Olisiko Peter Albäckin ehdotuksessa mahdollisuus?

hyväehdotus

Ilkka 12.6.2016

Keskustan ruotsinkielinen piiri ehdottaa Seinäjoen puoluekokousedustajille hyväksyttäväksi aloitteen, jossa esitetään seuraavat muutokset kielilakiin ja kielivalinta säädöksiin.

Suomen kouluissa oppilailla tulisi ala- ja yläkoulussa olla vain yksi pakollinen kieli, joka olisi oppilaan oma äidinkieli. Poikkeuksena olisi maamme 33 virallisesti kaksikielistä kuntaa, joissa ruotsinkielen ja suomenkielen pakollisuus jäisi voimaan niin kuin ennen.

Samanlainen kielilaki on voimassa kaksikielisessä Belgiassa. Kaikissa muissa 280 Suomen kunnassa kielivalinta olisi vapaa.

Tämä muutos tarkoittaisi, että suomenkielisissä kunnissa ruotsi olisi tulevaisuudessa vapaavalintainen kouluaine peruskouluissa ja toisella asteella. Myös näissä kunnissa "pakkoruotsiin" on mahdollisuus, jos kunnat niin päättävät.

Ruotsin kielen ja suomen kielen pakollisuus maamme 33 kaksikielisissä kunnissa koskisi noin 1,6 miljoonaa Suomen asukkaista.

Aloite on hyvä vaihtoehto huonosti toimivalle "pakkoruotsille".

Keskustan on hallituskauden aikana luotava tulevaisuuteen suuntautuva ruotsinkielen opetuksen vaihtoehto. Ruotsinkielisen piirin esitys ei ole keneltäkään pois vaan antaa mahdollisuuden erilaisiin panostuksiin eri puolella Suomea.

RKP:n kovaa kielipolitiikkaa ajatellen tällä tavalla saataisiin enemmän suopeita ruotsinkielentaitoisia kansalaisia kuin opettamalla pakolla ruotsia alueilla, joilla sillä ei ole suurta käytännön hyötyä.

Keskustassa on uskallettava tunnustaa, että Johannes Virolaisen hyvät tavoitteet ottaa käyttöön pakkoruotsi kouluissa on 45 vuoden jälkeen epäonnistunut tai ainakin tunnustettava, että yhteiskunta on väestöllisesti radikaalisti muuttunut ja muuttuu edelleen.

Kielitaitoja laajennettiin sillä, että suomenkieliset pakotettiin lukemaan ruotsia, mutta samanaikaisesti vähennettiin ruotsin kielituntien määrää verrattuna aikaisempaan oppikouluun. Nyt suomenkielisillä oppilailla on lähes puolet vähemmän ruotsin tunteja kuin oppilailla, jotka opiskelivat vanhassa keskikoulussa ennen peruskoulu-uudistusta

Pakollisen ruotsin opetuksen käyttöönotto on ollut suorastaan vahingollista suomenkieliselle enemmistölle.

Åbo Akademin vuonna 2015 tekemästä tutkimuksesta käy ilmi, että kolme neljäsosaa suomalaisista kannatti pakollisen ruotsin muuttamista vapaaehtoiseksi, ja että toisen kotimaisen kielen tilalle olisi peruskouluissa ja toisella asteella voitava valita joku muukin kieli.

Keskusta voisi olla herättämässä kielikeskustelua esityksellä, joka pohjautuu nykypäivään ja on rakentava. Tämä ehdotus on piirin mielestä erinomainen pohja jatkotoimille eduskunnassa sen jälkeen kun puoluekokous on hyväksynyt ruotsinkielisen piirin kielialoitteen.
PETER ALBÄCK
keskustan ruotsinkielinen piiri

19

225

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Peruskansalainen

      Ruotsin virkatutkinnosta ei voida luopua, koska se parhaiten turvaa monokulttuurin säilymisen Suomessa. Ilman pakkoruotsia matut kotoutuvat maahamme jopa virkauralle.

      • -Ruotsin virkatutkinnosta ei voida luopua, koska se parhaiten turvaa monokulttuurin säilymisen Suomessa.


        Taidat olla vähän tyhmä.


    • Anti-Ankka

      Peter Albäck ei liene hirveän suosittu RKP:ssä. Folktingetin kantaa pitää kysyä Ankdamilta. Kepu on mukana Folktingetin toiminnassa.

    • Peter Ahlbäck on luopio. Hänelle ei tarjoilla kaffe Folktingetissä.

      • -Peter Ahlbäck on luopio. Hänelle ei tarjoilla kaffe Folktingetissä.

        Hän valittaa asiasta tasa-arseenityöryhmälle?


    • uusiannna

      Ehdotus on puutteellinen siksi koska pääkaupunkiseudulla joutuisi opiskelemaan pakkoruotsia koska se luetaan kaksikieliseksi alueeksi. Kaksikielisyyden raja on keinotekoisesti määritetty. Kaksikielisyyden rajaksi pitää ottaa 25% - 30% vähemmistön minimi suuruudeksi.

      Tätä ehdotusta voin kannattaa jos se astuu voimaan alueilla jossa on yli 25% ruotsinkielisiä. Muu osa vapautetaan pakkoruotsista. Eli pakkoruotsi poistuisi pääkaupunkiseudulta, Vaasasta, Porvoosta ja tietenkin suurimmasta osasta maata. Vain kaikkein selvimmin kaksikielisissä kunnissa pakkoruotsi säilyisi.

      • xvhhg

        Juuri näin.


    • Me tykätämme, että skolsvenska on koko Suomessa, muuten voi olla joku haluta opiskella venäjä. Ei ole hyvä, että opiskella venäjä, sillä sitten tule monta venäjäläistä.

    • RKP.pettää.aina

      Ehkä tuo kävisi jonkinlaisena siirtymävaiheen ratkaisuna, mutta kyllä lopullisena päämäärän ja tavoitteena tulee olla kielivapaus. Eli tulee riittää jos jokainen opiskelee pakollisena äidinkielen ja englannin, ja sen lisäksi sitten jotain kieliopintoja lisää kiinnostuksen ja kykyjen mukaan.

      Tosiaankin se on kyllä aika erikoinen tilanne, että sitten Helsinki ja pari muutakin suurta kaupunkia luettaisiin näihin kaksikielisiin alueisiin, joissa pakkoruotsi jatkuisi, vaikka näissä ruotsi on marginaalinen kieli.

      "Keskustassa on uskallettava tunnustaa, että Johannes Virolaisen hyvät tavoitteet ottaa käyttöön pakkoruotsi kouluissa on 45 vuoden jälkeen epäonnistunut tai ainakin tunnustettava, että yhteiskunta on väestöllisesti radikaalisti muuttunut ja muuttuu edelleen."
      Eiköhän se ole keskustassa tajuttu aikoja sitten, mutta se tuli vähän yllätyksenä miten tiukasti RKP on tarrautunut jokaiseen saavutukseensa pakkoruotsin kohdalla, minkä vain on saanut.

      Sama koskee tätä virkamiesruotsia, eli sen ainoa peruste jolla se ujutettiin, ettei kielikeskusten kapasiteetti riitä, kun sillä kerralla määriteltiin uudelleen näitä kielitaitovaatimuksia, joten RKP käytti tilaisuuden hyväkseen ja keplotteli ajatuksen että sen sijaan asia voidaan hoitaa siten, että korkeakoulujen ruotsinopinnot antaa saman pätevyyden.

      Se ongelma, ettei aikaisemmin kaikkiin tutkintoihin kuulunut pakollisia ruotsinopintoja ohitettiin siten, että ihan kuin ohimennen säädettiin virkamiesruotsi pakolliseksi kaikkiin tutkintoihin.

      Ja tästäkään RKP:llä ei ole aikomusta luopua, vaan sitä käytettiin astinlautana, kun viimeisen kerran määriteltiin virkojen kielitaitovaatimuksia, eli lisättiin yleinen ruotsin osaamisen vaatimus myös suomenkielisiin korkeakoulututkintoa vaativiin virkoihin, perusteena toisen kansalliskielen aseman tukeminen, ja se että virkamiesruotsi suoritettiin jo muutenkin, eli se ei lisännyt mitään velvoitteita.

      Tarkoitus olikin yrittää betonoida tämä virkamiesruotsi siten, että siitä luopumisen kynnys nousisi mahdollisimman työlääksi.

    • EiHelsingfors

      Pk-seutu on ylivoimaisesti Suomen monikielisin alue ja ruotsin betonisoiminen Helsinkiin, Espoolle ja Vantaalle olisi suurimman luokan typeryyttä. Kauniaisen ja muutaman muun kunnan Uudeltamaalta voisi jättää jonkun sortin reservaateiksi rusuille mutta kyllä nämä isoimmat kaupungit voisivat sopeutua jo pikkuhiljaa vuoden 1809 sijaan vuoteen 2017

      • -Pk-seutu on ylivoimaisesti Suomen monikielisin alue ja ruotsin betonisoiminen Helsinkiin, Espoolle ja Vantaalle olisi suurimman luokan typeryyttä.

        Pk-seudulla puhutaan selvästi yli sataa kieltä.

        Ihmeellisellä tavalla nämä pärjäävät vallan hyvin, vaikka virastossa ei kotikieltä puhutakkaan.
        Osaavat myös perille kadunnimien kielestä riippumatta.

        Vain svedut uikuttavat.


    • Näkemykseni

      Ihan hyvä alku pakkoruotsituksen poistamiseksi. Mutta ENSIN pitää naurettavan alhaiset ja jopa olemattomat kuntien kaksikielisyysrajat tarkistaa ylöspäin kohtuullisiksi. Muka esim. Vantaakin on kaksikielinen!?

    • Peruskansalainen

      Pakkoruotsi ei koske svekoja, heillä on erikoiskoulut, joissa opetetaan ruotsiksi. Näihin kouluihin ei tavikset ja mamut pääse.

      Pakkoruotsi on vain suomenkielisille keksitty riesa. Kepulainen lehmänkauppa, josta on kärsitty kohta 50-vuotta.
      Demarit olisivat voineet torpata koko pakkoruotsin, mutta Paavo Lipponen ei sitä tehnyt. Äänestäkää kaikki Persuja niin siitäkin vaivasta päästään eroon. Samalla varmistatte RKP:n pysymisen oppositiossa.

      • Visst får finskspråkiga gå i svenska skolor. Man det behövs en viss språkkunskap för att börja. Inte kan man på ettan börja träna in ett språk som eleven inte kan.
        Invandrarna är också välkomna i svenska skolor. Men här har ni ju ropat och skrikit över att det invandrarna inte skall integreras på svenska. Så hur har ni tänkt det nu då. Om de inte skall integreras på svenska men ändå skall gå i svensk skola?


    • Me ei haluta fennoja meidän koulu!

      • "Me ei haluta fennoja meidän koulu!"

        Svekomielinen fenno teeskentelee muka kehnoa suomea.


    • Tänään on Runebergin torttujen päivä. Me otamma myös lämmitettyä punssia Porvoossa. Mikaela Nylander syö 10 kpl.

      • -Mikaela Nylander syö 10 kpl.

        Onko hän laihiksella?

        Tosisvekohan syö 19 siitä 20 tortun pakkauksesta.


    • hmmnnnbbbbv

      hyvä ehdotus! ja tuohon suuntaan mennään ihan vääjäämättä.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Jumala rankaisi; nainen kuoli Suviseuroissa

      Eihän näissä joukkohysteriatapahtumissa ole mitään tolkkua. Aina pitää hajauttaa. Toivottavasti lestatkin tulevat nyt
      Maailman menoa
      413
      8867
    2. Kiitos, kun paljastit

      Vaikka mä tiesinkin! Nyt voi ottaa seuraavan askeleen? Hyvää yötä:)
      Ikävä
      58
      2384
    3. Missä hiton pippaloissa

      Sä käyt kun sua ei näy missään..tahtosin vaan varmistua et kaikki ok.
      Ikävä
      37
      1748
    4. Olen miettinyt sinua tänään

      Se mitä teit oli oikeasti vähän tylyä. En voi ottaa sitä muuna kuin mitä se konkreettisesti on. Esitän itsellenikin että
      Tunteet
      27
      1619
    5. IS Viikonloppu 29.-30.6.2024

      Melko hyvä 3- -tasoiseksi merkitty Kovis Jari Keräseltä. Pääkuvan merkitys on varsin vähäinen rajoittuen alakulman aukio
      Sanaristikot
      86
      1380
    6. Kysymystä pukkaa

      Mitä aiot tehdä kun näet hänet seuraavan kerran? Vai oletko kuin ei mitään....
      Ikävä
      120
      1322
    7. Kuolemanraja kokemukset ovat kulttuurisidonnaisia.

      Kuolemanraja kokemukset ovat kulttuurisidonnaisia. Kristilliset ääriainekset pelottelevat ihmisiä edelleen IKUISELLA hel
      Hindulaisuus
      359
      1201
    8. Suviseurat

      Kamala onnettomuus tapahtunut subiseuroissa
      Hyrynsalmi
      18
      1073
    9. Kuvaile kaivattuasi kolmella

      Emojilla. Oma vastaus 💨🚮💣
      Ikävä
      125
      1049
    10. Tässä viimeinen mahdollisuutesi nainen

      Kysyä tai sanoa minulle, jos jotain jäi vuosien takaisista. Sen verran meillä oli kuitenkin jotain, että välillä mietin
      Ikävä
      54
      1022
    Aihe