Hetta-Pallas, kumpi suunta parempi ja muut vinkit

vaellukselle

Kumpi suunta on ensikertalaiselle kokemattomalle vaeltajalle parempi vai onko mitään väliä?
Onko maisemat molempiin suuntiin yhtä hienot
Junalla tarkoitus tulla Kolariin (tai Rovaniemelle?)
Ajatuksena yöpyä matkan varrella kolme yötä tuvissa, jotta kantamista vähemmän.
Tarvittavien eväiden määrä mietityttää myös.

5

2107

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • puoluvuukko

      Vastailen, vaikka tämän reitin kulkemisesta onkin aikaa.

      Maisemien puolesta on aivan sama, kummasta suunnasta lähtee. Hienoja ovat kulkusuunnasta riippumatta.
      Hetta lienee suositumpi aloituspiste siitä syystä, että venekuljetuksen saa helpommin sovittua. Venekuljetuksen saa kyllä ihan hyvin tilattua toiseltakin rannalta, kunhan selvittää puhelinnumeron etukäteen ja muistaakseni siellä rannassakin on yhteystiedot. Ja pääseehän sitä aina Mustavaaran metsäautotietä, jos pää kestää soratiellä kävelyä.

      Jos julkisilla tulette, niin valitkaa lähtöpaikka linja-autoaikataulujen sopivuuden mukaan, tai jos haluatte kiskaista päällisen vaelluksen jälkeen, niin lopettakaa Hettaan, kun siellä on Alko.

      Jos haluatte varmistaa punkan yöksi, niin tutustukaa varaustupasysteemiin, mulla on aina ollut teltta. Jos yövytte autiotuvilla, niin älkää suunnitelko yöpymistä Montellille, sillä poromiehet ovat aika mustasukkaisia tuvasta. Tappurin tupa puolessa välissä taivalta on kilsan sivussa reitiltä ja siellä harvemmin on muita yöpyjiä.

      Aamupala: Pikapuuroa niin paljon, kun mahtuu. Päälle tymäkät kahvit, että suoli saadaan tyhjäksi.

      Välipala: Myslipatukka

      Lounas: Muutama lämminkuppikeitto. Ruisleipä, minkä päällä makrillisäilyke. Lopuksi tee, tai pikakahvi ja ällömakee keksi.

      Välipala: Myslipatukka

      Päivällinen; Joku vapaavalintainen "lisää vain vesi" pussiruoka. Näitä kannattaa maistella jo kotona, että löytää mieluisan. Harvemmin halvalla saa hyvää. Oranssi on kova sana.

      Iltapala: Kuksallinen pähkinöitä ja kolmasosa suklaalevystä. Tarkoitus saada kroppaan rasvaa yöksi hiilaripitoisen päivän vastapainoksi.

      Ennen nukkumaanmenoa: kuksallinen halpaa konjakkia.

      Tärkeämpää, kuin kaloreiden määrä on se, että niitä saadaan tasaisesti. Kaksi tuntia on hyvä väli. Tällä reitillä pitää vesipullo täyttää aina kun mahdollista ja vedenkuljetuskapasiteetti saa olla litra per kulkija.

      Reittiä mainostetaan aina helpoksi. Todellisuudessa se on jatkuvaa nousua, tai laskua, mikä kyllä paljastaa piilevät nivelsairaudet, joten edetkää kiireettä.

      Hyvää matkaa!

    • vaellukselle

      Kiitos kattavasta vastauksesta! Erityisesti ruokavinkeistä. Rauhassa tarkoitus kulkea että ehtii ihailla myös maisemia.

    • PattaHellas

      Kesävaelluksella lienee parasta valita suunta kulkuyhteyksien mukaan. Maisemat on molempiin suuntin hyvät. Ei saa olla niin kiire, ettei kerkiä taaksekin päin katsella.. Talvella lähtisin etelästä pohjoiseen. Silloin saa kulkea pääasiassa myötävaloon, eikä tarvitse niin paljon siristellä vasten aurinkoa. Pallaksella reitti päättyy suoraan hotellin pihaan, joten pääsee heti saunaan, syömään ja majoittumaankin halutessaan. Hyvää reissua!

    • Anonyymi

      Tämä on vanha ketju, mutta kommentoin silti siltä varalta että siitä olisi jollekulle samoja kysymyksiä pähkivälle apua.

      Ensimmäinen vastaus oli hyvin kattava, erityisesti kannattaa huomioida tuo että vaikka reitti on ”helppo” niin se helppous tarkoittaa lähinnä sitä että reitti on hyvin merkitty ja leiripaikkoja on säännöllisin välein. Reitti on fyysisesti raskas mutta toki raskaus riippuu myös omasta kulkunopeudesta. Sää vaikuttaa myös paljon ja koska iso osa reitistä on puurajan yläpuolella niin olosuhteet voivat olla kesälläkin aika karut. Toisaalta olen kulkenut elokuussa taivaskeron rinteitä T paita päällä.

      Sanoisin että terve aikuinen jolla hieman vaelluskokemusta todennäköisesti kulkee reitin kolmella yöpymisellä. Jos on hyvä kunto tai haluaa haastaa itseään enemmän fyysisesti niin kaksikin yötä riittää ja yhden pysähdyksen taktiikka menee jo urheilun puolelle. Viimeksi kohtasin reitillä ihmisiä jotka käyttivät reitin kulkemiseen viikon, ja toisaalta tapasin pariskunnan jotka yrittivät kulkea reitin yhdellä pysähdyksellä.

      Ruokapuoleen on monia mieltymyksiä mutta itse olen mennyt tällä:
      - aamiaiseksi valmispuuropussi (lisää vain vesi) ja kahvi
      - lounas ja päivällinen: molempiin yksi pussi oransseja real turmat retkiaterioita (lisää vain vesi). Mielestäni turmatissa on paras maku ja laatu. Ovat kyllä myös hieman hintavia.
      - joka päivälle lisäksi 1 energiapatukka ja kävelyn ajaksi jotain naposteltavaa kuten kourallinen karkkeja tai suolapähkinöitä.
      - illaksi pieni määrä suklaata tms mielenvirkistykseksi ja jälkiruuaksi

      ”Pussiruokien” käytössä on se hyvä puoli että ei tarvitse raahata mukanaan astioita tai kattiloita kunhan saa keitettyä puoli litraa vettä. Syömisen voi hoitaa lusikoimalla suoraan pussista. Toiset sitten rakentavat hienoja ateriakokonaisuuksia ja tekevät omia kuivaruokia jne. Itselleni on sopinut parhaiten mahdollisimman kevyt ja yksinkertainen malli eli ”lisää vain vesi”. Huono puoli pussiaterioissa on se, että jos keitin hajoaa tai kaasu loppuu niiln niitä voi olla aika haastavaa syödä kylmänä jauheena…

      Ruokaa olen varannut yleensä yhden ylimääräisen retkiruokapussin reserviksi mikäli retki venyy, eksyy tai tulee muuta odottamatonta.

      Itselleni on pallas reitillä riittänyt puolen litran juomapullo sekä lisäksi rinkassa toinen pullo jonka täytän ainoastaan ennen lumikeron ylitystä sekä lisäksi ennen loppunousua pallakselle. Toki järkevää on varata vettä enemmänkin… Itselläni on myös hätävarana vedenpuhdistustarvikkeet joten tarvittaessa voi juoda vaikka ojasta.

      Ja jottei tule väärää kuvaa niin en ole mikään ekspertti tuon reitin suhteen, mutta olen sen kahdesti kulkenut viimeisen 5v aikana ja muuten tulee retkeiltyä tai vaellettua satunnaisesti 1-2 krt vuodessa, yleensä lyhyitä reissuja.

      Reitin suunnasta: suosittelen aloittamaan hetasta ja lopettamaan pallakselle. Venekyyti on luonteva järjestää lähtiessä ja samoin silloin reissun ”kohokohta” eli taivaskeron huiputus osuu sopivasti viimeiselle päivälle. Pallas Hotellin ravintola on erinomainen ja mikäs sen parempi tapa lopettaa reissu kuin hyvä ateria.

    • Anonyymi

      Kävelin joskus neljä vuotta sitten Hetasta Pallakselle juuri liikenneyhteyksien takia, yötä Hetassa ja venekyyti varattuna majapaikasta. Ei ollut paha kävellä 2 yön taktiikalla edes 63 v keinolonkkaisen ukon. Kevyt teltta oli varalta mukana, mutta tuvissa oli tilaa ainakin sesongin loppuvaiheessa (syyskuun loppu), joskin Pallaksen hotelli oli jo kiinni.

      Montellin maja ei ole enää autiotupana, lukossa ja museoitu.

      Sioskurussa oli liikaa väkeä, kävelin Tappurin tuvalle jossa meitä oli vain 3 henkeä. Toinen yö Nammalakurussa, jossa noin 60% kapasiteetista käytössä. Siitä kolmanten päivän Pallakselle, tulo noin klo 15:00.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      137
      1926
    2. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      27
      1908
    3. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      23
      1858
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      85
      1640
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      62
      1448
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      20
      1266
    7. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      37
      1163
    8. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      38
      1160
    9. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      11
      1148
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      10
      1137
    Aihe