Aava paikka ahdistaa

AhdistavaOlo

Aavan meren ranta on paikka, jossa alkaa ahdistamaan.
Varsinkin syksyinen merenranta, kun aurinko laskee, alkaa pimenemään, kun tuulee niin, että merenpinta alkaa aaltoilemaan.
Kaukaisuudessa tuskin paljain silmin erottuvat autiot ja kiviset kalliosaaret, ajatus, että jos tuonne joutuisi, niin alkaa ahdistamaan, kuten koko aava meri.
Meri on jollakinlailla kylmä.

Myös Lapin tunturimaisemat ahdistavat. Liian aavaa maisemaa.
Joskus olimme Lapissa lomailemassa isän kanssa, mutta nyt kun isäni kuolemasta on pian kaksi vuotta aikaa, niin Lappiin ei enää tee mieli lähteä, vaikka siellä joskus lomalla kävimme, eikä se silloin ahdistanut.

Meressä ja Lapissa on yhteistä aava karu maisema ja karu kylmyys.
Siksi viihdynkin kotona, jossa on turvalliset tutut seinät ympärillä, kuin olisi turvallisessa pesässä ja siellä, missä ei ole aavaa maisemaa.

5

124

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • perusturvallisuus

      Et kertonut ahdistiko meri jos ennen isän kuolemaa. Tulee mieleen, että jospa nämä luontovaikutelmat, lapin tunturit ja aava meri laukaisevat sinussa muistot yhdessä isän kanssa. Silloin oli isän läheisyys ja avara maailma, luonnon karuus ja jylhyys oli jopa jännittävä kontrasti kokea yhdessä turvallisuuden kanssa. Nyt isää ei ole vierellä ja koet olevasi yksin ilman turvaa. Myös suru isän vuoksi on vielä vahva.
      En tiedä vakaumustasi, mutta minua ainakin auttaa tällaisessa maisemassa tietoisuus siitä, että lepään Taivaallisen Isä kämmenellä ja Isä on luonnon jylhyydenkin yläpuolella.
      Ympärillä olevat seinät mieltänet äidin kohtuun. Itselläni tuo turvallisen pesän tuntu tulee olla nukkuessa ja en voi nukkua ilman peittoa.

      • AhdistavaOlo

        Oikeastaan meri alkoi ahdistaa isän kuoleman jälkeen. Tuli vain mieleeni, kun syksyllä kävelin meren rantakalliolla ja katsoin meren rannattomaan kaukaisuuteen, se tapa, kun joidenkin ihmisten tuhkat ripotellaan mereen.
        Se tuntuu jotenkin ahdistavalta, kun ihmisen viimeiset jäänteet tuhkana ripotellaan mereen, niin ne katoavat meren äärettömyyteen.
        Silloinhan ei ole oikein mitään paikkaa missä muistella kuollutta läheistää, paitsi tietenkin meren ranta.

        Isäni haudattiin perinteisesti hautaan äitini viereen, joten ainakin on paikka, jossa voi käydä muistelemassa vanhempiaan, vaikka muisteleminen ei ole tietenkään sidottu mihinkään paikkaan, mutta heidän jäänteensä ovat yhdessä paikassa, eikä kadonneena aavan meren äärettömyyteen.

        Kyllä minäkin luotan ja uskon siihen, että ihmisen sielu pääsee Jumalan luo kuoleman jälkeen ja poisnukkuneiden jälleen näkemiseen Taivaassa.
        Ei elämä tähän pääty, vaan se jatkuu ja näemme sen sitten, kun oma elämämme täällä päättyy.
        Mitä läheisempi ja rakkaampi, niin sitä pidempi on suruaika ja tuskin surusta koskaan toipuu, mutta suru muuttaa muotoaan ajan kuluessa kaipaukseksi.


      • Aina_viluinen

        Minuakin on vuosien mittaan alkanut ahdistaa vähän samantapaiset asiat. Kylmä tumma meri, aava erämaa, pimeys, myös hämärtyvä vähän viluinen kesäilta. Minua ahdistaa myös pimeä metsä. Hui olkoon, alkoi oikein puistattaa jo siitä, kun noita tähän listasin.

        Tunne on melkein sietämätön, sanoisin jopa kosminen, universaali yksinäisyyden tunne. Sellainen tunne kuin kylmyys ja pimeys nielaisisi kaiken. Pelko muistuttaa fobiaa, ajaudun melkein pakokauhun valtaan ja haluan pois. Edes TV:stä en tykkää katsoa talvisia maisemia tai vellovaa mustaa merta.

        Tunnen suunnatonta vetoa lämpöön ja valoon. Jos olisin rohkeampi ja pärjäävämpi ihminen, muuttaisin jonnekin lämpimään. On järjetöntä, että suurimman osan vuodesta kaikki ulkoilu tapahtuu lievän paniikin vallassa.


    • eienäänuori

      Hienoa että aloittajalla on ihana jälleennäkemisen usko. Kun melkein kaikki sukuni ovat edesmenneitä, niin minua suorastaan kiehtoo kohdata esivanhempiani. Jotain on jäänyt historian kirjoihin isomummosta ja hänen vanhemmista ja elämästä 1800-luvulla.
      Isomummon isä oli taitava koskenlaskija ja vietti paljon aikaa järvillä ja vesistöillä ja oli erämies. Minua jotenkin rauhoittaa katsella illan hämyssä ulappaa ja siintäviä saaria ja rantakallioita. Ne jotenkin kuin kuiskailevat: näillä rannoilla rajoilla esi-isänne elivät, me muistamme ja tunnemme heidät.
      Sukupolvet tulevat ja menevät, mutta me pysymme.
      Kerran tulee meidänkin aika lähteä ja jättää.
      En minäkään oikein ymmärrä tuhkan sirottelua mereen tai luontoon. Kyllä se määrättyyn paikkaan pitää laittaa.

    • äitii

      Joka uskoo Minuun siis Jeesukseen elää vaikka olisi kuollut. Raamatussa on tie näytetty taivaaseen ei pelota mikään jos on suhde Jumalaan.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tällä kertaa Marinia kadehtii Minäminä Päivärinta

      Kokoomuksen tyhjäntoimittelija itkeä tuhertaa, kun kansainvälinen superstaramme ei leiki hänen kanssaan. Oikean puoluee
      Maailman menoa
      377
      1451
    2. Minua itkettää tämä tilanne

      Meidän pitäisi jutella. Eikö niin? Miehelle.
      Ikävä
      104
      1263
    3. Miksi koulut pakottavat

      Lapset uimaan sekaryhmänä? Murrosikäiset tunnetusti häpeilevät vartalossa tapahtuvia muutoksia. Tulee turhia poissaoloja
      Maailman menoa
      114
      1187
    4. Miksi jollain jää "talvi päälle"

      Huvittaa kastoa ullkona jotain vahempaa äijää joka pukeutuu edelleen kun olisi +5 astetta lämmittä vaikka on helle keli
      Maailman menoa
      158
      1072
    5. Mitkä oli suurimmat

      Syyt mihin hänessä ihastuit alussa ja pikkuhiljaa tunteiden edetessä
      Ikävä
      41
      951
    6. Minulla oli tunteita

      Tein itsestäni pellen. Sait hyvät naurut ja minä 💔
      Ikävä
      63
      886
    7. Se katse silloin

      Oli hetki, jolloin katseemme kohtasivat. Oli talvi vielä. Kerta toisensa jälkeen palaan tuohon jaettuun katseeseen. Tunt
      Ikävä
      32
      796
    8. Suomen Pallolitto: Tasoryhmät lasten jalkapallossa - Erätauko-tilaisuus ma 20.5.2024

      Tasoryhmät lasten ja nuorten jalkapallossa herättävät paljon keskustelua. Mitä tasoryhmät ovat ja mikä on niiden tarkoit
      Suomi24 Blogi ★
      0
      790
    9. Susanne Päivärinta kirjassaan: Sannalla nousi valta päähän, Big Time!

      Päivärinta toteaa ettei ole nähnyt kenenkään muuttuvan niin totaalisesti kuin Marinin, eikä siis todellakaan parempaan s
      Maailman menoa
      85
      777
    10. Tuhdit oluet kauppoihin. Miksi vastustaa?

      8% oluet kauppoihin mutta mikä siinä on että osa politikoista vstustaa ? Kauppa kuitenkin hinnoittelee vahvan oluen ni
      Maailman menoa
      166
      662
    Aihe