskemista, koska aamu-Thyroxinin/Lion ja alkuilta-Lion ja kalkki- ja rautalisän jokaisen välillä pitää olla vähintään 4 tuntia, joten kellon kanssa saa elää.

      Kiitos, jos jaksoit lukea. Lopetan erään lääkärini sanoihin; kilpirauhasen vajaatoiminta on maailman helpoiten hoidettavissa oleva sisätauti, niinpä;)

      • T4v-per-T3v-suhde

        >> Samaan tilanteeseen, kuin terveellä kilpirauhasella, on teollisesti valmistetuilla hormoneilla mahdoton päästä <<

        Mahdotonko? Jos T4v-per-T3v saadaan kolmosen paikkeille, ovat veriarvot monien tutkijoiden mukaan samat kuin terveillä. Merkitsee myös hyvää T4>T3 muuntumista.

        Periaatteessa hyvä että ferritiinin vaikutus on tajuttu. Mielellään myös B12:n...


      • T4-to-T0-derivatives

        > Jos T4v-per-T3v saadaan kolmosen paikkeille, ovat [synteettisillä]
        > veriarvot monien tutkijoiden mukaan samat kuin terveillä.

        Kyllä, mutta T2 ja T1 ja kalsitoniini jäävät puuttumaan. Eläinperäisessä niitä on.
        T2 on nyttemmin tutkittu paljon Saksassa mielenkiintoisin tuloksin.
        Uudessa tutkimuksessa http://www.thyroidtransact.de/ myös T1 ja T0


    • kirjoitus_ministereille

      Voisitko kirjoittaa koko tuon kertomuksesi, juuri noilla sanoilla, molemmille terveydenhuollon ministereille Juha Rehula ja Pirkko Mattila? Heidän sähköpostinsa löytyvät valtioneuvoston sivuilta.

      Tuohon Lion aiheuttamaan päänsärkyyn: laske Thyroxinin annosta vielä lisää. Voit nostaa myöhemmin jos tarvitaan. Oikean kombon löytäminen vie sinulla varmaan puoli vuotta, ehkä enemmänkin. Pitää nostaa hitaasti yksi lääke kerrallaan, kuulostella oloa ja mitata arvoja.

      Endoista ja kantelijalääkäreistä: käynnissä on Suomen lääketieteen historian skandaalimaisin ajojahti nk. T3-lääkäreitä ja itse T3 hormonia vastaan. Tämä tulee jäämään historiaan. Kantelijaendot tulevat vajoamaan häpeään, sillä niin todella vahva on jo nyt tieteellinen näyttö T3 hormonin puolesta. Ei sille ole kuin 30 000 tieteellistä artikkelia lääketieteen tietokannassa PubMedissä :)

      Tutkittu tieto tulee voittamaan, ja on jo tieteellisesti voittanut. T3 kiista ei ole tieteellinen vaan poliittinen.

    • kirjoita.ministereille

      Muuten: ota ensimmäinen annos aikaisin aamulla, toinen annos keskipäivällä. Ei illalla.

      • Soija.Pumppu

        Ministerit on murroksessa.


    • feikkidiagnoosi
    • katumama

      Hei!

      Ensinnäkin tsemppiä sinulle <3 Aivan uskomaton tarina ja olet kyllä sitkeä sissi. Tarinassasi on paljon samaa kuin minun aikuisen poikani tarinassa. Oireet eivät ole kestäneet noin pitkään. Menin Paula Heinosen kurssille oppiakseni, että mikä pojallani voisi olla. Siellä kuulin tästä muunto-ongelmasta sekä sain vinkin lääkärin nimestä. Tänään tuli tuo geenitesti ja tulos on myös TC. Nyt odotellaan uutta aikaa samalle lääkärille. HIrvittää, että jos tälle lääkärille sattuisi jotain tai jäisi eläkkeelle. Kuka kirjoittaa Lioa? Saako sitä julkiselta ollenkaan? Edes tällä testillä.

      Mutta halauksia ja voimia! Mahtavaa, että jaksat kirjoittaa tarinasi.

      • Työkyvytön

        Olen viestiketjun aloittaja. Kiitos kirjoituksestasi Katumama! Toivottavasti poikasi löytää avun. Itse olen syönyt Lioa Thyroxinin rinnalla 17.1. alkaen ja toimintakykyni on parantunut paljon ja olen pystynyt palaamaan työhön osapäiväisesti. T3-arvo on noussut 4,5:sta olemaan 5,1 (viiterajat 3,5 - 6,5). T4 on pysynyt lähellä ylärajaa eli on 18. (10 - 21). TSH on edelleen mittaamattomissa. Soittoaika lääkärille on ensi viikolla ja toivon annoksen nostoa. Rauta- ja kalkkilisän vuoksi on laskemista, milloin Lion voi ottaa, sillä väliä pitää olla ennen/jälkeen 4 tuntia.


      • kielenalle

        Lion voi ottaa kielen alle sulamaan ja imeytymään, jolloin ei tarvitse miettiä noita häiriötekijöitä, kuten aamuisin tyroksiinin oton yhteydessä.


    • Jytgjkö

      T3-lääkkeillä TSH menee mittaamattomiin. Mun psyykkinen vointi parantui huomattavasti liolla . Masennuslääkkeellä jäi vielä paljon oireita vaikka helpottikin oireita.

      • low_TSH

        Eräs Euroopan johtavia tutkijoita (Midgley) tulkitsi Mitsuru Ito'n tuoreen tutkimuksen niin että mitä vähäisempi kilpparin jäljelläokeva tuotanto, sitä alempi oltava TSH:
        https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28056660

        Hyvin matalista TSH-arvoista ovat kirjoittaneet myös Välimäki ja Ilvesmäki.


      • Blogia.pukkaa

      • Potilasvihamielistä

        Roskatiede on nimensä mukaisesti roskaa. Potilasvihamielistä hyökkäilyä.
        Paras olla käymättä mokoman sivuston klikkausmäärää kerryttämässä.
        Itse en ole pariin vuoteen tuolla ikaani tuhlannut.


      • maija.haaviston.blogi

      • Kannattaa-lukaista
        Potilasvihamielistä kirjoitti:

        Roskatiede on nimensä mukaisesti roskaa. Potilasvihamielistä hyökkäilyä.
        Paras olla käymättä mokoman sivuston klikkausmäärää kerryttämässä.
        Itse en ole pariin vuoteen tuolla ikaani tuhlannut.

        Roskatiede on asiallinen sivusto jossa otetaan kantaa vaihtoehtohölmöilyyn.


    • väärät.suositukset

      turpaduunari.fi/missa-mennaan-kilpirauhaskiistassa/#comment-11752 on lukuisin lähdeviittein ja lainauksin perusteltu osoitus siitä, että e-yhdistyksen suosituksen 5.11.2014 sivun 2 puolivälin lausuma "ei pidä käyttää masennuksen hoitoon" on yhtä virheellinen kuin kymmenet muutkin väitteet tuossa suosituksessa.

    • T3_puute_syynä

      Kaikki kilpirauhashormonit ovat hyvin potentteja masennuslääkkeitä. Kaikkein tehokkain on T3 hormoni. Tästä on vaikka kuinka paljon viitteitä PubMedissä, artikkelikaupalla.

      Aloittajalla masennus ei varmaankaan ollut psyykkistä alkuperää vaan johtui siitä, että hänellä muunto T4 hormonista T3 hormoniksi toimi huonosti. Hänellä oli puutetta T3 hormonista, josta tulee paljon oireita, mm. masennusta ja aivosumua.

      • dejodinaasit.ja.T3

        Kaikkiin elintoimintoihin tarvitaan T3-hormonia.
        Myös varsinkin maksassa tuottamaan (*) lisää T3-hormonia :-)
        Veren liiallinen T4v suhteessa T3v:hen vähentää tätä tuottamista.

        ThyroidUK:n tutkimuksia seuraava moderaattori vastikään ironisesti ihmetteli T3:n monipuolisuutta. "Vain endot eivät tiedä T3:n tehoa"
        Eilen hänelle tuli vastaan aivovaurion korjaaminen, alla ylin:

        https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23313345 T3, brain damage
        http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27112304 T3, ischemic stroke
        http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3470275/ T3, Alzheimer

        (*) Tämä koskee D1-dejodinaasia, tuottamista verenkiertoon.
        D2-dejodinaasi tuottaa kulloinkin solun omaan käyttöön.
        D3-dejodinaasi tuottaa rT3:a useampaankin tarkoitukseen:
        Energian säästämiseen - poistaa liian T4:n - tuottaa T2:ta

        (Hulluuden huipuksi D2 aivolisäkkeessä ei häiriinny T4:stä ja aiheettomasti alentaa TSH:ta vaikka ei pitäisi.)


    • Kilppariinapua

      Tiedättekö onko enää missään Suomessa sellaisia lääkäreitä, jotka määräävät tuota Liothyroninia. Jos ette nimeä voi sanoa niin edes jotenkin missä päin Suomea (esim. kaupunki) ottaako miten helposti vastaan.

      • T3_hormonin_käyttäjä

        Kyllä Suomessa vielä määrätään T3 hormonia. Se on tosin vähentynyt paljon Valviran ajojahdin takia. Muissa maissa T3 hormonin määrääminen lisääntyy koko ajan. Suomi on poikkeus joka johtuu ajojahdista.

        Euroopasta saa helpommin T3 lääkettä sillä aikaa kun odotetaan, että Suomen oikeudenkäynnit valmistuu. Ei Suomi voi tietenkään pitkään olla yksin ihan eri linjoilla kuin muut maat.

        Suomessa on maailman huonoimmat endokrinologit.

        Etsi Googlesta suomalaisten kilpirauhaspotilaiden yhdistys, se uudempi ja parempi yhdistys. Sieltä voi saada neuvoja muilta, jotka käyttävät T3 hormonia.


      • järisyttävä.paljastus

        "Muissa maissa T3 hormonin määrääminen lisääntyy koko ajan"
        Tanskassa 600%:lla lisääntyi kun ilmestyi Helle Sydendalin "Få livet tillbaka".
        Kirja paljasti että on muutakin kuin T4-lääkettä.


      • Kreikan.aurinkoon

        Jaksaakohan väki lukea useampia ketjuja ... Tuolla kysytään Tallinnan mahdollisuuksia ja kerrotaan oikeasti toimivia vaihtoehtoja.

        Mm. epävarma yksityislääkäri vaiko varma Kreikanraissu rantapallo-palvelusta?


    • DIO2TC

      Täällä myös yksi DIO2 TC jolle tyroksiinilääkitys oli maanpäällinen helvetti. Nyt 5 vuotta eläinperäisellä on tuonut avun ja elämän takaisin. Suosittelen lämpimästi kaikille joilla vaikeahoitoinen kilpirauhasenvajaatoiminta ja/tai ongelmia tyroksiinin kanssa, marssimaan vaikka cityterveyteen otattamaan DIO2- geenitesti.

      • slow.release.T3

        Monenlaisen muun sairauden lisäksi T3 "valitettavasti" parantaa myös kilpirauhasen vajaatoimintaa, lue s. 8 alkavan jutun potilastapaukset "2" ja "3" tässä:
        http://www.kilpirauhasliitto.fi/julkaisut/kilpi_2016_2.pdf

        Valittajana on vuosikymmeniä väärässä ollut koululääketiede, jolla ylisuuri ego ei salli mukautua Biancon ja Hoermannin ryhmien uusiin tutkimustuloksiin.

        Valittajana on lääketeollisuus psyykenlääkevoittoineen, jotka ovat estäneet tuottamasta hitaasti vaikuttavia T3-lääkkeitä, joita USA:ssa apteekit tekevät itse.


      • Wilssoninhiivasyndrooma

        Olen itse jalkeilla mutta ihan sekaisin.


    • kjgj

      Mulla myös pahat psyykkiset oireet poistuneet yhdistelmälääkityksen myötä Thyroxin lio. Tästä eivät endot eikä psykiatrit halua kuulla eikä puhua. Pelkäävät että potilaat loppuvat jos saavat liian hyvää hoitoa. Ihan kuin ongelmaisia ja sairaita ei Suomessa riittäisi. Poistuivat myös ummetus , palelu ja ennen kaikkea aivosumu/koomaväsymys!!!!!!!!!!!!!!! Viitearvot oli muuten rajoilla , mutta TPOAb kertoi että tulehdus on päällä!! Enemmistö lääkäreistä haluaa pitää ihmisiä sairaina - näin se vaan on - sekä tietty ne LÄÄKEFIRMAT!!

      • moniparantava-T3

        > TPOAb kertoi että tulehdus on päällä!

        Olethan tiukassa glutenittomuudessa ja otat 200µg seleeniä päivittäin?
        Matala TSH auttaavähentäessään kilpparin stimulointia. Maidottomuuskin voi auttaa

        Tuo että T3 parantaa psyykkisiä oireita kuullaan usein.
        Turpaduunari-blogissa tästä on huolella ja lukuisin lähdeviittein kirjoitettu kommentti:
        http://turpaduunari.fi/missa-mennaan-kilpirauhaskiistassa/#comment-1886


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Paras olisi vain unohtaa

      Tuleekohan tähän meidän tilanteeseen ikinä mitään selvyyttä. Epätoivo iskee taas, enkä jaksaisi enää odottaa. Kohta lop
      Ikävä
      75
      1336
    2. Voisitko laittaa

      Nimesi ensimmäisen ja kaksi viimeistä kirjainta tähän?
      Ikävä
      68
      1195
    3. huono omatunto

      johtuu siitä, että minulla on tunteita sinua kohtaan. Se vaikuttaa asiaan. Kaipasin sinua tänäänkin.
      Ikävä
      55
      914
    4. Nämä kaikki alla olevat aloitukset on saman naisen aloituksia

      Kuinka paljon täytyy vintissä viheltää että esiintyy välillä jopa miehenä, ja sitten itse vastailee omiin kysymyksiinsä?
      Ikävä
      138
      906
    5. Mietitikö nainen koskaan

      Miksi me ollaan päädytty tähän pisteeseen. Lähestmistapaa ei ole. Tarvitaanko me oikeasti enää tätä.
      Ikävä
      77
      819
    6. Päätin juuri että

      En odota että meidän välillä enää tapahtuisi mitään. Tämä on aivan liian monimutkaista ja kyllä sinäkin olisit joskus mi
      Ikävä
      31
      774
    7. Suomalaisia naisia lennätetään seksimatkoille

      https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/1f5f5e20-8c36-4907-9640-8e0c3b017c5a Gambia on jo vuosia ollut yhtä kuin munanhaku ma
      Lieksa
      162
      773
    8. Huomenna se

      Tulee kohta, odotatko?
      Ikävä
      61
      766
    9. Onnistuit sohaisemaan mua

      Kaikkein herkimpään kohtaan ja kyseenalaistamaan mun luottamuksellisuuden. Kun sitä ei ole niin ei ole mitään muutakaan
      Ikävä
      59
      754
    10. Mitä kaipaat

      Usein elämässäsi
      Ikävä
      76
      675
    Aihe