kodinvaihtajan koulutus

urpokuoon

Meille tuli pari viikkoa sitten kodinvaihtaja saku tutuiltamme, nuoren sakumme kaveriksi.
Kodinvaihtaja on nyt hieman vajaa 2 v, uros. Oikein kiltti.

Koira elänyt pienen ikänsä maalla, siellä mennyt oikein kivasti. Osaa kulkea hihnassa > ei vierellä, vaan edessä ja tämä sopii minulle oikein hyvin. Koiraa on sosiaalistettu kyllä ja tulee toimien muiden ihmisten ja koirien kanssa. Mutta hihnalenkillä, auta armias kun päästään johonkin "uuteen" paikkaan niin koiran korvat katoaa.

Pitäisikö siis vain suoraan lähteä auton kanssa esim. kaupan pihaan istuskelemaan ja ihmettelemään ihmisvilinää? Vai miten te etenisitte?

Räksyttää varsinkin koirat ja välillä myös ihmiset. Mutta tämä on innostumista ja turhautumista. (Häntä heiluu ja alkaa vinkuminen kun ei pääse moikkaamaan.) Auttaisiko tuo esim. kaupannpihassa istuskelu tai jonkin kävelytien varressa pähyili? Näin alkuun siis, että vähän siedättyisi muihin.

Koira on aina ennen päässyt tapaamaan muita koiria. Eivät ole siis käyneet kaupungilla lenkeillä vaan metsässä tavanneet sitten niitä kavereita. Myös ihmisiä päässyt aina tapaamaan.
Eli koiralle tämä kaupunki on uusi asia, autossa on kyllä ollut kaupan pihassa mukana. Itse kun haluaisin koiran kanssa käydä muuallakin kuin metsässä lenkillä.

Sellainen lisäys, että pennun sosiaalistamisen kyllä tiedän. Mutta nyt on kyse nuoresta aikuisesta koirasta. Toimisinko samalla tavalla? Oma koiramme kyllä osaa, mutta me olemmekin pikkupennusta asti käyneet hihnalenkeillä ihmisten ilmoilla.

Onko noloa jos aikuinen koira räksyttää kaupan pihassa, mitä pitäisi tehdä silloin?

2

226

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Ragerat

      Tuo viimeinen kysymys(onko noloa). Ehkä vähän mutta totut kyllä siihen ajan kanssa. ;)

      Tuossa tutustumisasiassa kannattaa vain aina kysyä että sopiiko moikata. Monet kyllä pelkää räköttävää sakua, mutta poikkeuksiakin aina on(kuten minä). Tilanteessa jossa moikkaus sopii, kannattaa ehkä varmuudeksi pitää ensisijalla tyttökoirien moikkaukset. Nuori uroskoira oppii uroksen kanssa nokikkain helposti tappelemaan. Ja sitten on tie helvettiin avattu.

      Tuossa kun porukkaa tulee vastaan niin pidä silmäsi auki jotta huomaat ne merkit joista on selvästi luettavissa että pelkää oman koiransa puolesta. Koiraasi voit valmistaa etukäteen puhumalla sille. Kerrot kuka tulee, jos et tiedä nimeä niin keksit sen. Ota koira myös aina ajoissa vierelle, kehota tulemaan sivulle ja "neuvo" miten ohitetaan, eli nyt tätä kaveria ei moikkailla, eikä mellasteta. Pidät vaan itsesi rentona ja itsevarmana(varmaan tämän tekniikan jo osaat jos koiria jo ollut).ohituksen ajan.

      Jos/kun vastaantulija sattuu olemaan haukkuvaa sorttia, niin toivota sille hyvää päivää, se rauhoittaa samalla myös omaasi. Tuo vastaantulijan räksyttävän piskin tervehtiminen muuten näyttäisi toimivan niin aggreen kuin vähemmän aggreenkin haukkumiseen. Nyt vanhemmiten meillä on "kesytetty" tuolla tekniikalla lähes kaikki kulmakunnan vakiokarvanaamat.

      Tuo on ihan asiallinen ajatus viettää vaikka koko päivä kaupan pihalla katsellen ja tarkkaillen liikennettä. Itsekin tein niin. Lisäksi käytiin muutaman kerran markkinoilla. Ne ovat oikeastaan paras tapa saada koissu tottumaan vilkkaaseen elämään sillä ärsykkeitä todellakin riittää niin paljon että kaikkeen ei ehdi kiinnittä huomiota. Tulet luultavasti huomaamaan kuinka koissu kulkee markkinoilla sievästi vierelläsi kuin mikäkin sakemanni(joka se tietysti onkin ;).

      Tuo että tämä uusi koira on ja käyttäytyy teillä kiltisti, saattaa johtua siitä että se ei ole vielä kotiutunut. Muutaman kuukauden kuluttua voi paljastua toisenlainen totuus Mutta kolmivuotiaana tai vähän jälkeen sen, alkaa oikean rauhoittumisen aika kun aikuisuus koittaa. Tämä viimeinen lohtuna JOS niin käykin. Älä anna periksi koskaan. Kodinvaihtajasta saa hyvän koiran vaikka vaatisi enemmänkin vaivaa.

      Mutta noilla konsteilla ja muilla jipoilla joita tähän ei kaikkea saa ja pysty kirjallisesti edes välittämään, vähitellen sain oman piskini kasvamaan kunnon koiruudeksi.

      • urpokuoon

        kiitos tästä, avasi taas omaa ajatusmaailmaa :) koiran kouluttaminen sinänsä
        on tuttua ja tuttuja juttuja tässäkin tuli. Mutta kodinvaihtaja on itselle uusi juttu! Koiria ollut 20 vuotta ja pääasiassa sakuja ja myös nyt kotoa löytyy kodinvaihtajan lisäksi käyttis saku, joka on kuin unelma. Mutta lähdemme näistä neuvoistasi liikkeellee! Itse vain aina sosiaalistanut pennut niin, että mennään eikä meinata ja ihmiset eivät arastele sitä pentua. Mutta kun mennäänkin sen aikuisen kanssa ;) kodinvaihtaja kun on aina eri asia kuin pentu, vaikka asiat pitääkin käydä alusta asti läpi.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Valkeakosken kiinniotettua ei epäillä

      Kummallisia kommentteja ja uhkauksia poliisi taas jakelee orjakansalle muituttaakseen verisrstä kostosta jos rahvas kapi
      Maailman menoa
      56
      5694
    2. Valkeakosken murhaaja

      Raiskausrikosten joukossa kanta suomalainen tekijä on niin harvinainen että kannattaa erikseen mainita. Raiskausuutisia
      Maailman menoa
      61
      2713
    3. Tekijä on poliisin vanha tuttu

      Ihan supisuomalainen.
      Valkeakoski
      56
      2409
    4. Kuumat päivät

      Hyvää huomenta. 🌞🌼☕😊🙌 Sinkkukesä 2024
      Ikävä
      347
      1113
    5. Nainen, olet jollakin tavalla pelottava

      Tunne sinun suhteen on ehkä verrattavissa ruusupensaaseen, hurmaavan kaunis kukka, upea tuoksu, mutta jos yrittää lähell
      Ikävä
      57
      1074
    6. Tietääkö kukaan millaisesta perheestä murhaaja on?

      Onko siis rikkaiden lellipentu, joka luulee, että kaikkea saa tehdä, vai köyhien kakara, jolla ei ole mitään vastuuta ku
      Valkeakoski
      28
      1019
    7. Valkeakosken surmaaja oli koeajalla edellisestä tuomiosta

      Tässä osoitus, että rangaistukset Suomessa ovat liian löysiä ja se maksoi tämän tytön hengen https://yle.fi/a/74-2009067
      Maailman menoa
      4
      907
    8. Haaveilen sinusta

      Läheisyydestäsi, kosketuksestasi. Siitä että saisin koskettaa sinua. Pitää sinua lähellä. En tiedä mistä tämä tuli. Tied
      Ikävä
      22
      803
    9. Enpä usko että olisit valmis jättämään kaiken

      Vaikka tulisin ja kosisin sinua.
      Ikävä
      48
      791
    10. Ohimenevältä

      Tilalta tämä alkaa jo vaikuttamaan. Arjen pieni piristys olimme toisillemme.
      Ikävä
      29
      783
    Aihe