Eikö lapsella ole oikeus hoitoon Suomenkielellä?

Tukholmantyttö

En saa lapselleni suomenkielistä hoitopaikkaa ja työt pitäisi aloittaa viikon päästä. Ilmoitin jo helmikuussa että tyttö tulossa hoitoon siis. Ahdistaa viedä 2,5 vuotias lapsi jolla on puheen ja kielen viivästymää hoitoon jossa hänelle ei puhuta suomea.

Asutaan ruotsinkielisellä paikkakunnalla ja tuntuu siltä et suomenkielisiä syrjitään pahasti täällä, suomenkielisille ei löydy samanlaisia palveluita niinkuin suomenruotsalaisille.

2,5v lapseni on vasta 1-2 kk sitten oppinut ilmaisemaan itseään edes äidinkielellään jotenkuten ja mielestäni olisi tärkeä että hoidossa hän saisi apua äidinkieleen eikä niin että aletaan ruotsia opettamaan heti vaikka ei osaa edes suomea vielä kunnolla.

Päiväkoti jossa 5v isoveli on suomenkielisellä osastolla, niin sinne ei kuulemma mahdu (heitä on 4 suomenkielistä ja 5-6 syyrialaista pakolaista 2-3 hoitajaa) että joudun laittamaan perhepäivähoitajalle MUTTA jos perhepäivähoitaja on lomilla/kipeä niin silloin nuorempi lapseni mahtuu varahoitopaikkaan tähän päiväkodin ryhmään jossa isoveli on ?!?! Silloin järjestetään sijainen että lapsi mahtuu sinne, miksi he eivät voi sitten palkata sijaista pidemmäksi aikaa että nuorempi lapseni voisi olla siellä? Onko minulla oikeutta pyytää tämmöistä?

Käytiin tänään tutustumassa perhepäivähoitajaan jolle 2,5 tyttö menisi ja kun kuulin että hänellä on kaksi muuta suomalaista joille puhuu täysin ruotsia jo niin alkoi huolestuttamaan, sanottiin että tytöllä on vaikeuksia puheen ja kielen kanssa että äidinkieli olisi hänelle tärkeä oppia kunnolla ensiks ja sitten ruotsinkieli mutta hoitaja ei ollut oikein iloinen asiasta ja sanoi vaan että jos halutaan suomenkielistä hoitoa niin pitäisi puhua johtajalle. Tämän jälkeen perhepäivähoitaja koitti jutella tytölle ja kuulin että automaattisesti puhui hiljaa ruotsiksi vaikka just oltiin sanottu että toivotaan suomenkielistä hoitoa.

On kova huoli että tyttökin jää jälkeen, isoveljellä oli/on sama ongelma ( lasten isällä on myös lapsuudessa ollu vaikeuksia puheen kehityksessä ja muissa ). Isoveli oli 3v kun lastenlääkäri kehotti pistämään päivähoitoon edistäkseen oppimista ja kehitystä kielellisestikin ja poika joutui vuodeksi ruotsinkieliselle osastolle kun ei mukamas ollut tilaa suomenkielisellä. Lopputulos oli se että poika ei oppinut mitään ja häntä kiusattiin ainoana suomenkielisenä päivittäin ja jouduttiin juosta kokouksissa jossa oli lastenlääkäri, neuvolatädit ja hoitajat mukana koskien pojan hoitoa kun ei viihtynyt yhtään hoidossa. Vaikka sanottiin että on tärkeä että pojalle puhutaan suomea niin ruotsia oltiin väkisin puhuttu salaa ja hän oireili iltaisin kotona kiukkuamalla ja lyömällä meitä ennenkun asia selvisi. Nyt poika on kohta ollut vuoden suomenkielisellä osastolla ja on kehittynyt huimasti tässä ajassa, heti alkoi viihtymään ja haluamaan päiväkotiin kun muuttui suomenkieliseks ja sai suomenkielisiä kavereita...

Ja nyt pitäisi laittaa tyttö menemään läpi saman kun ei mukamas ole tilaa, en tiedä mitä tehdä ja keneen ottaa yhteyttä että saan apua tähän asiaan.. osaisko kukaan auttaa ? :(

Onko päivähoidonjohtajalla oikeus määrätä lapsi 25 km päähän päivähoitoon toiselle puolelle kuntaa jos siellä on tilaa ja ns ei tarvitse sitten järjestää suomenkielistä paikkaa tähän kylän päiväkotiin?

1

108

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Elämäonjoskus

      Ajaisin sen 25km, jos sillä saisin lapselleni hyvän hoitopaikan.
      Johtajalla on oikeus määrätä hoitopaikka. Valitettavasti vanhempien toiveita ei voi aina noudattaa.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      31
      2160
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      7
      1856
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      15
      1331
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      8
      1220
    5. Tähdet, tähdet -tippuja Kake Randelin tilittää avoimena: "Tämä on viihdyttämistä, eikä sitä..."

      ISO kiitos Kake lauluistasi!Nyt ei vaan studioyleisö lämmennyt. Olet legenda! Lue Kake Randelinin mietteet: https://w
      Tv-sarjat
      21
      1195
    6. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      12
      1117
    7. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      5
      1071
    8. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      7
      1025
    9. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      6
      1014
    10. 12
      997
    Aihe