Karttaformaateista - C-MAP vai Navionics vai muu?

KysyväEiKuulemmaEksy

Itselläni on karttaplotterin hankinta edessä - siis nimenomaan karttaplotterin, padissa ja kännyssä karttasofta on jo mutta tarve on siis plotterille.

Jeppesen C-MAP on taas kampanjatarjouksessa ilmaiseksi uuden plotterin ostajalle.

Miltä tuo C-MAP näyttää ja tuntuu erityisesti suhteessa Navionicsiin. Itselläni on kokemusta vain Navionicsista plotterereissa ja padissa sitten Seapilotista ja Sailmaten rasterikartasta.

Kokemuksia kaivataan.

14

746

Vastaukset

 • Kaikki toimii hyvin.

  Kirjoitusten perusteella pienellä osalla on ollut hahmottamisvaikeuksia sen suhteen, mitä tietoja näkyy eri zoomaustasoilla. Itse en ole kokenut sitä mitenkään hankalaksi ymmärtää.

  • Ainakin Navionics on minusta hiukan typerä tuossa suhteessa. Mielestäni jokaisella zoomaustasolla pitäisi näkyä ainakin kaikkien niiden merimerkkien, jotka sen tason "vihjaamalla" etäisyydellä normaaliolosuhteissa erottuvat paljaalla silmällä katsoessa. Mutta olen huomannut, että monet viitat tulevat näkyviin vasta jossain alle 1 NM zoomauksilla.

   Tietysti tämän vaikutus riippuu siitä, miten on tottunut plotteria käyttämään. Jos pitää "normaalinäyttönä" jotain 0,5 NM tai jopa alemmas zoomausta, niin silloin kyllä kaikki näkyy.


 • Vanhassa plotterissa oli C-map ja minusta se oli jollain tavalla selkeämpi ja luotettavampi esim. Navissa joskus saarten nimet sotkevat kivimerkkejä, kun ei oikein katsottu mihin lätkästään ja tämä tietyllä zoomauksella.

  Varmaan aika sama, kummassakin töppöilyjä, mutta nehän ovat vain navigoinnin apuvälineitä pahvien rinnalla...

  • Aivan, tosin pahvitkin ovat apuvälineitä siinä, missä kompanssikin ja kello.

   Ainoa tosimiehen navigointiväline on luoti ja köysi sekä tietenkin hyvä tuuri.


  • Heko heko, mulla on kyllä ihan kunnolliset sähköiset vermeet, mutta on vaan, niin helpompi suunnitella karttalehdeltä, kun suunnittelee mistä menee, kun puikkelehtii poissa väyliltä. Plotteri on sitten mukava, kun suunnitelma olemassa ja tihrustelet siitä sitten missä liikut ja samalla pysyttelee suurin piirtein kartalla(paperisella).

   Tietysti voisi olla ok jos olis sellainen lähes telkkarin kokoinen näyttö, mulla vain vaatimaton 12 tuumainen jossa näkyy vain pieni pläntti, niin että näkee myös kivet ja matalikot.

   Tosimies laitta värinähälytyksen päälle ja lykkää luurin persuksiinsa ja toivoo, että kaikki tykkäävät somessa, jotta värähtelisi kunnolla.

   Ei taida poju edes osata navigoida oikeasti, oot ainoastaan plotteri kippari...


 • Kannattaa käydä liikkeessä vertailemassa. Kartat muuttuu ja kehittyy joten vain tämän päivän tiedolla on arvoa. Itse olen noita keväällä vertaillut ja Navionics tuntuu ehkä vähän selkeämmältä ja enemmän ominaisuuksia kuten sonarchart live, jonka avulla saat tallennettua kartalle itse luotaamiasi syvyyksiä (mikäli kaiku yhdistetty plotteriin). C-map on ihan kelpo kartta sekin ja ja jos ilmaiseksi saa niin ehdottomasti se. Itse karttamteriaali ja luotettavuus on kuitenkin ihan yhtä hyvä/huono kuin navionicsissa. Ja kun ostat laitteen mihin käy sekä C-map että Navionics kartat niin voi muutaman vuoden kuluttua vaikka vaihtaa kartan jos toisen valmistajan karttaan tullut haluttavia ominaisuuksia.

  • Nuo ominaisuudet jäivät mietityttämään. Käytän tavallista karttakuvaa, jossa turhana pitämäni tiedot, kuten osa syvyyksistä, on jätetty pois.

   Mahdollisuus olisi käyttää 3D-karttaa ja jotain kuviakin.

   Mitä ominaisuuksia kartasta käytätte ja mitä hyötyä siitä saa? Minulle ei nuo kaikki ole ihan auenneet navigoinitimielessä.


 • Navionicsilla oli ainakin jossain vaiheessa sellainen 'ominaisuus', että se jätti hyvin epäloogisesti viittoja pois zoomaustason vaihdellessa. Ja tällä en siis tarkoita sitä ilmeistä seikkaa, että osa ykistyiskohdista poistuu kun zoomataan ulos. Navionics nimittäin saattoi jättää esimerkiksi kahdesta poijun ja yhden viitan rykelmästä yhden poijun (!) pois tietyillä zoomaustasoilla.

  Käytännössä itsellä ei tätä em. ongelmaa koskaan ole ollut, kun navigoin pääosin pahvikartalla ja plotterikin on melko pieni, eli zoomattuna lähelle koko ajan.

  Kävin Navionicsin webipalvelussa katsomassa muutaman kohdan Helsingin edustalta jossa näin kävi ennen (https://webapp.navionics.com/?lang=en#boating@10&key=mj}mJyg}vC). Ainakaan tämän perusteella näin ei enää käy, eli ovat parantaneet karttojen toimintaa.

  Muutoin minusta Navionicsit ovat varsin ok.


  • Ei tuo nyt näköjään onnistu, pahoittelut siitä... :D


  • Flipperisti kirjoitti:

   Ei tuo nyt näköjään onnistu, pahoittelut siitä... :D

   Joo viittoja jäi pois, ehkä vähän muutakin.
   Vene on kyllä hieno.


 • Mä annan ääneni Garminin kartoille, omasta mielestä paremmat kuin C-Map. Toisin eivät toimi kuin Garminin plottereissa.

 • Mites tilanne vuonna 2019 ?

  Onko c-map n+ kartassa lapsuksia zoomin suhteen?

  • Zoomista en mitään tiedä kun kalamies olen ja käytän karttaplotteria kalapaikan etsimiseen.
   Mutta C-mapissa on uutena 2019 luotaustiedot jo valmiina kortilla. Täältä voi käydä katsomassa miltä kartta näyttää https://www.genesismaps.com/ valitsee social map ja alkaa raapimaan karttaa suomea ja omaa aluetta kohti. Olen itsekin lähettänyt luotaustietojani tuonne ja kyllä ne näkyvät niin kortilla kuin sosiaalikartassakin. Tämä on kalamiehelle aivan huikea etu , pilkillä saapastelen suoraan syvänteeseen tai karikon kylkeen ja kuha filee on lähes varma:) Ylläolevasta näkyy vain järvet luodattuina , mutta kortilla on myös merialueen tiedot
   Niitä en ole kuin vilkaissut ja eivät mielestäni ole sen huonompia kuin muillakaan . Mutta järvillä luotaustiedot ovat kalamiehelle taivaan lahja :)


suomi24-logo

Osallistu keskusteluun

Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

Luetuimmat keskustelut

 1. Erika ja viisuvalinta

  Cicciolina todella reipas ja mukaansatempaava esitys. Toivottavasti Erika pääsee kisoihin mukaan !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  Maailman menoa
  143
  4119
 2. Hieman säälittää suomalaisen duunarin sinisilmäisyys

  Ennen vanhaan ei käynyt pienessä mielessäkään, että tehtäisiin töitä ilman liittoon kuulumista. Se oli itsestäänselvyys. Suomen taloudella meni todell
  Maailman menoa
  153
  4118
 3. Hengityssuoja, viruksia vastaan. Ihan pelleilyäkö?

  Kuulemma hengityssuojaimet ovat loppuneet niin apteekeista kuin tukkureiltakin, kertoo Hesari. "Hengityssuojaimet loppuivat tukkureilta ja monista ap
  Maailman menoa
  106
  3895
 4. Coronavirus-hysteria

  Mihinkähän mittakaavoihin tuo hysteria pääsee? Luuletteko, että kohta vaikkapa bussilastillinen tyhjenee jonkun yskäistyä seuraavassa etapissa? Entä m
  Maailman menoa
  100
  2847
 5. Seinäjoella jälleen kuolonkolari

  Kyllä eikö näitä teitä saada sellaiseen kuntoon, että ihmiset (jotka on pakotettu käymään töissä) voisivat taittaa taivaltaan ilman järjetöntä kuolema
  Seinäjoki
  30
  1179