Uusi hyönteislajike löydetty.

mikähänötökkä

Se on musta, tuntosarvet, siivet läpikuultavan sinertävät.kaulassa vaalea rengasmainen alue. Kaivaa hiekkaiseen pihamaahan pyöreitä n. sentin halkaisijaltaan olevia reikiä, joihin sukeltaa. Pörrää ilmassa reikien yläpuolella kuin ampiaiset. Malliltaan muistuttaa kimalaista ja koko vaihtelee sentistä puoleentoista senttiä. En ole ennen tavannut, vaikka yli 60 vuotta olen luonnossa liikkunut. Havainto tehty Paimiossa.

11

128

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • siinäpäsesitten
    • aloittajaitse

      Otusten pieni koko erityisesti yllätti, kun tuntuu, että pienimmät pörriäiset ovat vasta kärpäsen kokoisia. Niiden reikiä on hiekassa useita ja ajattelinkin ensin niiden olevan jotain lentomuurahaisia reikiensä puolesta, kunnes tutustuin yksityiskohtiin. Ne pörräävät aukkojen yläpuolella aina aurinkoisella säällä eikä niitä näyttäisi olevan kovin montaa, ehkä puoli tusinaa. Sitä en tiedä, montako maan alta löytyy.

    • edellinenvielä

      Vaaleampi rengasmainen vyöhyke kaulalla näyttäisi olevan karvoitusta, mutta peräpään väritys on musta poiketen esim. kimalaisten ulkoasusta. Takajaloissa saattaa olla ns. siitepölyvarastojen aiheuttamat paksunnokset.

      • tutkinut

        Nuo karvat pitävät sen kuulemma lämpimänä eli turkki toimii samoin kuin nisäkkäilläkin. Karvapeitteeseen myös tarttuu siitepölyä ja pölytys täten tehostuu .


      • samataas

        Kävin äsken ottamassa kuvan reiästä, johon juuri sukelsi yksi otuksista, jolla oli takajalat värjäytyneet keltaiseksi siitepölystä. Ihmetystä herättää reiän pyöreys ja miten se on saatu pysymään auk niin , ettei hiekka ala sortua sisään.
        http://aijaa.com/oqpZlW


      • yksiihmettelijä
        samataas kirjoitti:

        Kävin äsken ottamassa kuvan reiästä, johon juuri sukelsi yksi otuksista, jolla oli takajalat värjäytyneet keltaiseksi siitepölystä. Ihmetystä herättää reiän pyöreys ja miten se on saatu pysymään auk niin , ettei hiekka ala sortua sisään.
        http://aijaa.com/oqpZlW

        Aikamoista "myyräntyötä" siis tuo siipiveikko on saanut aikaan, siirrellyt jopa kiviäkin sivuun. Ehkä se käyttää luonnon omaa muurausainettaan; hunajaa hiekan sitomiseen, mutta millä se on saanut reiän noin pyöreäksi ilman teknisiä apulaitteita?


    • PikkuKimalainen

      Pienen maa-ampiaisen, tai kimalaisen kerran tapasin, vastaava kuin kuvassa mutta kauttaaltaan hopeanharmaa. Tämä siis kerran tuttujen mökillä kauan kauan sitten....

    • Ovatkohan nuo maakimalaisia?

      https://urly.fi/Nng

      Olen itse nähnyt tuollaisia kukinnoissa, mutta en ole päässyt pesiä tarkkailemaan. Ei mikään iso otus, vaan kimalaisista siitä pienemmästä päästä. Muiden kimalaisten seassa herättää huomiota valkoisilla raidoituksellaan, mutta kuvahaulla löystyi kyllä kuvia myös "normaalin" värisistä maakimalaisista.

    • poraajamehiläinen

      Meille on ilmestynyt tiiliseinän saumoihin aika syviä pyöreitä koloja. Niitä on useita lähekkäin alhaalta ylöspäin vain yhdessä kohtaa. Muualla seinässä ei ole. En ole ennen huomannut semmoisia ja olemme jo asuneet tässä 41 v. Onkohan tämä uusi elukka syyllinen. En ole vielä päässyt näkemään sitä.
      Maassa hiekassa on aina muurahaiskorennon ympyröitä. Myös joskus olen huomannut jonkun samantapaisen elukan kuljettavan pientä vihreää toukkaa ovemme laudan rakoon ja huomasin siinä raossa myös hiekkaa. Oletan elukakalla olevan siellä pesä ja se oli viemässä toukalleen ruokaa.
      Oletin sen olevan jonkinlainen muurarielukka, mutta se näytti samalta kuin muurahaiskorento

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      23
      1515
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      11
      1312
    3. Minun oma kaivattuni

      Ei ole mikään ilkeä kiusaajatyyppi, vaan sivistynyt ja fiksu sekä ystävällinen ihminen, ja arvostan häntä suuresti. Raka
      Ikävä
      61
      1311
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      30
      1247
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      32
      1215
    6. Pelastakaa Lapset: Netti ei ole turvallinen paikka lapsille - Erätauko-tilaisuus to 25.4.2024

      Netti ei ole turvallinen paikka lapsille, mutta mitä asialle voi vanhempana tehdä? Torstaina 25.4.2024 keskustellaan ne
      Suomi24 Blogi ★
      14
      1126
    7. Tervehdys!

      Sä voit poistaa nää kaikki, mut mä kysyn silti A:lta sen kokemuksia sun käytöksestä eron jälkeen. Btw, miks haluut sabot
      Turku
      64
      1096
    8. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      8
      1086
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      35
      1084
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1062
    Aihe