Hiukan neuvoa

EiNiinNero

On siis alkanut tuo osakesijoittaminen kiinnostamaan, mutta yksi (varmaan monille tietäjille ilmiselvä) asia on jäänyt epäselväksi. Tässä siis kysymys:

Jos ostan esimerkiksi Takoman osakkeita (0,01e) tuhannella eurolla, eli 100 tuhatta kappaletta ja jos sen kurssi nousee 0,02 euroon ja myyn ne, saan siitä 2000 euroa?

Onko se noin yksinkertaista? Saako niitä aina kun haluaa ostettua ja myytyä? Olen tosiaan vasta tutustumassa osakkeisiin. Voisiko joku hieman valottaa?

8

266

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Vakuusvaje

      Periaatteessa se on noin yksinkertaista. Lopullista tulosta laskiessa on tosin vähennettävä välityskulut ja verot. On kuitenkin aivan eri asia, nouseeko kurssi koskaan kahteen senttiin.

      Ostaminen ja myyminen yleensä onnistuvat piensijoittajalle milloin tahansa, mutta hinta ei välttämättä ole toivottu. Käytännössä voi hyvinkin käydä niin, että ostaessa joudut maksamaan kaksi senttiä mutta myydessäsi saatkin vain yhden. Tietenkään mikään ei pakota ostamaan kalliilla hinnalla tai myymään halvalla, mutta takuuta onnistumisesta ei ole.

      Takoman osakkeen hinta tänään on muuten 18-19 senttiä. Yhtiö on vakavassa konkurssivaarassa, jonka toteutuessa ostamiesi osakkeiden arvo laskee nollaan. Joskus tällainen yhtiö toipuu ja silloin voitot voivat olla suuria, mutta Takoman kaltaisissa voi myös polttaa näppinsä pahasti. Ensimmäiseksi sijoituskohteeksi suosittelen siksi jotakin vakaammalla pohjalla olevaa yhtiötä.

    • omakas

      Riskinotto riippuu niistä tavoitteista ja toiveista eli toisin sanoen riskihakuisuudesta. Jos kokee, että sijoituksen moninkertaistaminen on se ainoa asia, jolla on merkitystä, niin ei kannata tuhlata aikaansa minkään vakaan perinteisen suuryrityksen kanssa, niiden kanssa jo kurssin kaksinkertaistuminen olisi poikkeuksellista lyhyellä aikavälillä. Jos taas haluaa, että sijoitus pysyy kohtalaisella varmuudella tallessa, niin kannattaa sijoittaa niihin perinteisiin vakaisiin yhtiöihin ja hajauttaen niihinkin.

      Ostaa ja myydä voi pörssin aukioloaikoina eli taitaa olla arkisin kl. 10-18.30. Ulkomaisia osakkeita sitten ulkomaisten pörssien mukaan, jenkkilä Suomen aikaa 16.30 - 23.00. Japani sitten joskus aamuyöllä, mutta sinne ei ainakaan Nordnetin kautta taida päästäkään, eikä varmana monen muunkaan välittäjän kautta suoraan.

      • omakas

        Sen vielä kyllä joudun lisäämään, että vaikka tavoite olisikin "lottovoitto", eikä muulla väliä, niin erinäiset warrantit ja velkavivutus voivat olla siihen parempi keino kuin noihin senttiosakkeisiin sekaantuminen.


    • Osakemies

      "Saako niitä aina kun haluaa ostettua ja myytyä? "

      Niitä saa aina ostettua kun on myyjiä tiettyyn hintaan ja myytyä kun ostajia tiettyyn hintaan.
      Senttiosakkeilla ja muilla vähävaihtoisilla ei monestikaan saa tehtyä kerralla kauppoja.
      Jos näet että kurssi osakkeella on vaikkapa 2,10 euroa se tarkoittaa viimeisintä tehtyä kauppaa.

    • markkinameininkiä

      Pörssikauppa kuten muukin kauppa perustuu siihen, että ostaja ja myyjä pääsevät hinnasta yksimielisyyteen. Pörssi on tavallaan markkinapaikka, jossa ostajat ja myyjät huutelevat osto- ja myyntitarjouksia. Ennen tämän hoitivat meklarit omalla äänellään, mikä nykyään on harvinaisempaa, lieneekö kokonaan kadonnut. Nykyään lähinnä tietokoneet huutelevat toisilleen sähköisesti. Jos yksi huutaa "Minä voin myydä takomaa 3 sentillä!" ja toinen "Minä voin ostaa Takomaa 2 sentillä!", kauppaa ei synny. Mutta jos ostaja ja myyjä huutavat samaa hintaa, kauppa syntyy.

      Käytännössä myyminen tapahtuu kannaltasi siten, että teet toimeksiannon, jossa voit valita kaupan toteutustavan: päivän hinta (se mitä sattuu saamaan) tai kiinteä rajahinta. Voit esimerkiksi määritellä, ettei Takoman osakkeitasi myydä alle 2 sentillä. Pankki tai muu välittäjä yrittää sitten myydä osakkeitasi tavoitellen niistä mahdollisimman korkeaa hintaa pörssissä, kuitenkin vähintään asettamasi rajahinnan verran. Saatat siis saada myös rajahintaa korkeamman hinnan. Toimeksianto voi toteutua kokonaan, osittain (osa osakkeista jää edelleen sinulle) tai jäädä kokonaan toteutumatta riippuen siitä, miten toiset halukkaita osakkeitasi ostamaan.

    • osakenörtti

      "Jos ostan esimerkiksi Takoman osakkeita (0,01e) tuhannella eurolla, eli 100 tuhatta kappaletta ja jos sen kurssi nousee 0,02 euroon ja myyn ne, saan siitä 2000 euroa?

      Onko se noin yksinkertaista?"

      Kyllä se on noin yksinkertaista. Saat enemmän rahaa kuin alunperin sijoitit. Aivan kouriintuntuvaa rahaa ja ostovoimaa. Tässä ei ole mitään hämärää eikä salaista tai suljettua tietoa. Kaupankäynnistä ja osakkeiden säilytyksestä omistamaltasi ajalta voi tulla pienet kulut.

      "Saako niitä aina kun haluaa ostettua ja myytyä?"

      Tähän saitkin jo hyviä vastauksia. Tietenkin tarvitaan toinen osapuoli joka on halukas myymään tai ostamaan samalla hinnalla kuin sinä. Pörssin yksi hienous on siinä, että sinun ei tarvitse muuta tuosta osapuolesta tietääkään.

    • omakas

      Varsinkin näissä senttiosakkeissa taitaa spreadilla olla suuri merkitys eli siis osto- ja myyntikurssin eroilla.
      Jos pörssissä tarjotaan myytäväksi 2 sentillä ja ostettavaksi 1 sentillä, niin ostat 2 sentillä (olettaen että myytävää riittää siihen hintaan, voi olla, ettei sijoittamallesi määrälle riitä, vaan joudut ostamaan ostan 3 sentillä, mutta unohdetaan nyt se).

      No sitten aikanaan käy kauhea tuuri ja kurssit nousevat niin, että nyt tarjotaan myytäväksi 3 sentillä ja ostetaan 2 sentillä. Kurssi on siis periaatteessa noussut kymmeniä prosentteja, mutta käytännössä saat vain omasi takaisin, sillä uusi ostohinta on sama kuin vanha myyntihinta.

      Ja tosiaan näillä senttiosakkeilla taitaa tarjontaa olla niukasti eli jo joidenkin tuhansien eurojen ostokset vaikuttavat kurssiin merkittävästi, etkä saa koko erää ostettua siihen halvimpaan hintaan tai myytyä kalleimpaan tarjolla olevaan hintaan. Suosittelen välttämään senttiosakkeita, ainakin ihan noita ykkössenttejä. Nousupotentiaalia voi olla ihan euro-osakkeissakin vastaavasti, jos firma on nyt syystä tai toisesta alamaissa, mutta uudet kunnianpäivät alkamassa. Ei näidenkään varaan kyllä välttämättä kannata laskea, sillä usein niitä uusia kunnianpäiviä ei koskaan tulekaan.

    • EiNiinNero

      Erittäin asiantuntevia ja avaavia vastauksia, kiitän.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      78
      1785
    2. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      18
      1679
    3. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      16
      1494
    4. En voi sille mitään

      Tulen niin pahalle tuulelle tästä paikasta nykyisin. Nähnyt ja lukenut jo kaiken ja teidän juttu on samaa illasta toisee
      Ikävä
      12
      1174
    5. 50+ naiset kyl

      Lemottaa sillille mut myös niitte kaka lemottaa pahlle ku kävin naiste veskis nuuhiin
      Ikävä
      19
      1173
    6. Välitän sinusta mies

      Kaikki mitä yritin kertoa tänään ei mennyt ihan putkeen..Joka jäi jälkeenpäin ajateltuna suoraan sanottuna harmittaa aiv
      Työpaikkaromanssit
      5
      1161
    7. hieman diabetes...

      Kävin eilen kaverin kanssa keskusapteekissa kun on muutama kuukausi sitten tullut suomesta ja oli diabetes insuliinit lo
      Pattaya
      12
      1126
    8. Annetaanko olla vaan

      Siinä se, tavallaan kysymys ja toteamuskin. Niin turhaa, niin rikkovaa. On niin äärettömän tärkeä, ja rakas olo.. N
      Ikävä
      29
      1121
    9. Miten joku voi käyttää koko elämänsä

      siihen että nostelee täällä vanhoja ketjuja ja troIIaa niihin jotain linkkiä mitä kukaan ei avaa? Ihmisellä ei ole mitää
      Tunteet
      6
      1099
    10. Pakkoruotsi on leikkikieli, jota ei ole tarkoituskaan osata

      Pakkoruotsi on leikkikieli. Ennen leikkikieltä sanottiin siansaksaksi, sitten keksittiin tilalle pakkoruotsi. Pakkoruot
      Kielipolitiikka
      7
      1094
    Aihe