Pohjois-Kymen sairaala

assdsdadf

Kouvolan terveysjohtaja käynnisti selvityksen vauvan hoidosta Poksissa: ”En ymmärrä, miten terveydenhoidon ammattilaiset voisivat toimia näin”

4.4.2017 16:15 | Päivitetty: 4.4.2017 16:39
Kuva: Jussi Lopperi
Kouvolan terveysjohtaja Kari Kristeri lupaa, että päivystykseen kohdistettu arvostelu johtaa selvitykseen pohjamutia myöten.
Kouvolan terveysjohtaja Kari Kristeri lupaa, että päivystykseen kohdistettu arvostelu johtaa selvitykseen pohjamutia myöten.
Pohjois-Kymen sairaalan päivystyksen toiminta perjantai-iltana ja lauantain vastaisena yönä tullaan selvittämään juurta jaksain.

— Facebook-kirjoituksen sisältö, sävy ja tapahtumat näyttivät sen verran poikkeuksellisilta ja hätkähdyttäviltä, että käynnistimme sisäisen selvityksen asiasta saman tien, Kouvolan terveysjohtaja Kari Kristeri sanoo.

Kristeri sai maanantaina puolenpäivän aikaa tiedon päivystyksen sairaanhoitajalta päivystystä rankasti arvostelevasta kouvolalaisen perheen Facebook-päivityksestä.

Kirjoituksen omalla sivullaan julkaisi puolivuotiaan Viviánin äiti Alisa Koskela. Sen mukaan perhe vietti noin viisi tuntia Poksin päivystyksessä.

Tytön kivuliaan ihottuman, silmien turvotuksen ja ärtymyksen takia päivystykseen saapunut palasi puolen yön jälkeen kotiinsa pettyneitä. Kahden välinpitämättömän lääkärin tapaamisesta ei ollut heidän mielestään mitään hyötyä. Verikokeen ja keuhkojen kuuntelun he saivat tyttärelleen pyytämällä.


Vastaanottopalveluiden ylilääkärinä toimiva Kristeri on hämmästynyt. Hän pitää käsittämättömänä sellaista tilannetta, jossa pientä lasten pidetään viisi tuntia odottamassa päivystyksessä.

— En ymmärrä, miten terveydenhoidon ammattilaiset voisivat toimia näin. Ei tarvita lääkärin tai hoitajan koulutusta tietämään, ettei päivystyksessä pidetä puolivuotiasta lasta odottamassa tuntitolkulla.

Työn alla olevassa selvityksessä käydään läpi kyseisen illan ja päivystysvuoron tapahtumat.

— Tässä on jotakin täysin poikkeuksellista kysymyksessä. Vuorovaikutus tai jokin muu ei nyt ole siinä tilanteessa onnistunut. Ensi viikon loppupuolella saamme jotain tästä selville, hän arvioi.



Päivystyksen henkilöresurssien ja kerrottujen tapahtumien yhdistämistä Kristeri pitää täysin absurdina.

— Poksin lääkäri- ja hoitajaresursseja ei tarvitse hävetä. Tässä on kyse jostain ihan muusta.

Hän kertoo päivystäneensä monissa eri paikoissa yli 30 vuoden ajan.

— Minun on vaikea kuvitella sellaista henkilöstöpulaa, jonka takia puolivuotiasta lasta pidettäisiin viisi tuntia odottamassa.

Tekstin sanamuotoja muutettu kello 16.17. Otsikkoa päivitetty ja linkki päivitykseen lisätty kello 16:27. Tapahtuma-ajankohta päivystyksessä täsmennetty kello 16.40.

Kyösti Suolanen
Aiemmin aiheesta:

22

2864

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • samastalisää

      Kouvolalaiset vanhemmat järkyttyivät sairaan vauvan kohtelusta Poksissa: ”Kukaan ei auttanut, istuimme päivystyksessä 5 tuntia turhaan”

      4.4.2017 13:44 | Päivitetty: 5.4.2017 9:32
      Kuva: Katja Juurikko
      Puolivuotiaan tytön vanhemmat arvostelevat voimakkaasti Pohjois-Kymen sairaalan päivystyksen toimintaa.
      Puolivuotiaan tytön vanhemmat arvostelevat voimakkaasti Pohjois-Kymen sairaalan päivystyksen toimintaa.
      Puolivuotiaan Viviánin sairastumisen takia hoitoon hakeutunut kouvolalainen perhe arvostelee kovin sanoin Pohjois-Kymen sairaalan päivystystä. Äiti Alisa Koskela julkaisi sunnuntai-iltana Facebookissa päivityksen, jossa hän kertoi pieleen menneestä hoitoketjusta.

      Tytön poskiin ilmaantui noin viikkoa aikaisemmin märkärupista ihottumaa. Kotona annetuilla puhdistushoidoilla ei ollut toivottua tulosta. Viviànin ja samalla perheen yöunet alkoivat käydä vähiin. Perhe sai lapselle ajan Keltakankaan terveysasemalle. Tyttö sai voiteita ja lähetteen Kotkaan allergiatutkimuksiin.

      — Perjantaina tytön tila paheni. Punoitus oli koko kropassa ja tyttö oli todella kosketusarka joka paikasta, Koskela kirjoitti Facebookissa.

      Päivitys sai runsaasti huomiota ja asiasta uutisoi tiistaina aamulla Iltalehti verkkosivuillaan. Facebook-päivitystä oli jaettu lähes 9 000 kertaa iltapäivällä ennen kahta.


      Äiti, tytön isä Tapio Koivula ja Vivián menivät Poksin päivystykseen perjantai-iltana noin kello 20.30 aikaan.

      He pääsivät lääkärin vastaanotolle, mutta tyttö tutkinut lääkäri oli heidän mukaansa töykeä ja välinpitämätön. Tytön keuhkot kuunneltiin vanhempien pyynnöstä. Sen sijaan pahoin tulehtunutta ihoa ei heidän mukaansa tutkittu kunnolla.

      — Meidän pyynnöstä lääkäri lupasi, että hän laittaa hoitajan otattamaan verikokeet.

      Heidän odotellessaan aulassa mies huomasi vähän ennen kymmentä, että lasta hoitanut lääkäri käveli ulos. Verinäytteen ottanut sairaanhoitaja tuli lääkäriä etsimään ja kysyi vanhemmilta, olivatko he nähneet lääkäriä.

      He kertoivat hoitajalle lääkärin ilmeisesti lähteneen kotiin, mitä hoitaja oli ihmetellyt.



      Seuraavan kerran perhe sai huomiota noin puoli tuntia puolen yön jälkeen. Tyttöä tutkinut lääkäri oli vanhempien mukaan myös välinpitämätön. Isän perättyä hoitovastuun perään lääkäri oli vanhempien mukaan moittinut tilanteesta kuntaa. Perhe lähti yöksi kotiin.

      Tytön tila paheni entisestään ja lauantaina äiti soitti 112-hätänumeroon. Heitä kehotettiin menemään päivystykseen. Äiti kertoi heidän olleen siellä noin viisi tuntia turhaan.

      Vanhemmat soittivat Poksin päivystykseen ja vaativat lähetettä Kotkaan Kymenlaakson keskussairaalaan. Lähete Kotkaan järjestyi lopulta.

      — Kotkassa kaikki kauhistelivat että miten näin vakava tilanne on jätetty huomiotta. Tyttö on letkuruokinnassa nyt, antibioottikuurilla todennäköisesti maanantaihin asti, äiti kirjoitti sunnuntai-iltana.


      Tiistaina lapsensa luona Koksissa ollut Alisa Koskela sanoi, että diagnoosiksi epäillään stafylokokkibakteerin aiheuttamaa infektiota.

      — Nyt on parempi tilanne, lääkärin mukaan tytön kunto menee parempaan suuntaan. Ruoka ei kuitenkaan vielä maistu, joten letkuruokintaa jatketaan.

      Lääkärit ovat sanoneet äidille, että tämä ei ole niin vakavaa.

      —Minun tietääkseni hoitamattomana tämä olis voinut johtaa nestehukkaan ja verenmyrkytykseen. Minulla on tarkoitus viedä tämä asia potilasasiamiehelle, hän lisää.

      Otsikkoa päivitetty kello 13:54. Kirjoitusasua korjattu kello 13:57. Lisätty linkki kello 13:59. Kirjoitusasua korjattu kello 14:27. Päivystykseenmenoajaksi korjattu launtai-ilta kello 16.50. Korjattu perjantai-illaksi lapsen vientiajankohta päivystykseen kello 9.32.

      Kyösti Suolanen
      Uudet aiheesta:

      • näinkin

        Kannattas tutkia käyttääkö ,jotkut jotain LÄÄKKEITÄ!onko tullut mieleen ?


      • näinkin

        Siis lääkärit


    • ihmettelenvaan

      Miten tämä oli ensin MV-lehdessä ja sitten vasta iltiksessä ? Ja nythän on jo tiistai ? Ja sitten vielä moititaan valemediaksi.

    • Enhaluahäiritä

      Miksi MV UUTISOI ENSIKSI. VASTA iltis seuraavaksi? Ihmetellään ihmiset ? Mutta vauvalla ilmeisesti menee hyvin!

    • valkotakkiliehuu

      toimintahan haiskahtaa jo melkein yhtä pahalta kuin kuusaan psykiatrisen tohtorien hölmöilyt ja vakavat rikokset joista ei hiiskuta

    • palautteitahyv

      Kouvolan terveysjohtajalle sataa palautetta Poksin päivystyksestä — ”Ei tämmöiset ryöpsähdykset tule sattumalta, vaan ne ovat aitoja kokemuksia”

      6.4.2017 5:30 | Päivitetty: 6.4.2017 8:03
      Kuva: Jussi Lopperi
      Päivystyksessä ilmenevät puutteet pyritään korjaamaan, terveysjohtaja Kari Kristeri lupaa.
      Päivystyksessä ilmenevät puutteet pyritään korjaamaan, terveysjohtaja Kari Kristeri lupaa.
      — Nyt tutkimme, onko meidän toimintamme läpikotaisin mätää, Kouvolan terveysjohtaja Kari Kristeri sanoo.

      Kristeri viittaa julkisuuteen levinneen kouvolalaisen äidin Facebook-kirjoitukseen lapsensa saamasta kohtelusta Pohjois-Kymen sairaalassa Poksissa. Tapahtuneen jälkeen Kristeri on saanut paljon palautetta Poksin päivystyksen käytännöistä.

      — Ei tämmöiset ryöpsähdykset tule sattumalta tai tyhjästä, vaan ne ovat aitoja kokemuksia. Se on huolestuttavaa, ja asiat on ehdottomasti selvitettävä.

      Kristerin mukaan päivystyksen potilaiden tyytymättömyyteen olisi pitänyt tarttua jo aiemmin.

      — Olisin toivonut, että olisimme reagoineet huomattavasti pienempiin signaaleihin eikä vasta tässä vaiheessa, kun tulee näin voimakasta palautetta. Emme ole osanneet tai pystyneet tai jostain syystä se on jätetty huomioimatta.

      Kristerin mukaan Poksissa asioiva päivystyspotilas ei voi nykyisin antaa palautetta saamastaan palvelusta helposti eikä häntä informoida riittävästi päivystyshoidon aikana. Lisäksi potilaan pitää päästä hoidontarpeen arvioivalle hoitajalle nykyistä nopeammin.

      — Odottamiseen ei saa mennä monia minuutteja, vaan arvion tekevän hoitajan puheille pitää päästä heti tai viimeistään hetken päästä.

      Päivystyksessä ilmenevät puutteet pyritään korjaamaan, Kristeri lupaa.

      Kristeri arvioi, että päivystyksessä odotusaika saisi olla enimmillään kaksi tuntia. Näin todetaan myös kansainvälisissä kiireellisyysluokitussuosituksissa. Poksissa käytetään kyseisiä luokituksia.

      — Jos lapsi ja aikuinen ovat samassa kiireellisyysluokassa, lapsi menee aina aikuisen edelle. Mutta yksikään kuusikuukautinen ei voi odottaa lääkärille pääsyä tuntitolkulla, kuten Facebook-kirjoituksen mukaan on näyttänyt Poksissa käyneen.

      Äidin mukaan he joutuivat odottamaan lääkärille pääsyä useita tunteja ja laihoin tuloksin. Lopulta he saivat lapsensa hoidettavaksi Kymenlaakson keskussairaalaan.

      Kristerin mukaan ensi viikkoon mennessä on selvitetty, mihin muutoksiin päivystyksessä ryhdytään.

      Satumiia Masalin
      Aiemmin aiheesta:
      Kymenlaakson potilasvahingoista viime vuonna 98 korvausratkaisua — Jos sait huonoa kohtelua, näin kannattaa edetä (5:02)
      Vauvan pitkä odotus Poksin päivystyksessä raivostuttaa lukijoita — testaa verkossa, oletko itse kokenut potilasvahingon (5.4. 11:27)
      Kouvolan terveysjohtaja käynnisti selvityksen vauvan hoidosta Poksissa: ”En ymmärrä, miten terveydenhoidon ammattilaiset voisivat toimia näin” (4.4. 16:15)
      Kouvolalaiset vanhemmat järkyttyivät sairaan vauvan kohtelusta Poksissa: ”Kukaan ei auttanut, istuimme päivystyksessä 5 tuntia turhaan” (4.4. 13:44)
      ------------------------------------------- Kouvolan Sanomie

    • marjoniemiii

      Haluan vielä mainita tästä.Hoitaja arvioi,kuinka vakava kunkin potilaan tila on ja ohittaako hän jonossa jo olevat.Näissä toiminnoissa voi tulla virhearviointeja,kun se kaikki ei vaan näy ulospäin joissain tapauksissa.Itselläni oli aikoinaan lääkeestä johtuva allergin reagtio,älytön kutina koko varalossa ja iho punainen.Istuin odottamassa vuoroani milloin saan apua,vieressäni oleva potilas sanoi myös,että kätesi ovat aivan punaiset.Hoitaja sanoi minulle ,sano jos et saa kunnolla henkeä,se muka nopeuttaa lääkärille pääsyä.Pääsin kuitenkin jonkin ajankuluttua ja laitettiin kortisoonipiikki.

    • Yxniistä

      Mikä on resurssitilanne poksissa, tai oli tapahtumien aikaan? Kouvolan kaupungilla ja careallahan on tapana hoitaa työt vajaamiehityksellä silloin kun tulee sairaspoissaoloja ym. Sijaisia ei hankita, eikä varalla ole tekijöitä. Sama juttu kotihoidosta erikoissairaanhoitoon ja kenen niskaan kaikki lopulta kaatuu... no niiden työntekijöiden, jotka äärirajoilla työtään tekevät.

    • jojenvarrelta

      Olin kerran tyttärelläni kuskina ko laitoksessa. Siellä kaikki oli niin sekaisin, että en voinut muuta kuin ihmetellä. Tieto ei kulkenut ollenkaan lääkäriltä hoitajalle eikä varsinkaan potilaalle.
      Mekin odotimme tunnin jatkotoimenpide ohjeita joita ei oltu anettu olenkaan eteenpäin. Piti ottaa taas uusi jonotuslappu, että asiaa pääsi tiedustelemaa, jossa se vihdoin selvisi. Yli tunnin turhaa odotusta tuskaisella kipeellä ihmisellä.

      Ei pelannut logistiikka siinä päivystyksessa ei sitten olenkaan.Tieto ei kulkenut mitenkään. Eikä tuntunut Suomen kielikään olevan oikein halinnassa. Yksi hoitsu siinä juoksi pääpunaisena siksakkia suomentamassa toimenpiteitä ja milloin mitäkin ongelmaa.

      Voin myös ihmetellä tuota hullunmyllyä sabotoiko joku sitä toimintaa? Vai puuttuuko osaava väki? Joku siellä mättää ja pahasti.

      Vika on syytä selvittää eikä lakaista maton alle.

      Yksi mummo odotti ja odotti, että joku hakee hänet röntkeniin, no ei hakenut. (oma story)

      • Läheltäseurannut

        Sanoisin, että PoKS:n toimintaa ovat vähätelleet ja vaikeuttaneet Annikki Niiranen, Kati Myllymäki, Kalevi Karjalainen, Vesa Toikka, Arja Kumpu, Kari Kristeri ja Lauri Lehto. Kaikilla näillä on mielenkiinto suuntautunut Ruskeasuolle rakennettavaan ratamokeskukseen ja PoKS:n toiminta on halluttukin näyttävän juuri tältä noin yleisesti.

        Nyt ollaan alettu tyhjentää entistä terveydenhoito-oppilaitosta henkilökunnasta väitettyjen sisäilmaongelmien takia. Henkilökuntaa on siirretty Marjoniemeen. Tämä on niitä pikku-Kouvolan virkamiesten ja luottamushenkilöiden viimeisiä keinoja PoKS:n alasajamiseksi.

        Tuskin Carea-Sairaalat kuitenkaan suolle rakentaa kuntoutussairaalaa. Se rakentaa omistamalleen tontille, joka sattuu sijaitsemaan Sairaalanmäellä.


    • kouvolanselvitys

      Kouvolan selvitys vauvan kohtelusta Poksissa: Perheen kohtaamisessa epäonnistuimme — hoitopäätöksissä ei virheitä

      8.4.2017 8:27
      Kuva: Lucas Pearsall
      POks ulkoa
      POks ulkoa
      Kouvolan terveysjohtaja Kari Kristeri pahoittelee puolivuotiaan Viviánin vanhemmille aiheutunutta mielipahaa Pohjois-Kymen sairaalan viime viikon perjantaisesta päivystyskäynnistä. Viviánin äiti Alisa Koskela julkaisi sunnuntaina Facebook-päivityksen, jossa hän arvostelee rajusti päivystyksen toimintaa, pitkiä odotusaikoja ja saatua kohtelua.

      Kaupunki alkoi selvittää päivystyksen tapahtumia heti maanantaina.

      Kristeri lähetti torstai-iltana Etelä-Suomen aluehallintovirastoon omavalvontaselvityksen Koskelan some-päivityksen vuoksi. Yksittäisen potilaan asioita tai hoitoa Kristeri ei voi kommentoida julkisuudessa.
      — Sen voin sanoa, että omavalvonnan mukaan lääkärin tekemissä hoitoratkaisuissa ei ole huomautettavaa. Päivystyksessä ei ole tehty törkeitä, tuottamuksellisia tai huolimattomuudesta johtuneita virheitä.

      Kristeri sanoo, että kaikessa toiminnassa on silti parantamisen varaa. Huomiota pitää kiinnittää esimerkiksi vuorovaikutukseen ja asiakkaan kohtaamiseen.

      — Terveydenhuollon ammattilaisen tehtävä on antaa lääketieteelliset arviot ja tehdä se sillä tavalla, että lääkäri ja potilas tai hänen omaisensa päätyvät yhdessä hyvään ratkaisuun. Tässä me epäonnistuimme.

      Selvityksessä havaittiin, että päivystyspotilaat pääsivät perjantai-iltana hoidontarpeen arviointiin 1—13 minuutissa.
      — Kaikki potilaat pääsivät lääkärin vastaanotolle alle tunnin odotuksen jälkeen.

      Kristerin mukaan on tärkeää, että päivystykseen tulevat pääsevät hoidontarpeen arviointiin ja lääkärin luokse mahdollisimman nopeasti.

      — Lääkärikäynnin jälkeen potilaiden tilanne vaihtelee paljon. Joku jää sairaalaan pitkäksikin aikaa, joku puolestaan odottaa tutkimusten valmistumista jopa tunteja. Kuluva aika riippuu potilaan sairaudesta.

      Kristerin mukaan ilmoittautumisesta potilaan poistumiseen sairaalasta kului viime viikon perjantaina yleislääketieteen päivystyksessä yksi tunti ja 49 minuuttia.

      — Käyntien mediaanikesto oli tunti ja 27 minuuttia. Koko vuorokauden aikana yleislääketieteen päivystyksessä hoidettiin 46 potilasta.
      Mediaani kertoo siitä, että jos päivystyskäynnit asetetaan järjestyksessä jonoon, keskimmäisenä jonossa olleen käynti ovelta ovelle kesti tunnin ja 27 minuuttia.

      Lisäksi Poksissa toimii operatiivinen ja sisätautien päivystys. Yhteensä päivystyksessä kävi Kristerin mukaan vuorokauden aikana 103 potilasta.

      Päivystävänä lääkärinä oli perjantai-iltana yli viisi vuotta kaupungin virassa työskennellyt pätevä, yleislääketieteeseen erikoistumassa oleva lääkäri.

      Selvityksen mukaan yhden lääkärin vastuulla oli kello 15—22 yhteensä 22 yleislääketieteen potilasta. Lääkärillä oli työvuorollaan aikaa 19 minuuttia potilasta kohden.
      Alisa Koskelan Facebook-päivityksessä kerrottiin lääkärin lähteneen töistä ennen iltakymmentä.

      Kristerin mukaan työaikakirjanpidosta näkyy, että päivystävä lääkäri poistui kello 22.45 eli 45 minuuttia työvuoronsa päättymisen jälkeen.

      — Lääkäri ei poistunut työpaikalta ennenaikaisesti, vaan hän raportoi asianmukaisesti seurantaan jääneiden kaikkien potilaidensa tilan seuraavalle lääkärille.

      Poksin henkilökuntaa on Kristerin mukaan ryöpytetty tapauksen vuoksi.

      — Henkilökunta on joutunut kohtuuttoman arvostelun ja osin epäasiallisen käyttäytymien ja huutelun kohteeksi työtehtävissään. Toivomme, että yksi asiakaskokemus ei leimaisi liiaksi koko päivystyksen toimintaa.

      Johanna Värjä
      Aiemmin aiheesta:

    • jalisäätästä

      Uutisen takaa: Myrsky levisi somesta Poksin päivystyksen käytäville

      8.4.2017 6:44
      Kuva: Lukas Pearsall

      Sosiaalisen median itseoppinut tuomioistuin terhakoitui, kun kouvolalainen äiti kirjoitti viime viikonloppuna Facebook-päivityksessä lapsensa saamasta kohtelusta Pohjois-Kymen sairaalassa. Vanhempien hätä, riipaiseva kertomus ja lapsesta otetut kuvat olivat omiaan keräämään myötätuntoa — ja raivoa.

      Äidin kertoman mukaan perhe joutui odottamaan lääkärille pääsyä tolkuttoman pitkään ja tulokset olivat laihoja. Lopulta lapsi pääsi hoidettavaksi Kymenlaakson keskussairaalaan.

      Jokaisella on oikeus kirjoittaa Facebook-tilillään oman tuntemuksensa mukaan. Kirjoittaessaan ei tule ehkä aina ajatelleeksi, minkälaisen tunnemyrskyn teksti voi synnyttää.

      Kirjoittajan kokemat vääryydet saattavat aiheuttaa samastumisen tunteen. Se voi panna lukijan sormet juoksemaan vihaisesti näppäimistöllä.

      Keskustelupalstalle kirjoittaneet ovat kokeneet äidin tavoin vääryyttä: tyytymättömiä päivystyskokemuksia tuntuu Kouvolassa riittävän.

      Hyvät kokemukset päätyvät harvemmin netin keskusteluvirtaan.

      Sairaala on oivallinen maalitaulu: henkilökunta ei voi kommentoida yksittäisiä tapauksia potilaan yksityisyyden suojan takia. Tämän vuoksi vain yksittäinen kokemus jää elämään.

      Kokemuksia ei pidä vähätellä. Ne ovat aitoja.

      Asioilla tapaa kuitenkin olla aina kaksi puolta, kaksi näkemystä, kaksi muistikuvaa.

      Maineen ja luottamuksen palauttaminen on työlästä. Poksilla näyttäisi olevan edessään mittava urakka.

      Torstain Kouvolan Sanomissa Kouvolan terveysjohtaja Kari Kristeri vakuutti, että päivystyksen toimintaa on alettu penkoa läpikotaisin. Se on vähintä, mitä terveysjohtaja voi luvata. Samaisena iltana hän teki omavalvontaselvityksen Etelä-Suomen aluehallintovirastolle.

      Syksyyn mennessä päivystykseen hankitaan ruuhkamittari, jonka avulla potilaat voivat seurata odotusaikoja sekä paikan päällä että nettisivuilla. Lisäksi päivystyksessä ryhdytään järjestelmällisesti keräämään potilaspalautetta.

      On hyvä, että kriittiseen itsearviointiin ja korjaaviin toimiin alettiin heti. Kouvolan kaupunki ainakin yrittää korjata virheensä.

      Tapauksen jälkeen päivystyksen henkilökunta on joutunut räikeän arvostelun ja epäasiallisen käyttäytymisen kohteeksi. Olisiko kaupunkilaistenkin syytä piipahtaa peilin edessä?

      Sielultaan sivistynyt ei käyttäydy näin. Ei edes raivon vallassa.

      Hyvää ja tärkeintä kaikessa tapahtuneessa on se, että puolivuotias kouvolalaislapsi on alkanut toipua.

      Hän on kotiutunut keskussairaalasta ja voi olosuhteisiin nähden hyvin.

    • heovatsitäm

      Poksin päivystyksessä olleen tytön isä: Arvasimme lääkäreiden puolustautuvan

      8.4.2017 7:30
      Kuva: Lukas Pearsall

      Pohjois-Kymenlaakson sairaalan päivystyksessä puolivuotiaan tyttärensä kanssa viime perjantaina olleet vanhemmat ovat tyytymättömiä päivystyksen toiminnasta annettuun selvitykseen.

      Kouvolan kaupungin Etelä-Suomen aluehallintovirastolle antama omavalvontaselvitys ei vastaa heidän kokemustaan.

      Torstaina Kymenlaakson keskussairaalasta kotiin päässeen Viviánin isä Tapio Koivula kommentoi päätöstä sen luettuaan.

      — Minua alkoi ensin naurattaa kun luin sen, jos Poksin ja terveysjohtaja Kari Kristerin käsitys hyvästä hoidosta on tämä. Tuli sellainen tunne, että katselen Jopet Show´ta, Koivula sanoo.

      Ainoa lääkärin heille tarjoama hoitotoimenpide puhuu Koivulan mukaan puolestaan.

      — Lääkäri sanoi, että laitetaan rasvaa. Hän ei pyytänyt edes riisumaan tytön vaatteita. Jos lääkäri olisi ottanut tytön syliin, olisi hän huomannut miten kipeästi tyttöön koskee.

      Selvityksessä mainittu keskiarvo päivystyskäynnillä kuluneista ajoista ihmetyttää myös. Potilaan ilmoittautumisesta hänen poistumiseensa kului sen mukaan koko vuorokauden kuluessa keskimäärin vajaat kaksi tuntia.

      — Me emme sopineet tuohon keskiarvoon. Menimme päivystykseen illalla 20.30 ja pääsimme lääkärille kello 00.30, Koivula sanoo. Hän lähettää valokuvan, jossa päivystyksen kello on 23.50. Se otettiin Koivulan mukaan perheen odottaessa vastaanotolle pääsyä.

      Selvityksen sisältö ei kuitenkaan tullut täysin yllätyksenä perheelle.

      — En ollut yllättynyt siitä, mihin suuntaan selvitys menee. Tottakai me arvasimme, että lääkärit puolustautuvat.

      Vanhemmat eivät ole vielä päättäneet omalta osaltaan mahdollisista jatkotoimista.

      — Katsomme nyt rauhassa, kun saimme perheen vihdoinkin kotiin. Toivon, että saamme vetää rauhassa henkeä.

      Koivulalla on kuitenkin terveisensä Poksin päivystykseen.

      — He ovat sitä mieltä, että hoidettiin riittävästi. Mitä siihen voi muuta sanoa. Jos tämä on Poksin käsitys hyvästä hoidosta niin kiitos vaan.

      Kyösti Suolanen

    • odotusaikaa

      Perjantai-illat ovat Poksin päivystyksessä ruuhkaisinta aikaa

      17.4.2017 6:00
      Kuva: Harri Teitto
      Pohjois-Kymen sairaalan päivystys voi ruuhkautua monesta eri syystä. Potilaat hoidetaan kiireellisyysjärjestyksessä kuten kaikissa Suomen sairaaloissa.
      Pohjois-Kymen sairaalan päivystys voi ruuhkautua monesta eri syystä. Potilaat hoidetaan kiireellisyysjärjestyksessä kuten kaikissa Suomen sairaaloissa.
      Puolivuotiaan tyttövauvan tapaus maaliskuun viimeisen päivän iltana on nostanut lääkäripäivystyksen odotusajat kiihkeäksi puheenaiheeksi. Kouvolalainen äiti kertoi facebookissa odottaneensa Pohjois-Kymen sairaalan päivystyksessä viisi tuntia lääkärille pääsemistä vauvan pahentuneen ihottuman vuoksi. Kouvolan Sanomien saaman palautteen mukaan monet ovat joutuneet odottamaan omasta mielestään liian pitkään. Toki on niitäkin, jotka ovat hämmästelleet avun saamisen nopeutta.

      Sairaalan päivystyksen osastonhoitaja Jari Hinkkurinen on käynyt tuona päivänä yleislääketieteen päivystykseen tulleiden potilaiden läpimenoajat. Vaihteluväli oli 15 minuutista 5 tuntiin 30 minuuttiin. Ajat on laskettu tietokoneelle tallentuneista aikaleimoista. Mukana ovat ne potilaat, jotka tulivat päivystykseen perjantaina 31. maaliskuuta, mutta kotiutuivat vasta lauantain puolella.

      Terveyskeskuspäivystykseen tulleet eli yle-potilaat siirtyvät kello 22 erikoissairaanhoidon päivystäjille. Samalla päivystävien lääkäreiden määrä putoaa neljästä kahteen, mikä voi pidentää odotusaikoja.

      Odotusajan pituus riippuu monesta tekijästä. Hinkkurisen mukaan ruuhkaisimpia päiviä ovat maanantait ja perjantait, erityisesti niiden illat. Potilaiden määrään vaikuttaa se, kuinka hyvin ajanvarausaikoja on kyseisellä viikolla terveyskeskuslääkäreille. Terveysasemilla on yleensä aikoja tarjolla aamuisin ihan samalle päivällekin.

      Esimerkiksi viime viikon keskiviikkona päivystyksessä oli ruuhkaa, sillä yksi päivystävä lääkäri joutui lähtemään saattamaan potilasta Helsinkiin.

      Vuonna 2016 yleislääketieteen päivystyksessä käyneiden potilaiden kokonaisaikojen keskiarvo oli 2 tuntia 30 minuuttia ja mediaaniaika 2 tuntia 4 minuuttia.

      Erikoissairaanhoidon konservatiivisella puolella vastaavat ajat ovat 6 tuntia 35 minuuttia ja 5 tuntia 10 minuuttia. Operatiivisella linjalla ajat olivat 5 tuntia 26 minuuttia ja 4 tuntia 19 minuuttia.

      Hinkkurinen huomauttaa, että sydänvaivojen vuoksi sairaalaan tullutta ei lasketa kotiin alle tunnissa, vaan tarkkailu kestää aina pitempään. Toisaalta vaikkapa sormen haavan sitomiseen ei mene tuntiakaan.

      — Esimerkiksi vatsapotilaalle voidaan antaa lääkettä ja seurata vaikuttaako se. Seuranta voi kestää useita tunteja.

      Usein tarvitaan laboratoriokokeita tai kuvantamista, jolloin aikaa kuluu.

      Odotusaikaa voi lisätä se, että potilaat hoidetaan kiireellisyysjärjestyksessä kansainvälisen triage-luokituksen mukaan. A-ryhmään sijoitetaan välittömässä hengen vaarassa olevat ja viimeisessä E-ryhmässä ovat ne, joiden hoito ei kuulu varsinaisesti päivystykseen, joten heidät ohjataan asianmukaiseen hoitoon muualle. Kiireellisimmät tulevat yleensä ambulanssilla.

      Jokaiselle kiireellisyysryhmälle on määritelty aikaraja, jolloin hoidon pitää alkaa. A-luokassa hoito alkaa välittömästi, mutta esimerkiksi C-luokassa kahden ja D-luokassa kolmen tunnin sisällä. Luokan sisällä vaikuttaa myös saapumisjärjestys.

      Pohjois-Kymen sairaalassa lapset eivät automaattisesti mene jonon kärkeen, vaan heidänkin kohdalla sairauden vaikeus määrittää hoitoon pääsyn.

      Hinkkurinen sanoo, että ikä otetaan kyllä huomioon ja lapset saatetaan ottaa vastaanotolle esimerkiksi johonkin väliin, aina tilanteen mukaan.

      LAILA SAIRO

    • Poksii

      Kuusaanmäellä ei mikään homma toimi ikinä, sieltä et apua tule saamaan ellet mene pää kainalossa tai jalka kädessä. Se on todettu jo monesti, jos pitää päivystykseen lähteä eikä ole älytön kiire niin suosittelen ajamaan kotkaan.

      • Poksii

        Olen itse hoitaja ja tätä mieltä.


    • Kattit

      Keltakankaan ensiapupäivystys takaisin käyttöön. Sekä röntgen. Ja vielä leikkaussali.
      Suuressa viisaudessaan politiikot ajoi ne alas. Tietämättä mitä teki. Jokainen normaalilla järjellä ajatteleva tiesi jo silloin, ettei kuusaa pysty kaikkea hoitamaan.

      • jonoahuhuihu

        Kävin POKSISSA viimeviikon puolivälin tiimoilla...JA hyvät hyssykät sentään mitkä jonot olivat päivystyken aulassa.. Olin tosi kiitollinen siitä, että en itse ollut odottamassa päivystyksessä..


    • nyyh

      no luulisi että päivystyksessä on aina jonoa, flunssa , yskä..... joita voisi kyllä ihan itekin hoitaa.

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Olet minua

      vanhempi, mutta se ei vaikuta tunteisiini. Tunnen enemmän kuin ystävyyttä. Olo on avuton. Ikävöin koko ajan. Yhtäkkiä va
      Ikävä
      139
      3095
    2. Ruumis ojassa

      Kukahan lie ollu, mistä lie löydetty. No ikävä tataus.
      Oulainen
      8
      1686
    3. Mies pyysi rahaa

      Jälkikäteen kun tarjosi kyydin yhteisestä harrastuksesta kotiini. Mitä vi**... Ei ihastunut mies noin toimi?
      Ikävä
      222
      1374
    4. Jos tapaisimme uudelleen?

      niin luuletko että mikään muuttuisi vai toistuuko meidän historia? Ehkä vähän eri tavalla mutta samoin tuloksin J
      Ikävä
      70
      1191
    5. Mitä piirteitä rakastat

      Eniten kaivatussasi?
      Ikävä
      44
      1171
    6. Voi vttu. Tiedän jo nyt että laitan sulle tänään jotain tunnustusviestiä

      Koita kestää ❤️
      Ikävä
      37
      1051
    7. Mites nyt suu pannaan

      Kitkiöjoki ja Järvinen solmivat Attendon/Terveystalon kanssa sopimuksen, jonka mukaan sopimuksen irtisanomisoikeus on va
      Sysmä
      38
      1032
    8. Taas Lieksassa tyritty

      Suomalaisten kansallismaisemaa juntit pilaamassa. Nuori tyttö kaupunginjohtajana ei ole sen viisaampi. *S-ryhmän hanke
      Lieksa
      133
      987
    9. Hän on niin

      Hyvännäköinen. Vaikea vastustaa
      Ikävä
      47
      964
    10. Nähdäänkö ensi viikolla

      paikassa joka alkaa samalla kirjaimella kuin etunimesi? Ikävä on sinua. Fyysistä läsnäoloasi.
      Ikävä
      38
      918
    Aihe