Ilmaiskuvaajat

Rikkuritkuriin

Facebookissa ilman veloitusta kuvauspalveluja tarjovat "valokuvaajat" ovat pohjasakkaa.

38

564

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Hylkiöt

      Hyvin valitettava ja ikävä ilmiö. Ei edistä valokuvan ja valokuvauksen arvostusta.

      • Saahan jokainen harrastella haluamallaan tavalla. Tuskin ilmaiskuvaajat mitään ammattilaisia ovat, saattavat kuitenkin tähdätä korkeammalle ja pyrkivät hankkimaan opintomateriaalia edullisesti.

        Vapaassa demokratiassa jokainen saa harrastella kunhan ei vahingoita muita enkä usko tuosta nyt kenenkään sairastuvan tai loukkaantuvan fyysisesti. Eli siitä vaan kuvaamaan!!


    • ljkdkufhewgfh

      Syy on digitaalisuuden.
      Ennen muinoin ei ollut kilpailua ja vain harva edes osasi kuvata manuaalisella kameralla. Kuvamääräkin oli pieni, koska kuvat otettiin harkiten ja säädöt piti tehdä jo kuvausvaiheessa. Filmit ostettiin 30 metrin rullissa.
      Nyt kun kuvat on digitaalisia, Kamerat halpoja ja automaattisia, joita apinakin osaa käyttää.
      Sitten vielä luullaan, että kuvaus on ilmaista. Onhan se halvempaa, jos ei lasketa oheislaitteita ja tehtyä jälkityötä, sekä kameran jatkuvaa päivitystä.
      Wanhoilla kameroilla saattoi kuvata, vaikka 50 vuotta. Minullakin on yli 40 vuotta vanhoja toimivia runkoja, joiden käyttöarvo on edelleen sama, kuin uutena.
      Mitenkäs on digikameroiden?

      • Nikonilla_eläkkeelle

        Onhan sitä vanhoja toimivia kameroita tai runkoja. Minullakin on täysin iskussa oleva Pentax ME jostain muistaakseni -70 luvulta useammalla lasilla varustettuna. On myös Nikonin filmirunko vaan se on uudempaa versiuota.

        Ennen tosiaan kuvattiin vain filmirullia uusimalla vuosikymmeniä kun aika tänään on lähempänä vuosia. Tosin vanhat runkoni ovat jälkipolven käytössä joskin D70 on kuulemma oikkuillut.


    • ZatuSetä

      Pohjasakkaa ovat nuoria "peruutusmaksuilla" ja tarpeettomilla huonolaatuisilla mallikansioilla rahastavat amatööri-studiot.

    • seleikkiloppu

      Lopetin puhumisen näille jo vuosia sitten enkä suostu pitämään minkäänlaisia kursseja jos porukassa on yksikin ilmaiskuvaaja.

      • Miksi haluat rajata ihmisten valinnanvapautta? Onko sinun ajattelusi jotain absoluuttisen oikeaa? Miten olet tullut moiseen tulokseen?

        Mitähän kursseja olet pitänyt ja missä? Helppoahan se on moisia lähteä väittämään puskasta huudellessa ilman todentamisen mahdollisuuksia! Epäilen sinua jaskan jauhajaksi ja pötypuheen suoltajaksi jos et kykene osoittamaan tuota kurssiväitettäsi todellisuudeksi!


      • SatuZetä

        Taitaa olla jo "huipputason" kuvaaja jos käytynä on edes se kansalaisopiston kameran käyttö kurssi.


    • arviss

      Ilmoitan myös etten seurustele henkilöiden kanssa, jotka eivät osaa arvostaa työtään tai harrastusta.

      • Tarkoittaako harrastus jotain mistä aina laskutetaan jos sitä arvostaa? Olen jyrkästi eri mieltä, minun harrastukseni on varsin aktiivista enkä silti siitä halua ketään laskuttaa. Mielissäni olen jos joku suostuu tai haluaa malliksi enkä sillä tarkoita mitään mitä miestenlehtien sivuille printataan.


    • mulleeimuille

      Se kun tuo kateus ja ahneus menee sairaanloiseksi, niin kukaan muu ei sais tehdä mitään ja itse pitäisi saada kaikki ja joka paikasta pitäs saada mahdollisimman paljon rahaa?

    • Taustavaikuttajat

      Asia on hoidettu taustalla jo vuosia sitten niin ettei kaupallisiin kuvauksiin bookata malleja jotka juoksee ilmaiskuvauksissa ja kuvaajia jotka kuvaa ilman veloitusta, ei vuokrata tiloja tai muuten noteerata.

      • kartellikielto

        Tietääkseni on olemassa lainsäädäntö joka kieltää kartellit.


      • Jartzuliini

        Taustavaikuttaja puhuu paskaa, valokuvaajat yms. on katkeria ja kateellisia toisilleen. Alemman luokan kuvaajat kilpailee muutamasta hassusta keikasta.


    • asial.keskus.kaivataan

      Kartellin on tässä kohtaa lähinnä huvittava ilmaisu, koska raha ei vaihda omistajaa.

      Hyvä asia tässä on se että, vihdoin tämä ilmiö on noussut keskusteluihin. Aiheesta pitää puhua, koska se on hyvin kiusallinen ilmiö ja vie valokuva arvostusta alaspäin, josta voimme kaikki olla samaa mieltä. Jos jollain asialla ei ole hintaa on se arvoton.
      Mitä ilmiölle pitäisi tehdä? Sen ympärille tulisi saada laajempaa keskustelua.

      • Yp1xnRez

        Samasta syystä kaikki talkoo- ja vapaaehtoistyö pitää kriminalisoida. Jokainen ilman palkaa tehty työtuntiu on joltain ammattilaisen ansioista pois.


    • sdklfjsklfkdsljdfskl

      Ammattilaiset ovat ammattilaisia jotka veloittavat työstään, harrastajat ovat harrastajia ja harrastuksiin ei mielestäni sovi rahastaminen koska silloin se muuttuu työsuoritukseksi kun vastineeksi saadaan rahaa.
      Kuvaaminen on nykyään helppoa kun filmien ja negatiivien kanssa turaaminen on jäänyt pois.

      Itse en kyllä ole tehnyt mitään "kuvauskeikkoja" ilmaiseksi enkä rahasta, korkeintaan olen napsinut kuvia vanhempieni 50- ja 60- syntymäpäiväjuhlista ihan tavallisella digipokkarilla jonka hankin alkuvuodesta 2005 ja pelittää edelleen, mitään päivityksiä en ole siihen tehnyt, akkuja ja päivyrin paristoja on pitänyt uusia vuosien varrella sekä isompia muistikortteja.

      Jollei sitten Youtube-videoiden tekeminen lasketa tavallaan ammattihommaksi vaikka pidän sitä täysin harrastuksena huolimatta siitä että olen kaupallistanut kanavani, pääasiallinen työni on ihan muulla alalla.
      Videoita olen kuvannut monenlaisella kalustolla pienoisvideokameroista (mm. avaimenperäkamera, paidannappikamera jne.) autokameraan, älypuhelimeen ja varsinaiseen kunnon digivideokameraan.
      Jopa nuo ihan pienetkin "vakoilu" videokamerat ottavat myös still kuvia, tosin ei mitään hyvälaatuisia mutta selvän niistäkin saa jos ei muuten niin pienen kuvankäsittelyn jälkeen.

      Josta tulikin mieleeni että tarvittaessa still kuvien jälkikäsittelyn olen hoitanut Gimp ilmaisohjelmalla, videoita editoin mm. Windows moviemakerilla ja VirtualDubilla, muitakin ohjelmia olen satunnaisemmin käytellyt. Tietokoneena tavallinen 4 vuotta vanha Windows 10 käyttöjärjestelmällä oleva läppäri. Joskus olen kokeeksi editoinut videon tai pari Playstation 3:nkin videoeditointiohjelmalla.

      Ammattilaiskuvaajat varmasti käyttävät digijärjestelmäkameroita ja niihin en ole itse vielä perehtynyt, hintaa on mielestäni liikaa. Järkkärillä tosin varmaan tulisi parempaa jälkeä, erityisesti kiinnostaisi syväterävyyden hallinta pienoismalleja kuvatessa.

    • Vaatikeskustelua

      Hyvä hyvä! Lisää keskustelua. Avatkaa myös keskustelua muilla foorumeilla. Aihe pitää nyt pöyhiä kunnolla.
      Ilmaiskuvaus ei ole alalle hyväksi.

    • SeEro

      Harrastuksesta ei saa tuloja, työnteosta saa.
      Ja jos harrastuksesta alkaa laskuttamaan, niin silloinhan se muuttuikin työksi.

    • Mallimarja

      Tarjoan mallin näkökulman tähän mielenkiintoiseen keskusteluun.
      Jokunen vuosi sitten innostuin mallin hommista ja lähdin tietysti liikkeelle kuluja säästäen. Laitoin muutaman kuvan Faceen näytille näihin tfcd-ryhmiin ja pariin muuhun paikkaan. Kyselyitä tuli yllin kyllin ja muutamissa kuvauksissa kävinkin. Suurin osa tarjotuista keikoista oli erilaisten muovisten esineiden tukemista ruumiin onkaloihin. Se loppu sit lyhyeen.

      Tapasin erään tunnetun ammattikuvaajan ja hän antoi hyvä vinkkejä miten edetä kohti oikeita keikkoja, josta maksetaan korvaus. Hän mm. vahvisti tiedon ettei malliksi tulla keikistelemällä ilmaishommissa.
      Tärkein vinkki oli että mene näytille niiden kuvaajien pakeille, joilla on maksavia asiakkaista kunnollisen kansion kanssa. Toinen kuului: vältä mallikursseja ja toimistoja. Aluksi ihmettelin neuvoa, mutta nyt ymmärrän hyvin :-)
      Tein kansion Hesalaisen ammattikuvaajan kanssa, jolta muuten sain melko pian kansion teon jälkeen ekan oikean keikan. Nyt minulla on keskimäärin pari keikkaa kuussa ja niistä jopa maksetaan ihan kunnollinen korvaus. Joskus siis kannattaa tehdä pieni uhraus.

      • SatuSettä

        Kannattaa myös välttää "ilmaisia" koekuvauksia ja niissä tyrkytettäviä huonolaatuisia liukuhihna mallikansioita. Niistä on juttua netissä ja mediassa pilvin pimein. Sä löysit "yhden" "Hesalaisen" ammattikuvaajan, no sulla kävi sitten varmaan hyvä "tuuri" :)
        Kirjoitusvirheet vähä latisti tarinaa


    • VälttäkääRahastuta

      Ammattikuvaajan ainut motivaatio on raha.
      Joten hän virrestä viis veisaa siitä millaisen 'mallikansion' aloitteleva malli saa matkaansa.
      Mutta harrastelijoilla on usein intoa kehittää omaa ilmaisuaan jolloin tulokset voivat olla paljon paremmat.

      • Rahatuleerahanluokse

        Kyllä ja lehmät osaa lentää.


      • VälttäkääRahastusta
        Rahatuleerahanluokse kirjoitti:

        Kyllä ja lehmät osaa lentää.

        Ei kai?
        Ota ihmeessä kuva jos näet lentävän lehmän. Saat siitä varmasti paremmin sitä rahaa kuin jostain mallikansioista.


    • kahtiajakautuminen

      Nyt ymmärrän miksi ammattilaiset ei enää keskustele harrastajien kanssa :-)

      • enAmmattilainen

        Miksi keskustella, jos ei tule palkkaa?
        Näitä keskustelutuokioita saa varata vaikka rajalasta, jossa niitä kutsutaan valokuvauskursseiksi.
        Tällöin keskusteluja käydään ja ammatikseen (eli leipänsä kuvaamalla ansaitseva) saa siitä palkan, jolla ostaa lapsosilleen vaikkapa leipää ja jos onni käy niin ehkä voitakin siihen päälle.

        Niille ammatti imeisille jotka ei taas saa lapsosilleen voita leivän päälle kuvauskursseja vetämällä on taas omat syynsä. Kuvata osaa ja tietoa on, mutta järkevän lauseen saaminen aikaan tuottaa tuskaa varmasti sekä opettajassa että sitä kuuntelevassa oppilaassa. Opettaminen on oma lajinsa ja kaikista kuvaajistakaan ei todellakaan ole siihen.


      • räpsyt

        Minähän kuvailen puoli-ilmaiseksi, kun olen kuitenkin panostanut harrastusvälineisiin. Olen vienyt monet hää ym. keikat ammattikuvaajien nenän edestä.


    • seuraus

      Tämä siis tarkoittaa sitä, että mallit pitää jatkossa saada ilmaiseksi myös kaupallisiin tehtäviin.

    • Sinnemenisekin

      Valokuvaajan ammatti oli muutama vuosi sitten kärkiryhmässä, nyt vasta 258.
      Herää vain kysymys miksi?
      Jos valokuvalla tai työllä ei ole hintaa niin ei myöskään ole arvostusta. Mites nyt suu pannan ilmaskuvaajat?

      • EiMitäänVäliä

        Eihän sillä ole harrastelija kuvaajalle mitään väliä, koska ei hän halua rahaa kuvistaan. Ainoastaan harrastaa omaksi ilokseen.
        Mutta ammattilaiset saavat katsoa peiliin koska sahasivat oman oksansa.


      • Nonytpomppas

        Miten ammattikuvaajat ovat sahannet omaa oksaansa? Tarkenna.


    • Sakkapohjaa

      Keskustelufoorumeilla puskista huutelevat syyttelijät ovat samanlaista pohjasakkaa. Lisäksi näillä aikuisten palstoilla on tapana edes hiukan perustella sanomisiaan...

    • Noloa

      Minusta on noloa pummata ihmisiä tekemään työtä ilmaiseksi.

    • taaasyksilmaiskuvaaja

      viimeksi tänään tarjouskyselyyn sain vastauksen..."kiitos tarjouksesta, mutta saimmekin kameran lainaan ja tuttu kuvaa tapahtuman ilmaiseksi talteen ja teettää kopiot heille". Voe kettu, kun verottaja saisi nämä yrittäjyyden alasajajat kiinni ja maksamaan työstään verot oikein. Hävetkää harrastelijat, jotka teette kuvauskeikkaa yritystyön omaisesti.

      • OtaHuomioon

        Jos harrastelija kuvaa ilmaiseksi, ei synny verotettavaa tuloa.


      • Verotettavaahan syntyy vain jos laskuttaa, se siis jos sitä tapahtuu lienee hyvä hoitaa esim UKKO.fi kautta niin ei synny epäselvyyksiä. Jos kuitenkin tyytyy tarjoiluun ja antaa kuvat lahjaksi niin en oikein osaa kuvitella miksi siitäkin veroa pitäisi maksaa?

        Jos moinen asia kiukuttaa niin olet todella väärässä ammatissa ja kannattaa vaihtaa ennen kuin on liian myöhäistä. Voit sitten tehdä kuten yksi eläkeläinen eli pitää kuvauksen harrastuksena.


    • senytvaanontyhmää

      Miten valokuvaajan urasta haaveileva saa yht äkkiä kääntymään tulovirran itselleen jos on saanut ilmaiskuvaajan maineen?

      • Yksinkertaisesti

        Ottamalla niin ainutkertaisen hyviä kuvia, että joku suostuu niistä maksamaan.


    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 4 tuntia töitä kerran viikossa on naisen mukaan liian raskasta

      Tämä ei taija olls lieksalaine vaikka "tuntomerkkiin" perusteella nii vois eppäillä! 🤣 31-vuotias Maya ei kykene tekemä
      Lieksa
      92
      4320
    2. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      44
      4225
    3. Riikka Purra rosvosi eläkeläiset!

      1900 euron eläkkeestä rosvottiin 350 euroa. Kohtuullista vai? Perussuomalaisia ei enää ole olemassa meille eläkeläisille
      Maailman menoa
      612
      3996
    4. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      23
      2837
    5. Näytit nainen sanoinkuvaamattoman ihanalta

      En voi unohtaa sinua. Pohdin nyt sinua.
      Ikävä
      79
      2531
    6. Ihastuksesi persoonalliset piirteet ulkonäössä?

      Onko jotain massasta poikkeavaa? Uskallatko paljastaa? Aloitan; todella kauniit kädet ja sirot sormet miehellä.
      Tunteet
      128
      2108
    7. SDP:n kannatus edelleen kovassa nousussa, ps ja kokoomus putoavat

      SDP on noussut Helsingin Sanomien tuoreessa kannatuskyselyssä kokoomuksen ohi Suomen suosituimmaksi puolueeksi. SDP:n ka
      Maailman menoa
      340
      2094
    8. Kansaneläkkeiden maksu ulkomaille loppuu

      Hyvä homma! Yli 30 miljoonan säästö siitäkin. Toxia.
      Maailman menoa
      195
      2013
    9. Ketä ammuttu ?

      Ketä sielä Juupajoela ammuttu ei kait mainemies alkanu amuskelemaan , , Kyösti H ?
      Juupajoki
      28
      1659
    10. Nainen, meistä tulisi maailman ihanin pari

      Mutta tosiasiat tosiasioina, on liian monta asiaa, jotka sotivat meidän yhteistä taivalta vastaan. Surulla tämän sanon,
      Ikävä
      66
      1442
    Aihe