Zen ja kuinka sitä tulisi oppia

oskarirunkkari

Mitä mieltä olette Zenistä? Mitä Zen mielestänne on, ja kuinka sitä tulisi oppia?

Munkki Bodhidharma määritteli Zenin näin:

"Zen on erityinen kirjoitusten ulkopuolinen viesti
Se ei ole riippuvainen sanoista ja kirjaimista
Se osoittaa suoraan ihmismieleen
Se on valaistumisen oivamtaminen."

Mitä johtopäätöksiä tekisitte tämän perusteella zenistä?

7

219

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • oskarirunkkari

   Pahoittelen virhettä lähettämisessä, lähetti saman keskusteluviestin useampaan kertaan.

  • ZenKivi

   Bodhidharman esimerkki on "valaiseva". Zen on yksi buddhalaisuuden muoto, jossa pyritään yhtäkkiseen muutokseen ihmisessä, ei niinkään pitkään kehitykseen kohti jotain myöhemmin tajuttavaa. Asia on tajuttava nyt, tai ei ollenkaan. New Yorkissa oli aikoinaan munkki, joka tiivisti asian ehkä karkeasti, mutta ymmärrettävästi:

   Buddhalaisuus on yleensä sitä, että pidätetään pierua iltayhdeksään asti ja päästetään vasta sitten vaimea tuhnu. Zenissä ei pidätetä ollenkaan vaan päästetään pieru saman tien. Ja se pieru kaataa vaikka vuoren.

  • oskarirunkkari

   Hienoa kuvailua, itsekin olen huomannut, että Zenissä on tärkeintä äkillinen valaistuminen, satori, kensho, tai millä nimellä sitä halutaankaan kutsua. Zenissä on tärkeää hetkessä eläminen, ja syy-seuraussuhteiden (Karman lain) tunteminen, valaistunut ihminen on yhtä syy- ja seuraussuhteidensa kanssa. Itse harrastan zazenia päivittäin, valaistuakseni, ja ajattelin kohta käydä taas istumaan. :-)

   • ZenKivi

    Vanha opettajani aina sanoi: "Älä mieti valaistumista tai siitä tulee sinulle este. Zazenilla ei ole tarkoitusta, se vain poistaa kaiken turhan ja väärän omasta mielestäsi. Zazen on jo valaistuminen, se on harmonia todellisuuden kanssa."


   • oskarirunkkari

    No, zazenin onkin tarkoitus poistaa kolme mielen myrkkyä; pahantahtoisuus, himot ja tietämättömyys, ja zazenilla ei tosiaan ole tarkoitusta, sillä se on vain "pelkkää istumista" (shikantaza kävisi tähän myös.) Zenissä kaikenlaiset harmoniat ovat kyllä tärkeitä. :-)


  • a-no

   Chanin ainoa periaate on wu wei (ei ponnistusta) eli muinaisen tien seuraaminen. Näin 2000- luvun ihmisenä voin sanoa, että se tarkoittaa geenien ohjaileman käyttäytymisemme hyväksymistä sellaisenaan.

   Rosebud- kirjakaupasta, stadista kannattaa ostaa vaikkapa Chuangtse - Joutilaan Vaelluksesta tai Hanshan - Kylmä Vuori (runoteos). Laozin Dao De Jing on kaiken perusta, mutta osittain vaikeaselkoinen.

   Japanin Zen on kiinalaisen filosofisen taolaisuuden muoto, johon liittyy epäterveitä, taikauskoisia piirteitä. Tälläisiä ovat mm. buddhalaisuudesta tullut muodollinen meditaatio, karma, koan. luostarilaitos ja ennen kaikkea myytti valaistumisen saavuttamisesta. Valaistumista ei tarvitse saavuttaa, sillä kaikki ovat jo valastuneita.

   Jos haluaa japanilaista chania lukea, niin suosittelen Ryokan - Suuri Hupsu. Se on Hanshanin Kylmä Vuori- teoksen japanilainen vastine.

  • Istu_pöntölle

   Zen on taito kakkia niin ettei peräpukamat ratkea.

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Miksi nainen lyö leikiksi

   Olen mies ja kiinnostunut eräästä naisesta. Ollaan juteltu ja tavattukin, ja mielestäni meillä osuu kemiat hyvin yksiin. Nainen osoittaa kyllä kiinnos
   Tunteet
   257
   7256
  2. VTV:n exjohtaja Tytti Yli-Viikari haastoi oikeuteen

   entisen työantajansa VTV:n koskien irtisanomistaan. https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/da065296-dc16-4395-8a57-082d4408a32f
   Maailman menoa
   101
   2340
  3. Toni Niemisen lapset otettu huostaan

   Heidi Nieminen, Tonin ex vaimo onko kyseessä? Eihän Tonilla ole muiden naisten kans enää niin pieniä lapsia? Eli mitä siellä on tapahtunut? Neljä last
   Kotimaiset julkkisjuorut
   51
   2088
  4. Oma kansa ensin?

   Mitä tarkoittaa oma kansa ensin? Mihin verrattuna. Muitten kustannuksella? Miten voisimme olla erillään maailmasta? Mikä on se kansa, joka on vauras
   Maailman menoa
   456
   1759
  5. Sanna otti 5236 euroa suomalaista kohden uutta velkaa koronan varjolla

   https://yle.fi/ Sossujen politiikka. Ruotsi velkaantui 1 670 euroa/per nuppi. Ruotsissa kuollut 20 000, Suomessa 6 000. Ruotsin väkiluku on k
   Maailman menoa
   293
   1568
  6. Selviytyjät: Niko Saarinen avautuu yön piinasta: "Kukaan suomalainen ei ole nähnyt niin paljon..."

   Hui, kuulostaa aika ankealta… Nyt oli Nikon vuoro tippua kisasta, mutta hyvin hän veti! Lue Nikon tunnelmat kuvausten jälkeen: https://www.suomi24.
   Suomalaiset julkkikset
   20
   1565
  7. Yllätys! Maajussille morsian -sarjan maajussi ja tangokuningatar v. 2019 Temptation Islandissa!

   Oooo, Maajussille morsian kohtaa Tempparit… Aika villiä. Mitä tunteita herättää, aiotko katsoa nyt Temptation Islandia, jos olet katsonut Maajussill
   Tv-sarjat
   13
   1319
  8. Naton kannatus Suomessa on hiipunut olemattomiin.

   Ovatko aiemmin fanaattisesti natoa kannattaneet tajunneet, että sotajärjestöön liittyminen onkin täysin turhaa, kun itänaapurista ei mitään uhkaa ole?
   Maailman menoa
   302
   1307
  9. Martina menestyi Barcelonassa

   Martina kävi kisaamassa Espanjan Barcelonassa ja sijoittui hienosti sijalle 7. Pyöräilyssä Martina oli 2 nopein.
   Kotimaiset julkkisjuorut
   183
   1094
  Aihe