Uraa vai ilman uraa?

Omaura

"Tietä käyden tien on vanki, vapaa on vain umpihanki." Kertokaapa hyvät talviretkeilijät oletteko samaa mieltä tuon runonpätkän kanssa. Olen suunnitellut ensimmäistä hiihtovaellustani huhtikuulla Hammaskairaan. Onko hankikantoa huhtikuussa? Miten on kelkanjälkien kanssa tai latujen? Uskaltaako jokia ylittää ahkiota vetäen vai onko paras löysätä lantiovyö varmuudeksi. Onko järkeä edes harkita lumiluolaa yösijana.
Tuntuu näin ennakkoon, että hankia olisi hauskinta hiihdellä ilman uria, mutta pysyykö kartalla. Paljon kysymyksiä ehkä osa tyhmiäkin.

5

146

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ahkiossa

      Teet testiretkiä lähialueille. Opettelet sen kartanluvun ja kompassin käytön. Kastumista välttää kun ei ylitä kohdista joissa virta syö eniten altapäin, voimakas virta. Ja mitä laajemmalle paino asettuu ylittäessä, sitä pienempi riski. Tutkit ylityskohdat sestakepin kanssa. Totta ihmeessä on mukavampaa ilman sivistystä- mutta, opettele perusasiat. Kunnolla että pystyt tekemään tulen luonnossa löytyvillä materiaaleilla, joka kelillä/suojan kyhäämään, tiedät koordinaattisi osapuilleen. Ja varavirtalähde puhelimeen. Luonnon peruselementtien tuntemus auttaa pitkälle. Lumiluolankin kaivamistaito on joskus tarpeellinen, hätätilassa- joten opettelet senkin.
      Muistatko yhden sanonnan? Matka ei tapa, mutta vauhti. Eli jaat kokeilujesi pohjalta reitin taukoetappeihin, joilla otat riittävästi lämmintä/haaleaa nestettä, ja palasta. Isommat ateriatauot voi hyvin olla aamiainen, ja päivällinenkin.
      Kaikenlainen missä lukee pure new wool, tai wool, on hyvää niin alla kuin päänkin päällä, ja itsellä luontoretkille parhaat käsineet on käsityötä, ja oikeaa villaa- neulakintaatkin on.
      Mutta, opettelet niin hyvin suunnistamaan, ettet eksy reisussa, osaat sen tulenteon kuivin tikuin. Jne niin luulisin että pärjeeminen muuttuu iloksi.

    • Suuntoaprkl

      Nimim. ahkiossa kirjoittaa hyvää asiaa. Suunnistustaito ratkaisee, ehdottomasti, ilman ei ole asiaa urien ulkopuolelle. Hankikanto, lumiluola eivät merkkaa mitään ilman suunnistustaitoa. Suunnistustaidolla pärjää umpihangessa ja pelkällä pressulla. Ilman suunnistustaitoa lumiluolan tekotaito on yhtä tyhjän kanssa.

    • Ahkiossa

      En tiedä, onko asiaa. Mutta niillä minä olen pärjännyt. Kerran on pitänyt lumeen tehdä huonossa kelissä kaivanto, ja katettuna se olikin erinomainen majoituspaikka yöksi. Suunta on parempi tosiaan oppia ottamaan, vaikkei näkisi yhtään seuraavista. Aurinkoa, joka on kello jotakin jossakin suunnassa, kuutakaan. Kompassin neulan hakeutuminen vapaasti on aina pohjoinen ja etelä, mutta kumpi on kumpi? Ja kulkija testaa, matkoja, kiintopisteestä kartalta seuraavaan, ottaa aikaa. Eksyneistä itselläkin on kokemusta. Kaverini lähti lakkaretkellä kiertämään ihan väärään- isommalle suolle, jossa on "pohjattomia" paikkoja. Ja nimen omaan tästä varoitin. Ei ilman kännykkää olisi selviytynyt sen vuorokauden puolella. Kehotin kulkemaan tietyllä tapaa tuulen suuntaan nähden, ja kiipeämään rinteeseen, jonka takana oli tie... Mutta, tämä opetti minua, ja häntä etenkin, ettei lähde haahuilemaan muutaman marjan perässä. Tämä ihminen on syntynyt cityssä, itse syvimmässä järvisuomialueen maaseudussa, ja siinä jo suoraan on eroa, onko ihmisellä kokemusta luonnossa liikkumiseen.
      Ja ilman kokemuksia ei kannata lähteä hankalammalle talviretkelle. Miten kaikki toimii kädet kohmeisina ja loppuun asti väsyneenä, tai huonon kelin yllättäessä, on kokemattomalle täysi yllätys.
      Itse käyn jatkuvasti aina vapaapäivinäni maastossa, tiettyyn mukavuusalueeseen asti. Koskaan ei ole ollut ikäviä yllätyksiä. Varustautuminen, pienimmän riesan tie, eli painoa ei turhaan, mutta välttämätön. Lähialueretkeilyssä en ole tarvinnut ikinä kompassia. Mutta aina se on mukana. Vähintään pystyn palaamaan vastakkaiseen suuntaan minne menin, jos esimerkiksi pilkkireissusta muodostuukin lumimyrsky. Lumikengin tai suksin liikkuvalla ei ole kuin tehtyjen tulien tuoma lämpö, ennen yöpymistä/kotiinpaluuta/taukokämppää- joten vaatetus on aina tarkoin harkittava.

      Minua huvittaa joskus oman sukupuoleni kommentoinnit. Hui, karhuja siellä on, ja muuta... mutta mitään kivaa ei koe ellei välillä jätä sivistystä taakseen, kun vain voi, ja on aikaa.

    • vaeltaja123

      No jos tälläista kysyt....niin ehdottomasti ensin uria pitkin suksilla, koska ei ole kokemusta.....

      Ja teltta hyvä makuupussi aina mukana...

      sitten kun kokemusta alkaa olemaan niin sitten vaan umpiseen.

    • vapaavainonumpi

      Kun on hankikanto, niin urista ei väliä. Sen kun lylyä lykkii etiäpäin. Toki kompassia tarttee seurata ja maastoa tutkailla kartasta, ettei eksy.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      202
      7839
    2. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      42
      4482
    3. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      27
      2188
    4. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      19
      2099
    5. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      28
      1915
    6. Armi Aavikko Malmin hautausmaa

      Haudattiinko Armi arkussa Malmin hautausmaalle vai tuhkattiinko hänet? Kuka tietää asiasta oikein?
      Kotimaiset julkkisjuorut
      40
      1765
    7. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      77
      1726
    8. Haluisin suudella ja huokailla

      ja purra kaulaasi ja rakastella sinua. Haluisin puristella rintojasi ja pakaroitasi. Ei sinulla taida olla kuitenkaan ni
      Ikävä
      22
      1669
    9. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      17
      1623
    10. Miksi näin?

      Miksi vihervassut haluaa maahan porukkaa jonka pyhä kirja kieltää sopeutumisen vääräuskoisten keskuuteen? Näin kotoutumi
      Maailman menoa
      39
      1448
    Aihe