Nyt minullakin, kapilla, on aihetta kehua Paavo Väyrystä. Hän teki todella hyvän työn täällä Stadissa. Aikaisemmin luultavasti kepua äänestäneistä moni äänesti nyt häntä, ja ne äänet menivät Kristilliselle liitolle ja kepun paikat kaupunginvaltuustossa putosivat kolmesta kahteen.
http://yle.fi/uutiset/3-9557629
Kepun kannatus täällä on nyt 2,8 prosenttia. Pääkaupunki on tietenkin edelläkävijä ja suunnan näyttäjä koko maalle. Hitaasti se muu maa tosin perässä tulee, mutta tulee kuitenkin, joten ”kyllä se siitä”, sanoisi presidentti Koivisto.
Huonosti täällä menestyivät demaritkin, eivätkä vihreätkään nousseet niin paljon kuin ennakoitiin, mutta kokoomus jylläsi ennakoitua paremmin. Siitä ilmeisesti suurin kiitos Jan Vapaavuorelle, joka sai lähes 30 000 äänen jättipotin, suurimman koko maassa, ja samalla kuntavaalihistorian suurimman äänimäärän. Hänestä tulee Stadin ensimmäinen pormestari. Saanen itsekin ottaa tästä hieman kiitosta.
Koko maan tasolla vihreät oli suurin vaalivoittaja ja persut suurin häviäjä. Kokoomus on kuitenkin kannatukseltaan selvästi suurin kuntapuoluekin, joskin kannatustaan menettäneellä kepulla on eniten valtuustopaikkoja. Pienissä maalaiskunnissa on asukaslukuun nähden eniten valtuustopaikkoja, ja kepuhan niissä kunnissa jyllää. Siis vielä toistaiseksi.
http://yle.fi/uutiset/3-9557750
Palaan vielä Väyryseen: Hän toki pääsi valtuustoon, mikä lämmittänee hänen mieltään, kun hän on joutunut kokemaan tappioita tappioiden perään. Jo nuorena miehenä hän pisi itseään Jumalan valittuna Suomen johtoon, mutta ei tullut hänestä presidenttiä, vaikka kolme kertaa yritti. Presidentin kun valitsee Suomen kansa eikä Jumala. Ei tullut miehestä pääministeriäkään, vaikka kassakaappisopimuksen sellaisesta oli tehnyt. Ei päässyt eduskuntaankaan kotimaakunnastaan Uudeltamaalta. Mutta nyt hänestä tuli Helsingin kaupunginvaltuutettu!
Onhan se hieman erikoista, että jonkin puolueen kunniapuheenjohtaja ei ollut ehdokkaana sen puolueen listoilla, jonka kunniapuheenjohtaja hän on! Ei kai Helsingin kepu olisi häntä ehdokkaakseen huolinutkaan. Eikös se Keminmaankin kepu hänen ehdokkuutensa siellä estänyt. Millaisia ihmisiä ne Väyryseen vielä luottavat mahtanevat olla? No, onhan niitä joku tällä palstallakin, ja nähdään kyllä, millainen hänen todellisuudentajunsa muutenkin on;))
Nyt minullakin oli aihetta tulla tuomaan tämä tälle palstalle, jolle edellisen kerran olen laittanut jotakin joskus helmikuussa. On ollut muuta paljon mukavampaa ja kiinnostavampaa. Kuten esim. 15 vrkn:n matka Sri Lankaan, Ceylonin saarelle. Siitä matkasta olen tehnyt pientä kuvitettua matkakertomusta asianomaiselle palstalle. Tällä palstalla ahkeroineiden piristykseksi tässä linkki siihen:
http://keskustelu.suomi24.fi/t/14802427/matkakertomus
Ps. Vaihdoin taas profiilikuvanikin eräästä matkakuvastani leikkaamaani otokseen.
Väyrynen teki hyvän työn Helsingissä
49
590
Vastaukset
Paavo Väyrysen läpimeno tuskin oli yllätys kristillisillekään, mutta sen sijaan karvas pettymys puolueelle taisi olla, ettei Väyrysen ehdokkuus tuonut sille lisäpaikkaa, vaan päinvastoin vei entisestä kahdesta toisen, jos lähdetään siitä, ettei tämä kepun kunniapuheenjohtaja ole sydämessään kristillinen. Jos KD-puolue saisi uudelleen lähteä kunnallisvaaleihin, se ei varmasti tekisi "vaaliliittoa" Väyrysen ryhmän kanssa.
No, tehty mikä tehty. On mielenkiintoista seurata, kuinka näkyvän rooli Väykky Helsingissä ottaa. Arvelisin että hän on monissa asioissa kepun pienentyneen ryhmän kanssa samoilla linjoilla. Tuskin on ainakaan vauhdittamassa asuntorakentamista Malmin lentokentälle.Ottaessaan Väyrysen listoilleen vihreät varmaan olettivat Väyrysen tuovan lisä-ääniä niin, että saisivat kolme edustajaa valtuustoon. Eivät siis uskoneet Väyrysen läpimenoon. Pahasti väärin olettivat. Varmasti niitä nyt kaduttaa. Jos Väyrynen pyrkii ehdolle vielä seuraavissa kuntavaaleissa, hän saa etsiä taas uuden puolueen.
Tuskin Väykky saa tai haluaa ottaakaan täällä kummoistakaan roolia. Eiköhän hän halunne mieluummin jatkaa EU-parlamentissa edustajakautensa loppuun. Uudelle kaudelle hän ei sinnekään pääse. Ainakaan kepu ei häntä huoli ehdokkaakseenkaan.kapi_ kirjoitti:
Ottaessaan Väyrysen listoilleen vihreät varmaan olettivat Väyrysen tuovan lisä-ääniä niin, että saisivat kolme edustajaa valtuustoon. Eivät siis uskoneet Väyrysen läpimenoon. Pahasti väärin olettivat. Varmasti niitä nyt kaduttaa. Jos Väyrynen pyrkii ehdolle vielä seuraavissa kuntavaaleissa, hän saa etsiä taas uuden puolueen.
Tuskin Väykky saa tai haluaa ottaakaan täällä kummoistakaan roolia. Eiköhän hän halunne mieluummin jatkaa EU-parlamentissa edustajakautensa loppuun. Uudelle kaudelle hän ei sinnekään pääse. Ainakaan kepu ei häntä huoli ehdokkaakseenkaan.Kirjoitit vihreistä, vaikka tarkoitit kristillisiä, mutta enivei, Väysysellä aikoivat ratsastaa joko saadakseen kolmannen paikan tai vähintään varmistaakseen edelliset kaksi aitoa kristillistä.
Ei kai Helsingin kaupunginvaltuuston jäsenyys estäisi istumista EU-parlamentissa? Tuskin edes EU:n omatkaan säännöt. Kaupunginvaltuuston kokouksista maksettavat korvaukset ovat vain murusia suhteessa EU-parlamentin palkkioihin.Pystyyn_kuollut kirjoitti:
Kirjoitit vihreistä, vaikka tarkoitit kristillisiä, mutta enivei, Väysysellä aikoivat ratsastaa joko saadakseen kolmannen paikan tai vähintään varmistaakseen edelliset kaksi aitoa kristillistä.
Ei kai Helsingin kaupunginvaltuuston jäsenyys estäisi istumista EU-parlamentissa? Tuskin edes EU:n omatkaan säännöt. Kaupunginvaltuuston kokouksista maksettavat korvaukset ovat vain murusia suhteessa EU-parlamentin palkkioihin.Ooops taas! On näköjään niin, että vanhuus ei tule yksin, vaan tuo mukanaan tuollaistakin. Tietenkin tiesin, että Väykky oli kristillisten listoilla kapu-puolueellaan, tai Helsingin parhaaksi nimetty se tausta taisi nyt olla. Onneksi en kai sentään sekoile sanoissani tuolla tavalla siellä, jossa se olisi paljon pahempaa kuin tällä kepupalstalla sekoileminen.
- NäinOnJombet
Helsingin vaalihan meitä kiinnostaa.
Tuloshan oli hieno. SDP romahti 3 %-yksikköä. Se lämmittää kaikken meidän mieltä. Sellainen huru-ukkojen kerho joutaakin tippua pienpuolueiden joukkoon. Ei ajatusta, ei päämäärää, ei mitään. Ilman Tuula Haataisen pormestariehdokkuutta romahdus olisi ollut vieläkin suurempi.
Kokoomus ja Vihreät etenenivät molemmat kutakuinkin saman verran. Selvästi kaupungin päätöksen teko jatkossa keskittyy näiden kahden puolueen hartioille. Vihreät ajavat kaupungin kurjistamista liikkumista rajoittamalla. Kokoomus pistää siinä hanttiin ja koettaa ylläpitää edes jonkinmoista mahdollisuutta yksityisautoiluun.
Vasemmistoliitto eteni hieman, Arhinmäki voi puoluejohtajan velvollisuuksista vapaana keskittyä kunnallispolitiikkaan.
Persut peruuttivat Helsingissä hieman vähemmän kuin SDP, mutta kuitenkin selvästi, tuulipukukansa taisi jäädä lähiökapakkaan eikä vaivautunut äänestyspaikoille.
RKP otti omansa. Pysyy siellä kuuden prosentin paikkeilla.
Kepu on pienpuolue Helsingissä eikä Väyrysen soolo ainakaan auttanut Kepun asemaa. Kristilliset ovat tasoissa Kepun kanssa, mikä kuvannee parhaiten Kepun asemaa Helsingissä. Piraattipuolue ja Feministit saivat yhden paikan, joten uusiakin puolueita Helsingin valtuustoon siis löytyi.Kokoomus ja vihreät olivat täällä kaksi suurinta puoluetta jo edellisessäkin valtuustossa, mutta molemmat nyt lisäsivät kannatustaan, yhteensä jopa hieman enemmän kuin mitä sdp menetti. Vasurit tosiaankin hieman nousivat, eikä persujenkaan romahdus ollut täällä yhtä suuri kuin oli maanlaajuisesti. Noiden muiden mainitsemiesi puolueiden kohdalla ei tapahtunut suuria muutoksia. Kristilliset olettivat oikein Väykyn tuovan puolueelle hieman lisäkannatusta; toikin 0,6 prosenttiyksikköä, mutta se ei tuonut puolueelle lisäpaikkaa ja kristillisten pettymykseksi nyt se toinenkin paikka meni Väykylle.
Feministipuolueen nousu valtuustoon ensimmäisellä yrittämällä on ainakin minusta yllättävää.- NytPitääKysyä
kapi_ kirjoitti:
Kokoomus ja vihreät olivat täällä kaksi suurinta puoluetta jo edellisessäkin valtuustossa, mutta molemmat nyt lisäsivät kannatustaan, yhteensä jopa hieman enemmän kuin mitä sdp menetti. Vasurit tosiaankin hieman nousivat, eikä persujenkaan romahdus ollut täällä yhtä suuri kuin oli maanlaajuisesti. Noiden muiden mainitsemiesi puolueiden kohdalla ei tapahtunut suuria muutoksia. Kristilliset olettivat oikein Väykyn tuovan puolueelle hieman lisäkannatusta; toikin 0,6 prosenttiyksikköä, mutta se ei tuonut puolueelle lisäpaikkaa ja kristillisten pettymykseksi nyt se toinenkin paikka meni Väykylle.
Feministipuolueen nousu valtuustoon ensimmäisellä yrittämällä on ainakin minusta yllättävää.Vaan eikö olekkin hienoa, ettei meidän stadilaisten tarvitse kärsiä SDP:stä kun se kuihtuu kovaa kyytiä Helsingin politiikan pikkutekijäksi. Samanlaiseksi olemattomaksi tekijäksi kuin Kepu.
NytPitääKysyä kirjoitti:
Vaan eikö olekkin hienoa, ettei meidän stadilaisten tarvitse kärsiä SDP:stä kun se kuihtuu kovaa kyytiä Helsingin politiikan pikkutekijäksi. Samanlaiseksi olemattomaksi tekijäksi kuin Kepu.
Kyllä minua käy hieman sääliksi tuo sdp:n asema täällä. Kai minulla on vielä hieman sympatioita puoluetta kohtaan, jota itsekin olen aikoinaan ajoittain äänestellyt ja joskus ammoin ollut jopa sitoutumattomana ehdokkaana sen kuntavaalilistoilla saaden yli 200 ääntä, jotka eivät kuitenkaan riittäneet läpimenoon.
Mutta ei minulla ole mitään sitä vastaan, että puolueen tilanne täällä on nyt sellainen kuin on. ”Niin makaa kuin petaa”, ja sdp on pedannut huonosti. Puolueen politiikka yleisemminkään ei ole enää samaa kuin oli vielä Lipposen johtaessa puoluetta, enkä siltä ole kuullut mitään myönteisesti merkittävää Helsingin kaupunkipolitiikassa. Esim. aina suuna päänä ollut Osku Pajamäki oli täysi kahjo.
Vihreillä on paljon sellaisia maaseutua koskevia näkemyksiä, joita kannatan, mutta niiden kaupunkipolitiikka ainakin Helsingissä on kehitysvastaista huuhaata. Onneksi täällä säilyi mahtitekijänä kokoomus, joka kaupunkipolitiikassaan on ollut täällä ehdottomasti järkevin ja asiallisin. Sen me helsinkiläiset yhä paremmin olemme nähneet ja siitä antaa vaalituloskin hyvää todistusta.- NäinStadissa
kapi_ kirjoitti:
Kyllä minua käy hieman sääliksi tuo sdp:n asema täällä. Kai minulla on vielä hieman sympatioita puoluetta kohtaan, jota itsekin olen aikoinaan ajoittain äänestellyt ja joskus ammoin ollut jopa sitoutumattomana ehdokkaana sen kuntavaalilistoilla saaden yli 200 ääntä, jotka eivät kuitenkaan riittäneet läpimenoon.
Mutta ei minulla ole mitään sitä vastaan, että puolueen tilanne täällä on nyt sellainen kuin on. ”Niin makaa kuin petaa”, ja sdp on pedannut huonosti. Puolueen politiikka yleisemminkään ei ole enää samaa kuin oli vielä Lipposen johtaessa puoluetta, enkä siltä ole kuullut mitään myönteisesti merkittävää Helsingin kaupunkipolitiikassa. Esim. aina suuna päänä ollut Osku Pajamäki oli täysi kahjo.
Vihreillä on paljon sellaisia maaseutua koskevia näkemyksiä, joita kannatan, mutta niiden kaupunkipolitiikka ainakin Helsingissä on kehitysvastaista huuhaata. Onneksi täällä säilyi mahtitekijänä kokoomus, joka kaupunkipolitiikassaan on ollut täällä ehdottomasti järkevin ja asiallisin. Sen me helsinkiläiset yhä paremmin olemme nähneet ja siitä antaa vaalituloskin hyvää todistusta.Vihreillä ei ole maaseudusta muuta näkemystä, kuin että kaikki mahdollinen eläimistä kasveihin pitäisi suojella, metsien hakkuut lopettaa kokonaan, turpeen nosto kieltää, kaivokset sulkea ja ylipäätään kaikki taloudellinen toimeliaisuus lopettaa tyystin, paitsi tuulivoimaloiden rakentaminen. Tosin sama taloudellisen toiminnan vastustus heillä on myös kaupungeissa, sinne ei hyväksytä edes tuulivoimaloita (nimby), vain lattekahvilat saavat heidäb varauksettoman tuen. Niin ja ratikkakiskojen vetäminen vaikka kuinka kalliiden siltahimmeleiden kautta kaukaisimpaankin kaupungin kolkkaan.
Ihmettelen jos noita vihreiden ajamia asioita kannatat.
Toivotaan että kokoomuslaiselta pormestarilta löytyy rohkeutta haastaa vihreä liikennepolitiikka, Vapaavuori tosin on aikalailla vihertävään kallellaan, joten saas nähdä. Liikenteessä olisi potentiaalia niille uusille kaupunki-innovaatioille joiden perään mmä MPP aina huutelee. Älyliikenne kun olisi Helsingin kokoisessa (siis maailmanmittakaavassa tuppukylässä) oiva kehityskohde ja uusien applikaatioiden testaukseen sopiva paikka.
- ettäsillälailla
On siellä nyt tosi kiva asua kun kapitalistit vahvisti vain asemaansa sekä viherhöperöt ja sitä myöten mamut taviksilla ei mitään jakoa ole siellä.
- Hienoja.kuvia
Mukavia kuvia. On se niin hienoo..tuolla, luonto ja monimuu.
Itsekkin harrastan kuvausta, jos saan antaa pari vihjettä.
-laita kamerasta kuvankoko laajemmaksi, 16:9
Nyt kamera asetukset on vanhalla tyylillä 5:4
Tämä nykyinen on 16:9, LÖYDÄT KAMERAN ASETUKSISTA.
Siitäkin jo aika rientänyt nykyisin jo parannettu " teräväpiirto 1080x1920 "
kuvia 4K muotoon, jopa 5K jo olemassa, mutta niissä tarkkuus
jo niin suurta, ettemme välttämättä tarvitse, kuin erittäin isoissa
kuvissa, sanotaan: " lattiasta kattoon" joissain seinäkuvauksissa ym
kun tarkuutta halutaan.
Jos kamerassa ilmoittaa asetuksiksi esim 1M, 2M, 3M jne
SILLÄ SÄÄDETÄÄN PIKSELI MÄÄRÄÄ. Sopiva tällaisissa kuvauksissa
voisi olla vaikka 3M, voi olla suurempikin, mutta se tarpeeton tämän
kokoisiin kuviin. Nykyisin kun digikortit halpoja ja isoja, ei sen takia
tarvitse kuvissa säästää, että olisi resuluutio alhainen.
Nuo suuret resuluutiot tosiaan, kun käytetään pääasiassa
kuvan heittäjiä seinälle/kankaalle multimediaprojektorilla,
siitä sanonta " lattiasta>kattoon" kuvan koko. Niihin saa olla
tarkkuus suurempikin kuin 3M.
Eli: resuluutio ja kuvankoko on eri asioita. Kummallekkin
omat säätönsä. 1080x1920 on pikselimäärä sivusuunnassa ja pystysuunassa.
Käytetään myös nimitystä FULL HD
Taas esim (nykyisin käytössä esin kannettavissa) kuvakoko 16:9
eli leveys on suhdeluvulla 16, ja korkeus suhdeluvulla 9, mm nykytelevioissa tätä.
Ja myös tosiaan valokuva kameroissa käytetään samoja formaatteja.
Itsellä mm videokamera, joka osaa kuvata 4K tarkkuudella, kun luontokuvaa helikopterista (esimerkki vain) maasto näkyy aivan mahtavan tarkasti yksityiskohdat.
Eli: tarkkuus on kohdillaan kamerassasi, muttei kuvan koko, sitä laajentaa, koko kuvaruudun kokoiseksi (16:9).
Sellaista.
Pääsiäistä !Kun on kivoja kuvattavia kohteita niistä saa kivoja kuviakin ihan tällaisella pikkukameralla. Joten varmaan asiantuntevat neuvosi menevät hukkaan minulle annettuina, sillä kameran suhteen kriteerini on vain se, että sen pitää mahtua taskuun.
Aikoinaan minäkin paljon videoin matkoillani. Jo silloin, kun oli sellainen suuri videokamera, jota piti kuljettaa sen laukussa, jossa oli lokeroita myös lisätarvikkeille. Viimeinen videokamerani oli tosin jo varsin pieni digikamera. On minulla se edelleen, mutta olen kuvannut sillä lähinnä vain lapsenlapsia ja eräitä lähipiirin tapahtumia.
Minulla on myös sellainen kotivideo, jolla siirrän videokameran kasetilta isolle videokasetille, jolta saa katsella videon kautta tv:sta. Niitä isoja kasetteja mm. noilta vanhoilta matkoiltani on hyllyssäni kymmenittäin, mutta harvoin niitä enää katselen. Matkamuistoikseni hyvin riittävät nuo valokuvat, joita tältäkin matkalta kertyi yli kaksi sataa, mutta ne tietokoneelle vietyäni poistin niistä ainakin yli 50.
Pääsiäistä vaan sinnekin! Pianhan tulee kesäkin, ainakin tänne Suomen eteläiselle palmurannikolle, kun sepelkyyhkyt ja västäräkitkin ovat tänne jo palanneet ja tänään vieraili pihassani myös nokkavarpuspariskunta.- Hienoja.kuvia
kapi_ kirjoitti:
Kun on kivoja kuvattavia kohteita niistä saa kivoja kuviakin ihan tällaisella pikkukameralla. Joten varmaan asiantuntevat neuvosi menevät hukkaan minulle annettuina, sillä kameran suhteen kriteerini on vain se, että sen pitää mahtua taskuun.
Aikoinaan minäkin paljon videoin matkoillani. Jo silloin, kun oli sellainen suuri videokamera, jota piti kuljettaa sen laukussa, jossa oli lokeroita myös lisätarvikkeille. Viimeinen videokamerani oli tosin jo varsin pieni digikamera. On minulla se edelleen, mutta olen kuvannut sillä lähinnä vain lapsenlapsia ja eräitä lähipiirin tapahtumia.
Minulla on myös sellainen kotivideo, jolla siirrän videokameran kasetilta isolle videokasetille, jolta saa katsella videon kautta tv:sta. Niitä isoja kasetteja mm. noilta vanhoilta matkoiltani on hyllyssäni kymmenittäin, mutta harvoin niitä enää katselen. Matkamuistoikseni hyvin riittävät nuo valokuvat, joita tältäkin matkalta kertyi yli kaksi sataa, mutta ne tietokoneelle vietyäni poistin niistä ainakin yli 50.
Pääsiäistä vaan sinnekin! Pianhan tulee kesäkin, ainakin tänne Suomen eteläiselle palmurannikolle, kun sepelkyyhkyt ja västäräkitkin ovat tänne jo palanneet ja tänään vieraili pihassani myös nokkavarpuspariskunta.Kiitän !
- mikä_pässsi
Ei näytä pankkomajuri ymmärtävän mitään kameroista ja valokuvauksestakaan.
Kameroissa ei puhuta mistään HD tai Full H tarkkuudesta, kuten tv-tekniikassa. Digitaalisissa kameroissa valokuvauksessa puhutaan kennon koosta ja pikselimäärästä.
Kameran kenno koossa lähtökohtana on Full Frame eli täysi kokoinen kenno, siinä siis kennon koko vastaa 35mm filmikameraa, tästä sitten on pienempiä versioita kuten croppi kokoinen kenno, four thirds ja esim. digipokkarien tyypilliset kennokoot 1/1,7", 1/1,8", 1/2,3" ja 1/2,5". Kenno koko tarkoittaa kennon fyysistä kokoa, nuo digipokkarien kennokoot ovat siis todella pieniä (kennon koko esim. 1 tuuma / 2,5 tuumalla eli noin 10mm). Kennon kokoa ei voi kamerassa vaihtaa, kennon sivujen suhde on yleensä 1,5:1 four thirdsiä lukuun ottamatta (kuten nimikin sanoo sen kuvasuhde on 4:3. Jossain digipokkareissa saattaa olla mahdollisuus jo kuvatessa rajata kuvan kokoa (jolloin suljin peittää osan kennosta), mutta mitä järkeä siinä on, voihan sen kuvan rajata kuvankäsittelyllä.
Pikselimäärä ei tosiaan ole niin tärkeä, nykyään kaikissa kameroissa on riittävä määrä pikseleitä , riittää kunhan on suunnilleen yli 6 milj. pikseliä, vaikkakin monissa kameroissa on nykyää 16 - 35 miljoonaa pikseliä.
http://www.kuvakenno.fi/digikuvaus/kuvakenno.html - Eiköhän.kerraksi
mikä_pässsi kirjoitti:
Ei näytä pankkomajuri ymmärtävän mitään kameroista ja valokuvauksestakaan.
Kameroissa ei puhuta mistään HD tai Full H tarkkuudesta, kuten tv-tekniikassa. Digitaalisissa kameroissa valokuvauksessa puhutaan kennon koosta ja pikselimäärästä.
Kameran kenno koossa lähtökohtana on Full Frame eli täysi kokoinen kenno, siinä siis kennon koko vastaa 35mm filmikameraa, tästä sitten on pienempiä versioita kuten croppi kokoinen kenno, four thirds ja esim. digipokkarien tyypilliset kennokoot 1/1,7", 1/1,8", 1/2,3" ja 1/2,5". Kenno koko tarkoittaa kennon fyysistä kokoa, nuo digipokkarien kennokoot ovat siis todella pieniä (kennon koko esim. 1 tuuma / 2,5 tuumalla eli noin 10mm). Kennon kokoa ei voi kamerassa vaihtaa, kennon sivujen suhde on yleensä 1,5:1 four thirdsiä lukuun ottamatta (kuten nimikin sanoo sen kuvasuhde on 4:3. Jossain digipokkareissa saattaa olla mahdollisuus jo kuvatessa rajata kuvan kokoa (jolloin suljin peittää osan kennosta), mutta mitä järkeä siinä on, voihan sen kuvan rajata kuvankäsittelyllä.
Pikselimäärä ei tosiaan ole niin tärkeä, nykyään kaikissa kameroissa on riittävä määrä pikseleitä , riittää kunhan on suunnilleen yli 6 milj. pikseliä, vaikkakin monissa kameroissa on nykyää 16 - 35 miljoonaa pikseliä.
http://www.kuvakenno.fi/digikuvaus/kuvakenno.htmlOlet nyt jäänyt 15-20 vuotta ajasta jälkeen lainaamasi sivujen kanssa.
"Eli: resuluutio ja kuvankoko on eri asioita. Kummallekkin
omat säätönsä. 1080x1920 on pikselimäärä sivusuunnassa ja pystysuunassa.
Käytetään myös nimitystä FULL HD
Taas esim (nykyisin käytössä esin kannettavissa) kuvakoko 16:9
eli leveys on suhdeluvulla 16, ja korkeus suhdeluvulla 9, mm nykytelevioissa tätä.
Ja myös tosiaan valokuva kameroissa käytetään samoja formaatteja."
Sotket asioita keskenään.
Ei nyt oteta tähän mitään valotusaikoja, eikä kennojen kokoja, niistä omat pitkät tarinansa olisi. Nämä jo suunniteltu valmiiksi kameroihin, meidän ei tarvitse niitä tuntea. Vanhempi pieni halpa pokkari monesti teki vain sitä peruskuvaa, siihen ei säätöjä. Mutta nykyisin jo halpoihinkin säätöjä olemassa, ihan 50-100 € kameroihin.
Jos digi kameraasi katsot (ei vanhoja filmille ottavia) sieltä löytyy säätöjä.
esim 16:9 kuvakoolle. Jota nykyisin käytetään standardina. Kun nämä näytöt nyt sellaisia on, niin siihen nekin mukauttaa. Valokuva, kuten filmikin istuu siihen justiinsa, reunoja myöten, ei jää tyhjää.
Heitän tuohon vähän "rautalangasta":
useimmissa kameroissa on mahdollista valita 16:9 laajakulmasuhde. Jos verrataan valokuva kokoon näitä 10x18 (cm)-kokoon (10-koossa). Myös puhelimella alkaa olla
kuvien oletuksena on usein 16:9-asetus.
Jos itse rajaat kuvia, tai kuvasuhde on muuten epästandardi, kuvista tulee vastaavan mittasuhteen muotoisia. esim. jos nuo Kapin kuvat otetaan vertailuun, jos niitä levitetään 16:9 kokoon, kuva levenee, ja kuvasta tulee epäsuhtainen, henkilöt siinä lyhenee. Jos taas, kuvista leikataan, että pysyy suhde samana, silloin kuvankoko pienenee, joudutaan leikkaamaan ylhäältä ja alhaalta pois, jos keskikohta pidetään samassa kohtaa.
Mutta kun kamera osaa tämän itse, kuvakoko 16:9, silloin se on siinä kuva juuri noin.
Jos kuvankäsittely ohjelmilla kuvia muutetaan, venytetään johonkin suuntaan, se silloin muuttuu epäsuhtaiseksi, ellei kuvasta leikata pois reunoja. - eisaakelisentään
Eiköhän.kerraksi kirjoitti:
Olet nyt jäänyt 15-20 vuotta ajasta jälkeen lainaamasi sivujen kanssa.
"Eli: resuluutio ja kuvankoko on eri asioita. Kummallekkin
omat säätönsä. 1080x1920 on pikselimäärä sivusuunnassa ja pystysuunassa.
Käytetään myös nimitystä FULL HD
Taas esim (nykyisin käytössä esin kannettavissa) kuvakoko 16:9
eli leveys on suhdeluvulla 16, ja korkeus suhdeluvulla 9, mm nykytelevioissa tätä.
Ja myös tosiaan valokuva kameroissa käytetään samoja formaatteja."
Sotket asioita keskenään.
Ei nyt oteta tähän mitään valotusaikoja, eikä kennojen kokoja, niistä omat pitkät tarinansa olisi. Nämä jo suunniteltu valmiiksi kameroihin, meidän ei tarvitse niitä tuntea. Vanhempi pieni halpa pokkari monesti teki vain sitä peruskuvaa, siihen ei säätöjä. Mutta nykyisin jo halpoihinkin säätöjä olemassa, ihan 50-100 € kameroihin.
Jos digi kameraasi katsot (ei vanhoja filmille ottavia) sieltä löytyy säätöjä.
esim 16:9 kuvakoolle. Jota nykyisin käytetään standardina. Kun nämä näytöt nyt sellaisia on, niin siihen nekin mukauttaa. Valokuva, kuten filmikin istuu siihen justiinsa, reunoja myöten, ei jää tyhjää.
Heitän tuohon vähän "rautalangasta":
useimmissa kameroissa on mahdollista valita 16:9 laajakulmasuhde. Jos verrataan valokuva kokoon näitä 10x18 (cm)-kokoon (10-koossa). Myös puhelimella alkaa olla
kuvien oletuksena on usein 16:9-asetus.
Jos itse rajaat kuvia, tai kuvasuhde on muuten epästandardi, kuvista tulee vastaavan mittasuhteen muotoisia. esim. jos nuo Kapin kuvat otetaan vertailuun, jos niitä levitetään 16:9 kokoon, kuva levenee, ja kuvasta tulee epäsuhtainen, henkilöt siinä lyhenee. Jos taas, kuvista leikataan, että pysyy suhde samana, silloin kuvankoko pienenee, joudutaan leikkaamaan ylhäältä ja alhaalta pois, jos keskikohta pidetään samassa kohtaa.
Mutta kun kamera osaa tämän itse, kuvakoko 16:9, silloin se on siinä kuva juuri noin.
Jos kuvankäsittely ohjelmilla kuvia muutetaan, venytetään johonkin suuntaan, se silloin muuttuu epäsuhtaiseksi, ellei kuvasta leikata pois reunoja.Täsmennetään nyt että minä puhun valokuvauksesta sinä pokkarilla räiskimisestä ja jostain näytöpäätteiden sekä telkkarien kuvasuhteista.
Kukaan valokuvaaja (ei harrastaja aikä ammattilainen) ei puhu hd yms termein kameroista. Sellaisia puhuvat vain honkkarista ja tarjoustalosta halvimpia pokkareita ostavat turistikuvia räiskivät valokuvauksesta mitään tietämättömät sählääjät.
Valokuvaksessa kameran ominaisuuksien tärkeysjärjestys on 1) objektiivi 2) kennon koko ja vasta tämänn jälkeen aletaan miettimään pikseleitä yms.
Kun minä katson digikameraani niin ensimmäiseksi katson aina objektiivia joka kennon lisäksi on kameran tärkein osa, niitä on yleensä mukana 3 - 4 kuvausreisssusta riippuen. Eli kameran hankinta alkaa aina ensin sillä että selvitetään millaisia objektiiveja tarvitset, millaisia on itsellä ja millaisia myynnissä, sen jälkeen valitaan kamera. digipokkareita ei lasketa kameroiksikuten ei myöskään puhelimia.
Itse kun lähden kuvaamaan niin mukana on yleensä laajakulmazoomi, yksi normaaliobjektiivi ja yksi teleobjektiivi. Koska vaihdoin vuosi sitten matkakamerani Sonyn A7 mark II fullframe peilittömään runkoon, jossa Sonyn F-banjonetti joudun osin käyttämään sovitinta, siis jos käytän vanhoja Canoniin objektiiveja. Tosin muutaman uuden lasin FE-banjonetilla olen ostanut; Carl Zeisin 24-70mm, Carl Zeisin F 1,8 55mm, Sony FE 75-300mm ja lisäksi Samyangin tiltsift 24mm. Tuollainen paketti (noin 6te) jalustat ja suotimet riittää kohtuullisesti harrastelijalle ja jopa puoliammattilaiselle.
ja usko jo pässi että ne lapsien kameroiden kuvasuhteiden muutokset ovat täysin sama asia vaikka leikkaisit koneella kuvankäsittelyllä kuvan alaosan ja yläoan pois ,eli ne vain pimentävät osan pokkarin muutenkin järjetömän pienestä kennosta, osa todennäköisesti jopa vain digitaalisesti. Eli vain pienentävät kennon renoja. Eihän siinä ole mitään järkeä.
ps. pokarilla ei ole edes mahdollista saada kohtuullisia valokuvia kuin kirkkaassa päivänvalossa, muuten niiden kenno on liiaan pienikokoinen että valo tallentuisi sille ilman kohinaa.
ps2. jos haluat oikeasti ottaa muutakin kuin pokkariräpsäisyjä sinun on pakko opetalla mitä on polttoväli, valovoima, aukko, kohina, bokeh... muuten et tule koskaan ymmärtämään miten hyviä valokuvia otetaan. Niitä ei oteta pokkarilla. - Douglas.Pine
eisaakelisentään kirjoitti:
Täsmennetään nyt että minä puhun valokuvauksesta sinä pokkarilla räiskimisestä ja jostain näytöpäätteiden sekä telkkarien kuvasuhteista.
Kukaan valokuvaaja (ei harrastaja aikä ammattilainen) ei puhu hd yms termein kameroista. Sellaisia puhuvat vain honkkarista ja tarjoustalosta halvimpia pokkareita ostavat turistikuvia räiskivät valokuvauksesta mitään tietämättömät sählääjät.
Valokuvaksessa kameran ominaisuuksien tärkeysjärjestys on 1) objektiivi 2) kennon koko ja vasta tämänn jälkeen aletaan miettimään pikseleitä yms.
Kun minä katson digikameraani niin ensimmäiseksi katson aina objektiivia joka kennon lisäksi on kameran tärkein osa, niitä on yleensä mukana 3 - 4 kuvausreisssusta riippuen. Eli kameran hankinta alkaa aina ensin sillä että selvitetään millaisia objektiiveja tarvitset, millaisia on itsellä ja millaisia myynnissä, sen jälkeen valitaan kamera. digipokkareita ei lasketa kameroiksikuten ei myöskään puhelimia.
Itse kun lähden kuvaamaan niin mukana on yleensä laajakulmazoomi, yksi normaaliobjektiivi ja yksi teleobjektiivi. Koska vaihdoin vuosi sitten matkakamerani Sonyn A7 mark II fullframe peilittömään runkoon, jossa Sonyn F-banjonetti joudun osin käyttämään sovitinta, siis jos käytän vanhoja Canoniin objektiiveja. Tosin muutaman uuden lasin FE-banjonetilla olen ostanut; Carl Zeisin 24-70mm, Carl Zeisin F 1,8 55mm, Sony FE 75-300mm ja lisäksi Samyangin tiltsift 24mm. Tuollainen paketti (noin 6te) jalustat ja suotimet riittää kohtuullisesti harrastelijalle ja jopa puoliammattilaiselle.
ja usko jo pässi että ne lapsien kameroiden kuvasuhteiden muutokset ovat täysin sama asia vaikka leikkaisit koneella kuvankäsittelyllä kuvan alaosan ja yläoan pois ,eli ne vain pimentävät osan pokkarin muutenkin järjetömän pienestä kennosta, osa todennäköisesti jopa vain digitaalisesti. Eli vain pienentävät kennon renoja. Eihän siinä ole mitään järkeä.
ps. pokarilla ei ole edes mahdollista saada kohtuullisia valokuvia kuin kirkkaassa päivänvalossa, muuten niiden kenno on liiaan pienikokoinen että valo tallentuisi sille ilman kohinaa.
ps2. jos haluat oikeasti ottaa muutakin kuin pokkariräpsäisyjä sinun on pakko opetalla mitä on polttoväli, valovoima, aukko, kohina, bokeh... muuten et tule koskaan ymmärtämään miten hyviä valokuvia otetaan. Niitä ei oteta pokkarilla."miten hyviä valokuvia otetaan. Niitä ei oteta pokkarilla".
Asia ei minulle mitenkään kuulu, mutta parhaat kuvat otetaan juuri sillä kameralla joka sattuu olemaan mukana. Siinä pelkistettynä "parhaan kuvan oikea olemus" :)
Kyllä pokkarillakin saa hyviä ja joskus jopa loistavia kuvia. Vaatimattomallakin kameralla onnistuu, jos kuvausolosuhteet ovat hyvät eli ihanteelliset. Niistäkin kuvista joku pilkunviilaaja löytää aina yhtä sun toista moitittavaa ja korjattavaa, mutta pääasiahan on että kuvaaja on tyytyväinen.
Pokkari- ym. kuvaajille löytyy hieman apua kameran histogrammista. Tässä lainaus linkistä:
"Valokuvan histogrammi on kaavio, joka esittää kuvan sävyarvot. Pelkästään histogrammia katsomalla valotuksesta voi kertoa paljon. Siitä voi nähdä mm., miten kuva on valottunut ja onko kuvassa puhkipalaneita tai tukkoon menneitä kohtia.
Histogrammi onkin oiva työkalu tarkistettaessa, onko valotus sopiva. Valokuvan esikatselu kameran takanäytöltä ei nimittäin ole se luotettavin tapa varmistaa onnistunut valotus".
http://www.rajalablogi.fi/kuvakulmia/2014/03/02/histogrammi/
Histogrammia tarkastelemalla opin itsekin kuvauksesta paljon. Kun kuvaukseen oli aikaa tarpeeksi (paikallaan olevat kohteet) ja pystyi kokeilemaan eri säädöillä, alkoi kuvatkin paranemaan melkoisesti. Välillä kyllä piti olla välittämättä h-grammista, kun kuvista olisi liikasäätöjen jälkeen tullut oudon tummia. Mutta oppia ikä kaikki.
Hyvää kevättä ja hyviä kuvia kaikille kuvaajille.
- oikeistosossut
Sdpn kannattajista monet äänestivät vapaavuorta etteivät vihreät hypi nenille pormestarinvaalissa.Se söi kannatusta.But anyway
Saatatpa olla oikeassa siinä, että Vapaavuoren pormestariehdokkuus vaikutti kuvaamallai tavalla niin kokoomuksen kuin sdp:nkin kannatukseen täällä. Siihen viittaisi sekin, että sdp jopa kai kasvatti kannatustaan naapurissamme Vantaalla. Siellä tosin vaikuttajana lienee ollut sdpn:n pikku-Antti, eli kaksimetrinen Lindtman, joka lienee melko vahvoilla puolueensa seuraavaksi puheenjohtajaksi.
Terve!
Hienoja kuvia reissultasi. Itsekin joskus sillä suunnalla Intiassa reissannut mutta nykyään tuntuu, ettei oikein nuo yli kymmenen tunnit lentomatkat kiinnosta.
Olen taas ollut muutaman päivän Suomessa, aivan muista syistä tosin kuin vaalien vuoksi. Lähinnä terveysongelman vuoksi. Muutoksia siis suunnitelmiin tuli kuten usein elämässä käy koska alkuperäinen aikomus oli vappuun saakka Portugalissa asua.
Vaalit menivät täällä oikein mainiosti. Keskusta menetti täälläkin osuuksiaan ollen vasta neljänneksi suurin puolue edellä kokoomus runsaalla 22%, demarit vajaalla 20% ja vihreät vajaan 16% osuudella ja kepu sai vain vajaan 14%. Oma ehdokkaanikin pääsi läpi ja hänelle heti aamulla tekstasin onnittelut.
Kotikuntaani, tai oikeammin kaupunkia, vaikken tätä oikein kaupungiksi mielläkkään, kuvaillaan usein, että tämä on kuin Espoo pienemmässä mittakaavassa sillä täällä on vain runsaat 32 tuhatta asukasta. Hämmästyttävän samantyyppisiä kannatuslukuja pääpuolueet kuitenkin saavat vaaleissa kuin Espoossa, tosin vuosien saatossa ns. kaupunkipuolueiden suosio on kasvanut ja kepun suosio laskenut ja sehän usein lasketaan kaupungistumisen piikkiin.
Mikä onkin kummallinen asia kun pysähtyy miettimään. Miksi jokin alue ryhtyessään urbanisoitumaan, kaupungistumaan, menettää keskustalaisesti ajattelevat ihmiset?
Mutta pyristelläänpä taas täällä armaan kotimaan kamaralla ja odotellaan minkälaisia haasteita tulevaisuus tuo.Tervepä terve! Kuvani ovat vain sellaisia pikkukameralla nappailtuja, mutta ihan kivoja matkamuistoja.
Kerrot reissailleesi joskus Intiassa. Niin minäkin, kaksi pitkää kiertomatkaakin olen siellä tehnyt, Etelä-Intian kierron ja Kultaisen kolmion (Delhi, Acra, Jaipur) kierron. Niillä sai nähdä, että eri alueilla intiassa kaikki voi olla hyvin erilaista. Nyt tuolla Sri Lankassa sain nähdä, että siellä on paljon sellaista, jota ei ole Intiassa missään. Ihan mielenkiintoinen maa, se oli.Järjestyksessä muuten 51.käymäni maa, mutta en sinne enää toista kertaa mene. Maailma kun on niin lavea ja haluaisin nähdä aina uutta, mutta rajalliseksi se uuden näkeminen jää jo minulta, kun on tätä ikää…
Toivottavasti terveysongelmasi eivät ole kovin pahoja ja saat ne kuntoon, jotta voit palata sinne Portugalin kesään, joka meren läheisyydestä johtuen ei siellä yleensä ole niin tukahduttavan kuuma kuin voi olla jo Espanjan sisämaassa. Ei ollut ainakaan kesällä 2003, jolloin tein sielläkin pitkän kiertomatkan, Algarvesta Lissabonin ja Coimbran kautta Portoon ja takaisin Algarveen hieman eri reittejä. Tässäpä yksi kuva siltä matkaltani, taitaa olla kuuden sillan kaupungista Portosta:
https://scontent-arn2-1.xx.fbcdn.net/v/t31.0-8/11057261_10153765354724182_8548990024947930404_o.jpg?oh=01eb11cb921427c52ba05c777bac71a6&oe=59892BC9
No, toukokuutahan näkyy tuolloin vasta olleen, selviää kuvan päiväyksestä.
Vai tuollaiset olivat kotikuntasi vaalitulokset. Nuo eivät ole Tampereen tuloksia, joten et asu siellä, vaikka niin olen luullut. Taidat asua sen naapurissa Ylöjärvellä? Siihen viittaa tuo väkiluku ja vertaus Espooseen. Minähän tunnen kyllä Tamperetta ja sen ympäristöäkin jo vanhastaan, ja viimeisten kahdeksan vuoden aikana olen taas liikkunut siellä melkoisesti, kun Tampereella asuu naisystäväni, jonka luona melko usein vierailen.
Pohdit: ”Miksi jokin alue ryhtyessään urbanisoitumaan, kaupungistumaan, menettää keskustalaisesti ajattelevat ihmiset?” Sanopa muuta! Noin tosiaan aina tapahtuu. Tänne Helsinkiin muuttaa maalta väkeä enemmän kuin mistään muualta, joukossaan varmasti paljon myös niitä, jotka ovat kannattaneet kepua entisessä kotikunnassaan. Silti kepun kannatus täällä vain kutistuu. Ilmeisesti ainakin tämä stadilaisuus sivistää ihmiset pois kepulaisuudesta;))
- rigormortis
Sehän on horopersekkin herännyt kuolleista.
- Kapiuskova
Toinen laatuaan, edellisestä parituhatta vuotta.
Voisi sekin jäädä jo kohta eläkkeelle.
- DDDDDDDDD
Säälittävä kapi kehuu yhtä säälittävää Väyrystä.
- tässätotuus
Paavo Väyrynen on paras mies Hesan valtuustossa. Ainoa oikeasti viisas. Nyt pitäisi tarkasti kuunnella ja seurata Väyrystä. Hän on täysin oikeassa miten hesaa ja Suomea pitäisi kehittää. Vihreiden matutusvimma ja rakennusvimma on pelkkää roskaa. Vihreet ovat vain tuhoamassa kaiken hesassa. Vihreet jo paljon tehneet paljon korjaamatonta pahaa kaupungissa. Niin ei voi jatkua.
Melkoisesti keskustelua näkyvät herättäneen nuo kuntavaalit. Ihan asiallistakin. Vaaleja pitäisi kai olla enemmän, jotta ne tarjoaisivat noille ahkerimmillekin palstapäivystäjille aihetta keskustella muustakin kuin toisista keskustelijoista. No, on niidenkin tiimoilta tullut myös sitä ”tavallista”. En viitsi siihen puuttua.
Itse käsittelen tässä avauksessani vaalien tulosta varsinkin täällä Helsingissä ehkä hieman ilkikurisesti, mutta tottahan siinä puhun. Asiallisia vastineita on tullut ja niitä olen kommentoinutkin, mutta vielä kiitos niistä. Noiden vaalien käsittely saa jäädä osaltani tähän.
Katselin nyt pitkän poissaoloni aikana palstalle tullutta enemmän, ja enimmäkseen tänne on tullut vain sitä älytöntä soopaa. Keskustelun aiheena on ollut enimmäkseen toiset keskustelijat. Minua on kaivattu kovasti ja ikivanhoja viestejänikin ovat kaipaajani palstalle nostelleet. Kai minun pitäisi olla imarreltu tuollaisesta huomiosta, mutta pikemmin se vain inhottaa, kun huomio tulee sellaiselta taholta.
Palstan luonne on kymmenen vuoden takaisesta muuttunut paljon. Kun silloin aikoinaan palstan avasin, aina sillä oli jotain sellaista, joka houkutti jäämään ja sanomaan jotakin. Nyt reaktioni on päinvastainen. Mielessäni ollut asiallinenkin sanottava jää sanomatta, sillä en halua olla tuollaisessa seurassa.
Nyt siis palsta saa jäädä taas minulta rauhaan hieman pitemmäksi aikaa. Ainakin pääsiäisen yli, sillä vielä tänään saan luokseni naisystäväni, joka viipynee seuranani ainakin pääsiäismaanantaihin asti.
Mutta eiköhän kepu antane minulle vielä aihetta vierailemaan täällä silloin tällöin, sillä jatkaahan se vielä päähallituspuolueena, vaikka sen kannatus hupeneekin. Hallituspuolueet yhdessäkään eivät olleet enää enemmistönä näissä kuntavaaleissa, jotka eivät tosin mitenkään muuta eduskunnan voimasuhteita. Elleivät persut loikkaa pois hallituksesta, mikä on hyvin mahdollista, varsinkin, jos Jussi Halla-ahosta tulee puolueen puheenjohtaja. Mielenkiintoisia aikoja voi olla edessä.
Näkemiin!- KapiRessukalle
Voi Voi Kapi ressukka.
Olisit nyt jättänyt tämän tuhanteen kertaan samoin sanoin kuullun lähtöitkusi itkemättä. Tai edes yrittänyt keksiä siihen jotain uutta sanottavaa. Säälittävä pelle olet, vain hetken tässäkin keskustelussa pystyi olemaan asiallinen, sitten tämä sekopää sepustus taas kerran. Toivoisin kuitenkin kommenttisi siihen, että synnyinkunnastasi Rautavaarasta, jossa yhäkin kesäisin vierailet, tuli nyt vasemmistoenemmistöinen kunta. Olethan muistaakseni ennenkin kommentoinut sen poliittisia voimasuhteita.
Rautavaaran valtuustossa on nyt 5 kepulaista, 5 vasemmistoliittolaista, 4 demaria, 2 kristillistä ja yksi perussuomalainen eli voimasuhteet ovat 9-8 vasemmiston hyväksi.
https://vaalit.yle.fi/tulospalvelu/kv2017/vaalipiiri/9/kunta/687
Tuollainen on melkoisen harvinaista pienemmillä maaseutupaikkakunnilla. Lähteekö Rautavaaran elinkeinoelämä nyt nousuun ja onko siellä entistäkin mieluisampaa asua ja vierailla, kun kepun valta on murtunut?
Noin yleensä toteaisin, että mielestäni yllättävän vähän nämä kuntavaalit synnyttivät keskustelua. Johtuisiko siitä, että vain pienpuolueet etenivät edellisistä kuntavaaleista? Suuremmista puolueista kiinnostuneet jäivät jonkinlaiseen hämmennyksen tilaan.Pystyyn_kuollut kirjoitti:
Toivoisin kuitenkin kommenttisi siihen, että synnyinkunnastasi Rautavaarasta, jossa yhäkin kesäisin vierailet, tuli nyt vasemmistoenemmistöinen kunta. Olethan muistaakseni ennenkin kommentoinut sen poliittisia voimasuhteita.
Rautavaaran valtuustossa on nyt 5 kepulaista, 5 vasemmistoliittolaista, 4 demaria, 2 kristillistä ja yksi perussuomalainen eli voimasuhteet ovat 9-8 vasemmiston hyväksi.
https://vaalit.yle.fi/tulospalvelu/kv2017/vaalipiiri/9/kunta/687
Tuollainen on melkoisen harvinaista pienemmillä maaseutupaikkakunnilla. Lähteekö Rautavaaran elinkeinoelämä nyt nousuun ja onko siellä entistäkin mieluisampaa asua ja vierailla, kun kepun valta on murtunut?
Noin yleensä toteaisin, että mielestäni yllättävän vähän nämä kuntavaalit synnyttivät keskustelua. Johtuisiko siitä, että vain pienpuolueet etenivät edellisistä kuntavaaleista? Suuremmista puolueista kiinnostuneet jäivät jonkinlaiseen hämmennyksen tilaan.Vai noin on Rautavaaralla tapahtunut. Enpä ole tilannetta siellä seurannut, kun minulla ei juurikaan sinne yhteyksiä ole. Rautavaara on siis palannut ”juurilleen”. Lähdin sieltä 16-vuotiaana v. 1951, siis 66 vuotta sitten, ja silloin sen 21-jäsenisessä kunnanvaltuustossa SKDL:llä oli ehdoton enemmistö 11 paikalla. Nythän valtuustossa näkyy olevan vain 17 paikkaa, joka on enemmän henkeä kohden kuin tuolloin, sillä kunnan väkiluku on pudonnut n. 6000:sta noin 2000:een.
Kepu siellä on kai jo vuosia ollut kannatetuin puolue, kun maanviljelijäväestöä sieltä ei ole lähtenyt pois samassa mitassa kuin muita. Myös persut olivat kai varsin vahvoilla, nyt näkyvät romahtaneen sielläkin.
Minulla ei ollut vuosikymmeniin juuri mitään yhteyksiä Rautavaaralle, kun sukulaiseni siellä olivat kuolleet tai muuttaneet pois. Viimeisen vuosikymmenen aikana olen alkanut käydä siellä Rautavaarapäivillä, jotka ovat aina kesä-heinäkuun vaihteessa. Niiltä olen ollut poissa vain v. 2010 ja 2017, jolloin olin synttärimatkalla kaukomailla täyttäessäni 75 ja 80 vuotta (syntymäpäiväni on 1.7.). Minua on innostanut siellä käymiseen halu tavata lapsuustovereitani, joita siellä asuu enää muutama, mutta niitä on tullut aina sinne muualta Suomesta ja Ruotsistakin.
Ensi kesänä tuskin enää menen Rautavaarapäiville, kun tuo jokseenkin ikäisteni lapsuustoverieni joukko on jo harventunut kovin pieneksi. Isovanhempienikin haudanhoitosopimuskin, josta yli 10 vuotta huolehdin, on siirtynyt minua toistakymmentä vuotta nuoremman serkkuni hoidettavaksi.
Kun kävin vielä palstaa vilkaisemassa ja huomasin tuon, siihen vielä vastasin. Nyt saa palsta jäädä minulta rauhaan taas pitemmäksi aikaa, mutta koeta Sinä pitää täällä yllä asiakeskustelua ja järjen ääntä, kun niitä kumpaakaan ei juurikaan enää ole täällä, jossa villi mielikuvitus ja huuhaa on jo kauan vellonut päällimmäisenä.kapi_ kirjoitti:
Vai noin on Rautavaaralla tapahtunut. Enpä ole tilannetta siellä seurannut, kun minulla ei juurikaan sinne yhteyksiä ole. Rautavaara on siis palannut ”juurilleen”. Lähdin sieltä 16-vuotiaana v. 1951, siis 66 vuotta sitten, ja silloin sen 21-jäsenisessä kunnanvaltuustossa SKDL:llä oli ehdoton enemmistö 11 paikalla. Nythän valtuustossa näkyy olevan vain 17 paikkaa, joka on enemmän henkeä kohden kuin tuolloin, sillä kunnan väkiluku on pudonnut n. 6000:sta noin 2000:een.
Kepu siellä on kai jo vuosia ollut kannatetuin puolue, kun maanviljelijäväestöä sieltä ei ole lähtenyt pois samassa mitassa kuin muita. Myös persut olivat kai varsin vahvoilla, nyt näkyvät romahtaneen sielläkin.
Minulla ei ollut vuosikymmeniin juuri mitään yhteyksiä Rautavaaralle, kun sukulaiseni siellä olivat kuolleet tai muuttaneet pois. Viimeisen vuosikymmenen aikana olen alkanut käydä siellä Rautavaarapäivillä, jotka ovat aina kesä-heinäkuun vaihteessa. Niiltä olen ollut poissa vain v. 2010 ja 2017, jolloin olin synttärimatkalla kaukomailla täyttäessäni 75 ja 80 vuotta (syntymäpäiväni on 1.7.). Minua on innostanut siellä käymiseen halu tavata lapsuustovereitani, joita siellä asuu enää muutama, mutta niitä on tullut aina sinne muualta Suomesta ja Ruotsistakin.
Ensi kesänä tuskin enää menen Rautavaarapäiville, kun tuo jokseenkin ikäisteni lapsuustoverieni joukko on jo harventunut kovin pieneksi. Isovanhempienikin haudanhoitosopimuskin, josta yli 10 vuotta huolehdin, on siirtynyt minua toistakymmentä vuotta nuoremman serkkuni hoidettavaksi.
Kun kävin vielä palstaa vilkaisemassa ja huomasin tuon, siihen vielä vastasin. Nyt saa palsta jäädä minulta rauhaan taas pitemmäksi aikaa, mutta koeta Sinä pitää täällä yllä asiakeskustelua ja järjen ääntä, kun niitä kumpaakaan ei juurikaan enää ole täällä, jossa villi mielikuvitus ja huuhaa on jo kauan vellonut päällimmäisenä.Korjaus:
Pitää tietenkin olla "Niiltä olen ollut poissa vain v. 2010 ja 2015"
- KempeleenUkki
Kapi Rautavaaran karjakon äpärä ja heikkolahjainen evp aliupseeri ei kykene parempaan. veisaa samaa virttä vuodesta toiseen. Näin on näreet???
- TosiHauskaa
Kepu asetti syötiksi ministeri Tiilikaisen. Tiilikainen jäi rannalle. Mahtaa v-tuttaa tupsutukka-Tiilikaista. Väyrysellä varmaan hauskaa.
- Hauskaa.todellakin
Parasta Hesan vaaleissa. Jos Väyrynen olisi ollut kepun listoilla, kepu olisi saanut neljä paikkaa. Tiilikainen karkotti nyt sen aikaisemman kolmannenkin.
Hauskaa.todellakin kirjoitti:
Parasta Hesan vaaleissa. Jos Väyrynen olisi ollut kepun listoilla, kepu olisi saanut neljä paikkaa. Tiilikainen karkotti nyt sen aikaisemman kolmannenkin.
Väyrysen saamat äänet eivät olisi riittäneet tuomaan kepulle Helsingissä neljää paikkaa, vaan korkeintaan kolmannen paikan.
Kepu sai Helsingissä 9174 ääntä ja Väyrynen 1015 eli molempien yhteisäänimäärä oli 10.189. Se on vähemmän kuin kepun vuoden 2012 vaaleissa saavuttamat 10.415 ääntä, jolla puolue sai kolme valtuustopaikkaa.
Kun otetaan huomioon, että äänien kokonaismäärä kasvoi Helsingissä edellisvaaleista, voidaan kyseenalaistaa, olisivatko Väyrysen äänet riittäneet edes kolmannen paikan uusintaan. Laskekoon kuka viitsii.
- Emokanakepuli
Tiilikainen syö kotimaista broileria jonka alkuperä onkin todellisuudessa muualla euroopassa.Tuontikanaaa ja suomilippua perseeseen.
- Vuarune
Kaunista kerrassaan. Onko Suomen kansa vähän tyhmää, vai miksi kepuli saa kusta päälle ja nauraa rahasäkki kourassa.
Olen viettänyt pääsiäistä enimmäkseen joutilaisuudessa, lääkiten ja parantaen pahaa flunssaani, jonka sain kai lomatuliaisena. Paljon en ole voinut edes nauttia naisystäväni laittamista hyvistä pääsiäisruoista. Pääsiäispäivän messussa kotikirkossani sentään kävin.
Monet näkyvät ahkeroineen täällä pääsiäisenäkin. Hyvä niin. Eihän maailmanmeno ole pysähtynyt juhlapyhiin vaan on tarjonnut paljonkin mielenkiintoista, josta on ollut ihan asiallista sanoa mielipiteensä. Mielenkiinnolla minäkin niitä nyt lueskelin, mutta vielä melko sairaana en jaksa niitä kommentoida.
Ahkerimmilla ei kuitenkaan näy olleen mitään sanottavaa tapahtumista, vaan he ovat keskittyneet tärkeämpään. Mikä tuota heidän hämmästyttävää ahkeruuttaan selittää? Olivatkohan he yhtä ahkeria jo työelämässään? Etteivät vain tyhmiä ja ahkeria, joita Napoleon piti vahingollisimpina alaisissaan, kun viisaita ja ahkeria on liian vähän pystyäkseen korjaamaan heidän aiheuttamansa.
No, tuo kaikkein ahkerin oli entisen työkaverinsa mukaan niin lennokas, että aina hänellä olivat molemmat jalat tukevasti ilmassa. Sen ominaisuutensa hän on säilyttänyt täälläkin. ”Ei sitä muutoin kepupalstalla johtajaksi pääsisi”. Sieltä yläilmoista hän myös ”näkee” kaikkea sellaista, jota me maanpinnan tallaajat emme näe. ”Ei sitä muutoin niin monia munakarvaveljiä saisi”.
Olisikohan kuitenkin niin, että tuollaista ahkeruutta selittää lähinnä lohduton yksinäisyys ja mahdollisuuksien puuttuminen mielekkäämpään? Ehkä tuota matkakertomuksellani esittämäänsä selittää vain kateus ja katkeruus mahdollisuuksiensa vähäisyydestä?
Niin tai näin, mutta laitanpa nyt piruuttani linkkejä eräisiin aikaisempiinkin matkakertomuksiini. Matkoja minulla on ollut näinäkin vuosina hyvin paljon enemmän kuin noissa linkeissä, mutta nuo riittäkööt. Kaikki nuokin matkakertomukseni olen tehnyt silloisella rekisteröidyllä nikilläni, jotka myöhemmin olen sulkenut.
http://keskustelu.suomi24.fi/t/2765300/mina-ja-matti-intiassa
http://keskustelu.suomi24.fi/t/3857180/thaimaan-kierto--upea-matka!
http://keskustelu.suomi24.fi/t/4450128/kiinan-kierto--dynastisen-kiinan-kehto
http://keskustelu.suomi24.fi/t/5435603/etela-amerikan-kiertomatkalta
http://keskustelu.suomi24.fi/t/6279380/volgalta-ja-muualta-venajalta
http://keskustelu.suomi24.fi/t/6869185/egyptin-matka
http://keskustelu.suomi24.fi/t/8836004/kuuban-matka#comment-42503110
http://keskustelu.suomi24.fi/t/11296106/matkalla-malesiassa
http://keskustelu.suomi24.fi/t/12124172/meksikon-kiertomatka
http://keskustelu.suomi24.fi/t/13486549/kertomus-vietnamin-kiertomatkalta
Ei kai noissa matkakertomuksissa ole enää kovin kiinnostavaa monelle, mutta kai sentään ainakin yhdelle; noiden kertomusten kirjoittaja. Varsinkin hänen tietyt paikkansa, josta kiinnostuksesta hän ilmoittaa nikissäänkin;))- KempeleenUkki
Kiertävä mustalainen teki pahan työn Rautavarassa. Pani paksuksi kylän karjakon. Tuloksena heikkolahjainen evp aliupseeri, joka nyt vinkuu henkitoreissaan palstalla. Näin on näreet???
- HienojaKertomuksia
KempeleenUkki kirjoitti:
Kiertävä mustalainen teki pahan työn Rautavarassa. Pani paksuksi kylän karjakon. Tuloksena heikkolahjainen evp aliupseeri, joka nyt vinkuu henkitoreissaan palstalla. Näin on näreet???
Hienon työnhän Kapin isä teki. Paikkakuntahan oli Rautavaara eikä sinun älykääpiön kirjoittama "Rautavara".
Hienoja matkakertomuksia kuitenkin Kapi kirjoittaa useilta matkoiltaan. Mielestäni heikkolahjaisen kyvyillä ei a) pääsisi näille matkoille ja b )pystyisi niistä kirjoittamaan. Ehkäpä sinun pitäisi nyt vaan tyytyä hiomaan kirjoitustaitoasi ja haaveilemaan Kapin kaltaisen tekemistä matkoista. - 89898999
HienojaKertomuksia kirjoitti:
Hienon työnhän Kapin isä teki. Paikkakuntahan oli Rautavaara eikä sinun älykääpiön kirjoittama "Rautavara".
Hienoja matkakertomuksia kuitenkin Kapi kirjoittaa useilta matkoiltaan. Mielestäni heikkolahjaisen kyvyillä ei a) pääsisi näille matkoille ja b )pystyisi niistä kirjoittamaan. Ehkäpä sinun pitäisi nyt vaan tyytyä hiomaan kirjoitustaitoasi ja haaveilemaan Kapin kaltaisen tekemistä matkoista.Vuosittain sadat tuhannet suomalaiset tekevät hienoja matkoja, Kapi on näistä ainoa joka on niin ääliö että kirjoittaa matkakertomuksia politiikka saitille.
- TotuusTuostakin
89898999 kirjoitti:
Vuosittain sadat tuhannet suomalaiset tekevät hienoja matkoja, Kapi on näistä ainoa joka on niin ääliö että kirjoittaa matkakertomuksia politiikka saitille.
Ei ne mitään matkakaertomuksia ole nuo Kapin sepostelmat. Kapi-ressukka luettelee paikkoja ja hotelleja joissa korvasta talutettuna matkoillaan käy. Matkakertomus on - kuten nimikin sanoo - kertomus matkasta, kertomus siitä mitä on koettu mitä nähty, siis muuta kuin se hotelli ja bussimatka sinne ja tänne.
- HienojaKertomuksia
89898999 kirjoitti:
Vuosittain sadat tuhannet suomalaiset tekevät hienoja matkoja, Kapi on näistä ainoa joka on niin ääliö että kirjoittaa matkakertomuksia politiikka saitille.
heh. Mistä sinun kaltaisia lukutaidottomia idiootteja sikiää?
Katsopas nyt uudestaan Kapin linkittämät matkakertomukset tuolta vähän ylempää? Kuinka moni niistä on kirjoitettu politiikan saitille?
Aivan oikein nyt kun tarkemmin katsoit ja huomasit varmaan itsekin tyhmyytesi. Niistä vain 1kpl, kertomus Intian matkasta on kirjoitettu kepun palstalle ja luultavasti siksi koska samoihin aikoihin silloinen pääministeri Vanhanen vieraili Intiassa. Tuo kertomus oli kirjoitettu vuonna 2006 eli 11 vuotta sitten. Kaikki muut linkit vievät ao. maan S24:n matkailusivuille kuten sinä onneton puusilmäinen munakarvajohtaja pölvästi olisit itsekin huomannut, mutta kapin herjaamisen lumoissasi unohtui sinulta sekä järki, että lukutaito. Vaikka tuskin sinulta kumpaakaan missään oloissa löytyy.
Mitä seuraavaksi? Ryhdytkö syyttämään, että olen Kapi? HienojaKertomuksia kirjoitti:
Hienon työnhän Kapin isä teki. Paikkakuntahan oli Rautavaara eikä sinun älykääpiön kirjoittama "Rautavara".
Hienoja matkakertomuksia kuitenkin Kapi kirjoittaa useilta matkoiltaan. Mielestäni heikkolahjaisen kyvyillä ei a) pääsisi näille matkoille ja b )pystyisi niistä kirjoittamaan. Ehkäpä sinun pitäisi nyt vaan tyytyä hiomaan kirjoitustaitoasi ja haaveilemaan Kapin kaltaisen tekemistä matkoista.Joo, hienoiksi noita matkakertomuksiani on kehuttu siellä, missä ne olen alkujaan esittänyt. Voitte lukea noiden linkkieni kautta. Kaikki muut noistakin olen julkaissut asianmukaisella matkailupalstalla paitsi tuon tässä esittämäni Intian kiertomatkan kertomuksen julkaisin tällä palstalla siksi, kun samanaikaisesti kanssani oli Intian matkalla silloinen pääministerimme Matti Vanhanen, käy ilmi tuosta kertomuksesta.
Ne, jotka matkustelevat, lukevat mielellään toistenkin matkakertomuksia. Ne ärsyttävät vain niitä, jotka eivät matkustele. Miksi he eivät sitten matkustele? Kai siksi, että heillä ei ole sellaiseen varaa.
Tällä kepupalstalla on myös sellaisia, joita maailma ei juuri kiinnostanekaan, kun täällä on heitä enemmän kiinnostavaa, kuten eräät toiset keskustelijat. Täältä ne ovat noille kertomuksillenikin tulleet kaikki ne, jotka siellä ovat vain törkeyksiään ladelleet. Niin tuolle viimeisellekin kertomukselleni matkastani Sri Lankaan.
Kyllä nuo törkimykset ovat vain halveksuntaa siellä aina ”mielipiteistään” saaneet. Sellainen ei varmaan ole heille uutta, siihen ovat tottuneet aina muuallakin. Paitsi tällä palstalla, jossa he saavat toisilta kaltaisiltaan myös tukea. Itse he enimmäkseen joutuvat itseään kehumaan täälläkin, kun tännekään ei sentään ole tuollaista pohjasakkaa valunut kovin paljon.TotuusTuostakin kirjoitti:
Ei ne mitään matkakaertomuksia ole nuo Kapin sepostelmat. Kapi-ressukka luettelee paikkoja ja hotelleja joissa korvasta talutettuna matkoillaan käy. Matkakertomus on - kuten nimikin sanoo - kertomus matkasta, kertomus siitä mitä on koettu mitä nähty, siis muuta kuin se hotelli ja bussimatka sinne ja tänne.
Olen ollut kohta pari viikkoa ankaran influenssan kourissa, mutta kun se on nyt alkanut vähän helpottaa, tulin vielä vilkaisemaan tätä avaustani. Huomaan, että vaille huomiotani on jäänyt tuo viestisi, joten täytyy toki sille antaa nyt huomiotaan. Vierailethan minua aina ressukaksi nimitellen kaikilla avauksillani tuot niille ”tottuutasi”, jollainen voi syntyä ainoastaan täydellisestä asiantuntemattomuudesta.
Kyllä ne ”korvasta talutettavien” matkat ovat antoisimpia sille, joka haluaa tietää - nähdä ja kuulla - mahdollisimman paljon siitä maasta, jossa reissaa. Niin maan luonnosta, asukkaista kuin kaikesta muustakin, niin historiastakin kuin nykyisyydestä. Matkanhan ovat asiantuntijat suunnitelleet kaltaisiani tiedonhaluisia varten ja niillä on aina erinomaisen hyvät, maan läpikotaisin tuntevat oppaat. Puhun nyt lähinnä kiertomatkoista, joita olen tehnyt kymmeniä kaikilla mantereilla Australiaa lukuun ottamatta. Mutta myös vain yhteen paikkaan kiinnittyvillä matkoilla on mahdollisuus tyydyttää uteliaisuuttaan ja valistaa itseään matkatoimiston opaspalveluita käyttäen. Niin tein nytkin myös tuolla Sri Lankassa.
Olen toki minäkin tehnyt myös tuon ”tiedontuojan” ainoina arvostamia omatoimimatkoja. Nuorempana tein niitä paljonkin, mm. omalla autollani perheeni kanssa ajellen tosin lähinnä vain Pohjoismaissa ja Keski-Euroopassa. Autollani olen toki ajanut myös Lähi-Idän ja Euroopan läpi palatessani aikoinaan Siinailta YK:n rauhanturvapalveluksesta kotimaahan kierrellen niin, että matka kesti kolme viikkoa. Mutta varsinkin näin vanhempana asetan johdetut matkat ehdottomasti etusijalle paitsi parempina tiedonantajina, myös ihan turvallisuussyistä.
Runsaat viisi vuotta sitten olin viimeksi tuollaisella pitemmällä omatoimimatkalla, joka oli kokonaan omaa suunnitteluamme. Kyllä sekin hyvä ja antoisa matka oli. Tein siitä kyllä aikanaan matkakertomuksen asianomaiselle palstalle, mutta en nyt löydä sitä sieltä. Onneksi minulla on vielä tallella tuon matkakertomuksen ”käsikirjoitus”, joten laitanpa nyt sen tämän jatkoksi. On sen verran pitkä, jotta täytyy laittaa kahdessa osassa, jotta menisi läpi. Toivottavasti tämän huomaat ja luet, ja sen jälkeen varmaan ymmärrät, että toinen meistä tosiaankin on ressukka. Mutta se en ole minä, en edes näin vanhana ja sairaana.kapi_ kirjoitti:
Olen ollut kohta pari viikkoa ankaran influenssan kourissa, mutta kun se on nyt alkanut vähän helpottaa, tulin vielä vilkaisemaan tätä avaustani. Huomaan, että vaille huomiotani on jäänyt tuo viestisi, joten täytyy toki sille antaa nyt huomiotaan. Vierailethan minua aina ressukaksi nimitellen kaikilla avauksillani tuot niille ”tottuutasi”, jollainen voi syntyä ainoastaan täydellisestä asiantuntemattomuudesta.
Kyllä ne ”korvasta talutettavien” matkat ovat antoisimpia sille, joka haluaa tietää - nähdä ja kuulla - mahdollisimman paljon siitä maasta, jossa reissaa. Niin maan luonnosta, asukkaista kuin kaikesta muustakin, niin historiastakin kuin nykyisyydestä. Matkanhan ovat asiantuntijat suunnitelleet kaltaisiani tiedonhaluisia varten ja niillä on aina erinomaisen hyvät, maan läpikotaisin tuntevat oppaat. Puhun nyt lähinnä kiertomatkoista, joita olen tehnyt kymmeniä kaikilla mantereilla Australiaa lukuun ottamatta. Mutta myös vain yhteen paikkaan kiinnittyvillä matkoilla on mahdollisuus tyydyttää uteliaisuuttaan ja valistaa itseään matkatoimiston opaspalveluita käyttäen. Niin tein nytkin myös tuolla Sri Lankassa.
Olen toki minäkin tehnyt myös tuon ”tiedontuojan” ainoina arvostamia omatoimimatkoja. Nuorempana tein niitä paljonkin, mm. omalla autollani perheeni kanssa ajellen tosin lähinnä vain Pohjoismaissa ja Keski-Euroopassa. Autollani olen toki ajanut myös Lähi-Idän ja Euroopan läpi palatessani aikoinaan Siinailta YK:n rauhanturvapalveluksesta kotimaahan kierrellen niin, että matka kesti kolme viikkoa. Mutta varsinkin näin vanhempana asetan johdetut matkat ehdottomasti etusijalle paitsi parempina tiedonantajina, myös ihan turvallisuussyistä.
Runsaat viisi vuotta sitten olin viimeksi tuollaisella pitemmällä omatoimimatkalla, joka oli kokonaan omaa suunnitteluamme. Kyllä sekin hyvä ja antoisa matka oli. Tein siitä kyllä aikanaan matkakertomuksen asianomaiselle palstalle, mutta en nyt löydä sitä sieltä. Onneksi minulla on vielä tallella tuon matkakertomuksen ”käsikirjoitus”, joten laitanpa nyt sen tämän jatkoksi. On sen verran pitkä, jotta täytyy laittaa kahdessa osassa, jotta menisi läpi. Toivottavasti tämän huomaat ja luet, ja sen jälkeen varmaan ymmärrät, että toinen meistä tosiaankin on ressukka. Mutta se en ole minä, en edes näin vanhana ja sairaana.Tuon terveisiä Amerikasta, USA:n läntisistä osista Kaliforniasta, Nevadasta ja Arizonasta, jossa olin 16 päivää akavalaisten senioreiden - akavalaisten liittojen eläkeläisten - matkalla. Matkassa oli 12 henkeä, joista neljä pariskuntaa ja neljä sinkkumiestä. Erittäin mukavaa seuraa, fiksuja, paljon maailmaa nähneitä ihmisiä kaikki. Matkan ohjelman olimme yhdessä suunnitelleet etukäteen pääpiirtein, lennot, hotellit ja autot olimme varanneet, mutta paljon jäi varaa improvisoinnille.
Lähdimme Helsinki-Vantaalta 31.8. aamulla. Menomatkalla oli vain yksi koneenvaihto Saksan Münchenissä, ja yhteensä 16 tuntia matkustettuamme olimme lähtö- ja saapumispaikan kymmenen tunnin eteenpäin menevästä aikaerosta johtuen jo saman päivän iltapäivällä San Franciscossa. Paluumatkalle lähdimme Las Vegasista 15.9. klo 14 ja koneen vaihdot olivat Chicagossa ja Frankfurtissa. Kun lensimme aikaa vastaan, niin olimme Helsinki-Vantaalla vasta seuraavana päivänä, 16.9. klo 18; matka-aika oli tosiasiassa ”vain” 18 tuntia, mutta lähtö- ja saapumispaikan kymmenen tunnin aikaerosta johtuen aika oli siirtynyt 28 tuntia. Lufthansan koneilla lensimme, paitsi Las Vegas-Chicago välin American Airlinesillä. Atlantin ylityslennot tapahtuivat kaksikerroksisella Boing 747-jättiläisellä.
San Franciscon lentokentän Hertziltä saimme varaamamme automaattivaihteiset Dodge Gran Caravan-tila-autot, joissa oli navigaattorit. Kussakin autossa oli neljä henkeä, kaksi kullekin autolle kuljettajaksi rekisteröityä, jotka ajoimme vuorotellen. Kukin autokunta noudatti omaa ohjelmaansa omien mielenkiintojensa mukaan.
Yövyimme hotelleissamme kahden hengen huoneissa San Franciscon Redwood Cityssä neljä yötä, Monterreyssä yhden yön, Los Angelesin Santa Monicassa neljä yötä, San Diegon Pacific Beachilla kaksi yötä ja Las Vegasissa neljä yötä, yhteensä siis 15 yötä. Matkalla tuli tutkituksi yöpymiskaupunkiemme kuuluisimmat nähtävyydet ja paljon muuta mm. pitkillä siirtymätaipaleilla.
San Franciscossa tutustuimme laajalti kauniiseen, mäkiseen, mutta meren puolelta aina sumuiseen ja yllättävän viileään kaupunkiin ja sen nähtävyyksiin. Ajoimme kaapeliraitiovaunulla (cable car), jotka kulkevat ilman moottoria maahan upottujen vaijereiden vetäminä, kävimme Chinatownissa ja satama-alueen viehättävässä Fisherman's Wharfissa, jossa söimme hummeriaterian. Satamassa tutustuimme museoituun Normandian maihinnousuun osallistuneeseen tukialus USS Pampanitoon, ajoimme tietysti Golden Gate-sillan yli, kävimme Alcatrazin vankilasaarella – kolkko paikka, jonka nyt jo tyhjästä vankilasta moni yritti paeta, mutta harva hengissä selviytyi kylmän salmen yli (lienette katsonut elokuvan ”Pako Alcatrazizta”), kävimme Muirwoodin jättiläispunapuumetsässä ja Napa Valleyn viinintuotantoalueilla. Twin Peaksin vuorelta avautuivat upeat näkymät kaupungin yli.
San Franciscosta n. 150 kilometrin päässä olevaan Monterreyhin ajoimme Tyynen meren rantaa ja vuoriston reunaa noudattelevaan viehättävää serpentiinitietä upeissa maisemissa. Monterrey – kirjailija John Steinbeckin kotikaupunki – on vain n. 30 000 asukkaan pikkukaupunki, jossa kuitenkin on hyvin suuri huvivenesatama ja monia mielenkiintoisia kohteita. Hotelleja siellä on paljon ja turisteja on kai enemmän kuin asukkaita. Lyhyestä välimatkasta huolimatta ilmasto Monterreyssä on paljon eteläisempi kuin San Franciscossa.
Monterreystä Los Angelesiin ajoimme tuon lähes 500 km:n matkan aluksi vielä rantatietä, mutta jatkossa hyvin monikaistaista moottoritietä. Lähes sata kilometriä kanttiinsa olevassa kaksi pilvenpiirtäjä-keskustaa omaavassa, mutta enimmäkseen pientalovaltaisessa Los Angelesissa ajoimme paljon nähtävyyksiä tutkien. Los Angelesissakin on laajan kaupungin keskustojen keskellä vuori, jolta kävimme ihailemassa maisemia ja tutustuimme vuorella olevaan observatorioon. Satamassa tutustuimme osin hotelliksi tehtyyn entisaikojen valtamerihöyrylaivaan Queen Maryyn. Kävimme tietenkin myös Hollywoodissa, jossa Universalin monien neliökilometrien laajuisella studioalueella ajoimme bussijunalla monien kilometrien pituisen reitin, joilla koimme mm. maanjäristyksen, Jurassic Parkin hirmuliskojen ja tappajahain hyökkäykset, tapasimme King Kongin, Frankensteinin hirviön ja monta muuta elokuvista tuttua kuuluisuutta ja ajoimme monista elokuvista tuttujen kulissikaupunkien läpi. Yhden aamupäivän vietimme Disneylandin ihmemaassa.
Moottoritietä ajoimme myös suurkaupungeista viehättävimpään, Los Angelesista runsaan 200 km:n päässä Meksikon rajalla sijaitsevaan San Diegoon. Kaupunki on USA:n Tyynen meren laivaston päätukikohta, ja sen suuressa aivan kaupungin keskellä upean rantabulevardin varrella sijaitsevassa hienossa satamassa tutustuimme Vietnamin sotaan ja Persianlahden taisteluihin osallistuneeseen lentotukialus USS Midwayhin ja suureen purjealukseen. Tutustuimme myös Sea Worldiin, jossa on delfinaarioita, hai- ja hyljealtaita, jos jonkinlaisia akvaarioita ja vaikka mitä.kapi_ kirjoitti:
Olen ollut kohta pari viikkoa ankaran influenssan kourissa, mutta kun se on nyt alkanut vähän helpottaa, tulin vielä vilkaisemaan tätä avaustani. Huomaan, että vaille huomiotani on jäänyt tuo viestisi, joten täytyy toki sille antaa nyt huomiotaan. Vierailethan minua aina ressukaksi nimitellen kaikilla avauksillani tuot niille ”tottuutasi”, jollainen voi syntyä ainoastaan täydellisestä asiantuntemattomuudesta.
Kyllä ne ”korvasta talutettavien” matkat ovat antoisimpia sille, joka haluaa tietää - nähdä ja kuulla - mahdollisimman paljon siitä maasta, jossa reissaa. Niin maan luonnosta, asukkaista kuin kaikesta muustakin, niin historiastakin kuin nykyisyydestä. Matkanhan ovat asiantuntijat suunnitelleet kaltaisiani tiedonhaluisia varten ja niillä on aina erinomaisen hyvät, maan läpikotaisin tuntevat oppaat. Puhun nyt lähinnä kiertomatkoista, joita olen tehnyt kymmeniä kaikilla mantereilla Australiaa lukuun ottamatta. Mutta myös vain yhteen paikkaan kiinnittyvillä matkoilla on mahdollisuus tyydyttää uteliaisuuttaan ja valistaa itseään matkatoimiston opaspalveluita käyttäen. Niin tein nytkin myös tuolla Sri Lankassa.
Olen toki minäkin tehnyt myös tuon ”tiedontuojan” ainoina arvostamia omatoimimatkoja. Nuorempana tein niitä paljonkin, mm. omalla autollani perheeni kanssa ajellen tosin lähinnä vain Pohjoismaissa ja Keski-Euroopassa. Autollani olen toki ajanut myös Lähi-Idän ja Euroopan läpi palatessani aikoinaan Siinailta YK:n rauhanturvapalveluksesta kotimaahan kierrellen niin, että matka kesti kolme viikkoa. Mutta varsinkin näin vanhempana asetan johdetut matkat ehdottomasti etusijalle paitsi parempina tiedonantajina, myös ihan turvallisuussyistä.
Runsaat viisi vuotta sitten olin viimeksi tuollaisella pitemmällä omatoimimatkalla, joka oli kokonaan omaa suunnitteluamme. Kyllä sekin hyvä ja antoisa matka oli. Tein siitä kyllä aikanaan matkakertomuksen asianomaiselle palstalle, mutta en nyt löydä sitä sieltä. Onneksi minulla on vielä tallella tuon matkakertomuksen ”käsikirjoitus”, joten laitanpa nyt sen tämän jatkoksi. On sen verran pitkä, jotta täytyy laittaa kahdessa osassa, jotta menisi läpi. Toivottavasti tämän huomaat ja luet, ja sen jälkeen varmaan ymmärrät, että toinen meistä tosiaankin on ressukka. Mutta se en ole minä, en edes näin vanhana ja sairaana.Osa 2.
Kävimme myös Meksikon puolella Tijuanan miljoonakaupungissa, joka on kuin toisesta maailmasta verrattuna San Diegoon, jossa kuitenkin taisi espanja olla englantia yleisempi kieli. Espanjaa puhutaan yleisesti koko Kaliforniassa ja Nevadassakin, espanjankielisiähän nuo kaikki kaupunkien nimetkin ovat.
San Diegosta Las Vegasiin runsaan 400 km:n matkaa moottoritietä ajaessamme poikkesimme matkan varrella olevaan Calicon aavekaupunkiin; kaupunki tyhjeni aikanaan hopeakaivoksen ehdyttyä, mutta on nyt elvytetty museaalisesti. Las Vegasissa kävimme monella valtavalla pelisalilla, joita on kaikissa hotelleissa, oli myös omassamme, ja jalankulkureitit on suunniteltu niin, että sellaisten läpi joutuu kaupungilla liikkuessaan pakostakin kulkemaan. Silti emme sortuneet uhkapeleihin. Ajoimme pääkatu Stripiä noudattelevalla siltoja pitkin yläilmoissa kulkevalla yksiraiteisella junalla reitin päästä päähän ja palasimme jalkaisin; Strip on Vegasin harvoja katuja, joilla jalankulku on mahdollista. Tutustuimme lähellä olevaan Hooverin patoon (Boulder Dammiin) ja 1930-luvulla valmistuessaan maailman suurimpaan voimalaitokseen.
Kävimme n. 800 kilometrin matkan tehden Arizonan puolella sijaitsevalla Grand Canyonilla, 1,5 kilometriä syvällä Colorado-joen rotkolla, joka väreissään antaa oikeutuksen joen nimelle (colorado = punainen). Matkaan meni yksi päivä hyvin tarkkaan. Kaksi kertaa illallistimme pyramidin muotoisessa upeassa Luxor-hotellissa, jonka portteja vartioivat sfinksit ja edustalla kohoaa obeliski. Las Vegasissa on paljon jäljitelmää muualta, mm. pienois-New York Vapaudenpatsaineen ja pienois-Pariisi Eiffel-torneineen.
Suurkaupunkejahan nuo yöpymiskaupunkimme Monterreytä lukuun ottamatta olivat, suurin Los Angeles, jonka alueella asuu n. 18 miljoonaa ihmistä. Suurkaupunkien keskusta-alueet on suunniteltu täysin autojen ehdoilla, ja auto on pitkien etäisyyksien vuoksi välttämätön myös laajoilla pientalovaltaisilla alueilla. Liikenne suurkaupungeissa ja usein kahdeksaakin kaistaa suuntaansa kulkevilla moottoriteillä (freeway) on mahtavaa, mutta sujuvaa. Suurinta sallittua nopeutta 75 mailia (n. 122 km) tunnissa ei monikaan näkynyt noudattavan, emme aina mekään. Tarkkana piti olla liittymien suhteen; siinä auttoi navigaattori ja siitä ajoissa saadut kehotukset kaistoista. Automme ”seniorin”, kymmenet kerrat kaikki nuo paikat kolunneen yli 80-vuotiaan diplomi-insinöörin ”nokkavainu” osoittautui joskus paremmaksi avuksi kuin kartat ja navigaattori! Kuitenkin Los Angelesissa hänen ajaessaan liittymässä kaistallemme härskisti kiilanneen rekan perävaunu vei autostamme vasemman sivupeilin. Ilman peiliä meidän muiden sivuille tähystäessä ajoimme parikymmentä kilometriä Long Beachin lentokentälle (Los Angelesissa on viisi suurta lentokenttää), jossa saimme Hertziltä uuden auton mukinoitta muutamassa minuutissa.
Sää oli aurinkoinen koko ajan muualla, paitsi Grand Canyonin retkellä ajomatkamme aikana koimme kovan ukkossateen, joka jatkui vielä Las Vegasissakin, jossa yleensä sataa hyvin harvoin. Amerikassa fahrenheit-asteikolla ilmaistut lämpötilat olivat celsiusasteikolle muunnettuina San Franciscossa vain 20 tienoilla, muualla lähellä 30 astetta, San Diegossa ja Las Vegasissa iltapäivisin vähän ylikin. Los Angelesissa ja San Diegossa on upeita, pitkiä hiekkarantoja, joilta tuli pulahdettua Tyyneen valtamereen, jonka vesi oli varsin viileätä. Hotelliemme uima-altaiden vesi sen sijaan oli hyvinkin lämmintä.
Ruoka kaikkialla oli todella hyvää, buffet-tiskit monipuolisuudessaan hämmästyttäviä ja á la carte-annokset mahtavia, joten ei ole ihmettelemistä, että Yhdysvalloissa on paljon lihavia ihmisiä. Palvelu kaikkialla oli erinomaista. Amerikkalaiset ovat ystävällisiä, ja usein he halusivat tietää, mistä olemme, ja kun kerroimme olevamme Suomesta, heidän ystävällisyytensä vain kasvoi.
Luovutimme autot Hertzille Las Vegasin lentokentällä, josta siis alkoi paluumatkamme. Meidän autojemme )kasihan niitä oli, kun ensimmäinen meni vaihtoon) mittariin kertyi yhteensä ajomatkaa 2020 mailia, eli 3268 km, siis keskimäärin 204,3 km ajopäivää kohden. Matka tarjosi niin paljon elämyksiä, että lyhyessä kertomuksessani niitä on mahdotonta täysin kuvata. Matka ei ollut halpa. mutta sen anti hyvin vastasi kustannuksia.
- heheheh
No, tuo kaikkein ahkerin oli entisen työkaverinsa mukaan niin lennokas, että aina hänellä olivat molemmat jalat tukevasti ilmassa. Sen ominaisuutensa hän on säilyttänyt täälläkin. ”Ei sitä muutoin kepupalstalla johtajaksi pääsisi”. Sieltä yläilmoista hän myös ”näkee” kaikkea sellaista, jota me maanpinnan tallaajat emme näe. ”Ei sitä muutoin niin monia munakarvaveljiä saisi”.
Hyvä ja tosi. Muutaman kerran kapiksi päässyt minäkin. - VoiPaavoParkaa
Tämä oli tavoitteenaan Hesan kuntavaaleissa
https://www.verkkouutiset.fi/kotimaa/hs_vayrynen-61870
Jäi siitä melko kauas. Vieläkö joku ottaa vakavasti tuon miehen? Onko tällä palstalla sellaista?
Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Suomi julkaisi varautumisoppaan
Että sellanen tappaus. Kun kriisitilanne iskee, niin on mentävä nettiin ja luettava ohjeet suomi.fi -sivuilta. Onkohan j2181891Kuhmo tekisi perässä
Lomauttakaa kaupungin talolta turhat lattiankuluttajat pois, kuten naapuripitäjä101748Miehille kysymys
Onko näin, että jos miestä kiinnostaa tarpeeksi niin hän kyllä ottaa vaikka riskin pakeista ja osoittaa sen kiinnostukse541186Onko telepatia totta
Epäilen että minulla ja eräällä henkilöllä on vahva telepatia yhteys. Jos ajattelen jotain hän julkaisee aiheesta jotaki78986Missä Kaisa Lepola, siellä filunki ja sekasotku
Näin se taas nähtiin, ajolähtöjen taakse on joka kerta jääneet savuavat rauniot, oli työpaikka mikä tahansa.17978TTK:sta tippunut Arja Koriseva teki erityisen teon kyynelsilmin: "Mä olen ihan järjettömän..."
Kiitos tuhannesti Tanssii Tähtien Kanssa -tansseistanne, Arja Koriseva ja Valtteri Palin! Lue lisää: https://www.suomi15930- 46835
Nainen, olen niin pettynyt
Ehkä se tästä vielä paremmaksi muuttuu. Yritän itseäni parantaa ja antaa itse itselleni terapiaa, mutta eihän se mitään85806- 70782
Haluaisin jo
Myöntää nämä tunteet sinulle face to face. En uskalla vain nolata itseäni enää. Enkä pysty elämäänkin näiden kanssa jos42764