Valokuitu Riihimäki

Tienhaara

Miksi sitä tarjotaan niin huonosti, vaikka olisi valmis maksamaan käyvän hinnan kuidusta (~2500 euroa). Minkään operaattorin mokkula ei toimi kunnolla 16-24, vaikka on lisäantennia ja suuntauksia kokeiltu, kaista vain loppuu kesken. Helvetti kun menitte myymään Riihimäen puhelin OYn. On se kumma vaikka asuu kuidun ympäröimänä (varuskunnan vieressä).

Raiteille vedettiin juuri uusia kuituja, varuskunta ja sen lähialue on täynnä PV:n ja operaattorien omia kuituja. Joka LTE/4G tolppaan menee kuitu..

Kaapeli-tv yhteyskin kelpaisi, jos sen saisi kohtuudella, mutta ei sitäkään ole järkeä kaivaa, ellei se suoraan olisi valokuitua.

17

2798

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • aamutuimaan

      Asun kerrostalossa ja taloon on vedetty valokuitu, mutta kun itse asuntoihin asti ei ole valokuitua, tästä ei ole hyötyä. Toivottavasti jonkin isomman remontin yhteydessä saadaan valokuitu huoneistoihin saakka.

      • Anonyymi

        Kuparikaapelilla pääsee samaan nopeuteen kuin valokuidulla rakennuksen sisällä


    • Jorvas

      Ei sitä valokuitua tarvitse asuntoon saakka vetää, riittää että kuitu tulee talojakamoon.
      Talojakamosta riittää tavallinen cat6 kaapeli asuntoon.

    • 93892389

      Kuidun kaivaminen kytkentäpisteestä toiseen ja päätepaneelien asentaminen maksaa kaupunki-/taajamaalueella luokkaa 10000-20000 euroa alv0. Jos ajatellaan vanhaa asuinaluetta, niin karkeasti laskettuna kuidun asennus kadun päästä päähän katujakamoineen voisi asettua tähän 20t euroon. Jos tällä katuosuudella on 10 taloutta, olisi kustannus per talous sen 2000 euroa.

      Tietenkään kaikki eivät sitä kuitua halua/tarvitse, joten kustannus per talous nousee silloin suuremmaksi. Osuuskuntamallilla näitä kuituyhteyksiä rakennetaan monilla asuinalueilla, ja siihen on usein saatavissa tukea kunnalta ja ELY-keskukselta.

      Eli siitä vain puuhamieheksi ja kyselemään alueen talouksilta kiinnostusta.

    • Dippaadaa

      Homma olisi kannattavaa silti jos hinnassa olisi joku järki. On hinnoiteltu äkkirikastuminen mielessä vai onko kaapelin hinta luokkaa 1000e/m ? Kaivaminen varmaan 70-80e/h.

    • Jorvas

      Tollainen runkokaapeli maksaa n. 2€/m ja taloon tuleva 4 kuituinen 0,5€/m.
      Liittymän hintaan kuuluu kaivaminen kuitujen päättäminen tarvikkeineen, operaattorin laitteet, operaattorin katteet, ym. Aika halpahan tuo liittymän hinta on. Ja jos ei ole mahdollisuutta hankkia kuituliittymää niin voi hakea vaikka DNA:lta 4g mokkulan ja käyttää sitä.

    • Tosiasia on kuitenkin, se että jos netillä vähänkin tekee muuta kuin lukee iltalehteä, niin tekniikan tulisi olla kiinteä. Silti näyttää siltä, että "kiinteä" alue supistuu ja tilalle koitetaan myydä mobiiliin käyttötarkoitukseen olevia yhteyksiä ihan kotikäyttöön. Sonerahan kauppasi minulle nettipäivitystä, jolla bitti liikkuu JOPA 100 megaa, mutta tekniikkana on 4G, nykyinen on VDSL 30/10. Silti tällä aukeaa se iltalehden sivu nopeammin kuin mobiilinetillä (taikasana on vastaika).

      Kiinteillä vasteaika on pääsääntöisesti alle 50 ms, kun noilla mobiileilla se voi olla useita satoja(ei koskaan vakaa, vaan heittelee rutosti).

      Tämä nyt vähän aiheesta poiketen, mutta sillä silmällä että asiakkaat painostaisivat operaattoria tarjoamaan kiinteitä yhteyksiä. Se on väärin tarjota liikkuvaan käyttöön tarkoitettua yhteyttä kodin pääyhteydeksi, ja pitäisi lailla kieltää.

      • 3ufj93jz64

        Kiinteillä modeemiyhteyksillä vasteaika on tyypillisesti 20ms ja alle, valokuidulla 1-9ms ja mobiiliyhteydellä hyvissä olosuhteissa keskimäärin se 50ms. Sitten jos mennään satoihin millisekunteihin, on yhteys jo melko käyttökelvoton.

        Suurin ongelma mobiililla on vasteaikojen heittely, tukiaseman ruuhka sekä yleisesti yhteyden luotettavuus. Samaa mieltä siitä, että kiinteään käyttöön 4G:ta ei voi suositella. Nähtäväksi jää, miten tuleva 5G toimii käytännössä.


    • EiEiEi_näin_elisa

      Taikasana on pörssiyhtiö ja osingot. Kuidun käyttöikähän on ainakin 50v, joten kuidun kaivaminen on investointi 50-100 vuodeksi. Osakeyhtiö taas elää kvartaaleittain tai puolivuosittain, joten aikamääreet ei osu kohdalleen. Verkon investointirahat maksetaan osinkoina ulos tai siirretään yhtiön sisällä muualla. Fortum/caruna teki samanlaisen tempun.

      Rahaa on kerätty kymmeniä vuosia ja satojen miljoonien voitolla, silti rahaa ei ole, vaan rahat kerätään nyt uudestaan.

      Pienet paikalliset, jotka eivät myyneet itseään paholaisille ( Elisa, Sonera, DNA), tarjoavat kuitua ja nopeusluokka ihan eri tavalla.

      Ps. Vaikka saisit Elisan valokuidun OMAKOTITALOON, nopein nopeus mitä myyvät on 100 Mbit!! Näin Elisan herra sanoi ja kysyin miksi, vaikka on gigaset portit vähintään, Elisan kanta on "että näin on päätetty, pitää olla taloyhtiö, jos haluaa nopeampaa"

      • 3ufj93jz64

        Totta joka sana.

        Elisa kuulemma päivittää omakotitalojen kuitutarjontaa "lähiaikoina", eli saataville on jossain vaiheessa tulossa jopa gigan yhteydet.


      • Anonyymi

        Tietävät tietää että kuidun käyttöikä on 25-30vuotta


    • tosisekxi

      höpö höpö , peltilapio latviassa maksaa 2e ja kauppaan kuuluu työmies joka majailee jo valmiiksi suomessa omakotitalon kellarissa , tokihan voidaan itkea kalliita kustannuksia , mutta ei se suomen nykytilaa muuta, luuleeko joku että elämä alkaa valokuidun päästä......
      kate on 150e tunti - latvian urhon tuntihinta.

      • SpeedFreak

        Elämä on valokuidun päässä - moni haluaisi tehdä etätöitä toimivien yhteyksien kautta.

        Elisan olisi aika ryhdistäytyä ja hoitaa se valokuitu vanhemmillekin omakotialueille.


      • Jorvas

        Riihimäellä on ihan hyvä kaapeli-tv, jolla saa ihan käypäsen 100 megasen yhteyden.
        Ei se aina tarvitse olla sitä valokuitua.
        Toki onhan kuituverkko tulevaisuudessa ihan ylivertainen kun kaapeli-tv verkosta aika jättää.


      • SpeedFreak

        Ei kaikilla ole edes sitä kaapelia, vaikka sellainen vuosikymmeniä sitten luvattiin.


      • Anonyymi
        SpeedFreak kirjoitti:

        Ei kaikilla ole edes sitä kaapelia, vaikka sellainen vuosikymmeniä sitten luvattiin.

        Mikähän on kuituverkon tila tällä hetkellä!


    • Anonyymi

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      130
      4985
    2. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      31
      3154
    3. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      16
      1817
    4. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      22
      1770
    5. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      19
      1635
    6. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      71
      1491
    7. Armi Aavikko Malmin hautausmaa

      Haudattiinko Armi arkussa Malmin hautausmaalle vai tuhkattiinko hänet? Kuka tietää asiasta oikein?
      Kotimaiset julkkisjuorut
      11
      1256
    8. Miksi näin?

      Miksi vihervassut haluaa maahan porukkaa jonka pyhä kirja kieltää sopeutumisen vääräuskoisten keskuuteen? Näin kotoutumi
      Maailman menoa
      19
      1247
    9. Haluisin suudella ja huokailla

      ja purra kaulaasi ja rakastella sinua. Haluisin puristella rintojasi ja pakaroitasi. Ei sinulla taida olla kuitenkaan ni
      Ikävä
      16
      1237
    10. Ison Omenan uhri tukahdutettiin kuoliaaksi. Kuolinsyynä sydämen pysähdys.

      Eli naisen hengittäminen estettiin ja tästä oli suorana seurauksena sydämen pysähdys. Ihan oppikirjan mukainen tapaus. H
      Maailman menoa
      17
      1217
    Aihe