mikä vikana, korkea t4v

stinaå

Minulla on todettu subkliininen vajaatoiminta ja lääkityksen kanssa arvot ovat olleet normaalit, t4v 14-16. Nyt hirvittävän stressin ja koko kevään kestäneen flunssasairastelun johdost on otettu kokeita, joissa ainoa iso muutos on t4v 24. Muut arvot viitteissään paitsi kolestoroli hiukan koholla 5,4 ja ldl 3,2 ja triglyt 2,1.

Allergiatestit ja d-vitamiinit normaalit. Mikä ihme tätä kehoa vaivaa? Olo on ahdistunut, väsynyt ja ylikierroksilla oleva ja kuitenkin paino nousee ja on turvotusta.

25

2953

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • mittauksiako.puuttuu

      > ... ainoa iso muutos on t4v 24. Muut arvot viitteissään ...

      Onko mitattu T3v? Jos oireet ovat hormonitasapainosta johtuvia, on T3v ainoa osoitus liikatoiminnasta. TSH on lääkityksen alettua melko merkityksetön.

      Toinen selitys heittelevälle ololle on Hashimoto. TPOab tai TyglAb yli viitteiden?
      Kolmas yleinen aiheuttaja on ferritiinin, B12:n, (D-vitamiinin,) folaatin vajaus.

      Kilpi-lehden 2-2016 ensimmäinen kilpparijuttu kertoo tapauksista, joissa mitään ei saatu selville, mutta Lio-lisäys korjasi olon. (Lehden s 19 juttu on mainio tietopaketti.)

    • Lääkkeen.titraus

      Oliko TSH laskenut kun et siitä maininnut mitään? Yleensä kun T4V nousee niin TSH laskee. Millainen lääkitys sinulla on? Itsellänikin monen vuoden vajaatoimintalääkityksen jälkeen oli T4V oli yllättäen 20,8 ja TSH 0,90. Mutta eikös tilannetta voi korjata vähetämällä Thyroxin-lääkitystä? Luulisi ainakin että jos saa liikaa kilpirauhashormonia tablettien muodossa, niin sitä vähentämällä voisi asia korjaantua. En ole vielä käynyt lääkärillä kun pari päivää sitten vasta kävin labrassa ja totesin T4V:n nousseen. Olen ottanut eilenkin vain puolikkaan eli 50ug Thyroxinia.

      En tiedä johtuuko kilpirauhasesta kun eilen päivällä meni koko maailma ihan sekaisin silmissä eli kieroon veti silmät. Palautui kyllä kun laitoin silmät kiinni ja menin makuulleni. SYdän tykytti aika lailla mutta kyllähän se säikähtäminmenkin laittoi tykyttämään. Tosi pelottavan tuntuinen sellainen kohtaus, jos saisi vaikka pyörällä tai autolla ajaessa. En ajele autolla mutta pyörällä kylläkin.

    • T4v_yli_20

      "Jotkut harvat potilaat tarvitsevat tyroksiiniannoksia, joilla T4V:kin on lievästi viitealueen yläpuolella, mutta T3V:n pitää aina pysyä viitteissä." Sanoo prof Välimäki s. 4:
      http://www.kilpirauhasliitto.fi/julkaisut/kilpi_2015_2.pdf

      Anthony Toft kertoo joskus antavansa nousta 24...28:aan! T3v:tä tarkkailee.

    • maallikkojakaaskeidaa

      Mene keskustelemaan oireistasi lääkärin kanssa, Älä tuhlaa energiaasi tänne. Täältä saa vain häiriköiden sekavaa höpinää ja propagandaa; maallikot leikkivät asiantuntijaa.

      • Professoreja

        Mitä höpiset? Edellisessä viestissä mainitut Matti Välimäki ja Anthony Toft ovat molemmat professoreja. Oletko kuullut mikä professori on? Se on sellainen korkea tieteellinen arvonimi, ja professoreja kannattaa siteerata. Me siteeraamme professoreja. Sinä höpiset omiasi. Vissi ero.


      • maallikkojakaaskeidaa
        Professoreja kirjoitti:

        Mitä höpiset? Edellisessä viestissä mainitut Matti Välimäki ja Anthony Toft ovat molemmat professoreja. Oletko kuullut mikä professori on? Se on sellainen korkea tieteellinen arvonimi, ja professoreja kannattaa siteerata. Me siteeraamme professoreja. Sinä höpiset omiasi. Vissi ero.

        Siteeraa sinä ketä tahdot. Oireilevan ihmisen on kuitenkin syytä varata aika lääkärille.
        On voimien tuhlausta etsiä näiltä sivuilta ratkaisuja sairauksiin. Ketä sinä tarkoitat "meillä"?
        On aina vaarallista, kun maallikko alkaa leikkiä asiantuntijaa.


      • paha-tietovaje

        On aina vaarallista kun joku maallikko yksittäistapausta yleistäen hölisee hassuja. Hölisijöitäkin täällä on mutta keskimäärin tietämisen taso on yllättävän hyvä.

        Kilpirauhasen vajaatoimintapotilaiden on valitettavasti aivosumusta ja lamauttavasta väsymyksestä huolimatta itse otettava asioista selvää, koska lääkärien tietotaso on nollaviivan tuntumassa. Joskus viivan minuspuolella.

        22 tuhannesta lääkäristä pitää vaivalloisesti etsiä ne yksi tai kaksi tuhannesta, jotka oikeasti ymmärtävät asioita. Endokrinologeista vain Ilvesmäki ja Välimäki. Sisätautilääkäreistä sentään useampi. Kaksi parasta tietämääni ovat yleislääkäreitä, jotka omasta mielenkiinnostaan ovat keränneet tietoa.

        Tietoa voi yksittäinen henkilö tai potilasyhdistys kerätä a) tutkimuksista ja b) laajan potilasjoukon kokemuksista. Parasta näyttöä on se, että on saatu potilas oireettomaksi.


      • Esa.sentään.oppii

        > Sisätautilääkäreistä sentään useampi.

        Näistä mielenkiintoinen on Thyroxin-liiton Thyroxin-Esa.
        Oikein leuat loksahtivat kun Orlandon-kongressiraportissa kertoi muidenkin lääkäreiden huomanneen T3-lisän hurjasti parantaneen hoitotuloksia. Sittemmin vielä selosti paria potilastapausta, joissa tutkimuksissa ei selvinnyt mitään, mutta "viimeisenä oljenkortena" käytetty T3-lisä poisti oireet.

        Tällainen tosiasioiden tunnustaminen on harvinaista. (Toisena esimerkkinä voi mainita täällä pari vuotta sitten kirjoitelleen sisätautilääkärin.)


    • vajaatoimintainen

      Tämän palstan pilaa nämä jatkuvasti palstaa päivystävät joilla on muutama vakiovastaus
      jonka he laittavat jokaisen aloittajan ongelmaan.Vakiovastaukset tunnistaa myös siitä että ne tulee yleensä aina ensimmäisinä.He kuvittelevat että jokaisen aloittajan jokainen oire johtuu liian vähäisestä lääkityksestä tai jonkin hivenaineen tai vitamiinin puutteesta.
      On varmaan kiva leikkiä lääkäriä mutta moni saattaa ottaa todesta ja lähteä mittauttamaan aivan turhaan jotakin arvoa.
      Aloituksissa on yleensä niin niukasti tietoa ettei edes nämä vakiovastauksissa paljon siteeratut professorit pystyisi neuvomaan aloittajia lääkityksessä tai näytteiden otossa mutta palstan leikkilääkärit kehoittaa mittauttamaan tiettyjä arvoja,nostamaan lääkkeen määrää tai vaihtamaan lääkitystä.

    • maallikkojakaaskeidaa

      Keskustelu on aina hyvä juttu. Tällainen palsta ei kuitenkaan ole sairaan ihmisen hoitopaikka. Maallikot puuttuvat diagnostiikkaan ja lääkitykseen vaikka sitä saa tehdä ainoastaan lääkäri potilaalle, jonka hän tuntee henkilökohtaisesti. Ei minkään alan professorikaan saa täällä jakaa hoitosuosituksia ventovieraille. Sellaiset tapaukset tulee ilmoittaa valvoville viranomaisille.

      • Self-medication

      • maallikkojakaaskeidaa
        Self-medication kirjoitti:

        Alapa seurata ThyroidUK:n palstaa. "Self-medication" sielläkin kova sana kun lääkärit eivät myönnä tai ymmärrä tosiasioita.
        https://healthunlocked.com/thyroiduk/posts

        Seuraa sinä itse vaan. Ei se potaska ole sen jalompaan englanniksikaan. Me lääkärit ymmärrämme seurata päivitettyä lääketieteellistä kirjallisuutta, hoidamme potilaita yleisesti hyväksyttyjen periaatteiden mukaisesti omissa organisaatioissamme, emme keskustelupalstoilla.


      • teillä_70-luvun_päivitys

        Säälittävää teillä osaamattomilla endoilla tuo pula potilaista.
        On aikaa päivystää nettipalstoilla.
        Miksei kelpaa seurata esim. Biancon tutkimusryhmän tuloksia.
        Voisi aloittaa vaikka medscape 870924 -artikkelilla.

        Annals of Internal Medicine 2016;164:50-56 taitaa ylittää lukutaitonne rajat?


      • maallikkojakaaskeidaa
        teillä_70-luvun_päivitys kirjoitti:

        Säälittävää teillä osaamattomilla endoilla tuo pula potilaista.
        On aikaa päivystää nettipalstoilla.
        Miksei kelpaa seurata esim. Biancon tutkimusryhmän tuloksia.
        Voisi aloittaa vaikka medscape 870924 -artikkelilla.

        Annals of Internal Medicine 2016;164:50-56 taitaa ylittää lukutaitonne rajat?

        Jännä ilmiö tuo viisaampana esiintyminen. Heitellään lehtiosoitteita ja linkkejä niin kuin millä tahansa huuhaa-palstalla. Lähinnä kyllä naurattaa tämmöinen.


    • ferritiini_ymt

      >> ... kuvittelevat että jokaisen aloittajan jokainen oire johtuu liian vähäisestä lääkityksestä tai jonkin hivenaineen tai vitamiinin puutteesta. <<

      Joku tiedoiltaan nollatasoisia suomi-endoja puolustava lääkäri tässä lainauksessa yrittää mitätöidä ferritiinin, B12:n, D-vitamiinin ja folaatin melko usein esiintyvän vajauksen oireita aiheuttavan vaikutuksen vaikka se on jopa heikkotasoisuudestaan kuuluisien brittiendojenkin listalla kohdassa "Nutrition"
      https://drive.google.com/open?id=0B94Wq-KMIhMVaHFqYXBuN1UzR296eVlyTkxiVlJCdmZueWlB

      Tässä kohdassa ei netin muutoin hyvä vertaistukikaan saa ihan täysiä pisteita, kun vuosien ajan on ehdottanut B12-puutosta ensisijaisesksi oireidenaiheuttajaksi.

      Viime syksynä oli parikin lehtikirjoitusta, joiden mukaan FERRITIININ vajaus olisi yleisempi kuin varsinainen vajaatoiminta. Tätä väitettä sentään ei ole Kilpi 1-2015 sivun 25 kirjoituksessa:
      http://www.kilpirauhasliitto.fi/julkaisut/kilpi_2015_1.pdf

      Apropos alilääkitys: tämä oli tv-ohjelmassa 2.5.2014 professori Välimäen ykkösehdotus oireiden postamiseksi.
      https://www.youtube.com/watch?v=LSjBU7Ovtl0

      • aswelldoctor

        Yllä oleva sekava kirjallinen esitys ei lisää kenenkään täysjärkisen tietämystä mistään asiasta.
        Kyllä kannattaisi jättää teoreettinen spekulaatio sikseen, koska kykyä siihen ei selvästikään ole.


      • in-finnish

        Luku- ja kielitaidoltaan heikommat voivat etsiä netistä KILPI-lehden 2/2016 ja lukea sivun 19. Siis vain yhden sivun. Siis ihan suomeksi.


    • tietoa-tulee-koko-ajan

      Viimeisimmät kommentit kuuluisivat ketjuun FIASKO-ENDOKRINOLOGIA, mutta hyvä että ylipäätään jossain keskustellaan endokrinologian valtavirran järkyttävästä jälkeenjääneisyydestä. "Beyond belief" sanoi tunnettu eurooppalainen tutkija taas viime viikolla.

      Ensisijaisesti epätyypiilisten vajisten heikot hoitotulokset pakottivat paneutumaan asioihin syksyllä 2014. Nyt alle kolme vuotta myöhemmin on eräänä ihmettelyn aiheena näinä parina vuonna kertyneen uuden tiedon valtava määrä. Myös perusvajiksen hoidon perusta osoittautui heikoksi.

      Lääketieteessä hyödyllisiä tiedonmuruja kertyy jatkuvasti eri puolilla, mutta kaksi vahvaa tutkimustiimiä erottuvat edukseen, professori Antonio Biancon ja professori Rudolf Hoermannin ryhmät. Millähän vuosikymmenella tulokset näkyvät Suomessa?

      Seuraava lupaava tarkkailtava on saksalainen hanke Thyroid Trans Act. Lähtökohdat lupaavan rehelliset: miksi nykyiset diagnoosit ja biomarkkerit ovat niin perinpohjaisesti (kaunistellen sanottuna) "päin pyllyä"?

    • UUssairas

      Eikö tällä palstalla jokainen sairastunut ole tavallaan asiantuntija. Kun ihminen kertoo omista kokemuksistaan ja tuloksistaan, hän on asiantuntija omassa elämässään ja hyödyntää muita kokemuksillaan.

    • Aloittaja_

      No, kokeita on otettu ja vasta-aineet yli 1300' eli kilpirauhasen tulehdus. Verkokeissa ei ole tulehdukseen viittaavaa. Tyroksiini jätetty nyt kokonaan pois. Ensi viikolla ultra ja uudet mittaukset muutaman viikon kuluttua. Stressaa ja väsyttää:(

      • autoimmuunityreoidiitti

        TPOab siis mittauslaitteen ylärajan 1300 ylittävä.
        Neuvottiinko perustavanlaatuiset vastatoimet: tiukka gluteenittomuus ja 200ug seleeniä.
        Tyroksiini auttaa sitä kautta, että TSH:n alentuessa kilpparin toiminta alenee, jolloin autoimmuunihyökkäykset lieventyvät.


      • parantumatonko

        Tuttu Jyväskykylässä sai näitä ">1300" tuloksia kunnes tarttui toimeen.
        Aika kummallista että meni alle 200:n, kovasti yli viitteen sekin, mutta vakioväite on että mitään ei olisi tehtävissä?


      • parantumatonko

        Tuttu Jyväskykylässä sai näitä ">1300" tuloksia kunnes tarttui toimeen.
        Aika kummallista että meni alle 200:n, kovasti yli viitteen sekin, mutta vakioväite on että mitään ei olisi tehtävissä?


      • parantumatonko

        Tuttu Jyväskykylässä sai näitä ">1300" tuloksia kunnes tarttui toimeen.
        Aika kummallista että meni alle 200:n, kovasti yli viitteen sekin, mutta vakioväite on että mitään ei olisi tehtävissä?


    • Aloittaja_

      Ei tullut ohjeita lisäravinteista tai ruokavaliosta. Olen huomannut, että gluteiini turvottaa kehoa kauttaaltaan, ja pyrkinyt välttämään sitä. Seleenin saantia on tosiaan varmaan hyvä lisätä. Kiitos neuvoista.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Suomalaisia naisia lennätetään seksimatkoille

      https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/1f5f5e20-8c36-4907-9640-8e0c3b017c5a Gambia on jo vuosia ollut yhtä kuin munanhaku ma
      Maailman menoa
      258
      2366
    2. Paras olisi vain unohtaa

      Tuleekohan tähän meidän tilanteeseen ikinä mitään selvyyttä. Epätoivo iskee taas, enkä jaksaisi enää odottaa. Kohta lop
      Ikävä
      81
      2075
    3. Voisitko laittaa

      Nimesi ensimmäisen ja kaksi viimeistä kirjainta tähän?
      Ikävä
      98
      1790
    4. Mietitikö nainen koskaan

      Miksi me ollaan päädytty tähän pisteeseen. Lähestmistapaa ei ole. Tarvitaanko me oikeasti enää tätä.
      Ikävä
      115
      1629
    5. Nämä kaikki alla olevat aloitukset on saman naisen aloituksia

      Kuinka paljon täytyy vintissä viheltää että esiintyy välillä jopa miehenä, ja sitten itse vastailee omiin kysymyksiinsä?
      Ikävä
      169
      1191
    6. huono omatunto

      johtuu siitä, että minulla on tunteita sinua kohtaan. Se vaikuttaa asiaan. Kaipasin sinua tänäänkin.
      Ikävä
      65
      1190
    7. Onnistuit sohaisemaan mua

      Kaikkein herkimpään kohtaan ja kyseenalaistamaan mun luottamuksellisuuden. Kun sitä ei ole niin ei ole mitään muutakaan
      Ikävä
      65
      1042
    8. Mitä kaipaat

      Usein elämässäsi
      Ikävä
      115
      1036
    9. Olisi hauska tietää

      Koska huomasit pitäväsi minusta? Itse taisin ihastua sinuun heti silloin kun tavattiin ensimmäistä kertaa. Miehelle, jon
      Ikävä
      60
      1026
    10. Päätin juuri että

      En odota että meidän välillä enää tapahtuisi mitään. Tämä on aivan liian monimutkaista ja kyllä sinäkin olisit joskus mi
      Ikävä
      33
      1023
    Aihe