Vanhat Upo-pesukoneet

UpoIsokarhu

Upon pesukoneiden laatua haukutaan usein, eikä suotta, sillä varsinkin uudemmat upot ovat olleet todella lyhytikäisiä värkkejä. Omien kokemuksien mukaan vanhemmat, kotimaassa valmistetut, olivat kestävämpiä. Vanhemman polven Upo Pesukarhuja näkee vieläkin käytössä. Moni on myös kehunut, kuinka 80-luvun pesukarhu kesti perhekäytössä parikymmentä vuotta.
Muistaako kukaan sellaista Upon päältätäytettävää mallia kuin Isokarhu? Löysin vanhan koneliikkeen mainoksen, jossa oli pesukarhu ja isokarhu. Isokarhu oli kalliimpi, ilmeisesti teknisesti edistyneempi versio pesukarhusta. Millaisia kokemuksia muilla tämän keskustelupalstan lukijoilla on vanhemmista upoista? Entä isokarhusta? Oliko ko. konemalli kestävä?

19

8708

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • kotimaiset

      Upo ei ole valmistanut enään pesukoneita ainakaan kahteenkymmeneen vuoteen. Nykyisen Upon laadusta ei tietoa koska halpa valmistusmaa tiettävästi vaihtelee. Valitettavasti käytetään vanhoja kotimaisia laatu frändejä joilla petetään asiakkaita, Mökillä palvelee aito kotimainen Upo hyvä kone linkous vain on vaaimatonta tasoa. Näillä kestävillä koneilla vain ei kauppa käy kun kone kestää kymmeniä vuosia.

    • Hyppy-karhu

      80-luvun Upo Pesukarhu, paremminkin "hyppykarhu", vaati vähän tuunaamista.
      Moottorin liikkeellelähdöt liian napakoita, katkoi sokkatappeja. Viimein 3-4mm poranterä kesti.
      Toinen ongelma, että lingotessa kone vaelteli pitkin kodinhoitohuonetta (nopeus oli 1000rpm)
      Korjauksena Bostikilla parin sentin joustokumit lattiaan, jossa kolot pyörille.
      Rummun laakerit ja moottorin hiilet vaihdettiin kerran, muuten kone kesti reilut 15 vuotta,

    • Uppoilut

      25 vuotta kestänyt upo- Pesäkarhu , kestänyt tänne asti ilman mitään ongelmaa ,oli todella hyvä , mutta nyt meni jokin siitä rikki .nyt hankinnassa uusi kone , ei tämän päivän kodinkoneiden kesto ole enää samaa kuin aiemmat.

    • UPOonparas

      Mutta takuu pelasi. Kerran piti tilata korjaaja Pesukarhulle jonkin sähköisen vian takia.
      Mies alkoi vaihtamaan rumpua ja laakereita sun muita hihnapyöriä.
      Säikähdin korjauksen hintaa ja kysyin, että ei kai noissa vikaa ole ja mies kertoi, että
      tehtaalta on ilmoitettu, että jos on tällainen valmistrusnumero, niin nää osat pitää
      vaihtaa muun korjauksen yhteydessä ilmaiseksi. Takuu oli jo ohi.
      Myöhemmin Isokarhun vika korjattiin takuuseen, vaikka takuuaika ole mennyt
      aikoja sitten umpeen.
      Sähköviat oli molemmissa koneissa ohjelmakortissa.

      Sen jälkeen meillä oli UPOn koneet aina. Nyt sitten piti olosuhteitten takia ottaa
      LG:n torni..

      • UPOonparas

        Niin, tuo eka Pesukarhu ostettiin jo 70-luvulla.
        Piti lisätä tämä, kun enää ei taida aitoja UPOja enää olla.


      • tietämätöm

        Oliko kenties kyseessä sellainen myrkynvihreä kapistus? Puhuit myös isokarhusta. Onko Upolla ollut muka sellainenkin malli? Luulin, että upo valmisti vain siniviiriä ja pesukarhua?


      • Oskuvanhempi
        tietämätöm kirjoitti:

        Oliko kenties kyseessä sellainen myrkynvihreä kapistus? Puhuit myös isokarhusta. Onko Upolla ollut muka sellainenkin malli? Luulin, että upo valmisti vain siniviiriä ja pesukarhua?

        Upon ensimmäinen rumpupesukone oli kultarumpu. Pesu ja huuhtelut automaattisia, koneessa ei linkousta. Seuraava malli oli valko-harmaaa pesukarhu. automaatti jossa 350 kierroksen linko. Siitä uudempi versio vihreä pesukarhu. Näihin molempiin oli rinnakkaistuotantona esim. Rosenlew. Myöhemmin tuli isokarhu, jossa linkous oli 800 kierrosta. Mallissa oli paljon lastentauteja mm. rumpu, laakerit elektroniikka ym. Nämä kaikki mallit oli Lahden tehtaiden tuotantoa. Myöhemmin tuli Ruotsin Asea-Skandian tehtaalta Siniviiri ja Asean omat merkit. Nyt on kaikki pesukonetuotanto ulkomailla.


      • PontinHilma

        Oliko Rosenlewilla isokarhua vastaava malli? Joskus olen kuullut isopasselista, mahtoiko isopasseli olla sama kuin isokarhu?
        Olen joskus pessyt tuollaisella isokarhulla. Täytyy sanoa, että kylläpä pesi hyvin, paljon paremmin kuin uudemmat pesukoneet. Linkouskin oli ihan riittävän tehokas.


    • Pesupen

      Isokarhu ei ilmeisesti ollut niin kestävä kuin tavallinen pesukarhu?

    • PaavoViikki

      Suomalainen pesukonetuotanto loppui 2000-luvun alussa, kun Merloni osti Upon pesukonetuotannon. Merlonin tekemät pesukoneet ovat olleet sutta ja sekundaa tai jotain siltä väliltä. Kotimaiset Upot olivat luotettavampia, mutta eivät nekään mitään erityisen kestäviä olleet. Pesukarhuissa oli todella heikot rumpulaakerit; muutaman vuoden ikäisiin koneisiin tehtiin laakeriremppoja. Muuten ohjelmistot ja sähköpuoli olivat yleensä vahvaa tekoa, ohjelmat olivat yleensä eatonin valmistamia. Painekammiot menivät herkästi tukkoon vanhoissa pesukarhuissa, mutta ko. vika oli helppo korjata. Kokonaisuutena voi sanoa, että kotimaiset upot olivat hyviä vempeleitä.

      Mikä ihmeen isokarhu? Sellaisesta en ole kuullutkaan! Onko upon mallistossa todellakin ollut Isokarhu-niminen pesukone?

      • upon-historiaa

        Tarkoitetaan mallia joka on korkeampi päältäavattavä välikannellinen ja valkoinen. Käytössäni mökkikoneena ja vielä hyvin toimiva. Uskoisin sen olevan suomalainen Upo koska se on hankittu tietääkseni 1988-1990.

        Upohan ei tietääkseni ole valmistanut kuin päältätäytettäviä.
        Jos puhutaan kestävästä koneesta se on Miele meillä vielä toimii 1980 ostettu kone joka on ollut jatkuvassa perhekäytössä, ilman korjauksia. On vielä kone joka huuhtelee ja käyttää vettäkin eikä harrasta kuivapesuja niinkuin nykyiset koneet. Tuskimpa uudet Mielet kestäisi kolmatta osaakaan koska kaupan pitää käydä, ja rahan pitää liikkua.


    • Kiitos valaisevasta kommentistasi, nimimerkki ''upon-historiaa''. Upo valmisti kotimaassa päältätäytettäviä koneita. Edestä täytettävät tehtiin ulkomailla, kuten esimerkiksi Siniviiri ja Pesukymppi. Siniviiri oli sama kone kuin ruotsalainen Cylinda ja Pesukymppi oli valmistettu Italiassa.

      Tuosta mainitsemastasi Isokarhusta: Lukeeko koneen kannessa ''Upo Isokarhu'', vai onko tuo nimitys käyttäjien keksimä? Pesukarhujahan oli sekä isoja, että pieniä malleja. Niiden lisäksi oli myös tehokarhu, joka oli pieni malli pesukarhusta.

      Mainitsemasi 80-luvun Mielet olivat huippukoneita. Erittäin kestäviä, hyvin peseviä ja tehty korjattaviksi.

      Nykykoneiden liiallinen vesipiheys on todellakin iso ongelma!

    • Oskuvanhempi

      Isokarhu taitaa olla vain kauppanimike . Kone oli hieman kookkaampi kuin pesukarhu koska altaan jousitus tarvitsi hieman tilaa vaipan sisällä. Koneen mallinumero oli 00609. Koneessa ei muistaakseni ole välikantta. Pesukarhua perusmalli 00608 ja 00620 oli valmistuksessa useita eri merkkejä mm. Asko Rosenlew, Upo Expert ym noin 12 eri versiota. Ainakin tehtaan aulassa oli monta mallikonetta joita ei kaikkia ollut Suomessa myynnissä.

    • Pesijä2

      Muistan sellaisen koneen kuin ''Pesukarhu ES''. Oli tismalleen isokarhun näköinen, koneessa oli vesipinnan säätö (normaali vesipinta tai alennettu vesipinta). Erinomainen kone, pesi todella hyvin ja kestikin yli kaksikymmentä vuotta.
      Joo, isokarhussa ei ollut välikantta, mutta kauluskumi siinä oli, mitä ei ollut tavallisessa pienessä pesukarhussa. Lisäksi isokarhussa oli nukkasihti, joka puuttui pienestä pesukarhusta (pienessä oli takana luukku, mistä pääsi käsiksi pumppuun. Pumpun pesä aukesi klipsillä.)
      Rummun laakerit ovat olleet aina pesukarhujen heikoin lenkki. Tiivistys toteutettiin todella huonosti.

    • tragol

      7-80 lukujen vaihteessa toimin kodinkoneiden huoltajana Savon puolessa. ihan hyvää historiaa edellä, paikkansa pitäviä tarinoita. Sarjamoottorin kierrosluvun säätöyksikkö oli sen aikaisista kehittynein. Kaksi eri versiota (puoli- ja koko aalto versiot). Roottorin päässä oli takometri mistä saatiin vertailuarvo säätöyksikölle. Toinen arvo saatiin ohjelmakytkimeltä erilaisia tarvittavia nopeuksia varten. Alkuhidastukset hoidettiin säätöyksikössä. Jonkun verran toki vikoja ilmeni.
      Sen verran hyvä systeemi oli että kahdessa pikku-sorvissani olen käyttänyt aina tähän päivään saakka kyseistä moottoria. Varaosien saanti huolestuttaa hieman tulevaisuudessa.

    • Anonyymi

      Ostin vuonna1983 köyhänä nuorena halvimman mitä liikkeestä löytyi Candy- merkkisen pesukoneen ja se kesti kumma kyllä 34 vuotta.. Pesuainetta kannattaa laittaa mieluummin liian vähän ja nestemäistä itse käytän.

    • Anonyymi

      Mistä löytyis Upo siniviiri 10 osia.Etsin suodatinta

      • Anonyymi

    • Anonyymi

      Minkä merkkinen pyykinpesukone kannattaisi ostaa nyt ?

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Joskus mietin

      miten pienestä se olisi ollut kiinni, että et koskaan olisi tullut käymään elämässäni. Jos jokin asia olisi mennyt toisi
      Ikävä
      24
      4756
    2. Miten reagoisit

      Jos ikäväsi kohde ottaisi yhteyttä?
      Ikävä
      88
      3734
    3. Ryöstö hyrynsalmella!

      Ketkä ryösti kultasepänliikkeen hyryllä!? 😮 https://yle.fi/a/74-20159313
      Hyrynsalmi
      48
      3155
    4. Olisiko kaivattusi

      Sinulle uskollinen? Olisitko itse hänelle?
      Ikävä
      54
      2677
    5. Mitä haluaisit sanoa

      Nyt kaivatullesi?
      Ikävä
      206
      2641
    6. Ihana nainen

      Suukotellaanko illalla?☺️ 🧔🏻🫶
      Ikävä
      52
      2615
    7. Sukuvikaako ?

      Jälleen löytyi vastuulliseen liikennekäyttäytymiseen kasvatettu iisalmelainen nuori mies: Nuori mies kuollut liikenne
      Iisalmi
      32
      2410
    8. Ootko koskaan miettinyt että

      miksi kaivatullasi ei ole puolisoa?
      Ikävä
      152
      2348
    9. Huomenta ihana

      Mussu ❤️.
      Ikävä
      31
      1955
    10. Avustettu itsemurha herättää vahvoja tunteita - Laillista Sveitsissä, ei Suomessa

      Hilkka Niemi sairastaa harvinaista PLS-sairautta. Hilkan on elettävä loppuelämänsä parantumattoman sairauden kanssa, jok
      Maailman menoa
      108
      1559
    Aihe