Eläkemummujen asuminen.

vahesa

Hyväkuntoiset mummut haluaisivat asua omassa pikkuruisessa mökissään jossa ei ole paljon siivottavaa. Suunittelijat eivät tee sopivia pikku taloja. Perustarpeet pieni oh , keittiönurkkaus, saniteettitilat ja nukkuma-alkoovi kuten ennen vanhaan. Ei varmasti tarvitsisi paljon neliöitä, eikä hintakaan mahdoton. Rekalla voisi viedä tontille. Tonttikaan ei tarvitsisi olla kuin pieni pläntti ja jos on lapsukaisia joiden kanssa välit ok. eiköhän mummun mökki sinne mahdu.

6

168

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • pikkumökkejä

      Kyllähän pieniä taloja tehdään vaikka kuinka paljon, en ihan taida ymmärtää aloitusta.

      Ellei sitten aloittaja tarkoita esim. 20-neliöistä koppia? Mutta tehdäänhän vapaa-ajan asunnoiksi tarkoitettuja pikkurakennuksiakin ts. mökkejä vielä enemmän kuin pieniä ok-taloja, joista mummon kelpaa valkkailla.

    • raksakaheli

      Minihouse voi olla ratkaisu mummon asumiseen. Siihen saa saunan, jos tahtoo. Itse haluaisin kylpyhuoneen ja siihen höyrysuihkukopin. Tää koppi on kuin sauna ilman kiuasta ja lämpenee 3-6 minuutissa. Voi olla korkeampi malli, jossa on makuuhuone t. matalampi, jossa on makuuparvi ja säilytystilaa keittiön ja kylpärin yläpuolella.
      Kamiinalla voi lämmittää. Tosin haluaisin varaavan takan, mutta kai se olisi liikaa pieneen tilaan.

      Mulle ei ole vielä selvinnyt millainen alusta tarvitaan. Valetaanko laatta vai lasketaanko minihouse betonitolppien varaan.?

      • hissi_ei_mene_ylös

        Tehdäänhän sitä kokonaisia omakotitalojakin siirrettävinä (ainakin Teijotalot). Näissä on betonirakenteinen sokkeli/alapohja eikä talon alle tarvita muuta kuin sorapatja routaeristeineen vesi/viemäri/sähköliitännät oikealle hollille odottamaan. Talo tuodaan tontille erikoislavetilla, tunkataan hydraulitunkkien varaan, lavetti nykäistään alta ja talo lasketaan paikoilleen. Letkut kii ja sauna lämpiämään.

        Niijoo, ja kouluja & päiväkoteja tehdään siirrettävänä kanssa. Yhden valmistajan käyttämä perustusratkaisu on sorapatja sen päälle kyljelleen asetetut betonipaalut, joiden varaan kokonaan puurakenteiset elementit nostellaan.

        Normi kuorma-auton lavalle sopivia sauna 1-2 huonetta/tupakeittiö kesämökki"kontteja" taitaa nykyään tehdä useampikin valmistaja. Luulisin näissäkin olevan sellaiset ratkaisut, ettei paljoa em. sorapatjaa kummempaa valmistelua tontilla tarvita. Toki terassi/porras pitää talon kylkeen väkertää sen jälkeen, kun se on paikoilleen tiputettu.

        Ja huom. ns. talviasuttavan kesämökin lämmöneristykselle ym. asetetut vaatimukset ovat käytännössä samat kuin OK-talon vaatimukset, joten ainoa mahdollinen este keksinnön rekisteröimiseksi vakituiseksi asunnoksi on liian vähät neliöt. Olikosenyt periaatteessa asuinhuoneiston minimikoko 25 m², mutta onhan pienempiä kerrostaloasuntojakin rakennettu poikkeusluvilla, Vantaalle valmistuu pian talo, jossa on 15,5 m² asuntoja.

        Parviratkaisut voi kyllä mummonmökissä unohtaa! Vai oliko tarkoitus laittaa porrashissi, jolla mummo pääsee sinne parvelle?


      • pikalöylyt

        Niijoo, ja kaminalla ei voi lämmittää. Kun lämmöneristykset ovat mallia nykyaika, kaminan 6-10 kW kattaa ison talon lämmöntarpeen paukkupakkasella. Pieneen taloon ja lauhalle kelille kynttilä taitaa olla sopivampi lämmönlähde. Elikkä siis ennemmin jotain pientä takkauunia tai Porinmattia, mistä ei kaikki lämpö pamahda kertalaakista tupaan. Ja tämäkin siis lähinnä tunnelmointilaitteena. Ei 20 m² taloon noin niin kuin taloudellisessa mielessä kannata muuta harkitakaan kuin suorasähkölämmitystä.


      • envielämummo
        pikalöylyt kirjoitti:

        Niijoo, ja kaminalla ei voi lämmittää. Kun lämmöneristykset ovat mallia nykyaika, kaminan 6-10 kW kattaa ison talon lämmöntarpeen paukkupakkasella. Pieneen taloon ja lauhalle kelille kynttilä taitaa olla sopivampi lämmönlähde. Elikkä siis ennemmin jotain pientä takkauunia tai Porinmattia, mistä ei kaikki lämpö pamahda kertalaakista tupaan. Ja tämäkin siis lähinnä tunnelmointilaitteena. Ei 20 m² taloon noin niin kuin taloudellisessa mielessä kannata muuta harkitakaan kuin suorasähkölämmitystä.

        Vai ei kamiinalla lämmitetä, kun tulee liian lämmin. Sähkö on hyvä ja huoleton, mutta sähkökatkon varalta pitää olla jokin lämpösysteemi, ettei mummon tule vilu!

        Tuossa ehdotellaan noita lomamökkiratkaisuja, mutta niissä on vikana säilytystilojen puute vielä pahemmin kuin "taloissa". Näin jonkin parviratkaisun, jossa parvi oli 160cm korkeimmalta kohdaltaan. eli tällainen keskipituinen nainenkin lyö päänsä saati 180cm pitkä poikani! ei käy! Parvi kuitenkin helpottaisi säilytysongelmaa ja kävisi vierahuoneeksi. Mummolla on kaikennäköistä säilytettävää valokuvista harrastevälineisiin ja -tuotoksiin.

        Voi olla viisasta varautua siihen, ettei itse pääse parvelle loppuelämäänsä, siinä olet oikeassa. Toivon, että joku sitten vie talvipalttoon yläkertaan ennen juhannusta ja tuo alas, kun tarvin.

        Nyt kuitenkin menen tästä lämmittämään tätä 100neliön asuntoa. Käytössä vasta yksi tulisija tlle syksylle. Kaksi muuta lämpiää, kun tässä kylmenee.


    • hokarene

      hirsitalot on suomen susituin talo!

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      137
      1906
    2. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      27
      1898
    3. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      23
      1848
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      85
      1630
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      62
      1448
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      20
      1266
    7. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      37
      1153
    8. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      38
      1150
    9. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      11
      1148
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      10
      1127
    Aihe