Housunlahkeiden yksinkertainen lyhennys

Miten miesten tavallisten housujen mahdollisimman helppo ja yksinkertainen lyhentäminen onnistuisi itseltä? Mulla kun on varmaan suht sopusuhtainen vartalo, mutta valmiisiin housuihin yleensä liian lyhyet jalat. Olen näihin asti joko lyhennyttänyt liikkeessä tai sitten yrittänyt lyhentää joko niillä ihme-tarrateipeillä tai ihan tavallisella leveällä maalarinteipillä. Jälkimmäiset eivät ole kovin pitkäikäisiä tapoja. Minulla on perintönä saatu Singer, jossa on jonkunlainen sik-sak ja kone kaiketi toimii, tikkaa nättiä saumaa ainakin suoraan kankaaseen. Katselin vallmiita lyhennyksiä tehtaan jäljiltä. Kaikissa niissä on kangas käännetty kahteen kertaan. Se, miten tuo on tehty, meneee mulla jo ns. "yli hilseen". Jos leikkaa puntin lyhyemmäksi ja sitten kerran vaan surauttaa taitoksen, se ei kai pysy pitkään purkautumatta, tai onko siihen kaksoiskääntämiseen joku vielä parempi syy? Sen tajuan, että ensin mitataan, sitten leikataan. Työvaraa pitää jättää, mutta kuinka paljon. Osaan minä muita asioita, mutta tämä ompelusasia on jäänyt vähemmälle harjoittelulle. Neuvokaa nyt tietävämmät ja osaavammat.

Lämmin kiitos jo etukäteen!

-Pentti

6

4695

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • Neulova

   Se kahteen kertaan käännetty reuna tunnetaan nimellä (kaksitaitteinen) päärme ja se on tyypillinen rakenne helmoissa ja lahkeissa (jos katsot vaikka paitaasi, niin todennäköisesti senkin alareunassa on päärme). Päärmeen ompelusta löytyy hyvät ohjeet täältä: https://punomo.npn.fi/tekniikat/ompelu-tekniikat/ompelun-perusasioita/paarmeet/paarmeet-kaksitaitteinen-paarme/

   Päärmeen takia et tosiaan saa leikata housuja poikki siitä kohtaa, missä haluat lopullisen reunan olevan vaan päärmeen verran alempaa. Jos päärmeessäsi on esimerkiksi 1 cm:n sisäkäänne ja 2 cm:n ulkokäänne, tarvitset yhteensä 3 cm päärmeen kääntämiseen. Muista, että leikattua on vaikea saada takaisin eli kannattaa olla aika varovainen leikkausvaiheessa. Jos kangasta on liikaa, voit aina tehdä leveämmän päärmeen tai purkaa jo tehdyn päärmeen, leikata helmasta vähän ja sitten taas tehdä uuden päärmeen vähän ylemmäksi.

   Kuten huomaat, päärmeen ohjeessa kehotetaan neulaamaan päärme ja silittämään se litteäksi. Tämä on erittäin hyvä neuvo, kannattaa oikeasti noudattaa sitä. Jos olet varovainen nuppineulojen kanssa, voit sovittaa housuja silityksen jälkeen, mutta ennen ompelua, jolloin voit vielä muuttaa lahkeen päättymiskohtaa (eli ota nuppineulat pois, silitä päärme auki, tee ja neulaa uusi päärme, silitä paikalleen ja ompele).

  • ompelemaan

   Kokeile kengät jalassa sopivaa pituutta. Merkkaa liidulla. Leikkaa yksi lahje ja mittaa leikatulla kappaleella toinen samanlaiseksi. Ompele ensin risapäärme, sitten käsin lopullinen käänne, näin ettei näy päällepäin.
   Housujen lahkeet voi korjata vinokaitaleella, jos lahkeensuu on kulunut, käännä vinokaitale nurjalle puolelle, kiinnitys käsin ommellen.

  • Monet kiitokset näistä seikkaperäisistä ohjeista. Kerään tarmoa ja uskallusta lähteä saksimaan lahkeita jne. Täytynee ensin kokeilla joillakin vanhoilla housuilla, ettei harmita jos homma menee vähän "kuuseen". Muuten, käydessäni joitakin aikoja sitten Etelä-Turkissa, samalla reissuila asioin mm. räätälissä. Siellä lyhennettiin lahkeita pikavauhtia ensin tietysti mitaten, sitten leikattiin lahkeista sopiva kaistale pois juuri sen lahkeen päätysaumojen yläpuolelta ja lopuksi ommeltiin se vanha lahkeen pää lahkeen puolelle takaisin kiinni. Joku ylimääräinen sauma siihen jäi näkyviin, mutta kun räätäli prässäsi puntin, loppuvaikutelma oli siisti. Vähän on kikkailun makua, mutta ilmeisesti toimii näinkin. Kumpi tapa on töisevämpi? Onko tuo "turkkilainen" lyhennys kestävä? Minusta tuo turkkilainen käy paremmin johonkin farkunlahkeeseen, mutta ei olikein prässihousuihin tms.

  • ompelemaan

   Kirjoita muistiin lahkeen sisäsauman pituus.
   Prässihousuihin mahdollista tehdä "upslaaki", oli muotia joskus 70-luvulla muistaakseni, harvemmin löytyy saman laista kangasta. Kaksinkertainen kangaskaistale joka taitetaan päällipuolelle. Sauma jää täten "upslaakin" sisäpuolelle näkymättömiin. Pari pistoa käsin sivusauman kohtaan että taite pysyy. Roskia nämä kyllä keräävät.
   Et tarvitse kuin yhden sauman ja huolittelun.

  • Anonyymi

   mitenkä upslaagi housujen lahkeesta jää lyhyeksi eikä riitä opslagiin

  • Anonyymi

   Harsit vaan kevyesti ne.

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Jorma Uotisen ex, julkkis-povipommi, Suomen tunnetuin kauppias... Farmi Suomi -kisaajat julki!

   No nyt on aikamoista jengiä! Mitä mieltä olet kisaajista, ovatko mieleesi? Katso tästä, ketkä kaikki julkkikset ovat mukana Farmi Suomi -realityssä:
   Suomalaiset julkkikset
   52
   4632
  2. Suutuitko mulle mies

   Nyt lopullisesti?
   Ikävä
   124
   2006
  3. Ikuinen hiljaisuus

   On aina parempi kuin kaikki turha draama. Joten kuuntele nainen nyt enää sitä, sillä hiljaisuus vastaa jokaiseen kysymykseesi minusta.
   Tunteet
   174
   1124
  4. Sofian vastenmielinen menneisyys ja nykyisyys

   Sofia oli jo teininä vastenmielinen jopa omien vanhempiensa mielestä ja lensi kotoa pihalle kuin leppäkeihäs. Sen jälkeen vastenmielisyys miesten hyvä
   Kotimaiset julkkisjuorut
   117
   1072
  5. Martinan kirja myyntilistan ykkönen!!

   Kyllä ostajia löytyy ja taas rahaa kilisee Martinalle.
   Kotimaiset julkkisjuorut
   202
   1026
  6. Mulla on niin ikävä sua mies

   taas senki hunajakipon mies. Tai aina :)
   Ikävä
   172
   934
  7. Mä niin tarvin sua mies..

   Kumpa laittaisit viestiä
   Ikävä
   41
   799
  8. Mies, kun kohtaaminen vihdoinkin tapahtuu

   - Mitä odotat/toivot näkeväsi?
   Ikävä
   36
   754
  9. Slava Ukraine-mölisijöiden vuoksi Suomi syöksyy nyt synkkään lamaan

   Eivät tainneet mölisijät tajuta millaisia kustannusseurauksia tästä maalle ja sen kansalaisille seuraa.
   Maailman menoa
   327
   750
  10. Saanks mä kultanalle

   juoda vähän viiniä tänään? Valkkaria? Ei mulla nyt muuta ookaan vaikka yleensä tykkään punasesta enempi. Rakastan.
   Ikävä
   164
   748
  Aihe