Aihe

Apua asennukseen

a_sentaja

Olen asentamassa Lubuntua pikkuläppärille, mutta miten alustan USB tikun. Tarjolla on kolme vaihtoehtoa ja alustin sen FAT32 muotoon. Onko oikein? Levykuva on koneella ja nyt pitäis saada se tikulle, mutta aloin miettiä tota alustusta.

7

106

  Vastaukset

  • Lubuntu hyvä valinta. Alustusta ei tarvita. Miten levykuva kirjoitetaan tikulle riippuu systeemistä. Rufus lienee hyvä Windows ympäristössä. Ubuntussa voi kirjoittaa vaikka sudo dd if=lubuntu.iso of=/dev/sdX jossa X on tikun laitetunnus. Usein b. Muista että kaikki data tuhoutuu tikulta kun kirjoitat asennusmedian sinne!

   • Joo, tuo Rufus on hyvä Windows-ohjelma ISO-imagen kirjoittamiseen USB-tikulle. Tikkua ei tarvitse alustaa ennen ohjelman käyttö.

    Olen tuolla Rufuksella tehnyt nyt kaikki boottaavat USB-asennustikut jo vuosia (kaikki Linuxit ja Windows).

    Jotta USB-asennustikulta voidaan sitten bootata, pitää tietokoneessa BIOS-asetuksissa olla tietenkin sallittu boottaminen USB-tikulta. Ja boottausjärjestys pitää olla niin, että USB tulee ennen kovalevyä.


  • Samaa pohdiskelen tulevaa tarvetta varten. Kun jonkin jakelun asentaa koneelle, ainoaksi tai dual-boottiin, niin mikä merkitys sillä on lopputuleman kannalta jos asennustikku on FAT32 (kuten ilmeisesti ohjelma oletuksellisesti tarjoaa) tai valita erikseen vaikka ext4.

   Ext4:lla saa isommankin tikun käyttöön (tarkemmin en tiedä miten), mutta mitä merkitystä sillä on itse Linux-jakelun asennuksen suhteen ja mihin formaattiin raudan kovo tulee formatoida? Kuinka isoja kiintolevyjä Linux käsittelee?

   * http://tipsonubuntu.com/2015/03/23/create-a-live-ubuntu-system-on-usb-stick/

   * http://rufus.akeo.ie/

   *


  • Sain Lubuntun levykuvan onnistuneesti ja USB tikku oli alustettu siis FAT32 muotoon. Tein sitä tikkua Mintillä sen omalla tikunluontiohjelmalla. Sennus alkoi ja päättyi jossain loppuvaiheessa ilmmoitukseen "alkulataus ohjelmaa ei voi ladata" antoi joitakin vaihtoehtoja mutta mikään niistä ei toiminut eikä päässyt eteen eikä taaksepäin, vaikka se tarjosi peruutusta.
   Olisko levyn osioinnissa jotain pielessä?
   Aikaisemmin asennukset ovat sujuneet ihan hyvin. Yhdellä koneista on Ubuntu 16.04 ja toisella Linux Mint 18, jolla siis yritin tehdä tikkua Linux Mintillä voi kyllä osioida uudestaan, jos osaa :) ja mulla on huterat tiedot osioinnista.
   Voiko 64 bittisellä Ubuntun levynluontiohjelmalla tehdä 32 bittisen tikun siis sen saman jota jo yritin?

  • Jos sä toimit winkkarissa niin ainakin tämä on todella hyvä jolla tekee boottaavan USB:
   https://www.pendrivelinux.com/yumi-multiboot-usb-creator
   Jos on esim 16G tikku niin sille voi tehdä useita eri boottaavia linuxeja/winkkareita/virus ym. softia. Pitää olla vaan .iso muodossa se levykuva.

  • Sain Lubuntun levykuvan onnistuneesti ja USB tikku oli alustettu siis FAT32 muotoon. Tein sitä tikkua Mintillä sen omalla tikunluontiohjelmalla. Sennus alkoi ja päättyi jossain loppuvaiheessa ilmmoitukseen "alkulataus ohjelmaa ei voi ladata" antoi joitakin vaihtoehtoja mutta mikään niistä ei toiminut eikä päässyt eteen eikä taaksepäin, vaikka se tarjosi peruutusta.
   Olisko levyn osioinnissa jotain pielessä?

   Tee tikku Linuxin dd komennolla. Silloin tikku kirjoitetaan yli ja sen osioinnilla ja tiedostojärjestelmällä ei ole merkitystä. Tikkua ei siis tarvitse ALUSTAA.
   Ja tikku EI saa olla LIITETTYNÄ. Ensin siis sudo umount /dev/sdXX joss XX tikun laitetunnus. df näyttää liitetyt laitteet

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Tiesikö Martina miehensä taustat?

   Turkkilainen miljonääri onkin irakilainen jolla huikea rikostausta? Askarruttaa tiesikö Martina mistä on kyse vai tuliko yllätyksenä. Joka tapauksessa
   Kotimaiset julkkisjuorut
   394
   25490
  2. Korona räjähtämässä käsiin 618 uutta tartuntaa 5 uutta kuolemaa

   Marin ja Kiuru karjaisivat kunnille mm. HUS-alueelle viime hetkellä, eivät ne pysty hoitamaan asioitansa vaan tarvitaan Marinin hallituksen tiukkaa oh
   Maailman menoa
   727
   16384
  3. Greta Thunberg kritisoi Suomen hallitusta

   ”Tämä on epäonnistuminen”. https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000006515088.html Thunberg on liittänyt mukaan perustamansa Fridays for Future -liikkeen
   Maailman menoa
   400
   15133
  4. Seiska: Sedu Koskinen vaihtaa nimensä eksoottiseksi Zedu Di Lucaksi!

   No nyt! Ja nimen takana vanha ystävä Andy McCoy... https://www.suomi24.fi/viihde/seiska-sedu-koskinen-vaihtaa-nimensa-eksoottiseksi-zedu-di-lucaksi-ni
   Kotimaiset julkkisjuorut
   112
   12771
  5. Joskus naista ei vaan tajua

   Nainen ostaa netistä tavaraa 30 eurolla kengät ja sitten lähtee hakee niitä 30km päästä eli ajaa 60 km edestakas kun kaupassa samat kengät maksaa 40 e
   Parisuhde
   42
   2029