En kykene ahdistukselta enää kouluun.

15vuotias

Olen peruskoulua käyvä tyttö. Talvella 2017 alkoi lähes sietämätön ahdistus koulunkäyntiä kohtaan. Valvoin öitä peräkkäin ja menin tunninkin yöunilla kouluun. En pystynyt nukkua, sillä nukkuminen ahdisti ja se, että joudun mennä seuraavana päivänä taas kouluun. Aamusin ensimmäiseksi herättyäni alkoi kauhea ahdistus, ja siinä meikatessani itkin samalla ja oksetti johtuen ahdistuksesta. Päivääkään ei ollut, jolloin en olisi ollut ahdistunut. Itkin joka päivä ahdistusta, ja välillä meinasin lähteä koulusta kesken päivän - pari kertaa kövi niin kun alkoi ahdistaa sietämättömästi. Kesäloma alkoi, mutta jokaikinen aamu ensimmäisenä herättyäni alkaa ahdistaa ajatus siitä, että syksyllä kouluun takaisin, enkä tule kykenemään enää kouluun. Olen henkisesti niin loppu ahdistuksesta että en jaksa enää huolehtia ottaa joka päivä lääkkeitäni (lääkkeet eivät liity mielenterveydelliseen häiriöön) ahdistuneisuuden lisäksi epäilen mahdollista paniikkihäiriötä, kaupassa en pysty käymään yksin ilman että hikoilisin älyttömästi, meinaisin pyörtyä, unohtaisin hengittää tai tuntisin pahaa oloa. Vanhempieni/kavereideni kanssa ollessa olen tosi hermostunut ollessamme isommassa kaupassa.
En ole puhunut koko ahdistuksesta kenellekkään, enkä tiedä miten puhua esim. Vanhemmilleni, heillä kun on muita huolia muiden läheisten suhteen. En vain jaksa enää elää ja olla tämän helvetillisen jokapäiväisen ahdistuksen kanssa. Ja mitä muita vaihtoehtoja kuin mennä kouluun? Sillä tiedän että koulujen alettua en sinne kykene enää.

20

1280

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • vinkkinavaa

      Parempi ois mennä lääkärille

    • repajokunen

      Kerro kuitenkin vanhemmillesi, heidän kuuluu tietää ja he ihan varmasti haluavat tietää.
      Vanhemmat on lapsia varten. Lasten ei kuulu ottaa vanhempien huolia harteilleen.
      Mikä sinun ahdistuksesi aiheuttaa ? Voisiko syyhyn vaikuttaa mitenkään ?
      Voisiko asioita, joista ahdistut muuttaa mitenkään paremmaksi ?

    • 15vuotias

      Lähes ainoa syy on koulunkäynti

    • Asiatjarjestuu

      Tytär kärsi samoista ongelmista ja laitettiin kotikouluun.

    • repajokunen

      Mikä siellä koulussa on niin ylivoimaisen ongelmallista, ettet pystyisi menemään enää ?

    • parempihuominen

      Ahdistukseen ja paniikkihäiriöön on olemassa lääkkeet, mutta mielestäni tilanteesi vaatisi purkamista jonkun terapeutin kanssa. Puhu vanhemmillesi asiasta ja pyydä heitä tilaamaan lääkäri esim. terveyskeskus tai sitten yksityislääkäri, joka auttaa asiassa eteenpäin. Jos nyt et hoida tilannetta, se vain pahenee. Murrosikä on vaikeaa jo muutenkin siis ilman ahdistuneisuushäiriötä.

    • 15vuotias

      Väenpaljous ja yksinkert. kaikki aineet... ja siellä olo

    • Ahditusksen paheneminen voi johtua myös lääkkeistä. Bentsoja ei kannata syödä missään nimessä tai lopettaa niiden syöminen ohjeitusten mukaisesti jos on aloittanut

    • repajokunen

      Onkohan sinun itseluottamuksesi jostain syystä romahtanut tai mikä asia on vienyt henkisen tasapainosi, kun tunnet ahdistusta ja pelkoakin ehkä ?
      Ahdistuksesi alkoi talvella 2017. Mitä silloin oikein tapahtui ? Tai vähän ennen ?
      Olisiko silloisessa tilanteessa jotain, minkä selvittäminen/miettiminen auttaisi pois ahdistuksesta.

      • 15vuotias

        Ei mitään ihmeellistä, mutta yhtäkkiä syksyllä ja alkutalvesta kivalta tuntunut koulu, mihin oli kiva lähteä, muuttui painajaiseksi kun jouduin taistelemaan kouluahdistuksen kanssa - melkein tuhannen hengen koulussa


    • repajokunen

      Siis vaihdoitko ehkä koulua ? Vai miksi se sama suuri koulu alkoi siunua yht'äkkiä ahdistaa ?
      Tapahtuiko kaveruussuhteissa jotain ?

    • selviätkyllä

      Repajokunen saattaa olla oikeilla jäljillä. Mutta voi olla, että se aiheuttaja on tapahtunut jo jonkin aikaa ennen ahdistusta, se voi tulla viiveelläkin. Tiedän kokemuksesta. Mainitsit että vanhempasi ovat huolissaan jostain läheisestänne, sekin voi liittyä ehkä asiaan. Terapia voisi olla hyvä. Ahdistukseen on lääkkeitä, niitä voi varovaisesti kokeilla. Luontaistuotteetkin voivat auttaa, esimerkiksi valeriaana, mutta olisi suositeltavaa kysyä joltain asiantuntijalta voiko sitä alaikäinen ottaa kun se on kolmiolääke.

      Ahdistuksen pelkokin saattaa ruokkia kehää. Joka tapauksessa, peruskoulun sinä saat kyllä suoritettua, älä siitä huoli. Vaihtoehtoja on monia. Jopa aikuisille järjestetään paikkoja, missä suorittaa peruskoulu loppuun jos jostain syystä se on jäänyt kesken. Mutta syrjäytymisen välttämiseksi on tärkeää, että pysyt rutiineissa. Koulun kanssa kannattaa puhua olisiko heillä järjestää välillä vaikka pienemmässä ryhmässä, erityisopetuksessa joitain tunteja. Kotikoulukin voi olla mahdollinen. Puhu vanhempiesi kanssa, varaa aika lääkärille ja puhu koulussa opettajalle/rehtorille tai pyydä vanhempiasi puhumaan asiasta.

    • minnu_

      1. Kumma kyllä sitä muistaa, miten hirveätä elämä oli 15-vuotiaana plus/minus. Lohdutukseksi voi sanoa tosiasian, että vaikka se sinulle tuntuu että kyseessä on koko elämä, myöhemmin et jaksa edes vaivautua muistelemaan kokemiasi hirvityksiä. Vertaa, kun 3-vuotiaalta ottaa pois lelun, se on kamala asia. 6-vuotiaana lapsi ei viitsi enää edes muistella koko asiaa. - Outoa kyllä, sama pätee mielestäni aika moneen asiaan. Ei kannata alkaa pyörittämään sitä levyä päässä, se käy harjoituksesta. Mitä vahvistat, se vahvistuu. Ihan oikeasti, yritä väen vängällä alkaa tekemään jotain muuta. Aloita seur. harjoituksella. 1) ota jokin esine käteesi. Esim kynä. Keskity tarkastelemaan kynää. 2) Vie kynä johonkin paikkaan kodissa. Vaikka keittiön työtasolle. Keskity asiaan täysillä. 3) Sen jälkeen vie kynä johonkin aivan toiseen paikkaan, vaikka eteisen lattialle. - Teet jonkin ikaa tätä harjoitusta, ja huomaat että voit paremmin. Olet saanut katkaistua ajatuksen ja tunteiden kehän aivoissasi (neurologinen juttu). Ahdistuksesi liittyy useimiten johonkin ajatukseen. Tätä ajatusta seuraa tunne. Ahdistus?

      2. Hae nyt HETIulkopuoliselta ihmiseltä apua. Mene terveyskeskukseen, varaa aika lääkärille. Kerro asiasta lääkärille. Hän järjestää sinulle keskusteluapua.

      3. Sinun on hyvä pyöräillä ja tehdä pieniä kävelylenkkejä. Jos jäät kotiin vahtikoiran lailla vahtimaan pahaa oloasi, se vain pahenee. Se on sama kuin laittaisit kattilallisen vettä liedelle ja lieden päälle. - Totta kai vesi alkaa poreilemaan ja kiehumaan. Älä edes laita kattilaa liedelle. ala tekemään jotain muuta vaikka väkisin. Tee tuo harjoitus.

      4. Tärkeintä on nyt että menet terv keskukseen ja varaat lääkärin. Voit jopa mennä päivystykseen.

      Usko pois, maailmasi ei tähän kaadu vaikka se siltä tuntuukin. Koulusikin saat suoritettua. TÄRKEINTÄ on nyt että haet tukea ja apua ulkopuoliselta ihmiseltä. Terv keskus, läkäri ja kerrot asiasi.

    • LEPPIS10

      Mulla toi sama on ollu kai vuodesta 2014.

      Nyt olen ammatillisessa koulutuksessa ja pahenee vain. Olisi pakko päästä läpi

    • ojjei

      Siinä ei ole mitään väärää että ahdistaa. Paras mitä voit tehdä on puhua siitä avoimesti niille jotka kuuntelevat ja ottavat sinun asiasi vakavasti. Voi olla etteivät vanhemmat sitä ymmärrä etkä voi ehkä puhua heille. Itse kärsin ylä asteella kovasta ahdistuksesta myös. Se vain tuli jostain ja aloin jännittämään kaikkia ennen tavallisia asioita. Se oli erittäin raskasta aikaa. Jokin itsessäni oli siis muuttunut, tai ajatustapani olivat "vinoutuneet". Siitä ajasta on jo 20 vuotta... Olisipa silloin ymmärretty noita asioita paremmin. Silloin ei edes tiedetty erityisherkkyydestä tms... Se on hoidettavissa terapialla, mutta terapeutille/psykologille pitää puhua sitten rehellisesti. Voi olla että tuntuu hankalalta kertoa "heikkoudesta", mutta jos se korjataan niin siitä voi tulla jopa vahvuuskin!

      Mene siis puhumaan psykologille. Terapia harjoitukset ja keskustelut ovat paras apu siihen. Tunnet varmaan olevasi niin yksin sen asian kanssa... Sitten helpottaa kun tajuat ette ole ainoa, vaan kokemasi on aivan ymmärrettävää ja luonnollista. Olet juuri sen ikäinen että tuollaiset ongelmat tulevat siinä iässä esiin eikä niissä ole mitään hävettävää olipa ne aivan mitä tahansa niin niitä on lukemattomilla muillakin!

      • jatkoaäskeiseen

        Lisään vielä että koska ahdistuksesi nimeomaan haittaa koulussa käyntiäsi, niin se on erittäin pätevä ja painava syy ja psykologi ottaa ongelmasi vakavasti. Kannattaa sanoa että muuten haittaa koulun käyntiä. Jos et hoida sitä voi olla että jättäydyt turhaan pelkän tunteen vuoksi pois koulutuksesta. Ja me aikuiset kyllä muistamme että SE ON rankkaa aikaa...


    • parempaakohti

      hyviä neuvoja olet jo täältä saanu, samaa neuvon minäkin. Puhu jollekkin, ainakin omille vanhemmillesi jotenkin vaikka vaikeaa se olisi. Lisäksi esim. kouluterveydenhoitajalle? Lääkärille? Se jo auttaa kun tietää mitä ahdistus on, miten sitä voisi helpottaa, esimerkiksi lääkkeet ja itsehoito. Itsehoitoa suosittelen ennenkuin lääkkeitä kokeilee. Sun tapauksessa se on koulu joka ahdistaa, joten siihen pitäisi saada ratkaisu. Pystytkö vaihtamaan koulua? vai mikä siellä ahdistaa? Onko se oppiminen, ympäristö (koulukaverit), tunnelma? Pystytkö saamaan esimerkiksi yksilö opetusta rauhallisessa paikassa? Ite olin aikoinaan ns. "klinikassa" jossa meitä oli tosiaan vain 4 opiskelemassa. Isommissa kouluissa ainakin luulisi olevan tälläistä, jos on oppimisvaikeuksia ym.

      Tsemppiä!!! Muista kukaan ei ole kuollut ahdistukseen/paniikkihäiriöön ;) Itelläni helpotti paljon ku tiesin mistä on kyse. Olen altistanut itseni kaupassa käynnille ym. Aluksi luulin kuolevani sinne kauppakeskukseen.

    • aikuislukioooooo

      Ota selvää onko kaupungissasi esim. aikuislukiota! Tiedän että monessa aikuislukiossa järjestetään myös peruskouluopetusta, ja porukkaa käy aikuislukiossa ehkä hieman vähemmän ja opintoja voi tehdä omaan tahtiin.

      Itse vaihdoin päivälukion loppupuolella aikuislukioon kun koulunkäynistä johtuva ahdistus kävi ylitsepääsemättömäksi päivälukiossa. Ehkä elämäni paras päätös!

      • YhteiseenHyväänTarkoit

        Itsekin kävin aikoinaan lukion loppuun aikuislukiossa kun oli puolet vähemmän oppitunteja ja kurssejakin vähemmän. Sielläkin tosin ahdisti koska olin siihen aikaan jokseenkin neuroottinen, mikä on tyypillistä monille nuorille aikuisille siinä iässä. Monesti jostain pikkuasiasta voi tulla päähänpinttymä jonka ympärillä sitten pyörii koko elämä (niissä tilanteissa). Parasta olisi kun olisi laverrellut häpeilemättä kaiken psykiatrille. Miksi kärsiä turhaan?


    • Feeniksin_kyynel

    Ketjusta on poistettu 4 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tällä kertaa Marinia kadehtii Minäminä Päivärinta

      Kokoomuksen tyhjäntoimittelija itkeä tuhertaa, kun kansainvälinen superstaramme ei leiki hänen kanssaan. Oikean puoluee
      Maailman menoa
      429
      1906
    2. Miksi jollain jää "talvi päälle"

      Huvittaa kastoa ullkona jotain vahempaa äijää joka pukeutuu edelleen kun olisi +5 astetta lämmittä vaikka on helle keli
      Maailman menoa
      198
      1593
    3. Minua itkettää tämä tilanne

      Meidän pitäisi jutella. Eikö niin? Miehelle.
      Ikävä
      109
      1441
    4. Miksi koulut pakottavat

      Lapset uimaan sekaryhmänä? Murrosikäiset tunnetusti häpeilevät vartalossa tapahtuvia muutoksia. Tulee turhia poissaoloja
      Maailman menoa
      179
      1423
    5. Mitkä oli suurimmat

      Syyt mihin hänessä ihastuit alussa ja pikkuhiljaa tunteiden edetessä
      Ikävä
      45
      1066
    6. Suomen Pallolitto: Tasoryhmät lasten jalkapallossa - Erätauko-tilaisuus ma 20.5.2024

      Tasoryhmät lasten ja nuorten jalkapallossa herättävät paljon keskustelua. Mitä tasoryhmät ovat ja mikä on niiden tarkoit
      Suomi24 Blogi ★
      0
      1050
    7. Minulla oli tunteita

      Tein itsestäni pellen. Sait hyvät naurut ja minä 💔
      Ikävä
      63
      976
    8. Mitä et hyväksy miehessä/naisessa josta olet kiinnostunut?

      Itse en halua, että miehellä olisi lapsia!
      Ikävä
      120
      968
    9. Susanne Päivärinta kirjassaan: Sannalla nousi valta päähän, Big Time!

      Päivärinta toteaa ettei ole nähnyt kenenkään muuttuvan niin totaalisesti kuin Marinin, eikä siis todellakaan parempaan s
      Maailman menoa
      96
      948
    10. Se katse silloin

      Oli hetki, jolloin katseemme kohtasivat. Oli talvi vielä. Kerta toisensa jälkeen palaan tuohon jaettuun katseeseen. Tunt
      Ikävä
      32
      906
    Aihe