Negatiivisten tunteiden kontrolloiminen

Hävettääjomelkein

Olisiko vinkkejä siihen, miten voisi purkaa esim. voimakasta vihaa tai ahdistusta? Ainoa toimiva keino tuntuu olevan viiltely, joka rauhoittaa nopeasti, mutta siitä jää niin ikävät jäljet enkä usko että se on parantumisenkaan kannalta hyväksi.

Tilanteet ovat useimmiten sellaisia, että pienen pettymyksen kohdatessa järki sanoo, että ei niin vakavaa ja asia voidaan kyllä selvitellä, mutta negatiivinen tunnereaktio on niin vahva ettei järjen vastustelut enää auta mitään ja jollain tavalla on vain pakko päästä yli siitä pahasta olosta ja itseni satuttaminen toimii nopeasti ja varmasti. Mutta viillot senkun syvenee ja alkaa jo pikkuhiljaa pelottaa.

Minulle on tulossa aika ammattilaiselle, mutta vasta noin kolmen viikon päästä enkä sittenkään tiedä, osaanko asiasta hänelle kertoa, joten jos jollakin on vaikka jotain kokemusperäistä tietoa niin otan ilomielin vastaan.

22

288

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • olet-oikeassa

      piloille kasvatettu penikka on vittumainen ilmiö, kaikille.

      • AlkuHankala

        olet-oikeassa

        27.4.2017 11:03
        Uusi
        piloille kasvatettu penikka on vittumainen ilmiö, kaikille.

        Hieonoa että tunnistat olet-oikeassa ongelmasi. Siitä voit aloittaa metamorfoosin ongelmajätteestä pelkäksi roskaksi. Ei kannata kovin korkealle nostaa tavoitteita ettei tule pettymyksiä.


      • Hävettääjomelkein

        Pilalle kasvatettu en sentään ole, enkä edes täysin ymmärrä mitä sillä on tekemistä asiani kanssa / miten tekstistä ylipäätään saa sellaisen vaikutelman.


    • Enoikeastiautayhtää

      Tunteet eivät ole negatiivisia ja positiivisia, kyllä sinun se pitäisi tietää (opetetaan 8lk).

      • Hävettääjomelkein

        Googletin asiasta ja huomasin muuallakin käytettävän termiä "negatiivinen tunne". Vaikka olisikin väärin ilmaistu, joka tapauksessa varmasti ymmärtää mitä sillä tarkoitin.


    • poppakonsti

      Kiroilun ja manailun (yksikseen mieluiten ) sanotaan olevan terveellistä ja negatiivisia tunteita laukaisevaa, vaikka se ei hyvään käytökseen kuulukaan. Yksin sitä voi harrastaa, jos oikein ketuttaa ja ahdistaa !
      On se viiltelyä terveellisempää.
      €&€#""##"&%*#&=)(&%€# ääneen helpottaa kummasti !
      Kyllä se yhtä rentoutusharjoitusta vastaa !
      Kannattaa nauraa vielä kaiken manailunsa päälle !
      Sitten huokaista pitkään helpotuksesta !

      • Hävettääjomelkein

        Totta. Youtubesta löytyy myös todella hyvä biisi vitutukseen (Antero Kaski - vitutus laulu). Toimii mainiosti hieman lievempään suuttumukseen tai vitutukseen, mutta vahvempaan ei tunnu auttavan sekään.


      • afsedgergt
        Hävettääjomelkein kirjoitti:

        Totta. Youtubesta löytyy myös todella hyvä biisi vitutukseen (Antero Kaski - vitutus laulu). Toimii mainiosti hieman lievempään suuttumukseen tai vitutukseen, mutta vahvempaan ei tunnu auttavan sekään.

        Voi kokeilla grindcore-mättöä tai satanistisen prutaalista meloblälkkistä, mutta myös toisenlaisia tunteita vabauttavia keinoloisia on annettu käyttöömme: Kaunista, rauhallista mutta silti jopa vallan mahtipontikasta musaa, kute: https://youtu.be/FBgSK1htv_w?t=7 , https://youtu.be/SnNip-PPuLQ?t=1 https://youtu.be/E0l50z-5RHw?t=4. Minua nuo miellyttävät suuresti


      • Hävettääjomelkein

      • muuamies33v
        Hävettääjomelkein kirjoitti:

        Kiitos paljon, pistän linkit talteen :)

        Kiitos että miellyit. Se o aina arvailu varasa mite ja kehe uppoo tommonen musakki mitä ei ratio päntiönää suolla. Niito iteki mukavampi kuunnella ko joku tietää että joku toinehi tykkää. Oha noilla lisääkin komiaa kamaa, varsinki HB:llä: https://youtu.be/0QSvHbQ8inc?t=9 Siinä muudan huisi kontsertti.


    • Ala-tekeen-töitä

      niin tervehdyt.
      Suurin mielenterveysongelmia aiheuttava syy on loisiminen.

      • Hävettääjomelkein

        Olen opiskelija. Enkä usko tuohon, suurin syy taitaa olla traumaattiset kokemukset. "Loisimisen" suurin syy taas on mielenterveysongelmat.


      • asenn

        Mistä helkkarin loisimisesta yksi tietty tyyppi täällä jauhaa joka välissä ?
        On pöljää olettaa, että kaikki ongelmissaan olevat vain l o i s i v a t !!!
        Taitaa olla tuttua ko. henkilölle itselleen. Joka toiseen aloitukseen hän käy tuikkaamassa "loisimisjargoninsa". Alkaa pik-kui-sen tympiä lukijoita.


    • hjkghk

      Minulla se henkinen mielipahan lasti taitaa purkautua osin verenpaineena, (oon 33v) joka on kai vuosia ollu jo alapaineeltaan 100 ja 120 välisä, yläpaine sit 160 ja 180 välisä. En oo vuosiin mitannu, viikko sit vast ekakerra piiiitkään aikaan. Lääkityksen aloitin, vaan eihä se syitä poista,
      seuraukset vain. Näkee sit keksiikö viha purkautua pois muita reittejä. Ellen salli suun sitä paljastaa, vois keho luota jonki uuen itseilmaisukeinon, eli sairauden. Josta lääketaollisuus toki riemuitsee
      Kiroilu on vähän huono tapa, vaikka tehoaa. Yhet ja samat sanat tuhasia kertoja toisteltuna menettää kuitehi voimansa, täytyy ottaa koko aja rankempia ja herjaavampia sanoja ja litanioita käyttöönsä.

    • Ikää_jo

      En osaa ehdottaa kuin meditaatiota tai tietoisen läsnäolon harjoituksia. Itsellä on samaa vikaa, eli pienikin vastoinkäyminen tahtoo nykyisin saada luovuttamaan. Vanhempani olivat molemmat alkoholisteja ja itse koen olevani nk. juomaton alkoholisti, eli olen luonteeltani yhtä tasapainoton ja heikkoa tekoa, mutten ole turvautunut alkoholiin. Toki myös lapsuus oli varsin turvaton ja itsenäisesti on saanut pärjäillä pienestä asti, vaikea sanoa, mikä on syytä ja mikä seurausta.

      Huomaan kuitenkin, että jos saan pidettyä kiinni päivittäisistä meditaatio- tai keskittymishetkistä, niin tunteet eivät tunnu enää niin musertavilta. Tuntuu kuin ne tulisivat ja menisivät tarttumatta minuun.

      On vaikea uskoa, että ketään saisi itseään vahingoittamaan lellimällä tätä lapsena. Uskon, että syynä on ennemminkin vanhemman tai vanhempien joko henkinen tai fyysinen hylkääminen. Lellityistä taitaa tulla pikemminkin niitä "tämä maailma on minun, olen paras kaikessa ja kävelen kaikkien yli" -ihmisiä.

      • Hävettääjomelkein

        Kiitos, pitääpäs kokeilla:) Netistä varmaan löytyy vinkkejä ja musaa meditointiin.


    • Feeniksin_kyynel

      Se on aika klisee, että "hengitä pari kertaa syvään, niin helpottaa", mut ite oon huomannu, että se todella auttaa vähintään sen pienen hetken. Pari kertaa kun oon jostain ihmeellisestä syystä stressannu niin paljon, että ihan tärisin, niin pieni hengittely lopetti sen tärinän.

      Voi ajatella, että kun keho rauhoittuu, niin mielikin rentoutuu hieman ja negatiiviset tunteet laimenee.

      Tollanen "hengittely" on kuitenkin vaan ns. ensiapua, kun ne negatiiviset tunteet yrittää jyrätä.

      Kuten Ikää_jo sanoi, niin meditaatiolla ja tietoisuustietoisuus taitojen harjoittamisella voi saada kestävämpää pohjaa käsitellä negatiivisia tunteita.

      Tietty sit tollaset kaikki rentoutustekniikat ja muut rentouttavat asiat auttaa niissä akuuteissa tilanteissa kanssa. Kun huomion saa kiinnitettyä niistä tunteista vaikkapa kehoon, esim hengitykseen (jota itseasiassa myös viiltelyssä kivun myötä tapahtuu) niin se tunteiden terävin huippu voi tasaantua.

    • panzer

      Kehittävän, positiivisen ajattelun perusteena on usko omaan osaamiseen. Sen ei tarvitse olla enemmän kuin muiden mutta jo tieto että on edes samalla tasolla, tekee sinusta vahvan! stalingrad hans...

    • Sipuli3

      Hakkaa vaikka tyynyä tai pilko puita tai jotain muuta fyysistä aktiviteettia, jos vihastuttaa.

    • ahdistuksesta.avaralle

      Hyvä että sinulla on aika ammattiauttajalle. Rohkeasti kun kerrot kaikista olotiloistasi, tunteistasi, viiltelystäsi, ahdistuksestasi. Tarvitset kuuntelijan jolle voit puhua ja jonka kanssa etsit ja löydät syyt mitä vihaat, oli ne sitten asioita, tapahtumia/ihmisiä joita vihaat. Puhumalla eli käsittelemällä niistä vapaudutaan. Sisällä möyriville vihoille löytyy sanat, niiden on lupa tulla vihantunteina ulos. Parantavaa päästää ne ulos. Eräs keino on ostaa nyrkkeilysäkki hanskoineen ja hakata sitä. Hyvä harrastus joka purkaa vihaa ja ahdistusta. Palkitsee lisäksi hyvällä yleiskunnolla ja komealla kropalla. Olet onnekas kun pääset terapiaan, monet eivät pääse vaikka tahtoisivat. Ota täysi hyöty palvelusta jota sinulle tarjotaan. Elämällä on vielä hyvää varattuna sinulle:)

    • proelämä

      Miten purkaa ja kontrolloida negatiivisia tunteita? Hyvä kysymys. Itselle tulee mieleen sellaisia asioita, kuten liikunta, kirjoittaminen, nykyhetkeen keskittyminen, anteeksianto, tunteen kanavoiminen rakentavaan toimintaan, puhuminen, empatia itseään kohtaan, itsensä lohduttaminen ja rauhoittelu, lohdutuksen etsiminen muilta ihmisiltä, ja niin edelleen.
      Joskus, kun kirjoittaa ahdistavat tai negatiiviset ajatukset paperille, saattaa olo tuntua hieman kevyemmältä. Liikunta taas purkaa kehosta stressihormoneita ja nostaa endorfiinitasoja, mitkä saa aikaan rennon hyvänolontunteen. Samalla verenkierto aivoissa tehostuu, mikä voi auttaa esim. uusien asioitten oppimisessa. Nykyhetkeen keskittymällä mielestä rajautuu pois sillä hetkellä menneisyyten tai tulevaisuuteen liittyvät murheet tai huolet. Hyvin usein juuri huolet tai murheet liittyykin menneisyyteen tai tulevaisuuteen. Siksi olo on kevyempi, kun keskittyy nykyhetkeen. Anteekianto taas auttaa vihantunteisiin. Voi esim. nähdä vihan kohteen rajallisuuden ihmisenä, ja todeta, että hän ei ehkä kyennyt parempaan. Tunteita voi myös kanavoida, esim. opiskeluun tai työhön tai vaikka taiteeseen voi saada lisää potkua tunteista. Taiteella voi muutenkin käsitellä tunteita. Musiikilla voi olla aika voimakaskin vaikutus tunteisiin. Puhuminen jonkun läheisen tai ammatti-ihmisen kanssa voi auttaa selvittämään tilannetta. Huonommuuden tunteisiin taas auttaa empatia itseä kohtaan, niin ettei ole niin ankara itseään kohtaan. Voisi miettiä esim. sitä, puhuisiko ystävälleen samoin kuin puhuu itselleen. Ahdistukseen ja suruun auttaa itsensä lohduttaminen ja rauhoittelu. Voi olla itse itselleen vähän niin kuin äiti lapselle, ja sanoa itselleen esim. "kyllä tämä tästä, ei tämä niin kamalaa ole, selviän kyllä" tai muuta sellaista. Lohtua voi hakea myös muilta ihmisiltä. Siihen kannattaa valita luotettava ja empaattinen ihminen. Siinä muutama vinkki mitä tuli mieleen.

    • 78541

      Tässä linkissä alla on loistava kirja ja opas meditointiin. Se sisältää myös cd:n, jossa on ohjattuja meditaatioita. Kirja on nimeltään "Mielekkäästi irti masennuksesta". Tieteellisesti tutkittua asiaa ja terapian pääsuuntauksia nykyisin. Ei siis minkäänlaista asioiden välttelyä, eikä tarvitse myöskään opetella positiivista ajattelua tms. keinoa, kun tuon kirjan keinoja, eli meditaatiota opettelee. Se ei tosiaan ole vaikeaa.

      Vaikka itse kirjoitatkin, että sulla on ahdistusta ja vihaa, ja tämän kirjan nimi viittaa masennukseen, niin meditaatio auttaa kuitenkin aivan samalla tavalla myös vihaan, ahdistukseen ja kaikkiin muihinkin negatiivisiin tunteisiin ja niiden kanssa toimeen tulemiseen.

      Kirjan ovat kirjoittaneet Oxfordin, Toronton ja Massachusetsin yliopistojen psykologian professorit yms. ja ovat siis tieteellisesti tehokkaaksi osoitettuja keinoja, joka on siis tärkeää, koska kaikenlaista huuhaatakin on olemassa.

      Itse olen meditoinut pari kolme vuotta, masennuksen vuoksi ja sillä tuntuu olevan selkeästi hyötyä minulle. Idea ei siis ole päästä eroon ikävistä tunteista, vaan paradoksaalisesti päinvastainen, eli niiden hyväksyntä ja havainnointi (jotka vahvistuvat meditaation avulla). Joten kun niiden hyväksyntä paranee, niin niillä ei enää ole niin suurta vaikutusta, jolloin niitä vastaan ei tarvitse taistella, jotta ne häviäisivät.


      http://www.adlibris.com/fi/kirja/mielekkaasti-irti-masennuksesta-cd-9789525534986

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      58
      2382
    2. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      73
      1990
    3. Istuva kansanedustaja epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta

      Seiskan tietojen mukaan Timo Vornanen on epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta eikä kenellekään taatusti tul
      Maailman menoa
      208
      1870
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      56
      1747
    5. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      4
      1661
    6. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      4
      1629
    7. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1534
    8. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      5
      1367
    9. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      7
      1321
    10. Revi siitä ja revi siitä

      Enkä revi, ei kiinnosta hevon vittua teidän asiat ja elämä. Revi itte vaan sitä emborullaas istuessas Aamupaskalla
      Varkaus
      1
      1228
    Aihe