Ohjaako snobismi opiskelupaikan hakuasi

Sanomaketjut halusta opiskelemaan Oxbridge Universityssä, TIETÄMÄTTÄ edes alaa, jota opiskelisi, kertoo mielestäni lähinnä asianomaisen snobismista ja liioista luuloista itsestään.
Opiskelu ulkomailla on lahjakkaille ja ahkerille hyvin toivottavaa, mutta lähinnä jatko-opiskeluna oivallisesti suoritetun kotimaisen perustutkinnon, ja mieluusti muutaman työelämävuoden jälkeen.
Esimerkiksi AMK-insinöörille (joka tulkitaan B.Sc.:ksi) otollinen olisi M.Sc.-tutkinto (normaalisti 1 vuosi), jota kuuluisi edellyttää B.Sc. Honours -täydennysopiskelu (1 vuosi).
Suomen DI:lle puolestaan voisi soveltua Ph.D -tutkimusopiskelu (ehkä 2 vuotta).

Mitä maahan tulee, on muitakin kuin Britannia ja todennäköisesti järkevämpiä kuin USA.
Jos pakkoruotsikirouksesta huolimatta edes jonkuntasoinen saksa on hallussa, menisivät Saksa, Itävalta tai Sveitsi kai yleensä ohi Britannian oppien sovellettavuuden kannalta.

Jos saksaton joutuu kuitenkin kuitenkin valitsemaan Britannian, on Lontoo ja pitkälti myös Oxbridge kalleinta Britanniaa, ja suurin kertymä nuoria nousukkaita joka puolelta ja vähän brittejäkin.
Jos sinne on varaa mennä, tarkistakaa ainakin että myös OMALLA opintoalallanne on kyseinen osasto moitteeton ja vertailuissa menestyvä. Netistäkin löytyy vertailuoppaita ja oman alan tiedejulkaisuista voi katsoa missä on syntynyt tuloksia.
Huippuyliopistoja (tarkemmin huippuosastoja) on eri puolilla Britanniaa.
Niitäkin voi suositella vain ahkerille ja lahjakkaille. Tutkikaa vertailuoppaita.

Opiskelin jo 40 vuotta sitten kahdessa paikassa (pakkoruotsikirous esti itseltäni Saksan).
Cranfield U lähellä Lontoota oli silloin keskinkertainen, mutta majoitukseltaan ja kuluiltaan edullinen. Suoritin siellä ns. Preliminary Year -opinnot (=B.Sc. Honours, 1 vuosi) M.Sc. -opintoja varten. Cranfield U. on nykyään varsin arvostettu.
U. of Wales Swansea oli M.Sc. -opintopaikkani, periaatteessa Civil Engng-osasto, mutta käytännössä teknisen laskennan (kuten FEM) huippuyksikkö jo silloin professori O.C. Zienkiewiczin johdolla. Tiukasti opiskellen vuodessa selvisin. Paremmissa paikoissa pitää jatkaa kunnes tulos kelpaa, vaatimattomammissa paikoissa pistetään ulos puolitekoisillakin
aikaansaannoksilla.

Jo silloin eläkeikäinen keppiin tukeutunut sotainvalidi, joka veteli sikaria taulun edessäkin, on jo haudassa, mutta teknisen laskennan opiskelijoita varten on hänen perintöänsä vaalittu : http://www.swansea.ac.uk/engineering/zcce/ .
Eli on yleensä järkevämpiä vaihtoehtoja kuin Lontoo ja Oxbridge.
Ja ehkä järkevämpiä vaihtoehtoja kuin Britannia. On kumma kun nykyopiskelijoiden järjestöt eivät taistele, vaan edelleen ylläpitävät Berliinin muuria pieniä Sannilta saatavia lahjuksia kytäten.

1

135

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Täydennystä ylläolevaan: Perusteluja ulkomaiselle jatko-opiskelulle mieluummin muualla kuin Britanniassa (tai USAssa) on monia, mutta keskeisempää on mielestäni että:

      -- Brittien koulutusrakenne poikkeaa monelta osin voimakkaasti suomalaisesta. Siten opintoihin etsiytyvälle voi olla vaikeaa löytää omaa oikeaan osuvaa paikkaansa tarjonnasta.

      -- Koska tämän koulutusrakenteen pääpiirre on putki (kuten xx -B.Sc. - M.Sc - PhD), puuttuu esimerkiksi työelämään suuntautuva Ins. (ja siitä heikennetty amk ins.) ja DI saksalaistyyppisinä erillisinä tutkintoina. Siitä johtuu että opintojen sovellettavuus työelämään on usein kärsii.
      Tosin meilläkin Opetusministeriö ajaa opetusta vain kulttuurin nimissä, ja heidän "kulttuurinsa" on itsetarkoituksellista humanistikylttyyriä.

      -- Brittien saarille on liiaksi tunkua. Matkat, lukuvuosimaksut ja elinkustannukset ovat kalliit. Stipendeja ehkä saa osaksi tai pappa maksaa , mutta silti.
      Perustelut ja keinot mennä sinne pitää löytää siis oman terävyyden ja ahkeruuden voimalla.

      En pysty opastamaan itselleni vieraiden alojen opiskelijoita brittipuitteisiin, mutta esimerkiksi insinööriä voisin opastaa perehtymään kokonaisuuteen, joka alkaisi yhden vuoden Pre-Masters -opinnoilla. Tällainen löytyy ainakin Cranfieldistä https://www.cranfield.ac.uk/courses/taught/pre-masters-in-engineering , ja luultavasti jostakin muustakin yliopistosta.
      Kyseinen kurssi antaa valmiudet ja sisäänpääsyn Cranfieldin ja minkä tahansa muun yliopiston M.Sc. -opinnoille, jotka myös kestävät vuoden.
      Voi toki jatkaa vielä PhD:ksi (2...3 vuotta), mutta Suomeen palaavalle tämä on tuskin järkevää.

      Mutta painostakaa kaikki nuoret nahjusmaisia opiskelijajärjestöjänne, että vaihtoehtojanne kaventava Berliinin muuri, siis pakkoruotsi poistuisi niin pian kuin suinkin.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Vakava rikosepäily Seinäjoella

      Ilkka ei taaskaan tiedä mitään mutta hesalaiset kertoo: https://www.is.fi/kotimaa/art-2000010959325.html
      Seinäjoki
      43
      3010
    2. Mies pakko olla rehellinen

      Kiinnostuin koska olet tosi komea ja sulla on ihana puheääni. Olen aika pinnallinen sitten kai... 😓 kyllä olet tosi rau
      Ikävä
      26
      2919
    3. Olet saanut kyllä tunnisteita

      Itsestäsi ja meistä. Mutta mikä siinä on, ettet kirjoita etkä anna itsestäsi merkkejä. Ellei ole kysymys siitä, mikä ens
      Ikävä
      34
      2836
    4. Mitä on woketus?

      Täälläkin hoetaan usein sanaa "woketus". Mitä se tarkalleen ottaen tarkoittaa? Ilmeisesti sen käyttäjät ymmärtävät sen k
      Maailman menoa
      439
      2541
    5. Ikääntyvien tilanne Suomessa on järkyttävä - Hoivakotiin ei pääse, vaan joutuu selviytymään yksin

      Ikääntyvien tilanne Suomessa on järkyttävä… Hoivakoteihin sijoittamista vältellään, koska hoito on kallista ja hyvinvoin
      Maailman menoa
      153
      1863
    6. Oletko jo luovuttanut?

      Joko olet luovuttanut kaivatun suhteen ja hyväksynyt, että mitään ei tule?
      Ikävä
      143
      1838
    7. Kristo Salminen, 52, riisuutui - Paljasti Iso-Börjen tatuoinnit - Somekansan tuomio yksimielinen

      Iso-Börje, tuo iso, tatuoitu, yltiöromanttinen ja aika kuuma rikollispomo - vai mitä mieltä sinä olet? Lue lisää ja kat
      Tv-sarjat
      25
      1415
    8. Hirvenmaitojuusto

      Olin Prisman juustohyllyllä kun vierestä alkoi kuulua kamala paapatus. Siinä oli vanha muori, joka räyhäsi raivokkaasti,
      Ruoka ja juoma
      5
      1231
    9. Vanhentunut runsaasti.

      Ei hyvä juttu. Mieheltä pötkylänaiselle.
      Ikävä
      74
      1139
    10. Romillt veressä

      Miten pystyy ajamaan 4 romillen humalassa
      Suomussalmi
      30
      1136
    Aihe