Lemmenjoki, hiihtourat autiotuville

Lombolo

Saamani vastauksen mukaan merkittyä ja moottorikelkalla ajettua uraa on vain Kultahaminaan saakka. Ja se tulee vastaan jo kovin pian. Umpihangessa taas en aio suunnistaa.

Millaista liikenne (suksilla) yleensä on maaliskuussa väljemmillä vesillä oleville Oahujoen-Paaraskallan-Vaskolompolon-Vaskojoen-Matti Mustan autiotuville?

https://julkaisut.metsa.fi/assets/pdf/lp/Esitteet/lemmenjokifin.pdf

23

1145

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • teppo51

      Eiköhön olisi parempi mennä vaikka leville, on jalkakäytävät jos ei halua umpisessa mennä.

    • Lombolo

      Miehekkään machou asenne: jos ei halua tehdä kaikkea vaikeimman kautta, niin sitten ei ole lainkaan tervetullut. "Miehille, jotka kulkevat omia polkujaan" ym. schaibaa.

      Ääh, onko siellä niitä kelkkauria autiotupien välillä vai eikö siellä ole?

    • mullekaikki

      "Umpihangessa taas en aio suunnistaa. "
      Autiotuvat ovat enimmäkseen erämaissa, miksi kenenkään pitäisi tehdä kellekään koneella tietä erämaahan? Hyviä teitä on maa täynnä ja niitä voi kaikki käyttää. Jos on liikuntaesteinen niin asia on vähän eri ja hyviä autiotupia on myös lähempänä autoteitä.

    • Lombolo

      Ei siinäkään ollut minun pointtini mennyt koteloon. "Kone.. tie... liikuntaesteinen..." Huhhuh, aika överiksi menee.

      Pahimmalla mahdollisella tavalla päättyneitä eksymistapauksia sattuu myös kaikkein kokeneimmille ja niistä uutisoidaan, niin että kyllä se vain on kovimpien umpihankipuskijoidenkin myönnettävä, että se moottorikelkkaura autiomajojen välillä (kuten Saariselällä) säästää niin vaeltajan kuin viranomaisetkin monelta murheelta.

      Hiihtokunnosta se ei minulla jää kiinni, mutta se ei tässä ollut se pointti. Pointti oli umpihangessa suunnistamisen ainoana oikeana pitämisen älyttömyys.

      Mainituissa menehtymisissä suurin syy on yleensä ollut vaeltajan oma jääräpäisyys...

    • Gumbe

      Haluat "väljemmillä vesillä" oleville tuville, mutta urat pitäisi olla. Siinä on ylipääsemätön ristiriita. Saariselän lähitupien välit pääsee maaliskuussa kulkemaan vaikka lenkkareilla, mutta esimerkeiksi mainitsemille tuville joutuu varmasti kulkemaan umpista. Kuten mainitsit, Kultahaminaan ja keskeisille kulta-alueille on yleensä kantava jälki, mutta sitten eteenpäin...

      Avotunturissa ja -suolla hanki yleensä kantaa maaliskuussa, mutta jokilaaksoissa ja outamailla saattaa olla hyvinkin pehmeää. Yleensä tuville joku jälki jostain suunnasta tulee, mutta sattuuko se sinun reitille? Nuo mainitsemasi tuvat ovat kovin hajallaan korkeiden tunturiselänteiden eri puolilla, joten samalle reissulle ne sopii hyvin huonosti, ja varma on ettei niiden välillä ainakaan latuja ole.

      Ota huomioon, että kunnon lumituisku peittää ne hyvätkin jäljet näkymättömiin parissa tunnissa, joten pelkästään latujen ja kelkanjälkien varaan ei kannata laskea. Siinä on sitten todellinen vaara eksyä, kun luulee olevansa kämpälle vievällä jäljellä, mutta poromies onkin yllättäen kurvannut ihan outoon suuntaan. Ja tietysti suksivalinta on vaelluksen suunnittelussa aivan keskeisessä osassa.

      Jos haluat varmasti kulkea tallatulla uralla lienee Hetta-Pallas tms reitti sopiva, mutta ne väljemmät vedet saattaa jäädä haaveeksi.

      • yksykskaks

        Gumben kommentti on hyvä. Mistä hiihtäjä tietää minne kelkkaura menee? Jos sitä ei ole kattavasti viitoitettu niin ei mistään, ja joku voi aina ajaa osan reitistä ja kaartaa sitten eri suuntaan. Kukapa ne reitit ajaa tupien välille muista kuin huoltosuunnista? Jos apureitit ajetaan kelkalla ja merkitään, niin jonkun on aina huollettava ne sateiden jälkeen, näinäkin aikoina joka toinen päivä koska vähintään osa reiteistä on täysin näkymättömissä tuiskun jälkeen.
        Ja sitten kun joku eksyy tuiskun peittämältä uralta niin aletaan etsiä taas syyllisiä ja uran huoltajahan se on syyllinen. Kaikkein isoimmalla riskillä menvät silloin ne jotka eivät ole varautuneet umpisessä menemiseen ja suunnistamiseen, näitä tapauksia on ollut lähivuosinakin ihan tarpeeksi.


    • reissuunvaan

      Mielestäni on varsin luonnollista, että yrittää selvittää mahdollisia kelkkauria ja niiden kulkureittejä. Kelkkauran suunnan näkee alustavasti kompassista eli että meneekö suurin piirtein sinne päin minne on menossa. Ja jos on hiukan kartanlukutaitoa, niin karttaa seuraamalla voi päätellä, mennäänkö oikein. Helppoa homma on, jos on käytettävissä gps-laite, jossa on alueen kartta. Pelkillä koordinaateillakin selviää, jos osaa siirtää koordinaatit paperikartalle.

      Mutta varoitukset lumisateista ja urien häviämisestä kannattaa ottaa tosissaan. Ja varutua siihen, että hiihtonopeus voi olla 0,5 km tunnissa. Eli on mahdollista, että joutuu yöpymään ulkosalla. Mutta jos on matkassa saha tai kirves, niin kyllä niillä aikaansaa tulet, jotka pitävät lämpimänä yön yli vaikka ei olisi telttaa mukana.

      Eli matkaan vaan. Kyllä umpihankimaastossakin pärjää, jos on normaalikuntoinen ihminen. Mutta gps mukaan, jos epäilee suunnistustaitojensa riittävyyttä.

    • Lombolo
      • Anonyymi

        Saako tuossa deltakoronan kaupan päälle?


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Saako tuossa deltakoronan kaupan päälle?

        HUOM! Suljemme ke 16.6. klo 15.30. Lähdemme kannustamaan Suomen jalkapallon EM-kisajoukkuetta voittoon!


    • Gumbe

      Moottorikelkkareittejä ei onneksi ole kansallispuistoissa. Ne ovat huollettuja reittejä lähinnä harrastelijakelkkailijoiden käyttöön. Niiden käytöstä moottorikelkalla täytyy maksaa ns uralupa. Kansallispuistoissa on lupa ajaa moottorikelkalla vain poromiehillä poronhoitotöissä, virkamiehillä virantoimituksessa (poliisi, rajavartija, tulli) ja tietysti puiston henkilökunnalla. Ilmeisesti Lemmenjoen kansallispuistossa on alueella vakituisesti asuvilla kullankaivajilla poikkeuslupia.

      Tavallisen vaeltajan on siis tultava toimeen omin voimin, joko satunnaisesti eteen sattuvalla uralla tai puhtaalla lumella. Ja kuten edellä on mainittu on hyvä varautua yöpymään ulkona, eli jokin majoite mukaan ja kunnon alusta ja pussi.

      Jos tuntuu mahdottomalta hyväksyä talvisia olosuhteita erämaassa, on parempi pysyä kylien läheisyydessä.

      • Lombolo

        Viestisi loppu on samaa lapsellista inttämistä kuin aiemmin. Ja rupea siinä nyt listaamaan moottorikelkan käyttöön oikeutettuja tahoja vaikka hyvin ymmärrät, että minä haen ainoastaan tietoa kansallispuiston henkilökunnan huoltoajosta syntyneestä urasta autiotupien välillä. Käy katsomassa Saariselällä mistä on kysymys, jos ei edelleenkään aukene.

        Jos Lemmenjoella hiihtovaeltajia ei ole otettu samaan tapaan huomioon, niin se sitten toinen asia. Monelta jäänee pelkästään siitä syystä kokonaan käymättä.

        Minä hyväksyn itseni keittelemään pastaani mukavasti autiotuvalle ja sen jälkeen laverille unille. Muista sinä se, mitä viranomaiset pitävät tönkköinä löytyneiden kavereiden suurimpana virheenä: typeryyttä olla pyytämättä apua ajoissa.


    • Nanguniemi

      Puiston henkilökunnan ajourista saat tietoa puiston henkilökunnalta. Miksi kyselet, jos kaikki asialliset vastaukset ovat mielestäsi pelkkää inttämistä. Ja sinähän kysyit Lemmenjoen karttaan merkityistä moottorikelkkaurista ja sait Gumbelta vastauksen.
      Ehkä hieman ystävällisemmällä asenteella saisit asiallisia vastauksia.

    • Gumbe

      Kyselit kelkkaurista Lemmenjoen puistossa ja karttaan merkityistä kelkkareiteistä.
      Laitoin puistossa kelkkailuun oikeuttavia ryhmiä esille siksi, että voit kysellä missä ajelevat kelkoillaan. Poiston henkilökunnalta saat tietysti tietoa heidän huoltoreiteistä. Sallivaaran paliskunta tietää poromiesten käyttämistä urista. Puiston länsiosassa, esim
      Vaskolompolon suunnalla liikkuu rajamiehiä, jotka tietävät omat reittinsä.

      Jos todella aiot tehdä pitkän vaelluksen mahdollisimman paljon uria hyödyntäen, kannattaa kysellä reiteistä useammalta alueella liikkuvalta ryhmältä. Siksi listasin useampia ryhmiä vastaukseeni, että urat sinulle aukenisi.

    • juupahei

      Milläs pyydät apua koska kännykät ei pääsääntöisesti toimi syrjäseuduilla!!!

    • gumbe

      Satelliittipuhelimella, joita voi ostaa tai sitten vuokrata reissun ajaksi. Halpa henkivakuutus, varsinkin jos on yksin liikkeellä. Kännykätkin yleensä saa yhteyden, jos on mahdollista kiivetä jollekin tunturille. Mutta loukkaantuneenahan se ei onnistu.

    • saattaamennä

      Kansallispuistojen huoltoajot moottorikelkoilla lienevät sellaisia ettei niistä muuta tietoa anneta kuin että saattaa mennä. Ja hyvä näin. Eli lähtökohtaisesti tilanne on niin, että ura saattaa mennä kämpältä toiselle mutta varmaa se ei ole.

      Jos taas joku poromies kelkallaan ajelee, niin sellaisen kelkan suunnasta ei koskaan voi olla mitään varmuutta.

    • Anonyymi

      Vaadin reitit aukaisun minulle talvilomaviikolla. Ja haluan Tsarmitunturin erämaahan. Tarvittaessa maksan. Toivon ilmaista uraa

    • Anonyymi

      Minä vaadin näitä uria myös kesäksi. Miksi niitä pidetään hiihtokelpoisina vain talvella, kysyn vaan. Ei ole oikein se semmoinen.

    • Anonyymi

      Harkitsen syytteen nostamista mikäli eivät voi ajaa moottorikelkka uraa Lemmenjoella. Erämaa osassa se on meinaan hengenvaara jos ei uraa ole. Upottavaa hankea. Ja tuo kesä juttu ed. Oli hyvä avaus. Monasti on lunta kesäkuussakin. Viime talvena olin jäädä erämaahan kun upotti aivan vietävästi

    • Anonyymi

      HIIHTOURAT ON A V A T T A V A JA perille asti. Tuo on jo turvallisuuskysymys. Haloo, metsähallitus

    • Anonyymi

      Hauska ajatus...erämaahan avattava koneella väyliä että pystyy kulkemaan ERÄMAASSA.

    • Anonyymi

      Ummessa olkohon.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 122
      2896
    2. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      83
      2652
    3. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      17
      2158
    4. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      19
      1747
    5. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      21
      1658
    6. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      15
      1499
    7. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      17
      1459
    8. Haluan tavata Sinut Rakkaani.

      Olen valmis Kaikkeen kanssasi...Tulisitko vastaa Rakkaani...Olen todella valmistautunut tulevaan ja miettinyt tulevaisuu
      Ikävä
      28
      1417
    9. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      16
      1387
    10. Kristityt "pyhät"

      Painukaa helvettiin, mä tulen sinne kans. Luetaan sitten raamattua niin Saatanallisesti. Ehkä Piru osaa opetta?!.
      Kristinusko
      6
      1302
    Aihe