koontikiskot

Fiboximies

Olisikos tällä puolella tietämystä tai perusteltua mielipidettä kuvaamastani asiasta.
Tältä sivustolta sain vinkin kytkeä akuilta tulevat kaapelit erillisille koontikiskoille ennen inverttelille kytkemistä.
Nyt kiskot on ruuvattu kiinni ainoastaan filmivanerilevylle, mutta ajatuksena olisi kytkeä ne Fiboxin asennuskoteloon (n. 25x35x15 ), jossa olisi pohjalla metallinen asennuspelti koontikiskoja varten.
Koontikiskot on sähkötukusta ostettavia AM-4 potentiaalintasauskiskoja, sellaisia 10-paikkaisia, jossa onkuuskoloavaimella kiristettäviä ruuveja.

Onkohan suurikin riski ruuvata kiskot (2 kpl) suoraan asennuspeltiin kiskojen päädyissä olevien eristeholkkien läpi.
Kiskojen välille tulee lisäksi ns. sormisuojalevystä väliseinä?
Vaihtoehtona voisi olla filmivanerin ruuvaaminen suoraan kotelon pohjaan tai sitten asennuslevyyn.

22

320

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • vastauksensait

      On suurikin riski

    • 2000a

      ja- kauas toisistaan ettei vahingossakaan mikään yhdistä,avain tai joku muu

      • Jaajaajoo

        Näin sähköalan ammattilaisena ihmettelen ettei maallikoille satu isompia räjähdyksiä näiden akkukeksintöjen kanssa. Isoissa akuistoissa on aivan jumalattomat oikosulkutehot. Kymmeniä kiloamppeereita.
        Sieltä tulee helposti akkuhapot silmille. Savun hälvettyä ei tarkistella kytkentöjä. Saa tilata paikalle keltaisen auton jossa vilkut katolla.
        Tässä numero johon voi soittaa, jos pystyy, räjähdyksen jälkeen.
        112


    • miksiet

      Miksi haluat koota akuilta tulevat kaapelit koontikiskolle?

      Akkujen kytkennöissä on hyvä käyttää mahdollisimman vähän kytkentäpisteitä ja lyhyitä kaapeleita. Mikset kytke akkuja toisiinsa ja viimeisestä pisteestä invertterille. Jokainen ylimääräinen liitos ja kaapeli hukkaa tehoa.

    • 2000a

      Olen myös huomnnut ettei hyväkään liitin ja iso 70mm kaapelin päässä riitä vaan vähän lämpiää n 130a teholla,siksi en ylimääräisiä sulakkeita lähtöön ole laittanut koska invertterin päässä on 250a sulake.voi myös kuoria invertterijohtoon kohdan johon akunkengästä napsauttaa kaapeliliittimen ja kiristää kaapeliin,ja siitä lisäjohto toiseen akkuun,näin liitinkuorma puolittuu.Tuleekohan sulakkeen hajotessa kipinä?jos juuri olet kiehuttanut akut täyteen ja silloin hajoo sulake jostain syystä,onkoham räjähdysvaara?no riippuu tuuletuksesta?itselläni kun on kaapissa enkä niin suurta puhallusta normaalisti pidä,pieni tietokonepuhallin säädettävän muuntajateholähteen perässä.

    • Fiboximies

      Kiitos mielipiteistä ja vastauksistanne. On hyvä tietää ja lukea, että täälläkin ollaan huolissaan erilaisista kytkennöistä ja suurista virroista.

      Ihan eilisen teerenpoika en kuitenkaan ole ja osaan kyllä hahmottaa riskit, joten tarkemmin itsekin mietittyäni voisi olla järkevää antaa koontikiskojen olla filmivanerilevyllä kiinni ja ruuvata se suoraan kotelon pohjaan kiinni.
      Korostan, että erillään olevien ja - kiskojen väliin tulee pystyyn sulakekeskuksissakin käytettävästä muovisesta sormisuojalevystä tehty väliseinä estämään tahattomat yhteenosumiset potentiaalien välillä.

      Täällä saadun vinkin mukaan akkujen navoista lähtevät kaapelit nimenomaan kannattaa ensin kytkeä omille ja - koontikiskoille, ettei syntyisi sitä useiden liitosten aiheuttamaa ylimenovastusta.
      Koontikiskossa jokainen liitos olisi se "ainoa" liitos, eikä ylimenovastus kertaantuisi kuten kaapelikenkäketjutuksessa.

      Oleellista koontikiskokytkennässä on tehdä akkukaapeleista yhtä pitkät, jolloin kuormituskin pysyy tasaisena akkujen välillä.
      Ketjutuskytkennässä vastaavasti kuormitus on epätasaista akkujen välillä erisuuruisten ylimenovastusten takia, varsinkin jos invertterille otetaan lähtö niistä viimeisistä navoista. Koontikiskokytkennässä lähtö invertterille otetaan yhtäaikaa kaikista navoista.

      • lyhyetpiuhat

        Jos katsot miten ammattijärjestelmät on rakennettu, niin niissä ei ole koontikiskoja vaan akut ovat kytketty suoraan toisiinsa. Syy on juuri kytkennen vastuksen pitäminen mahdollisimman pienenä.


    • 2000a

      Itse en akuissa ylimenovastusta juuri ole huomannut,järeä akunkenkä ja kaksi kaapelia liitokseen päällekkäin tai ilman katkaisemista seuraavaan.Inve kytkentä keskimmäisiin akkuihin tai toiseen päähän ja - toiseen päähän akustoa ja akkujen väliin myös kunnon kaapelia.Nykyääm tosin tulee lisäjohto puolen metrin päästä invertteriä.

      • Ffghjjkfdd

        Miten niin et ole huomannut "juurikaan". Millä sinä sen olet mitannut tämän huomion. Onko sulla lämpökamera?


    • 2000a

      Kun esim invertterillä ottaa 1500w ulos ja mittaa eri akkujen jännitteitä,jos ne ovat kuin inverttrriin lähtevässä akussa niin se kertoo aika paljon. Yleensä on kauimmaisissa akuissa silloin korkiampi jännite ellei virta kulje kunnolla.

      • 2000a

        Jos 12v järjestelmässä tolla teholla ei 10min tunnu invertterille lähtevässä liittimessä lämpöä käteen niin mielestäni on onnistunut juttu,itse laitin toisen johdon aikaisemmin mainitsemalla tavalla


      • Laulattaa

        En ymmärtänyt. Miten voit mitata rinnankytkettyjen akkujen jännitteet
        erikseen. Jokin tässä nyt mättää hyvä 2000a.
        Mistä tiedät että kauimmaisissa akuissa on suurempi jännite jos kytkentä on rinnankytkentä kuten isoissa akuistoissa tapaa olla.
        En tajua.


      • 2000a
        Laulattaa kirjoitti:

        En ymmärtänyt. Miten voit mitata rinnankytkettyjen akkujen jännitteet
        erikseen. Jokin tässä nyt mättää hyvä 2000a.
        Mistä tiedät että kauimmaisissa akuissa on suurempi jännite jos kytkentä on rinnankytkentä kuten isoissa akuistoissa tapaa olla.
        En tajua.

        Niimpä. Jos ei ole ylimeno vastusta on jännite sama myös kauimmaisissa akuissa.siitä mistä lähtee invertterin johdot on vähiten.jos vaikka toinen ja kolmas akku on puolen metrin päässä niin häviöitä on varmasti ja jännite on purettaessa siellä korkeampi.


    • Aurajuust0

      Voihan ne akut kytkeä rinnakkain siten että toisesta päästä otetaan invertterille ja toisesta - jolloin jokaiselle akulle on sama johtimien yhteispituus.

      • Fiboximies

        Jos otat ketjuttamalla rinnankytketyistä akkunavoista plussan toisesta päästä ja - miinuksen toisesta päästä akkupatteristoa, mihin kuvittelit ketjutuksen aiheuttaman ylimenovastuksen hävinneen. Se on siellä edelleen olemassa -kiitos ketjutuksen -vaikka ottaisit mistä kohtaa hyvänsä ulosotot invertterille.


    • aioisbest
    • yksi-mielipide

      Tuollaisen googlaaminen ja ymmärtäminen on liian vaikeaa näille selvien asioiden kyselijöille!

    • kupariparas

      Akuista johto ja miinus koontikiskoille josta sitten jaetaan eri laitteille !
      messinki tai kupari latta on ainoa vaihtoehto !

    • sähkärj

      Kun laittaa 50 mm² johdolla suorat vedot katkeamattona akunkenkien liittimen läpi akulta toiselle, kyllä pitää riittää. Vielä kun invertterille ottaa syöttöpäät em. johdoista ensimmäisestä ja toisen viimeisestä akusta, ei löydy enää varaa lisähifistelylle.
      Kun akkujen välillä oleva johto on luokkaa max. 20 cm, ei siinä paljoa jännitehäviöä synny.

      • sdlöqokiikjöf

      • 2000a
        sdlöqokiikjöf kirjoitti:

        Katso täältä
        http://www.smartgauge.co.uk/batt_con.html
        niin selvästi paras tapa kytkeä useampi kuin kaksi akkua, on käyttää koontikiskoa.

        Ja kun koontikiskolta lähtee liitin invertterille,on jännitehäviö siinä enempi yhteensä kuin mitä edellinen 50mm johdolla esitetty vaihtoehto.


      • sähkärj
        sdlöqokiikjöf kirjoitti:

        Katso täältä
        http://www.smartgauge.co.uk/batt_con.html
        niin selvästi paras tapa kytkeä useampi kuin kaksi akkua, on käyttää koontikiskoa.

        Ei mitään käytännön merkitystä tuolla kikkailulla.
        Lisäksi linkissä on laskettu akkukaapelin vastukset väärin, mitään ylimääräisiä ylimenovastuksia ei tule kun kaapeli jatkuu katkaisemattomana akulta toiselle. Akkukaapelin vastus kahden akun välillä on 50 mm² Cu:lla 0,000072 ohmia. Akkujen yksilölliset erot ovat paljon suurempi tekijä kuin kaapeloinnin erot.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      38
      1903
    2. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      43
      1476
    3. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1411
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      17
      1408
    5. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      13
      1384
    6. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1375
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      2
      1347
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1280
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1220
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      5
      1207
    Aihe