Asiantuntija Mika Aaltola: NATO ovi on kiinni

Näin.se.vain.on

Nato haaveet voi unohtaa ainakin jos on uskominen Ulkopoliittisen Instituutin ohjelmajohtajaa Mika Aaltolaa:

"Nato ovi ei ole enää raollaan

Yhdysvaltain tutkija pitää selvänä, että raollaan ollut Nato ovi loksahtaa Suomen edestä kiinni.

– Vaikea nähdä, että Suomea sinne (Nato) otettaisiin.

– Tilanne saattaa muuttua rajusti, jos Euroopassa puhkeaa kriisi, joka ei enää ole ollenkaan mahdotonta.

Nato-oven kiristyvää kontrollia Aaltola perustelee sillä, että Trump saattaa haluta ”osoittaa omaa kunnioitusta ja kiitollisuuttaan Putinia kohtaan, joka aktiivisesti tuki Trumpia vaalien aikana”.

– Linja on sama, mikä se oli ennen vaaleja: Suomen kannalta Trump ei ole paras mahdollinen presidentti."

http://www.iltasanomat.fi/ulkomaat/art-2000005063399.html

28

248

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Näin.se.vain.on

      Kannattaa lukea linkki, Aaltola pelkää että Suomi annetaan Venäjä etupiiriin. Eikös Suomi jo Venäjän etupiirissä ole koska emme kuulu NATOon?

      • Ja.PAH

        Suomi ei ole kenenkään "etupiirissä". Suomi on itsenäinen maa. Mikä ihmeen halu täällä on aina kumerralla jos johonkin ilmansuuntaan?

        Suomella on vahva armeija juuri siksi, jotta tällä maalla on uskottava puolustus. Virolla ei ole. Ruotsilla ei ole. Ne toivovat Suomea Natoon, jotta Suomi hoitaisi niidenkin puolustuksen siinä sivussa.

        MUTTA. Suomi voikin olla itsenäinen ja PUOLUEETON. Antaa Viron revanssinhaluisten vallanpitäjien ja Ruotsin siniverisen entisen aateliston räkyttää Venäjälle. Hoitakoot ne omat ongelmansa. Miksi ihmeessä Suomen sinne kannattaa sekaantua? Mitä ihmeen velkaa tämä maa on noille maille?

        Sama koskee Naton suunnitelmia.


    • TurhaLuulo

      Etupiiriajattelu jäi vuoteen 1939 eikä siitä koitunut hyvää silloinkaan!

      • vbdfg

        Aaltola siis valehtelee, Trumpin valinta ei muuta mitään, Nato tahtoo Suomen jäseneksi?


    • PöllöPomppi

      Venäjä, kun piti olla Ruotsin rajalla vastaanottamassa pakolaisia niin myöhässä oltiin. Niin myös seuraavalla kerralla, oli raja mikä tahansa tai asia.

    • tyhmyydestäsakotetaan

      95% EU:n väestöstä on Naton suojassa ja suomalaiset ovat ulkona ja jäämässä yksin.

      Kysymys kuuluu kuka on vastuussa näin hirvittävästä virheestä?

      Kysymys kuuluu myös, miksi poliittinen johto ei hoitanut tällaista itsestään selvää asiaa, kuten Nato jäsenyys on jo vuosia sitten ns. "hyvän sään aikana"?

      Suomalaiset haluavat olla osa länttä sekä vapaata länsimaista ja pohjoismaista yhteisöä.
      Meillä on hyvin vähän ihmisiä, jotka haluavat meidän olevan alistettuina meille vieraalle idänsuurvallalle ja sen pakkovallalle..

      • Ei.Natolle

        Ei kukaan ole mitään virhettä tehnyt sillä Nato-jäsenyyden kannatus on ollut korkeimmillaan 30% luokkaa. Demokratiassa enemmistö päättää, ei vähemmistö.

        Eikä Suomi ole Natoa tarvinnut, yli 70 vuotta eletty itänaapurin kanssa rauhassa.


    • Tom_of_Åland

      Niin kutsuttu "länsimainen vapaus" on suurimmalle osalle suomalaisia vastenmielinen käsite.
      Ne jotka haaveilevat länsimaisesta vapaudesta ovat 80-luvun rock'a'billy-teddypoikia. Fiftari-teenejä, hämyjen ja pitkätukkahippien pieksäjiä ja potkijoita. Koulukiusaajia ja parempiosaisten porvariperheiden jälkeläisiä.
      Jos länsimainen vapaus on hampurilaisbaareja, coca-colaa, jenkkimeininkiä, V8-autoja, cheer-leadereita, haluan pysyä siitä mahdollisimman kaukana.
      Näkemiin Nato
      Näkemiin USA!
      Good bye motherfuckers!

      • Tempaisehan "luukkupöksy" taas pari kertaa itseäsi daijuun sillä ladan käynnistyskammella, jotta palaat takaisin tähän universumiin .... . ;-)


      • Jipk

        Nyt kumpuaa kommentti kyllä jostain traumoista. Rock'a'billy musiikki on oikein hienoa musiikkia. Tykkään kuunnella aina silloin tällöin ja olen nuoruudessani ollut fiftari itsekin, en tosin ole hakannut ketään fyysisesti. Ei sillä pitäisi olla mitään tekemistä Naton kanssa.
        Totuus tekee vapaaksi. En ala saarnaamaan nyt, mutta 80-luvullahan tilanne oli se, ettei idässä ollut vapautta ja ainakaan siellä ei ollut uskonnonvapautta. Nyt tilanne on mennyt päälaelleen tai menemässä, kun länsimaissa materialismi syrjäyttää kristinuskon arvoja. Vapauden nimissä pidetään kauppoja auki sunnuntaisin, vaikka tuollainen kauppojen sunnuntai aukiolo nimenomaan oli ateistisen Neuvostoliiton ja kommunismin maille ominaista. Muutenkin kristinuskoa kohtaan asenteet nimenomaan länsimaissa ovat muuntuneet vihamielisemmiksi mm. "seksuaalisen tasa-arvon" vapautusliikkeen ajamana. Avioliittokäsitystä ollaan murentamassa ja perinteisen kannan edustajien mielipiteen vapauteen ollaan ainakin Yhdysvalloissa puututtu.


    • TommiTeodor

      Aaltoila on mielestäni täysin oikeassa. Suomi on omilla toimillaan ja päättämättömyydellään ajanut itsensä tilanteeseen, jossa NATO:n ovi on sen nenän edestä sulkeutunut. Se, että onko tämä hyvä vai huono asia, on toinen juttu ja siitä on varmasti erilaisia mielipiteitä.

      • Ei.Natolle

        Nato-jäsenyyden kannatus Suomessa on 25% luokkaa. Ei demokratiassa voida kävellä kansan tahdon yli, kansa ei tahdo Natoon.


      • JuuNatolle

        Ei vielä eikä enemmistö. Tilanne kuitenkin elää ja Putte tekee töitä meidän puolestamme!


      • Ei.Natolle

        Tuota olette hokeneet jo 20 vuotta mutta jäsenyyden kannatus ei ole noussut. Eikö yhtään turhauta etenkin kun media on teidän puolella, jatkuvasti pitää esillä "Venäjän valtavaa uhkaa". Nato-jäsenyyden kannatus ei kuitenkaan nouse, mahtaa harmittaa? Suomen kansa on viisasta, sitä ei pysty natomiehet manipuloimaan.


    • NoBox

      Suomen pitää olla puolueeton, taikka pitäisi olla, Aaltolan tapaiset ovat olleet ajaamassa Suomea pois tästä asemasta.
      On selvää että Suomea on kaivattu Natoon, ihanteellinen alue kartalla ja parhaiten koulutettu armeija.
      Suurin kysymys on siinä, että miksi päättäjien pitää olla idiootteja, jotka haihattelevat täydelliseen tuhoon johtavaa ideaa?

    • eipäs-ole

      Aaltola esittää mahdollisia seurauksia Trumpin ja Putinin keskustelusta olettamuksilla jos-niin-ehkä -voi olla mahdollista jne.

      Nato-ovi on entisessä asennossa niin kauan kuin jotain muuta konkreettista ilmenee. Trump voi sulkea oven sanomisillaan, se on totta. Mutta myös avata sen taas ensi viikolla.

      Aloittajan otsikko on puhdasta propagandaa.

    • Ei.Natolle

      Aloittaja kertoo mitä mieltä asiantuntija Aaltola on. Levittääkö ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltola propagandaa?

      Mika Aaltola on henkeen ja vereen Nato-mies. Samoin on hänen kollegansa Charly Salonius-Pasternak. Ulkopoliittinen instituutti on Suomen johtavin Nato-lobbari. Ettekö enää luota edes omiin miehiinne, ovatkin Putinin agentteja, Kremlin kätyreitä?

      • Pelkkiä.pellejä

        Aaltola ja Palsternakka ovat natokiimaisia huuhaa-tutkijoita!


    • Armoton.totuus100

      Tarja Halonen, tuo vasemmistodemari, sosialisti kantaa suurimman vastuun siitä että Suomi on jäänyt Naton ulkopuolelle. Hän ja Erkki Tuomioja, samanlainen sosialisti, he ovat jättäneet Suomen Venäjän armoille. Historian tuomio tulee olemaan ankara noille kahdelle sosialistille.

    • Ainoastaan Manner-Euroopan Nato maihin voi luottaa. Sen sijaan Anglosakseihin en katso enää voivan luottaa. Sanon anglosaksit, koska mitä USA tekee ja päättää, sen tekee myös Britannia oman käsitykseni mukaan. Kanadasta minulla on positiivisin kuva näistä maista ja vaikka se on aika vahva maa se yksin kaukaisuudessaan Eurooppaan nähden olisi suotuisana poliittisena arvona, se yksin tuskin ryhtyisi mihinkään muuhun kuin poliittiseen toimintaan USA:n ja Britannian jättäytyessä sotilaalliseksesi toimintaan. Uskon Nato ovi ei ole sen enempää kiinni kuin aukikaan tällä hetkellä, tilanne vaarantuisi ehkä entisestään jos Suomi pyrkisi jäseneksi, sillä Venäjä tietää korttipakkansa ja se tietää jos sillä on paremmat kortit ja meidän päättäjät Natossa uskoisivat vahvemmiksi Nato-suoran, venäjän tietäen korttimme ja tietysti omat korttinsa, joten kaateettomasti Suomi neuvotteluissa luottaisi Natoonsa, samalla tavalla, kuin Puola 1939 luotti Ranskan ja Iso-Britannian turvatakuisiin apua emme saisi. Ongelma on siinä, että Venäjä ei ole tulossa Suomeen eikä Suomen kautta mene minnekään, mutta Baltian koskemattomuutta se voi rikkoa, jolloin Natossa olisimme sodassa, mutta piirullinen tilanne olisi jo nyt jos Venäjä ei kunnioittaisi Baltian eteenkin Eestin koskemattomuutta, sillä ei Suomi pokeristi voisi vain katsella, kun ryssät valtaisivat Eestin. Todennäköisesti kysymyksessä olisi invaasion ensimmäinen vaihe Skandinaavin niemimaan ja Itämeren saarien haltuun ottoon. Tästä johtuen Obama kehoitikin Pohjoismaita mahdollisimman tiiviiseen yhteistyöhön sillä hän sanoi silloin Pohjola välttäisi ydinsodan. Mistä se ydinsota sitten tulisi, ei ryssät todellakaan ampuisi ydinpakkujaan Pohjolan eri osiin ja ryntäisi sinne ulvoen ”Uraata” perään, vaikka Neuvostoliitolla on ollut sellaisia joukkoja, joiden pyrittiin kykenevä taistelutoimintaan ydinase saasteisella alueella, niiden toiminta kyvystä ei ole tietoa ja mitä sellaisella ydinsaasta maalla ylipäätänsä tekisi silloinkaan vaikka Venäjä haluaisikin joitakin kohtia strategisesta syystä omiensa haltuun. Toisin sanoen Obama ilmaisi, että mikäli Venäjä ryhtyisi Pohjolassa Offensiivin USA itse apuisi torjunnaksi joihinkin silloin tärkeäksi haluamiinsa paikkoihin taktisia ydinpaukkuja venäläisten offensiivin pysäyttämiseksi, jos se laskisi, että Venäjä ei kuitenkaan ryhdy tästä täysmittaiseen strategiseen maailmanlaajuiseen ydinsotaan vaan ydinsota rajoittuisi rajoitettuun ydinsotaan Pohjolassa. Eli olemme tämän vaaran alaisia, olimme Natossa tai emme, mutta kun emme ole antaa se poliittisen sekä sotilaallisen toimintavapauden laajemmaksi, kuin Nato jäsenenä toimia tilanteen vaatimalla tavalla kuloisessakin tilanteessa. Stop. ja Piste, en vastaa asiattomiin, kuin myös ”asiallisiin” vittuiluihin vaan se on tällä laaki piste, tai vastausta saatte odotella dialogiin joskus ensiviikon puolessa välissä.
      eli
      (-Piste.)
      -masson.

      • Jipk

        Hyvä Masson ihan samaa olen sanonut, sotilasliitto vie vapautemme päättää poliittisesti sodan ja rauhan suhteen. Muutama muukin on tässä ketjussa sen jo tuonutkin, että mitään ovea natoon ei ole vaan enintään rätti, jonka takaa Suomea kyllä huudellaan kovasti mukaan.


    • Vastavuoroisesti

      Väität, että: "sotilasliitto vie vapautemme päättää poliittisesti sodan ja rauhan suhteen", MUTTA sivuutat sen tärkeimmän:

      - meillä on mahdollisuus saada apua, jos maahan hyökätään

      - jo PELKKÄ TIETOISUUS TÄSTÄ estää useimmat hyökkäysaikeet!

      Muutama muukin on tässä ketjussa sen jo tuonutkin, että Nato ovi on yhä Suomelle auki, jos mahdollisuuteen tartutaan.

      • Jipk

        Strategisessa ajattelussa tulee edetä suurimman tuhon välttämisen tietä. Pahin sodanuhallinen skenaario kannaltamme olisi, jos joutuisimme sotaan siitä huolimatta, että olisimme Natossa. Tällöin meitä kohtaava tuho olisi monta kerta luokkaa suurempi kuin itsenäisenä maana hyökkäystä torjuessamme. Tässä oma moneen kertaan täällä toistettu historiamme opettaa meitä (1700-luku). Suomella tulee olla aina ja kaikissa tilanteissa oma itsenäonen toimintavapaus päättää lopettaako vai aloittaako se sotimisen.


    • ..hyvä että suomea ei oteta natoon. Harmi kun liityimme EU:n. Olisi asiaa kun saisimme sitä mitä me tarvitsisimme; Idän ystävyyttä ja kauppasuhteita ja vain sinne.
      SDP vaati 70-luvulla ja 80 luvullakin "kaikkea yhteistyötä lännen kanssa kiellettäväksi". Oltiin Stasissa ja KGB agentteina, pyrittiin sosialismiin.Suomi oli Berliinin muurin itä-puolella. Kumma, kun asiasta on jäänyt ihmeellinen paradoksi; Yhä länsi on huono asia ja idästä se kehitys ja valo tulee....

      • Jipk

        Tulkintasi on väärä Suomi on yhä suomettunut, nyt vain Brysselin suuntaan.


      • TiltuVäärässä

        Ei ole ja ero on suunnaton kun vertaat tilannetta OIKEAAN SUOMETTUMISEEN:

        Tuona aikana naapuri otti melkoisia 'vapauksia' Suomen suhteen:

        - se painosti ja uhkaili
        - puuttui presidentin valintaan ja hallituksen kokoonpanoihin
        - jotkut puolueet olivat aina hallituksessa ja toiset eivät vaalituloksesta riippumatta
        - Suomessa vallitsi sensuuri ja itsesensuuri
        - muutimme jopa historiaamme naapurille sopivaksi
        - naapuri puuttui kirjallisuuteen, uutisiin, elokuviin ja TV-ohjelmiin


    • äitykkä

      Suomen päättäjät olisivat voineet anoa Nato jäsenyyttä jo vuosia sitten mutta ryssän pelko on niin kova etteivät uskaltaneet.Suomi on nyt helppo nakki naapurille,kävelee vain rajan yli.

      • hjuiop

        No siitäpä tulevat.
        Mutta voi olla paha tulla tänne rajan yli....

        Että ei pelota yhtään sellaset uhoilut, kuin eräitä..


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Jumala rankaisi; nainen kuoli Suviseuroissa

      Eihän näissä joukkohysteriatapahtumissa ole mitään tolkkua. Aina pitää hajauttaa. Toivottavasti lestatkin tulevat nyt
      Maailman menoa
      192
      4622
    2. Mopomiitti onnettomuus

      Vittu se tehdas-alue ole oikea paikka mopomiitille, Ja minkälainen vanhempi hyväksyy, että pojan mopo kulkee järkyttävä
      Kokkola
      122
      2883
    3. Pääsit nainen todella

      lähelle ja kaikki sinussa oli jotain selittämättömän kiehtovaa. Silti en koskaan ymmärtänyt sinua täysin. Mitä halusit t
      Ikävä
      137
      2294
    4. Koettakaa nyt Trumpinkin fanit ymmärtää:

      Hän on myös jo vanha mies. Kukaan ei tiedä, mitä kunnossa hän on parin vuoden päästä.
      Maailman menoa
      332
      2290
    5. Kiitos, kun paljastit

      Vaikka mä tiesinkin! Nyt voi ottaa seuraavan askeleen? Hyvää yötä:)
      Ikävä
      55
      1962
    6. En saa unta kun ajattelen

      Sinua mies. Sydäntä ahdistaa meidän välit 😌😞
      Ikävä
      81
      1536
    7. YLE kirjoittaa - Viritetyt sähköpyörät aiheuttavat ongelmia poliiseille

      "Itse rakennellut ja viritetyt sähköpyörät ovat poliisin ja Liikenneturvan mukaan yleistyvä kirous liikenteessä." https
      Pyöräily
      114
      1451
    8. Missä hiton pippaloissa

      Sä käyt kun sua ei näy missään..tahtosin vaan varmistua et kaikki ok.
      Ikävä
      32
      1370
    9. Olen miettinyt sinua tänään

      Se mitä teit oli oikeasti vähän tylyä. En voi ottaa sitä muuna kuin mitä se konkreettisesti on. Esitän itsellenikin että
      Tunteet
      24
      1200
    10. Vieläkö pidät minusta

      Vieläkö pidät minusta nuori nainen? Vaikutat etääntyneeltä ja olen ajatellut että haluat olla rauhassa.
      Ikävä
      105
      1081
    Aihe