Kun amerikkalaiset vuonna 1905 söivät 32 kiloa naudanlihaa henkeä kohti vuodessa, vuonna 2010 lukema oli 27 kiloa. Näinä samoina vuosina vasikanlihan kulutus väheni henkeä kohti vain 200 grammaan. Lampaanlihan kulutus väheni kolmesta kilosta yhteen. Ja sianlihan kulutus väheni 28 kilosta 22:een. Saman mallin mukaan kananmunien kulutus väheni 130:stä henkeä kohti 119:een. Kaikki vähenivät siis merkittävästi. Toisin ilmaistuna - verrattuna tilanteeseen vuosisata sitten – syömme nykyään viisi kiloa vähemmän nautaa vuodessa, kolme kiloa vähemmän vasikanlihaa, 2,7 kiloa vähemmän lampaanlihaa, 6 kiloa vähemmän sianlihaa, ja 41 kananmunaa vähemmän.” Nämä tuskin ovat sellaisen kansakunnan tilastoja, joissa eläinrasvojen ja punaisen lihan kulutus olisi lisääntynyt.
Asiat käyvät silti yhä mutkíkkaammiksi. Muutos punaisen lihan ja rasvojen kulutuksessa on ainoastaan osa tarinaa siitä, miten syömis- ja juomismallimme ovat muuttuneet. Siinä missä eläinperäisten rasvojen kulutus on vähentynyt, kasvirasvojen kulutus on lisääntynyt. Kaiken kaikkiaan paisto-ja leivontarasvojen kokonaismäärä yli kaksinkertaistui kaudella 1909-2009, 16 kilosta 36 kiloon, ja kasvu oli 63 prosenttia yksinomaan vuodesta 1990 vuoteen 2000. Vuodesta 1910 vuoteen 1970 kasvirasvojen kulutus oli lisäänty nyt jo yli 400 prosenttia.” Suurelta osin tämä muutos oli varmasti seurausta siitä, että amerikkalaiset yrittivät noudattaa terveysneuvoja, joiden mukaan eläinrasvat oli korvattava kasvirasvoilla.
amerikkalaiset hylkäsivät velvollisuudentuntoisesti sianlihan, naudanlihan, vasikanlihan ja lampaanlihan ja rupesivat syömään yhä enemmän kanaa, kalkkunaa ja kalaa. Vuonna 1909 amerikkalaiset söivät vuodessa 7 kiloa kanaa; vuonna 2009 lukema oli noussut 36 kiloon, eli lisääntyminen oli viisinkertainen. Keskimääräinen kalkkunanlihan kulutus lisääntyi vajaasta kilosta vuonna 1935 neljään kiloon viıonna 2009, eli lisäys oli nelinkertainen. Myös kalan kulutus lisääntyi merkittävästi. Vuodesta 1910 vuoteen 1999 kulutus lisääntyi henkeä kohti viidestä kilosta seitsemään kiloon henkeä kohti vuodessa (lisäystä 37 prosenttia).
Jos punainen liha kerran on ongelma, ja siipikarja ja kala ovat meille niin paljon terveellisempiä, miksi kaikki merkittävimmät ruokavalioon liittyvät sairaudet ovat pahentuneet sitä mukaa kuin olemme alkaneet syödä enermnän ”valkoista lihaa ja karsineet laardin, maitorasvan ja punaisen lihan kulutusta? Entä sitten nämä kasvirasvat? Eikö niiden oletettu olevan niin kovin paljon terveellisempiä kuin eläinperäiset rasvat?
Amerikkalaisten tilastoa
54
650
Vastaukset
- hpv16
Amerikkalaistenkin eliniänodote on lisääntynyt suuresti. Suomessahan ihmiset elävät nykyään noin kaksi kertaa vanhemmiksi kuin ennen.
Suurin syy elintasosairauksien syntyyn on lihavuus. Yhdysvalloissa 2/3 kansasta on lihavia. Syynä pitkälti sokeri ja ylettömän rasvainen pikaruoka.- Väinö-667
Huono vastaus.
HUS:in ylilääkäri Martti Färkkilän mukaan kasviöljyjen (linolihapon) aiempaa suurempi osuus ruokavaliossa on yksi syy tulehduksellisten suolistosairauksien räjähdysmäiseen lisääntymiseen:
"Voin sijasta syömme margariineja. Lisäksi esimerkiksi broilerin ja sianlihassa on verrattain runsaasti linolihappoa."
Kuinka pahasti tulehduksellisten sairauksien täytyy räjähtää käsiin ennen kuin ravitsemussuosituksia muutetaan ja margariinien pakkosyöttö mm. päiväkodeissa lopetetaan? - hpv16
Väinö-667 kirjoitti:
Huono vastaus.
HUS:in ylilääkäri Martti Färkkilän mukaan kasviöljyjen (linolihapon) aiempaa suurempi osuus ruokavaliossa on yksi syy tulehduksellisten suolistosairauksien räjähdysmäiseen lisääntymiseen:
"Voin sijasta syömme margariineja. Lisäksi esimerkiksi broilerin ja sianlihassa on verrattain runsaasti linolihappoa."
Kuinka pahasti tulehduksellisten sairauksien täytyy räjähtää käsiin ennen kuin ravitsemussuosituksia muutetaan ja margariinien pakkosyöttö mm. päiväkodeissa lopetetaan?Ensinnäkään Suomessa ei suositella auringonkukka- tai maissiöljyä vaan rypsiöljyä. Rypsiöljyn omegarasvojen suhde on erinomainen eikä se lisää tulehdusta. IBD:n syytä ei nykyään tiedetä ja niitä sairastaa noin 500/100 000 ihmistä.
Tuskinpa ravitsemussuosituksia noilla perusteilla muutetaan. Vuonna 1970 kun syötiin 30 kg maitorasvaa vuodessa niin ikävakioitu sydäntautikuolleisuus oli nelinkertaista. Kainuussa noin 40% miehistä kuoli sydänkohtaukseen ennen kuin tuli kansaneläkeikään. Suhde siis IBD:hen sairastuneisiin 80 ja lopputuloksena vieläpä kuolema eikä elämää hankaloittava sairaus.
Jos sitten sairastaa IBD:tä (joka periytyy vahvasti eli riski on noin 30% jos toinen vanhemmista sairastaa sitä ja 50% jos molemmat) niin joutuu kokeilemaan itselle sopivan ruokavalion.
Aika moni IBD:hen sairastunut joutuu muutenkin vähentämään rasvaa koska rasvaripuli on yleistä. - joo--
Höpö höpö. Tuntuu olevan aukkoja tiedoissa.
- näinfogeli
hpv16 kirjoitti:
Ensinnäkään Suomessa ei suositella auringonkukka- tai maissiöljyä vaan rypsiöljyä. Rypsiöljyn omegarasvojen suhde on erinomainen eikä se lisää tulehdusta. IBD:n syytä ei nykyään tiedetä ja niitä sairastaa noin 500/100 000 ihmistä.
Tuskinpa ravitsemussuosituksia noilla perusteilla muutetaan. Vuonna 1970 kun syötiin 30 kg maitorasvaa vuodessa niin ikävakioitu sydäntautikuolleisuus oli nelinkertaista. Kainuussa noin 40% miehistä kuoli sydänkohtaukseen ennen kuin tuli kansaneläkeikään. Suhde siis IBD:hen sairastuneisiin 80 ja lopputuloksena vieläpä kuolema eikä elämää hankaloittava sairaus.
Jos sitten sairastaa IBD:tä (joka periytyy vahvasti eli riski on noin 30% jos toinen vanhemmista sairastaa sitä ja 50% jos molemmat) niin joutuu kokeilemaan itselle sopivan ruokavalion.
Aika moni IBD:hen sairastunut joutuu muutenkin vähentämään rasvaa koska rasvaripuli on yleistä."Toisena kohtana voisi katsoa omega–6- ja omega–3-rasvahappojen suhdetta. Mitä vähemmän kuutosia suhteessa kolmosiin, sitä parempi."
- hpv16
näinfogeli kirjoitti:
"Toisena kohtana voisi katsoa omega–6- ja omega–3-rasvahappojen suhdetta. Mitä vähemmän kuutosia suhteessa kolmosiin, sitä parempi."
Rypsiöljyn omegarasvojen suhde on paras yleisistä ravintorasvoista. Siinä on omega-6:sta 2 kertaa enemmän kuin omega-3:sta kun oliiviöljyssä suhde on 19:1 ja auringonkukkaöljyssä 700:1. Voissa suunilleen 5:1.
- sitäpareen
hpv16 kirjoitti:
Rypsiöljyn omegarasvojen suhde on paras yleisistä ravintorasvoista. Siinä on omega-6:sta 2 kertaa enemmän kuin omega-3:sta kun oliiviöljyssä suhde on 19:1 ja auringonkukkaöljyssä 700:1. Voissa suunilleen 5:1.
Eurooppalainen tilasto kertoo notta Ranskassa ja Sveitsissä ok reipas tyydyttyneiden rasvojen käyttö ja uhmaavat niitä konsesus päätöksiä eli he eivät suostu kuolemaan syfäreihin suuri joukoin.
Mitä tulee tuohon huuhaa oppii notta rypsissä olis paras suhde. Eli missä on todettu??? Todettu ruokasuositusten tekosia siellä on kauppa ja teollisuus sekä tuottajat päättämässä. Fogelholmi kertoi notta mitä vähempi omega kutosia sitä pareen. - hpv16
sitäpareen kirjoitti:
Eurooppalainen tilasto kertoo notta Ranskassa ja Sveitsissä ok reipas tyydyttyneiden rasvojen käyttö ja uhmaavat niitä konsesus päätöksiä eli he eivät suostu kuolemaan syfäreihin suuri joukoin.
Mitä tulee tuohon huuhaa oppii notta rypsissä olis paras suhde. Eli missä on todettu??? Todettu ruokasuositusten tekosia siellä on kauppa ja teollisuus sekä tuottajat päättämässä. Fogelholmi kertoi notta mitä vähempi omega kutosia sitä pareen.Vilkaise vaikka täältä:
http://www.pronutritionist.net/2011/10/eri-rasvojen-vaikutus-kolesteroliin/
Rypsissä on vain 2 kertaa enemmen omega-6:sta verrattuna omega-3:seen ja nimenomaan suhde on merkittävä. Esimerkiksi oliiviöljyssä suhde on 19:1.
Suomalaiset syövät valtavasti tyydyttynyttä rasvaa eli 14.5E%. On tuo toki pudonnut vuoden 1970-luvusta 22E%. Samassa ajassa sydäntautikuolleisuus on sitten laskenut 80%.
Itsellä kun on suomalaiset geenit (95%) niin painottaisin enemmänkin kotimaisia tutkimuksia enkä ranskalaisia. - K2-vitamiini
hpv16 kirjoitti:
Vilkaise vaikka täältä:
http://www.pronutritionist.net/2011/10/eri-rasvojen-vaikutus-kolesteroliin/
Rypsissä on vain 2 kertaa enemmen omega-6:sta verrattuna omega-3:seen ja nimenomaan suhde on merkittävä. Esimerkiksi oliiviöljyssä suhde on 19:1.
Suomalaiset syövät valtavasti tyydyttynyttä rasvaa eli 14.5E%. On tuo toki pudonnut vuoden 1970-luvusta 22E%. Samassa ajassa sydäntautikuolleisuus on sitten laskenut 80%.
Itsellä kun on suomalaiset geenit (95%) niin painottaisin enemmänkin kotimaisia tutkimuksia enkä ranskalaisia.Kuten tunnettu salaisuus on "kolesterolin laskusta huolimatta sydänkuolleisuus lisääntyi"?
Kolesteroli oppi ei näyttäis pitävän paikkaansa?
- AnjaOkanaganJuntti
Eikös Puustinenkin ole kertonut että hänellä on rasvaripuli?
- niitämuutoksia
Mitä muutoksia ympäristössä tapahtui 80-luvulta 90-luvulle?
Tuon suomalaistutkimuksen syiden taustalla voisivat olla vaikkapa:
Ravitsemussuositukset tulivat voimaan 1987 ja ne aiheuttivat seuraavia muutoksia
suolan rajoittamisesta tuli hyve (joka on edelleen voimassa)
omega-6 rasvahappojen määrä lisääntyi kasviöljyjen suosimisen myötä
maitorasvojen ja niihin sitoutuneiden K2-vitamiinien määrä väheni
hiilihydraattien määrä lisääntyi, samoin diabetes
Uusia lääkkeitä lanseerattiin
PPI-vatsahappolääkkeet tulivat markkinoille 1988
statiinit tulivat laajemmin käyttöön 90-luvulla
bisfosfonaatit tulivat markkinoille 1995
SSRI-lääkkeet alkoivat Suomessa yleistyä vuonna 1990
Muutos D-vitamiinin suosituksessa 1992 (25µg → 10µg)- hpv16
Maitorasvassa on käviävän vähän K-vitamiinia. Päivän tarve tulee noin 10 litrasta maitoa. Muomalaiset syövät nykyään enemmän rasvaa kuin koskaan eli noin 40E%. Suosituksissa suositellaan kylläkin 30E% mutta niitä noudattaa alle 10% väestöstä.
Suomalaisten ikävakioitu sydäntautikuolleissuus on vähentynyt 80% vuodesta 1970 ja elinikä pidentynyt yli 20 vuotta. Pitkälti kasvirasvojen suosimisen myötä. - K2-vitamiini
hpv16 kirjoitti:
Maitorasvassa on käviävän vähän K-vitamiinia. Päivän tarve tulee noin 10 litrasta maitoa. Muomalaiset syövät nykyään enemmän rasvaa kuin koskaan eli noin 40E%. Suosituksissa suositellaan kylläkin 30E% mutta niitä noudattaa alle 10% väestöstä.
Suomalaisten ikävakioitu sydäntautikuolleissuus on vähentynyt 80% vuodesta 1970 ja elinikä pidentynyt yli 20 vuotta. Pitkälti kasvirasvojen suosimisen myötä.Edam sisältää rasvaisena versiona 49,41µg K2-vitamiinia, mutta vähärasvaisimmassa sitä on enää 2,35µg. Pudotus on siis todella merkittävä, jäljellä on enää 1/21-osa K2-vitamiinista. Suhde on samansuuntainen muillakin juustoilla, ei kuitenkaan niin merkittävä, sillä Edam on yksi eniten K2-vitamiinia sisältävistä juustoista. Juustoissa myös kypsytysaika vaikuttaa K2-vitamiinin kertymiseen, koska vitamiini syntyy maidon sokereita (laktoosia) syövien bakteereiden työn tuloksena. Siksi ikääntyneissä juustoissa on enemmän K2-vitamiinia kuin nuoremmissa ja myös laktoosia vähemmän – jopa siinä määrin, että laktoosiherkätkin voivat niitä syödä ongelmitta.
- amerikkainen
Katseli aloitus tekstiä. Yhtään pohdintaa ei löytynyt ,miksi sairastavuus on lisääntynyt Amerikassa, vaikka esimerkiksi lihan ja rasvan kulutus on muuttunut kevyempiin. Näin taitaa olla myös koto- Suomessa?
- hpv16
No suomessakin sydänkohtaukset ovat kääntyneet nousuun. Tuo tapahtui samaan aikaan kun voin kulutus lisääntyi:
http://www.iltalehti.fi/sydan/2015100120448428_sd.shtml - K2-vitamiini
hpv16 kirjoitti:
No suomessakin sydänkohtaukset ovat kääntyneet nousuun. Tuo tapahtui samaan aikaan kun voin kulutus lisääntyi:
http://www.iltalehti.fi/sydan/2015100120448428_sd.shtmlKyllä juu statiiniaikakaudella.
https://docs.google.com/viewer?a=v&pid=sites&srcid=ZGVmYXVsdGRvbWFpbnxsZWlub3V0cmlhaW5lbnxneDoxYmE5MmE0ZDg3NGQzN2E1 - mutenvain
hpv16 kirjoitti:
No suomessakin sydänkohtaukset ovat kääntyneet nousuun. Tuo tapahtui samaan aikaan kun voin kulutus lisääntyi:
http://www.iltalehti.fi/sydan/2015100120448428_sd.shtmlMyös Atkins sai sydänkohtauksen. Runsasrasvainen oli hänen ruokavalionsa.
- hpv16
K2-vitamiini kirjoitti:
Kyllä juu statiiniaikakaudella.
https://docs.google.com/viewer?a=v&pid=sites&srcid=ZGVmYXVsdGRvbWFpbnxsZWlub3V0cmlhaW5lbnxneDoxYmE5MmE0ZDg3NGQzN2E1Statiinit tulivat markkinoille 1987. Niiden markkinoille tulon jälkeen ikävakioitu sydäntautikuolleisuus laski aina viime vuosiin asti. Kolesteroliarvot kääntyivät nousuun vuonna 2007:
https://www.innokyla.fi/documents/492969/a2080710-331d-4eb0-a23c-d11da52f52b0 - K2-vitamiini
hpv16 kirjoitti:
Statiinit tulivat markkinoille 1987. Niiden markkinoille tulon jälkeen ikävakioitu sydäntautikuolleisuus laski aina viime vuosiin asti. Kolesteroliarvot kääntyivät nousuun vuonna 2007:
https://www.innokyla.fi/documents/492969/a2080710-331d-4eb0-a23c-d11da52f52b0Se ihme juttu niin miksi ihmeessä vaikka niillä ranskalaisilla ja sveitsiläisillä on korkeammat kolesterolit kuin itä-euroopalailla niin sydänkuolleisuus ei menekkään uskomuksiesi mukaan.
- Kuopiontutkija
hpv16 kirjoitti:
Statiinit tulivat markkinoille 1987. Niiden markkinoille tulon jälkeen ikävakioitu sydäntautikuolleisuus laski aina viime vuosiin asti. Kolesteroliarvot kääntyivät nousuun vuonna 2007:
https://www.innokyla.fi/documents/492969/a2080710-331d-4eb0-a23c-d11da52f52b0Statiinit, joiden pitäisi alentaa sydäntautiriskiä, nostavat riskiä sairastua diabetekseen. Diabetes taas nostaa sydäntautiriskiä (sen lisäksi, että se voi mm. viedä näön ja jalat ja tuhota munuaiset).
Milanossa on päädytty Kuopiotakin korkeampaan arvioon statiinien diabetesriskiä nostavastasta vaikutuksesta: ne pompsauttavat riskiä sairastua tyypin 2 diabetekseen 60 prosenttia. - Kuopiontutkija
hpv16 kirjoitti:
Statiinit tulivat markkinoille 1987. Niiden markkinoille tulon jälkeen ikävakioitu sydäntautikuolleisuus laski aina viime vuosiin asti. Kolesteroliarvot kääntyivät nousuun vuonna 2007:
https://www.innokyla.fi/documents/492969/a2080710-331d-4eb0-a23c-d11da52f52b0Statiinit, joiden pitäisi alentaa sydäntautiriskiä, nostavat riskiä sairastua diabetekseen. Diabetes taas nostaa sydäntautiriskiä (sen lisäksi, että se voi mm. viedä näön ja jalat ja tuhota munuaiset).
Milanossa on päädytty Kuopiotakin korkeampaan arvioon statiinien diabetesriskiä nostavastasta vaikutuksesta: ne pompsauttavat riskiä sairastua tyypin 2 diabetekseen 60 prosenttia. - hpv16
K2-vitamiini kirjoitti:
Se ihme juttu niin miksi ihmeessä vaikka niillä ranskalaisilla ja sveitsiläisillä on korkeammat kolesterolit kuin itä-euroopalailla niin sydänkuolleisuus ei menekkään uskomuksiesi mukaan.
Itä-Euroopan terveydenhoito on aika lailla surkeaa.
Kun Suomessa kokonaiskolesteroli laski 7.3 mmol/l arvoon 5.2 mmol/l niin ikävakioitu sydäntautikuolleisuus laski 80%.
Kolesteroliarvot ovat merkittävin riskitekijä sv-sairauksissa mutta on niitä muitakin. Geneettisesti esimerkiksi APOE geenin e4-muoto, jota on suomessa 30% ja ranskassa vain 19%. - hpv16
Kuopiontutkija kirjoitti:
Statiinit, joiden pitäisi alentaa sydäntautiriskiä, nostavat riskiä sairastua diabetekseen. Diabetes taas nostaa sydäntautiriskiä (sen lisäksi, että se voi mm. viedä näön ja jalat ja tuhota munuaiset).
Milanossa on päädytty Kuopiotakin korkeampaan arvioon statiinien diabetesriskiä nostavastasta vaikutuksesta: ne pompsauttavat riskiä sairastua tyypin 2 diabetekseen 60 prosenttia.Statiinit lisäävät riskiä sairastua kakkostyypin diabetekseen ja huonoja kolesteroliarvoja kannattaakin hoitaa elämäntapamuutoksilla eli laihduttamalla, liikunnalla ja vaihtamalla kova rasva pehmeään.
- 42valtiota
hpv16 kirjoitti:
Statiinit lisäävät riskiä sairastua kakkostyypin diabetekseen ja huonoja kolesteroliarvoja kannattaakin hoitaa elämäntapamuutoksilla eli laihduttamalla, liikunnalla ja vaihtamalla kova rasva pehmeään.
Tilastot puhuvat hyvin yksinkertaista kieltä: rasva (kaikki paitsi auringonkukkaöljy) yhdessä eläinperäisen proteiinin kanssa korreloi korkeampaan kolesteroliin JA matalampaan sydänkuolleisuuteen. Ja hiilarit, varsinkin viljan ja perunan kaltaiset nopeat hiilarit (ja juujoo, kokojyvä kuuluu tähän) korreloivat korkeampaan sydänkuolleisuuteen, vaikka kolesterolia tällöin laskevatkin. Suomeksi sen voisi sanoa h-y-v-i-n lyhyesti: elämä voittaa Euroopassa kun hiilarit korvataan rasvalla, eikä halveksuta eläinperäisiä tuotteita.
- havaintojatilasto
"Tilastoilla ei tällaista asiaa voi todistaa. Tutkimuksissa (m.m. Framinghamin tutkimus) on havaittu se, että korkea LDL ja matala HDL lisäävät sydänkohtauksia."
Mitä tuolla toristellaan vai mitä sinä toristelet? Havaittu notta lienee sama kuin tilasto? - hpv16
havaintojatilasto kirjoitti:
"Tilastoilla ei tällaista asiaa voi todistaa. Tutkimuksissa (m.m. Framinghamin tutkimus) on havaittu se, että korkea LDL ja matala HDL lisäävät sydänkohtauksia."
Mitä tuolla toristellaan vai mitä sinä toristelet? Havaittu notta lienee sama kuin tilasto?Tilastoissa on laskettu erilaisia lukuja yhteen ja jaettu summa kappale- tai ihmismäärällä. Esimerkiksi ikävakioitu sydäntautikuolleisuus on tällainen luku. Tuollaiset luvut eivät kerro mitään yksilöistä. Esimerkiksi tsekkitutkijoilla oli käytössään maakohtaisia tilastoja ja sen perusteella esittivät väitteensä.
Paremmissa tutkimuksissa seurataan yksilöitä ja mielellään vielä samantyyppisen perimän omaavia. Heidän elintapansa kartoitetaan, otetaan verikokeita ja seurataan terveyttä. Kumpikohan todistaa kolesterolin vaikutuksen sydänkohtauksiin, 10 000 yksilöä joiden terveysarvot tunnetaan ja tarkka kuolinsyy ja -ikä vai ikävakioitu sydäntautikuolleisuus (15-65 vuotta) ja maan keskimääräinen ravitsemus. Jos tsekit olisivat tilastoineet esimerkiksi kännykän käytön tai elintason niin noidenkin ja sydänkuolemien välille olisi syntynyt vahva korrelaatio.
Utriaisen "tutkimus" on toinen surkuhupaisa juttu. Äijän mukaan sydäntautitilanne ei ole nykyään yhtään parempi vaikka sydänkohtauksiin kuollaan keskimäärin 30 vuotta myöhemmin. - 42valtiota
hpv16 kirjoitti:
Tilastoissa on laskettu erilaisia lukuja yhteen ja jaettu summa kappale- tai ihmismäärällä. Esimerkiksi ikävakioitu sydäntautikuolleisuus on tällainen luku. Tuollaiset luvut eivät kerro mitään yksilöistä. Esimerkiksi tsekkitutkijoilla oli käytössään maakohtaisia tilastoja ja sen perusteella esittivät väitteensä.
Paremmissa tutkimuksissa seurataan yksilöitä ja mielellään vielä samantyyppisen perimän omaavia. Heidän elintapansa kartoitetaan, otetaan verikokeita ja seurataan terveyttä. Kumpikohan todistaa kolesterolin vaikutuksen sydänkohtauksiin, 10 000 yksilöä joiden terveysarvot tunnetaan ja tarkka kuolinsyy ja -ikä vai ikävakioitu sydäntautikuolleisuus (15-65 vuotta) ja maan keskimääräinen ravitsemus. Jos tsekit olisivat tilastoineet esimerkiksi kännykän käytön tai elintason niin noidenkin ja sydänkuolemien välille olisi syntynyt vahva korrelaatio.
Utriaisen "tutkimus" on toinen surkuhupaisa juttu. Äijän mukaan sydäntautitilanne ei ole nykyään yhtään parempi vaikka sydänkohtauksiin kuollaan keskimäärin 30 vuotta myöhemmin.Ihme ja kumma Turussa pitäis oliko se mahdollisesti Huupponen jonka tulee tehdä se statiineitten vaikuttavuus laskenta tahi tilasto eikä ole saanut mitään aikaiseksi. Meneekö yli ymmärryksen vai tuleeko karmea totuus vastaan? Niitä äijiä on monen laatuista.
Vielä puuttuu se tilasto joka kertois miten on nää kolesterolit suomalaisilla sydänpotilailla se sydärin saaressaan.
Siellä Oliko se HUSin alueella on kolesteroliopit kunniassaan ja sydäreitten määrä korkea. Samoin on Saarijärvellä Kiminkisen potilailla Keski-Suomen huippua. - hpv16
42valtiota kirjoitti:
Ihme ja kumma Turussa pitäis oliko se mahdollisesti Huupponen jonka tulee tehdä se statiineitten vaikuttavuus laskenta tahi tilasto eikä ole saanut mitään aikaiseksi. Meneekö yli ymmärryksen vai tuleeko karmea totuus vastaan? Niitä äijiä on monen laatuista.
Vielä puuttuu se tilasto joka kertois miten on nää kolesterolit suomalaisilla sydänpotilailla se sydärin saaressaan.
Siellä Oliko se HUSin alueella on kolesteroliopit kunniassaan ja sydäreitten määrä korkea. Samoin on Saarijärvellä Kiminkisen potilailla Keski-Suomen huippua.Vain 32% sydänkohtauksen saaneista käytti statiineja vaikka 62% oli sepelvaltimopotilaita. Elämäntavat muutenkin rempallaan eli yli puolet tupakoi.
Kannattaa lukea se Iltalehden artikkeli, jossa todettiin että HUS:issa sydänkohtauspotilaiden määrä kasvoi 30% vuosien 2011 ja 2015 välillä. Lainaus tuosta artikkelista:
'Terveyden ja hyvinvoinninlaitoksen (THL) vuonna 2012 julkaisemien tuoreimpien Finriski-tilastojen mukaan suomalaisten korkean verenpaineen väheneminen on hidastunut ja kolesteroliarvot ovat kääntyneet pitkän laskukehityksen jälkeen nousuun.'
Statiinien hyödyistä riskiryhmien hoidossa on paljon näyttöä. Seuraavan metatutkimuksen mukaan ne vähensivät riskiryhmien halvauksia 20%:
http://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0092388
Ylipäätänsä suositukset ovat erittäin tehokkaita sv-sairauksien hoidossa. Tässä kotimainen pitkäkestoinen (mutta vain havainnointitutkimus):
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/?term=Primary prevention and risk factor reduction in coronary heart disease mortality among working aged men and women in eastern Finland over 40 years
Tuon mukaan kolesteroliarvojen lasku, tupakoinnin väheneminen ja verenpaineen lasku selittävät hyvin meillä tapahtuneen 80% vähenemisen ikävakioidussa sydäntautikuolleisuudessa.
Valitettavasti statiinien tehokkuus ja haittavaikutukset selviävät tarkemmin vasta tulevaisuudessa koska ne ovat olleet markkinoilla vasta 30 vuotta. - 42valtiota
hpv16 kirjoitti:
Vain 32% sydänkohtauksen saaneista käytti statiineja vaikka 62% oli sepelvaltimopotilaita. Elämäntavat muutenkin rempallaan eli yli puolet tupakoi.
Kannattaa lukea se Iltalehden artikkeli, jossa todettiin että HUS:issa sydänkohtauspotilaiden määrä kasvoi 30% vuosien 2011 ja 2015 välillä. Lainaus tuosta artikkelista:
'Terveyden ja hyvinvoinninlaitoksen (THL) vuonna 2012 julkaisemien tuoreimpien Finriski-tilastojen mukaan suomalaisten korkean verenpaineen väheneminen on hidastunut ja kolesteroliarvot ovat kääntyneet pitkän laskukehityksen jälkeen nousuun.'
Statiinien hyödyistä riskiryhmien hoidossa on paljon näyttöä. Seuraavan metatutkimuksen mukaan ne vähensivät riskiryhmien halvauksia 20%:
http://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0092388
Ylipäätänsä suositukset ovat erittäin tehokkaita sv-sairauksien hoidossa. Tässä kotimainen pitkäkestoinen (mutta vain havainnointitutkimus):
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/?term=Primary prevention and risk factor reduction in coronary heart disease mortality among working aged men and women in eastern Finland over 40 years
Tuon mukaan kolesteroliarvojen lasku, tupakoinnin väheneminen ja verenpaineen lasku selittävät hyvin meillä tapahtuneen 80% vähenemisen ikävakioidussa sydäntautikuolleisuudessa.
Valitettavasti statiinien tehokkuus ja haittavaikutukset selviävät tarkemmin vasta tulevaisuudessa koska ne ovat olleet markkinoilla vasta 30 vuotta.Juu ku kolomen kymmen vuoden kuluttua on ruumiit laskettu.
Miten statiinit voivat vähentää sydäreitä? Ei mitenkään. Kolesterolit eivät ole valtimotulppien syy vaan sokuritaudin aiheuttama hiussuoniston tukkeentuminen. Jopa proffa Knuuti kirijootti notta sydäntautisilla on historiassa sokeri/insuliini häiriöitä.
Menepä kipin kapin etsimään suomalaiste sydäntautisten kolesteroli jutut silleen niinku tilastona. Ei koska viralliserheelisten tieteelliset harharetket paljastuisi. - hpv20
42valtiota kirjoitti:
Juu ku kolomen kymmen vuoden kuluttua on ruumiit laskettu.
Miten statiinit voivat vähentää sydäreitä? Ei mitenkään. Kolesterolit eivät ole valtimotulppien syy vaan sokuritaudin aiheuttama hiussuoniston tukkeentuminen. Jopa proffa Knuuti kirijootti notta sydäntautisilla on historiassa sokeri/insuliini häiriöitä.
Menepä kipin kapin etsimään suomalaiste sydäntautisten kolesteroli jutut silleen niinku tilastona. Ei koska viralliserheelisten tieteelliset harharetket paljastuisi.No minähän olen postannut tänne useampaan kertaan tilaston suomalaisten kolesteroliarvojen ja sydäntautien kehityksestä. Sydäntaudit ovat muuten laskeneet koko ajan kun kakkostyypin diabetes on lisääntynyt.
Täällä taas tietoa statiinien pitkäaikaishoidon hyödyistä:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26864092
21% pienempi riski saada sydänkohtaus jos käytti statiineja 5 vuotta aeuraavana 20 vuoden ajanjaksona. - 42valtiota
hpv20 kirjoitti:
No minähän olen postannut tänne useampaan kertaan tilaston suomalaisten kolesteroliarvojen ja sydäntautien kehityksestä. Sydäntaudit ovat muuten laskeneet koko ajan kun kakkostyypin diabetes on lisääntynyt.
Täällä taas tietoa statiinien pitkäaikaishoidon hyödyistä:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26864092
21% pienempi riski saada sydänkohtaus jos käytti statiineja 5 vuotta aeuraavana 20 vuoden ajanjaksona.Teillä on Kiminkisen asenna.
"Tässä Tapsan arviointi: Maalaislääkäri Kiminkinen 9.4.2012 Utriaiselle
Miksi tätä paskaa jauhetaan Suomessa samojen maallikoiden toimesta, kun maailmalla tälle vain nauretaan tiedepiireissä ? Nyt Utriainen olen saanut tarpeekseni tästä paskasta ! Soitin Leo Niskaselle ja olet täysin amatöörimäisesti ymmärtänyt ja käsittänyt koko tutkimuksen päin helvettiä! Sehän nimenomaan osoittaa statiinien hyödyn ja syöpäneutraaliuden. Nyt otat järkesi käteen ja mietit, mitä voit saada aikaan, jos korkean riskin potilaat lopettavat hoitonsa. Me tulemme seuraamaan sitä. On eri asia olla asiantuntija ja lääkäri ja kantaa vastuu kansasta kuin huudella rannoilta ja puskien takaa. Tämä viestintä loppuu osaltani tähän.
Ymmärrän, että tämä on asia ja olen asiassa vastaan kansan puolesta. Toivon, että Sinäkin ymmärrät tämän - tosin uskon, sillä vaikutat ihan mukavalta mieheltä. Mutta kun on ihmishengistä kyse, olen tosissani. Lisäksi saisit pyytää anteeksi Petri Kovaselta - häpeä hyvä mies!
tapsa"
Kuinka on mahdollista notta noinkin laadukas tutkimus väittää todeksi jotain ja tilastot kertovat päinvastaista? Kiminkisellä oli sairaala lääkärinä mahdollisuus penkoa oman lasareetin arkistoista ne kolet ja sydärit. Ei liene raha ongelma onhan hällä parisattaa tuhatta vuos ansio joten vois hänkin tehä tieteellistä työtä tai myös palkata joku nörtti
- hpv16
Ranskassa siis APOE e4:sta vain 10%.
- Näkiä
Olen huomannut jotta saidaudet ovat lisääntyneet kun, kieletään oikeat ruuan syönti. Pankaapas kasvis öljy paistin pannulle kuumenemaan tai markariini niin siihen kertyy rahnaa tai rengas vähän yläpuolelle rasvan tai öljynpintaan joka on myrkylliseksi joka aiheuttaa kaikenlaisia sairauksia. Ja kunnolinen ceilonin kaneli puuron,viilin ja muun ruoan päälle korjaa kolestroli vaikeudet. Syön kaikkea aitoa ruokaa ja paljon vihannes raaka mehuja. Enkä syö minkäänlaisia lääkkeitä, lääkäriä en ole nähnyt 7vuoteen. Ylilääkäri Jeesusta rakastan, kiitän terveydestä ja kaikesta hyvästä mitä Hän on nytten, enne ja tuleva pitämään terveenä. Kiitos Herralle!!!!
- hpv20
No suomalaisten elinikä on lisääntynyt suunilleen 20 vuotta viimeisen 40 vuoden aikana joten terveys on enemmänkin parantunut kuin huonontunut.
- Oikeastitervekö
hpv20 kirjoitti:
No suomalaisten elinikä on lisääntynyt suunilleen 20 vuotta viimeisen 40 vuoden aikana joten terveys on enemmänkin parantunut kuin huonontunut.
No en tiiä. Ihmiset vaan elää sairaana pitempään. Eliniän nouseminen voi selittyä paremmalla terveydenhoidolla, mutta se ei vielä tarkoita, että ihmiset olisi oikeesti terveempiä.
Nääkeehän sen tilastoista, iso osa suomalaisista kärsii masennuksesta tai kakkostyypin diabeteksestä. Ei ne sillon ole terveitä vaikka eläisivät 90-vuotiaiksi.
Terveys ei ole sairauden poissaoloa. - hpv20
Oikeastitervekö kirjoitti:
No en tiiä. Ihmiset vaan elää sairaana pitempään. Eliniän nouseminen voi selittyä paremmalla terveydenhoidolla, mutta se ei vielä tarkoita, että ihmiset olisi oikeesti terveempiä.
Nääkeehän sen tilastoista, iso osa suomalaisista kärsii masennuksesta tai kakkostyypin diabeteksestä. Ei ne sillon ole terveitä vaikka eläisivät 90-vuotiaiksi.
Terveys ei ole sairauden poissaoloa.No ne ihmiset olivat ennenkin aika sairaita ennen kuolemaansa jollei sydänkohtaus kaatanut nuorena. Iso osa noista lisävuosista on kuitenkin suhteellisen huolettomia. Lisäksi terveys on suhteellinen ilmiö, itse en pidä lääkkeiden käyttöä pahana jos niistä ei tule sivuvaikutuksia.
Diabetestä sairastaa tilastojen mukaan 6% ( 3% jotka eivät tiedä)
- Väinö-667
Lisäaineet ovat yksi syyllinen heikkoon terveyteen eikä aivan mitätön. Syömällä punaista lihaa, niin se jopa pidentää ikää.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4944490/- hpv20
Telomeerin pituudella ei ole oikein väliä jos kuolee sydänkohtaukseen tai syöpään. Eniten lihaa ja eläinrasvaa syövän kymmenyksen kuolleisuus noihin on taas yli 20% suurempaa kuin keskivertoväestön.
- Väinö-667
Kuolleisuus on 100 prosenttista.
Kummaa jankutusta. Muualla maailmaa on päästy eroon ajatuksesta, jonka dr Ancel Keys loi, että eläin rasva on terveydelle haitallista. Tällaista tutkimusta ei ole olemassa. On väärin kuvitella keinotekoisten ruoka-aineiden (joita loi ruokateollisuus hyödyntäen Keys:n ajatuksia) olevan terveellisiä. Suomalaisten keski-ikä on noussu, mutta miten? Lääkkeiden voimalla. Hyvin suuri joukko 70 v ihmisistä syö paljon lääkkeitä. Ehkä 70 prosenttisesti turhaan, mutta?
No meidän terveys kurut kuittaa meillä olevan erilaiset geenit. Ja ihmisen vielä uskoo tähän, suomalainen on kuuliainen kansa.- hpv20
Ikävakioitu kuolleisuus on eri asia kuin absoluuttinen kuolleisuus. Kun 1970 itäsuomalaisten miesten ikävakioitu sydäntautikuolleisuus oli 800 per 100 000 niin tuo tarkoittaa että 100 000 iältään 15-65 -vuotiaasta miehestä 800 kuoli vuosittain sydänkohtaukseen. Tuo siis merkitsi että noin 40% (50 v* 800/100 000 on 40%) heistä kuoli sydänkohtaukseen ennen kansaneläkeikää.
Ennen ihmiset olivat sen verran sairaita että kuolivat jopa 30 vuotta aiemmin ja iso osa oli hyvin huonossa kunnossa ennen kuolemaansa. Lääkkeitäkään ei juuri ollut. Saavutetut lisäelinvuodet ovat pääasiassa kohtuullisen terveitä.
On aivan samantekevää millä ne huonot kolesteroliarvot hankkii. Sokeri on huono mutta niin on kova rasvakin, pehmeä rasva ja täysjyvävilja taasen parantavat kolesteroliarvoja ja ovat siksi sydänystävällisiä.
Eläinrasvan haitallisuudesta löytyy kyllä tutkimuksia. Vielä enemmän löytyy tutkimuksia kasviöljyjen eduista. - Väinö-667
hpv20 kirjoitti:
Ikävakioitu kuolleisuus on eri asia kuin absoluuttinen kuolleisuus. Kun 1970 itäsuomalaisten miesten ikävakioitu sydäntautikuolleisuus oli 800 per 100 000 niin tuo tarkoittaa että 100 000 iältään 15-65 -vuotiaasta miehestä 800 kuoli vuosittain sydänkohtaukseen. Tuo siis merkitsi että noin 40% (50 v* 800/100 000 on 40%) heistä kuoli sydänkohtaukseen ennen kansaneläkeikää.
Ennen ihmiset olivat sen verran sairaita että kuolivat jopa 30 vuotta aiemmin ja iso osa oli hyvin huonossa kunnossa ennen kuolemaansa. Lääkkeitäkään ei juuri ollut. Saavutetut lisäelinvuodet ovat pääasiassa kohtuullisen terveitä.
On aivan samantekevää millä ne huonot kolesteroliarvot hankkii. Sokeri on huono mutta niin on kova rasvakin, pehmeä rasva ja täysjyvävilja taasen parantavat kolesteroliarvoja ja ovat siksi sydänystävällisiä.
Eläinrasvan haitallisuudesta löytyy kyllä tutkimuksia. Vielä enemmän löytyy tutkimuksia kasviöljyjen eduista.Ehkä kyseisiä tutkimuksia on suorittanut Kuopion ruokintalaitos.
- 20kommentoi
hpv20 kirjoitti:
Ikävakioitu kuolleisuus on eri asia kuin absoluuttinen kuolleisuus. Kun 1970 itäsuomalaisten miesten ikävakioitu sydäntautikuolleisuus oli 800 per 100 000 niin tuo tarkoittaa että 100 000 iältään 15-65 -vuotiaasta miehestä 800 kuoli vuosittain sydänkohtaukseen. Tuo siis merkitsi että noin 40% (50 v* 800/100 000 on 40%) heistä kuoli sydänkohtaukseen ennen kansaneläkeikää.
Ennen ihmiset olivat sen verran sairaita että kuolivat jopa 30 vuotta aiemmin ja iso osa oli hyvin huonossa kunnossa ennen kuolemaansa. Lääkkeitäkään ei juuri ollut. Saavutetut lisäelinvuodet ovat pääasiassa kohtuullisen terveitä.
On aivan samantekevää millä ne huonot kolesteroliarvot hankkii. Sokeri on huono mutta niin on kova rasvakin, pehmeä rasva ja täysjyvävilja taasen parantavat kolesteroliarvoja ja ovat siksi sydänystävällisiä.
Eläinrasvan haitallisuudesta löytyy kyllä tutkimuksia. Vielä enemmän löytyy tutkimuksia kasviöljyjen eduista."Eläinrasvan haitallisuudesta löytyy kyllä tutkimuksia. Vielä enemmän löytyy tutkimuksia kasviöljyjen eduista."
Niin Sydneyn tutkimus vahvistaa tämän?????????? - hpv20
Väinö-667 kirjoitti:
Ehkä kyseisiä tutkimuksia on suorittanut Kuopion ruokintalaitos.
Onhan siellä Kuopiossakin asiaa tutkittu ja sehän kismittää rasvaajia kun joka puolelta tulee näitä samoja tuloksia eli korkea LDL on edelleenkin merkittävin riskitekijä sv-sairauksissa.
Merkittävämpiä tutkimuksia tehdään kylläkin Yhdysvalloissa. Esimerkiksi Harvardin yliopiston kansanterveystieteen laitoksella ja Framinghamin tutkimuksessa.
Kotimaiset tutkimukset ovat siinä mielessä tärkeitä meille suomalaisille koska tutkimus tutkii geneettisesti meitä. - Framinghamissa
hpv20 kirjoitti:
Onhan siellä Kuopiossakin asiaa tutkittu ja sehän kismittää rasvaajia kun joka puolelta tulee näitä samoja tuloksia eli korkea LDL on edelleenkin merkittävin riskitekijä sv-sairauksissa.
Merkittävämpiä tutkimuksia tehdään kylläkin Yhdysvalloissa. Esimerkiksi Harvardin yliopiston kansanterveystieteen laitoksella ja Framinghamin tutkimuksessa.
Kotimaiset tutkimukset ovat siinä mielessä tärkeitä meille suomalaisille koska tutkimus tutkii geneettisesti meitä.Missä on tilastot notta sydäntautisilla olis korkeat kolesterolit ennen sydäriä tahi sydärin sattuessa. Ei pitäis olla vaikiaaka laatia tilastoa sillä kolet n mitataan automaattisesti sydänosastolle tullessa. Ainua vaikeus siinä notta tulokset eivät vastaa nyky uskomuksia joten on tyydyttävä jankkaamaan.
"Mitä sitten tulee Framinghamin tutkimukseen ja tyydyttyneisiin rasvoihin. Lainatkaamme William Castellia, joka toimi useita vuosia Framinghamin tutkimuksen johtajana.
"Framinghamissa, Massachusettsissa, mitä enemmän tyydyttyneitä rasvoja ihminen söi, sitä alhaisempi hänen seeruminsa kolesterolitaso oli ... havaitsimme että ihmiset, jotka söivät eniten kolesterolia, söivät eniten tyydyttyneitä rasvahappoja, saivat eniten kaloreita, painoivat vähiten ja olivat fyysisesti aktiivisimpia.” (Dr William Castelli 1992, Framingham tutkimuksen johtaja)." - hpv20
Framinghamissa kirjoitti:
Missä on tilastot notta sydäntautisilla olis korkeat kolesterolit ennen sydäriä tahi sydärin sattuessa. Ei pitäis olla vaikiaaka laatia tilastoa sillä kolet n mitataan automaattisesti sydänosastolle tullessa. Ainua vaikeus siinä notta tulokset eivät vastaa nyky uskomuksia joten on tyydyttävä jankkaamaan.
"Mitä sitten tulee Framinghamin tutkimukseen ja tyydyttyneisiin rasvoihin. Lainatkaamme William Castellia, joka toimi useita vuosia Framinghamin tutkimuksen johtajana.
"Framinghamissa, Massachusettsissa, mitä enemmän tyydyttyneitä rasvoja ihminen söi, sitä alhaisempi hänen seeruminsa kolesterolitaso oli ... havaitsimme että ihmiset, jotka söivät eniten kolesterolia, söivät eniten tyydyttyneitä rasvahappoja, saivat eniten kaloreita, painoivat vähiten ja olivat fyysisesti aktiivisimpia.” (Dr William Castelli 1992, Framingham tutkimuksen johtaja)."Sydänkohtaus muuttaa kolesteroliarvoja paljon joten tuollaisella tilastolla ei tee mitään.
Sen sijaan Finriski-tutkimuksessa on kartoitettu ihmisten kolesteroliarvoja ja seurattu sydäntautikuolleisuutta. Muistaakseni 1 mmol/l kolesterolitason nousu lisäsi kuolemanriskiä 46%. Vilkaise vaikka Finriskilaskuria, se kertoo todennäköisyyden. Framinghamissa on saatu ihan samat tulokset eli kun LDL nousee niin nousee sydänkohtausriskikin. Molemmissa tutkimuksissa tutkimusaika vuosikymmeniä.
Tuo Cassellin lausuma on raportista jossa hän valitteli että Framinghamin tutkimusmenetelmässä oli puutteita koska joiltain osin saatiin erilaisia tuloksia kuin klinikkatutkimuksista. - huttusjussi
hpv20 kirjoitti:
Sydänkohtaus muuttaa kolesteroliarvoja paljon joten tuollaisella tilastolla ei tee mitään.
Sen sijaan Finriski-tutkimuksessa on kartoitettu ihmisten kolesteroliarvoja ja seurattu sydäntautikuolleisuutta. Muistaakseni 1 mmol/l kolesterolitason nousu lisäsi kuolemanriskiä 46%. Vilkaise vaikka Finriskilaskuria, se kertoo todennäköisyyden. Framinghamissa on saatu ihan samat tulokset eli kun LDL nousee niin nousee sydänkohtausriskikin. Molemmissa tutkimuksissa tutkimusaika vuosikymmeniä.
Tuo Cassellin lausuma on raportista jossa hän valitteli että Framinghamin tutkimusmenetelmässä oli puutteita koska joiltain osin saatiin erilaisia tuloksia kuin klinikkatutkimuksista.Hutttunen kirjoittaa Duodecim -aikakauskirjan kolumnissaan:
...." Pitkäkestoisiin seurantatutkimuksiin perustuvat meta-analyysit ovat sekoittaneet pakan.
Tyydyttyneen rasvan saannin ja sepelvaltimotaudin ilmaantuvuuden välillä ei parhaalla
tahdollakaan näytä löytyvän yhteyttä. Sen sijaan runsas monityydyttymättömän rasvan
saanti näyttää johdonmukaisesti suojaavan sepelvaltimotaudilta. Mutta miten ihmeessä
on mahdollista, että tyydyttynyt rasva ei lisää sepelvaltimotautia, vaikka se kiistatta lisää sepelvaltimotautia aiheuttavan LDL kolesterolin pitoisuutta?" .... - hpv20
huttusjussi kirjoitti:
Hutttunen kirjoittaa Duodecim -aikakauskirjan kolumnissaan:
...." Pitkäkestoisiin seurantatutkimuksiin perustuvat meta-analyysit ovat sekoittaneet pakan.
Tyydyttyneen rasvan saannin ja sepelvaltimotaudin ilmaantuvuuden välillä ei parhaalla
tahdollakaan näytä löytyvän yhteyttä. Sen sijaan runsas monityydyttymättömän rasvan
saanti näyttää johdonmukaisesti suojaavan sepelvaltimotaudilta. Mutta miten ihmeessä
on mahdollista, että tyydyttynyt rasva ei lisää sepelvaltimotautia, vaikka se kiistatta lisää sepelvaltimotautia aiheuttavan LDL kolesterolin pitoisuutta?" ....Ensinnäkään seurantatutkimuksiin ei osu ihmisiä jotka käyttäisivät paljon tyydyttynyttä rasvaa. Toisekseen tyydyttyneen rasvan korvaa usein huono hiilihydraatti ja noiden sydänvaikutukset ovat suurin piirtein samat. Eräässä Harvardin äskettäisessä tutkimuksessa 5% tyydyttyneen rasvan vaihto täysjyvään vähensi sydäntauteja 9%, vaihtaminen kertatyydyttymättömiin 15% ja vaihtaminen monityydyttymättömään 25%. Vaihtaminen puhdistettuihin hiilihydraatteihin ei muuttanut riskiä. Kun suomalaisten energian saannista tulee noin 15% tyydyttyneestä rasvasta niin puhutaan siis noin 75% vähenemisestä sydäntaudeista jos kaikki se vaihdettaisiin monityydyttymättömään. Tuo ei luonnollisesti onnistu koska hyvällä omegasuhteella olevia öljyjä, joissa olisi 100% monityydyttymätöntä rasvaa ei ole. Camelinassa on54% monityydyttymätöntä rasvaa ja enemmän omega-3:sta kuin omega-6:sta.
Samaahan se Huttunenkin toteaa. Tutkimuksellisesti on hyvin hankala löytää populaatiosta ihmisiä, jotka ovat käyttäneet massiivisia määriä tyydyttynyttä rasvaa. Harvardin tutkimuksessa, jossa jaettiin terveysalan työntekijät 11 luokkaan heidän kuluttamansa eläinrasvan ja lihan mukaan paljastui että eniten lihaa ja eläinrasvaa syövän kymmenyksen kuolleisuus oli yli 20% keskivertoon verrattuna mutta vastaavasti kasvirasvalla ja -proteiinilla "karppaavien" kuolleisuus oli 20% pienempää. Noissakin ryhmissä päivittäisen hiilihydraatin saanti oli 150 g eli noin 27% päivittäisestä energiasta. Pitkäaikaisia tiukkoja karppaajia ei juurikaan siis ole.
Laatikaisella on erinomainen artikkeli eri rasvojen ja hiilihydraatin vaikutuksesta LDL-kolesteroliin. Linkkiä en pistä koska linkilliset artikkelit poistetaan täältä herkästi. - huttusjussi
hpv20 kirjoitti:
Ensinnäkään seurantatutkimuksiin ei osu ihmisiä jotka käyttäisivät paljon tyydyttynyttä rasvaa. Toisekseen tyydyttyneen rasvan korvaa usein huono hiilihydraatti ja noiden sydänvaikutukset ovat suurin piirtein samat. Eräässä Harvardin äskettäisessä tutkimuksessa 5% tyydyttyneen rasvan vaihto täysjyvään vähensi sydäntauteja 9%, vaihtaminen kertatyydyttymättömiin 15% ja vaihtaminen monityydyttymättömään 25%. Vaihtaminen puhdistettuihin hiilihydraatteihin ei muuttanut riskiä. Kun suomalaisten energian saannista tulee noin 15% tyydyttyneestä rasvasta niin puhutaan siis noin 75% vähenemisestä sydäntaudeista jos kaikki se vaihdettaisiin monityydyttymättömään. Tuo ei luonnollisesti onnistu koska hyvällä omegasuhteella olevia öljyjä, joissa olisi 100% monityydyttymätöntä rasvaa ei ole. Camelinassa on54% monityydyttymätöntä rasvaa ja enemmän omega-3:sta kuin omega-6:sta.
Samaahan se Huttunenkin toteaa. Tutkimuksellisesti on hyvin hankala löytää populaatiosta ihmisiä, jotka ovat käyttäneet massiivisia määriä tyydyttynyttä rasvaa. Harvardin tutkimuksessa, jossa jaettiin terveysalan työntekijät 11 luokkaan heidän kuluttamansa eläinrasvan ja lihan mukaan paljastui että eniten lihaa ja eläinrasvaa syövän kymmenyksen kuolleisuus oli yli 20% keskivertoon verrattuna mutta vastaavasti kasvirasvalla ja -proteiinilla "karppaavien" kuolleisuus oli 20% pienempää. Noissakin ryhmissä päivittäisen hiilihydraatin saanti oli 150 g eli noin 27% päivittäisestä energiasta. Pitkäaikaisia tiukkoja karppaajia ei juurikaan siis ole.
Laatikaisella on erinomainen artikkeli eri rasvojen ja hiilihydraatin vaikutuksesta LDL-kolesteroliin. Linkkiä en pistä koska linkilliset artikkelit poistetaan täältä herkästi.Meta-analyysi on mielenkiintoinen, mutta sitä lukiessa nousee mieleen muutamia näkökohtia.
Ensinnäkin analyysin tehnyttä työryhmää johti Pohjoismaiden tunnetuin ravitsemustietelijä, professori Arne Astrup. Hän oli kovimpia rasvan vastustajia, kunnes käänsi kelkkansa vuonna 2014, jolloin hänen mielestään rasva muuttuikin vihollisesta ystäväksi.Toiseksi mata-analyysi on tehty tutkimuksista ja katsauksista, jotka oli julkaistu 2004-2014, melko vanhaa tietoa, siis. Kylläpä kesti kauan saada analyysi julkaistuksi.
Kaikkiaan kontrolloituja tutkimuksia oli 692, joista lopulliseen analyysiin valittiin vain 7 ( 3 review-artikkelia). Tyypin 2 diabeetikkoja oli näissä mukana 1376. puolet (49 %) oli miehiä, keski-iältään 58 v, valtaosa ylipainoisia tai lihavia. Mukana oli aasialaisia, amerikkalaisia ja eurooppalaisia (ruotsalaisia). (ks taulukko 1.)
Viidessä tutkimuksessa vhh-interventio kesti 12 kk, kahdessa tutkimuksessa vain 3 kk. Ruokavapoja selvitettiin kyselytutkimuksin, joita mm. Jussi Huttunen piti epäluotettavina Duodecimiin kirjoittamassaan artikkelissa. Näin ollen tutkimusten antama tieto jäi väkisinkin rajalliseksi. Tutkijat itsekin toteavat, että potilaiden nauttimat diabeteslääkkeet ovat todennäköisesti "laimentaneet" vhh-ruokavalion tehokkuutta. Toisin sanoen lääkkeittä vhh:n vaikutus olisi voinut olla vieläkin suurempi. Kuva 7 osoittaa kuitenkin vahvan yhteyden HbA1c:n alenemisen ja vhh-ruokavalion välillä.[/url]
Koostetutkimus tukee piirilääkäri N.J. Arppen vuonna 1904 julkaisemia sokeritaudin hoito-ohjeita vhh-ruokavaliolla. - hpv20
huttusjussi kirjoitti:
Meta-analyysi on mielenkiintoinen, mutta sitä lukiessa nousee mieleen muutamia näkökohtia.
Ensinnäkin analyysin tehnyttä työryhmää johti Pohjoismaiden tunnetuin ravitsemustietelijä, professori Arne Astrup. Hän oli kovimpia rasvan vastustajia, kunnes käänsi kelkkansa vuonna 2014, jolloin hänen mielestään rasva muuttuikin vihollisesta ystäväksi.Toiseksi mata-analyysi on tehty tutkimuksista ja katsauksista, jotka oli julkaistu 2004-2014, melko vanhaa tietoa, siis. Kylläpä kesti kauan saada analyysi julkaistuksi.
Kaikkiaan kontrolloituja tutkimuksia oli 692, joista lopulliseen analyysiin valittiin vain 7 ( 3 review-artikkelia). Tyypin 2 diabeetikkoja oli näissä mukana 1376. puolet (49 %) oli miehiä, keski-iältään 58 v, valtaosa ylipainoisia tai lihavia. Mukana oli aasialaisia, amerikkalaisia ja eurooppalaisia (ruotsalaisia). (ks taulukko 1.)
Viidessä tutkimuksessa vhh-interventio kesti 12 kk, kahdessa tutkimuksessa vain 3 kk. Ruokavapoja selvitettiin kyselytutkimuksin, joita mm. Jussi Huttunen piti epäluotettavina Duodecimiin kirjoittamassaan artikkelissa. Näin ollen tutkimusten antama tieto jäi väkisinkin rajalliseksi. Tutkijat itsekin toteavat, että potilaiden nauttimat diabeteslääkkeet ovat todennäköisesti "laimentaneet" vhh-ruokavalion tehokkuutta. Toisin sanoen lääkkeittä vhh:n vaikutus olisi voinut olla vieläkin suurempi. Kuva 7 osoittaa kuitenkin vahvan yhteyden HbA1c:n alenemisen ja vhh-ruokavalion välillä.[/url]
Koostetutkimus tukee piirilääkäri N.J. Arppen vuonna 1904 julkaisemia sokeritaudin hoito-ohjeita vhh-ruokavaliolla.Tutkimusraportin kirjoittaminen on työlästä eikä parin vuoden työsarka ole mitenkään tavaton. Ei Astrup vieläkään suitsuta tyydyttynyttä rasvaa ja kantansa on aika pitkälti muutenkin sama kuin muiden alan huippujen ts. tyydyttymätöntä rasvaa, täysjyvää, kasviksia, vaaleaa lihaa, hedelmiä, kalaa ja palkokasveja.
Ei Astrup pidä karppaamista mitenkään poikkeuksellisen hyvänä hoitomuotona kakkostyypin diabetekseen kun sanoo tutkikumusraportissaan näin:
'At 1 year or later, however, HbA1c was similar in the 2 diet groups. The effect of the 2 types of diet on BMI/body weight, LDL cholesterol, QoL, and attrition rate was similar throughout interventions.'
'Apart from this lowering of HbA1c over the short term, there is no superiority of low-carbohydrate diets in terms of glycemic control, weight, or LDL cholesterol.'
Eli pieni 0.34% lasku pitkässä sokerissa (mutta havaittava) ensimmäisenä vuonna mutta ei enää sen jälkeen. Arppen ideat kakkostyypin diabetenken syistä ovat hyvin vanhentuneita. Kakkostyypin diabeteksen merkittävin syy on insuliiniresistenssin aiheuttama glukoneogeneesi ja kakkostyypin diabeetikko tekeekin itse moninkertaisesti sokeria kuin terve. - huttusjussi
hpv20 kirjoitti:
Tutkimusraportin kirjoittaminen on työlästä eikä parin vuoden työsarka ole mitenkään tavaton. Ei Astrup vieläkään suitsuta tyydyttynyttä rasvaa ja kantansa on aika pitkälti muutenkin sama kuin muiden alan huippujen ts. tyydyttymätöntä rasvaa, täysjyvää, kasviksia, vaaleaa lihaa, hedelmiä, kalaa ja palkokasveja.
Ei Astrup pidä karppaamista mitenkään poikkeuksellisen hyvänä hoitomuotona kakkostyypin diabetekseen kun sanoo tutkikumusraportissaan näin:
'At 1 year or later, however, HbA1c was similar in the 2 diet groups. The effect of the 2 types of diet on BMI/body weight, LDL cholesterol, QoL, and attrition rate was similar throughout interventions.'
'Apart from this lowering of HbA1c over the short term, there is no superiority of low-carbohydrate diets in terms of glycemic control, weight, or LDL cholesterol.'
Eli pieni 0.34% lasku pitkässä sokerissa (mutta havaittava) ensimmäisenä vuonna mutta ei enää sen jälkeen. Arppen ideat kakkostyypin diabetenken syistä ovat hyvin vanhentuneita. Kakkostyypin diabeteksen merkittävin syy on insuliiniresistenssin aiheuttama glukoneogeneesi ja kakkostyypin diabeetikko tekeekin itse moninkertaisesti sokeria kuin terve.Huttusen kirjoitus on näennäisliberaali mutta suora lainaus Sylttytehtaan Sanomista.
Tällaisiin päätelmiin tullaan "uuden tieteen" tilastomenetelmillä ja tulkinnoilla. Yksilön kokemuksilla ( ml mittaukset ym testit) ei ole merkitystä.
Näyttää siltä, että standardista poikkeavat tutkijat ovat jo riittävästi horjuttaneet "virallista tutkimusta", niin että mm suuret joukot T2D potilaita ei enää luota ohjeistuksiin lääkityksiin.
No, onpahan Huttusella "oma lehmä" ojassa kuten arvoisalla seuraajallaan. On tietenkin vain ajan kysymys, kun kunnia ja menestys muuttuu helyiksi. Tämä taitaakin olla eliitin suurin pelon aihe. - hpv20
huttusjussi kirjoitti:
Huttusen kirjoitus on näennäisliberaali mutta suora lainaus Sylttytehtaan Sanomista.
Tällaisiin päätelmiin tullaan "uuden tieteen" tilastomenetelmillä ja tulkinnoilla. Yksilön kokemuksilla ( ml mittaukset ym testit) ei ole merkitystä.
Näyttää siltä, että standardista poikkeavat tutkijat ovat jo riittävästi horjuttaneet "virallista tutkimusta", niin että mm suuret joukot T2D potilaita ei enää luota ohjeistuksiin lääkityksiin.
No, onpahan Huttusella "oma lehmä" ojassa kuten arvoisalla seuraajallaan. On tietenkin vain ajan kysymys, kun kunnia ja menestys muuttuu helyiksi. Tämä taitaakin olla eliitin suurin pelon aihe.No ihmiset nyt eivät käyttäydy järkevästi eli uskovat kaikenlaisia guruja asiantuntijoiden sijaan. Toki jos karppaamalla saa painon laskemaan niin se helpottaa diabetesta mutta keskimäärin karppaus ei laihduta tehokkaammin eikä siis auta diabetekseenkään kuin hyvin vähän.
Sitten jos on diabeetikko ja hankkii järkyttävät kolesteroliarvot Heikkilän ohjeilla niin kaikella todennäköisyydellä elinikä jää lyhyeksi.
- Justaansa
juu ja sitten tuli Jutta ternimaitokapseleineen ja superdieetteineen ja kaikki ylipainoiset ja terveysongelmaiset katosivat maailmasta.
Ihmine saa kyllä ihan normi kotimuonasta kaiken sen mitä elimistötarvitsee. Ternimaititokapselit ja muut "ihmeaineina" markkinoitavat pillerit ovat ihmeitä vain myyjän pankkitilillä. - hpv20
Pistetään tähän ketjuun Finriski tutkimuksen löydöksiä:
'The risk of coronary death was ≈3-fold greater among subjects having cholesterol levels between 6.5 and 7.9 mmol/L and ≈5-fold greater among those having cholesterol levels ≥8 mmol/L than among subjects having cholesterol <5.0 mmol/L. '
Riski kuolla sydänkohtaukseen oli 3 kertainen jos konaiskolesteroli oli 6.5-7.9 mmol/l ja viisinkertainen jos kokonaiskolesteroli oli yli 8 mmol/l.
Ja:
'Among men, 44% of all CHD deaths occurred among those having cholesterol levels between 6.5 and 7.99 mmol/L, and 28% occurred among those having cholesterol levels ≥8.0 mmol/L. Among women, these proportions were 47% and 32%, respectively.'
44% miesten sydäntautikuolemista tapahtui kun kokonaiskolesteroli oli 6.5-7.9 mmol/l ja 28% kun kokonaiskolesteroli oli yli 8 mmol/l.. Naisilla vastaavat luvut olivat 47% ja 32%.
Keskimääräinen kokonaiskolesteroli oli tuolloin noin 5.5 mmol/l eli aika reippaasti kolesteroliarvot Suomessa vaikuttavat sydäntautikuolemiin.- hpv20
No eihän absoluuttisella sydäntautikuolleisuudella ja kolesteroliarvoilla ole mitään tekemistä ikävakioidun sydäntautikuolleisuuden kanssa. Johonkinhan me aina kuollaan.
Miksiköhän taulukosta puuttui Suomen ikävakioitu sydäntautikuolleisuus 94.14 ja 14.5E% tyydyttyneestä rasvasta tai Japani 30.36 ja tyydyttyneen rasvan saanti hyvin pientä? Saahan noita käppyröitä piirrettyä ihan millaisiksi haluaa kun valitsee datan sopivasti. Tämänhän Malcolm Kendrics hyvin tietää.
Tilastossa on muuten virheitä sydäntautikuolleisuudessa ja todennäköisesti myös SAFA:sa koska noin isoja eroja ei ole eli alle 10% mennään vain harvoissa maissa ja silloinkin voidaan epäillä tilastojen luotettavuutta:
Georgia 225.80
Azerbaijan 254.83
Ukraine 384.18
Russia 320.40
Israel 42.78
Spain 41.62
Italy 48.48
United Kingdom 60.10
Switzerland 47.54
France 29.97
ja sitten
Finland 94.14
Japan 30.36
Kyse ei lisäksi ole tyydyttyneestä rasvasta vaan kolesteroliarvoista. Korkeampi LDL ja matala HDL ennustavat oikein hyvin suurempia sydäntautikuolleisuutta. Suomessa siis kokonaiskolesterolin nousu 1 mmol/l lisää sydäntautikuolleisuutta 46%.
Ketjusta on poistettu 8 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Miten voit manipuloida katsojalukuja?
Palstatrolli ja väsynyttä sontaa palstalle suoltava Varmakkakkiainen on viime aikoina vedonnot siihen, että hänen ketjuj262558- 1431931
- 661837
Onkohan tämä jotain elämää suurempaa
Vai olenko kehitellyt nämä tunteet vain omassa pääkopassani. Tunne kyllä sanoo että jotain tässä on.. Toivottavasti et m351463KRP alkaa tutkia Ulvilan murhaa
Jokohan nyt löydetään riittävä näyttö Annelin tuomitsemiseen miehensä murhasta tai taposta.561406Nainen sä olet
arvokas muista se. Yritän pitää pienen kontaktin yllä vaikka turhaahan tämä on. Toivottavasti joulu meni hyvin ja otat r771259Oletteko naiset huomanneet sellaista asiaa
että vaikka miehiä tulee ja menee ja hakeutuu seuraanne mitä viehättävämpiä olette niin sitä enemmän itseasiassa te olet601236- 1171184
Voi kun pian voisi varmuudella sanoa
mitä tämä on. Suuri, suuri rakkaustarina vai pelkästään pitkä ja kipeä oppitunti. :(591122Jos olisin
Ollut ns. pelimies olisin myös käyttänyt tilaisuutta hyväksi. Välillä vain tuntuu että olisit itse nimenomaan halunnut p571117