Profurl rullalaite jumittaa

Vappari

Veneeni kohtalaisen vanha Profurl B29 rullalaite on alkanut jumittaa sekä avattessa että suljettaessa. Yhtenä vaihtoehtona ongelmalle sain kommentin, että profiili on pudonnut rullaosan sisään ja hankaa vanttiruuviin. Näin ei ollut kuitenkaan tapahtunut. Myös rullalaitteen yläpää näyttäisi olevan kunnossa. Nostin ei kierry profiilin ympäri.
Onko jollakin kokemuksia samanlaisesta ongelmasta ja myös ratkaisua siihen?

9

1206

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Seppomartti

      Ainakin leikarit eli fallissa kiinni oleva pyörivä sylinteri muuttuu ajan mukana kitkaiseksi. Kannattaa verrata uuteen ja tarvittaessa vaihtaa. Foilin mutka, mikä syntyy esim. jos yöllä toinen spinnufalli on vedetty yli, aiheuttaa staagia vasten hangatessa kitkaa. Se on yleensä epätasainen " nytkyttävä".. Furlerin rullan laakerit ovat likaantuneet, muovisia torlonkuulia? Mantågin tolpissa olevat reivausköyden pykkuplokit eivär pyöri.. siinä muutamia kohteita. Käsillä liikuttelrmalla selviää paremmin kuin arpomalla

      • Vappari

        Kiitos kommenteista. Kun ottaa purjeen pois ja pyörittää rullalaitetta käsipelillä sen juuresta, niin se "tarttuu" jossakin kohtaa kiinni. Kun pyöräyttää vähän takaisin päin ja jatkaa pyörittämistä, niin pyörittäminen onnistuu, kunnes tarttuu taas kiinni.
        Mahtaisiko etustaagissa olla jotakin "rispaantumista"?
        Minulla ei ole kokemusta rullalaitteen asentamisesta/purkamisesta. Pitääkö laitteen purkaminen aloittaa ylhäältä? Näyttäisi, että ei tule alakautta pois.
        Profurlin ohjekirjan mukaan suljettu laakeri ei tarvitse huoltoa.


      • Seppomartti

        Suljettuja laakereita ei voi eikä saa huolta muttei ne ole ikuisia. Jäykistyvät liasta ja kuulalaakerit voivat hajota. Jos kitka on epäjatkuvaa niin ajatus kallistuu kieroo foiliin. Jos staagista on säie poikki on se heti vaihdettava. Samoin kannattaa vaihtaa ehjäkin 10v tai 40000mpk jälkeen.
        Furlerit ovat ihmisen kokoamia ja ne saa yleensä alhaalta puretuksi. Voi myös vetää fallit keulaan maston tueksi ja laskea koko systeemi laiturille purkamista varten. Kerran olen onnistunut vetämään uuden staagin purkamatta. Toisella foililla ei onnistunut vaan kainki oli purettava. 10v vanhan laitteen rosterirjuveista 50% oli niin tiukkaan hapettuneet alumiiniin kiinni, ettei auennut puhalluslampullakaan vaan oli porattava pois , mikä on hieman temppu sekin.
        Työn iloa!


      • Vappari

        Kiitoksia kommenteista.
        Taitaa olla hommia tiedossa. Vene on ollut meillä 7 vuotta ja olettaisin, että staagi on yli 1o vuotta vanha. Joitakin ruuveja alapäästä jo availinkin ja yksi niin kiinni, että ei auennut millään.
        Ei muuta kuin purkuhommiin.

        Hyvää Juhannusta ja kesän jatkoa.


      • seppomartti

        Osta pieni nestekaasulla toimiva puhalluslamppu ja ruuvien seutu kuumaksi. Auttaa, etenkin jos kokoaja on käyttänyt lukitetta..
        Juhannus taitaa olla pohjoismainen juhla, tuskin Azoreilla havittavissa.


    • Sadvagra

      Kuvaus siitä että tarttuu kiinni pyöritettäessä ja vapautuu toiseen suuntaan kuulostaa ihan samalta, miten minun skuuttitalja hajosi. Laakerin kuula tai sen ura oli niin kärsinyt, että kuula kiilautui aina jumiin ja vapautui vain kääntämällä takaisin. En ole keularullaa purkanut, mutta tuon perusteella veikkaisin jotain laakereista.

    • Anonyymi

      Vanhaan viestiin kommentti. Mulla saman mallinen laite joka nyt on Profurlin korjaamolla takuun piikkiin. Yks asiantuntija sanoi, että noissa on muovilaakerit, jotka turpoaa ja jumi johtuisi siitä. Toinen asiantuntija sanoi, että on hiilikuitulaakerit, jotka ei aiheuta ongelmaa. Myös tuo foilin putoaminen tuli esiin mutta siitä ei myöskään ollut kyse. Kuitenkin rulla oli pahasti kitkainen ja pyöri huonosti. Vein Maritimille takuuhuoltoon ja he testasivat ja väittivät toimivan oikein, kuitenkin lähettivät Profurlille korjattavaksi, kun kerroin käyttökokemukista. Olikin vanha laite. Ostin 2017 uutena ja laite oli numerosarjan perusteella valmistettu 2002 ja tuo malli on poistunut valmistuksesta jo 2007.

    • Anonyymi

      Mulla teki Furlexin rulla saman tempun ja tietenkin ahtaassa paikassa juuri, kun tuuli koveni yllättäen oikein todella.
      Siinä koheltaessa tietenkin sattui näyttävä broachaaminen ja kaikki kamat ja ihmiset lentelivät, purjeet hakkasivat, puomi heilui ja kaaos oli kutakuinkin täydellinen.

      Lopulta saatiin pudotettua purje ja päästiin aikanaan turvallisesti (??) rantaan.

      Kyseinen rullalaite lensi romikseen ja hommasin Harkenin rullan.
      Sillä on nyt menty kaksi kesää, kestoiästä ei ole tietoa. Mutta ainakin toimii.

    • Anonyymi

      Minulla rulla toimi takertelevasti ja vaati kovan voiman. Purin rullan osiin ja totesin laakerin olevan huono. Uusi laakeri sisään niin huomasin että sisäholkki menee vielä hieman vinoon kelattaessa. Ratkaisuksi laitoin vielä toisen laakerin jota alunperin ei siellä ollut. Lisälaakeri on ilman lukitusrengasta mutta pysyi paikallaan ainankin yhden kesän. Kahdella laakerilla toiminta parani huomattavasti. Minun Profurl on ehkä Classic malli, sellainen kellertävän vihreä. Laakerit jotka laitoin ovat 61808-2RS1 Akseli 40, ulko 52 leveys 7 .

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      78
      1805
    2. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      18
      1689
    3. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      16
      1504
    4. 50+ naiset kyl

      Lemottaa sillille mut myös niitte kaka lemottaa pahlle ku kävin naiste veskis nuuhiin
      Ikävä
      19
      1193
    5. En voi sille mitään

      Tulen niin pahalle tuulelle tästä paikasta nykyisin. Nähnyt ja lukenut jo kaiken ja teidän juttu on samaa illasta toisee
      Ikävä
      12
      1184
    6. Välitän sinusta mies

      Kaikki mitä yritin kertoa tänään ei mennyt ihan putkeen..Joka jäi jälkeenpäin ajateltuna suoraan sanottuna harmittaa aiv
      Työpaikkaromanssit
      6
      1172
    7. hieman diabetes...

      Kävin eilen kaverin kanssa keskusapteekissa kun on muutama kuukausi sitten tullut suomesta ja oli diabetes insuliinit lo
      Pattaya
      12
      1136
    8. Annetaanko olla vaan

      Siinä se, tavallaan kysymys ja toteamuskin. Niin turhaa, niin rikkovaa. On niin äärettömän tärkeä, ja rakas olo.. N
      Ikävä
      29
      1121
    9. Miten joku voi käyttää koko elämänsä

      siihen että nostelee täällä vanhoja ketjuja ja troIIaa niihin jotain linkkiä mitä kukaan ei avaa? Ihmisellä ei ole mitää
      Tunteet
      6
      1119
    10. Pakkoruotsi on leikkikieli, jota ei ole tarkoituskaan osata

      Pakkoruotsi on leikkikieli. Ennen leikkikieltä sanottiin siansaksaksi, sitten keksittiin tilalle pakkoruotsi. Pakkoruot
      Kielipolitiikka
      7
      1104
    Aihe