Tarvitaan apua fysiikan sähköopin tehtävään

ApuaFysiikkaan

Hei, elikkäs en mitenkään saa ratkaistua alla olevaa tehtävää, niin voisiko joku kiltti ihminen kertoa miten se ratkaistaan tai jopa ratkaista sen?
Levykondensaattorin pyöreiden levyjen halkaisija on 14,8 cm ja levyjen välinen etäisyys 61 mm. Levyjen välinen jännite on 870 V. Levyjen väliin tuodaan varattu pallo 21 cm:n ripustuslangan varassa. Lanka muodostaa 5,0o:n kulman pystysuunnan kanssa. Mikä on pallon sähkövaraus, kun sen massa on 1,3 g?

10

306

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ldajdlajjd

      eipä täällä juurikaan ole kilttejä ihmisiä, ainakaan kovin montaa

    • fysiikka.rules

      Voit lähteä siitä, että tuon kokoisessa levysysteemissä vaikuttava sähkökenttä ei ole homogeeninen, joten numeerisiin approksimaatioihin tuo johtaa.

      • fysiikka.rules

        Korjataan "tuon kokoinen" tuon muotoiseksi.


    • skdjneuff

      Sähköopin opinnoistani on vierähtänyt jo jonkin verran aikaa, mutta sanotaan silti jotain:
      Tehtävässä oletetaan ilmeisesti, että sähkökenttä on homogeeninen , ainakin levyjen välisessä tilassa levyjen keskipisteen ympärillä, sillä levyjen halkaisija on kohtalaisen suuri verrattuna levyjen väliseen etäisyyteen? Silloin levyjen välinen jännite (sen itseisarvo tarkemmin sanottuna) saadaan yhtälöstä: U = E * L, missä L = 61mm = 0,0061m ja U = 870V. Laske tästä yhtälöstä sähkökentän voimakkuus E.
      Tutkitaan sitten pallon liiketilaa: pallo pysyy paikallaan eli kyse on tasapainosta (vertaa mekaniikan opinnot). Matemaattisesti tasapaino määritellään siten, että kappaleeseen vaikuttavien voimien vektorisumma on nolla (eli x- ja y-akselin suuntaiset voimat (niiden resultantit) ovat nollia. Piirrä siis ensin kuvio, jossa näkyy palloon kohdistuvat voimat: painovoima 0,0013kg * 9,81kgm/s^2 alaspäin, palloon kohdistuva sähköinen voima F = q * E sivullepäin (sähkökentän voimakkuus E laskettu yllä ja q on kysytty varaus, joka täytyy lopulta ratkaista) ja 5,0 asteen kulmassa oleva langan jännitysvoima (siis yläviistoon 5 astetta). Toimi niin kuin mekaniikassakin aina toimitaan tasapainovoimia ratkottaessa. Saadaan yhtälöpari, josta q voidaan ratkaista.
      Mutta kuten sanottu, opinnoistani on kulunut jo monta vuotta, joten en mene takuuseen siitä, että ratkaisuperiaate on oikea:

      • parametri.kans

        Muuten menee hyvin, mutta annetun tehtävän perusteella ei ole syytä olettaa että sähköinen voima osoittaisivälttämättä juuri sivullepäin. Aivan yhtä hyvin se voi osoittaa 60 astetta ala- tai yläviistoon.
        Eli ko voiman F suunnan kulma vaakatasoon nähden on tehtävän parametri, jonka funktiona vastaus tulee antaa.


    • F=qE, E=U/d
      tan (5°)=qE/m/g→q=tan (5°)*m*g*d/U
      =0,00000007815C

    • Ilmeisesti tehtävässä on kuva, jossa kondensaattorilevyt ovat pystyssä eli niiden tuottama sähkökenttä vaakasuuntainen.

      Levykondensaattorin sähkökentän merkittävä epähomogeenisuus ulottuu levyjen välissä vain noin parin levyjen välisen etäisyyden päähän levyjen reunasta. Sitä syvemmällä levyjen välissä on sähkökenttä varsin homogeeninen. Näin siis ainakin sen perusteella mitä olen itse kenttiä numeerisesti joutunut ratkaisemaan.

      Laplacen yhtälön numeerisesti ratkaisevia softia löytyy vapaasti verkosta esimerkiksi Q_u_i_c_k_f_i_e_l_d. Sellaisen tekeminen itse ei ole kovin hankalaa, kun tässä riittää kaksiulotteinen mallinnus eikä algoritmin tarvitse olla tehokas.

      • Huutiukko

        Mihinkä tässä peräti Laplacea tarvitaan? thoyssa on laskenut mutkattomasti ja oikein merkitsemällä vaakasuorat voimakomponentit yhtäsuuriksi:

        mg tan(5 astetta) = q E missä E = U/d.


      • Huutiukko kirjoitti:

        Mihinkä tässä peräti Laplacea tarvitaan? thoyssa on laskenut mutkattomasti ja oikein merkitsemällä vaakasuorat voimakomponentit yhtäsuuriksi:

        mg tan(5 astetta) = q E missä E = U/d.

        Laplace liittyy vain ja ainoastaan levykondensaattorin sähkökentän ratkaisemiseen, jos siis jotakuta oikeasti kiinnostaa nähdä reunasta aiheutuvan kentän epähomogeenisuuden vähäisyys kaukana reunasta. Tasaista sähkökenttää käyttäen minäkin tuon voimatasapainon tietenkin ratkaisisin.


    • Suoran levykondensaattorin sisällä sähkökenttä on homogeeninen.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Minkälainen ihminen

      kaivattusi on?
      Ikävä
      137
      2404
    2. Sullahan oli ihan valtavat t...., nainen

      Aivan suunnattomat ja hyvin muodostuneet. Luulisi että olisit uskaltanut tehdä selvän aloitteen jos jotain haluat. Miksi
      Ikävä
      69
      2154
    3. Minkä ikäinen

      Kaivattusi on?.
      Ikävä
      102
      1956
    4. Mitä haluaisit sanoa

      kaivatullesi juuri nyt?
      Ikävä
      100
      1644
    5. Minkä näköinen

      Kaivattunne on?
      Ikävä
      70
      1615
    6. Kepun kansanedustaja Aittakumpu loikkasi persuihin!

      Purran hallitus saa lisävahvistuksen! Oppositiota taatusti kismittää! https://www.is.fi/politiikka/art-2000010774118.
      Maailman menoa
      325
      1319
    7. Miten sulla meni niin tunteisiin yksi mies?

      Hyvässä ja pahassa? Tähän voit tilittää, jos aavistat kuka minä olen.
      Ikävä
      98
      1291
    8. 342
      1224
    9. En halua puolustella valheitani

      jne jne... Olen ollut ihan sekaisin sinusta. Haluan vaan vastauksen haluatko minut vai et??? Vain yksi asia on totta ja
      Ikävä
      35
      939
    10. IS Viikonloppu 19.-20.10.2024

      2 ½ -tasoiseksi merkitty Kovis Arto Kuivaselta. Kiva ristikko, jonka vaikeustaso en mielestäni 2+. Pääkuvasta johdetut s
      Sanaristikot
      63
      936
    Aihe