Pitääkö paikkaansa, etteivät puhu keskenään

erimerkkiset NMEA200 laitteet. Pitäisi toinen näyttö laittaa, mutta se voisi olla koko laitekokobnaisuus, jos saisi ne toimimaan toisilleen näyttönä, toista laitteistoa käytettäessä.

14

422

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Lkhxdj

      Siis pitää, jos niinku laittaa ainakin voi olla ettei ole kokonaisuus.

    • Pääsääntöisesti eri NMEA2000-yhteensopivien laitteiden pitäisi jutella keskenään, mutta aika paljon on poikkeuksia. Esimerkiksi tietyn mallinen monitoiminäyttö/plotteri ei osaakaan näyttää vaikkapa kaikuanturilta tulevaa tietoa ruudulla, tai ihan kaikki eivät osaa ottaa AIS-dataa VHF:ltä, vaikka pitäisi. Kannattaa varmistaa ennen ostoa valmistajalta.

      • Valitettavasti sellaista tietoa ei tunnu yksikään "valmistaja" tietävän, ei ainkaan kerro.


      • Hämmästellyt samaa. Tietoa pantataan ja myyjät ovat useimmiten tietämättömiä heti kun mennään laitteiden yhteensopivuuteen. Kyse on kuitenkin suhteellisen arvokkaista laitteista, mutta silti speksaus on varsin alkeellista verrattuna moniin muihin teknisiin laitteisiin.


    • simuradio

      Kannattaa aloittaa selvittämällä mitä lausekkeita (tietoja) laitteet ottaa vastaan ja mitä lähettää. Suunta- ja paikkatiedossa voi olla ongelmana se, että jotkut laitteet lakkaavat lähettämästä, jos huomaavat toisen laitteen lähettävän samaa tietoa. Silloin ei voi valita, mitä dataa käyttää.

      Simradin vehkeet toimivat erinomaisesti yhteen toistensa kansaa jakaen kartat ym...

      • Mikäli haluaisin opiskella alaa ja alkaa niitä itse valmistaa, sen olisin sen jo tehnyt. Noinkin yksinkertaiseen asiaan, valmistajan/maahantuojan/myyjän toimesta, ei olisi kohtuutonta olettaa saavansa vastausta kysymykseen.


    • Navicon omistamien merkkien (B&G, Lowrance, Simrad) laitteet ovat aika usein käytännössä kopioita toisistaan, mutta niidenkin kohdalla pitää tarkistaa erikseen kommunikoivatko keskenään.

      Esimerkiksi B&G:n Vulcan-sarjan plottereista ainoastaan 7-tuumainen FS-malli ja 9-tuumainen ottavat vastaan NMEA2000-dataa ForwardScan-kaikuanturista. Ikävämpi juttu, jos satuit ostamaan 5-tuumaisen tai perusmallisen 7-tuumaisen.

      Toisin sanoen, vaikka laitteet ovat NMEA2000-yhteensopivia, rajaa valmistaja monesti täyden yhteensopivuuden kalliimpiin malleihin.

    • 36ft

      Tuossa juuri asentelin paattiin väylät ja laitteet juttelemaan keskenään. Ei mitään ihmeellistä ollut, kerrasta ilman sen kummempaa konffia laitteissa:
      Raymarine A77 -> xxx DSC VHF gps tieto (NG/NMEA2000 -> NMEA0183)
      Amec AIS NMEA2000 -> Raymarine A77
      Autopilot seatalk <-> Raymarine A77
      Raymarine nmea konvertteri hoitaa eri väylien välisen liikenteen.

    • Ketjussa on taas iloisesti puurot vellit väylät ja datat iloisesti sekaisin.

      NMEA2000 väylä on numeraalista dataa välittävä väylä. Sen idea on olla juuri geneerinen standardoitu väylä laitteiden ja anturidatan verkottamiseen. Siinä kulkee esim. Veden syvyys, tankkitiedot, AIS data, sijainti ja nopeus. 99% datasta kulkee oikein eri merkkien välillä. Jos oikein alkaa hämmentämään, voi tulla datan kanssa ristiriitoja, mutta sitten pitää jo yrittää.

      Sensijaan forwardscan, tutka, piirtävä kaiku, downscan sidescan jne tyyppiset anturit ja visuaalista dataa esittävät tiedot eivät kulje nmea2000 väylässä laitteiden välilä vaan käyttävät yleensä laitemerkkien omia nopeita väyliä, joka on yleensä ethernet pohjainen. Jos haluat saada toimimaan Furunon tutkan Simradin plotterissa, se ei siis onnistu.

      Varmin keino välttää ristiriidat, on kumminkin pysyä mahdollisimman paljon saman poolin kamassa.

      Oman veneeni järjestelmä on täyttä sekametelisoppaa. Kyllä sekin rokkaa, mutta pitää tietää, mitä kytkee ja minne.

      • Kiitos täsmennyksestä. En tosiaan ollut minäkään tajunnut, että kehittyneemmät kaikuanturit eivät kuljeta dataa NMEA2000 -väylää pitkin. Näin sitä oppii.


      • Mihin pooliin kuuluu Furuno, vaiko onko oma poolinisa?


      • Twiitti kirjoitti:

        Mihin pooliin kuuluu Furuno, vaiko onko oma poolinisa?

        Furunon tällä hetkellä myynnissä olevat laitteet on nmea2000 liitännöillä varustettuja . Tutkat ja kaikumodulit menee ethernettiin. Ne on siinä mielessä hauskoja, että ne on varustettu suoraan ethernet liittimellä. Kun hommaat tz navigator softan, voit lykätä furunon tutkan suoraan läppärin ethernet porttiin ja homma rokkaa.


    • Datataata

      Nmea2000 toimii yhtä hyvin ja useinmiten paremmin kuin nmea0183. Se on can väylään perustuva standardi, jolla laitteet kommunikoivat keskenään. Se ei välitä nopeaa (usein analogista) anturitietoa, jota esim jokut kaikuanturit lähettävät. Ainoastaa kerran sekunnissa tiedon syvyydestä ,esim 3 m. Sillä tiedolla ei piirrä oikein värikuvaa pohjan laadusta tai väliveden kalaparvista. Omassa paatissa simradin, nexusin, lowrancen, raymarinen ja garminin kamoja. Kaikki data näkyy kaikilla laitteilla em. Rajoituksin.

    • Ruorimies.fi

      Kun yhdistelee erimerkkisiä antureita ja näyttöjä keskenään yksi tarkistuksen paikka on NMEA yhteensopivuus. Laitevalmistajat ilmoittavat tuotteissaan joko NMEA Certified tai NMEA Compatible. Certified tuotteet täyttävät kaikki NMEA speksit ja ovat lähtökohatisesti yhteensopivia. Compatible tuotteita ei ole sertifioitu, joten ne eivät välttämättä toimi kaikkien Certified tuotteiden kanssa yhteen.

      Compatible tuotteiden osalta valmistaja on joko tarkoituksellisesti tehnyt laitteeseen muutoksia jotka eivät ole NMEA sertin mukaisia, tai sillä ei ole olut tahtoa tai rahaa sertifiointiin. Hyvänä esimerkkinä Raymarine Seatalkng, joka on toki Compatible, muttei Certified, koska siinä ei ole standardin mukaista Micro-C liitintä. Toinen esimerkki voisi olla jotkut instrumenttinäytöt jotka voidaan ketjuttaa toisiinsa NMEA2000 drop kaapelilla. Vaikka tämä on järkevä tapa liittää useampia näyttöjä samaan koteloon, se ei ole standardin mukainen tapa, joten laite ei voi saada sertiä. Nykyisin aika moni valmistaja onkin poistanut ketjuttamiseen tarvittavan toisen NMEA2000 liitännän näyttöjen takaa jotta saa tuotteelle sertin.

      Kun puhutaan antureista, (kaiku, tuuli, loki yms) ovat ne useimmiten standardikamaa jotka lähettävät samaa PGN lauseketta verkkoon, ja sitä voidaan tulkita kaikilla Compatible näytöillä. Jotkut valmistajat lisäävät dataa omiakin lauseita joita vain saman merkin laite ymmärtää.

      Itsellä on omassa verkossa jos jonkilaista ja -merkkistä kaapelia, laitetta ja anturia, mutta siellä ne kukkuu keskenään. Pedestaalissa oli viime vuonna B&G Triton, Garmin GMI20 ja Raymarine i70 näytöt, antureina LCJ Baro Plug barometri, Airmar DST800 kaiku/loki, Garmin gWind tuulianturi, Digital Yachtin AIS lähetin ja vaikka mitä. Ja siellä ne tiedot kulki verkossa sinne sun tänne.

      Mutta kuten Mika tuossa jo totesi, ei pidä sekoittaa NMEA2000 ja Ethernet verkkoja keskenään. Niissä kulkee eri asiat, ja Ethernet puolella ei yhteensopivuutta vielä toistaiseksi ole. Ehkä joskus jos NMEA OneNet Ethernet protokolla hyväksytään laitevamistejien puolelta standardiksi, voisi jotain ehkä tapahtua, mutta tutka- ja kaikupuolella ollaan kuitenkin sen verran mustasukkaisia tekniikan kanssa etten ihan heti usko että maailma vapautuu tällä puolella ihan heti.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Miksi jollain jää "talvi päälle"

      Huvittaa kastoa ullkona jotain vahempaa äijää joka pukeutuu edelleen kun olisi +5 astetta lämmittä vaikka on helle keli
      Maailman menoa
      274
      2870
    2. Mitä et hyväksy miehessä/naisessa josta olet kiinnostunut?

      Itse en halua, että miehellä olisi lapsia!
      Ikävä
      215
      1860
    3. Se katse silloin

      Oli hetki, jolloin katseemme kohtasivat. Oli talvi vielä. Kerta toisensa jälkeen palaan tuohon jaettuun katseeseen. Tunt
      Ikävä
      59
      1532
    4. Tiesitkö? Farmi Suomi Kirsikka Simberg on tämän julkkisnaisen tytär - Katso tyrmäävät mallikuvat!

      Oho, aikamoinen ylläri. Tiesitkö?! Kirsikka Simberg on yksi tämän kauden Farmi Suomi -kisaajista. Hänellä ei ole tuttu t
      Suomalaiset julkkikset
      2
      1300
    5. Kaipaaville

      Kerro sun tunteesi ja ajatukset tähän jos et uskalla irl!
      Ikävä
      77
      1198
    6. Tuhdit oluet kauppoihin. Miksi vastustaa?

      8% oluet kauppoihin mutta mikä siinä on että osa politikoista vstustaa ? Kauppa kuitenkin hinnoittelee vahvan oluen ni
      Maailman menoa
      256
      1133
    7. Miten haluaisit

      Että reagoisin jos näkisin sinut nyt?
      Ikävä
      80
      1042
    8. Sinua tulen kyllä ikävöimään pitkään nainen

      mutta oli pakko tehdä päätös oman mielenrauhan vuoksi. Toivottavasti saat elämältä kaiken mitä haluat.
      Ikävä
      52
      983
    9. Tärkeä kysymys!

      Haluatko sinä, mies, minut?
      Ikävä
      79
      920
    10. Asiallinen lähestyminen

      Mitä on asiallinen lähestyminen?? Tietääkö tai tajuaako kukaan, varsinkaan miehet??? Eilen NELJÄNNEN kerran jouduin isk
      Sinkut
      142
      794
    Aihe