Varoitus Abilifysta!

Varoituksensana5

Heippa. Ajattelin kirjoittaa tännekin, jos joku sattuisi lukemaan tämän. Eli sairastan kaksisuuntaista, ja mulle aloitettiin helmikuussa Abilify manian ja psykoosin estoon. Pian lääkityksen aloittamisen jälkeen aloin potemaan kummallista levottomuutta. Kuten joku muukin oli vastaavasta lääkkeestä tullutta tunnetta netissä kuvaillut, tuntui ikään kuin jokainen elimistöni solu olisi kutissut sisältä päin ja ollut räjähtämäisillään. Lisäksi niska ja kädet vapisivat lakkaamatta. Nämä oireet pahenivat muutamassa päivässä niin rajuiksi, että jouduin päivystykseen, jossa odotellessani raavin kumpaiseenkin ranteeseeni montun hirvittävien kipujen takia. Lääkkeen aiheuttama kiputila oli jotain sanoin kuvaamatonta. Lopulta sain päivystyksessä rauhoittavia, ja Abilify lopetettiin välittömästi.

Mainitsin kokemuksestani skitsofreniaa sairastavalle ystävälleni, joka kertoi saaneensa samasta lääkkeestä tismalleen samat oireet. Olin utelias, ja googleteltuani tietoa ekstrapyramidaalisista oireista, dyskinesiasta ja akatisiasta tulin huomanneeksi, että valtaosa nettiin kirjoittaneista Abilifyta (tai sen rinnakkaistuotteita) kokeilleista oli kärsinyt kivuliaasta levottomuudesta ja ekstrapyramidaalisista oireista (vapina, levottomuus jne). Mulla oireet lievittyivät pikkuhiljaa kokonaan pois n. viikon kuluessa lopettamisesta.

Eli toki jokainen reagoi lääkkeisiin yksilöllisesti, ja jollekin yksilölle kyseinen lääke voi jopa sopia, mutta itse haluan ainakin antaa varoituksen sanan Abilifyta (ja muita samankaltaisia neurolepteja) kokeileville. Olkaa tarkkoina, kun aloitatte kuurin. Lopettakaa käyttö HETI, jos tulee levottomuutta tai vapinaa, ja vaatikaa lääkäriä vaihtamaan johonkin toiseen lääkkeeseen. Itse pyysin Abilifyn tilalle Olantsapinia, joka on toiminut hyvin nämä pari kuukautta. A:n aiheuttamia kauhuoireita en toivoisi pahimmalle vihollisellenikaan!!

6

832

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ujkkjjh

      Kannattaa huomioida että akatisiaa ja extrapyramidaalioireita voi tulla myös olantsapiinista joillekin, kuten myös muista neurolepteista. Abilify tuntuu olevan yksi pahimmista aiheuttamaan levottomuustiloja kehossa (akatisiaa), vanhempien neuroleptien ollessa kanssa pahoja.

      Samaten masennuslääkkeet, kuten SSRI:t voivat aiheuttaa akatisiaa, vaikkakin harvemmin.

      Tuota voi tulla myös vieroittautuessa psyykenlääkkeistä, jolloin lääkkeen peittävä vaikutus voi esim hävitä.

      Rauhoittavista lääkkeistä pitkäaikaiskäytön jälkeen (bentsot)vieroittautuessa voi vieroitusoireistona tulla akatisiaa.

      Ilmiö voi olla yleisempi, kuin tiedostetaan erityisesti useita lääkkeitä käyttävillä. Itsekin keskustellessani ylläolevia lääkkeitä käyttäneiden kanssa, monet saattaa tunnistaa tuon tyylisiä oireita. Lääkärit eivät usein tunnista lääkkeiden aiheuttamia levottomuusoireiluja ja syyttävät niitä potilaan ahdistuksella jne .

      Jokainen kyllä varmasti tietää akatisian kokeneena ettei kyse ole mistään normaalista ahdistusoireilusta vaan lääkkeen aiheuttamasta reaktiosta.

    • hjjjjhj
    • Akkatissia

      Mun naapurille abilify oli hyvä lääke. Mulla se kuitenkin laukaisi just tuon akatisian extrapyramidaalisilla oireilla. Lääkäri ei meinannut millään uskoa, että olo vain pahenee ja kehoitti jatkamaan. Minulle oli täysin selvää, että jos en pääse tuosta olotilasta eroon, tapan itseni. Lopulta soitin omahoitajalleni ja ilmoitin joko lopettavani lääkkeen tai tappavani itseni. Sain sitten luvan lopettaa, mutta toipuminen kesti.

      Pelkään tuota enemmän kuin mitään, sillä tiedän että ennemmin tapan itseni kuin koen sitä enää koskaan.

      • omistat_itsesi

        Älä nyt niitä puoskareita pokkuroi. Ei niiltä sun omaan elämääs ja kehoos liittyvissö asioissa tarvi mitään lupaa kysyä. Olet oman elämäsi herra. On groteski ajatus että täytyisi joltain muulta kysyä lupaa miten elää omaa elämäänsä. Suomessa on orjuus kielletty.


    • abicymlamtru1

      moikka kaikki
      onko kellään abilify aiheuttanut sokeriarvojen nousuja?mä tuossa aiemmassa ketjussa kirjotinkin,kun jalat on lyijynraskaat

      lääkitykseni:

      truxal,cymbalta,abilify ja lamictal

    • KaunisKohtaloOdottaa

      Onneksi olkoon. Sinua on onnistuneesti kusettu uskomaan mielikuvitussairauteen ja nyt myrkytät itseäsi hermostomyrkyllisillä kemikaaleilla, ilmeisesti tietämättäsi. Pahoittelut.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      38
      1759
    2. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1381
    3. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      42
      1357
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      14
      1342
    5. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1335
    6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      7
      1304
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      0
      1284
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1240
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1200
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      2
      1173
    Aihe