ALKOHOLIN etämyynti ei olekaan kiellettyä

KOMPOTTI

Käänne alkoholilain valmistelussa: Nettimyyntiä toisista EU-maista ei voidakaan kieltää
Verkkouutiset -

Euroopan komissio katsoo alkoholin etämyyntikiellon loukkaavan EU:n sisämarkkinasääntöjä.

Euroopan komission mukaan alkoholilain uudistukseen kirjattu etämyyntikielto loukkaisi voimaan tullessaan Euroopan unionin sisämarkkinasääntöjä.

Asia ilmenee komission lakiluonnoksesta laatimasta yksityiskohtaisesta mietinnöstä.

Verkkouutisten näkemässä asiakirjassa annetaan kylmää kyytiä lakiin kaavailluille alkoholin verkkokauppaa koskeville säädöksille.

Mietinnön perusteella alkoholin verkkomyynti toisista jäsenvaltioista on mahdollistettava esimerkiksi samalla tavalla kuin Alkon tuotteiden myynti sen liikepaikkojen ulkopuolella. Mietinnön jättäminen merkitsee myös, että alkoholilain voimaan saattamista on lykättävä kuudella kuukaudella.

Komission mietinnössä huomautetaan, että uusi alkoholilaki antaisi Alkolle oikeuden luovuttaa tuotteitaan asiakkaille sen myymälöiden ulkopuolella liikepaikoissa, joiden kanssa Alko on tehnyt "luovutuspaikkasopimuksen". Samalla kuitenkin kiellettäisiin alkoholin etämyynti toisista EU:n jäsenvaltioista Suomeen.

Komission mukaan järjestely, jossa asiakas voisi tilata alkoholijuomia Alkon verkkokaupasta ja noutaa ne muualta kuin Alkon myymälästä ei kuulu enää Alkon monopolioikeuksien piiriin. Tämän vuoksi asiaa on komission mukaan arvioitava tavaran vapaata liikkuvuutta EU:ssa koskevan sääntelyn perusteella.

Komissio katsoo, että uuden alkoholilain etämyyntisäädös syrjisi toisista jäsenvaltioista myytäviä alkoholijuomia ja että se loukkaisi EU:n perussopimuksen tavaran vapaata liikkuvuutta koskevaa sääntelyä.
Kansanterveyden suojelua?

Komissio sivuaa mietinnössään niin kutsuttua Alkotaksi-tapausta. Euroopan unionin tuomioistuin antoi asiassa ratkaisun marraskuussa 2015.

Tuomioistuimen mukaan Suomen alkoholilainsäädäntöön sisältyvä alkoholin etämyynnin kielto on ristiriidassa Euroopan unionin perussopimuksen tavaroiden vapaata liikkuvuutta koskevan sääntelyn kanssa, mutta mahdollisesti oikeutettavissa perussopimuksessa mainituin poikkeusperustein - tässä tapauksessa kansanterveyden ja yleisen järjestyksen suojelemiseksi.

Se, voidaanko poikkeusperusteet hyväksyä, jätettiin asiaa käsittelevän Helsingin hovioikeuden ratkaistavaksi. Tuomioistuin ei ole vielä antanut päätöstään asiassa.

Myös komissio arvioi mietinnössään sitä, voidaanko alkoholin verkkokauppaa ulkomailta rajoittaa kansanterveydellisin perustein. Komissio huomauttaa, että uudessa laissa sekä laajennetaan Alkon jakelukanavia että muun muassa korotetaan vähittäiskaupoissa myytävien juomien korkeinta sallittua alkoholipitoisuutta nykyisestä 4,7 prosentista 5,5 prosenttiin. Näin ollen kansanterveydellisiä perusteluja etämyynnin kieltämiselle ei voida komission mukaan hyväksyä.

Mietinnössä todetaan, että lain tavoitteet voidaan saavuttaa vähemmän sisämarkkinoita rajoittavalla tavalla kuin etämyynnin täyskiellolla.

Komission mukaan laki ei loukkaisi EU-oikeutta, jos Suomi antaisi toisissa jäsenvaltioissa toimiville alkoholin etämyyjille täysin samat oikeudet luovuttaa tuotteitaan asiakkaille kuin Alkolle aiotaan antaa sen liikepaikkojen ulkopuolisissa luovutuspaikoissa.

Mietinnön lopussa korostetaan, että mikäli laki tulee sellaisenaan voimaan eikä komission kantaa oteta huomioon, on lakiin sisältyvä etämyynnin kielto ristiriidassa Euroopan unionin perussopimuksen kanssa.

Lakia valmistelevan sosiaali- ja terveysministeriön alkoholilain uudistuksesta kertovalla verkkosivustolla todetaan edelleen, että rajat ylittävä etämyynti olisi uudessa laissa "selvästi kielletty".

"Käytännössä kielto tarkoittaisi sitä, että ulkomailla sijaitseva myyjä ei saisi myydä Suomessa oleville kuluttajille alkoholijuomia", ministeriön sivuilla kerrotaan.

0

77

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000

      Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

      Luetuimmat keskustelut

      1. Tykkään sinusta tosi tosi paljon

        Siksi en pysty sisäistämään sitä, että se ei ole molemminpuolista. Sattuu liikaa. En osaa käsitellä sitä tunnetta, koska
        Ikävä
        57
        3789
      2. Mikä sai sut ihastumaan

        Mitä tapahtui?
        Ikävä
        167
        2357
      3. Kaupan kassalla kannataa olla kylmä käytös

        https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000010488540.html "19-vuotias Minja ja 59-vuotias Anne työskentelevät sillä todelli
        Sinkut
        212
        2085
      4. Mitä tehdä asialle?

        Jos laitan deitti-ilmon "40-vuotias nainen etsii seuraa" niin ketään ei kiinnosta (korkeintaan paria runkkaripenaa joill
        Sinkut
        141
        1989
      5. Mitä helvettiä pakolaisille pitäisi tehdä RAJALLA?

        Jos Venäjä työntää rajalle pakolaisia ja tekee Suomelle selväksi että heidän puolelleen ei ole pakolaisilla asiaa - mitä
        Maailman menoa
        412
        1401
      6. 79
        1231
      7. Ethän syytä itseäsi

        siitä miten asia menivät. Mä en antanut sulle tilaisuutta.
        Ikävä
        137
        1160
      8. Hyvää heinäkuuta

        Hyvää huomenta ihanaa. 🦗🌾☔🤗🌻❤️
        Ikävä
        235
        1135
      9. Olen pahoillani mies

        Olen surullinen puolestasi, ettet saanut kaipaamaasi naista. Yrititkö lopulta edes? Teistä olisi tullut hyvä pari
        Ikävä
        55
        1060
      10. Olet mies varmasti peto

        Makkarin puolella. 🤤
        Ikävä
        74
        1020
      Aihe