nuoren osteoporoosi

17vuotias

minulla todettiin pahanlaatuinen osteoporoosi, syynä luultavimmin anoreksia. ohjeeksi annettiin syödä kalkkitabletteja ja d-vitamiinia ja kahden vuoden päästä kontrolli. miten muuten voisin saada luuston kuntoon, kun on vielä aikaa kasvattaa luumassaa.

33

6081

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Arja

      Avainsana on liikunta. Parhaita liikkumismuotoja ovat kuulema reipas kävely, hölkkä, portaiden kulkeminen, aerobic ja kuntosaliharjoittelu.

      Luu tarvitsee uusiutumiseen tärähtelyä, siksi nuo edelliset saamieni ohjeiden mukaan hyviä luustolle. Siksi kävelen reippaasti aina raput alas enkä käytä hissiä.

      Kun olet nuori ja mainitsit mainitsit paha osteoporoosi, kysyisin sinuna vielä lääkäriltä suosituksia vai oliko niin, ettei hän mitään rajoituksia liikuntaan sinulle kertonut vai eikö mitään ohjeita antanut?!

    • Xveg

      ...on jättää lehmänmaito yms. maitotuotteet pois. Proteiinin (liha, kana, kala, kananmuna)määrää kannattaa muutenkin pienentää, sillä suuret proteiinimäärät ruokavaliossa lisäävät osteoporoosia.

      • perustuu?

        Miksi maitotuotteet pitaisi jattaa valiin..?


      • HMG
        perustuu? kirjoitti:

        Miksi maitotuotteet pitaisi jattaa valiin..?

        Meijerikäsitellyn maidon kalsiumi imeytyy hyvin huonosti. Sentähden niissä kahdessa maassa joissa juodaan eniten meijerikäsiteltyä maitoa on eniten luuhaurautta, so. USAssa ja Suomessa.

        HMG


    • riikka01

      Hienoa kun sinä osaat etsiä tietoa ja apua.Kyllä muutkin kivennäisaineet on tärkeitä.Mangnesium on tärkeä toimintapari kalkille.Erittäin hyvä on emäksisöivät kivennäisaineet yhdistelmänä.Pitkä kuuri on tarpeen.Tällaisissa asioissa ovat asiantuntijoita vanhat luontaistuotekauppiaat.Kysy neuvoja sellaiselta.

    • .......

      Ala syödä terveellisesti heti. Syö terveellisesti ja tarpeeksi. Lopeta laihduttaminen. anoreksia tuhoaa luusi.
      Syö paljon maitotuotteita, kalaa ja vihanneksia. Nauti vitamiineja ja lihaa. Liiku ja lenkkeile, liikunta parantaa luiden kuntoa.
      Ravinto on kuitenkin tärkeintä, syö monipuolisesti.

      • Leevi

        Maitotuotteiden kalsium ei ole luustoon hyvin imeytyvää. Monet tutkijat ovat sitä mieltä, että maidon eläinproteiinit kuluttavat enemmän luuston kalsiumia kuin antavat sitä siihen. Tätä teoriaa tukee myös se, että osteoporoosia esiintyy vain maissa, joissa maidonkulutus on suurta. Maitotaloussuomessa asiasta ei tietenkään puhuta. Esim. kaalin kalsium on erittäin hyvin imeytyvää.


    • Miss dark

      Itse olen 19vuotias nuori nainen ja sain tietää että mulla on osteoporoosia selässä tossa viime syksynä..Tuli kyllä vähä yllätyksenä itsellekkin..Minulla johtuu mahdollisesti kortisonin syönnistä..ja sain sitten osteoporoosilääkityksen, koska kortisonia en voi jättää pois, sitten maitotuotteita käskettiin syödä ja kalkkitabletteja joissa on d vitamiini mukana..ja liikuntaa pitää myös harrastaa, itse en kyllä valitettavasti voi hyppiä ja pomppia niinku osteoporoosin hoitoon yleensä ehdotetaan..

      • hoidetaan

        20 nuorenmiehen osteoporoosia.Syyksi pääteltiin 18 vuotta sairastettu suolistosairaus,kaikki ei imeydy elimistöön vaikka ruokavalio mahd.terveellinen.Lääkitys,lisäkalkki ja liikunnan lisääminen ja tietysti maitotuotteita mahd.monipuolisesti.Osteoporoosi löytyi varmuuden vuoksi tehdystä luuntiheyden mittauksesta.On kuulemma hyvä ennuste luun vahvistumisen suhteen.


      • oli
        hoidetaan kirjoitti:

        20 nuorenmiehen osteoporoosia.Syyksi pääteltiin 18 vuotta sairastettu suolistosairaus,kaikki ei imeydy elimistöön vaikka ruokavalio mahd.terveellinen.Lääkitys,lisäkalkki ja liikunnan lisääminen ja tietysti maitotuotteita mahd.monipuolisesti.Osteoporoosi löytyi varmuuden vuoksi tehdystä luuntiheyden mittauksesta.On kuulemma hyvä ennuste luun vahvistumisen suhteen.

        kirjottaa että 20 vuotiaan,ei kahdenkymmenen.Sorry.


      • prednisol

        on osteop?
        ilmenikö se sinulla tutkimuksissa?tai oireilitko jotenkin?
        olen itse menossa tutkimuksiin juuri tämän cortisonin syönnin takia...


    • HMG

      Tässä muutamia tärkeitä asioita osteoporosin torjumiseen:

      1. Pastöroidut & homogenisoidut lehmänmaitotuotteet pois
      2. Varo syömästä liian paljon proteiinia. Eritoten jos syö paljon eläinperäistä proteiinia niin silloin tulisi syödä enemmän kalsiumipitoisia hedelmiä ja vihanneksia jotka ovat emästä muodostavia elimistössä
      3. Valkosokeri ja sitä sisältävät tuotteet pois
      4. Liika kahvinjuonti kuriin, eli vähennä kunnolla jos olet kahvin ystävä
      5. Valkojauhot pois
      6. Lisää emästä muodostavia ruokia, eli lyhyesti, lisää tuoreita hedelmiä/marjoja ja vihanneksia, eritoten kalsiumipitoisia sellaisia. Ja vähemmän happoa muodostavia ruokia. (liian happoa muodostava ruokavalio edistää osteoporosia)
      7. Hiilihappoa sisältävät juomat pois
      8. Sopivasti liikuntaa
      9. Auringon valoa ja/tai luonnollista (huom! ei synteettistä) D vitamiinia sisältäviä ruokia
      10. Trans-rasvat pois

      H M Granbacka

    • Lapsi vain

      Aivan kuin kuolemantuomio olisi tullut lääkärin tänään soittaessa ja kertoessa, että minulla on alkava osteoporoosi. IKÄÄ vasta 17!

      Neljä vuotta bulimiaa takana, välillä elelty paastoten ja välillä taas ahmien ja oksenellen... Kuukautisetkin tulleet vain kerran tässä elämässä enkä maitotuotteita ole myöskään muutamaan vuoteen käyttänyt, koska vatsa ei niitä yksinkertaisesti missään muodossa kestä. Riskitekijöitä siis löytyy..

      Toisaalta tuntuu aivan siltä kuin ne ensimmäisinä 13 vuotenani juomani lukuisat litrat maitoa (toimi janojuomanakin..) ja kymmenen vuoden aktiivinen palloilu-ura olisivat luuston kannalta menneet aivan hukkaan.

      Herääkin kysymys, onko maidon luille lujuutta antava vaikutus vain suurten tuottajien salaliitto!!

      • Luuta lissää kiitos

        Hei, ei se minusta ole salaliitto. Ongelma on vain se että ilman d-vitamiinia maidon kalsium ei kulje mihinkään tehokkaasti. Kuukautisten poisjäänti on ongelma, josta kannatta käydä gyniksellä. Minulla sama probleema. Gynikseltä voit saada esim. estrogeenia sisältävää valmistetta ja kuukautiset aloittavaa tablettia tai sitten yhdistelmäehkäisypillerin, joka tasoittaa hormonisi. Jos joku tuote ei sovi, löytyy markkinoilta lukuisia vaihtoehtoja. Estrogeenin matala taso altistaan osteoporoosile mutta ikäsi puolesta luustosi on vielä kasvuvaiheessa ja voit saada asian hoidettua. Vasta keski-iässä luun osteoklastien (luun syöjäsolujen) toiminta ylitää osteoblastien (luun massaa lisäävien solujen) määrän, eli jos saat tilanteen kuntoon luun haurastumista aiheuttavien solujen toiminta ei ylitä luumassaa lisäävien solujen toimintaa. Näin luumassasi voi edelleen kasvaa ja saat estettyä vähintään luun lisähaurastumisen tai jopa luun massan lisäyksen. Älä luovu toivosta!


    • ravinto vaikuttaa

      D-vitamiinia 50-100µg/vrk
      Magnesiumia
      K2-vitamiinia

      http://personal.inet.fi/koti/remeli/D3.htm

      Kannattaa pyrkiä kalsiumin saannissa enintään virallisten ravitsemussuositusten suuruiseen saantiin eli noin 800 mg/vrk. Jos jo syödään pari annosta (4 dl) maitotuotteita tai vastaavasti muutamia siivuja kypsytettyä juustoa, kalsiumlisää ei ole hyvä käyttää. Lisäksi lähes kaikessa ruuassa on kalsiumia eli ilman maitotuotteitakin pärjää. Kalsiumin ja magnesiumin suhde on 2:1.

    • liekö osteoporoosi

      Minulla epäillään tällä hetkellä keliakiaa, sillä painoindeksini on koko elämäni ajan ollut 16 vaikka syön tosi paljon. Onkohan mulla osteoporoosi?

      • ravinto vaikuttaa

        Osteoporoosi paranee ravinnolla, joten ei huolta.


      • Lycka till

        Keliakia on osteoporoosin riskitekijä samoin kuin painoindeksi alle 19. Siinä mielessä luuntiheysmittaus ei ole pahitteeksi. Saat varmaan lähetteen luuntiheysmittaukseen mikäli keliaki paljastuu ja etenkin jos suvussa on historiaa osteoporoosista.


    • tikkujätkä

      Mulla todettiin tässä vähän aikaa sitten allergia ohralle, rukiille ja vehnälle. Lääkärin mukaan ei keliakiaa. Kärsin myös skolioosista ja kysyin samalla ortopediltä osteoporoosista. Paljastui, että minulla on osteoporoosi. Voiko viljat aiheuttaa osteoporoosin?

      • 100µg

        D-vitamiinin puute aiheuttaa osteoporoosin.

        Myös muita ravinteita luusto tarvii.


    • tikkujätkä

      Syön joka päivä D-vitamiinia purkista ja kalsium-tuotteita joten ei se siitä voi olla kiinni.

      • kaikki vaikuttaa

        Kyllä se jostain on kiinni.

        Liian vähäinen D-vitamiinin saanti ei edistä luston kasvua ja kehitystä.

        Luusto tarvii muitakin ravinteita.


      • Missä luut?

        Hei, minulle ravintoterapeutti ja lääkäri on korostanut riittävää painoa sekä riittävää proteiinien saantia. Myös hiilihydraatit ovat välttämättömiä terveellisen ruokavalion täydentäjiä, joten viljatuotteiden vähäisyys voi johtaa tietysti joidenkin muiden tärkeiden ravintoaineiden puutteeseen. Jos D:t ja kalsiumit proteiinit ei riitä, avuksi tarvitaan varmasti osteoporoosilääkitystä.


    • ravinto vaikuttaa

      Verisuoni- ja luustonterveyden kannalta tärkeimmät ravinteet ovat kaikki antioksidantit (marjat, kasvikset, hedelmät), C-vitamiini, D-vitamiini, magnesium, Omega-3 -rasvahapot ja K2-vitamiini, joten varmista näiden riittävä saanti ruuasta ja lisäravinteista, koska tavallinen ruoka EI riitä.

      http://personal.inet.fi/koti/remeli/kalsium.htm

      "Suomalaisen Paul Knektin johtamassa, vuonna 2004 julkaistussa antioksidanttivitamiineja koskevassa tutkimuksessa vedettiin yhteen siihen mennessä julkaistujen 9 aiemman prospektiivisen tutkimuksen tulokset. Yhteenvedon pohjalta tultiin siihen tulokseen, että vähintään 400 mg suuruisen C-vitamiinilisän käyttö oli yhteydessä pienempään sepelvaltimotaudin ilmaantuvuuteen. Vähintään 700 mg suuruisen C-vitamiinilisän käyttö oli myös yhteydessä 25 prosenttia pienempään kokonaiskuolleisuuteen (http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15585762).

      Lisäksi C-vitamiini vähentää hyvin osteoporoottisten murtumien riskiä. Eräässä 17 vuotta kestäneessä seurantatutkimuksessa havaittiin, että C-vitamiinilisän käyttö oli yhteydessä 69 prosenttia pienempään lonkkamurtumariskiin C-vitamiinia käyttämättömiin verrattuna." Lähde: Aamiainen ruohikolla

    • 50-100µg

      Luuston haurastuminen vaivaa yhä useammin jo lapsuusiässä. Tuoreen tutkimuksen mukaan esimerkiksi helsinkiläislasten luunmurtumat ovat selvästi lisääntyneet. Luuston haurastumisen syynä on D-vitamiinin puutos.

      Dosentti Outi Mäkitie ennustaa, että osteoporoosista on tulossa merkittävä lastensairaus. Hänen mukaansa helsinkiläislapsista noin puolella on vakava D-vitamiininpuutos jo vastasyntyneenä.

      Mäkitien arvelee myös, että Suomessa on suuri joukko nuoria aikuisia, joilla on merkittävä riski sairastua osteoporoosiin jo ennen keski-ikää.

      Hauras luusto on riskitekijä osteoporoosin lisäksi myös varhaiselle nivelrikolle ja muille tuki- ja liikuntaelinsairauksille.

      Ympärivuotisen ja riittävän D-vitamiinin lisäksi luuston normaali kehitys vaatii liikuntaa.

      D-vitamiini on erittäin halpaa.

      Suomessa auringonvaloa on riittävästi D-vitamiinin valmistukseen vain toukokuun alusta elokuun loppuun eli kun UVB-indeksi on vähintään 3. Joskus lähes koko kesä on niin pilvinen, kylmä tai sateinen, että pelkästään auringosta on vaikea saada riittävästi D-vitamiinia. Auringosta saat D-vitamiinia, mutta vain silloin kun varjosi on lyhyempi kuin sinä itse. Siis lyhyen aikaa keskipäivällä, noin kello 10-16 vähintään kädet ja jalat paljaina.

      http://www.terveysportti.fi/xmedia/duo/duo99587.pdf

    • 100µg

      Osteoporoosissa kalsiumia liukenee luista ja kertyy verisuonten seinämiin, jossa vaarana (mm. sydänkohtausriski) tai pehmytkudoksiin kuten aivoihin (mm. MS-tauti ja dementiariski).

    • No vähän faktaa...

      Osteoporoosi muodostuu yleisimmin kalsiumin puutteesta :DD Ja jos on osteoporoosi rautahampaat voi tippuu suusta :o

    • Luut gone, toivo ei

      Hei, huolestuneena luin näitä kommentteja täältä maitotuotteiden rajoittamisesta ja proteiinin rajoittamisesta. Minulla on vaikea osteoporoosi ja selkäkin murtunut. Olen päässyt erikoissairaanhoidon ravintoterapeutille ja saanut hyvät ohjeet. Erittäin hyvä on osoitteesta www.luustoliitto.fi löytyvä materiaalipankki, josta voi ladata perusohjeet. Kalsiumia maidon tai piimän kautta tarvitsee ja puutetilanteessa noin 1000 mg/vrk. Proteiinia tarvitsee myös melko runsaasti ja proteiinin lähteitä on kuvattu myös noissa materiaaleissa. Itselle suositus on 50-70 mg (en muista suoraan sanoen oliko 50 vai 70) proteiinia. Luusto tarvitsee lyhyesti kolmea asiaa 1) kalsiumia 2) D-vitamiinia ja 3) luustolle sopivaa liikuntaa. Noista materiaaleista löytyy myös opastus jo todetun osteoporoosin kannalta vältettävistä liikkeistä kuten kiertoliikkeistä. Tutustukaan materiaaleihin. Jos ravinnosta ei tule tarpeeksi d-vitamiinia, d-vitamiinilisä on välttämätön. Kalsium ei imeydy elimistössä ilman d-vitamiinia.
      Mutta katsokaa netistä asiantuntijoiden suositukset, lisäksi netistä löytyy osteoporoosin käyvän hoidon suositukset, jotka perustuvat parhaaseen tämänhetkiseen tietoon.

    • käypähoito

      Miksi maassa jossa käytetään eniten maitotuotteita on eniten osteoporoosia?

      Suomessa miljoonalla on heikentynyt luusto ja siinä on lapsiakin mukana.

      http://personal.inet.fi/koti/remeli/kalsium.htm

      "lisäksi netistä löytyy osteoporoosin käyvän hoidon suositukset, jotka perustuvat parhaaseen tämänhetkiseen tietoon. "

      EI perustu, vaan käypähoitoon, joita tekee lääketeollisuus.

      Kaiken avain on ennaltaehkäisy.

      Viralliset D-vitamiinin saantisuositukset estää vauvoilla riisitaudin, ei muuta.

      Nämä eivät muuttuneet mihinkään, vaikka väitettiin, että uusimpiin tutkimustuloksiin kaikki perustuu.

      Ja katin paskat perustuu.

      "Terveys on liiketoimintana hyvin tuottoisaa, katteet korkealla. Käytännössä tarkoittaa lääkäreiden ja lääkeyhtiöiden tekevän saumatonta yhteistyötä kaikkien saadessa mojovat voitot, julkiset lääkärikeskukset on tietoisesti rampautettu ja lihavat lompakot ohjattu yksityisille. Asia tulee muuttumaan kunhan auktoriteettiuskovainen suomen pullakansa tajuaa tulleensa vedätetyksi oikein kunnolla ja ymmärtävät kokonaisuuden liiketoiminnassa, eivätkä enää sokeana kulje narun päässä infernaalisia laskuja maksamassa, lääkärin "määräys" ei enää toimi taikasanana."

      • käypä hoito

        Anteeks vaan mut käypä hoito suosituksia ei kyllä tee lääketeollisuus.


      • Kaikki ei ole salaliitto
        käypä hoito kirjoitti:

        Anteeks vaan mut käypä hoito suosituksia ei kyllä tee lääketeollisuus.

        Oikeessa olet. Voi googlata ihan vapaasti miten käypä hoito suositukset syntyy ja ne on kyl riippumattomia.


      • elämää vain
        Kaikki ei ole salaliitto kirjoitti:

        Oikeessa olet. Voi googlata ihan vapaasti miten käypä hoito suositukset syntyy ja ne on kyl riippumattomia.

        Kyllä niitä tekee lääkärit, joilla on sidonnaisuuksia lääkeyrityksiin. Myös lääkeyritykset jatkokouluttaa lääkärit.

        Tästä tuli ohjelma ihan televisiossa, oisko ollut akuutti tai joku vastaava.

        "Terveys on liiketoimintana hyvin tuottoisaa, katteet korkealla. Käytännössä tarkoittaa lääkäreiden ja lääkeyhtiöiden tekevän saumatonta yhteistyötä kaikkien saadessa mojovat voitot, julkiset lääkärikeskukset on tietoisesti rampautettu ja lihavat lompakot ohjattu yksityisille. Asia tulee muuttumaan kunhan auktoriteettiuskovainen suomen pullakansa tajuaa tulleensa vedätetyksi oikein kunnolla ja ymmärtävät kokonaisuuden liiketoiminnassa, eivätkä enää sokeana kulje narun päässä infernaalisia laskuja maksamassa, lääkärin "määräys" ei enää toimi taikasanana."


    • Arvaavaanmietiitse

      Ihmiset on yksilöitä. Jollekkin d vitamiinia riittää ruoka ja aurinko toiselle 50 jollekkin 100 mikrogrammaa. Jollekkin pitää suihkuttaa kielenalle että imeytyy. Mut läpi vuoden yleensä ainakin 50. Ja kuten sanottua ei voi tietää ellei mittauta dvitamiini arvoa verikokeella. Ja kyllä ne suositukset muuttuu toden näk.
      Pahinta et myydään dvitammini purkkeja joissa 5 ym pikku määriä ja etiketeissä ettei annostusta saa ylittää mikä vale ja harhaa johtaminen. Proteiinia saa myös riisiproteiinista hamppuproteiinista ym. Kasvikunnasta. Japanilainen ruoka valio lienee terveelinen kun elävät niin vanhoiksi punakaali japanilainen bataatti ym.
      Luuntiheysmittäksiä tehdää kyllä aivan liian vähän vasta kun on jo käynyt murtumia.
      Ennalta ehkäisyä voisi jo lapsesta asti nouluissa opettaa. Soija sisältää kasviestrogeenia joka vahvistaa luita ja lihottaa myös ja varsinkin miespuoleisilla jos on laiha saattaisi vahvistaa maskuliinisesti kaikin puolin testoyksin ei auta ja testoteronia miehillä yleensä nuorena onkin tarpeeksi. Estrogeenia pitää olla miespuoleisilla vähän muttei välttämättä ole ja siksi luumurtuu paino ei nouse lihas ei kasva ym. Oikea määrä soijaa voi auttaa.
      Liian vähänen ei vaikuta liian tosi suuri annos kasvaa rinnat.

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      63
      6093
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      25
      3866
    3. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      252
      2218
    4. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      26
      1870
    5. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      26
      1313
    6. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      95
      1276
    7. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      304
      1067
    8. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      54
      1010
    9. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      76
      949
    10. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      35
      888
    Aihe