Ihmiskädet

isoäiti_

Itkettynein silmin tässä. Musiikki, liput, perinteet, arvokkuus, Helsinki, Suomi

Katselin juuri Presidentti Mauno Koiviston hautajaisia. Vaikuttavia puheita, joista Piispa Huovisen puhe
jäi erityisesti mieleen. Hänhän puhui käsistä, Manun käsistä, suurista, paljon nähneistä käsistä.

Ihmiskädet kertovat omistajastaan. Kuvataiteissa olen aina ihaillut käsiä. Leonardo da Vincin käsitutkielmat ovat kai kuuluisimpia kauneudessaan, mutta ei ole syytä unohtaa Michelangelon Sikstiiniläiskappelin kattomaalauksessa olevia Jumalan ja Aatamin käsiä.
Oskar Kokoschkan ekspressiiviset kädet suorastaan uhkuvat voimaa ja elämää hänen
maalausissaan.

Minulla oli lapsena kirja nimeltä Äidin kädet. Se oli kauhean syyllistävä, suorastaan pelottava kirja.
Olin töhrinyt kirjan sivut lyijykynällä, mitä en ollut tehnyt muille kirjoilleni, johtuen omista kielteisistä
tunteistani. Vasta aikuisena hävitin kirjan lievää syyllisyyttä silloinkin tuntien.
Olisi mielenkiintoista tietää onko kirja tuttu kenellekään teistä?

Lemmikkien jäähyväiset - kielot ja sireenit kukkivat vielä - yrtit tuoksuvat - kesää tämä.

13

230

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Muistoja tuli mieleen, on varmaan kirja mistä muistan vain sen osan, kun lapsi rikkoi lasin taikinaan, mitä äiti alusti.
      Syytä en muista, en sitä mitä sitten tapahtui.
      Julmalta tuntuu lapsen tekemäksi.

    • MummeliMia

      Koska minulla oli tyttären perhe lounaalla eilen, niin television avasin vasta heidn lähdettyään klo 19
      ja katsoin koosteen klo 19 -20 presidentin valtiollisista hautajaisista.
      Oi kallis Suomenmaa sai kyynelet silmiini, silä muukin musiikki oli jo herkistänyt mieleni.

      https://www.youtube.com/watch?v=YoLrAxIzHe8

      Minäkin suren Mauno Koiviston kuolemaa,
      hän oli rakastettava, huumorintajuinen älypää, viisas ja vastuuntuntoinen.

      • Kunnioitan-molempia

        Piispa Eero Huovinen tuntuu olevan Koiviston sukulaissielu, molemmilla on älyä ja huumoria sekä ymärrystä kanssaeläjiä kohtaan.


    • Traumat.saduistakin

      Lapsille kirjoitetut kertomukset ovat aina olleet kasvatuksen tukena. Paha lapsi katukoon koko ajan. Lapset olivat luisumassa lavealle tielle. Enkelitkin itkivät lapsien pahoja tekoja, omatunto raastoi lapset epätoivoon salaa syödyn herkun takia. Kärsittyä pahaa ei lapsi saanut muistella, mutta aikuiset kyllä saivat rankaista lapsiaan miten vain, sillä se oli Jumalan tahto. - Todellista aivopesua.
      Omassa lapsuudessani sain pyhäkoulusta lastenlehtiä, joista sain vuosien pituisia syyllisyydentunteita,. Elokuvissa käynti mm. oli synti, ja tiesimme, että kaikki näyttelijät joutuvat suoraan helvettiin. Ihmettelin, miksi laki sallii tuollaisen synnin harjoittamisen, Miksi teattereitakin oli rakennettu?

      Ahneus oli synti, piti antaa pois toinen ihokkaansa, jos sellaisen omisti. Itkin, kun äiti lähetti Karjalan lapsille leluni ja vaatteitani, olisi niin tarvinnut ne itse, mutta tiesinhän minä, että olisin ollut kurja syntinen, jos olisin halunnut pitää sievän vierailukolttuni. Miksi äiti oli minulle sellaisen synnin välineen hankkinutkin, en tiedä, mutta olisi ollut synti pitää se , kun Karjalassa pieni tyttö sitä tarvitsi.

      Kiitos Muumeille. He eivät tiedä mitään jumalasta, joulukin on heille pelottava olio, joka vaatii lahjuksia. Muumit saavat elää ja iloita elämästä, he eivät ole koskaan syyllisiä, ja paha Mörkökin on vain olento, joka kaipaa ystävää.
      Tämän päivän lapset saavat elää turvallisessa mielikuvitusmaailmassa - mikäli eivät katso niitä kammottavia animaatioita, joita tv tulvii. Voiko lasta niiltä suojata?

    • Komeat, työtä tehneen miehen kädet oli edesmenneellä presidentti Koivistolla!
      Kädet kuvataiteessa puhuttavat todella. Leonardo da Vincin maalauksessa Marian ilmestys, kiinnittyy huomio hämmentyneen Marian vasemman käden torjuvaan nousuun.
      Enkelin käsi taas tähdentää asian tärkeyttä. Ikonitaiteessa käsien kertoma on viety niin ylimaalliseen äärimmäisyyteen, että itselleni se jää vieraaksi.

      Yhdysvaltain nykyisen presidentin elekieli, oikean etusormen ja peukalon muodostaman ympyrän toisto puheen aikana, herättää minussa jostakin syystä vastenmielisyyttä.

      Aloittajan mainitsemaa kirjaa en ole lukenut, oudolta kuullostaa aihe Skillanin kertomana.Itselleni herätti pelkoa kuvapiirrokset Bröderna Grimmin saduista ruotsalaisen kansakoulun kirjassa.

    • reppuriika

      Kiitos kauniista koskettavista sanoista, isoäiti. Oli todella koskettava seurata Manun viimeistä maallista matkaa, vaikka ei hän enää siinä tietenkään konkreettiesti taivalta tehnyt. Henkilöt ja heidän henkiset niin kuin kätten työt ja saavutukset jäävät taakse. On ihmisiä ja saavutuksia jotka jäävät historiaan kuin muistopaaluina tuleville sukupolville ja niistä puhutaan, tutkitaan yliopistojen kirjastoissa ja museoissa. Harvan käden tai sielun jäljestä ei jää konkreettisena merkkinä tulevaisuuteen vaikka se perintö on muuttanut ihmiskuntaa ja jättänyt vaikuttavan pysyvän uoman elämän virtaan.

      En ole koskaan pitänyt kädessäni kyseistä kirjaa. Ei kannata kokea syyllisyyttä noista merkinnöistä vaan kannattaa reilusti muistella ja kertoa mitä sen ympärille liittyy.

    • Usein nimitetään mennyttä ja arvostettua poliitikkoa valtiomieheksi.
      Mauno Koiviston kohdalla ainakin se on paikallaan. Mauno Koiviston kädenjälki näkyy paljossa, kuten Niinistökin sanoi.
      Hänen mielestään Suomi astui askeleen eteenpäin demokratian tiellä, kun Koivisto presidentiksi tultuaan alkoi siirtää päätöksentekoa eduskunnalle, pois yhden ihmisen vallasta.

      Valtiosääntömme oli laadittu itsenäistymisen alussa, jolloin vielä ajatus kuninkaasta oli luonteva ja tavoiteltava. Maailma kuitenkin muuttui, saksalaisesta aatelisesta ei tehty kuningas Väinöä, kuten oli kaavailtu, valitsimme tasavallan, mutta valtiosääntöön jäi presidentille suuri valta. Koivisto pyristeli sitä vastaan jo pääministerikaudellaan, ja kun pääsi vaikuttamaan asioihin, alkoi karsia presidentin valtaoikeuksia.

    • En oikein osaa vertailla taiteilijoiden omissa maalauksissaan esiin tuomia hienoja käsiä Mauno Koiviston vankkoihin käsiin.

      Maunon kädet symbolisoivat voimaa, vankkuutta ja luotettavuutta. Kun se työn ja saavutusten jälki on meille nyt selvinnyt. on selvinnyt paljon muutakin.

      Suurmiehiksi kasvetaan vaikeuksien kautta. Mauno jäi pikkulapsena orvoksi äitinsä kuoltua. Koulumenestyksestä ei ole kuvauksia , mutta oletettavasti ne sujuivat kuin huomaamatta . Tuosta vaan kuin suuren käden huitaisemana. Ei köyhien lapsilla saanut olla lahjakkuutta , sehän kuului vain rikkaille.

      Olen itse köyhistä oloista lähtöisin ja vammainenkin. 12-vuotiaana halvaantunutkin. Aikuisikään asti jouduin elämään nuorten elämältä syrjässä ja vailla opiskelumahdollisuuksia. vasta vammaishuoltolaki antoi köyhälle vammaisellekin opiskelumahdollisuuden ja tien vaikka professoriuteen asti, niin kuin olen kertonut.

      Maunomenin vapaaehtoisena sotaankin ja ilmeisesti oli kuin luotu Törnin hurjaan joukkoon..

      Ajattelin kertoa jotain kaunistaja omaperäistä kun tunnen lievää sukulaisuutta tuohon suureen suomalaiseen, nimeltä Mauno Koivisto.

      Mauno Koiviston tasolle ei liene kukaan monilahjakuudessa yltänyt.

      Suuri lukeneisuus ja kielitaito teki Manusta käsittääkseni etevimmän presidentin ihan maanlaajuisesti.

      Kaikki pääkielet ja uskomattoman laaja lukeeisuus ovat lähes ihmesuorituksia ihmiselle, mutta ei sentään Mauno Henrik Koivistolle, meidän omalle presidentillemme.

      • Lorenaa

        Tämä näkemys käsistä ei kuulu em. teksteihin. Toivon tämän avartavan meille anteeksiannon merkitystä.

        Minua on aina kiinnostaneet ihmisen kädet ihmisen kokonaisuuden lisäksi. Ensimmäinen kosketus josta tuli kiinnostus käsiin kun näin joskus kauan sitten maalauksen (ei alkuperäinen)
        Tuhlaajapojan paluu. Maalaus liittyy vahvasti Raamatun kertomukseen, jossa poika oli saanut perinnöksi isältään omaisuuden,lähtenyt maailman viettelyksiin mukaan; hävittänyt omaisuutensa. Ainoa pelastus oli palata isänsä luo ja pyytää anteeksi lavealla tiellä oloaan.
        Rembrantin maalaus, Tuhlaajapojan kotiinpaluu:

        http://www.allposters.fi/-sp/Tuhlaajapojan-paluu-n-1669-posters_i9473231_.htm

        Kuvassa näkyy vät pojan hartioilla kaksi erilaista kättä, toinen oman isän voimakas, vahva, työn kovettama,kookas käsi vas. hartialla. Toinen kaunis, hento siro käsi oikealla hartialla, jota kuvataan armolliseksi Taivaan Isän kädeksi antaa harhaan johtaneet askeleet anteeksi.
        Näin oma isoisoisäni kuvan selitti ja näin se on nähty ja nähdään. Anteeksianto lavealle tielle eksyneelle pojalle. Isän sanat:"Mene ja älä tee syntiä enää."

        Muistaaksen alkuperäinen maalaus on Pietarissa.


    • Ramoona_

      Surujuhla oli arvokas, lämmin, kaunis, koskettava. Edesmennyt Presidenttimme on ansainnut koko kansan kunnioituksen kunnioittamalla itse kaikkein vähäisimpiäkin, Niinistön sanoin kansa tunsi hänet. Liikutuksen kyynelin minäkin seurasin koko lähetyksen. Musiikki avaa aina tunteet, tuo omat muistot mieleen elävinä. Samoja valintoja oli veteraani-isäni hautajaisissa, miten velvoittava onkaan testamentti jälkipolville : hoivatkaa ! Hyvyyden voima -virsi on laulettu kaikissa lähisuvun hautaan siunauksissa, se antaa uskoa tulevaan kaikissa elämän kohtaloissa. Mauno Koiviston usko hyvään ilmeni myös kuolinilmoituksessa hänen omissa sanoissaan : Ellemme varmuudella tiedä, kuinka tulee käymään, olettakaamme, että kaikki käy hyvin.

      Mauno Koiviston luja käsi ohjasi Suomen kansaa isällisellä otteella, tarttui myös maataloustöihin ja koneisiin sekä työkaluihin. Tellervo-vaimokin ansaitsee suuren kunnioituksemme, hautaan viimeisenä heittämänsä punainen ruusu voi olla vertauskuvana uskollisesta ja uhrautuvasta rakkaudesta, ehdottomasta puolison tuesta. Kaikessa presidentillisessä arvokkuudessaan ja uljaudessaan he olivat myös hyvin kansanomaisia ja helposti lähestyttäviä, huumorinsa omaperäistä ja molempia yhdistävää. Tellervon avoimesti kertoma masennus ja siitä selviäminen on rohkaissut monia .

      Käsittämättömän hieno instrumentti on ihmiskäsi, aina pikkuruisesta haparoivasta vauvan kätösestä alkaen, kun hän kätilön taitavien käsien avustamana on maailmaan putkahtanut. Kättemme työt jäävät jälkipolville muistoksi ja velvoitteeksikin, vanhuksen kädestä voi lukea eletyn elämän. Kun aina paljon ommellut ja kutonut äitini oli viimeiset kuukautensa vuoteenomana, hän sanoi tekevänsä vielä yhtä tärkeää käsityötä : rukoili ristityin käsin jälkikasvunsa ja Suomen lasten sekä nuorten puolesta.

      • Lorenaa

        Sotilashautajaiset ovat aina protokollan mukaiset alusta loppuun asti. Virret jotka tässäkin tilaisuudessa kuulimme, kuuluivat protokollaan jossa huomioitu omaisten mielipiteet.
        Kaikki sujui ohjesäännön mukaisesti arvokkaalla tavalla kuten tilaisuuteen kuului.
        Kunnialaukaukset kuuluvat seremoniaan, joiden käytöstä sovitaan järjestelijöiden ja omaisten kesken.
        Muistotilaisuus järjestetään omaisten toimesta sellaisena kun sen omaiset haluavat.
        .~~~~~~~~~~~~~~~~~~
        Virsi 600," Hyvyyden voiman ihmeelliseen suojaan", joka otettiin virsikirja uudistuksessa 1985 käyttöön, on englantilaisen pastori Dietrich von Bonhofferin käsialaa, joka löytyi hänen jäämistöstä takin taskusta, joutuessaan Saksan keskitysleirille. Googlesta hyvää tietoa.löytyy pastorin elämän vaiheesta.
        ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
        Jokainen ihminen on arvokas omalla tavalla, Hautajaisjärjestelyt tänä päivänä ovat uudistuneet varsin merkittävällä tavalla-----ajan hengen mukaisiksiko? Onneksi vainajan siunaus, kuuluiko kirkkoon tai ei, on vaatimuksena. On useita tapoja uusin mahdollisuuksiin jatkotoimenpiteissä.


    • Kauniisti kirjoitat, Ramoona. Kiitos.

    • isoäiti_

      https://www.google.com.mx/search?q=leonardo da vinci hands&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=0ahUKEwjJtf_noY7UAhWk7I
      MKHXyrAQQQsAQIIQ&biw=975&bih=592

      Palasin rikospaikalle --- tuosta linkistä löytyy Leonardon käsiä sekä Michelangelon Jumalan ja Aatamin
      kädet Vatikaanin Sikstiiniläiskappelissa.

      Tein juoksulenkin kaatosateessa, kuuntelin pätkän Beethovenin 9. sinfoniaa ja Kiri te Kanawan laulaman Sanctuksen ja Ave Marian niin eilinen tunnekuohu vähän lauhtui.

      Kahdet muistelot osanottoineen ovat kuuluneet lähipäiviin sekä saatu paketti yli 60 v takaiselta ystävältä ovat saaneet mielen lainehtimaan. Paketti oli ja on suurempaakin suurempi yllätys ja iloinen sellainen, jota sanat eivät oikein riitä kertomaan. Muistakaa ihmiset lähimmäisiänne.

      Hei Skillan, tunsit kirjan Äidin kädet ja oli mukava kuulla, että muistosi kirjasta ovat samanlaisia kuin omanikin. Kirja näyttää olevan käytettynä myynnissä netissä.
      Monta lastenkirjaa on kätköissäni ja toivoisin löytäväni niille arvoisensa paikan - museotavaraa ovat.

      Piispa Huovisen puhe kuuluu nyt sarjaan mieleenjääviä puheita. Sarjassani on ainakin Nelson Mandelan, Mahatma Gandhin, J K Paasikiven ja Martin Luther Kingin puhe. Kuulun samaan sukuun erään Suomen edesmenneen presidentin kanssa, ja hänen puheensa koskettaa tietysti.
      Netistä voi löytää monia kuuluisia puheita Kekkosta, Churchillia ym ym.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Se että tavattiin

      Hyvin arkisissa olosuhteissa oli hyvä asia. Olimme molemmat lähestulkoon aina sitä mitä oikeasti olemme. Tietysti pieni
      Ikävä
      29
      5847
    2. Mitä haluaisit

      Sanoa hänelle tällä hetkellä?
      Ikävä
      241
      3347
    3. Sofia B- miljonäärillä on vaimo ja pieni vauva .

      Voi ei taasko oli avioliitossa olevan miehen salarakas ja miksi voi noin toimia tää Sofia näin alhaisesti ?
      Kotimaiset julkkisjuorut
      272
      2934
    4. Elokapina määrättävä lakkautettavaksi

      https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/14143 Aloitteen sisältö Ympäristöjärjestö Elokapina tulee määrätä välittömästi
      Maailman menoa
      128
      2594
    5. Sukset jo ristissä? Ensitreffit alttarilla Anna syyttää rajusti - Hai puolustautuu: "Mutta en mä..."

      Voi, voi... Onko Anna liian epävarma itsestään vai mikä mättää? Pari tuntenut vasta pari päivää ja kriisiä jo pukkaa.
      Ensitreffit alttarilla
      21
      2240
    6. Kansalaisaloite Elokapina määrättävä lakkautettavaksi

      https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/14143 Erittäin hyvä ja kannatettava aloite!
      Joensuu
      112
      1943
    7. Nyt on kansalaisaloite: Elokapina lakkautettava.

      Tänään tullut uusi kansalaisaloite, jossa vaaditaan Elokapinaa lakkautettavaksi, tai julistamista rikollisjärjestöksi, k
      Maailman menoa
      208
      1855
    8. Stubb ohjeisti Natoa: "Vapauttakaa ohjukset"

      Presidentti Stubb linjasi amerikkalaismedia CNN:n haastattelussa, että Nato-maiden pitäisi ”todellakin” antaa Ukrainalle
      Maailman menoa
      192
      1669
    9. Hyvin sä olet

      Olet toiminut aina. Älä epäile tai häpeä omaa toimintaasi nainen. Kukaan ei vahingoittunut ja kaikki on ollutta ja menny
      Ikävä
      57
      1375
    10. Ohhoh! Robert Helenius yllättää - Näin hän vastaisi Tanssii Tähtien Kanssa -kutsuun: "Ura..."

      Robert Helenius olisi kyllä komea näky TTK-parketilla vai mitä olet mieltä? Ja olikos se Viivi Pumpanenkin jo siellä...
      Suomalaiset julkkikset
      12
      1292
    Aihe