Opettaja/luokanopettaja/Lähilehti/uutisointi/ehdok

Näinsemeneevieläkin

Luokanopettajan kelpoisuus
(Asetus 986/1998, 4 §)

Luokanopettajalta vaaditaan kasvatustieteen maisterin tutkinto, peruskoulussa opetettavien aineiden ja aihekokonaisuuksien monialaiset opinnot ja opettajan pedagogiset opinnot. Kelpoisuus antaa luokanopetusta on myös henkilöllä, jolla on kelpoisuus antaa aineenopetusta perusopetuksessa ja joka on suorittanut ns. monialaiset opinnot.

Ylemmän korkeakoulututkinnon suorittanut luokanopettaja, jolla on aineenopettajan kelpoisuus johonkin perusopetuksena kaikille yhteisenä opetettavaan aineeseen (10 §), on ns. kaksoiskelpoinen.

Kaksoiskelpoisuus vaikuttaa parantavasti luokanopettajan palkkaan. Yhteisenä opetettavat aineet ovat seuraavat: äidinkieli ja kirjallisuus, toinen kotimainen kieli, vieraat kielet, ympäristöoppi, terveystieto, uskonto tai elämänkatsomustieto, historia, yhteiskuntaoppi, matematiikka, fysiikka, kemia, biologia, maantieto, liikunta, musiikki, kuvataide, käsityö, kotitalous.

Lisätietoja luokanopettajan kelpoisuuden saavuttamisesta.

Aineenopettajan kelpoisuus peruskoulussa ja lukiossa
(Asetus 986/1998, muutosasetus 865/2005, 10 §)

Aineenopetusta on kelpoinen antamaan henkilö, joka on suorittanut
- ylemmän korkeakoulututkinnon
- vähintään 60 opintopisteen (35 ov) laajuiset opettajan pedagogiset opinnot sekä
- vähintään 120 opintopisteen (55 ov) laajuiset aineenopettajan koulutukseen kuuluvat opetettavan aineen opinnot yhdessä opetettavassa aineessa ja vähintään 60 opintopisteen (35 ov) laajuiset vastaavat opinnot muissa opetettavissa aineissa. Perusopetuksen aineenopettajalle riittävät vähintään 60 opintopisteen (35 ov) laajuiset opinnot kaikissa opetettavissa aineissa.

Oppilaanohjaajan / opinto-ohjaajan kelpoisuus peruskoulussa ja lukiossa
(Asetus 986/1998, muutosasetus 865/2005, 11 §)

Oppilaanohjaajalta perusopetuksessa ja opinto-ohjaajalta lukiossa vaaditaan kasvatustieteen maisterin tutkinto, joka sisältää 60 opintopisteen (35 ov) laajuiset opinto-ohjaajan opinnot tai jokin ylempi korkeakoulututkinto ja em. opinto-ohjaajan opinnot tai ammatillisen koulutuksen opinto-ohjaajan kelpoisuus.

Erityisopettajan / erityisluokanopettajan kelpoisuus
(Asetus 986/1998, muutosasetus 865/2005, 8 §)
Asetusta on muutettu 23.2.2012 (105/2012, 8 §)

15

622

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Koulutuskoratkaisee

      Harmillista kun ei missään asetuksessa kerrota minkä pätevyyden omaa, kun jättää tekun kesken ja korkein suoritettu opintomäärä on bussikortti. No onhan silläkin sivistystasolla päästy kh:n puheenjohtajaksi.

      • kukakusipuuroon

        Sillähän saa kusettajan tittelin ja mahdollisesti myöhemmin, mikäli kabinetissa niin päätetään, voi hakea kusetusneuvoksen arvonimeä.


    • Kepuliko

      Ei kai se khpj ole väittänyt olevansa mikään ingenjööri. Näyttää ehdokkailla olevan osalla komeitä titteleitä, vaikka taipumukset viittaavat enempi tuopin ääreen. Tämä ryhmä änkyrä sopisi paremmin kotiseutuyhdistyksen harrastuspiiriin, siellähän kaivellaan vanhoja asioita.

      • LoliMou

        Niin, titteleillä tod näk saa kyhnyä joilla sit hommata sitä olutta. Ei ainakaan omaan äänestyspäätökseen vaikuta meneekö laatikko vai yli laatikko viikossa keppanaa.


      • törömikätörö

        Sinähän sen tiedät kun siellä pyörit. Jotainhan sitä kuvitellaan olevansa kun niin monessa yhteydessä on sitä talousosaamista mainostettu. Erinomainen kyky ja taito sekä kuvitteellinen valtuutus on arvostella toisten titteleitä tai ammattinimikkeitä, ei tietenkään omaansa, sehän on kerrassaan sopimatonta. Se taas osaltaan kertoo kuntalaiselle missä mennään, ja yhä syvemmälle ollaan menossa.


    • määränsäkaikella

      Tässäkö on teidän antinne vaaleihin. Me kuntalaiset olemme koko menneen valtuustokauden kuunnelleet ja seuranneet tätä samaa toinen toistensa haukkumista, pusikoista huutelua ja itsensä ylistämistä, milloin mistäkin taholta. Taidatte todellakin pitää kuntalaisia vähäpäisinä ja ymmärtämättöminä.
      Te suorastaan kehotatte kuntalaisia valitsemaan paremman vaihtoehdon, onneksi sellaista nyt tarjotaan. Minulle riitti, kiitos ja näkemiin.

    • Kepuliko

      Näyttää olevan Kepun sivuilla edelleen käytössä luokanopettaja titteli. Omien joukossa se menee hyvin läpi. Eikös se ihan oikea titteli ole kasvatustieteiden ylioppilas.

      • opintielläedelleen

        Kasvatustieteen ylioppilas on alan opiskelijasta käytetty nimitys, se ei ole tutkinto.


    • Kepuliko

      Tutkinto... niin jos ei ole suorittanut vaadittuja tenttejä, ei ole tutkintoa. On edelleen ylioppilas ja plakkarissa muutama väliaikainen opettajan tai oikeasti kouluavustajan työ. Ei pitäisi leikkiä opettajaa, jos ei ole pätevyyttä. Korkeintaan kieroilutieteen maisteri.

      • torvenurpo

        Jassoo, että KokoPersSosialisti onkin siellä jo ryhtynyt tittelin jakoon, itsensä myöntämin valtuuksin, tietty. No, siihenhän onkin nyt hyvästi aikaa kun toimielinten miehitys on työväentalolla ja paljutalossa päätetty ja vaaleihin on vielä neljä viikkoa.


    • mullaontutkinto

      Luokanopettajan työtä voi tehdä sellainenkin ihminen, jolla ei ole muodollista ja vaadittavaa pätevyyttä. Tuo koulutusvaatimus koskee vain vakinaiseen virkaan valittavaa. Opettajan tärkein työvälinen on hänen persoonansa. Ilmeisesti epäpäteväkin voi olla ihan kelpo luokanopettaja koska työnantaja hänet sellaiseen työhön valitsee. Huvittavaa tämä sysmäläisten keskustelu yhden ihmisen koulutuksesta. Sylttytehas johtanee tiettyyn suuntaan... Joka toista moittii se itse on! Kunnanhallituksen puheenjohtaja ei ole edes ylioppilas ja takana taitaa olla parikin keskeytynyttä opiskelua t.s. ei ole hänkään valmistunut miksikään. Taitaa olla hallituksen puheenjohajanakin vain vaimonsa ansioilla ja ansiosta. Ennen vaaleja on saatava kokkareilta ja demareilta selvä vastaus siihen, ovatko he kimpassa myös vaalien jälkeen luottamusmiespaikkoja jaettaessa? Itse en tällaisen epävarmuuden vallitessa äänestä kokoomusta, viime vaaleissa sen virheen tein ja olen katunut katkerasti.

      • Äänellinen

        Eikös se kunnanhallituksen puheenjohtaja itseään yrittäjäksi tituleeraa, eikä miksikään akateemisen oppiarvon omaavaksi? Yrittäähän voi kaikenlaista ...
        Meikäkäinen se ei ennen ole kokkareita äänestänyt, mutta nyt taitaa äänestää, jottei peli kunnassa aivan hulluksi menisi.


    • pashantärkeilijäinklubi

      Turhaan ei ole suomalaisia tittelinkipeiksi sanottu, tittelihän se on näidenkin keskustelujen perusteella tärkein ja oleellisin asia ihmisessä.

    • Väärätietoonvalhe

      Ei ole tittelinkipeys pinnalla, vaan rehellisyys. Ei pitäisi antaa itsestään parempaa tietoa, kuin on totuus. Sivistys ja hyvät tavat kunniaan. Mutta eihän tämä poliitikkoja koske. Varsinkaan kepulaisia.

      • tavistallaaja

        Älä puhu kokoperssossuista ja rehellisyydestä samassa yhteydessä, hehän jo viime vaalien jälkeen näyttivät teoillaan oman rehellisyytensä äänestäjiään kohtaan. Oikeen sylettää moinen hurskastelu!


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      168
      2861
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      22
      2031
    3. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      24
      2016
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      89
      1835
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      69
      1567
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      19
      1313
    7. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      37
      1222
    8. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      10
      1211
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      35
      1193
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      9
      1181
    Aihe