terveellinen ruokavalio ja alipaino

hedelmäsokeri_hiilarit

Netissä on hyvin hajanaisia ohjeita esim siitä paljonko hedelmiä päivässä saa syödä. On ollut mielipiteitä niin, että myös liika hedelmäsokeri on haitaksi terveydelle.
Lisäksi mietin mikä määrä vaalea leipää jossa on yli 6g kuitua sadassa grammassa on sopiva määrä, ettei se aiheuta liikaa verensokerin nousua.
Ongelmana lähinnä on painon putoaminen liikaa eikä tarkoitus ole laihduttaa.
Mielipiteitä kaipaan.

11

764

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • myös_pelännyt

      Sokeri on epäterveellistä lähinnä lihottavan vaikutuksen vuoksi. Yleensä terveyshaitat tulevat nimenomaan ylipainon myötä. Jos on liikkuva ja aktiivinen nuori ihminen, ja pitää äärimmäisen tiukkaa ruokavaliota, niin painon laskeminen ei ole mikään ihme. Rankan treenin jälkeen saa syödä hiilareita. Verensokereita nostaa myös liian tiukka ruokavalio. Kun energiasi ei riitä, elimistösi kuluttaa lihasmassaa energiaksi. Menetät painoasi ja kudosten hajoaminen nostaa verensokeritasoa. Anorektikoillakin on korkea verensokeritaso.

      Jos pelkäät sokeria, niin sitten sinun on syötävä rasvoja ja proteiineja enemmän. Kai se niinkin onnistuu. Syö vaikka reilusti pähkinöitä. Miksi pitäisi syödä vaaleaa leipää? Syö tummaa. Hedelmäsokeri on aivan eri asia suoraan hedelmistä syötynä kuin nk. täysmehuna juotuna. Syynä on se, että et pysty syömään hedelmiä kovin paljoa. Hedelmien kuitu säätelee kylläisyyttä. Mehussa ei ole kuitua, joten pystyt juomaan sitä yhtä paljon kuin vettä. Ja saat täysmehusta yhtä paljon sokeria kuin sokroidusta limpasta. Ja se vaikuttaa elimistössä samoin.

      Itse olen pieni paljon liikkuva keski-ikäinen nainen. Säikähdin ylärajoilla olevaa verensokeriani. Lääkäri selitti sen minulle paastohypoteesillä (pitkät ateriavälit, energia ei riitä). Mielestäni kohtuullisen hyvä ruokavalio riittää. Osa saa diabeteksen, vaikka eläisi kuinka epäterveellisesti tahansa. Jos sinulla ei ole keskivartalorasvaa haitallisessa määrin (niin kuin hoikalla todennäköisesti ei ole), et ole suuressa kakkostyypin diabetesriskissä. Antaa kiihkokarppaajien vouhata kaikessa rauhssa. Veikkaisin, että aika moni heistä on jo pilannut verisuonensa liikkumattomuudella ja aikusdiabeteksellä. Siinä kun siirrytään runsaasti kovia rasvoja sisältävään dieettiin, nousee kolesteroliarvot, ja sydäninfarti tulee joka tapauksessa.

      Ymmärsitkö, mitä tarkoitin? Eli diabetes on lähinnä sydän- ja verisuonisairaus (se vaurioittaa verisuonia, mistä kaikki vauriot johtuvat silmissä, jaloissa, hermostossa, munuaisissa jne). Myös äärikarppaamisella saa aikaan verisuonivaurioita kolesterolin nousun myötä. Verensokerit saa nousemaan myös liian tiukalla dieetillä. Eli paras ratkaisu on syödä kunnolla perusterveesti ja liikkua kohtuullisesti. Pyydä lähete ravitsemusterapeutilla ja pyydä perusverikokeet siltä varalta, että sairastat vaikka kilpirauhasen liikatoimintaa.

      • Hienokommentti

        Kiitos aamen. Tämä on niin hyvä kommentti, että pitäisi julkaista jokaiselle suomalaiselle. "Kuinka paljon hedelmiä saa syödä?". Kuulkaa, jos joku väittää syövänsä liian paljon hedelmiä koska lihoaa, voin poistua mielihyvin tältä planeetalta. Kyllä ne "epäterveelliset" kilot tulevat aivan muualta kuin elämän eliksiiristä, eli hedelmistä ja vihanneksista.


    • hedelmäsokeri_hiilarit

      kiitos kattavasta vastauksesta. En myöskään ole karppauksen kannalla, koska rasvainen ruokavalio ei mielestäni ole terveellinen, eikä se minulle edes sovi.
      Lähinnä olen pohtinut noita hiilareita, joita tietty määrä tarvitaankin.

      • PaksuHaba

        Minä ja kokeilin kaikenlaisia karppauksia ym. Ja kyllähän sillä painoa sai pois, mutta ei pysyvästi.

        Mistä lie se sitten tuli, että kokeilin ihan virallisia ravintoruosituksia ja sehän toimi.

        Paino pysyy veks, on hyvä olla, ja syödäkin saa ihan mitä vaan. Määrät ratkaisee.

        Eli sieltä kun katselet päivittäistä hiilihydraattimäärää, niin olet jo aika vahvoilla.


      • Karpatenhyvätulee

        Karppauksessa ruokavalio ei ole rasvainen, vaan jopa normaalia kevyempi. Ne, jotka puhuvat rasvadieetistä, eivät ole koskaan lukeneet yhtään karppausaiheista kirjaa.

        Karppaukseen kuuluvat mm. höyrytetyt kasvikset ja paljon muuta, joka sisältää rasvaa 0%.

        Karppaajat syövät kananmunaa, joka nyt virallisten ravitsemussuositustenkin mukaan on VIHDOIN päässyt pois pannasta, samoin kuin voi ja normaalirasvaiset juustot. Karppaajat syövät myös paljon esim. uunikasviksia. Lihan ja kalankaan ei tarvitse olla rasvaista. Itse syön kuhaa ja siikaa mieluummin kuin lohta.

        Karppaajien ruokavalioon kuuluvat myös sienet ja marjat. Molemmat todellista superfoodia! Karppaajat eivät syö lisäaineita, vehnää, eikä sokeria, eivätkä juo alkoholia. Siis karppaajat elävät huipputerveellisesti.


      • Anonyymi
        Karpatenhyvätulee kirjoitti:

        Karppauksessa ruokavalio ei ole rasvainen, vaan jopa normaalia kevyempi. Ne, jotka puhuvat rasvadieetistä, eivät ole koskaan lukeneet yhtään karppausaiheista kirjaa.

        Karppaukseen kuuluvat mm. höyrytetyt kasvikset ja paljon muuta, joka sisältää rasvaa 0%.

        Karppaajat syövät kananmunaa, joka nyt virallisten ravitsemussuositustenkin mukaan on VIHDOIN päässyt pois pannasta, samoin kuin voi ja normaalirasvaiset juustot. Karppaajat syövät myös paljon esim. uunikasviksia. Lihan ja kalankaan ei tarvitse olla rasvaista. Itse syön kuhaa ja siikaa mieluummin kuin lohta.

        Karppaajien ruokavalioon kuuluvat myös sienet ja marjat. Molemmat todellista superfoodia! Karppaajat eivät syö lisäaineita, vehnää, eikä sokeria, eivätkä juo alkoholia. Siis karppaajat elävät huipputerveellisesti.

        Kuvitellaanpa itsekukin eteemme lautasmallin mukaisesti koottu ateria. Puoli lautasellista kasviksia/vihanneksia, 1/4 lautasellista perunaa/riisiä/ pastaa, 1/4 lautasellista lihaa tai kalaa, 1 viipale ruisleipää, lasi maitoa ja hedelmä. Karppaaja syö koko annoksesta ainoastaan vihannekset ja lihan ja jättää kaikki muut syömättä liian hiilihydraattipitoisina. Tällaisena karppausta markkinoidaan.

        Eksyin kerran karppaajien keskustelupalstalle ja siellä nimimerkistä päätellen naispuolinen henkilö kertoi syövänsä viikossa puoli kiloa voita ja litran kermaa. Ehkä se on lähempänä todellisuutta vähähiilarisen ruokavalion sisällöstä.


    • Terveellinen-linja

      Hedelmiä saa syödä, mutta ei niitä kannata syödä paljon.

      • JoopatiJoopa

        tuo pätee kyllä ihan kaikkeen


    • Anonyymi

      Jossain luki, että ihmisen elimistö ei ole sopeutunut hedelmien syöntiin. Eli osa niistä karppajien parjaamista hiilihydraateista ei edes imeydy, vaan aiheuttaa vatsavaivoja. Siinä mielessä hedelmiä on hyvä rajoittaa. Itse saan joistain marjoista tai hedelmistä vatsakipuja. Syön niitä pakastettuina smoothieissa tai sorbetissa, ja vatsa kestää ne siten paremmin.

      Diabeetikoilla suositus on maksimissaan 2 hedelmää päivässä. Niin moni sairastuu elämänsä aikana diabetekseen (hoikistakin), että pieni rajoitus kannattaa. Hedelmien sijaan voi syödä aterioilla vihanneksia.

      Hedelmiä ei ole mikään pakko syödä lainkaan. Marjoja on suositeltavaa syödä antioksidanttien vuoksi (tosin nyt on jo toinen surkea metsämarjavuosi), samoin vihreitä vihanneksia. Jos inhoaa kasvikunnan tuotteita, niin muut kasvikset voi jättää syömättä.

      • Anonyymi

        Eihän mitään ole pakko syödä, mutta hedelmien ja marjojen optimimäärä on 300g päivässä.


    • Anonyymi

      Olen kasvissyöjä ja melkein alipainossa vaikka syön hyvin.
      Syön joka päivä yhden banaanin, mutta jos syön enemmän hedelmiä päivässä turpoan. En siis varsinaisesti liho ja kerää rasvaa, vaan kroppaani kertyy nestettä!
      En tiedä mistä se johtuu, ja siksi vältän liikaa hedelmien syöntiä. Marjat eivät vaikuta samoin.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Monenko kanssa olet harrastanut seksiä

      tänä aikana kun olet kaivattuasi kaipaillut?
      Ikävä
      124
      2943
    2. Timo Soini tyrmää Tynkkysen selitykset Venäjän putinistileiristä

      "Soini toimi ulkoministerinä ja puolueen puheenjohtajana vuonna 2016, jolloin silloinen perussuomalaisten varapuheenjoht
      Maailman menoa
      265
      1229
    3. Melkein lähetin viestin.

      Onneksi tulin järkiini. Mukavaa kesää
      Ikävä
      101
      1221
    4. Nainen voi rakastaa

      Ujoakin miestä, mutta jos miestä pelottaa näkeminenkin, niin aika vaikeaa on. Semmoista ei varmaan voi rakastaa. Miehelt
      Ikävä
      79
      1041
    5. Sulla on nainen muuten näkyvät viiksikarvat naamassa jotka pitää poistaa

      Kannattaa katsoa peilistä lasien kanssa, ettet saa ihmisiltä ikäviä kommentteja.
      Ikävä
      63
      1003
    6. Kalateltta fiasko

      Onko Tamperelaisyrittäjälle iskenyt ahneus vai mistä johtuu että tänä vuonna ruuat on surkeita aikaisempiin vuosiin verr
      Kuhmo
      12
      980
    7. Rakastan sinua

      Olen tiennyt sen pitkään mutta nyt ymmärsin että se ei menekään ohi
      Ikävä
      30
      936
    8. IS Viikonloppu 20.-21.7.2024

      Tällä kertaa Toni Pitkälä esittelee piirrostaitojansa nuorten pimujen, musiikkibändien ja Raamatun Edenin kertomusten ku
      Sanaristikot
      49
      897
    9. Ikävöimäsi henkilön ikä

      Minkä ikäinen kaipauksen kohteenne on? Onko tämä vain plus 50 palsta vai kaivataanko kolme-neljäkymppisiä? Oma kohde mie
      Ikävä
      41
      877
    10. Liikenne onnettomuus

      Annas kun arvaan -Nuoriso -Ajokortti poikkeusluvalla -Ylinopeus
      Orimattila
      43
      789
    Aihe