Rotukissa ja sekarotuinen kissa

Mietteliäs

Onko sekarotuisella kissalla ja rotukissalla poljon eroa. Tietty rotukissat maksavat enemmän. Mutta onko niissä muuten eroja? Toivoisin neuvoja kissan hankinnan suhteen. Kiitos jo etukäteen : ) !

4

1277

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Satru

      Pääasiassahan kissa on aina kissa. Yhtä arvokas ja rakas, vaikka sitten olisi suvultaan millainen. Eroja kissoissa kuitenkin löytyy niin taustansa, terveytensä (rotukissat tutkitumpia), kuin toki ulkomuotonsakin takia. Rotukissan kohdalla on myös luonne hieman ennakoitavissa, kotikissan kohdalla usein kissan kasvaessa tuloksesta ei voi sanoa mitään varmaa.

      Sairauksia on niin kotikissoilla (johtuen pääasiassa pienten paikallisten populaatioiden sisäsiittoisuudesta), kuin rotukissoillakin. Rotukissojen sairauksista puhutaan vain enemmän, koska näitä kissoja tutkitaan säännöllisesti ja mahdollisista yleisistä sairauksista puhutaan melko laajasti. Kotikissojen sairaudet jäävät usein jopa täysin diagnosoimatta ennen kuolemaa, eikä kuoleman jälkeisiäkään tutkimuksia tehdä kovinkaan laajasti.

      Niin kissalle, kuin kissalle on erittäin tärkeää se, että saa emonsa ja sisarustensa kanssa viettää lapsuus aikansa rauhassa. Liian aikaisin luovutetut pennut ovat usein herkempiä tressikäyttäytymiselle vanhennuttuaan (pissiminen väärään paikkaan, pureminen yms). Tämän vuoksi on järkevää ottaa kissa vasta 12 viikon ikäisenä, vanhempikin kissa toki sopeutuu uuteen kotiinsa mainiosti.

      On myös suuri ero siinä miten kissanpennut ja näiden emo on hoidettu ennen pentujen luovutusta. Sekin on tärkeää nimenomaan pennun tulevaa terveyttä ajatellen. Kunnollinen monipuolinen ruokinta ja madotukset ovat minivaatimukset, jotka pitäisi jokaiselle pennun hankkijalla kissaa hankkiessaan olla.

      Rotukissojen luonteilla on jonkin verrankin eroja. Toki jokainen kissa on rodustaan huolimatta omia yksilöitään, mutta hiukan osviittaa toki rodusta saa. :)

      Tarkkemin rotujen luonteista ja muista ominaispiirteitä löydet esimerkiksi kissaliiton sivuilta.

    • kissali

      on ainutlaatuinen! Tosiasia kummiskin on, että rotukissoja kasvattajat tekevät kasvatusta järjestelmällisesti ja pyrkivät poissulkemaan haittaa tuovia ominaisuuksia, kuten periytyviä sairauksia. Rotukissojen eteen tehdään alusta alkaen siis paljon enemmän, ja siksi niillä on enemmän hintaakin. Kotikissat ovat toisinaan arvoituksia, kun niitä tupsahtelee epäilyttäviltä henkilöiltä, jotka vain rahastavat kissabisneksellä, mutta eivät seiso tuotteensa takana vilpittömin mielin. Maatiaiskissat ovat vielä oma lukunsa ja miksipä hyvinhoidettu ja rokotettu maatiaispentu ei olisi oiva valinta vaikka ensimmäiseksi kissaksi. Makukysymys.

      Jos jokin tietty rotu sinua miellyttää, on sinun helppo ottaa siitä enemmän selvää ja tutustua siihen kasvattajan luona tai kissanäyttelyssä. Kissarotuja on niin paljon, että jokaiselle löytyy varmasti mieleisensä. Monet kissaihmiset suosittelevat kissaksi joko rotukissaa tai ehta aitoa maatiaiskissaa, mutta varoittavat rotusekoituksista, koska ne ovat aina kysymysmerkkejä. Itselläni on eläinsuojeluyhdistykseltä sydämeeni saapunut aivan ihana maatiaiskissa, sekä kasvattajalta tullut rotukissa - molemmat niin hienoja persoonia että pois alta :)

    • Anonyymi

      Mitä kissn hoitoon kuuluu

    • Anonyymi

      Jopa onkin kysymys. Tutustu eri kissatyypien vaikkapa someryhmiin,ja kysele.
      Sekä roduttomilla että rotukissoilla on puolensa.
      Ihan aito kullakin alueella kehittynyt maatiaiskissakantakin on paikoin vielä voimissaan. Maatiaiskissa taas on vaatimattomasta olemuksestaan huolimatta,monesti vaatelias tapaus. Minulla on kissa,joka on syntyisin kuhavesien ääreltä. Yli vuoden kesti minulla ymmärtää,että pitää kokeilla syökö se kuhaa.
      Mitään muuta kalaa se ei syö. Se pariskunta,joka kissan luovutti,ovat varmaan nauraneet makeasti. Että kyllä se kasvaessaan omistajaa opettaa. Pohjoiskarjalainen tyyppi,semmoinen luihske,näköjään mutta viksu,suoraluonteinen( kaikessa). Ratkoo äkkiä kaikki älytehtävät,hankalammatkin mitä järjestän.
      Ei ihan onneks oo eka kissa. Jos ekaks ois tää sattunu,en tiedä oisinko osannu olla,vai luopunu. Noppee kuin Tom,tom ja jerrystä.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      78
      1805
    2. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      18
      1689
    3. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      16
      1514
    4. En voi sille mitään

      Tulen niin pahalle tuulelle tästä paikasta nykyisin. Nähnyt ja lukenut jo kaiken ja teidän juttu on samaa illasta toisee
      Ikävä
      12
      1194
    5. 50+ naiset kyl

      Lemottaa sillille mut myös niitte kaka lemottaa pahlle ku kävin naiste veskis nuuhiin
      Ikävä
      19
      1193
    6. Välitän sinusta mies

      Kaikki mitä yritin kertoa tänään ei mennyt ihan putkeen..Joka jäi jälkeenpäin ajateltuna suoraan sanottuna harmittaa aiv
      Työpaikkaromanssit
      6
      1182
    7. hieman diabetes...

      Kävin eilen kaverin kanssa keskusapteekissa kun on muutama kuukausi sitten tullut suomesta ja oli diabetes insuliinit lo
      Pattaya
      12
      1136
    8. Annetaanko olla vaan

      Siinä se, tavallaan kysymys ja toteamuskin. Niin turhaa, niin rikkovaa. On niin äärettömän tärkeä, ja rakas olo.. N
      Ikävä
      29
      1131
    9. Miten joku voi käyttää koko elämänsä

      siihen että nostelee täällä vanhoja ketjuja ja troIIaa niihin jotain linkkiä mitä kukaan ei avaa? Ihmisellä ei ole mitää
      Tunteet
      6
      1119
    10. Pakkoruotsi on leikkikieli, jota ei ole tarkoituskaan osata

      Pakkoruotsi on leikkikieli. Ennen leikkikieltä sanottiin siansaksaksi, sitten keksittiin tilalle pakkoruotsi. Pakkoruot
      Kielipolitiikka
      7
      1114
    Aihe