Kuinka suuren wattikuorman valonkytkin kestää?

wattikytkin

Kuinka monta wattia yksi valonkytkin voi kestää kuormaa ilman, että alkaa ylikuumentua ja sulaa?

Esim. montako 58W:n loisteputkivalaisinta tämä valonkytkin kestää? https://www.motonet.fi/fi/tuote/384069/Pinnallinen-RVP-5-kytkin

24

4135

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • sähkärj

      Tuon kytkimen kestosta ei tiedä kukaan, mutta "oikeat" kytkimet ovat 16 A ja kestävät sen mitä sulake antaa.

    • ei_kiesus

      Mitähän seuravaksi kysytään??

    • Nipsa

      Se kytkimille luvattu esim. 16A tarkoittaa resistiivistä kuormaa, esim. hehkulamput. Kapasitiivistä (led-lamput) tai induktiivista (loisteputket) kuormaa kestävät paljon vähemmän.

    • otinselvääasiasta

      niis lukee paljonko kestää

    • Harmi_tosiaan

      Harmi että kysyit watteja. Olisin osannut heti kertoa montako Joulea se kestää.

      • fysiikanoppitunti

        "Harmi että kysyit watteja. Olisin osannut heti kertoa montako Joulea se kestää. "

        Jos aiot ruveta viisastelemaan, olisi jotenkin suotavaa että olisi edes itse ensin perillä siitä mistä aiot esittää näsäviisasta. Watti on tehoyksikkö, Joule taas on energian yksikkö. Enpä usko että olisit osannut heti kertoa "montako Joulea se kestää" koska jonkin esineen energiamäärän (Joulemäärän) kestävyys on aina sidottu johonkin aikamäärään. Failasit surkeasti.


    • Aampwatt

      Ampeereista on kysymys,kesto todennäköisesti 16a/3200w,laske siitä montako lamppua kytkin kestää.Tietenkin takana olevan sulakkeen pitää ola 16a,jos 10a/2400W,ei kun kytkemään.Savun halvettyä tarkistetaan kytkennät.

    • jotenkin_outoa

      Tuntuisi että normikansalainen ottaisi selvää Motonetista eikä täältä Suomelta ??

    • RobottiAsentaaSähkot

      Kyseisessä mainoksessa ei ole mainittu kytkimen specsejä. Kun Motonetin hyllyssä näet tuoin kytkimen, katso, lukeeko siinä 10A vai 16A. Kuristintoimisen loistelamppuvalaisimen tehokerroin on usein vain 0,5 ja lisäksi valaisimen kuristimessa syntyy hieman hukkatehoa, arviolta 10%. Tehonkestoksi 10A sulakkeella arvioisin siis 0,5 tehokertoimella noin 1150W, mikä tarkoittaa noin 17 kpl 58W loistevalaisimia. Yleensä kannattaa kytkennät hieman ylimitoittaa, eli 15 loisteputkea riittänee useimmille. Jos valaisutarve on suurempi, esim. iso varasto, kannattaa valot jakaa kolmelle vaiheelle ja erivaiheiset valaisimet lähekkäin, se tasoittaa valon värinää ja antaa helpon tavan säätää valaistustaa..

      • tehokerroin

        Onhan joissain malleissa kompensointikondensaattorit, joten tuo tehokerroin on parempi. Toki sellaiset voi asentaa myös jälkeenpäin.

        Toki nykypäivänä laittaisin itse LED:t vaikka vähän enemmän maksavatkin.


    • ei_kiesus

      Kysymyshän oli "Kuinka monta wattia yksi valonkytkin voi kestää kuormaa ilman, että alkaa ylikuumentua ja sulaa?

      Sitähän ei kytkimeen merkitty eikä kytkimen virtakestoisuus juuri tuota tarkoita vaan aloittaja itse voisi sen testata ja kertoa meillekin ?!?

      • soitellen_sotaan

        Niin, kysyttiin nimen omaan watteja, siis pätötehoa, siitä voi tietenkin laskea ampeerit. Kysyttiin myös montako 58 W loisteputkivalaisinta se kestää, ei kyllä mainittu moniko putkisista valaisimista olisi kyse. Eikä sitä onko valaisimissa kuristin vaiko elektroninen litäntälaite. Olivat aivan oleellisia tietoja jotta tietäisi mikä olisi valaisimen näennäisteho VA ja pätöteho W. Valaisimen ottamat ampeerit pitää laskea tuosta VA arvosta.


    • asentajaX

      Se voi kestää vaikka 30 kpl 58w loistevalaisinta, mutta en tuon taakse kytkisi kuin max. 10 kpl loistevalaisinta tai jos tarvitsisi enemmän laittaa niin sitten laittaisin tuon kytkimen ohjaamaan kontaktoria joka sitten kytkee loistevalaisimet päälle/pois.

      Loistevalaisimien teholaskennassa pitäisi ottaa huomioon onko 1- vai 2-putkinen valaisin onko elektroninen liitäntälaite vai kuristin johdon pituudet ja paksuudet onko johdot putkitettu vai vapaasti hyllyllä yms yms.... pienin oikosulkuvirta laskea/mitata onko sulake minkä tyyppinen (C-käyrä vai B-käyrä vai gG-sulake)
      kaikkee muuta juttuu.

      • Anonyymi

        Nyt tuli hyvä vastaus eikä viisatelua tietämättömiltä!


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Nyt tuli hyvä vastaus eikä viisatelua tietämättömiltä!

        Oli se ainakin vastaus. Hyvä jos auttoi. Enää Kuun vaiheet puuttui laskelmista.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Nyt tuli hyvä vastaus eikä viisatelua tietämättömiltä!

        Huono oli vastaus sillä kytkimet eivät ole sähkötehoa kuluttavia aktiivisia komponentteja vaan mekaanisia auki / kiinni toimivia tehoa kuluttamattomia passiivisia komponentteja. Kytkimet eivät siis kuluta taikka tarvitse laisinkaan sähkötehoa.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Nyt tuli hyvä vastaus eikä viisatelua tietämättömiltä!

        Se onkin varminta kun itse kehuu heti perään vastaustaan. 🤣🤣🤣


    • wattikytkin

      Nyt on käytössä yksivaihevirta ja valolinja tulee 16A sulakkeelta. Sulake ei ole pamahtanut kertaakaan.

      Katossa on 6 kpl '2x58W' magneettikuristimella olevaa Bilteman IP65-loisteputkilamppua. Pelkkiä loisteputken tehoja yhteenlaskemalla yhteiskuorma olisi 696W.

      Edellisen pintavalonkytkimen kytkinkenkä lämpeni sen verran, ettei painiketta enää saanut napsautettua pois päältä vaan painike juuttui ON-asentoon, eli ylikuumentui hieman.

      • robottivastaaja

        Tuossa tapauksessa virta on noin 8 A, mikä sinällään ei ole vielä ongelma, mutta kun virta on osin induktiivista, niin se kipinöi kytkimen kosketinkärjissä kytkettäessä ja katkaistaessa normaalia enemmän. Joten kun koskettimen ovat palaneet ruvelle, niin ne alkaa lämpenemään pienemmälläkin virralla.


      • Anonyymi

        58 W loisteputki ottaa kuristimineen 0,67 A virran, laske siitä.


    • loistehopätöteho

      10kpl putkia en laittaisi enempää. Kykimet kuumenee pikku hiljaa. Töissä on 36w x 20 ja silloin tällöin kytkin uusitaan kun ei ole jaettu kuormaa vaan kaikki menee kytkimen läpi. Loisteputki kuormittaa 2x putken tehon verran . 10a sulake on kuumana.

    • wattikytkin

      Ei varmaan auttaisi yhtään asiaa, vaikka vaihtaisi kaikkiin lamppuihin perinteisten sytyttimien tilalle elektroniset sytkärit, että lamput syttyisivät napista painettaessa heti ilman pritkutusta?

      Joku sanoi että tällaisissa valomäärissä pitäisi käyttää kontaktoreja, mutta luulisi että ylikuormituksen voisi hoitaa myös jakamalla lamppulinjan vaikka kolmelle valonkytkimille niin että joka kytkimen takana olisi 4x58W putkia.

      Tosin ongelmana on myös se, että autotallin kaikki sähköt ovat yhden sulakkeen takana. Eli vaikka lamppujen sytytystä jakaisinkin eri kytkimille niin myös esim. sirkkeli tai porakone käyttää samaa sulaketta.

      Vaikkei tietenkään työkoneiden virta kulje valonkytkimen kautta niin ovathan ne silti samaa sähköverkkoa, eli saako lamppulinja osan kuumuudestaan myös sitä kautta?

      Olen kädellä kokeillut sitä 16A (hidas) sulaketta, kun on lamput palaneet jonkun aikaa ja olen käyttänyt koneita. Kyllähän se aika kuumana käy, mutta kyllä koskemaan pystyy ilman palovammoja. Kertaakaan ei silti ole pamahtanut.

      • sähköheppu

        Auttaa ne pikasytyttimen sen verran että syttymisaika on lyhyempi, nimittäin loistelamput ottaa sytytyksessä paljon suuremman virran kuin palaessaan.


    • Anonyymi

      Loisteputket kuormittaa paljon kytkintä. Ei toivoakaan että saa laskea 58w putkelle montakaan valaisinta. 16a ja jaetaan 58w ja ollaan tyytväisiä mutta kytkin palaa nopeaa. Sähkö on siten kummaa asiaa.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      110
      8276
    2. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      39
      2529
    3. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      121
      2253
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      22
      1919
    5. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      15
      1654
    6. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      11
      1489
    7. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      16
      1442
    8. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      14
      1389
    9. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      15
      1272
    10. Kristityt "pyhät"

      Painukaa helvettiin, mä tulen sinne kans. Luetaan sitten raamattua niin Saatanallisesti. Ehkä Piru osaa opetta?!.
      Kristinusko
      12
      1183
    Aihe