Matkailututkimuksen pääsykoe

äyyk

Matkailututkimuksesta tai sen pääsykokeesta löytyy ymmärrettävistä syistä hyvin vähän mitään keskusteluja tai vinkkejä ja niistäkin suurin osa on jostain vuosikymmenen takaa, niin kokeillaanpa jos joku täällä osaisi antaa pieniä vinkkejä pääsykokeeseen liittyen.

Katselen parhaillaan vanhoja pääsykokeita ja "väittämät"-osuutta. Kuinka kirjaimellisesti nämä väittämät tulee ottaa? Esim. "Maailman joka kahdestoista työpaikka liittyy matkailuun".
Matkailututkimuksen kirjassa todetaan näin: "Kaikista maailman työpaikoista 8% on tällä hetkellä matkailualoilla: välillisesti matkailu työllistää vielä huomattavasti enemmän."

Onko tuo väite nyt sitten totta vai ei? Tekisi mieli sanoa että väite on tosi, koska joka 12. = n.8% - tuskin tuo luku on ihan sattumalta tuolla kysymyksessä, eli että tässä on nimenomaan haettu tuota suoraan matkailuun liittyvää työllistymisprosenttia.
Toisaalta taas vastaus voisi hyvinkin olla "epätosi", koska kysymyksessä on sana "liittyy", eikä "liittyy suoraan". Ja kuten kirjakin sen sanoo - matkailu työllistää välillisesti vielä enemmän. Eli todellisuudessa matkailu työllistää reilusti yli 8%.

Toisekseen, mitä siihen mukaan otettavaan muistiinpanolappuun kannattaa rustailla? Itse olen lähinnä laittanu ylös tiivistelmiä vanhoista tutkimuksista ja teorioista, sekä joitain yksittäisiä termejä lyhyine selityksinään. Ei oikein keksi mitä muutakaan sinne kannattaisi ylös laittaa, kun lukukirjan sisältö on noiden lisäksi aika pitkälti pelkkää pohdiskelua ja käytännön esimerkkejä, joita on aika mahdotonta mitenkään järkevästi saada tiivistettyä yhdelle A4-lapulle.

Toivottavasti löytyy edes joku joka osaa ja haluaa jeesata. :D Kiitos jo etukäteen.

24

1944

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Haluanopiskelemaan

      Täällä myös yks samaan paikkaan hakeva ja samojen ongelmien kanssa painin täällä :D Mistään ei oikeen löydy tietoa eikä myöskään oikeita vastauksia, mööh. Toivottavasti joku osais auttaa, mä tulin enimmäkseen kertomaan ettet oo yksin asian kassa! :D

      • äyyk

        Jep, saisi vähän edes purettua sitä jännitystä kun saisi edes jotain infoa, mutta tosiaan ei tunnu mitään mistään löytyvän.

        No, ei auta kun lukea ja koittaa sisällyttää edes jotain käyttökelpoista sinne muistiinpanoihin. Sitten kesällä sen kuitenkin näkee, että menikö aivan päin helkkaria vai irtoaako jopa opiskelupaikka.

        Eikun onnea vaan kokeeseen sulleki!


    • HaluanKouluun

      Jossain siellä kirjassa muistaakseni mainittiin että joka 12. työpaikka on matkailualalla eli väittämä on tosi ;)

      Oon tässä miettiny että onko jengi tehny perinteisesti kynällä ne muistiinpanot mitkä ottaa kokeeseen vai saako sinne tehä tietokoneella lappusen? Ei missään kyllä mainittu että ei saisi olla tietsikalla tehty lunttilappu mutta se tuntuu vähän huijaukselta kun saa niin pientä tekstiä tehtyä sillä :D

      Ja sitten vielä noista esseistä kun pitää aiempaa tutkimusta esimerkiksi kuvata yleisellä tasolla, niin riittääköhän että mainitsee vaan vaikka ne eri tutkimukset/tieteenalat vai pitääkö niitä termejä lähteä selittelemään myös?

      On nii hirvee stressi päällä että taidan vaa ylimiettiä nyt kaikkia pikku asioita mutta joo. Tsemppiä kaikille, loppurutistus vielä edessä!

      • fghjkgg

        Mä tein muistiinpanot käsipelillä ja pirun pienellä käsialalla (näyttää jostain 20cm päästä katsottuna ihan arabialta se teksti), kun en ollu varma saako niitä koneella tehdä. Kaiketi olis saanu, kun ei sitä missään ole kiellettykään. Ainakaan tietääkseni.

        Voisin kuvitella, että niitä termejäkin vähän pitää avata kanssa. Ainakin ajattelin itse niin tehdä, koska ei siitä varmasti ainakaan haittaa ole.

        Mul ei yksinkertasesti riitä energia stressaamaan sitä koetta. Kokeen vuoksi joudun tekemään 2½ vrk reissun mikä sitten stressaa, ahdistaa ja v*tuttaa sen kokeenkin edestä. :D


      • HaluanKouluun
        fghjkgg kirjoitti:

        Mä tein muistiinpanot käsipelillä ja pirun pienellä käsialalla (näyttää jostain 20cm päästä katsottuna ihan arabialta se teksti), kun en ollu varma saako niitä koneella tehdä. Kaiketi olis saanu, kun ei sitä missään ole kiellettykään. Ainakaan tietääkseni.

        Voisin kuvitella, että niitä termejäkin vähän pitää avata kanssa. Ainakin ajattelin itse niin tehdä, koska ei siitä varmasti ainakaan haittaa ole.

        Mul ei yksinkertasesti riitä energia stressaamaan sitä koetta. Kokeen vuoksi joudun tekemään 2½ vrk reissun mikä sitten stressaa, ahdistaa ja v*tuttaa sen kokeenkin edestä. :D

        Juu mäki sain just väännettyä käsin sen lapun, en kyllä hirveen pienellä tekstillä vetäny, mutta kaiken olennaisen sain mielestäni siihen sisällettyä :D

        Ja mietin sitä aiemman tutkimuksen kysymystä ku siitähä tulee vaan se 20% esseen pisteistä, ja esseen pituus piti olla 1-1,5 sivua, niin että jos lähtis kaikkia termejä avaamaan ni aika helposti tulee liikaa pituutta esseelle. Noh, fiiliksen mukaan sitten kokeessa.

        Ai hitto tsemiä sulle siihen! Mulla on vaa nii hirveet paineet päästä kouluun et en jaksa millää enää taas vuotta tehä jotai paskahommia, haluisin päästä jo takas opiskelee :D Kyl on tullu sen verran tuntejaki laitettua nyt tähän opiskeluun että pakko tulla se paikka. Tulispa jo torstai niin loppuis tää ahdistus!!1


      • tghxkxkx

        Itse ajattelin niin, että availee vain niitä tehtävän kannalta olennaisimpia termejä, ja ihan lyhyesti vain. Kun muuten se essee vierähtää helposti liian pitkäksi, kuten totesitkin. Ja oishan se aika kökköä luettavaakin, jos toinen sana väännettäisiin rautalangasta. Äh, olisipa netissä niitä mallivastauksia vanhoista kokeista, niin olis nii paljo yksinkertasempaa. :D

        Mulla vähä sama, osa-aikeisesti painelen hommia jotka ei motivoi tippaakaan. :/

        Kattelin huumorilla jotain menneiden vuosien tilastoja pääsykokeista, niin yllätyin positiivisesti, että kokeisiin näyttää osallistuvan yleesä vaa joku 40% hakijoista. Ja kun hakee ensikertalaisena matkailututkimus oli itellä ykköshakukohde, niin kummasti alkoi uskomaan omiin mahdollisuuksiin. :D


      • HaluanKouluun

        Siis just tota mallivastausta olisin mäki kaivannu! Ja oikeat vastaukset noihin kaikkiin edellisiinkin kokeisiin mitä tuolta netistä löytyy, väittämistä esseisiin. Sais hyvää osviittaa siitä että minkälaisia esseitä ne meiltä odottaa :D mutta toisaalta kun antavat mahdollisuuden tuoda lunttilapun mukaan kokeeseen niin ei voi hirveesti valitella. Pitää vaan toivoa että esseet osuis semmosiin aihealueisiin missä oon vahvempi, en meinaa millään tosta matkailun turvallisuudesta saada semmosta kunnon vankkaa tietämystä vaikka kuinka monta kertaa sen lukenu läpi.

        No toi on aika kova! Antaa vähän lisää toivoa tommonen tilasto :D Kiitos tästä! Kokeen jälkeen sitten kaikki tänne jauhamaan paskaa kysymyksistä !!


      • jskjksj

        Hah, toivotaan tosiaan, sillä se turvallisuuskappale oli munki mielestä se hankalin - ja tylsin.

        Ei siinä, onnea kokeeseen! :)


    • Haluanopiskelemaan

      No!! Miten meni kokeet?? Musta vähän tuntuu ettei paikkaa irtoa, koska selittelin vaa hirveesti termejä ja se oleellisin osa jäi tosi lyhyeks varsinkin ekoissa esseissä ja ei kerinny enää uusiakaa alkaa väsäämään. Höh. Vähän masentaa mut eikai sitä ikinä tiiä mitä tulee tapahtumaan!

      • HaluanKouluun

        Vähä sama homma :D väittämät meni tosi hyvin mulla mutta esseistä en oikeen tiiä. Se viimenen essee ainakin oli vähä semmosta ympäripyöreää selittelyä mulla kun en osannut esteettömyyttä ja vastuullisuutta oikeen yhdistää mitenkään järkevästi siinä. Ja unohdin mikä oli viisiasteisen vastuullisuuden yksi osa-alue (poliittinen). Empä tiijä tuleeko näillä näytöillä paikkaa :-(


    • jhghjgjgj

      Noni, meikä pääs nyt kotiin.

      Huomaa et oli kattavat muistiinpanot ku mulla oli about puoliin väittämistä suora ja yksiselitteinen vastaus muistiinpanoissa. :D Ja ne loputkin tuntu helpoilta, eli väittämät meni ilmeisesti ihan hyvin.

      3/4 esseestä meni kanssa niin että olin tyytyväinen vastauksiini, mutta sepä ei vielä merkkaa mitään. Ikinä en ole ollut hyvä essee-tehtävissä (lukiossa kai niitä enempi opetetaan tekemään, mutta kun en ole lukiota käynyt), joten ei olisi mikään ihme vaikka nuo mun mielestä hyvin menneet esseetkin on loppujen lopuksi arvostelijan mielestä aivan surkeita.

      Se maaseutu/maatila (mikälie olikaan) essee meni sitten aivan päin persettä. Ei tullu yhen yhtä aiheeseen liittyvää tutkimusta tai oikeastaan edes kunnon termiä mieleen. Ei siis niiku yhtään mitään. Kirjottelin siihen jotain aivan yhdentekevää tekstiä, kunnes totesin että ei jaarittelemalla mitään pisteitä kuitenkaan saa ni en jaksa edes kirjoittaa loppuun. Se jäi about 1/3 sivun mittaiseksi tyngäksi sitten. Eli 0 pinnaa kaiken järjen mukaan.

      Jooh, en oikein jaksa uskoa siihen opiskelupaikkaan. :(

    • jkhdkjshdfkj

      En tiedä tuleeko kukaan enää kirjoittelemaan tähän mitään, mutta hieman voisin itsekseni pohdiskella vielä tuota sisäänpääsyn mahdollisuutta.

      Vuosilta 2015 ja 2016 ei ole ilmeisesti julkaistu mitään hyväksymispistemääriä, mutta kahdelta sitä aikaisemmalta vuodelta on ja aika erikoiselta näyttää.

      2014: 72.5/120 ja 41.5/60
      2013: 53,5/120 ja 23/60

      Aika suuret heitot, kun ottaa huomioon että noilla on tosiaan vain vuosi väliä ja pistetyssysteemi sekä kokeen rakenne oli samoja. Hankala kuvitella että kokeisiin osallistuneiden osaamisero olisi noin raju, eikä noiden vuosien kokeiden vaativuuserokaan mielestäni ollu mitenkään silmiinpistävä, joten oiskohan arvostelijoissa joku ero sitten? Toisena vuonna ollut joko tosi tiukka tai tosi lepsu pisteyttäjä. Tosin silti tuo ero on aika valtava...

      Tosiaan kun ei ole parin viime vuoden pisterajoja tiedossa, niin on aika vaikea sanoa kumpi noista pistemääristä on lähempänä sitä "normia", vai heitteleekö nuo pisterajat sitten joka vuosi miten sattuu.

      Kun katselee pisteytyskriteerejä, niin ne on sinänsä selvät mutta luultavasti kuitenkin vain suuntaa antavia ja todellisuudessa pisteytyksessä otetaan huomioon jotain muitakin juttuja. Mietiskelin, että oma pistemäärä on varmaan huonoimmassa tapaiksessa siinä 35 paikkeilla ja aivan maksimit ois siinä 45 tuntumassa. Plus sitten ne ylioppilastokarin 27 pinnaa. Eli loppupinnat ois 62/35 - 72/45.

      Eli ehkei sisäänpääsy olekaan aivan mahdotonta, vaikka se alkuun vähän siltä tutuikin...saa nähdä.

    • jjjkjo

      "4. varasijalla. Varasijoja täytetään 14. elokuuta 2017 asti."

      Pääsin loppujen lopuksi sisään tai en, niin pienestä tulee olemaan kiinni. Vähän jännittää vaan, että jos paikka jotenkin irtoaisi tuossa elokuun puolenvälin kieppeillä, niin ei kyllä kovin paljoa jää aikaa ettiä kämppää ennen opintojen alkua. :D Voi voi...

      • HaluanKouluun

        Saanko kysyä millasilla pistemäärillä pääsit varasijalle? Ite pääsin sisään mutta olis kiva tietää millaset ne pisterajat oikeen oli että meninkö heittämällä vai rimaa hipoen :D


      • hjkjkjk

        31 pinnaa tuli, eli ei kovin vahva suoritus.


      • HaluanKouluun
        hjkjkjk kirjoitti:

        31 pinnaa tuli, eli ei kovin vahva suoritus.

        Okei, mulle tuli 72 pojoo että vissiin heittämällä päästiin sitten sisään :D Aika puskista kyllä tuli koska olin jo varautunut siihen etten pääse sisään. Mutta toivotaan että sullekki tulis se paikka sieltä!


      • uujkj

        Niin tai siis itse kokeesta tuli tuo 31 pojoo, ylioppilastokarilla sain muistaakseni 26 pinnaa.

        Mutta joo, kaiketi menit aika heittämällä sisään, itselle tuskin paikkaa irtoaa tänä vuonna, mutta silti meikällä on aika luottavainen fiilis ensi vuotta ajatellen. En ehtiny kauheesti lukea tänä vuonna kokeisiin, mutta kun nyt on melkein kokonainen vuosi aikaa, ni kaiken järjen mukaan pitäisi ensi vuonna päästä sisään. Ja olen ensi vuonna fiksumpi ja menen tekemään sen kokeen Helsinkiin, kun se on meikältä katsottuna melkei puolet lähempänä ku Rollo. :D


    • Uusim

      Onko tänä vuonna ketään hakijaa täällä? Miten ootte valmistautuneet kun ei ole pääsykoekirjaa?

    • Anonyymi

      Onko täällä muita jotka teki tänään kokeen?

    • Anonyymi

      Hei minä hain!! Mitä mieltä olit kokeessa?

    • Anonyymi

      Teitkö Helsingissä vai Rovaniemellä? Ite tein Rovaniemellä, kokeesta hankala sanoa miten meni. Analysointi ei oo vahvaa itellä mutta sain edes vähän näytettyä että tiedän jotain aiheesta, miten meni?

    • Anonyymi

      Tein helsingissä. En oikeen tiedä miten se koe meni. Sais vaan tulla ne tulokset

    • Anonyymi

      Oliko kuinka monta tekemässä koetta Helsingissä? Rovaniemellä noin oisko 40. Luitko mitä materiaalia kokeeseen ja aloititko millon lukemaan?

    • Anonyymi

      Onko ketään hakemassa tänä vuonna matkailututkimukseen? Miten valmistaudutte? Tai jos olit viime vuonna kokeessa niin millanen se oli :)

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      128
      4815
    2. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      30
      3056
    3. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      16
      1777
    4. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      22
      1740
    5. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      18
      1591
    6. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      71
      1451
    7. Miksi näin?

      Miksi vihervassut haluaa maahan porukkaa jonka pyhä kirja kieltää sopeutumisen vääräuskoisten keskuuteen? Näin kotoutumi
      Maailman menoa
      18
      1218
    8. Armi Aavikko Malmin hautausmaa

      Haudattiinko Armi arkussa Malmin hautausmaalle vai tuhkattiinko hänet? Kuka tietää asiasta oikein?
      Kotimaiset julkkisjuorut
      10
      1189
    9. Ison Omenan uhri tukahdutettiin kuoliaaksi. Kuolinsyynä sydämen pysähdys.

      Eli naisen hengittäminen estettiin ja tästä oli suorana seurauksena sydämen pysähdys. Ihan oppikirjan mukainen tapaus. H
      Maailman menoa
      17
      1157
    10. Haluisin suudella ja huokailla

      ja purra kaulaasi ja rakastella sinua. Haluisin puristella rintojasi ja pakaroitasi. Ei sinulla taida olla kuitenkaan ni
      Ikävä
      16
      1147
    Aihe