Kirja: Joogan viisautta Tantratieteen valossa

kirjanenkirjanen

Kirjan sivulla 89 sanotaan sanotaan seuraavaa:

"
Mokshassa yksilöllinen mahamat sulautuu jiivatmaniin, yksilösieluun, joka on sama kuin Paramatman, Suuri sielu, Nirguna Brahman täydellisen rauhan ja tasapainon tila. Tämä tila koetaan, kun kundaliinivoima nousee kruunuchakraan. Tällöin fyysinen keho voi säilyä elossa korkeintaan 21 päivää, jona aikana mieli voi vielä palata siihen. Jos tila jää pysyväksi eikä kundaliinivoima enää laskeudu alaspäin, mieli jättää fyysisen kehon lopullisesti ja keho kuolee. Yksilöllinen mieli sulaa suolarakeen tavoin tietoisuuden valtamereen ja lakkaa olemasta.
"
Siis täh, anteeksi ymmärtämättömyyteni ja tietämättömyyteni. Tarkoittaako tämä siis, että meditoiminen tappaa lopulta fyysisen kehon?

Mitä suuntausta tämä oikein edustaa? En muista mistään aikaisemmin kuulleeni kruunuchakran ja 21 fyysisen elinpäivän yhteyttä. En ainakaan heti löytänyt hakukoneella mitään vihjettä. Ei vaikuta kovin pääsuuntaukselta.

6

186

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ommo

      Eikös tuossa sanota, että sinulla on 21 päivää aikaa palata, jos tahdot.

    • R.Ajaton

      "Tällöin fyysinen keho voi säilyä elossa korkeintaan 21 päivää"

      Olen ollut oppivinani, että jos tuollaisia ehdottomia rajoituksia todellisuudelle annetaan, on kyse jostakin uskonnollisesta dogmasta, eikä todellisesta tiedosta.

    • ommo

      Jos lähteesi on alkuperäinen, se on tiedettä. Luotan aina alkureräiseen tekstiin, kunnioittamiini opettajiin ja omaan kokemukseeni.

      • Kunhan-arvelen

        Tekstin alkuperäisyys ei varsinaisesti tee asiasta tiedettä, vaan koeteltavuus. Mutta kysymys 21:stä elinpäivästä samadhissa ja sen takarajan ehdottomuudesta on kuitenkin (ainakin omasta mielestäni) niin sivuseikka ja käytännössä kaikille tavoittamattomissa oleva asia, että asian minkäänlaiseen tutkimukseen tuskin kannattaa tuhlata ruutia. Pitäisi ensin päästä ulkoisessa ajassa edes lyhyeen ajattomuuden kokemukseen, jossa todennäköisesti karisisi pois myös kaikki huoli ja mielenkiinto siitä, jääkö ruumis henkiin ja millä aikajanalla.


    • P.Rokoros

      Kyseessä on siis samadhi ruumiista irtautuneena ja on kyvytön silloin juomaan ja syömään? Samadhi voi olla myös kehossa tietoisena ollessa. Itse olen ollut tunteja tiedottomana kehosta meditaatiossa, en päiviä.

      Jos on 21 päivää juomatta ja syömättä, niin varmaankin keho kuolee? Käytännöllinen näkökulma tässä. En usko samadhia kokeneena itse kokemuksen olevan haitallista kehon toiminnoille.

    • P.Rokoros

      Ja sitten toinen näkökohta: kokeneen meditoijan keho ei todennäköisesti reagoi aloituksessa mainitulla tavalla, vaikka kuntaliini olisikin pitkiä aikoja kruunuchakrassa. Kun kundaliini nousee kruunuun, syntyy ajattomuuden vaikutelma ja koetaan hiljaista läsnäoloa --> samadhi.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Kuka maksaa Elokapinan töhrinnän?

      Vieläkö tukevat Elokapinan toimintaa mm. Aki Kaurismäki, Sofi Oksanen, Paleface, Koneen Säätiö ym. ? Kenen kukkarosta ot
      Maailman menoa
      574
      3814
    2. Muuttaisiko viesti mitään

      Haluaisin laittaa viestin, mutta muuttaisiko se mitään. Oletko yhä yhtä ehdoton vai valmis kyseenalaistamaan asenteesi j
      Ikävä
      48
      3298
    3. Jos sinulla kiinnostaisi

      Nyt, miten antaisit minun ymmärtää sen?
      Ikävä
      38
      2781
    4. Valpuri Nykänen elokapina

      Aikas kiihkomielinen nainen kun mtv:n uutiset haastatteli. Tuollaisiako ne kaikki on.
      Maailman menoa
      66
      2719
    5. Oon vähän ihastunut suhun nainen

      Vaikka toisin jokin aika sitten väitin mutta saat mut haluamaan olemaan parempi ihminen :)
      Ikävä
      19
      2114
    6. Jospa me nähtäisiin

      Sinne suuntaan menossa🤣
      Ikävä
      32
      2071
    7. Se että tavattiin

      Hyvin arkisissa olosuhteissa oli hyvä asia. Olimme molemmat lähestulkoon aina sitä mitä oikeasti olemme. Tietysti pieni
      Ikävä
      12
      1917
    8. Elämä jatkuu

      Onneksi ilman sinua
      Ikävä
      29
      1835
    9. Oot pala mun sielua

      Jos toivot, että lähden mä lähden. Jos toivot, että jään mä jään. Koen, että olet mun sielunkumppani, mutta lämmöllä my
      Ikävä
      17
      1770
    10. Hei T........

      Ajattelin kertoa että edelleen välillä käyt mielessä.... En ole unohtanut sinua, enkä varmasti ikinä... Vaikka on kulunu
      Suhteet
      47
      1729
    Aihe