Ohjaako snobismi opiskelupaikan hakuasi

Sanomaketjut halusta opiskelemaan Oxbridge Universityssä, TIETÄMÄTTÄ edes alaa, jota opiskelisi, kertoo mielestäni lähinnä asianomaisen snobismista ja liioista luuloista itsestään.
Opiskelu ulkomailla on lahjakkaille ja ahkerille hyvin toivottavaa, mutta lähinnä jatko-opiskeluna oivallisesti suoritetun kotimaisen perustutkinnon, ja mieluusti muutaman työelämävuoden jälkeen.
Esimerkiksi AMK-insinöörille (joka tulkitaan B.Sc.:ksi) otollinen olisi M.Sc.-tutkinto (normaalisti 1 vuosi), jota kuuluisi edellyttää B.Sc. Honours -täydennysopiskelu (1 vuosi).
Suomen DI:lle puolestaan voisi soveltua Ph.D -tutkimusopiskelu (ehkä 2 vuotta).

Mitä maahan tulee, on muitakin kuin Britannia ja todennäköisesti järkevämpiä kuin USA.
Jos pakkoruotsikirouksesta huolimatta edes jonkuntasoinen saksa on hallussa, menisivät Saksa, Itävalta tai Sveitsi kai yleensä ohi Britannian oppien sovellettavuuden kannalta.

Jos saksaton joutuu kuitenkin kuitenkin valitsemaan Britannian, on Lontoo ja pitkälti myös Oxbridge kalleinta Britanniaa, ja suurin kertymä nuoria nousukkaita joka puolelta ja vähän brittejäkin.
Jos sinne on varaa mennä, tarkistakaa ainakin että myös OMALLA opintoalallanne on kyseinen osasto moitteeton ja vertailuissa menestyvä. Netistäkin löytyy vertailuoppaita ja oman alan tiedejulkaisuista voi katsoa missä on syntynyt tuloksia.
Huippuyliopistoja (tarkemmin huippuosastoja) on eri puolilla Britanniaa.
Niitäkin voi suositella vain ahkerille ja lahjakkaille. Tutkikaa vertailuoppaita.

Opiskelin jo 40 vuotta sitten kahdessa paikassa (pakkoruotsikirous esti itseltäni Saksan).
Cranfield U lähellä Lontoota oli silloin keskinkertainen, mutta majoitukseltaan ja kuluiltaan edullinen. Suoritin siellä ns. Preliminary Year -opinnot (=B.Sc. Honours, 1 vuosi) M.Sc. -opintoja varten. Cranfield U. on nykyään varsin arvostettu.
U. of Wales Swansea oli M.Sc. -opintopaikkani, periaatteessa Civil Engng-osasto, mutta käytännössä teknisen laskennan (kuten FEM) huippuyksikkö jo silloin professori O.C. Zienkiewiczin johdolla. Tiukasti opiskellen vuodessa selvisin. Paremmissa paikoissa pitää jatkaa kunnes tulos kelpaa, vaatimattomammissa paikoissa pistetään ulos puolitekoisillakin
aikaansaannoksilla.

Jo silloin eläkeikäinen keppiin tukeutunut sotainvalidi, joka veteli sikaria taulun edessäkin, on jo haudassa, mutta teknisen laskennan opiskelijoita varten on hänen perintöänsä vaalittu : http://www.swansea.ac.uk/engineering/zcce/ .
Eli on yleensä järkevämpiä vaihtoehtoja kuin Lontoo ja Oxbridge.
Ja ehkä järkevämpiä vaihtoehtoja kuin Britannia. On kumma kun nykyopiskelijoiden järjestöt eivät taistele, vaan edelleen ylläpitävät Berliinin muuria pieniä Sannilta saatavia lahjuksia kytäten.

1

86

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Täydennystä ylläolevaan: Perusteluja ulkomaiselle jatko-opiskelulle mieluummin muualla kuin Britanniassa (tai USAssa) on monia, mutta keskeisempää on mielestäni että:

      -- Brittien koulutusrakenne poikkeaa monelta osin voimakkaasti suomalaisesta. Siten opintoihin etsiytyvälle voi olla vaikeaa löytää omaa oikeaan osuvaa paikkaansa tarjonnasta.

      -- Koska tämän koulutusrakenteen pääpiirre on putki (kuten xx -B.Sc. - M.Sc - PhD), puuttuu esimerkiksi työelämään suuntautuva Ins. (ja siitä heikennetty amk ins.) ja DI saksalaistyyppisinä erillisinä tutkintoina. Siitä johtuu että opintojen sovellettavuus työelämään on usein kärsii.
      Tosin meilläkin Opetusministeriö ajaa opetusta vain kulttuurin nimissä, ja heidän "kulttuurinsa" on itsetarkoituksellista humanistikylttyyriä.

      -- Brittien saarille on liiaksi tunkua. Matkat, lukuvuosimaksut ja elinkustannukset ovat kalliit. Stipendeja ehkä saa osaksi tai pappa maksaa , mutta silti.
      Perustelut ja keinot mennä sinne pitää löytää siis oman terävyyden ja ahkeruuden voimalla.

      En pysty opastamaan itselleni vieraiden alojen opiskelijoita brittipuitteisiin, mutta esimerkiksi insinööriä voisin opastaa perehtymään kokonaisuuteen, joka alkaisi yhden vuoden Pre-Masters -opinnoilla. Tällainen löytyy ainakin Cranfieldistä https://www.cranfield.ac.uk/courses/taught/pre-masters-in-engineering , ja luultavasti jostakin muustakin yliopistosta.
      Kyseinen kurssi antaa valmiudet ja sisäänpääsyn Cranfieldin ja minkä tahansa muun yliopiston M.Sc. -opinnoille, jotka myös kestävät vuoden.
      Voi toki jatkaa vielä PhD:ksi (2...3 vuotta), mutta Suomeen palaavalle tämä on tuskin järkevää.

      Mutta painostakaa kaikki nuoret nahjusmaisia opiskelijajärjestöjänne, että vaihtoehtojanne kaventava Berliinin muuri, siis pakkoruotsi poistuisi niin pian kuin suinkin.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      81
      1916
    2. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      18
      1719
    3. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      16
      1584
    4. 50+ naiset kyl

      Lemottaa sillille mut myös niitte kaka lemottaa pahlle ku kävin naiste veskis nuuhiin
      Ikävä
      20
      1316
    5. En voi sille mitään

      Tulen niin pahalle tuulelle tästä paikasta nykyisin. Nähnyt ja lukenut jo kaiken ja teidän juttu on samaa illasta toisee
      Ikävä
      12
      1244
    6. Välitän sinusta mies

      Kaikki mitä yritin kertoa tänään ei mennyt ihan putkeen..Joka jäi jälkeenpäin ajateltuna suoraan sanottuna harmittaa aiv
      Työpaikkaromanssit
      6
      1242
    7. hieman diabetes...

      Kävin eilen kaverin kanssa keskusapteekissa kun on muutama kuukausi sitten tullut suomesta ja oli diabetes insuliinit lo
      Pattaya
      12
      1216
    8. Miten joku voi käyttää koko elämänsä

      siihen että nostelee täällä vanhoja ketjuja ja troIIaa niihin jotain linkkiä mitä kukaan ei avaa? Ihmisellä ei ole mitää
      Tunteet
      10
      1192
    9. Annetaanko olla vaan

      Siinä se, tavallaan kysymys ja toteamuskin. Niin turhaa, niin rikkovaa. On niin äärettömän tärkeä, ja rakas olo.. N
      Ikävä
      29
      1181
    10. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      44
      1176
    Aihe