Eläinlääkis + fysiikka?

Haaaalp

Helou! Oon lukion ekalla ja tarkotuksena olis hakea eläinlääkikseen heti abivuoden jälkeen.
Mietin vaan tota fysiikkaa. En oo ikinä ollu siinä mitenkään ylimaallisen motivoitunut enkä aio sitä kirjottaa. Mutta kysymys kuuluu, että kuinka paljon kursseja sitä kannattaa ottaa, jos haluaa kuitenkin selvitä Eläinlääkiksen pääsykokeesta?
Aion siis kirjottaa bilsan, kemian, äikän, ruotsin, englannin ja psykan. Kannattaako mun vielä yrittää raivata täpötäyteen lukkariin tilaa fysiikalle?

13

1202

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Lääkiksessä

      Eläinlääkiksen pääsykoe on sama kuin normaaliin lääkikseen oleva pääsykoe, niin menepä katsomaan ihan mielenkiinnosta katsomaan vanhoja pääsykokeita, ja huomaat, ettei eläinlääkikseen pääse ihan vain bilsalla/kemialla. Periaatteessa jos olisin sinä, heittäisin psykan pois, vaikka onkin kyseessä mielenkiintoinen aine. Fyssalla kemma helpottuu ja laskurutiini kehittyy. Lisäksi eläimeen on ollut aika tuuliset pääsyrajat: yhtenä vuotena vaikeammat kuin oulun tai kuopion lääkikseen ja toisena helpompaa kuin minnekään muualle. Lisäksi jos droppaat fysiikan ja yllättäen toteat jonain päivänä ettet halua eläimeen, vaan ihan lääkikseen, niin fyssan kurominen kiinni on vaikeampaa kuin psykan (5 vs 7 kurssia ja laskurutiini vaikeampaa ymmärtää kuin psykologiset mallit/kokonaisuudet).

      • Ihanpiankandi

        Lääkisläiset eivät nähtävästi ole yleensä ehtineet lukiossa paljon psykologiaa opiskella. Meillä kysyttiin psykologian kurssin alkajaisiksi kuinka moni oli lukiossa opiskellut psykaa enemmän kuin pakolliset kurssit, niin eipä noussut kuin ihan muutama käsi.


    • Haaaalp

      Joo, sen psykan aattelin kirjottaa sen takia, koska mun käsittääkseni siitä ("mikä tahansa ainereaali kemiaa, fysiikkaa ja biologiaa lukuunottamatta") saa enemmän pisteitä ku lyhyestä matikasta. Ku psykan L:stä saa 9, lyhyen matikan L:stä 6. Vai ymmärsinkö ihan väärin? :o

      • Piankandi

        Silti pääsykoepisteet ovat tärkeämpiä. Jos et osaa huippuhyvin fysiikkaa, et pääse sisään, vaikka kirjoittaisit siitä psykasta L:n. Psyka pois ja fysiikka tilalle, se on fakta, jos oikeasti aiot päästä sisään eläinlääkikseen. Se fysiikka pitää myös kirjoittaa.

        Eri asia tietysti on, haluatkin vain haaveilla eläinlääkikseen pääsystä. Näitäkin löytyy.


      • järjestystämä
        Piankandi kirjoitti:

        Silti pääsykoepisteet ovat tärkeämpiä. Jos et osaa huippuhyvin fysiikkaa, et pääse sisään, vaikka kirjoittaisit siitä psykasta L:n. Psyka pois ja fysiikka tilalle, se on fakta, jos oikeasti aiot päästä sisään eläinlääkikseen. Se fysiikka pitää myös kirjoittaa.

        Eri asia tietysti on, haluatkin vain haaveilla eläinlääkikseen pääsystä. Näitäkin löytyy.

        Olen täsmälleen samaa mieltä. Pääsykoe ratkaisee, ja siinä vaaditaan fysiikan erinomaista osaamista. Psykologian älläkään ei auta, jos fysiikka ei suju.

        Siis kaikki mahdolliset fysiikan kurssit ovat tarpeen. Niillä, jotka valitaan eläinlääkikseen on kaikki lukion fysiikan kurssit erinomaisesti hallussa. Muille eläinlääkis jää haaveeksi.


    • Haaaalp

      Eli nyt siis psyka pois -> pakko kirjottaa matikka jossa en todellakaan oo hyvä ja josta tulee vaan vähän pisteitä TAI joku toinen aikaa vievä ainereaali, ja sen lisäks fysiikka?
      Ugh, jos otan tohon päälle kaks ainetta joissa oon heikko, tulee oleen nastat kirjotukset...
      Okei I get it, fysiikkaa pitää lukea, mut onks se kirjoittaminen aivan välttämätöntä?

      • Piankandi

        Ei tarvi mitään ylimääräisiä ainereaaleja. Kirjoitat ainereaaleista biologian, kemian ja fysiikan. Matematiikkaa ei tarvitse kirjoittaa ollenkaan, jos et halua (silloin joudut kirjoittamaan ruotsin, mutta sehän on helppo nakki).

        Silloin saat pisteitä ensin fysiikan, kemian tai biologian reaalista ja matematiikka-osiossa (koska oli valinnainen: matematiikka TAI ainereaali) saat pisteitä jommasta kummasta ainereaalista, joka oli jäänyt käyttämättä edellisessä kohdassa. Eli, jos kirjoitat biologiasta L, kemiasta E, ja fysiikasta M, niin ensimmäisessä kohdassa otetaan huomioon bilsan L, ja matematiikka-kohdassa otetaan huomioon kemian E fysiikan arvosanan jäädessä huonoimpana käyttämättä. En tietenkään kannusta sinua kirjoittamaan mitään muita arvosanoja kuin laudatureita :o), mutta tämä olisi se järjestys.

        Kirjoittaminen kaikissa lääkisaineissa on välttämätöntä, paitsi alkupisteiden, myös harjoituksen ja asioiden kertauksen vuoksi. Kun ylioppilaskirjoituksissa kirjoitat aineet, joudut harjaantumaan suuren kokonaisuuden hallintaan. Lääkiksen pääsykoe on todella suuren kokonaisuuden hallintaa.


      • Lääkiksessä

        Eihän fyssan ja matikan yo tärkeitä, vaan se että pääsykokeessa onnistut. Yo:t voit mieltää harjoituksena pääsykokeisiin ja saat samalla palautetta, miten hyvin osaat laskea. Tämä palaute voi hyvinkin pelastaa pääsykokeet, silloin tiedät mikä mahdollisesti vielä mättää.

        Älä pelkää matikkaa, se on vain työkalu! Fyssaa, kemmaa ja bilsaa pitää pelätä, sillä kukin aine käyttää loogisuutta ja syy-seuraussuhteita.

        Ja mitä tahansa ajatteletkaan näistä yo-pisteistä nii oikeasti, et niitä tarvitse. Viime keväänä pääsi elukkaan n. 50% pääsykokeen pisteistä kun yo:ta ei laskettu mukaan. Tällöin ne, jotka loisti yossa, saivat vain 5-15 pinnan etumatkan. Tää etumatka on kurottavissa helposti, jos osaat käsin laskea ja pyörittää derivaattaa, integraalia, trigonometriaa, vektoreita ja yhtälöitä. Kyseisiä taitoja vaaditaan etenkin fyssassa, joka kattaa pääsykokeen kyssäreistä noin kolmasosan.

        Ymmärrän toki että haluat mahdollisimman paljon pisteitä, mutta se ei ole jutun pointti. Vaan pointti on se, ettei kuluta aikaa ja resursseja turhiin aineisiin abivuonna. Siitä ei ole kenellekään hyötyä, jos burnout iskee. Keskity siis pyhään kolminaisuuteen: fy, ke ja bi. Matsku on vain apuna fy ja ke laskuissa ja loogisuudessa.


    • Haaaalp

      Okei, tein muutokset esivalintoihin, eli nyt siis kirjotan äikän, ruotsin, bilsan, kemian ja fysiikan. Ja kaikista tietysti L. c:< vähän joudun säätämään lukkarin kans mut ehkä mä selviän.
      Kiitos paljon avusta! ❤

      • Vieläpienilisäys

        Joudut sinä enkunkin kirjoittamaan... Ja jompikumpi tai molemmat kielet on kirjoitettava pitkänä.


    • 2vuottatakana

      Ei ole tietenkään pakko kirjoittaa fysiikkaa, jos et halua. Itse en halunnut fysiikkaa kirjoittaa, sillä oli jo monta ainetta kirjoitettavana, enkä halunnut huonoa arvosanaa todistukseen (fysiikan koin heikkoudeksi) :-) Kirjoitin sitten v. 2015 ylioppilaaksi, aineina kemia, biologia, englanti, pitkä matematiikka, pitkä ruotsi ja äidinkieli. Näistä sain hyvät lähtöpisteet ja menin sisään yhteispistekiintiössä. Fysiikat luin lukiossa lukuunottamatta viimeistä kurssia. Ensimmäisellä hakukerralla sisään Helsinkiin.

    • Inulinu

      Kannattaa panostaa (ainkin) kirjotettaviin hyvin jo alunperinkin, niin kirjoitusten alla ei tarvitse panikoida niiden kertaamisessa.
      Omannäköiset muistiinpanot kaikista kursseista läksyjen luvun yhteydessä auttoi (vaik kovempi duuni)

      Oma kirjotus/pääsykoeresepti oli: Syksyyn en ru, Mafyn kurssille loppusyksystä ja niillä opeilla ja hyvällä pohjalla fysiikka, kemia ja matikka ( ja tietty äikkä. Bilsan jätin kirjottamatta) Paljon duunia kyllä,( jotkut päivät veny ennen lukulomaa 8-2030 pitusiks) mutta myös kirjoituksiin auttoi hyvin mafy (ja tietty hyvä pohja) --> näillä keinoin sisällä :-) Siis kannatti huhkia olan takaa!
      Tsemppiä!

    • Aabuaa

      Ei fysiikkaa ole välttämätöntä kirjoittaa. Itse pääsin elukalle lyhyellä matikalla ja pakollisella fysiikan kurssilla. Tosin opiskelin matikkaa ja fyssaa kirjoitusten jälkeen aikuislukiossa muutaman kurssin.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Maksetaanko Vornaselle palkkaa 2 viikon sairaslomasta

      Eli torstain kännistä 2 viikon palkallinen sairasloma? Saako muut duunarit myös rännätä 2 viikkoa työnantajan laskuun?
      Perussuomalaiset
      250
      2266
    2. Miksi tunnet vetoa..

      Miksi tunnet vetoa juuri häntä kohtaan? Mikä sen saa aikaan?
      Ikävä
      84
      1881
    3. Mitä te palstan ihanat naiset

      Ajattelette hyvin viisaista miehistä, jotka ovat koko ajan jotenkin oudosti väärässä? Vaikka älykkyysosamääräsi olisi 21
      Sinkut
      75
      1555
    4. Tapaus Vornanen

      Se oli torstai-ilta ja kansanedustaja Vornanen oli juhlimassa seurueensa kanssa pitkän edustusviikon jälkeen. Baarissa o
      Maailman menoa
      132
      1322
    5. Nainen, kohtelin sua kuin paskaa

      Ja silti odotin että annat kaiken anteeksi. Yllätyin kun niin ei käynytkään. Olethan kaikin puolin alle mun tason ja sun
      Ikävä
      64
      1190
    6. Nainen, seuraan sun uutta elämää

      Hieman naurattaa tuo sun uusi rooli 🤭. Kun et sovi siihen mitenkään. Mutta pakkohan sulla jokin paikka olla missä hämme
      Ikävä
      53
      1145
    7. Olet kaikki mitä ikinä tahdonkaan

      Voi sinä ihana Jarno olet just se ihminen keneen menin täysin ihastumaan. Kuin salama kirkkaalta taivaalta meidän koht
      Suhteet
      19
      1066
    8. Voi hitto Rinsessa säikähdin

      Että olitkin silloin joku huijari. Huh, sano ettet ole.
      Ikävä
      11
      1064
    9. Ilona Siekkinen

      Onko Ilona Siekkinen todellinen henkilö vai tekoälyllä luotu henkilö? Koostettu monesta eri kuvasta ja liitetty yhteen m
      Yhteiskunta
      1
      990
    10. AVARN Security ja julkisen toimeksiannon laiton henkilörekisteri

      Kyseessä ei ole VR:än ylläpitämä, vaan Avarnin laiton henkilörekisteri. https://www.is.fi/kotimaa/art-2000000482739.htm
      Turvallisuuspalvelut
      13
      901
    Aihe