Kaverini jotka on töissä vanhusten parissa valittavat kun työt on niiin rankkaa henkisesi että fyysisesti . Siitä työstä ei enää nauti.
Kuulemmma vapaa aikaa ei ole ja jos on niin se menee lepäämiseen että toipuu raskaasta työstä. Elämä rajoittuu vaan kodin ja työn välille.
Elikkä jos mene e vanhustyöhön niin siinä menee koko elämä?
Onko vanhustyö oikeasti niin kamalaa?
49
5208
Vastaukset
- Virsut
On rankkaa fyysisesti. Henkinen puoli taas riippuu siitä, millainen työnantaja ja millainen laitos on kyseessä. Ja tietysti myös siitä, millainen henkilö on kyseessä. Liiasta tunteellisuudesta on varmaan haittaa, mutta empaattinen saa silti olla. Vanha ihminen ei aina ole helposti hoidettava iloinen ja itsenäinen mummo. Jos stressi tulee kotiin asti jatkuvasti, on väärällä alalla, valitettavasti.
- eivälttämättä
Kyllähän se rankkaa on ja työtä on paljon, mutta se on myös antoisaa. Oma asennekin vaikuttaa pitkälti siihen, nauttiiko työstään vai näkeekö sen vain negatiivisessa valossa. Mitä enemmän tekee vanhuksen puolesta sellaistakin, jonka hän voisi tehdä itsekin, sitä raskaampaa se on. Se pienikin toimintakyky, mitä heillä vielä on jäljellä, auttaa hoitajaa. Eli asenteen lisäksi siihen vaikuttaa myös se, kuinka sen työn tekee. Eivätkä kaikki päivät ole samanlaisia, joku päivä voi olla sekä henkisesti että fyysesti raskaampi kuin joku toinen päivä. Mutta pitää muistaa myös se, että oma mielenvire myös on erilainen eri päivinä, että aina ei ole kyse siitä työstä. Sen verran raskasta se kuitenkin on, että pelkän rahan takia en suosittelisi ketään vanhustyöhön. Ihan senkään vuoksi, että vanhukset ovat aivan liian ihania sellaiseen.
Työ on kyllä rankkaa niin fyysisesti kuin henkisesti. Riippuu toki millanen työpaikka ja oma asenne ovat. Olit sitten kotihoidossa tai laitosmaisessa työpaikassa niin paljon on fyysistä nostamista ja yksin joutuu pärjäämään. Henkisellä puolella kiire ja stressaava työtahti ja riittämättömyyden tunne imevät viimeisetkin voimat. Työtään ei pysty tekemään niin hyvin kuin haluat ja se kuuluisi tehdä. Kotihoidossa asiakasmäärä / hoitaja on hurja, tukka putkella saa painaa eikä silti ehdi tehdä muuta kuin välttämättömimmän. sitä aikansa jaksaa ja sinnittelee tavalla tai toisella mutta jossain vaiheessa tulee mitta täyteen. Jatkuvasti saa tai siis joutuu olemaan viikonloppuna töissä kun muut nauttivat vapaastaan. Yövuorojen jälkeen olet täysin "koomassa". Vapaata on 1-2 pv korkeintaan eikä se riitä kunnolliseen palautumiseen. Pitkää päivää joutuu tekemään vähän väliä kun sijaisia ei saada tai haluta ottaa. Työsuhde ei enää ole välttämättä mitään vakituista vaan yhä useammin pätkätyötä muutaman kuukauden kerrallaan. Epävarmuus työn jatkumisesta stressaa. Tämä kaikki on täysin arkipäivää hoitotyössä. Se ei ole enää mikään kutsumustyö.
- Raskastatyötä
Kun hoitajia on vähän, niin työtä joutuu paiskimaan urakalla koko työvuoron ajan. Työ on fyysisesti raskasta, nostamiset käyvät selän päälle jossain vaiheessa. Kunnat ovat säästämisvimmassa vähentäneet hoitajien määrää minimiin ja kun joku hoitajista sairastuu, niin töissä olevat joutuvat tekemään tuplaten töitä, ett vanhukset saadaan syötettyä, vaipat vaihdettua ja pesulla käyttämiset tehtyä. Vuodeosastolla olevista vanhuksista suurin osa ovat kaikessa apua tarvitsevia, eivät pysty itsenäisesti syömäänkään.
- Nosturinostaa
Mitkä "nostamiset"? Nostolaitteita on olemassa monenlaisia erilaisia erilaisiin tarpeisiin. Eikä juurikaan kukaan voi nostaa ketään toista ja sehän on kiellettyäkin hoitajan oman terveyden takia. - Raskaaksihan kaikki aiheet käyvät ja tulevat jos ei osaa, tiedä eikä taida.
- Vierestäseurannut
Nosturinostaa kirjoitti:
Mitkä "nostamiset"? Nostolaitteita on olemassa monenlaisia erilaisia erilaisiin tarpeisiin. Eikä juurikaan kukaan voi nostaa ketään toista ja sehän on kiellettyäkin hoitajan oman terveyden takia. - Raskaaksihan kaikki aiheet käyvät ja tulevat jos ei osaa, tiedä eikä taida.
Kyllä joitakin kevyempiä hoidettavia nostellaan hoitajien avulla, isompikokoisia sitten nostetaan nostolaitteella. Ei missään hoivapaikassa ole kovin montaa nostolaitetta käytössä ja ett sellasta roudattais huoneista toiseen, kun hoidettavaa nostetaan vaikkapa pyörätuoliin istumaan, niin se vie hirveästi aikaa. Ei joka huoneeseen voi nostolaitetta sijottaa. Ei hoitajat yksin nosta ketään vaan pareittain hoitavat sen homman. Joskus kun hoidettavaa ruvetaan syöttämään voi olla ett hoitaja joutuu parantelemaan hoidettavan asentoa paremmaksi eli joutuu vähän nostelemaan potilasta ja joskus käy sängynpäätypuolelta vetäsemässä patjaa ylemmäskin. Mitä itse olen hoitajien työtä vierestä seurannut, niin kyllä se fyysisesti raskasta on ja kun olen jututtanut joitakin, niin muutamilla on selän kans ongelmia ja osa saattaa tehdä sen takia ns.kevyempiä töitä eli eivät osallistu potilaiden nostelemisiin.
- Asenneratkaiseee
Liian monen selkä tm. paikka on rojuna ihan vain siksi, että sitä nosturia ei viitsitä hakea ja silloin kun käytetään ruiskäyttöistä nostajaa, joka ei ole osannut tai viitsinyt opetella oikeita nostotekniikoita.
Kaikki työ on raskasta jos työn tekijän asenne on väärä. Aivan samoin kuin on laita elämäksi kutsutun aiheen kanssakin. - fgdfgfdg
Ja pah. Luuletko että kotihoidossa on joka kämpässä nostureita. Sellaisen saaminen sähkösängyn ohella on verrattavissa jo lottovoittoon. Pienissä tiloissa ja luukuissa ährääminen on todella rankkaa fyysisesti eikä siinä näsäviisastelut asenteesta auta. Jos joku kaatuu niin nostoparia ei välttämättä saa avuksi eikä siinä nostureita mistään haeskella.
- Yksinkertaisesti
Eikö silloin tilata lanssi?
- KAMALAAKO
Nostamaanko😳
- Vääristymiä
Nii-in, nostamaan nostamaan. Tosin siitä on jo melko pitkän aikaa kun perhepiirissä em. tilanteeseen jouduttiin ja se oli niiin hankalaa, liian pitkät odotusajat, että ei montaa kertaa tarvinnut tilata. Iäkäs omaishoitaja toimi itse.
- KAMALAAKO
Mikähän "lanssi" nykyisin nostamaan tulee ja kuka minuuttiaikataulutettu työntekijä jää jotain "lanssia" odottelemaan?
- 3w46y5h222222
AInakin ennen on tullut, yksityinen sairaankuljetus, tekeehän ne kaikkea muutakin ei ns
ambulanssiin liittyvää työtä kuten kantamiset kotiin jne. Toinen vaihtoehto on joissakin paikoissa turvapuhelinpalvelun päivystys.
Itse olin joskus tälläinen turvapuhelinpäivystäjä, joskus meni jopa 2h asikkaan luona kun oli kaatunut, soittanut rannekkeella apua. Sitten siellä onkin hänellä myös vammoja niin tarvitaan ambulanssia ja sitä sitten ootellessa.. Onhan niissäkin hommissa asiakkaita jonossa, minkä sille voi, mitään ylityöpakkoa ei ole ollu, asiakkaat vaan jää sitten ajallaan hoitamatta. - vanhuksia.tulvii.kohta
fgdfgfdg kirjoitti:
Ja pah. Luuletko että kotihoidossa on joka kämpässä nostureita. Sellaisen saaminen sähkösängyn ohella on verrattavissa jo lottovoittoon. Pienissä tiloissa ja luukuissa ährääminen on todella rankkaa fyysisesti eikä siinä näsäviisastelut asenteesta auta. Jos joku kaatuu niin nostoparia ei välttämättä saa avuksi eikä siinä nostureita mistään haeskella.
Kotihoidettavalle saa kyllä sähkösängyn ja nosturin kun on rahaa että pystytään hommaamaan. Kunnat ja kaupungit ei kyllä anna mitään. Jos joku on saanut lottovoiton, että sellaisen saa, on kyllä harvinainen tapaus.
- ambulanssiauttaa
Jos vanhus on niin kivulias, ettei häntä pysty nostamaan edes nostolaitteella, eivätkä hoitajat pysty nostamaan mitenkään muutenkaan, ambulanssin voi kyllä soittaa ihan sitäkin varten. Kuten myös tekemään tilannearvion sekä pienet toimenpiteet, joita varten ei ole välttämätöntä lähteä viemään minnekään tms. Kyllä nykyisin heidät voi soittaa muutakin kuin hätätapausten vuoksi.
- ihmeetteelijä
Kyllä näin todellakin on, ambulanssimiehistö tulee ainakin täällä kaupungissa nopeasti nostamaan vanhuksen, jos oma väki tai kodinhoitoväki ei siihen kykene. Jos tämä ei ole lähihoitajilla tiedossa oleva asia, niin ihmettelen, kun se on meilläkin ei niin ammattimaisilla hoitajilla ollut jo kauan tiedossa.
Jos vanhuksella on kaatumisia usein esim. vessassa, niin vammaispalvelulain mukaan vanhus ja hänen hoitajansa, olivat sitten omaishoitajia tai kotihoitoa tai molempia vaikka yhtäaikaa saavat, vanhuksen hoidossa ilmaiseksi kaikki tarvitsemansa apuvälineet ja nostolaitteet kuntansa vammaispalvelusta.
Yhteys kunnan sosiaalivirkailijaan, joka tulee tekemään kartoituksen tarvittavista apuvälineistä. Sosiaalivirkailijan tehtävä on lakitekstistä löytää ne kohdat, joiden nojalla vanhus saa tarvitsemansa apuvälineet kyetäkseen jatkamaan elämistään kotona, koska laitoshoito tulee niin kalliiksi yhteiskunnalle ja vanhuksen elämänlaatu on huomattavasti parempi kotioloissa saati laitoksessa. Sairaat hoidetaan sairaalassa kuntoon ja vanhuushan ei ole sairaus. - KAMALAAKO
Jos tuleekin nostamaan, niin ei ainakaan nopeasti! Ei työntekijä ehdi montaa tuntia yhden asiakkaan luona viettää ja jättää vanhuksen sinne ja jatkaa töitä ja sanoo, että nostajat soittavat, kun tulevat. Sama aikataulu on turvapalvelunkin työntekijöillä. Useimmiten n. parituntia.
Apuvälineitä toki saa, mutta kaikki eivät osaa niitä käyttää, eivätkä edes halua niitä kotiinsa. Ilmaiset vielä ehkä menevät jotenkuten, mutta maksullinen turvapuhelin on toisille liikaa. Eikä siitä turvapuhelimesta ole mitään hyötyä, jos ei ihminen enää ymmärrä sen merkitystä.
Enkä nyt sanois, että läheskään kaikkien kotihoidonasiakkaiden elämänlaatu on huomattavasti parempi. Huomattavasti parempi ei välttämättä ole edes kotihoidon asiakas, kun eivät liian hyväkuntoiset pääse asiakkaiksi. On niin paljon laitoshoitokuntoisia, jotka menevät edelle, kun käyntejä arvioidaan. - AlliAsiakas
Kotihoito on maksullista palvelua. Asiakas maksaa kotihoidosta. Palvelun voi siis ostaa. Palvelua ei kartoiteta pelkästään asiakkaan voinnin mukaan vaan palvelun tarpeen mukaan.
- KAMALAAKO
Palvelu nimenomaan kartoitetaan asiakkaan voinnin mukaan, jos on kotihoidon pisteytyksen mukainen asiakas. Palveluntarpeessa oleva ohjataan yksityisille palveluntuottajille, jotka laskuttavat jokainen erikseen asiakkaan kanssa tehdyn sopimuksen mukaan.
- eivaraayksityisiin
KAMALAAKO kirjoitti:
Palvelu nimenomaan kartoitetaan asiakkaan voinnin mukaan, jos on kotihoidon pisteytyksen mukainen asiakas. Palveluntarpeessa oleva ohjataan yksityisille palveluntuottajille, jotka laskuttavat jokainen erikseen asiakkaan kanssa tehdyn sopimuksen mukaan.
Hoivan, huolenpidon ja/tai sairaanhoidon tarpeen tulee olla toistuvaa, pääasiassa päivittäistä tai viikoittaista. Kun pal-
velun tarve on tilapäistä tai avuntarve on kerran viikossa tai harvemmin, asiakas ohjataan yksityisille palveluntuottajille.
Säännöllistä kunnallista kotihoitoa voidaan antaa myös kerran viikossa tai harvemmin seuraavissa tilanteissa:
- Henkilöllä ei ole taloudellisia edellytyksiä hankkia palveluja yksityisesti. Edellytyksenä on, että henkilö
saa säännöllistä toimeentulotukea tai hän on oikeutettu täyteen kansaneläkkeeseen.
- Henkilöllä on sosiaalinen syy, muistihäiriö, mielenterveysongelma tai lääkehoidon toteuttaminen ei on-
nistu ilman kunnallisen kotihoidon käyntejä.
- Henkilön pääasiallisesta hoidosta vastaa omaishoitaja ja kotihoitoa tarvitaan omaishoidon tukemisek-
si.
- Yksityisiä palveluntuottajia ei ole käytettävissä. - KAMALAAKO
Niin, siis kotihoitoa saa tietyn pisteytyksen mukaan! Muu palveluntarve toteutetaan ostamalla yksityisesti tai omaiset hoitavat ym.
Palveluntarve ei rajoitu ainoastaan sairaanhoidolliseen, jota nykyinen kotihoito ainoastaan hoitaa!
Kotihoidosta on tullut pirstaleista, huonosti hoidettavaa ja epäselvää oikeastaan kaikille osapuolille. Hoito- ja palvelusuunnitelmia värkätään kenkään loppujen lopuksi ymmärtämättä, mitä se tarkoittaa. Puhutaan kyllä "kotihoidosta", mutta ei ole kuitenkaan selvää, että koskee ainoastaan sairaanhoidollista. Aikoinaan oltiin mielissään, kun "kotisairaala" alkoi "hoitamaan" ja sai "hyvää hoitoa"! Kuitenkin kotisairaalan käynti tarkoittaa yhtä lekurin määräämää hoitoa. Mitään muuta eivät tee! Se on tullut selväksi niin monta kertaa, että oikein naurattaa. Nyt samassa systeemissä mennään kotihoidonkin kanssa. Taas naurattaa! - ontiedossa
ihmeetteelijä kirjoitti:
Kyllä näin todellakin on, ambulanssimiehistö tulee ainakin täällä kaupungissa nopeasti nostamaan vanhuksen, jos oma väki tai kodinhoitoväki ei siihen kykene. Jos tämä ei ole lähihoitajilla tiedossa oleva asia, niin ihmettelen, kun se on meilläkin ei niin ammattimaisilla hoitajilla ollut jo kauan tiedossa.
Jos vanhuksella on kaatumisia usein esim. vessassa, niin vammaispalvelulain mukaan vanhus ja hänen hoitajansa, olivat sitten omaishoitajia tai kotihoitoa tai molempia vaikka yhtäaikaa saavat, vanhuksen hoidossa ilmaiseksi kaikki tarvitsemansa apuvälineet ja nostolaitteet kuntansa vammaispalvelusta.
Yhteys kunnan sosiaalivirkailijaan, joka tulee tekemään kartoituksen tarvittavista apuvälineistä. Sosiaalivirkailijan tehtävä on lakitekstistä löytää ne kohdat, joiden nojalla vanhus saa tarvitsemansa apuvälineet kyetäkseen jatkamaan elämistään kotona, koska laitoshoito tulee niin kalliiksi yhteiskunnalle ja vanhuksen elämänlaatu on huomattavasti parempi kotioloissa saati laitoksessa. Sairaat hoidetaan sairaalassa kuntoon ja vanhuushan ei ole sairaus.Kyllä se on lähihoitajillakin tiedossa. Työskentelen vanhainkodissa, ja joitakin vuosia sitten soitin sinne yövuorossa ollessani ambulanssin nostamaan erään vanhuksen, jota emme muuten saaneet ylös lattialta. Nostolaite kyllä oli sillonkin käytössä, mutta ei onnistunut sillä, koska kyseessä vastaanhangoitteleva, isokokoinen ja kivulias mies, jolle ei saanut laitettua nostoliinoja alle. Sen verran asukas heillekin valitteli, että veivät miehen mennessään tarkistettavaksi. Eikä kukaan sanonut, ettei olisi saatu soittaa ambulanssia paikalle.
- karmea.tulevaisuus
Ne ei kovin äkkiä ne lanssiporukat tule nostamaan. Siinä saa papparainen maata vessan lattialla tunnin jos toisenkin tai sängyn vieressä jos on sattunut tippumaan.
Vanhusten pitäisi ehdottomasti päästä sellaiseen asumismuotoon, jossa joku kiertelee tarkistamassa edes kerran vuorokaudessa.
Kauhuskenaarioita on luettu ja kuultu ja sukulaisten tapahtumista saatu tietoon, joten tuntuu että Suomessa päättäjät haluavat vain, että kaikista vanhuksista päästään eroon niin nopeasti kuin mahdollista.- Kiertele.itse
Alkoholi ja lääkkeitä sekaisin niin kaatuilevat. Nostattaisivat ja passuuttaisivat itsensä mutta itse ei oltaisi valmiita tekemään hyvinvointinsa eteen mitään.
- karmea.tulevaisuus
Jatkoa vielä: esim. Helsingissä oli tapaus kun oli yksityistetty kotihoidon yöpäivystys , siis se joka tulee tarvittaessa nostamaan, niin eivät vain tulleet. Mihin lie menneet, ikinä ei selvinnyt.
- Enkeksinimerkkiä
Juu, teet kyllä palvelu-ja hoitosopimuksen, mutta esimerkiksi Helsingin kaupunki ei pidä sopimuksessa sovittuja asioita. Sovittu, että hoitaja tulee klo 8-10 välillä, niin hoitaja tulee 11.30 antamaan aamupalan ja lääkkeet. Kaikki tämä johtuu siitä, että hoitajien listoilla pitää olla 4.30'välitöntätyötä, mutta ei mitään väliä sillä onko työt tasaisesti koko päivän aikana. Ja lisää hoitajia ei saa aamuvuoroon, ettei vaan hoitajat istuisi iltapäivällä toimistolla (tekemässä vaadittuja rai, rava, hoitosuunnitelmien päivityksiä). Pahimmillaan hoitajilla 3tuntia töitä klo 8-10 välillä ja välimatkojahan ei kaupungilla huomioida.
- jllakinonvastuui
IHANJÄRJETÖNTÄ ON VANHUKSILLE LÄÄKKEIDENSYÖTTÖ!
LÄÄKKEET ON KEMIKAALISEKOTUS JOTA VAIKUTTAA KOKO IHMISEEN KAIKKI OMATMINTA MURTUU!
SIITÄ SEURAA IHMISESTÄ TULEE RAATO OMAT TOIMINNAT LOPPUU.
MITEN VOIVAT LÄÄKÄRIT KATSOA POTILASTA EI PARANE VAAN KÄRSII!
mikäalunalkajaan laukasee ihmiselle ulosteiden halisemattomuus kaikki tulee alle.
-jos syntymästäasti se on eriasia.
mutta elämänmatkanvarrella tulee tämöin vaiva.- KAMALAAKO
Vanhus syö, makaa ja kakkaa! Työntekijä on joust saanut kaulaan asti kakassa maanneen vanhuksen pestyä ja kuivaa ja puhdasta ylle, niin eikun uudestaan ihan räjähtämällä tulee taas kakkaa, joka pursuaa vaipan reunojen yli. Vanhus ei suostu pesulle, vaan työntekijä putsaa makaavan vanhuksen jotenkuten. Samalla työntekijä miettii, että tätäkö tämä vanhustyö on ja onko tämä se työ, jota teen! En todellakaan tee! Ai, miten niin kamalaa?
Kotihoito on ehkä kriittisin paikka missä hoitajat joutuvat tiukimmalle ja tekevät raskasta nostotyötä asukkaan kotona. Joka kotiin todellakaan ei saada nostolaitetta ja ehkä korkeintaan siirtolevyn sängyn ja pyöratuolin väliin, turnerin tms vastaavaa. Osa asunnoista myös niin pieniä ja ahtaita, ettei sinne edes sovi iso nostolaite. Ja turha on vääntää siitä tuleeko "lanssi" nostoavuksi. Joissakin kunnissa saattaa tulla, mutta useimmissa kunnissa se ei todellakaan tule. Tai jos tulee niin tulee vasta tuntien odottelun jälkeen (itsekin aikoinaan Vantaalla jouduin odottelemaan lähes 2 tuntia kun asukas vessassa kaatuneena ja kivuliaana). Kun soitin lanssia avuksi, vastattiin vain ettei ole KIIREELLINEN hälytys joten nyt voi mennä aikaa ennekuin tulemme. Lisäksi nykyisin hennot hoitajapojat ja-tytöt eivät edes jaksa nostella asiakkaita, joten selkä- ym vaurioita tulee aivan varmasti ja ne johtavat sairaslomiin. Joskus jopa alan vaihtoon.
Vuorotyö ei myöskään sovi kaikille, toisille se sopii hyvin ja toisille ei. Itsekin aikoinaan tein 3-vuorotyötä, sittemmin 2-vuorotyötä, koska yövuoro ei enää sovi itselleni. Haluan myös pysyä työkuntoisena joten yksin en myöskään nosta, pyydän avuksi aina hoitajaparin. Hoitokodissa jossa teen sijaisuuksia, tehdään työtä pareittain, joten apua saatavilla kyllä. Hoitotyössä tosiaan ollaan töissä paljon myös viikonloppuisin, joten siihen pitää varautua, ettei vapaita viikonloppuja saa välttämättä aina kun haluaisi. Myös sijaisten puute hankaloittaa työtä, monissa paikoissa ei edes yritetä hankkia sijaista, kun se koetaan turhana tai vaikeana ("kun ketään ei kuitenkaan saada"). Jos sijainen saadaan, sen perehdyttämiseen menee aikaa enemmän kuin että itse tekisit sen samassa ajassa. Itse tykkään sijaistaan yhteen hoitokotiin sen vuoksi, että se on tuttu paikka, siellä on perusasiat kunnossa (riittävästi hoitajia/vuoro, selkeä työnjako, joustavat työvuorot ja -tehtävät ja hyvä työskentelyilmapiiri).
Myös työpaikan ilmapiirillä on suuri merkitys, jos ilmapiiri on hankala tai jopa "tulehtunut", se stressaa kovasti kaikkia ja hankaloittaa työn suorittamista. Tulehtuneessa ilmapiirissä mikään asia ei onnistu, kaikesta tulee jotain sanomista ja vääntöä ja tieto ei välttämättä kulje hoitajien välillä riittävän hyvin. Valitettavasti hoitoalalla on työpaikkoja joissa hoitajat lähtevät itkien pois töistä. Myös esimiehen rooli on tärkeä, jos esimies on kannustava kuunteleva, työntekijöitään tukeva ja joustava, hoitajat viihtyvät ja tekevät työnsä hyvin, mutta jos taas esimies on välinpitämätön, kylmä budjetin tuijottaja, etäinen tai tiukka ja vähättelevä, se ei todellakaan kannusta hoitajia tekemään parhaansa.- KAMALAAKO
Hesarissa tänään kirjoitus vanhustenhoitajen vähenemisestä entisestään. Joidenkin työntekijöiden täytyy kuitenkin tehdä töitä kotihoidossa ja joidenkin kolmivuorotyötäkin. Työstä tulee vain kokoajan kamalampaa. Ei siinä enää auta ilmapiiri, eikä esimieskään, kun täytyy tulostavoiteissa pysyä. Ei ole mitään eroa yksityisellä tai kunnallisella. Molempia koskevat samat säästö- ja henkilöstötavoitteet.
KAMALAAKO kirjoitti:
Hesarissa tänään kirjoitus vanhustenhoitajen vähenemisestä entisestään. Joidenkin työntekijöiden täytyy kuitenkin tehdä töitä kotihoidossa ja joidenkin kolmivuorotyötäkin. Työstä tulee vain kokoajan kamalampaa. Ei siinä enää auta ilmapiiri, eikä esimieskään, kun täytyy tulostavoiteissa pysyä. Ei ole mitään eroa yksityisellä tai kunnallisella. Molempia koskevat samat säästö- ja henkilöstötavoitteet.
sehän on selvää, nuoria ei ala edes kiinnosta ja vanhemmat työntekijät väsyy entisestään. Mitä kuvitellaan jatkuvilla säästämispaineilla saavutettavan? Ymmärrän toisaalta että raha ratkaisee, mutta ei tuollainen meno voi jatkua loputtomiin. Kohta suuret kaupungit ovat pulassa kun kotihoitoon ei saada uusia työntekijöitä entisten eläköityessä tai vaihtaessa alaa. Päättäjät eivät halua nähdä tätä ongelmana vielä, mutta tulevat senkin näkemään ennemmin tai myöhemmin. Ja sitten on myöhäistä.
Olen huomannut ison muutoksen kotihoidossa, jossa teknisten laitteiden määrä kasvaa ja niitä pyritään hyödyntämään jatkuvasti entistä enemmän. Se ei kuitenkaan vähennä todellista hoitajan läsnäoloa ja työtä juurikaan. Ja laitteissakin on omat ongelmansa, joskus ne pelaa hyvin, joskus huonosti ja joskus ei ollenkaan.- loma-avustaja
hoitsukundi kirjoitti:
sehän on selvää, nuoria ei ala edes kiinnosta ja vanhemmat työntekijät väsyy entisestään. Mitä kuvitellaan jatkuvilla säästämispaineilla saavutettavan? Ymmärrän toisaalta että raha ratkaisee, mutta ei tuollainen meno voi jatkua loputtomiin. Kohta suuret kaupungit ovat pulassa kun kotihoitoon ei saada uusia työntekijöitä entisten eläköityessä tai vaihtaessa alaa. Päättäjät eivät halua nähdä tätä ongelmana vielä, mutta tulevat senkin näkemään ennemmin tai myöhemmin. Ja sitten on myöhäistä.
Olen huomannut ison muutoksen kotihoidossa, jossa teknisten laitteiden määrä kasvaa ja niitä pyritään hyödyntämään jatkuvasti entistä enemmän. Se ei kuitenkaan vähennä todellista hoitajan läsnäoloa ja työtä juurikaan. Ja laitteissakin on omat ongelmansa, joskus ne pelaa hyvin, joskus huonosti ja joskus ei ollenkaan.Tässä kylässä iäkkäille ja vammaisille on palkattu avustajia, joilla ei juuri ole hoitoalan koulutusta. Meneehän se, kun avustettava on tolkuissaan ja osaa sanoa mitä ja miten jotain tehdään. Avustaja osaa pukea ja keittää perunat yms. ilman kurssejakin. Saako avustaja tipauttaa silmätipat?
Joskus sitten pitää täysinäistä katetrin pissapussia kädessään eikä tiedä mitä pitäis tehdä. Kotisairaanhoidosta tullaan kyllä apuun ainakin tässä tk:n lähellä, mutta se saattaa tulla kalliiksi avustettavalle.
Matkat ovat ongelma avustajallekin; jos teet ilta-avustusta pari tuntia, miten kaukaa ajelet? En tiedä, miten kotisairaanhoito kulkee 20km päähän sivukylälle.
Kaikki kynnellekykenevät on jo koulutettu lähihoitajiksi. Tuttava 59v saa joskus kehotuksen kouluttautua lähäriksi ja hakukomentoja lähihoit. hommiin työkkäriltä.! Työnantaja sitten sanoo, ettei oteta, kun ei kerran ole koulutusta. - KAMALAAKO
"Ongelmahan" kotihoidosta tuli siinä vaiheessa, kun terveysvirastoon siirryttiin ja lääkinnällinen "hoito" jäi kotihoidon kriteeriksi. Tosin silloinkin puhuttiin sosiaali- ja terveysviraston yhdistymisestä. Jotkut työntekijät vielä siinä vaiheessa yrittivät vessoja pestä ja lakanoita vaihtaa. Heille sanottiin, ettei enää "kuulu", vaan tilataan siivousfirmoilta. No, tässä nyt näkyy räikeästi se "yhdistyminen"! Vanhusten pillereitä kyllä jatkuvasti tarkastellaan ja labroja otetaan ja pillereitä muutellaan ja aina mieluummin lisätään. Vanhus pilleripöhnässä likaisessa kodissaan ahdistuneena pyörii!
loma-avustaja kirjoitti:
Tässä kylässä iäkkäille ja vammaisille on palkattu avustajia, joilla ei juuri ole hoitoalan koulutusta. Meneehän se, kun avustettava on tolkuissaan ja osaa sanoa mitä ja miten jotain tehdään. Avustaja osaa pukea ja keittää perunat yms. ilman kurssejakin. Saako avustaja tipauttaa silmätipat?
Joskus sitten pitää täysinäistä katetrin pissapussia kädessään eikä tiedä mitä pitäis tehdä. Kotisairaanhoidosta tullaan kyllä apuun ainakin tässä tk:n lähellä, mutta se saattaa tulla kalliiksi avustettavalle.
Matkat ovat ongelma avustajallekin; jos teet ilta-avustusta pari tuntia, miten kaukaa ajelet? En tiedä, miten kotisairaanhoito kulkee 20km päähän sivukylälle.
Kaikki kynnellekykenevät on jo koulutettu lähihoitajiksi. Tuttava 59v saa joskus kehotuksen kouluttautua lähäriksi ja hakukomentoja lähihoit. hommiin työkkäriltä.! Työnantaja sitten sanoo, ettei oteta, kun ei kerran ole koulutusta.pääsääntöisesti kouluttamaton avusta ei saa antaa lääkeitä tai muita lääkevalmisteita (esim. silmätippoja, peräruiskeita tms.) eikä hoida haavoja. Sen tekevät koulutetut hoitajat. Toki poikkeuksiakin on, riippuu miten hyvin avustajaa on asioiden suhteen ohjeistettu ja ohjattu. Avustaja tekee yleensä muita avustettavan apuna suoritettavia tehtäviä kuten pukeminen, ulkoiluttaminen, wc-avustaminen, mahdollisesti myös siivousta, pyykkihuoltoa ja ruuanvalmistustakin (näissä tehtävissä on hyvin paljon erilaisia käytäntöjä kunnasta riippuen). Avustaja saattaa hoitaa myös kylvetyksen mikäli avustettavalla ei ole esim. suurempia haavanhoitoja.
Pitkä välimatka esim. maaseutukunnissa ei saa olla hoidon saamisen esteenä, hoitoa tulee antaa kaikille sen kriteerit täyttäville asiakkaille niin arkena kuin viikonloppuisin ja tarvittaessa kaikkina vuorokauden aikoinakin.
Avustajan ikä sinällään ei ole este työn saannille, vaikka valitettavasti nykysuuntaus suosiikin nuorempia (alle 50v) työntekijöitä. Mikäli avustaja on kykenevä suoriutumaan tarvittavista tehtävistään, en näe estettä hänen työllistymiseen. Ja kun avustaja kokee puutteita jossain toimissaan, hänen tulee saada riittävää perehdytystä ja ohjausta siihen jotta jatkossa pärjää työssään.
Sosiaali-ja terveystoimen yhdistyessä perinteinen kodinhoito jäi tyhjän päälle ja kodinhoitajia koulutettiin lähihoitajiksi. Aiemmin kodinhoitaja hoiti kotia ja kotisairaanhoito asiakkaan. Nyt suuntaus on selkeästi se, että hoidetaan vain asiakas. Kodinhoidolliset työt (siivous, pyykkihuolto, ruuanvalmistus yms) on täysin ulkoistettu tai omaisten hartioille työnnetty.
Ihanne olisi, että vielä joskus voitaisiin palata entiseen malliin, jossa olisi vaikka koko kylän yhteinen avustaja, joka huolehtisi kylän vanhuksista tarpeen mukaan. Yhdessä kotihoidon kanssa jaettaisiin tehtävät ja tämä mahdollistaisi asukkaiden kotona pärjäämisen pitempään. Itse ainakin voisin olla kiinnostunut tämän tyyppisestä työstä tai vaikka kokeilusta. Se tietenkin edellyttää, että avustaja asuu mahdollisimman lähellä avustettavia. Silloin esim asukkaan kaatuessa avustaja saisi turvarannekehälytyksen ja pääsisi nopeammin paikalle kuin kirkolta saakka tuleva kotihoidon työntekijä. Ideassa olisi kehittämisen varaa ja mielipiteitä ja ideoita otetaan vastaan Ja jos tuollainen halukas kylä löytyy niin vinkkejä saa laittaa tulemaan [email protected]- KAMALAAKO
Ideoita saa olla, mutta eiköhän se kunnillakin ole jotkut yhtenevät kriteerit näissäkin asioissa, eikä nyt voi ihan miten vain sooloilla. Kyllähän nyt sen tiedät, että "koko kylän avustajaakin" koskevat yleiset työehdot, jos on kunnan palkkalistoilla. Ei silloin yksi avustaja riitä!
Ideahan vanhustenhoidossa on tehdä siitä nykyistä mallia halvempaa, mutta siihenhän ei nykyisellään ole mahdollisuutta. Edellyttäisi liiallisen koulutuksen, tekniikan ja lääkityksen poistamista. Ne eivät lisää laatua kenenkään ihmisen elämään, eivätkä inhimillistä sitä. Siinä on "kehittämistä"! - loma-avustaja
KAMALAAKO kirjoitti:
Ideoita saa olla, mutta eiköhän se kunnillakin ole jotkut yhtenevät kriteerit näissäkin asioissa, eikä nyt voi ihan miten vain sooloilla. Kyllähän nyt sen tiedät, että "koko kylän avustajaakin" koskevat yleiset työehdot, jos on kunnan palkkalistoilla. Ei silloin yksi avustaja riitä!
Ideahan vanhustenhoidossa on tehdä siitä nykyistä mallia halvempaa, mutta siihenhän ei nykyisellään ole mahdollisuutta. Edellyttäisi liiallisen koulutuksen, tekniikan ja lääkityksen poistamista. Ne eivät lisää laatua kenenkään ihmisen elämään, eivätkä inhimillistä sitä. Siinä on "kehittämistä"!Yksi juttu kouluttamattomissa avustajissa on tietty halvempi palkka ym. Toisekseen tehdään jotain mitä ei saisi, kun vanhus pyytää. Osa vanhuksista voi jo huonosti. Jos on kipuja, otetaan yölääkkeet jo varhain illalla ja aamuyöstä herätään kivuissa yms.
Tuo silmätippa-asia on mielestäni liian tiukka, jos siihenkin lähihoitajaa tarvitaan. Dosetista lääkkeet voi antaa kouluttamatonkin.
Arkisin avustajan vielä saakin, mutta sunnuntai-apua saadakseen pitää jo osata selittää paremmin.
Tuo kylän "lähäri" on siis koulutettu. Se menee täällä siten, että avustaja soittaa lanssia t. muuta apua paikalle. Tai vanhus itse painaa (yöllä) rannekepainiketta ja vartija tulee nostamaan takaisin sänkyyn. Vartija ei ole koulutettu. Hän huokaa helpotuksesta, jos vanhus ei ole painava. - lähäri2
Lääkkeet saa antaa vain sellainen, joilla on lupa siihen, eli Lop ja LoVe-koulutukset teoriassa ja näyttöinä suoritettuna. Kouluttamattomankin täytyy suorittaa ensin tuo teoriaosuus, jotta voi antaa lääkkeet suuhun. Yksityisistä en tiedä, mutta noin ainakin kuntapuolella.
- loma-avustaja
lähäri2 kirjoitti:
Lääkkeet saa antaa vain sellainen, joilla on lupa siihen, eli Lop ja LoVe-koulutukset teoriassa ja näyttöinä suoritettuna. Kouluttamattomankin täytyy suorittaa ensin tuo teoriaosuus, jotta voi antaa lääkkeet suuhun. Yksityisistä en tiedä, mutta noin ainakin kuntapuolella.
Toimin avustajana rouvan kodissa, en hoivakodissa. Avustettava on työnantaja eli kuntaa ei saa liriin sääntöjen rikkomisesta. Joku avustaja laittaa lääkkeitä dosettiinkin, apteekki veloittaa runsaasti.
loma-avustaja kirjoitti:
Toimin avustajana rouvan kodissa, en hoivakodissa. Avustettava on työnantaja eli kuntaa ei saa liriin sääntöjen rikkomisesta. Joku avustaja laittaa lääkkeitä dosettiinkin, apteekki veloittaa runsaasti.
Kotona on niin paljon erilaisia käytäntöjä lääkkeenjaossa dosettiin. Joskus sen tekee asiakas itse (kuten oma äitini 87v) joskus joku omainen, naapuri, ystävä tai avustaja. Jos kotihoito ei käy niin periaatteessa sama kuka ne pillerit sinne dosettiin jakaa. Kunhan lääkeohjeet ovat selkeät. Asiaa voi hiukan mutkistaa esim insuliiniannostus tai marevan-lääkitys joka voi vaihdella ja jopa taukopäiviä voi olla. Kyllä niistäkin selviää kunhan ohjeet on annettu selkeästi.
Itse tarkistan äitini jakamat lääkkeet ja se on helppo kun ei mene kuin verenpainelääke, niverikkoon kipulääke ja nesteenpoistolääke. Astmapiippua hän osaa käyttää ja sitä käytetäänkin vain tarvittaessa 1 -2x vrk. Äitini on tarkka eikä lääke virheitä ole vielä sattunut.
- Kouluttamaton
Olin hoitoapulaisena ja täysin kouluttamattomana tehtävääni muistisairaiden vanhusten ryhmäkodissa. Palkka oli tietenkin pienempi, mutta siinä työssä olin tavallaan näköalapaikalla. Olin aina paikalla silloin kun asiakkaat eivät olleet omissa huoneissaan, joten näin ja kuulin paljon sellaista, mikä herätti minussa huolta. Plussana aamiainen, lounas, iltapäiväkahvit, päivällinen ja iltapala. Miinuksena hoitajien istuminen kansliassa sekä asiakkaiden passiivinen oleminen. Mikäli asiakas ei pystynyt katsomaan telkkaria, lukemaan tai juttelemaan muiden asiakkaiden kanssa, joutui hän valvoessaan vain istumaan. Istumista saattoi olla tunteja samassa paikassa hereillä tai nukahtaneena. Mitään päivittäistä ulkoilua tai viriketoimintaa ei ollut. Surullisimpia olivat asiakkaat, jotka kyselivät jatkuvasti kotiinpääsyä. Hoitajat tekivät hommansa rutiininomaisesti, eivätkä varsinaisesti kohdanneet tai keskustelleet aidosti asiakkailleen. Kaatumistapaukset olivat mielestäni sellaisia, minkä jälkeen asiakas olisi pitänyt viedä sairaalaan tutkittavaksi. Niin ei kuitenkaan koskaan tehty. Omaisille asia kuitattiin vain sillä, että; hän kaatui tai kaatuili pari kertaa. Kaatuminen saattaa tuntua aika mitättömältä pieneltä asialta, mutta jos esim. päässä ja kyljessä on selkeitä pahan näköisiä vammoja, olisi asiakas pitänyt mielestäni viedä välittömästi sairaalaan. Toivon, että omaiset ottaisivat todella vakavasti nämä vanhusten laitoksissa kaatuilut.
- Otetaansittenuusiksi
"Ryhmäkoti" oli sitten varmaankin yksityisen puolen sellainen koska kunnallisista viedään tarkistettavaksi heti kaatuilujen yms. jälkeen jos vammoja tuntuu olevan. Ennen hoitotyön arvostelemista kannattaisi varmaankin hakea se koulutus alalle.
- näinonkoettu
Ei kai "Kouluttamaton"-nimimerkki vain ollut töissä jossain yksityisessä "hoiva"kodissa, esimerkiksi VireKodissa. Niissä on "hoito" juuri tuollaista. Kouluttamattomat ovat niissä kaikkein parhaimpia työntekijöitä. Heillä riittää hellyyttä vanhuksille.
- Kouluttamaton
Kyllä paikka oli ihan kunnan. Eikä kouluttamaton ihminen tarkoita sitä, että olisi kyvytön näkemään ja kuulemaan. Ja nämä kaatuiluiden seurauksena tulleet vammat pitäisi tutkia, sen nyt varmaan ymmärtää jokainen ihminen jos näkee ruhjeita ihmisen päässä tai vartalossa. Enkä arvostellut tässä hoitotyötä, vaan sen laiminlyöntiä.
- TöihinTöihin
"Kouluttamaton" ,olet aivan oikeassa,olen ollut vanhustyössä lähes koko urani ajan ja nähnyt paljon...mikähän muuten olisi sellainen työpaikka,jossa ei tarttis tehdä mitään?!
- Pidä.hyvänäs
Ei ole kiva lähteä työpaikalta kynsien alustat vanhusten ulosteessa, varpaidenvälykset kusta lotisten.
Pidä.hyvänäs kirjoitti:
Ei ole kiva lähteä työpaikalta kynsien alustat vanhusten ulosteessa, varpaidenvälykset kusta lotisten.
Miksi et käytä suojakäsineitä ja pese käsiäsi joka asiakkaan jäljiltä? Sehän on yksi ehdottomista tehtävistä pöpöjen leviämisen ehkäisemiseksi. Ei siellä kynsien alla muuten olisi "köntsää".
Ja miten virtsaa pääsee saappaaseen? Itse olen tehnyt hoitoalan töitä yli 15v ja kertaakaan ei ole virtsaa tai ulostetta päässyt jalkineiden sisään. Ei vaikka olisi kuinka noroviruksen ripulia tms.
Taidat olla pelkkä provo ilman minkäänlaista hoitoalan koulutusta ja kokemusta.
- EtPärjää
"Pidä.hyvänäs" ,miksi olet valinnut tällaisen ammatin,toivottavasti olet jo vaihtanut alaa...pärjäätkö yleensä missään moisella asenteella?!
- Anonyymi
Seinäjoen pohjoisen alueen kotihoidon sisällä toimii tappajahoitajia, osa heidän vartijoistaan turvaa heidän toimintansa
- Anonyymi
Tämä ilmotettu nettipoliisille. Varaudu todistamaan väitteesi "tappajahoitajista".
Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Jos ottaisit yhteyttä, näyttäisin viestin kaikille
Yhdessä naurettaisiin sulle. Ymmärräthän tämän?1631463Heikki Silvennoinen ( Kummeli)
Kuollut 70-vuotiaana. Kiitos Heikille hauskoista hetkistä. Joskus olen hymyillyt kyynelten läpi. Sellaista se elämä on681284Aivosyöpää sairastava Olga Temonen TV:ssä - Viimeinen Perjantai-keskusteluohjelma ulos
Näyttelijä-yrittäjä Olga Temonen sairastaa neljännen asteen glioomaa eli aivosyöpää, jota ei ole mahdollista leikata. Hä271281Mikä saa ihmisen tekemään tällaista?
Onko se huomatuksi tulemisen tarve tosiaan niin iso tarve, että nuoruuttaan ja tietämättömyyttään pilataan loppuelämä?2151144- 1271086
Kauanko valitatte yöpäivystyksestä?
Miks tosta Oulaisten yöpäivystyksen lopettamisesta tuli nii kova myrsky? Kai kaikki sen ymmärtää että raha on nyt tiuk3171019Hyvää huomenta 18. luukku
Hyvää keskiviikkoa. Vielä pari päivää ja sitten on talvipäivänseisokki. 🎄🌌❄️😊❤️2241012- 42949
Nyt kun Pride on ohi 3.0
Edelliset kaksi ketjua tuli täyteen. Pidetään siis edelleen tämä asia esillä. Raamattu opettaa johdonmukaisesti, että276922- 72915