Patologisen lättäjalan leikkaus lapsella

Operaatiolättäjalka

12-vuotiaalla pojallamme on ollut viimeiset kaksi kolme vuotta jalkakipuja,joihin alettiin hakemaan apua jo kolmisen vuotta sitten. Ensimmäisen ortopedi kyllä totesi,että pojalla on lattajalat,mutta avuksi tuli jumppaohjeita.Kivut ja säryt kumminkin ajan myötä vaan lisääntyivät ja viimeisen syksyn ja talven aikana kipuja oli päivittäin ja ne haittasivat jo jokapäivästä olemista koulussa,liikuntatunneilla jne.Kipuja oli vaihtelevasti nilkassa,säärissä,polvissa ja lonkissa.Jalkoja jumpattiin,venyteltiin ja pojalla oli erikoispohjalliset,,mutta mikään ei helpottanut asiaa.Talvella 2017 poika kävi jalkoihin erikoistuneella fysioterapeutilla,joka oli sitä mieltä,että jaloissa on sen verran paljon kipupusteitä,että asiaa kannattaa tutkia lisää.No taas varasimme ajan yhdelle jalkaortopedille yksityiseen lääkärikeskukseen.Hän suositteli meille vielä kahta lastenortopedia,joista toisen puheille päädyimme maaliskuussa. Lastenortopedi löytyi Aava sairaalasta. Viimeinkin löytyi lääkäri,joka oli erikoistunut asiaan.Pojalla on synnynnäiset lattajalat ja ensimmäinen jalka operoitiin n.viikko sitten. Operaatiossa pidennettiin pohjelihasta, nilkkaan asennettiin titaaninen ruuvi ja ylikasvanut veneluu poistettiin. Veneluut ovat nilkoissa isot. Netistä löytyy lääkärikeskus Aavan sivulta lisää aiheesta.Leikkaus sujui suunnitellusti.Nyt pojalla on kipsi 6 viikkoa ja jalalle ei saa varata.Kun kipsi poistetaan,niin alkaa fysioterapia.Toinen jalka operoidaan seuraavan vuoden kuluessa. Pojalla on toki kipuja, mutta hän on myös henkisesti helpottunut,että leikkaus on ohi ja helpotusta asiaan on tiedossa. Eiköhän hänelle saada vielä jalat,jotka eivät kipeydy vähäisestäkin juoksusta jne.Halusin vain kertoa tämän tarinan,että muut kohtalotoverit osaavat hakea apua vaivoihin.Avun löytäminen ei kyllä ollut helppoa. Kaikki lattajalathan eivät tarvitse leikkaushoitoa ja osa lääkäreistä ei tunnista koska kyseessä on leikkaushoitoa vaativa tapaus.Näin kälkikäteen ihmetyttää,että ensimmäinen ortopedi ei edes kuvannut jalkoja.

2

201

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Pohjallisista

      Onpa teillä ollut tilanne lättäjalkojen kanssa. Meillä oltiin kymmenisen vuotta sitte aikalailla samassa jamassa. Ilman mitään isoa lääketieteellistä tietoakin näki, että pojalla oli ikävät lättäjalat. Nilkat taipuivat sisään, jalanjäljetkin kertoivat, ettei mistään holvista ollut tietoakaan päälle päätteeki jalat olivat vielä päkiältä selvästi levinneet.. Ja kipuja oli, eikä heti väsyvät jalat tietenkään innostaneet liikkumaankaan. Totuus on myös se, että varsinkin poikaporukassa selvä lättäjalkaisuus huomataan ja asiasta liki kiuastaan. Tyyliin, että luuletkos armeijaan pääseväsi tuollaisilla jaloilla. Eli apua lähdettiin hakemaan.

      Vaikea-asteinen lättäjalka oli lääkärin tuomio, ja sitten noissa hoitovaihtehdoissa oli esillä myö tuo leikkausa. Onneksi meillä apu kuitenkin löytyi tukipohjallisista. Eihän se pojan mielestä mikään mukava ratkaisu ollut, että kaikki kengät piti ruveta ostamaan sen mukaan, että nuo tässä tapauksessa aikalailla tilaa vievät mitan mukaan tehdyt pohjalliset saatiin niihin mahtumaan. Lääkäri sanoi suoraan, ettei mitään holvia edistävää jumppaa kannattanut yrittää, jalka oli jo niin vakiintunut tuohon virheastentoon. Kun sitten saatiin poika patistettua pohjalliset säännölliseen käyttöön, jalkojen kivut hellittivät, eikä leikkaukseen tarvinnut turvautua.

      Ikänsä kaveri kuitenkin on se lättäjalkainen mies, mutta menipä tuo armeijakin ilman mitään suurempia ongelmia. Toki omat tukipohjalliset aina käytössä

      • Operaatiolättäjalka

        Hyvä kuulla, että teillä pohjalliset auttoivat asiaan. Meillä olivat pojalla myös pohjalliset käytössä toista vuotta ja ne ehkä hetken helpottivat asiaa, mutta eivät vieneet kipuja ja särkyjä. Nämä asiat ovat niin yksilöllisiä. Pääasia, että vaivoihin puututaan, että ne eivät estä lapsien&aikuisien normaalien asioiden tekemistä. Meidän tapauksessa jalat ovat vaikuttaneet esim.pojan urheiluun, joka on ollut viimeisen vuoden todella vähäistä ja vaikuttanut jo sitäkin ennen. Vähän vaikeaa on ollut patiskaa poikaa urheilemaan, kun jalat ovat kipuilleet jo normaaleista koulumatkoistakin. Jalat ovat olleet myös kömpelöt eikä niillä ole pystynyt kunnolla juoksemaan. Lääkäri sanoi, että se on kuin kävelisi/juoksisi lötköllä jalalla, joka ei tue. Katsotaan nyt, jos pojan saisi uudestaan innostumaan jostain urheilusta, kun päästään kivuista eroon. Poika on pelannut sulkapalloa ja suunnistanut.

        Nyt pojalla on ollut kipsi melkeinpä kuusi viikkoa ja kipsin poisto on ensi viikolla ( ja jalan kuvaus), jonka jälkeen alkaa fysioterapia. Ensimmäiset pari viikkoa jalassa oli kipuja, mutta sen jälkeen poika ei ole varsinaisia kipuja valitellut.

        No tämä on vasta osa 1, kun toisen jalan operaatio on näillä näkymin talvella. Talvella kipsin kanssa liikkuminen onkin sitten jo toinen juttu, kun pitää käydä koulussa ja on liukasta. Jokusen kerran poika kaatui tänä kesänä, kun rappuset/maa tms.oli liukas sateesta ja kepit lipesivät.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Miksi jollain jää "talvi päälle"

      Huvittaa kastoa ullkona jotain vahempaa äijää joka pukeutuu edelleen kun olisi +5 astetta lämmittä vaikka on helle keli
      Maailman menoa
      274
      2780
    2. Mitä et hyväksy miehessä/naisessa josta olet kiinnostunut?

      Itse en halua, että miehellä olisi lapsia!
      Ikävä
      211
      1789
    3. Se katse silloin

      Oli hetki, jolloin katseemme kohtasivat. Oli talvi vielä. Kerta toisensa jälkeen palaan tuohon jaettuun katseeseen. Tunt
      Ikävä
      59
      1492
    4. Tiesitkö? Farmi Suomi Kirsikka Simberg on tämän julkkisnaisen tytär - Katso tyrmäävät mallikuvat!

      Oho, aikamoinen ylläri. Tiesitkö?! Kirsikka Simberg on yksi tämän kauden Farmi Suomi -kisaajista. Hänellä ei ole tuttu t
      Suomalaiset julkkikset
      1
      1241
    5. Kaipaaville

      Kerro sun tunteesi ja ajatukset tähän jos et uskalla irl!
      Ikävä
      79
      1176
    6. Tuhdit oluet kauppoihin. Miksi vastustaa?

      8% oluet kauppoihin mutta mikä siinä on että osa politikoista vstustaa ? Kauppa kuitenkin hinnoittelee vahvan oluen ni
      Maailman menoa
      237
      1086
    7. Miten haluaisit

      Että reagoisin jos näkisin sinut nyt?
      Ikävä
      80
      1022
    8. Sinua tulen kyllä ikävöimään pitkään nainen

      mutta oli pakko tehdä päätös oman mielenrauhan vuoksi. Toivottavasti saat elämältä kaiken mitä haluat.
      Ikävä
      52
      963
    9. Tärkeä kysymys!

      Haluatko sinä, mies, minut?
      Ikävä
      77
      865
    10. Kärsämäki rosvojen ja tuhopolttajien kylä?

      Poliisi ampui uhkaava miestä Kärsämäellä. Ja vasta joku poltti rivitalon. Mikä riivaa Kärsämäkisiä? Joko tuulimyllyjen
      Kärsämäki
      15
      750
    Aihe