HOMET KOULUT TAIVALKOSKI

Tottatietoa

Missä Kunnan johtaminen, vastuu, rehellisyys avoinmuus. Kuka vastaa asioitten salailusta?


LAUSUNTO TAIVALKOSKEN KOULUJEN SISÄILMAONGELMASTA
Olen saanut Taivalkosken kunnan perusopetuksen tiloista seuraavat tutkimusraportit ja tiedot:
Inspecta Oy:n raportti Kirkonkylän esikoulusta.
Esikoulun raportti on päivätty 16.3.2017. Ko. rakennus on valmistunut v. 1990. Kyseessä on puurunkoinen puupaneelilla verhoiltu rakennus jossa on harjakatto ja maanvarainen alapohja. Rakennus on tutkittu käyttäjien oireilun vuoksi. Kattorakenteissa olevat vesijohdot ovat vuotaneet.
Lattiarakenteiden pinnoite on rikki ja kohdassa on havaittu hajuhaittaa. Väliovien alaosat ovat huonokuntoiset ja vesipisteiden kalusteet kuluneet. WC-tilojen silikonisaumat ovat ratkenneet ja levypintojen liittymissä on halkeamia.
Alakattojen rakenne on kipsilevyä ja yläpohjan villatilassa on havaittu hajua. Yläpohjan höyrynsulku on puutteellinen, mikä mahdollistaa kostean ilman pääsyn eristetilaan ja kondensoitumisesta johtuvan kosteusvaurion. Villatilan haju on epätavallinen löydös. Hyöyrynsulussa on kosteusjälkiä ja villassa tummentumia. Mikrobikasvustoa ei voi aistinvaraisella tarkastelulla poissulkea.
Ulkoseinän ja lattian liittymissä on kuvissakin näkyviä rakoja ja ilmavirta käy huonetilaan päin. Ilmavirrassa on todettu mikrobiperäinen haju. Kattoikkunassa on vuotojälki ja keittiön seinä ja lattialaattojen liittymässä viitteitä mikrobikasvustosta.
Akustiikkalevyjen ja äänenvaimentimien pinnat ovat rikkoutuneet ja näin voi päästä mineraalivillakuituja ilmaan. Käytävän lattiapinnoite on paikoin irti. Tämä voi viitata kosteuteen lattiapinnoitteen alla. Rakennuksessa on ns. valesokkelirakanne. Kun seinän ja alapohjan liittymä ei ole tiivis ja ilmanvaihto on alipaineinen, rakennuksen alta pääsee mikrobeja ja muita epäpuhtauksia sisäilmaan. Rakennuksen ulkopuolella on kosteusrasitusta lisääviä tekijöitä, kuten maanpinnan vietto rakennukseen päin ja kasvillisuutta rakennuksen vierellä. Kaikki em seikat voivat johtaa kosteus- ja mikrobiongelmiin.
Suositukset
Mikrobinäytteitä ei ole otettu eikä oirekyselyjä tehty. Suosittelen mikrobinäytteiden ottamista yläpohjan villatilasta, vuotopaikoista (kattoikkunan ympäristö sekä höyrynsulun aukkopaikat) sekä rakenteista joihin on kohdistunut kosteusrasitusta. Mikrobinäytteitä ja toksisuusnäytteitä voidaan ottaa laskeutuneesta pölystä. Lisäksi suosittelen käyttäjäkyselyjen tekemistä sekä henkilökunnalle että lapsille.

Taivalkosken alakoulu
Rakennuksesta on käytettävissä Inspecta Oy:n 14.3.2016 päivätty tarkastuskertomus. Rakennus on 1950-luvulla valmistunut kivirakenteinen koulu, jossa on 1990-luvulla valmistunut lisäsiipi. Ongelmia on ollut pääasiassa rakennuksen vanhassa osassa.
Rakennuksessa on todettu rakentamisajankohdalle tyypillisiä vaurioita (kreosootti, maanvastaisten osien puutteellinen vedeneristys ja mikrobivauriot sekä puutteellinen ilmanvaihto). Rakenneteknisen tutkimuksen mukaan rakennus on laajan peruskorjauksen tarpeessa, koska monet rakenteet ja talotekniset järjestelmät ovat käyttöikänsä päässä. Rakennuksessa on todettu hajuhaittoja ja käyttäjillä on ollut ainakin paikallisesti oireita. Rakennuksessa on havaittu mm. kellarimaista hajua. Rakennuksessa on ollut kattovuotoja. Kohteessa on tehty myös otsonointi, josta on ollut ohimenevää apua. Nykyisten suositusten mukaan otsonointia ei saa käyttää homekorjauksissa morvaamaan mikrobikasvustojen poistamista (THL:n ja TTL:n yhteinen suositus 2016).
Kattorakenteissa on Inspectan raportin kuvien mukaan näkyvää mikrobikasvustoa vanhojen kattovuotojen jäljiltä. Vesikaton kermi on hyväkuntoinen, mutta vuotojen vaurioittamia rakenteita ei ole vaihdettu kattokorjauksen yhteydessä.
Kellaritiloissa oli aistittu mikrobiperäistä hajua. Käytävätiloissa oli kreosootin hajua. Rakenneavauksissa on todettu kosteutta, hiekkatilassa on todettu lähes 100 % kosteus. Vedeneristeessä on niin runsaasti PAH-yhdisteitä, että rakenne on luokiteltavissa ongelmajätteeksi. Seinän ja lattian liitoskohta ei ole tiivis. Putkikanaaleissa on voimakas mikrobiperäinen haju. Aikaisempien korjausten yhteydessä ei vanhoja materiaaleja ole poistettu, vaan puujätettä on jäänyt betonivalun sisään ja rakenne on mikrobivaurioitunut. Rakenteessa on useita heikosti vesihöyryä läpäiseviä kerroksia peräkkäin. Rakenteen kosteustekninen toiminta on Inspectan lausunnon mukaan kyseenalainan ja alapohjan täyttöhiekka on märkä.
Ikkunariveet ovat mikrobivaurioituneet. Ikkunarakenteet eivät ole tiiviit ja mikrobipitoistua ilmaa pääsee sisälle. Myös purueristeissä on todettu mikrobikasvustoa (vahva viite vauriosta). Välipohjissa on eristeenä rakennusjätteeksi luokilteltavaa materiaalia.
Tarkastuksen yhteydessä on otettu 13 materiaalinäytettä ja yhtä lukuun ottamatta kaikissa oli mikrobikasvustoa. On otettava huomioon, että vain osa mikrobeista on kasvatettavissa kasvualustoilla. Vedeneristenäytteen PAH-yhdisteiden pitoisuus oli erittäin korkea (ongelmajätettä). PAH-yhdisteet ovat syöpävaarallisia.

13

527

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • tietolisäätuskaa77
    • Sireni

      Eikö vastuu ja valvonta kuulu KJ.lle, alaisistaan? Koskapa korppi nokkis korppia. Kandee tehdä rikoilmoitus, ja Poliisi tutkinta. (Virkaviheitä)

      • älyhalko

        Ei taida kunnanjohtajan työtä olla rakentamisen laadun valvonta.Eiköhän siellä ammattimiehet pitäisi olla asialla.Tässä ammutaan haulikolla sinne tänne...rullaatiradoilla ei mitään tekemistä rakennusvirheiden kanssa.Asiat asioina,olisiko liikaa pyydetty.


      • kuivahalako
        älyhalko kirjoitti:

        Ei taida kunnanjohtajan työtä olla rakentamisen laadun valvonta.Eiköhän siellä ammattimiehet pitäisi olla asialla.Tässä ammutaan haulikolla sinne tänne...rullaatiradoilla ei mitään tekemistä rakennusvirheiden kanssa.Asiat asioina,olisiko liikaa pyydetty.

        Vai rulliraalla oo tekemistä, jos siihen p...kaan laitetaan joku milli niin onko se järkevämpää kuin homekoulun korjaus.
        Taitaa olla homehtunu märkä sahapintahalako ja muhat tuommosen päässä joka tuommosie laukoo.


    • Hopsulahei

      Miten kävi tk:n aikaisempi remontti, hyvää ei saa halvalla kohta sielläkin on home ym sisäilmaongelmat

    • makkeimillaantuoreena
    • aivastustus

      Tärkeämpäähän se on rakentaa Taivalvaaraan rullaatirata kun, että suojella lapsia ja hometiloissa työskenteleviä muita työntekijöitä.
      Kyllä tämmöiset rullaatimiehet ovat vahvasti esillä, ja kaikkea höpötystä tuetaan ja kannatetaan ja vieläpä lasten terveyden kustannuksella, sitten kuitenkin hyssytellään koulujen ongelmista.

    • kestävääsorttia

      Homet vaiko homot? Vituksihan se meni päätalon kallenkin kouluteko. Muuta Pösiönvaaralle.

    • Arkl

      Ajatelkaa mitä olette antaneet tapahtua, lapsille ja omille työkavereille. Että kehtaatte HARHAAN JOHTAJAT.

    • vaaleissa

      Huolenpitoa huomennakin!! Näinhän sitä luvattiin,saispa lapsetkin,eikä vaan hyvä veli järjestelmä.

    • Aatas

      Juu hyväveli veikot ja niihin kuuluvat saavat hyvät työpaikat ja palvelut. Nyt ei juhli enää kepulit päätöksenteoissa. PJ vaihtuu. Kunta on turmioon ajettu kepulikonteillanne :(

    • örris

      Juu katsotaan mitä saavat aikaan Vasemisto ja Demarit, Antavatko taas virkaminten kusettaa, löysää touhua sanoi Liitto Orava :)

    • sivustaseurannut

      Täytyy ihmetellä Taivalkoskenkunnan asukkaitten kritiikkiä kuntaa kohtaan. Missä muussa naapurikunnassa menee niin hyvin kuin Taivalkoskella. Vaan oiskohan mukavempaa itkeä jokapäiväistä surkeutta vaikka kunnan talous on hyvällä mallilla verrattuna naapureihin. Entinen Taivalkoskelainen.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      100
      7000
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      30
      2731
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      33
      2303
    4. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      86
      1987
    5. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      13
      1695
    6. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      8
      1502
    7. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      9
      1387
    8. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      14
      1361
    9. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      8
      1314
    10. Musiikkineuvos Ilkka Lipsanen eli Danny TV:ssä - Blondeja, hittibiisejä, räjäyttävä Danny Show...

      Ilkka Lipsanen eli Danny on viihdyttänyt meitä jo kuusi vuosikymmentä. Musiikkineuvos on myös liikemies, jonka voidaan
      Suomalaiset julkkikset
      32
      1278
    Aihe