Millä arvoilla lääkitys vajaatoimintaan?

Epätietoinen-

Hei! Millä arvoilla teillä on aloitettu lääkitys vajaatoimintaan? Kävin terveyskeskuksessa pari kuukautta kestäneen väsymyksen vuoksi kesäkuussa ja verikokeet määrättiin. Tsh oli 5,5 ja t4v 14,3. Lääkäri oli sitä mieltä, että lääkehoitoa ei ole syytä aloittaa vielä ja seurataan arvoja muutama kuukausi jos korjaantuisivat itsestään. Kerroin lääkärille että oloni on todella väsynyt ja painokin on noussut 10 kiloa kolmen kuukauden aikana. aiemmin olen ollut normaalipainoinen ja syön perusterveellisesti, mutta lääkäri oli sitä mieltä, että nuo arvot eivät selitä oireita. Pitäisikö odottaa seuraavia kokeita vai vaatia toisen lääkärin mielipidettä?

24

998

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ystterveisin

      On syytä uskoa lääkäriä. On myös syytä vähentää syömistä, koska painon nousu johtuu liiasta syömisestä.

      • Aloittajanvastaus

        Mietin vain mistä vähennän ruokamäärää, koska syön päivittäin noin 1600 kalorin verran ja kuntosalilla käyn säännöllisesti ja pyöräilen 50-100 km viikon aikana ja pidän yhden herkkupäivän viikossa ja näin olen aina toiminut. Väsymys vain on alkanut käymään elämää haittaavaksi ja paino on yhtäkkiä alkanut nousemaan vaikka mikään ei ole muuttunut syömistottumuksissani.


      • avuton_hoitokäytäntö

        Paino nousee aineenvaihdunnan hidastuessa vaikka syömisen puolittaisi.
        Reverse T3 huolehtii tästä harmista. Tutkimuksessa lihottiin 800 kcal:lla.

        Toisaalta paino laskee monilla automaattisesti jos osuu saamaan oikean lääkityksen.
        Yleensä lääkitys on liian vähäinen. T3-lisä auttaisi. Samoin mm. ferritiinin korjaaminen.


      • Liikunta_vaikuttaa
        avuton_hoitokäytäntö kirjoitti:

        Paino nousee aineenvaihdunnan hidastuessa vaikka syömisen puolittaisi.
        Reverse T3 huolehtii tästä harmista. Tutkimuksessa lihottiin 800 kcal:lla.

        Toisaalta paino laskee monilla automaattisesti jos osuu saamaan oikean lääkityksen.
        Yleensä lääkitys on liian vähäinen. T3-lisä auttaisi. Samoin mm. ferritiinin korjaaminen.

        Älä höpötä.Hidas aineenvaihdunta on tavallista niillä jotka tekee istumatyötä mutta se ei tarkoita sitä että paino nousisi.Aineenvaihdunta riippuu liikunnan määrästä.
        En ole huomannut mitään vaikutusta painoon sillä että onko tyroksiinilääkitys verrattuna siihen ettei lääkitystä ole.

        Muutamankin minuutin liikunta vaikuttaa aineenvaihduntaan yllättävän pitkään
        http://www.tohtori.fi/?page=0179162&id=3434303


    • Sonja12

      Lämpöilyä ja kaulapatin takia menin lääkäriin.. lääkäri huomaa et myös kilpirauhanen hieman suurentunut. Verikokeissa ei hälyttävää, kilpirauhasarvot hieman koholla P-TSH 4.57*, P-T4-V 13. Kaulan ultrassa tyroidiittiin viittaava löydös. Uudet verikokeet: P-TSH 4.30* , P-T3-V 4,8, P-T4-V 12, kilpirauhasen vasta-aineet S-TPOab 980* (normaali alle 35) ja S-TSHRab 0.6* raja-arvoisesti koholla olevat Tsh-reseptorivasta-aineet ? Terveyskeskuslääkäri sanoi, että eriskummalliset tulokset, konsultoi Meilahden endokeinologia, -> autoimmuunin kilpirauhastulehduksen aiheuttama kilpirauhasen vajaatoiminta -> aloitettiin Thyroxin 25ug päivittäin.
      Eli sattumalta löydettiin / aloitettiin.

      Lämpöilyä ja patti kaulassa edelleen :/..

      • Sonja12

        huomasi* :D


      • 1.6ug-per-painokilo

        25µg melkein aina ei auta, usein parin viikon jälkeen jopa huonontaa.
        2...6 viikon välein pitäisi nostaa 25µg:lla kunnes oireet poistuvat.
        Lisävarmistuksena TSH 0...0.5 sekä T4v ja T3v viitteiden yläkolmanneksessa.


    • trollallaa

      Aika innokas trolli täällä määräilee annoksia.

      • Trallallaa2

        Ja toinen innokas kommentoi!


    • Hashimoto

      25 mikroa pitäisi syödä vain viikko tai kaksi, sitten nostaa 50 mikroon. Verikokeet 5-6 viikkoa 50 mikroon noston jälkeen.

      Muuten: Sonja12, mikä sinun arvoissasi oli lääkärin mielestä kummallista? Piti oikein soittaa endokrinologille. Sinulla oli niin perus-Hashimoton arvot kuin voi, kaikki arvot just Hashimotoa. Ja Hashimoto on yleisin vajaatoiminnan aiheuttaja. Eikö lääkäri tätäkään osannut?

      • ehkä_monta_nostoa

        Nostoaikataulusta on vaihtelevia mielipiteitä. Englannin vertaistuessa suosittelevat kuuden viikon välejä. Toisaalta 25ug on vaarallisen vähän tri Lowen mielestä.

        Lääkärilehdessä vuonna 2010 Välimäki kertoi yleisimmin aloittavansa 50 mikrogrammalla ja nostot kahden viikon välein 50->75->100. Tuo sata saa vaikuttaa useamman kuukauden ennen kontrollikokeita.

        Perusvikoja hoidossa ovat että a)kuvitellaan viitealueen merkitsevän sopivaa annosta ja b)ei myönnetä että tyroksiini heikentää T4->T3-muuntumista, vaikka TSH alenisikin. Annos ehkä on oikea jos TSH on 0.5 tai alle. Mieluummin katsotaan että T4v ja T3v ovat viitealueen yläkolmanneksessa.


      • perusviat_esiin

        > Perusvikoja hoidossa ovat että ...

        Kyllä perusvikoihin kuuluu myös väärät väittämät T3-hormonista. 13.7.2017 ilmestynyt tutkimus sivusi ydinkysymystä: "Paljonko kilppari tuottaa T3:a?"
        Endovastaus Suomessa on että olemattoman vähän, kymmenen nanomoolia, 6,5µg

        Tutkijoiden arvio oli että NELJÄSOSAN koko kehon T3-tarpeesta. Jos kilppari toimii laiskasti, pitää lääkityksessä olla T3-hormoni mukana eri syistä. Eka syy on että muunnoksen T4->T3 toimivuus on hyvin vaihteleva, 25-30 prosentilla väestöstä DIO2-mutaatio estää. Toinen syy em. b) eli lisätyroksiini aina jarruttaa D1-dejodinaasia.


      • Hashimoto

        Annosmuutoksen väleistä eli arvioidaan yksilöllisesti, mutta tosiaan 6 viikkoa on jo vanha ehkä ylivarovainenkin käytäntö. Potilaan muulla terveydentilalla oleellinen merkitys tässä suhteessa. Mutta ei tämä ole oleellista eli ei juuri merkitystä vaikka olisi turhan harva väli vaan hoidon taso ja suunta ylipäänsä tärkeämpää.

        Älkää missään tapauksessa kopioiko täältä netistä jonkun toisen käytäntöjä suoraan itselle, sillä ei näin voi toimia, koska ihmiset on yksilöitä! Ideana on jakaa kokemuksia ja tietoa, jota sitten voi omalla kohdalla yrittää soveltaa mahdollisuuksien mukaan.


    • trolliannosteleeainavaan

      Täällä tämä sama hashimototrolli annostelee vimmaisesti. Leikkii lääkäriä. Sinänsä sairasta.
      Ihan vinkkinä vaan: Lääkikseen ei ole yläikärajaa. Ainahan sitä voisi yrittää lukea oikeaksi lääkäriksikin.

      • Jotainvikaavikaavikaa

        Mikä hitto sua tässä häiritsee? Ootko saanut jotain väärää tietoa? Harmittaako, ettet itse asioista tiedä tai ole kiinnostunut? Vai onko muita ongelmia? Löytyy keskustelupalstoja myös muunlaisille ongelmille!


      • Sairasta_touhua
        Jotainvikaavikaavikaa kirjoitti:

        Mikä hitto sua tässä häiritsee? Ootko saanut jotain väärää tietoa? Harmittaako, ettet itse asioista tiedä tai ole kiinnostunut? Vai onko muita ongelmia? Löytyy keskustelupalstoja myös muunlaisille ongelmille!

        Minäkin olen huomannut palstan trollauksen.Trollin vastaus ei liity millään tavalla aloitukseen vaan trolli massapostittaa samoja viestejä ja vastaa itse niihin.
        On myös sairasta leikkiä lääkäriä ja antaa lääkitysohjeita sillä joku voi ottaa ne vakavasti ja muuttaa oikean lääkärin antamaa ohjetta.


      • Moneen_junaan
        Sairasta_touhua kirjoitti:

        Minäkin olen huomannut palstan trollauksen.Trollin vastaus ei liity millään tavalla aloitukseen vaan trolli massapostittaa samoja viestejä ja vastaa itse niihin.
        On myös sairasta leikkiä lääkäriä ja antaa lääkitysohjeita sillä joku voi ottaa ne vakavasti ja muuttaa oikean lääkärin antamaa ohjetta.

        Ja mistä olet näihin fiksuihin johtopäätösiin päätynyt?
        Sairasta on tämä sinun trollailusi.

        Ei kai kukaan tervejärkinen täältä lääkitysohjeita ota, eikä sokeasti usko kaikkea lukemaansa.
        Ei silti, ihan jokaisella ei tunnu olevan kaikki muumit laaksossa!


      • Hashimoto

        Nyt vasta huomaan... Mikä ihmeen trolli??? Minulla todellakin on ollut jo yli 20 vuotta autoimmuuniperäinen ns. Hashimoton tauti, joka aiheuttaa kilpirauhasen vajaatoimintaa! Liikatoimintaakin on ollut joskus ja samoin Basedowin oireita.

        En tässä mistään leikkimisestä ole kyse, vaan kerron kokemuksiin pohjautuen. Sitä en voi ymmärtää miksi tällaiset perusjutut on monelle lääkärille ihan hepreaa?
        Ihmiset on yksilöitä, ja hoito aina sen mukaista eli se mikä sopii mulle, ei aina käy toiselle.


    • nainen50-

      Tsh oli 5,7 ja t4v 14. Aloitettiin 50mikrog. Päiväannoksella ja kuukauden päästä labra ja tulos Tsh 3.5. Kuusi kuukautta 50mikrog . Päivässä ja sitten 37.50mikrog . Päivässä vuoden loppuun ja 2018 alusta 25mikrog. Päivässä jatkuva lääkitys.


      Mitään kokeita ei enää oteta terveyskeskuksessa.

    • Tyttö20vv

      Mulla oli TSH monta vuotta 11-13 välillä, T4V 12,4. Sain läkityksen monen vuoden "seurannan" jälkeen. Olen syönyt nyt parin kuukauden ajan 25mikrog. Olo on jo pirteämpi, muuten samoja oireita kuin aikasemmin.

      • Hashimoto

        Kyllä on tosi varovainen aloitus lääkityksessä. Paikallaan silloin, kun on jokin erityinen syy, esim. sydänvika. Pääasia kuitenkin, että homma on hoidossa ja toivotaan homman pelaavan jatkossa. Kestää useita kuukausia, vuosikin, monesti ennen kuin hormonitoiminta vakiintuu. Arvojen puolesta kyllä selkeä vajaatoiminta.


      • potilasta_ei_hoideta

        > Olo on jo pirteämpi, muuten samoja oireita kuin aikasemmin.

        Tyypillistä kun ei hoideta potilasta vaan TSH-arvoa.
        T3v välillä 5...6 on varmin oikean lääkityksen merkki.
        (Jollei taustalla ole ferritiini- tai B12-vajaus tms.)

        Tyrosiinilla saatava TSH ainakin OIKEAN viitealueen 0,25...2.12 alaosaan.
        Tämän viitealueen sai tutkija Völzke kun ensimmäistä kertaa ikinä viitealuemäärityksen joukosta karsittiin alkavat kilpparisairaudet.


      • Hashimoto

        Tuoreet lukemat itseltä: TSH 0,34 ja T4V 17,4. Thyroxin 0,1 mg 2 tbl 5 päivänä ja 1,5 kahtena ollut käytössä pitkään. Joku voisi väittää, että liikatoimintaa ja/tai väärin hoidettu koska TSH noin matala. Olo kilpparin suhteen aika ok, mutta minulla on muitakin vikoja, joten arviointi aika haastavaa. Sitä en vaan voi ymmärtää miten se lääkäriltä voi onnistua paremmin, sillä ei pelkkä titteli mitään takaa - olen huomannut käytännössä, ja asenteissakin parannettavaa.


    • ValdemarAA

      70-luvulla sain tilapäisen lääkityksen kun ilmeisesti T4v arvoni oli alle viiterajojen.Myöhemmin lääkityksen sai halutessaan jos TSH oli yli viiterajojen.Yleensä en ota lääkettä mutta nyt on "uusi" kokeilu.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      78
      1805
    2. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      18
      1689
    3. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      16
      1514
    4. En voi sille mitään

      Tulen niin pahalle tuulelle tästä paikasta nykyisin. Nähnyt ja lukenut jo kaiken ja teidän juttu on samaa illasta toisee
      Ikävä
      12
      1194
    5. 50+ naiset kyl

      Lemottaa sillille mut myös niitte kaka lemottaa pahlle ku kävin naiste veskis nuuhiin
      Ikävä
      19
      1193
    6. Välitän sinusta mies

      Kaikki mitä yritin kertoa tänään ei mennyt ihan putkeen..Joka jäi jälkeenpäin ajateltuna suoraan sanottuna harmittaa aiv
      Työpaikkaromanssit
      6
      1182
    7. hieman diabetes...

      Kävin eilen kaverin kanssa keskusapteekissa kun on muutama kuukausi sitten tullut suomesta ja oli diabetes insuliinit lo
      Pattaya
      12
      1136
    8. Annetaanko olla vaan

      Siinä se, tavallaan kysymys ja toteamuskin. Niin turhaa, niin rikkovaa. On niin äärettömän tärkeä, ja rakas olo.. N
      Ikävä
      29
      1131
    9. Miten joku voi käyttää koko elämänsä

      siihen että nostelee täällä vanhoja ketjuja ja troIIaa niihin jotain linkkiä mitä kukaan ei avaa? Ihmisellä ei ole mitää
      Tunteet
      6
      1119
    10. Pakkoruotsi on leikkikieli, jota ei ole tarkoituskaan osata

      Pakkoruotsi on leikkikieli. Ennen leikkikieltä sanottiin siansaksaksi, sitten keksittiin tilalle pakkoruotsi. Pakkoruot
      Kielipolitiikka
      7
      1114
    Aihe