Kysymys vetureista

Haaveammatti

Oliko entisissä höyryvetureissa minkäänlaista vessasysteemiä?
Entäpä nykyaikaisissa? Voiko kuski hädän tullen käydä pa5kalla?

7

166

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Käy_tarkastamassa

      Toijalassa rautatieaseman vieressä on veturimuseo, käyppä siellä

      • Hätäsuurin

        Kiva tietää! Menenkin sitten seuraavan kerran veturiin asioille, niin ei tartte aseman maksullisia palveluita käyttää.


    • ofgoe

      Kyllä niissä höyryvetoisissakin junissa vessat oli ja niiltä ajoilta tullutkin sanonta "toimii kuin junan vessa" koska olivat mekaanisia laitteita ja vessan tuotokset putosivat raiteille, ennen olikin vessan käyttökielto kun juna oli asemalla, vielä -80-90 luvullakin, nykyään ei enää vessat tyhjene raiteille vaan säiliöihin.

      Olihan ennen junissa veturinkuljettaja ja lämmittäjä joten kai siinä vessaan pääsi ja viimeistään asemalla stopin aikana, nykyään 2000 luvulla on vain kuljettaja.

      Pian kulkee varmaan junatkin ilman kuljettajaa koska on jo metroja jotka pyyhältää ilman kuskia.

      • Riukuvessa

        No mutta kun aloittaja kysyy, oliko VETUREISSA vessoja? Etkö edes lue aloittajan kysymystä ennen kuin intoudut näsäviisaasti vastaamaan?


    • Ratapölkky

      Sen perusteella mitä on tullut museoiduissa höyryvetureissa käytyä, niin eipä niissä kyllä vessaa kuljettajalle/lämmittäjälle ollut.

      Mitä taas tulee täysin automatisoituihin, ilman kuljettajaa oleviin juniin, niin tuskin toteutuu ihan lähitulevaisuudesssa, vaikka varmasti kehitys siihen suuntaan on menossa. Automatisoituja metroja ja monorail-junia toki on jo maailmalla, mutta nekin taitaa olla kuitenkin paljon yksinkertaisempia ja muusta ympäristöstä paremmin eristettyjä ratasysteemejä kuin tavalliset päärataverkot. En usko, että täysin automatisoitu juna on mahdollinen niin kauan kuin on olemassa mm. tasoristeyksiä ja ihmisillä sekä eläimillä mahdollisuus päästä rata-alueelle (yhtä helposti kuin nykyään). Automaattisten junien pitää olla jollain tapaa kykeneviä mm. havaitsemaan kiskoilla mahdollisesti olevat esteet riittävän pitkän matkan päästä jne.

      • Metsäänmenee

        Nyt kuitenkin jo suunnitellaan itseajavia autoja, luulisi kiskoilla ja siten vain yhtä "kaistaa" ajavan junan olevan helpommin automatisoitavissa. Jos tarkastellaan maailmassa, myös pienessä suomessamme, sattuneita vakavimpia rautatieonnettomuuksia, niin huomataan sama seikka kuin vaikka vakavissa lentokoneonnettomuuksissa: Ylivertaisesti suurin osa kaikista ko. onnettomuuksista on seurausta ihmisen tekemistä inhimillisistä virheitä tms., siis automatisoimalla mahdollisimman paljon onnettomuudet vähentyvät.
        Jos joku piruparka humalikko tai teiniporukka on päätynyt asettamaan kiskoille kaarreosuudelle esim. muutaman sopivanmallisen kivenkappaleen, milloin veturinkuljettaja ne havaitsee ja miten ehtii toimia vaikka 170 km/h nopeudessa? Ei niin mitenkään, juna painaa pellolle tai metsään tai minne painaakaan täyttä haipakkaa, se siitä ihmisen korvaamattomuudesta!


      • Ratapölkky

        Ihan hyviä pointteja kyllä. Tosin niissä itseajavissa autoissa on aina se ihminen siellä mukana, ja menee varmaan kauan ennen kuin ollaan siinä tilanteessa, ettei sillä ihmisellä ole velvollisuutta tai edes mahdollisuutta ottaa ohjausta haltuunsa tilanteen niin vaatiessa.

        Junien kanssa on kyse taitaa olla vain yksinkertaisesti siitä, ettei olemassa olevan, ison rataverkon automatisointi tuolle tasolle ole taloudellisesti kannattavaa, ainakaan vielä ja nykytekniikalla. Vaadittavat investoinnit veisi niin paljon aikaa ja rahaa, että sillä maksaa ne junankuljettajien jne. palkat useiksi vuosiksi eteenpäin. Muutenhan niitä varmasti olisi jo. Eli aivan simppeli homma se tuskin on.
        Tilanne saattaa olla eri, jos kehitetään jotain täysin uutta ratainfrastruktuuria (esim. maglev tms.), jolloin ei tarvitse miettiä miten vanhaa pitää muokata, vaan voidaan rakentaa uusi systeemi puhtaalta pöydältä uuden tekniikan edellyttämällä tavalla.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 170
      4953
    2. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      127
      4495
    3. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      26
      2891
    4. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      29
      1928
    5. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      23
      1784
    6. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      15
      1709
    7. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      22
      1700
    8. Hermo mennyt sotealueeseen?

      Nyt hammaslääkäriaika peruttiin neljännen kerran. Perumiset alkoi tammikuussa. Nyt uusi aika elokuulle!????
      70 plus
      108
      1696
    9. Haluan tavata Sinut Rakkaani.

      Olen valmis Kaikkeen kanssasi...Tulisitko vastaa Rakkaani...Olen todella valmistautunut tulevaan ja miettinyt tulevaisuu
      Ikävä
      30
      1613
    10. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      18
      1551
    Aihe